Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/475 oldal   Bejegyzések száma: 4748 
Első vonalbeli védelem
  2024-03-18 21:54:44, hétfő
 
  Március 19

Első vonalbeli védelem

,,URam, őseink Istene! Te vagy az Isten az égben, és te uralkodsz a népek minden királyságán! A te kezedben van az erő és a hatalom, és senki sem állhat meg veled szemben... tehetetlenek vagyunk ezzel a nagy tömeggel szemben, amely ellenünk támadt; nem tudjuk, hogy mit tegyünk. Csak rád tekintünk!" (2Krón 20:6,12)

Minden szempontból ez egy olyan csata volt, amelyet Isten népe emberileg soha nem nyerhetett volna meg. A túlerőben lévő ellenséggel szemben Josafát királynak és csapatának emberileg semmi esélye nem volt. A rémült királynak nem volt stratégiája, nem voltak szekerei, nem voltak szövetségesei, nem volt ideje felkészülni a harcra, és nem volt említésre méltó hadserege.

De volt egy titkos fegyvere. Összegyűjtötte a népet, és kiöntötte a szívét Isten előtt. Nem rázta a kardját, és nem mondott hazafias beszédet. Csak imádkozott, úgy, mintha az élete múlna rajta - és ez így is volt. Isten így válaszolt: "Ne féljetek és ne csüggedjetek e hatalmas sereg miatt. Mert a harc nem a tiétek, hanem Istené" (2Krón 20:15). Napokon belül az ellenséget teljesen szétverték. A titkos fegyver? A dicsőítés!

Amikor az ördög támadásai elleni első vonalbeli védekezésről van szó, gyakran figyelmen kívül hagyjuk a dicsőítést, és igyekszünk tenni valamit - bármit -, hogy orvosoljuk, helyrehozzuk vagy megoldjuk a problémát. Listákat készítünk, célokat tűzünk ki, tanácsadásra megyünk, bevásárolunk, kirámoljuk a hűtőt, elolvasunk egy könyvet a témáról, vagy beszélünk róla másokkal. De dicsőíteni? Mégis azt tanuljuk Jósafáttól, hogy a dicsőítésnek mindig az első védelmi vonalunknak kell lennie.

Próbáld megjegyezni, ha még nem tetted meg, a következő dicsőítést:

Dicsérjétek Istent, akitől minden áldás származik;
Dicsérje Őt minden teremtmény itt lent;
Dicsérjétek Őt fent, ti mennyei seregek;
Dicsérjétek az Atyát, a Fiút és a Szentlelket.

Most mondd el! Énekeld el a zuhany alatt, amikor elkezded a napodat. Gondolj rá, miközben sorban állsz... a gyorsétteremben, a bankautomatánál vagy az élelmiszerbolt pénztáránál. Mondd el a vacsoránál, hogy helyettesítsd a szokásos asztali imádságodat. Végül pedig suttogd el, amikor érzed, hogy este elalszol.

Ma, Uram, legyen a dicsőítés az első védelmi vonalam az ellenséggel szemben.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 19
  2024-03-18 21:17:22, hétfő
 
  Március 19

A hit arról szól, hogy a lehetőségeidet nem a természetes adottságaid és tapasztalataid alapján, hanem Isten jelenlétének és ígéreteinek bizonyosságában méred fel.

Ez majdnem egy humoros történet. A Bírák 6:11-18-ban található:

Azután eljött az ÚR angyala, és leült Ofrában a cserfa alatt, amely az Abíezer nemzetséghez tartozó Jóásé volt. A fia, Gedeon éppen búzát csépelt a présházban, hogy megmentse Midján elől. Az ÚR angyala megjelent neki, és így szólt hozzá: Az ÚR veled van, erős vitéz! Gedeon azonban ezt mondta neki: Kérlek, Uram, ha velünk van az ÚR, miért ért bennünket mindez? Hol vannak mindazok a csodák, amelyekről atyáink beszéltek nekünk, amikor azt mondták, hogy az ÚR hozott föl bennünket Egyiptomból? Most meg eltaszított minket az ÚR, és Midján kezébe adott! Az ÚR ekkor odafordult hozzá, és azt mondta: Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izráelt Midján markából! Én küldelek téged! Gedeon ezt mondta neki: Kérlek, Uram, hogyan szabadítsam meg Izráelt? Hiszen az én nemzetségem a leggyengébb Manasséban, atyám házában pedig én vagyok a legfiatalabb! Az ÚR így válaszolt neki: Én majd veled leszek, és úgy megvered Midjánt, mintha csak egyetlen ember volna. Erre ő így szólt hozzá: Ha elnyertem jóindulatodat, adj nekem egy jelet, hogy valóban te vagy az, aki velem beszél! Ne távozz el innen, míg vissza nem jövök hozzád, ki nem hozom ajándékomat, és eléd nem teszem. Ő így felelt: Itt maradok, amíg visszatérsz!

