Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/76 oldal   Bejegyzések száma: 750 
Február 14 Szerelmesek napja
  2021-07-25 19:38:52, vasárnap
 
  HOZZÁVALÓK
4 kg uborka,
1 kg hagyma,
8 dl cukor,
1 dl só,
2.5 dl 20 fokos ecet,
1 evőkanál mustármag,
15 szem egész bor,
1 mokkáskanál borkén,
1 mokkáskanál nátrium benzoát.

ELKÉSZÍTÉSE

4 kg uborkát és 1 kg hagymát összevágok, rászórok 8 dl cukrot, 1dl sót, 2,5 dl 20 fokos ecetet, 1 evőkanál mustármagot, 15 szem egész borsot, 1 mokkáskanál borként, 1 mokkáskanál nátrium benzoátot jól összekavarni

Pár óra és levet enged. A kiengedett lével együtt töltöm az üvegbe. Pont annyi levet kienged amennyi elég lesz rá. Lezárjuk és kész is.

Aki nem szereti a hagymásat, helyette lehet uborka, ez esetben 5 kg uborkát használjuk fel. Nagyon jó recept, így rakom el télre már évek óta. Családom kedvence! Igazi nyáridéző, élmény belőle falatozni.

Erika Dako receptje!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mentás & lime-os Brasil koktél, ananászlével
  2021-07-25 19:24:02, vasárnap
 
  Mentás & lime-os Brasil koktél, ananászlével.





 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Csányi mézes 3 db tojás 15 dkg porcukor 6 dkg rama 3 Ek méz
  2021-07-25 18:40:16, vasárnap
 
 

Csányi mézes

3 db tojás
15 dkg porcukor
6 dkg rama
3 Ek méz
1tk szodabikarbóna
2 Ek kakaópor ezt langyosra melegítjük simára keverünk, hozzáadunk kb 45--50 dkg lisztet könnyen nyújtható legyen, és 4 lapot sütünk tepsi hátulján, 180 f - on, kb 8 perc
KRÉM
6 dl tej
6 Ek liszt ezt sűrüre fözzük kihütjük
25 dkgráma
20 - 25dkg porcukor
2cs,van, cukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a felfözött lisztet majd a 3 lapot megtöljük a 4et porcukrozzuk


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Zebrakocka Sütés nélkül
  2021-07-17 19:20:58, szombat
 
 

Hozzávalók:
A tésztához:

50 dkg darált háztartási keksz
5 evőkanál kakaópor
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál rum
5 dkg vaj
5 evőkanál porcukor
kb 3 dl tej
A krémhez:

3 dl tej
3 evőkanál liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
5 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
15 dkg kókuszreszelék
A tetejére:

10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
Elkészítése:

Először a krémet készítem el, mert annak hűlni kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a vaníliával, a cukorral és elkeverem a vajjal meg a maradék kókusszal.

A tészta hozzávalóit összedolgozom annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjak. Három részre osztom és porcukorral megszórt deszkán 20*30 cm-es lapokat nyújtok belőle. Az első lapot a tepsibe helyezem, erre kenem a krém felét, ráteszem a második lapot, majd a krém másik fele következik, végül a harmadik lappal befedem.

Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal és rákenem a sütemény tetejére. Néhány órára hűtőbe teszem, majd kockára vágva tálalom.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Kókuszos, rumos kocka
  2021-07-08 09:08:12, csütörtök
 
 

Tészta:

35 dkg finomliszt
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 flakonnyi rumaroma
fél csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
1 db tojás
csipetnyi só

Krém:
2 evőkanál finomliszt
1 csomag kókuszos pudingpor
4 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg kókuszreszelék
1 flakonnyi kókuszaroma


