Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
nagyi hájas sütije
  2017-02-07 10:06:53, kedd
 
 



Hozzávalók

10 adagra
A tésztához
500 ml 3,5 %-os tej
50 g élesztő (friss)
2 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál sertészsír
0.5 evőkanál só
750 kg búzaliszt (BL55)
200 g sertésháj
1 evőkanál ételecet (10%-os)
700 ml szilvalekvár

A kenéshez
1 db tojás

A tetejére
porcukor

Elkészítés
120 perc

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, sót élesztőt megkeverjük, hogy felolvadjon a cukor só élesztő, hozzáadjuk a lisztet és mielőtt elkezdjük dagasztani, akkor a zsírt is, és tulajdonképp ezzel dagasztjuk simára a tésztát, 30 percet pihentetjük.

A hájat megtisztítjuk, ledaráljuk, ha kész akkor 1 ek. ecettel kihabosítjuk, hogy könnyen kenhető legyen.

Elnyújtjuk a tésztánkat, és vékonyan lekenjük a hájjal.

Majd jobbról ráhajtjuk akkor azt az oldalát, balról akkor azt is lekenjük, majd alulról, ott is kenjük majd ráhajtjuk az utolsó oldalt, és azt is lekenjük. Nem kell pihentetni mindjárt nyújthatjuk.

Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk, annak a közepébe tesszük a lekvárt.

Sütőpapírra rakjuk a kifliket tojással megkenjük.

200 C fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
nagyi kiflije
  2017-01-06 22:34:12, péntek
 
 



A legfinomabb házi kifli receptje, de kifliforma helyett apró zsemlécskéket vagy stanglikat is csinálhatunk belőle! Otthon sütve nemcsak jobb lesz, de olcsóbban jövünk majd ki.
Szendvics kenyér kiflinek, zsemlécskének, stanglinak

1/2 liter langyos tejbe beleteszünk 5 deka élesztőt, 5 deka cukrot és meleg helyre rakjuk. Mikor az élesztő jól megkelt, összegyúrjuk 50 deka liszttel és 1 deka sóval. Kézzel erősen kidolgozzuk. Belisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztva, cipókat formálunk belőle. A cipókat félujjnyi vastag, kerek lapokra nyújtjuk, egy-egy lapot nyolcfelé vágunk és az így nyert háromszögből kifliket formálunk. Tepsibe rakjuk és kétszer egymásután megkenjük őket tojássárgájával, majd további kelesztés nélkül szép sárgás-pirosra sütjük. Kifliforma helyett apró zsemlécskéket vagy stanglikat is csinálhatunk belőle. Magában is megállja a helyét, de kettévágva és valamilyen szendvicstöltelékkel megtöltve, tea mellé különösen finom. Mivel igen gyorsan készül, váratlanul érkező vendég számára is készíthetjük.

Finom ropogós héjú házi kifli

18 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 kockacukorból, 2 deci tejből kovászt keverünk. Mikor megkelt, hozzáadunk 18 dkg - diónyi vajjal, csipet sóval jól eldolgozott - lisztet és kézzel rétes lágyságú tésztává dolgozzuk. 3 cipót formálva belőle, megkelesztjük. Kerek lapokat nyújtunk belőlük és egyet-egyet 8 részre vágunk. (Olyanféleképpen, mint ahogy a tortát vágjuk fel.) Ezekből a hosszúkás háromszögekből, kívülről befelé sodorva kis kifliket formálunk. Újra kelni hagyjuk, majd tojással megkenve, jó meleg sütőben megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
likőrök házilag
  2016-12-22 13:44:45, csütörtök
 
  TOJÁSLIKŐR HÁZILAG


Hozzávalók: kb 1-1,2 liter lesz belőle

5 tojássárgája
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd
5 dl tej
2,5 dl tejszín
2,5 dl alkohol (ez lehet:  tiszta szesz, (fehér)rum, vagy vodka)