Isten odalép Gedeonhoz, hogy elhívja őt Izrael vezetésére egy nagyon fontos csatába, és "erős vitéznek" nevezi. Hol találja ezt az " erős vitézt"? Egy présházban, ahol búzát csépelt. Valami olyasmit csinál bent a házban, amit általában a szabadban szokás csinálni, mert fél éppen attól a néptől, akinek a megtámadására Isten el fogja hívni! Isten nem Gedeon természetes ereje és bátorsága miatt nevezi őt erős vitéznek, hanem azért, amire Gedeon képes lesz azzal az erővel, amit Isten ad neki. Tudjuk, hogy ez igaz, mert Isten ezekkel a szavakkal kezdi kijelentését: "Az Úr veled van". Szegény rettegő Gedeon még ezt is megkérdőjelezi.

Erre Gedeon lényegében azt mondja: " Isten, biztos rossz címre jöttél. Egész Izrael legjelentéktelenebb törzsének legkisebb fia vagyok. Hogy a csudába várod el tőlem, hogy megmentsem Izraelt?". Amint ez a kijelentésből kiderül, Gedeon egyszerre érti félre, hogy ki ő maga és ki Isten. Ha nem emlékszel arra, hogy ki Isten az Ő hatalmában, dicsőségében és kegyelmében, és elfelejted, hogy ki vagy te, mint az Ő családjának gyermeke, akkor mindig rosszul fogod felmérni a lehetőségeidet és képességeidet arra, hogy megtedd azt, amire Isten elhívott. A képességeidet és lehetőségeidet a természetes adottságaid, ajándékaid alapján fogod felmérni, és annak a dolognak a nagysága alapján, amire Isten kiválasztott téged. Hála Istennek, mivel Ő veled van, ezért olyan bölcsességgel és erővel vagy megáldva, amely meghaladja a sajátodat, és amely olyan lehetőségeket és képességeket ad neked, amelyekkel önmagadban nem rendelkezel.

További tanulmányozásra és bátorításra: 1Korinthus 1:26-31

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Neki gondja van rád
  2024-03-17 22:22:24, vasárnap
 
  Március 18

Neki gondja van rád

,,Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok." (1Péter 5:7)

Egyes keresztények azt vallják, hogy Isten annyira törődik velünk, hogy soha nem akarja, hogy bármilyen fájdalom vagy szívfájdalom érjen minket. "Miért, ha valóban bíznánk benne" - érvelnek - "Isten mindenre képes lenne, hogy megszabadítson minket a fájdalmunktól". De vajon így van ez?
Bár senki sem állítja, hogy Isten élvezi, ha látja, hogy küszködünk, a Szentírás azt mutatja, hogy nem aggódik amiatt, hogy hagyja, hogy a szenvedés megsebezzen minket. De ez soha nem jelenti azt, hogy már nem törődik velünk. Isten bizonyára törődött Timóteussal, aki gyakori betegséggel küzdött. Gondoskodott Jakabról, akit a bizonyságtétele miatt Heródes kivégeztetett. Gondoskodott Jánosról, akit egy magányos szigetre száműztek. Gondoskodott Istvánról, még akkor is, ha elhurcolták a zsinagógából és megkövezték.
Isten törődött Pállal. Azt mondta neki a börtöncellájában: "Légy bátor! Ahogyan Jeruzsálemben bizonyságot tettél rólam, úgy Rómában is bizonyságot kell tenned" (ApCsel 23:11). Biztos vagyok benne, hogy ezzel Pál minden aggodalmát az Úrra vetette. Mégis legalább két évig őrizetben maradt, miután az Úr megjelent neki. Vajon Isten ebben a két évben megszűnt törődni vele? Természetesen nem. Isten válaszolt szolgája imájára, és olyan békességet adott neki, amely lehetővé tette számára, hogy ezt írja: "Megtanultam a titkot, hogy minden helyzetben elégedett legyek, akár jóllakott vagyok, akár éhes, akár bőségben, akár nélkülözésben élek" (Fil 4:12).
Isten gondoskodása mélyebbre hatol, mint a komfortzónád. Isten gondoskodásának középpontjában a lelked áll. Gondoskodásának kifejeződése pedig a béke és az elégedettség lesz. Ez egy gyönyörű ígéret, amely emlékeztet Isten bensőséges gondoskodására, akár hetek óta beteg vagy, akár hónapok óta ágyhoz kötött vagy, akár évek óta küzdesz a házasságodban. Ragadd meg ezt az igazságot, és kapaszkodj bele. Nem számít, mi történik.

