Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 896 
Újévi fogadalmam: egészségesebben élek
  2020-01-06 12:59:28, hétfő
 
  Újévi fogadalmam: Jövőre egészségesebben élek!

Megint egy év véget ért. Ilyenkor, amikor egy ciklus lezárul és egy új kezdődik, szoktuk meghozni újévi fogadalmainkat, hogy min szeretnénk változtatni a jövőre nézve.

Fogadjuk meg hát, hogy jövőre egy kicsit többet törődünk az egészségünkkel! Sok bölcs és hasznos tanácsot adtunk a vízfogyasztással kapcsolatban. Ha ezek közül bármelyiket is betartok, a jövő évben már egy hatalmas lépést tettél jó egészsége érdekében.

Csokorba szedtük hát a legjobb egészségtippeket a vízzel kapcsolatban, amik nagyon könnyen betarthatóak, így érdemes megfogadni őket az új évre nézve.

Igyunk többet!
Már a könyökünkön jöhet ki, amikor azt mondják, hogy sok vizet kell inni. Könnyű azt mondani, de folyamatosan betartani már nem annyira. Sokan küzdenek azzal, hogy nem megy a vízivás vagy hanyagok azzal kapcsolatban, hogy minden nap eleget igyanak. Egy nagyon hasznos cikket tettünk közzé ezzel kapcsolatban, amit azóta több tízezren olvastak és fogadtak meg. Ha Neked is gondot jelent a vízivás, akkor ez a cikk segíteni fog:


Vízkúra - Japán ősi gyógymód
Ne feledjük el a sót!
Bár mi egy vízzel foglalkozó weboldal vagyunk, felelőtlenség lenne, ha a vízivás fontosságának hangsúlyozása mellett nem említenénk meg a sófogyasztást. Ha ugyanis csak vizet iszunk, de nem veszünk be elég sót, még árthatunk is magunknak. Népszerű cikkünkben a só jelentőségét taglaltuk, amivel remélhetőleg sok-sok embernek segítettünk egészségesebben élni. Tudd meg, mi mindenre jó a só:

Miért tiltják, ha ennyi mindenre jó?
Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!
Méregtelenítés sófürdővel
Ki mondta, hogy az egészséges dolgok nem kellemesek? Itt egy jó tanács, ami amellett, hogy rendkívül jótékony szervezetünkre nézve, másrészről igen kellemes is a hosszú unalmas téli estéken. Tegyünk sót a fürdővizünkbe és élvezzük jótékony hatását! A receptért kattints az alábbi linkre:

Salaktalanítás sófürdővel
Sole víz a folyékony napenergia
Ez a kedvenc egészségtippünk. A Magyarországon még nem olyan ismert Sole vizet otthon bárki fillérekből előállíthatja. Azok, akik használják, jelentős egészségjavulásról számoltak be. A Sole víz a só és a víz egy olyan kombinációja, ami a testnek olyan, mint az anyatej a gyermeknek. A recept ezen a linken érhető el:

Sole víz, a folyékony napenergia - az örök egészség titkos receptje
Ha szívügyed az egészség, e mellett nem mész el!
Fontos számunkra a víz és az is fontos, hogy Te egészséges és fitt legyél. De mint tudjuk, ma már oda kell figyelnünk arra is, hogy milyen vizet iszunk. A csapvíz sok helyütt ihatatlanul klóros és rossz mellékíze van, a palackos víz pedig nem megbízható és drága. Ha nincs otthon tiszta víz, az meggátol minket abban, hogy eleget igyunk. Sok vásárlónk arról számolt be, hogy amióta van vízszűrője otthon, azóta sokkal több vizet iszik az egész család. A legjobb megoldás tehát, ha felszerelünk egy egyszerű vízszűrőt a konyhai csapra. Ebben tudunk Neked segíteni. Olvasd el cikkünket:



 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szilveszterre ajánlom Solymos Tóni: Harmonikás énekét
  2019-12-29 10:33:51, vasárnap
 
  Solymos Tóni énekel és táncol, vidáman

Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A fésülködésről - kinai módszerrel
  2019-12-17 16:16:48, kedd
 
  Példának okáért vegyük a fésülködést, ez is egy könnyen elvégezhető, egészségmegőrző-betegségmegelőző módszer.

Az ősi Kínában mindennap fésülködtek az emberek, természetesen nem akárhogyan, hanem a meridiánok haladási irányát követve.

A fejünkön több tucat akupunktúrás pont található,
csak a halántékunkon az epe meridián több mint húsz pontja helyezkedik el.





