Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/74 oldal   Bejegyzések száma: 739 
Krémes
  2021-05-07 22:15:12, péntek
 
 

Hozzávalók:
Tészta:

30 dkg liszt
7 dkg margarin
10 g szalalkáli
2 ek porcukor
annyi tej, hogy a tészta összeálljon
Krém:

25 dkg margarin
20 dkg porcukor
5 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk, majd három részre osztjuk.

A lapokat egyenként kinyújtjuk egy 20*30 cm-es téglalappá, majd egyenként megsütjük a tepsi hátoldalán. 180 fokon kb 8-10 perc alatt.

Halvány sárgák legyenek a lapok. Ne süssük túl! Amikor levesszük a tepsiről vigyázzunk, mert nagyon törékenyek.

A krémhez a tejben felfőzzük a pudingport, majd ha langyosra hűlt kihabosítjuk a margarinnal és a cukrokkal, majd a citromhéjat is belekeverjük.

Leteszünk egy lapot, rákenjük a krém felét, még egy lap, a maradék krém és az utolsó lappal befedjük.

Porcukorral megszórva pihentetjük egy éjszakát, majd másnap szeleteljük.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Anyós szelet Eta módra
  2021-04-30 08:11:24, péntek
 
 

Hozzávalók:
25*35 cm-es tepsihez:

A tésztához:

30 dkg finomliszt
25 dkg margarin
pici só
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:

28 dkg porcukor
30 dkg darált dió
8 egész tojás
0,5 dl rum vagy aroma ízlés szerint
1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két egyforma lapot sodrunk belőle. Az első lapot egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd elkészítjük a tölteléket.

Az egész tojásokat a cukrokkal kb 10 perc alatt keményre felverjük, majd beleforgatjuk az aromát és a diót, majd a tölteléket az alsó lapra simítjuk. Erre rátesszük a másik tésztalapot, majd villával megszurkáljuk és mehet az előmelegített sütőbe. Ne süssük nagyon magas hőmérsékleten, mert előfordul, hogy felpúposodik.

A tetejére szórhatunk porcukrot, de díszíthetjük olvasztott csokival is.



porcukor vagy csoki



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Padlizsánkrémrecept Hozzávalók: két darab közepes méretű
  2021-04-15 20:01:47, csütörtök
 
 



1. Padlizsánkrémrecept

Hozzávalók: két darab közepes méretű padlizsán, három gerezd fokhagyma, két evőkanál tökmagolaj, három evőkanál olívaolaj, egy teáskanálnyi mustár, petrezselyemzöld, zeller zöld, só, bors.


Elkészítése: a padlizsánt grillen, vagy sütőben megsütjük, majd meghámozzuk. A fokhagyma gerezdeket egy csepp olajban megsütjük és a padlizsánnal együtt tálba tesszük, botmixerrel pépesítjük. A petrezselyem zöldet és a zeller levelet apróra vagdossuk, rászórjuk a padlizsánra és hozzáadjuk a mustárt és a kétféle olajat, majd krémesre keverjük, sózzuk, borsozzuk. Fél órára hűtőbe tesszük és kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.

2. Padlizsánkrémrecept
Hozzávalók: két kilogramm padlizsán, másfél deciliter olaj, egy pohár tejföl (2dl), egy pohár majonéz (2dl), két kávés kanál mustár, két közepes fej vöröshagyma, só, bors.

Elkészítés: a padlizsánokat, ha teheted, akkor a szabadban süsd meg, mert az igazi ízéhez a füst elmaradhatatlan. Ha nincs rá lehetőséged, akkor természetesen a sütő is megfelel. Sütés után hámozd meg és pépesítsd. (lehet fakéssel is hagyományosan, de érdemes összeturmixolni). Tedd bele az apróra vágott hagymát, az olajat a sót, és kavard jól össze! Azután jöhet a majonéz és a tejföl. Jól összekavarjuk, hogy igazi krémes állagot kapjunk! Jó étvágyat! Forrás: Ketkes.com



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Svéd mandula torta
  2021-04-07 16:52:01, szerda
 
 



4db tojásfehérje
1csip só
8dkg porcukor
14dkg darált mandula
A krémhez:
4db tojássárgája
7dkg cukor
1csom bourbon vaníliás cukor
1dl habtejszín
13dkg vaj
A díszítéshez:
5dkg szelelt mandula