Gondjaim közepette, Uram, emlékeztess, hogy törődsz velem. Add meg nekem azt a képességet, hogy elképzeljem magam, amint ezeket a gondokat a te válladra vetem, egy-egy szorongást.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 18
  2024-03-17 21:50:15, vasárnap
 
  Március 18

Csalódással és kudarccal szembesülsz? Ne lepődj meg - még mindig gyarló vagy, és a világod még mindig bukott. Erre van kegyelem.

Ha nem veszed komolyan, amit a Biblia mond arról, hogy kik vagyunk és milyen világban élünk, akkor irreális elvárásokkal fogsz élni, naiv leszel a kísértésekkel szemben, és rendszeresen meg fogsz lepődni és csalódni fogsz. Vizsgáljuk meg, mit mond rólunk és a világunkról a Biblia ebben a "már" és a "még nem" közötti időszakban.
Bár Isten megváltó munkája elkezdődött, te és én még mindig egy olyan világban élünk, amely szörnyen összetört, és egyszerűen nem úgy működik, ahogyan azt Isten eltervezte, amikor összerakta. Nincs olyan szakasz, amely jobban érzékelteti világunk jelenlegi összetörtségét, mint a Római levél 8. fejezete. Pál három provokatív kifejezést használ, hogy megragadja ezt az összetörtséget: "a hiábavalóságnak alávetve" (20.v), "a romlás rabságában" (21.v) és "a szülés fájdalmaiban" (22.v). Egy bukott világban állandóan hiábavaló az élet. A dolgok egyszerűen nem működnek jól, és bármennyire is próbálkozunk, nem tudunk szabadulni a nem megfelelően működő világ frusztrációjától. Halál és romlás van körülöttünk mindenütt. Emberek halnak meg. Dolgok halnak meg. Az álmok meghalnak. A kapcsolatok meghalnak. A fizikai teremtés meghal. Aztán vannak idők, amikor a szenvedés súlyos, akárcsak a szülés heves fájdalma. Pál apostol azt mondja, hogy mindezeknek a töréseknek a súlya alatt ez a világ "együtt nyög" (22.v). A Szentírás arra hív, hogy legyünk tudatában annak a környezetnek, amelyben élünk.
A Biblia világos és alázatos dolgokat mond rólad és rólam. János azt mondja: "Ha azt mondjuk, hogy nincs bűnünk, önmagunkat csapjuk be, és az igazság nincs bennünk" (1János 1:8). Igen, a bűn hatalma megtört, de a bűn jelenléte még mindig bennünk van, és Isten szabadító kegyelme fokozatosan felszámolja. Tehát minden nap mindannyian kézzelfogható bizonyítékát adjuk annak, hogy bűnösök vagyunk. Mindannyian még mindig magunkban hordozzuk a gonoszság, a vétek és a bűn sötétségét. Még nem szabadultunk meg teljesen a ránk leselkedő szörnyű veszélytől.
Nos, ha nem veszed komolyan, amit a Biblia mond a világról, amelyben élsz, és nem veszed komolyan, amit a Biblia mond arról, ami még mindig benned él, akkor nem fogod keresni a megbocsátó, megmentő, védelmező, átalakító és szabadító kegyelmet, amely az egyetlen reménységed. Egyedül ennek a kegyelemnek van hatalma arra, hogy megvédjen téged a rajtad kívül lévő gonosztól, és megszabadítson a benned élő gonosztól.
Valójában a dolgok rosszabbak, mint ahogyan azt valaha is gondoltad, de Isten kegyelme nagyobb, mint ahogyan azt valaha is elképzelted. A bibliai hit a megdöbbentő őszinteség és a dicsőséges reménység metszéspontjában él.