Nincs szükség arra, hogy ismerjük a pontos helyüket, nevüket vagy hatásukat, mindössze annyi kell, hogy a lelkiismeretes fésülködés közben legyünk figyelemmel, a fejbőrünkön hol érzünk fájdalmat.

Ha fájdalmat észlelünk, ott bizony vér-qi elakadás van.

Az ilyen helyeket nyugodtan masszírozzuk át az ujjbegyeinkkel.

Amikor a finom dörzsölés hatására elmúlik a fájdalom, az azt jelenti, hogy a qi-vér ismét szabadon áramlik.

Ha a művelet közben a bőr alatt apró csomókat vagy homokszemcseszerű képződményeket észlelünk, azokat mindenképpen masszírozzuk el jó alaposan.

A kínaiak természetes anyagú fésűt használnak, de mégis a legjobb fésű “alapanyag" a saját ujjaink, reszeljük le alaposan a körmeinket és kész is a hús-vér “érző fésűnk".

Fésülködéskor a meridiánok mentén haladjunk, előről hátrafelé.

Mennyi a napi ideális időtartam?

A legjobb, ha mindennap tudjuk tartani a “száz végighúzást".

Ha valaki időmilliomos és azt kérdezné, nekem napi 3000 is belefér, nem teszek kárt a fejemben?

Természetesen nem!

Nem kell félni a fésülködéstől, minél több, annál jobb.

A HKO azt mondja, a fej (azon belül is a koronacsakrának megfelelő “baihui" pont) az “összes yang meridián találkozási pontja", a test vérkészletének 70%-a a fejet látja el vérrel, az egész qi-vér keringési rendszer folyamatosan a fejtető felé áramlik.

Ha a fejen “dugulás" keletkezik az nemcsak, hogy hajhulláshoz, fejfájáshoz, álmatlansághoz stb. vezethet, de olyan életveszélyes akut betegségek kialakulásához is hozzájárul, mint a szívkoszorúér és az agyi trombózis.

Hát nem zseniális, hogy napi pár perc fésülködéssel megtornáztathatjuk, felfrissíthetjük a fejünket és még ezektől a félelmetes nyavalyáktól sem kell tartanunk?

Lehet, hogy valakiben felmerülnek kételyek, mondván “én nem merek fésülködni, mert eleve nincs sok hajam, ráadásul állandóan hullik".

A helyzet az, hogy pont ezeknek az embereknek lenne a legnagyobb szükségük a fésülködésre, mivel azok a hajszálak, amelyek már attól kihullanak, hogy csak végighúzzuk az ujjbegyeinket a fejünkön, mind gyengék vagy halottak és már csak a “szentlélek tartja" őket a fejbőr tetején...

Sokszor végig se kell simítsuk a fejünket, reggeli felkeléskor azt vesszük észre, hogy a párna tele van hajjal.

Az ilyen esetekben akkor már többet ér, ha elébe megyünk a problémának és ezeket kifésüljük, a megmaradt hajszálakról pedig elmondhatjuk, hogy ők a “fejbőrünk krémje".

Olyan ez mint a gyomlálás: a fonnyadó, elszáradt hajtásokat kigyomláljuk, hogy ne vegyék el a tápanyagot az életerős zöld hajtásoktól.

Vannak, akik azért nem mernek fésülködni, mert korpás a hajuk, minden fésülködés után úgy néznek ki, mintha “hóviharba kerültek volna", látszólag a korpa egyre csak szaporodik.

Ha képesek vagyunk tartani a napi 300-at, egy hét után azt vehetjük észre, hogy már “nem szálldosnak a hópelyhek".

Ha fésűnek az ujjunkat használjuk és a művelet után zsíros marad a kezünk, a kínai orvoslás ezt úgy nevezi, hogy “bent rekedt nedvességgel és nyákkal" küszködünk.

Fésülködjünk csak tovább, ezek a tünetek, mint a korpa, maguktól meg fognak szűnni.
A HKO szerint a haj minősége és fénye a májunk és a vesénk állapotától függ.

Egy másik kínai orvosi axióma, hogy “minden belső megbetegedésnek van külső megjelenési formája", mert a belső és a külső folytonos összeköttetésben van egymással.

Mi köti össze a vesét és a májat?

Nem más mint a fejünk, a rendszeres fésülködéssel, a májunk és vesénk közti átjárót is megnyitjuk.