ELKÉSZÍTÉS
A svédek csodafinom mandulatortájának elkészítéséhez első lépésben kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját félretesszük a krémhez, a fehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, és kemény habot verünk belőle egy kézi robotgéppel. Közben adagonként hozzáadjuk a porcukrot is.
A tojáshabba több adagban és óvatosan beleforgatjuk az egészen finomra darált mandulát, de használhatunk mandulalisztet is.
Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a tojáshabos-mandulás masszát és elsimítjuk benne. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a tészta, kivesszük a tortaformából, és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. (Két részletben is süthetjük a tortalapokat, ha elfelezzük a tésztát. Ez esetben laponként 20-25 perc a sütési idő.)
Amíg sül a mandulatorta, elkészítjük a krémet. Ehhez tűzálló tálba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejszínt, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt sűrítjük. Levesszük a tűzről, üvegtálba öntjük, folpackkal letakarjuk, és hideg helyre tesszük kihűlni.
A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. Ezuán félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt főzött krémet, és simára keverjük.
A piskótát két azonos szeletre vágjuk. Az alsót megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik szeletet, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk rajta úgy, hogy az oldalára is jusson. Végül megszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőben pihentetni, és csak azt követően felszeletelni.
Nagyon különleges és rendkívül finom sütemény a gluténmentes svéd mandulatorta. Érdemes kipróbálni!


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mazsolás kalács Húsvétra
  2021-04-03 08:58:17, szombat
 
  HOZZÁVALÓK
1kg liszt
1.2dkg só
12dkg cukor
3db tojás sárgája
400ml tejszín
200ml tej
4dkg friss élesztő
8dkg mazsola
2kk vanília kivonat

ELKÉSZÍTÉS
A tejet, a tejszínt, az elmorzsolt élesztőt és a tojássárgákat elkevertetjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát és közepes fokozaton kidagasztatjuk a géppel.
Ha erős a liszt, adhatunk még hozzá tejet. Ne legyen túl kemény, de túl lágy sem a tészta. Öt perc után adjuk hozzá a mazsolát és további két percet dagasszuk, majd meleg helyen, letakarva 45 percet érleljük a tésztát.
Miután a kalácstészta megpihent, kilenc részre osztjuk, mert három, háromszálas kalácsot fogunk belőle készíteni. Ha elkészültünk a felosztással, felgömbölyítjük őket, aztán letakarva tovább pihentetjük a tésztát.
Kivajazzuk a sütőformákat, a tésztákból a pihentetés után kalácsot fonunk. Ha ebben a folyamatban segítségre szorulsz, akkor itt megnézhetetd, hogy kell kalácsot fonni. Ha ezzel is elkészültünk, bepakoljuk a sütőformába, majd a felvert tojásokkal megkenjük őket.
Meleg helyen tovább kelesztjük a tésztáinkat (kb. 45 perc), közben pedig a sütőnket alsó és felső sütési fokozatban 190 fok környékére melegítjük. Mielőtt bepakolnánk a kalácsokat a sütőbe, újra megkenjük vékonyan a tojások sárgájával, majd ezután 10 percig, aztán 170 fokon még 15 percig sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mimóza szelet
  2021-02-20 19:33:35, szombat
 
 

Hozzávalók
A tésztához
50 dkg finomliszt
15 dkg sertészsír
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 db tojássárgája
5 ek tejföl
A krémhez
2.5 dl tej
4 evőkanál finomliszt
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
1 citromból nyert citromlé
25 dkg margarin
20 dkg cukor
8 ek sárgabaracklekvár

Elkészítés
A tésztához
A tészta hozzávalóiból tejföllel rugalmas tésztát gyúrunk, majd 4 lapot sütünk (tepsi méretűeket), de nem kell színesnek lennie a tésztának!
A tejben elkeverjük a lisztet, és sűrű péppé főzzük
A margarint a porcukorral habosra keverjük, beletesszük a citrom reszelt héját és a levét.
A kihűlt főzött krémmel összekeverjük a margarinos krémet, és megtöltjük a lapokat a következőképpen:
Első lapot megkenjük lekvárral, rá a második lap. Erre jön a citromos krém, majd a harmadik lap és megint lekvár, végezetül a negyedik lap.
Hűtőbe tesszük, és ha megpuhult a tészta, szeleteljük, porcukrozzuk.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Egyszerű mákos kalács
  2021-02-11 14:30:34, csütörtök
 
 

ALAPANYAGOK
Tészta:
500 g
rétesliszt
40 g
élesztő
300 ml
tej
60 g
kristálycukor
80 ml
olaj
Töltelék:
250 g
mák
250 g
kristálycukor
kevés olaj
ELKÉSZÍTÉS MENETE

Egy nagyobb tálba beleszórjuk a lisztet, a közepébe egy mélyedés csinálunk, ebbe öntjük bele a langyos tejet, hozzáadjuk a cukrot, olajat, élesztőt és pár percig pihentetjük. Ez alatt az élesztő felfut, és már kezdhetjük is összedolgozni a tésztát. Ezután megvárjuk, míg a tészta megkel (lefedjük és 45-50 percig meleg helyen pihentetjük).