Elkészítése:
1. A tejet és a tejszínt összeöntjük, felforraljuk a vaníliás cukorral  - vagy a félbevágott vaníliarúddal -  és 10 dkg porcukorral. 
2. Kihűtjük!
3. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék porcukorral, néhány kanállal teszünk hozzá a kihűlt tejből és addig habosítjuk, míg a cukor elolvad.
4. Ekkor hozzáöntjük a kihűlt tejszínes tejet, az egészet egyneművé keverjük, majd az alkoholt is hozzáöntjük. 
5. Steril üvegekbe töltjük.
6. Hűtőbe rakjuk legalább 1 napra, de egy hét múlva lesz igazán finom. 
7. Ilyenkor 1-2 naponta megrázogatjuk az üveget.





CSOKILIKŐR HÁZILAG

Hozzávalók: fél literhez
2 dl folyékony habtejszín
4 ek keserű kakaópor
15 dkg cukor
10 dkg 70-80%-os jó minőségű étcsokoládé
2,5 dl rum

Elkészítése:
1. A tejszínt elkeverjük  a kakaóporral, cukorral és az étcsokival együtt óvatosan, kis lángon felolvasztjuk.
2. Ha minden egyneműen feloldódott, akkor langyosra hűtjük, hozzáadjuk a rumot.
3. Finom szűrőn át üvegbe töltjük, fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
4. Ha időközben nagyon besűrűsödne, rummal vagy tejszínnel hígíthatjuk.





forrás: azotthonizei.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
erdélyi kürtős kalács
  2016-09-29 08:47:01, csütörtök
 
 




Hozzávalók (4 személyre)

1 kg liszt,
2 tojás,
4 tojássárgája,
12 kanál porcukor,
pici élesztő,
csapott kávéskanál só,
1/2 l tej,
12 kanál olvasztott vaj.

Elkészítés

A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót, 1/2 liter tejet. A tésztát jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk és az előre elkészített sütőfára gömbölyűen rácsavarjuk.

Erdélyben a kürtőskalácsot parázs fölött sütik. Célszerű a sütőfát a tészta felcsavarása előtt kissé beolajozni, így mikor a kalács kisült, könnyen lecsúsztathatjuk a fáról. Parázs fölött is forgatva kell sütni, időnként forró vajjal vagy olajjal meglocsoljuk. Mikor a parázs fölött a kalács megsült, cukorporral megszórjuk úgy, hogy a cukor lángot fogjon és mázat képezzen rajta. Ekkor húzzuk le a sütőfáról. Egyes vidékeken a még forró kalácsot darabokra vágott cukrozott dióbélben is megforgatják.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
szilvalekváros bukta
  2016-05-18 21:00:08, szerda
 
 



Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez


A tésztához

700 g liszt
40 g élesztő
350 ml tej
4 dkg vaj vagy margarin
50 g cukor
1 csapott kávéskanál só
1 tojás
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez

szatmári szilvalekvár
fahéj

A kenéshez

1 tojássárgája
1 evőkanál tej

Elkészítés


150 ml langyos tejben egy kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve langyos helyen háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, kétfelé vesszük, és mindkét részből 0,5-1 cm vastagságú téglalapot nyújtunk, majd egyenként 12 egyenlő négyzetre vágjuk.
Mindegyik közepére egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt halmozunk, megszórjuk pici fahéjjal, és feltekerjük.
Olajjal vagy vajjal vékonyan kikent tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk a buktákat.
A tepsiben még 20-25 percet kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük a tojássárgája és a tej keverékével.
180 fokra melegített sütőben addig sütjük a buktát, amíg szép aranybarna nem lesz.