Nincs olyan, hogy valaki dús, csillogó hajkoronát hord, de a mája és a veséje ramaty állapotban van.

Természetesen olyan viszont létezik, hogy a máj és a vese állapotának javulásával a hajunk is fokozatosan “kivirul".

Tehát fésülködéssel kezelhetjük a hajhullást, az őszülést és a fénytelen hajat, mert ez mind máj-vese gyengeségre utal.

A rendszeres fésülködés még a megfázás ellen is segít, mivel a homlokunktól hátrafelé halad a húgyhólyag meridián, amelynek elsődleges szerepe a hideg-szél ártóval való megbirkózás.

Sőt a fésülködés még az öregkori szenilitás ellen is hatásos...

Szóval ne fitymáljuk le a fésülködést, ezt a mindennapi “felesleges cicomát", mivel segít átjárhatóvá tenni a meridiánjainkat, megelőzni és kezelni számos betegséget.

A kínai orvoslás is úgy véli, hogy az “ördög a részletekben lakozik" :)



Forrás:
http://akupunktura-prof.hu/hu/a-kinai-egeszsegmegorzes-fegyvere-a-fesu/

/Feketéné Lendvay Katalin



 
 
0 komment , kategória:  Család  
A bőrbetegségek okai
  2019-12-16 11:51:46, hétfő
 
  Léteznek még olyan bőrbetegségek, amelyek szintén jelezhetik, hogy a máj nem működik megfelelően. Ilyen például a csalánkiütés, bármilyen viszkető kiütés, pikkelysömör, pattanás, rosacea, illetve a barna színű májfoltok is jelezhetik, ha a máj működése nem kielégítő.

A legjobb természetes méregtelenítők a zöldségek, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, és amelyek elősegítik a szervezet méregtelenítését. Az omega-3 halolaj is nagyon hasznos lehet azok számára, akik ekcémától vagy pikkelysömörtől szenvednek

A rosacea természetes gyógymódjai: kókuszolaj, méz, uborka, levendulaolaj, kurkuma
Tweet Share Share
Rosacea elleni természetes szerek: uborka, zöld tea kivonata, mézes krém, kókuszolajas szappan.

A rosacea egy bőrbetegség, amely során a bőr kivörösödik - legfőképpen az orron, az állon, a szemek körül és az orcákon. A bőr begyullad és ilyenkor égő érzés is kialakulhat a bőrben. Kisebb értágulatok is megjelenhetnek a bőrön, illetve gyulladt, gennyet is tartalmazó apró fehér göbök, csomók is az arcon vagy a nyakon.

Igaz, hogy a rosaceára léteznek speciális krémek és egyes orvosok szteroidos kenőcsöket vagy gyógyszereket is felírnak a probléma orvoslására, azonban ezek a szerek tele vannak olyan anyagokkal, amelyek káros mellékhatásokat is okozhatnak.

A rosaceára léteznek természetes megoldások, amelyek nagyon hasznosak lehetnek. Az egyik ilyen természetes szer a kókuszolaj. A rosacea kialakulása gyakran annak köszönhető, hogy gyulladás alakul ki a bélben. A kókuszolaj csökkenti a bélben kialakuló gyulladást, így ezzel a rosacea kellemetlen tünetei is megszűnhetnek.

A lazac, a makréla és a legtöbb hal omega-3 zsírsavakban gazdag. Az omega-3 zsírsavak szintén csökkenteni tudják a rosacea tüneteit.




A méz is remek rosacea ellen, hiszen nemcsak gyulladásgátló, de antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik. A méz csökkentheti a vörösséget, vagyis nagyon hasznos a gyulladt bőr és a bőrpír ellen, emellett a gyulladáscsökkentésben is kitüntetett szerepet játszik.

A levendulaolaj gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással bír, ezért nagyon hasznos lehet, ha kis, apró erek jelennek meg az arcon, illetve a bőrpír megszüntetésében is kitüntetett szerepet játszik.

Uborkából maszkot is készíthetünk, amely csökkenti a rosacea tüneteit. Az uborka megnyitja az arc pórusait, eltünteti a kis erecskéket, és a bőrpír csökkentését is elérhetjük ennek a zöldségnek a segítségével.

Bőrgyulladás ellen nagyon hasznos lehet az Aloe vera is. A nyugtató hatású Aloe vera gél csökkenti a bőrpírt, enyhíti a gyulladást és az ebből származó kellemetlenségeket. A gyógynövény nagyon hasznos lehet azok számára, akik gyakran küzdenek bőrirritációval.

