Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/455 oldal   Bejegyzések száma: 4541 
Különféle próbák
  2023-12-09 22:13:35, szombat
 
  Különféle próbák

,,Ezen örvendeztek, noha most, mivel így kellett lennie, egy kissé megszomorodtatok különféle próbák között." (1Péter 1:6)

A próbatételek nem véletlenül jönnek (1Pét 1:6-7). A próbatételek azért vannak elküldve, mert Isten szükségesnek ítéli őket (Jakab 1:2). A próbák megfontoltan vannak mérlegelve, és óvatos bölcsességgel vannak adva. "Próbák" a nyomorúság szép neve.
Nem úgy tekintek a nyomorúságra, mint a bűneimért járó ítéletre, mert bűneim Krisztusban meg lettek büntetve (1Pét 2:24). Inkább úgy tekintek a nyomorúságomra, mint ami egy jóságos és végtelenül bölcs Atya mindenre kiterjedő ítéletéből származik. A nyomorúságokat nem azért nevezzük ítéletnek, mert bírói, hanem mert bölcs.
Isten szorgalmas, energikus, becsületes és bölcs szolgái közül néhányan képtelenek boldogulni az üzleti életben. Minden szándékuk meghiúsul. Úgy tűnik, hogy a vállalkozásaikhoz folyamatos katasztrófa kapcsolódik. Ha olyan vállalkozáshoz vagy üzlethez nyúlnak, amelynek arannyá kellene válnia, az mégis salakká olvad. Nem tudjuk felfedezni az okot, és nem mindig tudjuk megmagyarázni az okát. "A te ítéleteid nagy mélységűek" (Zsolt 36:6), egy tényként érzékelt, de érveléssel megmagyarázhatatlan dolog.
Miért küld nekünk az Úr olyan nyomorúságot, amit nem értünk? Azért, mert Ő az Úr. Függetlenül a tapasztalataitoktól, az isteni elméhez képest csak gyermekek vagytok. Milyen értelemmel rendelkezel? Hogyan várhatod el Istentől, hogy úgy cselekedjen, hogy te megértsd? Ő maga az Isten. Ezért jó, ha csendben ülünk, és érezzük és tudjuk, hogy ennek így kell lennie, még ha nem is értjük.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Szomorkodtok
  2023-12-09 07:27:28, szombat
 
  Szomorkodtok

,,A melyben örvendeztek, noha most kissé, ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között." (1Péter 1:6)

Péter apostol írta: " Noha most kissé, ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között" (1Pét 1:6). Nemcsak különböző megpróbáltatások érnek bennünket, hanem ezek el is szomorítanak és lehangolnak bennünket. Ez történik Isten legjobb szolgáival is. Több olyan embert ismerek, akik szeretik az Urat, és az Úr is szereti őket. Ők drágák Neki. Alázatos, szelíd és kegyes emberek, de mély bajba kerültek, vagy valami nehéz felhő nyugszik rajtuk. Különösen nekik írok.
Kedves bajba jutott barátom, lehet, hogy olyan bánatod vagy szomorúságod van, amelyről senki sem tud. Nem akarod felfedni. Nem suttognád el a legkedvesebb bizalmasodnak sem, aki a földön van. Magadban tartod. Talán ez az oka annak, hogy olyan keserűvé válik. Valamely keresztény baráttal való közlés valódi segítséget jelenthetne. Megkönnyebbülést jelent, ha könnyeket hullatsz, amikor nagy gyötrelemben vagy. Ha jól elsírhatod magad, könnyen túlléphetsz a bajon.
Néha azonban nem találsz kifejezést a bánatodnak, és a felgyülemlett láng egyre hevesebbé válik. Ha olyan bánatod van, amelyet egyetlen embernek sem tudsz elmondani, hadd hívjalak meg szeretettel, hogy nézz Jézusra. Mondj el mindent az Úrnak a bánatodról, és kérd, hogy adjon neked segítséget a szükség idején. Bármi legyen is az ügyed, mondd el Neki. Amilyen biztosan él Jézus, Ő meghallgat és válaszol, és te békében járhatod utadat.
Nem ismerem a helyzeted részleteit. "A szív ismeri saját keserűségét, és az idegen nem osztozik örömében" (Péld 14:10). Vannak mélységek és vannak magasságok, ahol egyedül kell lennünk. Ne lepődj meg, ha - ami az embereket illeti - néha egyedül kell hajóznod. De ha Krisztus van a hajóban, ennél jobb társaságot nem is kaphatsz.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Egy kis ideig
  2023-12-08 07:28:58, péntek
 