További tanulmányozásra és bátorításra: 1Mózes 6:1-8

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Por
  2024-03-16 22:43:16, szombat
 
  Március 17

Por

,,Azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni és törölni a magára kötött kendővel." (János 13:5)

Kicsit zavarban vagyok a kerekesszékem miatt. Ne érts félre, már hozzászoktam. De van ez a dolog, hogy felöltözöm egy szép nadrágba, egy csinos blúzba és fülbevalót viselek - és aztán egy olyan kerekesszékben ülök, amelynek a motorburkolata poros, a meghajtószíja zsírosan koszos, vagy a tápegység dobozán piszkos ujjlenyomatok vannak. És hidd el, az én kerekesszékem porosodik. Sőt, mielőtt belépek valakinek a házába, nem a lábamat törlöm meg, hanem a kerekeket.
Jó, megakadályozni a por felhalmozódását. Jézus is fontosnak tartotta ezt, amikor a tanítványok lábáról lemosta a port. Ha emlékeztek, a tanítványok először tiltakoztak. De Jézus emlékeztette őket, hogy ha nem mossa meg a lábukat, akkor nem lehet részük benne. Az Úr ezután elmagyarázta, hogy annak, aki megfürdött, csak a lábát kell megmosnia, mert a többi része tiszta.
Keresztényként te és én tisztává lettünk a megváltásunk által. Mégsem tehetünk róla, hogy a bűntől szennyezett világban járkálva porosodunk. Ez tény: a lelkünk porosodik. Ha nem vigyázunk rá, a porból koszréteg gyűlik össze. Ez jut eszembe, amikor Kennek kell letisztítania a kerekesszékem "porát" egy dörzspárnával és a 409-es formulával. Ugyanígy kell vigyáznom a lelkemre is.
Mi a helyzet veled? Állj meg és nézd meg gyorsan. Úgy néz ki a cipőd talpa, mintha egy kőbányában jártál volna? Nos, nem gondolnád meg kétszer, hogy megtöröld a lábad, mielőtt belépsz valaki otthonába. Kérlek, mutass ma ugyanilyen gondosságot a lelkeden lévő porral kapcsolatban is.

Uram Jézus, moss meg engem tisztára, miközben megvallom lusta hozzáállásomat. Mutasd meg nekem azokat a helyeket az életemben, ahol felgyülemlett a por, azokat a helyeket, amelyeket szívesen kifényesítenél.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 17
  2024-03-16 22:20:01, szombat
 
  Március 17

Ha túl sok mindent teszel a szükség kategóriába, a végén csalódott leszel az élet miatt, meg fogsz sértődni másokra, és kételkedni fogsz Isten jóságában.