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, megszórjuk a mákos töltelékkel (a mákot elkeverjük a cukorral és már kész is), meglocsoljuk az olajjal. A töltelékkel megszórt tésztát felcsavarjuk.

A kalácsokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. A tepsiben további 15 percig pihentetjük, majd a tésztát villával megbökdössük - így a sütés közben nem fog töredezni.

A kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Lágy csokis, mascarponés torta
  2021-02-08 17:17:09, hétfő
 
  Tészta:
130 g
vaj
300 g
porcukor
3 db
tojás
120 ml
tej
2 ev. kanál
natúr joghurt
50 g
kakaó
1/2 csomag
sütőpor
140 g
rétesliszt
1 csomag
puding (lehetőleg mogyoróízű)
Mascarpone krém:
500 g
mascarpone
200 ml
habtejszín
1 csomag
habfixáló
50 g
porcukor
Csokoládés-mogyorós krém:
200 ml
habtejszín
80 g
csokoládé mogyorós krémmel
100 g
étcsokoládé
Díszítéshez:
200 ml
habtejszín
Nutella vagy mogyorókrémes csokoládé
Szükségünk lesz még:
kb.100 ml tejELKÉSZÍTÉS MENETE
NYOMTATÁS
MENTÉS
Tészta:
A lisztet, sütőport, kakaót és pudingot elkeverjük. A keveréket két részre osztjuk. A vajat a porcukorral habosra verjük, hozzáadjuk a tojást és alaposan elkeverjük. Ehhez adjuk hozzá a száraz hozzávalók felét és a tej felét. Csomómentesre dolgozzuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalók másik felét és a maradék tejet. Belekanalazzuk a joghurtot és jó alaposan elkeverjük. A tésztát vajjal kikent és liszttel beszórt, 28 cm átmérőjű tortaformába öntjük, majd 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát kihűtjük és kivesszük a tortaformából. Félbevágjuk, az egyik felét visszatesszük a tortaformába, a másik felét félretesszük.
Mascarpone krém:
A habtejszínt a cukorral és habfixálóval felverjük, addig dolgozzuk, amíg kemény tejszínhabot nem kapunk. Ezután kanalanként hozzáadjuk a mascarpone sajtot, és minden adag után jó alaposan eldolgozzuk.
Csokoládés-mogyorós krém:
A habtejszínt edénybe tesszük, hozzáadjuk a kockára tört csokoládét és gőz fölött felolvasztjuk. Süteményes lapáttal addig kevergetjük, amíg a csokoládé el nem olvad, majd a krém el nem kezd sűrűsödni. Levesszük a tűzről, majd félretesszük hűlni, közben néha-néha megkeverjük.
A tésztát, ami a tortaformában van, meglocsoljuk a tejjel (kb. 50 ml), rákenjük a mascarpone krém felét. rákanalazzuk a csokoládés-mogyorós krémet, erre kerül a mascarpone krém, végül az egészet lefedjük a félretett tésztalappal. Ezt is meglocsoljuk a tejjel, majd a süteményt lehetőség szerint egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Miután lehűlt, a tortát kivesszük a tortaformából, tejszínhabbal megkenjük, nutellával vagy olvasztott csokoládéval díszítjük.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Házi krémes
  2021-02-03 09:01:30, szerda
 
 

Hozzávalók:

1 csomag krémes lap
250 ml habtejszín

A krémhez:

500 ml tej
4 tojássárgája
4 evőkanál liszt
10 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor

A tetejére:

150 g porcukor



Elkészítése:

A lisztet keverd el 100 ml tejjel és tedd félre. A maradék tejet, a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot keverd össze és lassú tűzön kezd el főzni. Amikor felfő, öntsd bele a lisztes tejes keveréket és folyamatosan kavargatva főzd amíg besűrűsödik. Hagyd kihűlni és mixerrel keverd össze, hogy laza krémet kapj.

Egy gáztepsibe tedd bele az első réteg krémes lapot és halmozd rá a krémet, kend el. Ha szeretnél, tehetsz a tetejére krémes lapot. Verd fel a tejszínhabot és halmozd a krém, vagy a krémes lap tetejére. Fedd be krémes lappal. Egy éles késsel vágd kockára és szórd meg porcukorral. Ha néhány órára hűtőbe teszed, könnyebb lesz szeletelni.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mákos kalács
  2020-12-19 18:20:04, szombat
 
  Hozzávalók:

1/2 l tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 ek cukor
80 dkg finomliszt

A töltelékhez:

40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek ízlés szerint (vagy meggydzsem)
Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tejA tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk. Arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog! Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojás sárga és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat! - Gyurcsics Krisztina receptje




 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/74 oldal   Bejegyzések száma: 739 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1425 db bejegyzés
Összes: 61749 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 517
  • e Hét: 1959
  • e Hónap: 16362
  • e Év: 399410
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.