  Egy kis ideig

,,A melyben örvendeztek, noha most kissé (egy kis ideig), ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között." (1Péter 1:6)

A múlt héten a kanapén feküdtem, és olyan rossz volt a kedvem, hogy sírtam, mint egy gyerek. Nem tudtam, miért sírtam, de egy apróság könnyekre fakasztott. Egy kedves barátom mesélt egy szegény öreg lélekről, aki nagy fájdalmakat szenvedett, mégis tele volt örömmel és örvendezéssel. Annyira elkeserített ez a történet, és annyira szégyelltem magam, hogy nem tudtam, mit tegyek. Itt volt egy szegény asszony, akinek szörnyű rákja volt, és mégis a legszörnyűbb kínok között is tudott örülni, "kimondhatatlan és dicsőséggel teljes örömmel" (1Pét 1:8).
Egy pillanat alatt az 1Pt 1,6 valódi jelentése villant át az agyamon. "Bár most egy kis ideig, ha kell, különböző megpróbáltatások gyötörnek téged." Sírásra kényszerítettek, és nem tudod elviselni a fájdalmadat. A halál porába jutottál, és azt kívánod, bárcsak meghalnál. Úgy tűnik, mintha a hited cserbenhagyna téged.
Ez az, amit a szöveg kijelent: a kereszténynek időnként derűs és örömteli szívvel kell elviselnie a szenvedést. Néha a lelketeknek el kell süllyednie. Néha olyan leszel, mint egy kisgyermek, akit Isten keze megütött.
Szeretteim, néha beszélünk a vesszőről, de más dolog látni és más dolog érezni. Az erősek megtörése az Isten csapásának eredménye. Sokszor mondtuk már: "Ha nem érezném magam lélekben olyan alacsonyan, nem bánnám ezt a nyomorúságot." Ez nem más, mint azt mondani: "Ha nem érezném a vesszőt, nem bánnám." Végül is a nyomorúságod ereje és középpontja az, ahogyan érzed.
Ez az egy gondolat elég volt ahhoz, hogy napokig tápláljon engem. Talán van itt Isten valamelyik gyermeke, akinek ez némi vigaszt nyújthat. "Bár most egy kis ideig, ha kell, különböző megpróbáltatások gyötörnek téged."

C. H. Spurgeon

 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Örvendeztek
  2023-12-07 07:35:39, csütörtök
 
  Örvendeztek

,,A melyben örvendeztek, noha most kissé, ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között." (1Péter 1:6)

A tengerészek szerint az óceán egyes részein a felszíni áramlás az egyik irányban erős, a mélyben viszont a másik irányban erős ellenáramlás van. A keresztény is ilyen. A felszínen lehet, hogy a nehézkedés áramlata sötét hullámokkal gördül, de a mélyben lehet, hogy a nagy örvendezés erős, mindig áramló ellenáramlása van.
Még akkor is, amikor a keresztényt ,,különböző megpróbáltatások gyötrik", micsoda kegyelem tudni, hogy Isten választottjai vagyunk! Minden hívő biztosítva van arról, hogy ,,Ő választott ki bennünket Őbenne a világ megalapítása előtt" (Ef 1:4). Jól mondhatjuk, hogy: ,,Nagyon örülünk."
Hadd feküdjek betegágyon, és gyönyörködjek ebben az egy gondolatban: Mielőtt Isten megteremtette az eget és a földet, mielőtt az égboltozat oszlopait arany foglalatukba helyezte, rám helyezte szeretetét. A nagy főpap keblére írta nevemet, és az Ő örökkévaló könyvében soha ki nem törlődik: Isten előre tudása szerint kiválasztott. Ha ettől örömében repes a lelked, akkor minden nehézség, amelyet a test gyöngeségei rónak rád, semmiséggé válik. Az ő túláradó örömének ez a hatalmas áradata elsodorja bánatod malomgátját. Minden akadályt átszakítva és átugorva az öröm elönti bánatodat, amíg az örökre el nem fullad.
,,Nagyon örülsz." Jöjj, keresztény, lehangolt és levert, gondolkodj el egy pillanatra. Isten kiválasztottja vagy és értékes. Hadd szólaljon meg füledben a kiválasztottság harangja, a szövetség ősi szombati harangja. Hadd hallatszódjék neved a hangjaiban. ,,A melyben örvendeztek, noha most kissé, ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között, Hogy a ti kipróbált hitetek, a mi sokkal becsesebb a veszendő, de tűz által kipróbált aranynál, dícséretre, tisztességre és dicsőségre méltónak találtassék a Jézus Krisztus megjelenésekor" (1Péter 1,6-7).