Ez tényleg az egyik legsilányabb szó, amit az emberi kultúra használ. Ha a szükség azt jelenti, hogy "az élethez nélkülözhetetlen", akkor a dolgok túlnyomó többségére, amikről azt mondjuk, hogy szükségünk van rájuk, valójában nincs is szükségünk. Tudod ezt, ha vannak gyerekeid, vagy ha gyerekek között vagy. Tegyük fel, hogy szülő vagy, és elvitted a gyerekedet a bevásárlóközpontba (ami az első hibád). Ahogy sétáltok a bevásárlóközpontban, a gyermeked meglátja a sportcipőboltot, és azonnal balra fordul. Most az orrát az üzlet ablakának nyomva azt mondja: "Anya, szükségem van azokra a tornacipőkre". Te lenézel a lábaira, amelyek tökéletesen jó cipőkbe vannak burkolva, és azt mondod: "Nem, nem veszek neked olyan tornacipőt. Neked már van egy tökéletesen jó cipőd." Amikor ezt mondod, a gyereked nem arra gondol: "Milyen bölcs anyával áldott meg a sors. Átlátott a torz szükségérzetemen, felismerte az önző vágyamat, és szeretettel megmentett magamtól". Nem, hanem a gyermeked ellened fordul: "Mindig nemet mondasz nekem. Nem tudom, miért pont nekem van olyan anyukám, aki utálja a tornacipőket". Ezután a gyermeked nem hajlandó veled kapcsolatba kerülni a hátralévő időben, amíg a bevásárlóközpontban vagytok.
Amikor azt mondod magadnak, hogy valamire szükséged van, akkor három dolog következik belőle. Először is, úgy érzed, hogy jogod van ahhoz a dologhoz, mert végül is szükséged van rá. Másodszor, mivel szükségletről van szó, úgy érzed, hogy jogod van követelni azt. Harmadszor pedig a másik ember szeretetét aszerint ítéled meg, hogy hajlandó-e azt a dolgot átadni. Ez nemcsak az egymással való kapcsolatainkban történik, hanem ami még fontosabb, az Istennel való kapcsolatunkban is. Amikor valamit igényként megnevezel, és Isten nem teljesíti azt, akkor elkezdesz kételkedni a jóságában. Ami halálos ebben, hogy egyszerűen nem futsz segítségért ahhoz, akinek a jellemében kételkedni kezdtél.
A Máté 6:32-ben Jézus emlékeztet minket arra, hogy van egy mennyei Atyánk, aki pontosan tudja, mire van szükségünk. Jézus szavaiban van szembesítés és vigasztalás. A szembesítés a következő: Jézus azért emlékeztet minket arra, hogy van egy Atyánk, aki pontosan ismeri valódi szükségleteinket, mert nekünk nincs ilyen ismeretünk. Folyamatosan összekeverjük a szükségleteket és a kívánságokat, és amikor ez megtörténik, kísértésbe esünk, hogy megkérdőjelezzük mennyei Atyánk szeretetét. A vigasztalás az, hogy kegyelemből a világegyetem által valaha ismert legbölcsebb, legszeretőbb Atya gyermekeivé lettünk. Ő soha, de soha nincs zavarban. Ismeri minden szükségletünket, mert ő teremtett minket. Megnyugodhatunk abban a kegyelemben, amely az ő gyermekeivé tett minket, tudva, hogy az ő családjában elfoglalt helyünk garantálja, hogy megkapjuk, amire szükségünk van.

További tanulmányozásra és bátorításra: Zsoltár 145

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Törött csészék
  2024-03-15 23:15:15, péntek
 
  Március 16

Törött csészék

,,Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy ezt a rendkívüli erőt Istennek tulajdonítsuk, és ne magunknak." (2Kor 4:7)

A minap tavaszi nagytakarítást végeztem egy barátnőmmel. Miközben a szekrény mélyére nyúlt, véletlenül elejtett egy csészét. Nem tört össze, de a pultra esés elég volt ahhoz, hogy megrepedjen. Azon gondolkodtam, hogy megmentsem-e, de végül úgy döntöttem, hogy kidobom.
Isten viszont megmenti a törött csészéket. Sőt, a törött edények gyakran a leghasznosabb eszközei. A mai igevers úgy hangzik, mintha az ő javítási kézikönyve lenne. Azt mondja nekünk, hogy Isten törékeny edényekbe önti a kincsét, amelyek hajlamosak összetörni. Így mindenki tudni fogja, hogy Isten él bennünk.
Egy törött nyak megtanított erre. De egy összetört szív is. Időnként, akár bénulásom fájdalmában, akár érzelmi fájdalmamban, Istenhez fordulok, sóhajtozva és azt mondom: "Feladom. Semmit sem tudok jól csinálni. Fogalmam sincs, hogyan húzzam ki magam ebből a zűrzavarból". A világ erre azt mondaná: "Igen, haszontalan vagy". Az ördög azt mondaná: "Én megmondtam." De Isten azt mondja: "Már vártam, hogy eljöjj hozzám a megtört állapotodban. Hadd gyógyítsalak meg. Szükséged van a segítségemre, mert nélkülem semmit sem tehetsz."
Sőt, a Zsoltárok 51:17 azt mondja nekünk, hogy Isten csak a megtört életet használja fel: " Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és megtört szívet nem veted meg, Istenem!".
Ne szégyelld, hogy összetörtél. Isten olyan törött edényeket keres, mint te, amelyeken keresztül megmutathatja az Ő ragyogását. Ne feledd, amikor Isten kegyelméről van szó, még a törött csészék is csordultig telhetnek.

Köszönöm, Istenem, hogy nem dobod el az én összetört életemet, hanem megbecsülöd és megtartod. Használd az én összetörtségemet arra, hogy másokon segítesz.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 16
  2024-03-15 21:13:29, péntek
 
  Március 16

Az elégedetlenség jó, ha vágyakozol az otthonod után, de rossz, ha kételkedni kezdesz abban, aki helyet készít neked az otthonában.