A lisztet szitáljuk át, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval (ha nagyon ragacsos a massza, tehetünk még hozzá egy kevés lisztet, csak annyit, hogy még éppen gyúrható legyen). Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe egy-két órára. Miután letelt a tészta pihentetési ideje, melegítsük elő a sütőt légkeverésen 180 °C-ra. A tésztát osszuk három felé, mindegyikből nyújtsunk egy kb. 20×30 cm-es lapot lisztezett munkalapon vagy deszkán. (Ha a tészta túl lágy és ragacsos lenne, amennyire szükséges, a nyújtásnál lisztezhetjük.) Ezután egy tepsi alján egyenként süssük meg a lapokat kb. 5 perc alatt. (Vigyázzunk, mert sütés után nagyon könnyen törik!) Miután mindegyik lapot megsütöttük, főzzünk sűrű krémet a pudingporból és a lisztből a tejjel, keverjük hozzá a kókuszreszeléket, majd tegyük félre hűlni (időnként keverjük át habverővel). A margarint, a kétféle cukrot és az aromát keverjük habosra, majd miután kihűlt a lisztes krém, keverjük hozzá a habos margarint. Egyenként kenjük meg a lapokat a krémmel, a tejére olvasszunk csokoládét, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel. Végül takarjuk le, és hűvösebb helyen pihentessük néhány órát, vagy akár egy egész éjszakát.

Tóth Éva receptje.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Mandula szelet
  2021-07-07 13:54:01, szerda
 
 

Tészta:

350 g liszt
250 g vaj/margarin
150 g darált dió
150 g porcukor
2 evőkanál kakaópor
Krém:

700 ml tej
3 csomag vanília ízű pudingpor
200 g porcukor 200 g vaj/ margarin
mandula aroma (zöld) ízlés szerinti mennyiség
Tetejére:

Porcukor
A pudingport a tejjel sűrűre főzzük, tűzről levéve folpackkal letakarjuk és hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. 3 egyforma részre osztjuk. Sütőpapíron kb. 22×32 cm-es lappá nyújtjuk az első rész tésztát /a másik kettőt felhasználásig hűtőbe tesszük/. Nyújtás közben lisztezzük, hogy ne ragadjon a nyújtófához, de mindig kevés liszttel. A kinyújtott tésztalapot sütőpapírral együtt a tepsi hátoldalára csúsztatjuk és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl! Ugyanígy járunk el a másik két tésztával is. A vajat/margarint a porcukorral jól kikavarjuk, majd a kihűlt pudinggal krémesre keverjük. Hozzáadjuk az ízlés szerinti mandula aromát is, majd megtöltjük a kihűlt lapokat. Hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük. Másnapra megpuhul, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Kefires lángos
  2021-07-02 08:38:18, péntek
 
 



Hozzávalók:
1 kg liszt
3 tojás
3 kispoharas kefir
5 dkg élesztő
1 csipet cukor
1 dl tej
1 kk. só
olaj (a lekenéshez)
A sütéshez: olaj
Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben csipet cukorral és egy kiskanál liszttel felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba öntjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a tojás, a só, a felfutott élesztő, és a kefir. Összedolgozzuk. Lágy tésztát fogunk kapni de ha túl lágynak érezzük, tegyünk még hozzá 5-10 dkg lisztet szükség szerint. Ez attól függ, hogy mekkorák voltak a tojások, és mennyire sűrű vagy híg a kefir, illetve, hogy milyen minőségű volt a liszt.

Egy nagy tálba tesszük, hogy legyen helye kelni majd. A tetejét lekenjük olajjal, majd a tálat lefedjük folpackkal és betesszük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap olajos kézzel egyforma kis darabokat tépünk ki a tésztából, kigömbölyítjük és egy tálcára sorakoztatjuk. 30 percig hagyjuk szoba hőmérsékleten, majd olajos kézzel kilapítjuk és kerekre kihúzkodjuk.

Forró olajban mindkét oldalán arany színűre sütjük.

Ízlés szerint fokhagymás kencével, tejföllel, reszelt sajttal kínáljuk.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Gyöngyi szelet
  2021-06-30 15:22:26, szerda
 
 




A tésztához:

40 dkg finomliszt
2 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg margarin
1 sütőpor
2 dl tejföl (körülbelül)
A krémhez:

25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 tasak puncs pudingpor
5, 5 dl tej
15 dkg porcukor
A tetejére:

15 dkg csokoládé
1 evőkanál étolaj
A tészta hozzávalóit összeállítjuk annyi tejföllel,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Tepsi hátán (24 ×39 cm-es ) 3 lapot sütünk 180 °C-ra melegített sütőben. A pudingport, a cukrot tejben felfőzzük.Kihűtjük és a margarinnal habosra keverjük. a lapokat betöltjük. A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk, simára keverjük és a süteményt bevonjuk vele. Hűtőbe tesszük egy éjszakára és utána szeleteljük fel.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Zöld dió likőr és pálinka
  2021-06-23 08:42:12, szerda
 