A zöld tea az egyik legjobb orvosság rosacea ellen. Mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így javítani tudja a bőr állapotát.

A kurkuma szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és antioxidáns hatással is bír. A kurkuma rendszeres fogyasztása az egész szervezetben megszünteti a gyulladást, így minden tünetet megszüntethetünk azzal, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a fűszert.

.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A szív változásai 50 éves kor után
  2019-12-15 18:26:57, vasárnap
 
  A szív változásai 50 éves kor után
Tweet Share Share
Okosóráján nézi egy férfi a pulzusértékét.

A szív testünk motorja. Nemhiába kell óvnunk, hiszen az életünk múlik azon, hogy mennyire egészséges ez a szervünk. 50 éves kor után sok változás következik be az emberi szervezetben. Mindkét nemnél csökkennek a hormonok, amelyek hatással vannak a szív működésére. De nem csak a hormonok működésének megváltozására kell figyelnünk.

A szívroham kockázata rohamosan nőni kezd, ahogy betöltjük a 45-50. életévünket. Nők esetében az 50 éves kor egy vízválasztó, hiszen bekövetkezik a menopauza, amely hatására megszűnik az ösztrogén hormon védő szerepe, és ez hatással lesz a szív- és érrendszer működésére. Nagyon sok nőnek ekkor lesz magas a vérnyomása vagy lesz valamilyen szívbetegsége.

50 éves kor után a férfiak és a nők esetében is egyre keményebb és merevebb lesz a szívizom, így egyre nagyobb feladat a szív számára a vér pumpálása. Létrejön egy úgynevezett diasztolés diszfunkció, amelyen a menopauza még ront is.

Az ösztrogénnek sok testi funkcióban van kiemelkedő szerepe, beleértve a reproduktív egészséget, a hangulatot, a szív és a csont egészségét. A kor előrehaladtával egyre kevesebb ösztrogén termelődik a női szervezetben, ez az oka többek között a menstruáció végleges megszűnésének. Az ösztrogénszint csökkenése azonban olyan betegségek kialakulásáért is felelős, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség.

A szívritmuszavarok is gyakoriak idősebb korban, amit az alkohol, a koffein és a stressz csak még jobban fokoz. Ha légszomjat, mellkasi fájdalmat, szédülést és gyengeséget tapasztal, mindenképpen keresse fel a háziorvosát, vagy ha súlyosabbnak ítéli meg a problémát, azonnal hívjon mentőt!

Ahogy öregszünk, úgy az anyagcserénk is lelassul. Ez azt jelenti, hogy egyre többet és többet hízunk, ráadásul a súlyfeleslegtől is nehezebb lesz megszabadulni. Ha ez még nem volna elég, az izomtömegünkből is veszítünk. A súlyfelesleg azonban megemeli a koleszterinszintet, gyulladást okoz a szervezetben és más, krónikus betegségeket is okozhat, mint például cukorbetegséget, szívbetegséget vagy zsírmájat.

Az alacsony ösztrogénszint gyulladást okozhat a szívartériákban, és ha ez az LDL-koleszterin szintjének emelkedésével is együtt jár, az vérrögképződéshez vezethet.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A D-vitaminról
  2019-12-13 16:56:16, péntek
 
  Nem jelenik meg jól? Kattintson ide az online nézethez

Miért kulcsfontosságú a D-vitamin az emberek számára?
Az egyik tápanyag, ami számos újdonságot hozott a tudományba az a D-vitamin volt. Kutatások alapján kiderült, hogy az emberi test összes szövete a D-vitamintól függ, azonban sok európai lakos vérében lévő D-vitamin nem éri el a kellő szintet, különösen a téli időszakban.

Az ember számára a napsugarak a D-vitamin fő forrásai. Ez a tápanyag támogatja számos létfontosságú testfunkciónkat, azoban nem ér minket elegendő napfény ahhoz, hogy megfelelő szinten tudjuk tartani a vitamin készletünket. Ha például Svájcban él, körülbelül napi hat és fél órányi napsütésnek kellene érnie télen ahhoz, hogy a WHO szerinti ajánlott D-vitamin szint teljesüljön. Nem meglepő módon a svájci lakosság 40%-ka szenved D-vitamin hiányban és ez a szám igaz a magyar lakosságra is.