Hallgass meg, ha hozzád kiáltok, igazságos Istenem! Szorult helyzetemből adj nekem kiutat, könyörülj rajtam, hallgasd meg imámat! Ti, emberek! Meddig gyalázzátok dicsőségemet? Meddig szeretitek az üres beszédet, meddig törekedtek még hazugságra? (Szela.) Tudjátok meg, hogy az ÚR csodákat tesz hívével! Meghallgat az ÚR, ha hozzá kiáltok. Ha felindultok is, ne vétkezzetek! Gondolkozzatok el fekvőhelyeteken, és csillapodjatok le! (Szela.) Igaz áldozattal áldozzatok, és bízzatok az ÚRban! Sokan mondják: Bár jó napokat látnánk, és ránk ragyogna orcád világossága, URunk! Nagyobb örömöt adsz szívembe azokénál, akiknek bőven van búzájuk és boruk. Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, URam, hogy biztonságban élhessek! (Zsoltár 4)
Ezeket a szavakat Dávid élete egyik legszívszorítóbb pillanatában írta. Egy barlangban rejtőzködik egy csapat hűséges emberrel, mert a fia a trónját készül elfoglalni. Egy monarchiában a trónt csak úgy lehet biztonságosan elfoglalni, ha véget vetünk a trónon lévő személy életének. Képzeld el, hogy egy ilyen helyzetben milyen gondolataid lennének, milyen érzelmeid lennének, és hová szaladna a szíved. Vajon Dávid elégedett? Természetesen nem. Úgy tűnik, hogy kevés jó származhat életének ebből a pillanatából. Mégis, bánatában és elégedetlenségében figyelemre méltó békességet tapasztal. Még arról is beszél, hogy a szíve megtelt örömmel! Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a legmélyebb szinten sem a békéje, sem az öröme nem a körülményeken alapul, hanem azon az Istenen, aki a körülményeket uralja. Ha Dávid biztonsága Istenben és egyedül Istenben van, akkor ugyanolyan biztonságban van abban a barlangban, mint a palotában, mert egyedül az Úr az, aki miatt biztonságban lakik. Dávid szavaiban nincs kételkedés.
Mi t hoz a mai nap számodra - a kétségből és félelemből fakadó elégedetlenséget, vagy a békéből és nyugalomból fakadó elégedettséget? Csak a kegyelem az, ami megszabadíthat minket a félelemtől, és nyugalmat adhat a szívünknek, még akkor is, ha ismét a barlangban vagyunk.

További tanulmányozásra és bátorításra: Mikeás 7

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Sötétség és világosság
  2024-03-15 07:24:32, péntek
 
  Sötétség és világosság

,,Felhő és sűrű köd van körülötte, igazság és jog trónjának támasza." (Zsoltár 97:2)

,,Övé egyedül a halhatatlanság, aki megközelíthetetlen világosságban lakik, akit az emberek közül senki sem látott, és nem is láthat." (1Tim 6:16)

Észreveszed az eltérést? Nos, nem igazán. Inkább paradoxon. Egyfelől Isten úgy van ábrázolva, mint aki sűrű sötétségbe burkolózik, másfelől pedig megközelíthetetlen fényben él. Szóval melyik az? Mindkettő. És ennek oka van. Isten így akarja. Tudja, hogy eredendő veszélyt rejt magában, ha hagyjuk, hogy azt higgyük, hogy naturalista módon megérthetjük vagy megmagyarázhatjuk őt. "Magunkra hagyva hajlamosak vagyunk azonnal kezelhető fogalmakra redukálni Istent. Olyan helyre akarjuk őt juttatni, ahol használni tudjuk, vagy legalábbis tudni akarjuk, hol van, amikor szükségünk van rá. Olyan Istent akarunk, akit bizonyos mértékig irányítani tudunk. Szükségünk van a biztonság érzésére, amely abból fakad, hogy tudjuk, milyen Isten" - jegyzi meg A. W. Tozer. Mit tesz tehát Isten? Azt mondja nekünk, hogy teljes sötétség és megközelíthetetlen fény veszi körül. Ez lehetetlen, gondoljuk. Pontosan.
A Zsoltárok 145:3 szerint: "Nagy az Úr és dicséretre méltó, nagyságát senki sem tudja felfogni". A Róma 11:33 aláhúzza: "Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Mily megfoghatatlanok az ő ítéletei, és mily kikutathatatlanok az ő útjai!" Értelmünk tehetetlen a nagy, felfoghatatlan Isten előtt. És bár vágyakozunk megismerni azt, amit nem lehet megismerni, és megérinteni és megízlelni a megközelíthetetlent, az Úr Jézushoz nyúlhatunk. Pedig már Pál apostol is azt mondta az Efézus 3:8-ban: "...Krisztus kifürkészhetetlen gazdagsága" (kiemelés hozzá).
Mit gondolsz, milyen szempontból ismered Istent? Elvárod tőle, hogy egy bizonyos módon cselekedjen vagy legyen? Ő "az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég" (Jel 21:6). Ez lehetetlen, mondod te. Pontosan. De Krisztus segít nekünk egy kicsit áttörni a sötétséget és a fényt. "Őbenne és a benne való hit által szabadon és bizalommal közeledhetünk Istenhez" (Ef 3:12).