 



DIÓ LIKŐR
Hozzávalók:

15-20 db zöld dió

500 g cukor

1- 1,5 liter házi gyümölcspálinka (vagy vodka)

1 fahéjrúd

1 vaníliarúd

3 szem szegfűbors

3-5 szem szegfűszeg

gumikesztyű

A zöld diónak az a tulajdonsága, hogy gyönyörűen és lemoshatatlanul megfogja az ember kezét, és minden egyebet is, amivel érintkezik, így bánjunk (gumi)kesztyűs kézzel a kis éretlennel. Jól megmossuk, majd felszeleteljük.

Mehet egy nagy befőttesüvegbe, a fűszerekkel, cukorral egyetemben. A befőttesüveg legyen jól záródó! Majd öntsük nyakon finom alkohollal, úgy, hogy elfedje a zöld diókat. Zárjuk rá az üveg tetejét.

Hagyjuk állni 3-6 hétig, hetente rázogassuk. Majd szűrjük át gézanyagon, töltsük jól záródó üvegekbe, és várjuk a karácsonyt, amikor megkóstolhatjuk a keserédes-fűszeres likőrünket.


--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------

DIÓPÁLINKA: készítése (Zöld dió pálinka)

Hozzávalók:
30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva
2 db egész fahéj
30 db szegfűszeg
35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk le!)
4 liter jó minőségű pálinka (olyan pálinka amelyeknek nincs túl erős, jellegzetes íze, illata)
2 db 5 literes befőttes üveg (csavaros tetejű)
értelemszerűen ha csak 2 liter pálinkát szeretnék akkor mindenből a fele mennyiség.

Elkészítése:
A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. A zöld dió akkor jó, ha még simán átszúrható rajta 1 kötőtű. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg, 1 órára áztassuk forró vízbe, majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran cserélgessük közben (naponta legalább 5 x). Erre azért van szükség, hogy a keserűségéből veszítsen. Az áztatási idő elteltével tegyük a napra a diókat, hogy száradjanak kicsit, majd daraboljuk fel negyedelve. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük, mert nagyon fog a zöld dió!!



A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancs héja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük. A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os! Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.

A lezárt üvegeket 40 napig kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik. Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze alapvetően enyhén kesernyés, nem az a cél, hogy ezt az ízt elnyomjuk!



40 nap elteltével szűrjük át. Az sem baj ha azonnal elfogyasztjuk de ha kibírjuk akkor pihentessük még 1-2 hónapot. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb lesz a diópálinka. (dió nélkül érleljük tovább, a fűszerek maradhatnak). A leszűrt dió pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú. Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott pálinkával azonos!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Rakott karfiol
  2021-06-09 22:31:22, szerda
 
 

Hozzávalók:

1 kg karfiol
30 dkg darált pulykamell
4 dl tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
2 tojás
1 evőkanál vaj
30 dkg reszelt sajt
só, bors, pirospaprika (kedved szerint további szárított vagy friss fűszerekkel is bolondíthatod)
Így készítsd:

1. A karfiolt szedd rózsáidra, és tedd fel sós vízben főni, de 2-3 perc forralás után szűrd le.

2. A finomra vágott hagymát pirítsd át a vajon, majd mehet hozzá a darált hús, a só és ízlés szerint a fűszerek. 15 perc alatt el is készül.

3. Egy kivajazott hőálló tálban teríts el egy réteg karfiolt - kb. a felét-, ezen oszlasd el a darált pörköltalapot. Erre kerüljön a többi karfiol, végül keverd össze a tojást a tejföllel és borítsd a tetejére.

4. Előmelegített sütőben nagyjából 40 perc alatt süsd készre. Mielőtt kivennéd végleg a sütőből, szórd meg a tetejét reszelt sajttal, majd hagyd, hogy a sajt szépen ráolvadjon és megpiruljon a tetején.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/76 oldal   Bejegyzések száma: 750 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 2058 db bejegyzés
Összes: 62382 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 997
  • e Hét: 997
  • e Hónap: 997
  • e Év: 662589
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.