Többek között D-vitaminra van szükségünk ahhoz, hogy erős csontokat és fogakat növesszünk. Emiatt generációk alatt általános eljárássá vált, hogy extra D-vitamint adnak a csecsemők számára életük korai szakaszában. A tudomány végül feltárta, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a test legtöbb funkciójához, és ezt támasztja alá az a megfigyelés is, hogy a test sejtjeiben gyakorlatilag minden szövet rendelkezik D-vitamin receptorokkal.



A D-vitaminnak különböző funkciói vannak:
Hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához.

Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Hozzájárul az egészséges izomműködés fenntartásához.

Segíti a kálcium és a foszfor egészséges felszívódását.

Szerepet játszik a sejtosztódás és sejtdifferenciálódás folyamatában.

Szükséges a gyermekek növekedéséhez és csontozatának fejlődéséhez.

Segít csökkenteni a csont ásványi anyag veszteségét posztmenopauzális nőkben (kalciummal kombinálva).

A felsorolt és még további funkciókkal együtt kijelenthető, hogy a D-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő egészség fenntartásában, egyúttal nagyon fontos, hogy az életünk során végig a kellő szinten tartsuk a véráramlatban lévő tápanyagmennyiséget.



Különböző ételekben megtalálható a D-vitamin, különösen az olajas halakban, de a fő forrásunk továbbra is a napfény. A D-vitamin a bőrben szintetizálódik, amikor a nap UVB sugarai elérik a bőr felszínét.

A kutatók azonban meglepődtek, amikor felfedezték, hogy a napsütötte helynek tartott Magyarországon sok ember vérében nincs elegendő D-vitamin. A szakértők úgy gondolják, hogy a magyar lakosság 70%-ka tartozik ebbe a kategóriába.

A különféle európai országokban végzett D-vitamin állapotról szóló nagy volumenű tanulmány szerint a 20 és 60 éves kor közötti magyarok vérszintje a nyári időszakban 35 ng / ml körüli, miközben jelenleg sok szakértő szerint legalább 50 ng / ml körül kéne ennek alakulnia. A tanulmány szerint továbbá a 60 év és afölötti korosztály nyári D-vitamin szintje még ennél is alacsonyabb (33 ng/ml), míg a téli időszakban 20 ng/ml körül alakul.

A szakértők szerint az alacsony D-vitamin szint fő okozója, hogy sokan túl sok időt töltenek beltéri környezetben és így nem éri őket elég napfény a D-vitamin termeléséhez. Erre a problémára lehet megoldás az étrend-kiegészítők szedése, amely kényelmes és biztonságos módja a vitamin szintünk növelésének.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Miért igyunk alkoholt? de csak mértékkel
  2019-12-09 19:11:54, hétfő
 
  Tessék, megmondtam.....


Miért igyunk bort, sört, pálinkát? - De csak módjával...

Vajon tényleg vannak-e jótékony hatásai a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sör, bor és pálinka?

Hosszas kutatások végeredményeként állítják, hogy napi 20 gramm alkohol fogyasztása két és fél évvel hosszabbította meg a páciensek életét, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak.
A sör és a bor az immunrendszer működésére jótékony hatással van, magas ásványi anyag, vitamin- és
antioxidáns tartalma vírusfertőzések ellen is védelmet nyújt.

Rendszeres mérsékelt sör és borfogyasztás gátolja az artériákban a véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a szívinfarktus-esély 50%-kal csökkenhet, emeli a jó HDL koleszterint, csökkenti az ártalmas LDL koleszterint és jó hatású a vérkeringésre.

Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a pozitív hatások, a túl sok fogyasztás változatlanul ártalmas!

A tanulmányok kimutatták, hogy a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kombinációja éppen az alkohollal együtt növelik a szervezet elektrolit tartalmát, az enzim aktivitást, a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint fokozzák a vértestek
képződését.

Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben. Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési
módszerként javasolja. Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4 %-os alkoholtartalom mellett, így a mértékletes fogyasztása nem hizlal. Kísérletek kimutatták, hogy az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg.

Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen, mint 100g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. Ezen kívül a komló növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. Népi megfigyelések is azt
bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az anyatej mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők nyugtatására az anyatejen keresztül. A komló megtalálható tabletta formában és különböző gyógytea keverékekben is, nyugtató, altató és emésztést elősegítő hatása van.

Vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, naponta egy pohárnyi, 1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti a szívinfarktus rizikóját. A borban lévő anyagok csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező
hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet jó energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs kimutatható máj- és idegkárosító hatása és nem okoz függőséget sem.