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Boldogoknak mondjuk
  2023-12-06 07:37:17, szerda
 
  Boldogoknak mondjuk

,,Ímé, boldogoknak mondjuk a tűrni tudókat. Jóbnak tűrését hallottátok, és az Úrtól való végét láttátok, hogy igen irgalmas az Úr és könyörületes." (Jakab 5:11)

A föld és a menny között nincs garancia arra, hogy az út könnyű lesz, vagy a tenger sima. Nincs ígéretünk arra, hogy olyanok leszünk, mint a virágok a meleg házban, biztonságban a fagy leheletétől vagy fátyolban a nap melegétől.
A bölcsesség hangja azt mondja: "Légy türelmes, légy türelmes, légy türelmes, mert lehet, hogy háromszoros adagra lesz szükséged belőle, hogy készen állj a próbára." Azt is feltételezem, hogy újra és újra azért vagyunk buzdítva a türelemre, mert ez egy olyan magas cél. Nem gyerekjáték úgy hallgatni, mint a juhok a nyíró előtt, mozdulatlanul feküdni, miközben az olló levágja mindazt, ami melegített és vigasztalt bennünket.
A csendes keresztény, aki a sújtó pálca alatt áll, nem közönséges ember. Úgy rúgkapálunk, mint az ökrök, amelyek először érzik az ostort; évekig olyanok vagyunk, mint az igához nem szokott ökör.
"Légy türelmes, légy türelmes, légy türelmes" - ez a lecke, amelyet sokszor kell ismételgetnünk a szívünkben. A Szentlélek az, aki mindig türelemre int bennünket a mi megpróbáltatásaink alatt, és aki türelemre szólít fel bennünket. A hosszútűrő Atya az, aki azt parancsolja nekünk: "Legyetek türelmesek." Ti, akik hamarosan a mennyben lesztek, legyetek türelmesek, mert még egy kis idő, és a jutalmatok feltárul.
A megpróbáltatások alatt is türelmesek lehetünk, mert az Úr az, aki küldi őket. Ő uralkodik minden körülményünkben, és megáld bennünket általuk. Várja, hogy véget vessen nekik, és ígéretet tett arra, hogy átvisz bennünket. Nem kellene-e örömmel alávetnünk magunkat lelkünk Atyjának? Nem ez-e a legmélyebb kívánságunk: "Legyen meg a te akaratod" (Mt 6,10)? Harcoljunk az ellen, ami áldásunkra van? Aggódnunk kell-e, amikor a baj vége olyan közel van? Nem! Látjuk, hogy az Úr tele van gyengéd irgalommal, ezért türelmesek leszünk.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Bizony pára az
  2023-12-05 07:14:52, kedd
 
  Bizony pára az

,,A kik nem tudjátok mit hoz a holnap: mert micsoda a ti életetek? Bizony pára az, a mely rövid ideig látszik, azután pedig eltűnik." (Jakab 4:14)

Szent Ágoston szokta mondani, hogy nem tudja, hogy ezt az életet haldokló életnek vagy élő halálnak nevezze. Meghagyom nektek a választást e két kifejezés között. Ez bizonyosan haldokló élet, mert menetét sírok jelzik, és csak a folyamatos csoda tartja távol bármelyikünket is a sírtól. Ha a Mindenhatóság csak egy pillanatra is visszatartaná hatalmát, a föld visszatérne a földhöz és a hamu a hamuhoz.
Ez egy haldokló élet, és ugyanígy igaz, ez egy élő halál. Mindig haldoklunk. Minden dobogó pulzussal kevesebb lesz a pulzusszám. Minél több évet számolunk, annál kevesebb marad. Miközben mi mozdulatlanul ülünk ebben a házban, a Föld a Nap körül kering, és elképesztő sebességgel visz minket az űrben. Mindannyian mozgunk, mégsem vesszük észre. Ebben a pillanatban is, villámgyorsan sodródtok az örökkévalóság felé. Bár azt álmodjuk, hogy állandóak vagyunk, sosem nyugszunk; az áramlat visz minket előre. Mindig engedelmeskednünk kell a parancsnak: "Előre, előre, előre." Gyermekkortól az ifjúságig, az ifjúságtól a férfikorig, a férfikorból az ősz öregségig olyan sorokban menetelünk, amelyekből senki sem léphet ki. Nem időzünk, még akkor sem, amikor alszunk. Akkor mi az életünk?
Versünk tanulságos választ ad. Nem annyira azt mondja meg, hogy mi is az élet valójában, mint inkább azt, hogy milyen: pára. Jakab az életünket egy finom, tartalmatlan, gyarló dologhoz hasonlítja: pára (Jakab 4:14). Ha egy magaslaton élsz, ahonnan lenézhetsz egy vidékre, kora reggel látod, hogy köd borítja be az összes völgyet. Megjelenik a nagy szilfák csúcsa, mint szigetek a felhőtengerben, és talán egy-egy templomtorony piramisként emelkedik ki a ködből. Kis idő múlva a pára eltűnik. Olyan vékony, olyan finom volt, hogy egy széllökés szétszórta. Nyoma sem maradt a pára nyomának. Vagy, egy rendkívüli naplementét figyeltek meg. Ránéztek az ékköves masszára, és az tökéletesen és gyönyörűen ragyog. A szivárvány minden színe keveredik az árnyalataiban. De egy pillanat alatt eltűnik. Ilyen a ti életetek is. Ezt a képet mutatja be nekünk Jakab. "Micsoda a ti életetek? Bizony pára az, a mely rövid ideig látszik, azután pedig eltűnik."