Dicsérlek, Istenem, hogy nem annyira magadat, mint inkább a Krisztusban rólad szóló dolgokat fedted fel. Milyen csodálatos vagy te és a Fiú!

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 15
  2024-03-14 21:09:55, csütörtök
 
  Március 15

Bármikor, amikor megkérdőjelezed Isten bölcsességét, vagy átléped a határait, azt mondod magadnak, hogy okosabb vagy Istennél.

Ez egyike azoknak a "helyedre tett" válaszoknak. Isten beszél Jóbhoz, és merész vonásokkal húzza meg a Teremtő és a teremtmény közötti különbségtétel vonalát. Ez Isten fenségének és Jób kicsinységének megdöbbentő leírása. Ezeket a szavakat újra és újra el kell olvasnunk:
Ekkor megszólalt az ÚR a viharban, és ezt mondta Jóbnak: Ki akarja elhomályosítani örök rendemet tudatlan szavakkal? Övezd hát föl derekadat férfiasan! Én kérdezlek, te meg oktass engem! Hol voltál, amikor a földnek alapot vetettem? Mondd el, ha tudsz valami okosat! Tudod, ki szabta meg annak méreteit, vagy ki feszített ki fölötte mérőzsinórt? Mire vannak erősítve oszlopai, vagy ki helyezte el sarokkövét, amikor együtt vigadoztak a hajnali csillagok, és ujjongtak mind az istenfiak? Ki zárta el ajtókkal a tengert, amikor buzogva előtört a föld gyomrából, amikor felhőbe öltöztettem, és sűrű homállyal takartam be, amikor határt szabtam neki, zárat és ajtókat raktam rá, és ezt mondtam: Eddig jöhetsz, tovább nem, itt majd megtörnek büszke hullámaid! (Jób 38:1-11)
Nyisd ki a Bibliádat, és olvasd tovább a 40. fejezetet. Engedd, hogy szíved befogadja Isten bölcsességének és hatalmának nagyságát. Hagyd, hogy a lelked megpihenjen az ő fenségének lenyűgöző csodálatában. Aztán emlékezz a saját kicsinységedre és gyarlóságodra. Engedd, hogy megalázzon az, hogy milyen keveset tudsz, és milyen kevés dologra vagy képes. Kezdd el elfogadni azt a teljesen nevetséges ésszerűtlenséget, hogy valaha is azt gondoltad, hogy bármilyen helyzetben, helyen vagy kapcsolatban valaha is lehetséges lenne, hogy okosabb legyél Istennél. Nevess a saját nagyszerűséged téveszméjén. Gúnyold ki a saját dicsőséged illúzióját. És alázatos hálával a megalázó kegyelemért borulj le és imádd Istent.
Miután leborultál és imádtad Istent, állj fel és szolgáld ezt a félelmetes dicsőségű Személyt. Ne kérdőjelezd meg az Ő akaratát. Ne engedd, hogy azt gondold, hogy az Ő határai rosszul vannak elhelyezve. Légy hálás, hogy az ő fensége a védelmed, az ő dicsősége a motivációd, az ő kegyelme a segítséged, és az ő bölcsessége az útmutatásod. Ő végtelenül okosabb nálad és nálam a legragyogóbb pillanatainkban is.

További tanulmányozásra és bátorításra: Jób 38:1-42:6

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/475 oldal   Bejegyzések száma: 4748 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 77 db bejegyzés
e év: 223 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1136
  • e Hét: 2340
  • e Hónap: 12751
  • e Év: 131843
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.