A pálinka alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél kupica, illetve az étkezések előtti, aperitifként való fogyasztása terjedt el, mely nem túl kedvező élettani szempontból. Az üres gyomorra ivott pálinka, bár étvágygerjesztő hatású, károsan hat a gyomorra.

A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor felszívódásuk, hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is jól jöhet.

Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják.

A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A foghagymás pálinka valóságos varázsszer.
-----------------------
Álljon itt a saját (Máthé Károly) tapasztalatom:
Valamikor a 60-as évek végén, drága jó APÁM a következő recepteket adta át nekem. "Fiam, a gyomor-bél fertőzésre a legjobb szer a valódi barackpálinka, mig a szivgörcs azonnali ellenszere a jófajta (nem aromából készült) konyak.
Az előbbit többször megtapasztaltam, az utóbbira a feleségem betegsége emlékeztetett. Ma már otthon a gyógyszerek mellett mindig van konyak, ami többször húzott ki percek alatt a szivgörcsből.
Érdekességként jegyzem meg, amikor megpróbáltam a neten utánanézni a konyak eme jótékony hatásának, csak áttételesen véletlenül akadtam egy orvos javaslata alapján az igazságra. Terhes nőknek javasolta, hogy a nem kívánt méhgörcsöt egy pohárka konyakkal megszüntethetik.
Annyit meg én is tanultam biológiából, hogy a méh, a sziv és az erek mind-mind a sima izmok családjába tartoznak. Igy ha közvetve is, de a doki megerősitette az apám által átadott recept hatásosságát, amit orvosi leiratokban hiába kerestem.

Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során azt találták, hogy mind a vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros vegyületek megjelenését 90 százalékban megakadályozta. A harmadik rákkeltő anyag kifejlődését a sör már négy óra alatt olyan mértékben csökkentette, mint a
vörösbor hat órai pácolás végére! A kutatók úgy gondolják, hogy a sörben és a borban található természetes cukrok gátolják a húsban lévő, vízben oldódó molekulák kiáramlását a felszínre, ezért azok a hő hatására nem alakulnak át rákkeltő anyagokká. Arról nem is beszélve, hogy a pácolás eredményeként a hús is ízletesebb lesz. Kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet egy kis sör. Csodákat művel, hatására a fű is gyorsabban nő. A sört a fodrászatban is előszeretettel használják a haj formázására és ápolására. B6 és B2 vitamintartalmának köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a hajat.
A különféle hajhabok és zselék helyett is használhatják, mivel a világos sör kitűnő hajformáló. Hajmosás után a fejbőrt és a hajszálakat is jól be kell dörzsölni, majd 15 perc után bő vízzel leöblíteni.

Egy idős bácsi véleménye:
Kábítják csak a népet! Én benyomok délelőtt 4 azaz négy rosé kisfröccsöt, du ugyanebből 5-öt, hogy jól aludjak, a vizet saját ásott kutamból iszom 1969 óta gyerekeimmel együtt. A nyaralómba sem engedek be klóros szennyvizet ott is saját ásott kútból merítem. 78 éves vagyok a gyerekeim 42 és 38 évesek.

Disznózsíros birkapörkölt. Csülkös velős pacal ami belefér. Nagyapám parasztkolbászon szalonnán élt 92 évet. Apám úgyszintén 86 évet, anyám 84 évet,

Disznózsír és házi víz.

Egy neurológus orvos azt is mondta, hogy ez a levél, ha eljut legalább 100 címre, szinte biztos, hogy legalább egy életet megment. Én is beálltam a sorba, hogy eljusson 100 emberhez. Köszönöm, hogy elolvastad. Remélem Te is továbbítod!
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Legfontosabb tények a zsírról
  2019-12-05 09:26:08, csütörtök
 
  A legfontosabb tények a zsírról
Publikálva: csütörtök, október 31, 2019
Címkék: fehérje, szénhidrát, zsírok
Forrás: Gesundheit
A legfontosabb tények a zsírról
A zsírokat többnyire egészségtelen, hizlaló dolognak tekintjük, valójában azonban több fontos funkció látnak el a szervezetben. Fontos energiaszolgáltatók, egy gramm zsír 9 kalóriájával kétszer annyi energiát ad, mint ugyanennyi szénhidrát vagy fehérje. Ha a testünk nem égeti el azonnal a zsírokat, akkor energiatartalékként elraktározza ,,rosszabb időkre".