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Mit hoz a holnap
  2023-12-03 20:44:31, vasárnap
 
  Mit hoz a holnap

,,A kik nem tudjátok mit hoz a holnap: mert micsoda a ti életetek? Bizony pára az, a mely rövid ideig látszik, azután pedig eltűnik." (Jakab 4:14)

Isten emlékező képességet adott nekünk, hogy visszatekinthessünk. Jó lenne, ha jobban használnánk az emlékező képességünket, hogy emlékezzünk, gondolkodjunk és bűnbánatot tartsunk. Isten nem azért adott nekünk szemeket, hogy a jövőbe tekintsünk. A múltat a mi bűnbánatunkért tárja fel, de a jövőt fátyollal fedi el kíváncsiságunk elől.
Lehet, hogy némelyikünk számára közel vannak a sötét napok, de mi nem érzékeljük őket. Legyünk hálásak, hogy nem látjuk, mert szenvedéseink megsokszorozódnának, ha előre látnánk őket. Ha előre látnánk az eljövendő rosszat, az a közeli örömöket homályba borítaná. Ahogy ezer haláltól félve ezer halált érezhetünk, úgy ezer csapástól rettegve egyetlen csapástól is elájulhatunk.
Jó, hogy Isten elrejti földi örömeinket azok megérkezésének idejéig. Lehet, hogy nagy jólét vár rád, de nem tudsz róla. Ez így is van jól, mert lehet, hogy ha előre tudnál róla, az nem lenne jó hatással rád. A földi javak olyanok, mint a ragasztó; képesek úgy hatni ránk, hogy a lenti dolgokhoz ragaszkodjunk, és megakadályozzák, hogy a menny felé szárnyaljunk. Ha tehát tudnánk minden kellemes eseményt, ami megtörténhet, akkor talán még világiasabbak és földhözragadtabbak lennénk, mint amilyenek vagyunk. Egyikünk sem kívánhatja, hogy ez a jelenlegi gonosz világ még nagyobb befolyást gyakoroljon ránk. Örülnénk, ha kevésbé befolyásolna minket. Ezért örülünk annak, hogy a jövőnek ilyen csekély hatalma van felettünk, mert ez a jövő ismeretlen.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Nagyobb kegyelmet ad
  2023-12-02 19:46:59, szombat
 
  Nagyobb kegyelmet ad

,,De majd nagyobb kegyelmet ád; ezért mondja: Az Isten a kevélyeknek ellenök áll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ád." (Jakab 4:6)