A zsírok nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat biztosítanak a különféle anyagcsere-folyamatokhoz. Ezen kívül:

a zsírok az A-, D-, E- és K-vitaminok hordozói, ezeket a szervezet nem tudná felhasználni zsír nélkül
ízek hordozói
hőszigetelők
védik a szerveket a külső behatásoktól
A napi kalória kb. 30%-ának zsírnak kell lennie. Nem mindegy azonban, hogy milyen zsírról van szó!

Mely zsírok egészségesek, melyek kevésbé?
Kémiai szerkezetüktől függően különbséget kell tenni a különféle típusú zsírsavak között. A telített zsírsavak többek között az állati termékekben fordulnak elő. Annak ellenére, hogy nem olyan rosszak, mint a hírnevük, ezeket a zsírsavakat jobb kis mennyiségben fogyasztani.

Az egyszerű telítetlen zsírsavak, amelyek megtalálhatók például az olívaolajban, az avokádóban, a repceolajban és a diófélékben, pozitívan befolyásolják a vérértékeket, mindaddig, amíg mérsékelten fogyasztjuk őket.

Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak
Különösen fontosak a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ide tartoznak az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak, amelyekre a testnek megfelelő arányban van szüksége. Például a napraforgó- és a kukoricaolaj túl sok ómega-6 zsírsavat tartalmaz, ami elősegítheti a gyulladásokat. A repceolajban jó arányban fordul elő ez a két zsírsav - használjon természetes, hidegen sajtolt olajat, mivel értékesebb összetevőket tartalmaz.

Az esszenciális ómega-3 zsírsavak megtalálhatók a lenmag-, dió- és szójabab olajban. A lazac, a makréla és a hering különösen értékes hosszú láncú ómega-3 zsírsavakat tartalmaz.

Ideális esetben keverni kell a telített és telítetlen zsírsavakat, például úgy, hogy húsételekhez repceolaj öntettel készült salátákat eszünk.

Kerüljük a transzzsírsavakat
A keményített növényi zsírok használatakor óvatosságra van szükség: gyártásukkor transzzsírok képződnek, amelyek negatív hatással vannak a szívre és a keringési rendszerre, és a vér káros LDL-koleszterin szintjének emelkedését okozhatják. Gyakran zsíros sütőipari termékekben vagy sütőzsírokban találhatók meg.

Akkor is keletkezhetnek transzzsírok, ha a többszörösen telítetlen zsírsavakat égésig hevítik. Az olajak érzékeny kettős kötéseit a hő megszakítja, ezzel elveszítik egészséges tulajdonságukat. Ne használjon hidegen sajtolt növényi olajokat sütéshez - erre a célra jobban megfelelnek a finomított olajok.

Egészségesebb a margarin a vajnál?
A vajjal ellentétben a margarin sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A legfrissebb tanulmányok szerint a vaj nem ártalmas. Kalória szempontjából mindkét termék szinte azonos, csak a félzsíros margarin tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a vaj.

A káros transzzsírok elkerülése érdekében a margarin vásárlásánál figyelmet kell fordítani arra, hogy olyan jó minőségű terméket vegyünk, amely csak kevés keményített zsírt tartalmaz. Vaj vagy margarin - végül is ízlés kérdése.

Hizlal-e a zsír?
Noha a zsírban sok kalória van, a zsírfogyasztás és a testtömeg között nincs összefüggés. Csak az egyensúly döntő: aki több kalóriát eszik, mint amennyit eléget, az hízik. A kalória elhasználását serkenti a mozgás. Aki reggel sportol, az este nyugodtan engedékenyebb lehet magával egy kicsit. A magas zsírtartalmú ételek gyorsabban telítenek, mint az alacsony zsírtartalmú ételek, így kevesebb étel is elég.

Ha megpróbálunk kevesebb zsírt enni, akkor gyakran több szénhidrátot fogyasztunk. A gabonatermékek, például a fehér kenyér és a tészta azonban növelik a vércukorszintet, és ezáltal serkentik az inzulin termelődését, ez pedig elősegíti a zsírképződést. Ezért sok étrend támaszkodik a teljes és alacsony energiatartalmú étrendre. Különös figyelmet igényelnek a rejtett zsírok, amelyek előfordulhatnak például készételekben vagy tejtermékekben.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A bél-rendszer
  2019-12-03 10:42:51, kedd
 
  https://i.pinimg.com/564x/93/95/4d/93954d11fc754e26a1fe7f19e78b1fbc.jpg

(részlet a cikkből)
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Vibro-gimnasztika
  2019-11-18 14:54:31, hétfő
 
  Vibrogimnasztika
Ez a 30 másodperces gyakorlat a hosszú élet titka.
Tanuld meg te is, teljesen újjá fogsz születni!
2016/07/01 twice

Naponta többször is, de egyszerre csak 2x30 másodpercig végezzük az alábbi gyakorlatot. Könnyedén megszabadulhatunk a méreganyagoktól!

Egy szovjet mérnök, Alexander Alekszandrovics Mikulin repülőgépmotorokat, és sugárhajtású repülőgép hajtóműveket tervezett. Ötvenéves korában súlyos szívproblémát diagnosztizáltak nála, és szinte bármilyen mozgástól, komolyabb fizikai megterheléstől eltiltották. Neki köszönhetjük a vibrogimnasztika feltalálását, amely mindennapos gyakorlásával akár évtizedekkel meghosszabbíthatjuk életünket.

Mikulinnak akkor 3-4 évet jósoltak az orvosai, de ő elhatározta, hogy megmenti önmagát. Mérnöki szemmel komolyabb vizsgálat alá vetette az emberi test működését, és rájött, hogy minden probléma gyökere a nagyvénákban keresendő.

Mikulin egy olyan gyakorlatot állított össze, mely segítségével megőrizhetjük vénáink, és egyben szívünk egészségi állapotát is.

Naponta csupán harminc másodpercet kell áldoznunk azért, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk.

A vibrációs vagy rezgéstorna lényege a következő:
• álljunk nyugodtan, a lábfejeink legyenek párhuzamosak egymással, emelkedjünk lábujjhegyre kb. 1-3 cm-re, majd hirtelen ,,essünk" vissza - ne túl sok erővel - a sarkunkra. Érdemes megtartani a fogakat összecsukott állapotban, minimalizálni a rezgéseket a fejedben és elengedni a negatív érzéseket. Végezd el 30-szor.
• A gyakorlat kb. 30 másodpercig tart, ezután iktassunk be a mozgásban egy 10 másodperces szünetet és végezzük el újra a 30 ,,visszaesést". Vagyis összesen 70 másodpercig (30 gyakorlat + 10 szünet + 30 gyakorlat).
A sarok emelésekor az izmaink összehúzódnak, és felfelé nyomják a vénából a vért. Amikor ,,lezuhanunk", a vér megfordul, és elindul a szív felé, csökkentve annak terhelését.
• Naponta 4-5 alkalommal megismételhetjük.
Ez a mozgásforma leginkább ajánlott azoknak, akik keveset mozognak, ülőmunkát végeznek. A mozdulatsort akár az irodában is gyakorolhatjuk, legalább ennyi időre szakítsuk meg munkánkat egészségünk érdekében.

Használd a vibro-tornát:
- amikor ülsz vagy állsz hosszú ideig
- hosszú ideig tartó gyaloglás után
- elhúzódó mentális tevékenységek esetén
- ha vannak érelváltozások az alsó végtagokban,
- visszér esetén.

Rendszeresen végezve, ezzel a gyakorlattal elkerülhető számos belső betegség, pl. thrombophlebitis, ödéma, és a szívinfarktus is.

Ezen kívül hasonló hatást gyakorol az emberi testre, mint a lovaglás.

Alexander Alekszandrovics Mikulin a fenti Vibro gyakorlatot így fogalmazta meg:
,,Ha annyira emelkedünk lábujjhegyre, hogy a sarkak a padlótól mindössze 1 cm-nyit távolodnak el, és hirtelen visszaereszkedünk a padlóra, akkor egy ütést, rázkódást szenvedünk el. Ilyenkor ugyanaz megy végbe, ami futáskor és járáskor: a szelepeknek köszönhetően az erekben a vér egy járulékos impulzust kap a fölfele mozgáshoz.
Az ilyen rázkódásokat nyugodtan kell végezni, nem gyakrabban, mint másodpercenként egyszer. Semmi esetre se próbálják 1 cm-nél magasabbra emelni a sarkat a padló felett.
A túl gyakori rázkódások haszontalanok. Minden gyakorlat 60-nál nem több rázkódásból álljon. Végezzék azokat keményen, de ne hirtelen, hogy azok ne okozzanak fájdalmat a fejben."

Ő maga a ,,vibrogimnasztikát" több évtizeden át gyakorolta, és kitűnő szellemi és fizikai kondícióban volt.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 896 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 682
  • e Hét: 1332
  • e Hónap: 8325
  • e Év: 114099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.