Előfordulnak gyengeségi időszakok. Nagy megterhelésnek lehetünk kitéve. Kimerültek vagy súlyosan depressziósak leszünk, és azt képzelhetjük, hogy készen állunk a halálra. Ilyenkor Isten erőt ad. Rendkívüli nyomorúságunk az Ő alkalma lesz; éhínségünk az Ő bőségórája. "Az Ő ereje a gyengeségben válik tökéletessé" (2Kor 12:9). "A gyengéknek erőt ad, és azoknak, akiknek nincs erejük, megsokasítja erejüket" (Ézs 40:29).
Dávid így énekelt: "Betölti szádat jó dolgokkal, hogy ifjúságod megújuljon, mint a sasé" (Zsoltárok 103:5). Dávid arra számított, hogy ez mindig így lesz. "Ő helyreállítja az én lelkemet" (Zsolt 23,3), mondja. Dávid zsoltárai gyakran fájdalmas depresszióval kezdődnek, de ujjongással zárulnak, mert a mennyei szeretet új életet öntött ájult lelkébe. Isai fia sok lélekbetegségből felépült; sok süllyedésből szent örömmel emelkedett fel.
Erre számíts, kedves hívő! Isten erőt ad neked, ahogyan szükséged van rá. "Amilyenek a te napjaid, olyan lesz a te erőd" (5Mózes 33:25). "Ő még több kegyelmet ad" (Jakab 4:6). Élvezd Isten mosolyát. Találj menedéket az Ő kinyilvánított szeretetében. Legyen hited és légy jókedvű. Még gazdagabb kegyelmek várnak rátok. Újra megkeresztelkedtek a Szentlélekben. Újra megkapjátok az örökbefogadás lelkét, és örömötök teljes lesz. Ezért emeljétek fel a fejeteket.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Nem kéritek
  2023-12-02 07:35:06, szombat
 
  Nem kéritek

,,Kívántok valamit, és nem kapjátok meg, öltök és irigykedtek, de nem tudtok célt érni, harcoltok és viszálykodtok, de nem kapjátok meg, mert nem kéritek." (Jakab 4:2)

Sok gondunk van - a gyermekeink, a vállalkozásunk, az otthonunk. Gyakran nem hozzuk ezeket a gondokat Isten elé, mert úgy érezzük, hogy túl kicsik ahhoz, hogy megemlítsük Neki. Ez abszurdum! Ne legyen semmi közünk az ilyen bűnös hallgatáshoz. Mondj el mindent Jézusnak. Az Úr azt mondja, hogy minden gondodat vesd rá, mert Ő gondoskodik rólad (1Pét 5:7). Mondd el Neki! Miért hordozod a bűnödet, a szükségedet és a gondjaidat?
Miért ne lehetnének nagyobb vágyaink és szélesebb körű elvárásaink? Végül is Jézus azt mondja: "A ti hitetek szerint legyen nektek" (Mt 9:29).
Vannak idők, amikor az irgalmasság angyala körberepüli Isten népének otthonait, és értékes áldások bőségét hozza. Néha, amikor alszunk, az irgalmasság angyala puha szárnyakon lebeg, de nincs üres edény, amelybe az áldást önthetné. Később az angyal meglátogat egy másik otthont, ahol a lakók imáikban számos üres edényt helyeznek el. Az angyal a túlcsorduló irgalom készletéből tölti meg az edényeket, és amikor a kérők felébrednek, a gazdag kegyelem bőséges kínálatát találják.
Vannak, akiknek gyenge kívánságaik, apró vágyaik és sovány imáik vannak, vagy alig imádkoznak. ,,Nincs nektek, mert nem kéritek" (Jakab 4:2). Másoknak nagy vágyaik, komoly imáik, nagy hitük és nagy várakozásaik vannak. Isten a hitetek szerint ad.

C. H. Spurgeon


 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Nincs változás
  2023-12-01 07:24:14, péntek
 
  Nincs változás

,,Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása." (Jakab 1:17)
Felismernéd magad húsz évvel ezelőttről, ha találkoznál azzal a személlyel az utcán? Nem hiszem, hogy felismernéd, hiszen jelentősen megváltoztál. A fájdalmak és a testi fájdalmak megváltoztattak téged. A fiatalos ruganyosságod eltűnt, és a külső megjelenésed is a legrosszabb állapotban van.
Te megváltoztál, de az Istened nem. Micsoda kegyelem, hogy bár az Ő változhatatlansága fölött örök idők peregnek, nála "nincs változás vagy változásnak árnyéka" (Jakab 1:17). Isten szilárdan áll, mint a nagy hegyek, mi pedig, mint a felhők, elolvadunk a hegycsúcsokon. Jövünk és megyünk; vagyunk és nem vagyunk. Mi egy óra köde vagyunk, de Ő ugyanaz.
Az Ő éveinek nincs vége. Ez a mi vigasztalásunk, amikor Mózessel együtt énekeljük: ,,Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó, Isten!" (Zsoltár 90:1-2)

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/455 oldal   Bejegyzések száma: 4541 
2023.11 2023. December 2024.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 2073 db bejegyzés
Összes: 35483 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1670
  • e Hét: 1670
  • e Hónap: 28307
  • e Év: 1031983
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.