Forrás: citromhab.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
Ischler
  2016-05-18 20:57:27, szerda
 
 



Hozzávalók

14 dkg vaj
14 dkg liszt
7 dkg cukor
7 dkg őrölt dió

Elkészítés

Tizennégy deka vajból tizennégy deka liszttel, hét deka cukorral és hét deka őrölt dióval vagy mandulával tésztát gyúrunk. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, és kis poharakkal kivágjuk. Gyenge tűzön, tepsiben megsütjük a sütőben. Amikor kihűlt kettőt-kettőt ribizli- vagy málnalekvárral összeragasztunk és a tetejüket csokoládémázzal bevonjuk.

forrás: extremesilverblog.com
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
Vízen kullogó
  2016-04-26 12:50:21, kedd
 
 





Hozzávalók:

1 dl tej
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
10 dkg margarin
2 tojássárgája
kevés só
2 dl tejföl
cukor
1 citrom reszelt héja

Szóráshoz:
cukor

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és rászórunk egy csipet cukrot. Félretesszük és hagyjuk az élesztőt felfutni.

A lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat, a felfutott élesztőt és 2 dl tejfölt.

Jól összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk.

Egy tiszta asztalterítőt/kendőt liszttel megszórunk és a tésztát beletesszük. A terítő 4 sarkát lazán összekötjük (legyen helye a tésztának a kötésben a növekedésre). Fűzzük fel a batyut egy fakanál nyelére, és tegyük egy hideg vízzel teli fazékba. Hagyjuk így addig, amíg a megkelt tészta fel nem jön a víz tetejére (kb. 1 óra).

Egy deszkát cukorral meghintünk és ráborítjuk a kicsomagolt, megkelt tésztát. Szórjuk meg jól cukorral pont úgy, mintha liszttel szórnánk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk és csíkokat vágunk a tésztából. Megcsavarjuk a tésztacsíkokat és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük 5 cm-es távolságra egymástól.

200 fokos sütőben szép világosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
Krumplis-diós sütemény
  2016-04-17 07:21:13, vasárnap
 
 




A tésztához

60 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
10 dkg cukor
1 db tojássárgája
12 dkg sertészsír
3 ek tejföl
1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez

50 dkg burgonya
20 dkg dió (darált)
0.5 dl rum (vagy aroma)
3 ek narancshéj (reszelt szárított narancshéj)
3 db tojássárgája
25 dkg cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 kk fahéj
4 db tojásfehérje (kemény habbá verve)
2 csomag vaníliás cukor

A tepsihez

1 ek sertészsír (kenéshez)
2 evőkanál finomliszt (szóráshoz)
3 ek zsemlemorzsa (a szóráshoz)

elkészítés

Először a burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük, megmossuk, és enyhén sós vízben 20 perc alatt puhára főzzük.
Közben a tésztát elkészítjük, a lisztet egy mély tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az összes hozzávalót. Sima, jól nyújtható tésztát kapunk. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formálunk belőle, majd félretesszük.
Majd a megfőtt burgonyát leszűrjük, és burgonyatörővel pépesre törjük, és langyosra hűtjük.
Ha már langyosra hűlt, hozzáadjuk az összes hozzávalót, a felvert tojáshab kivételével.
Kézi mixerrel jól összekeverjük, és végül fakanállal a kemény habot beleforgatjuk.
Ezután egy 38x36 cm-es tepsit vékonyan megkenjük zsírral, és liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, felhajtjuk a sodrófára, és tepsibe terítjük.
Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, és erre rásimítjuk egyenletesen a tölteléket. Majd a másik cipót szintén lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra, és a tölteléket befedjük vele, a széleit kissé lenyomkodjuk, majd villával megböködjük.
Előmelegített sütőben 250 fokon -egyszeri fordítással- szép pirosra sütjük 20 perc alatt.
Ha megsült, kivesszük, a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, és vaníliás porcukorral megszórjuk, majd kockára szeletelve tálaljuk.

sütési hőfok: 250°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 38x36 cm

forrás: nosalty.hu
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
házi rétes
  2016-01-02 23:02:25, szombat
 
  Ha elég bátorságot gyűjtünk házi rétes készítéséhez, akkor nem csupán pénzt spórolunk, de a világ legjobb rétesét kóstolhatjuk. A legfontosabb tudni az igazi rétestésztáról, hogy minden fázisában csak kézzel készül, mert kényesebb a kelt tésztáknál és minden rezzenését követnie kell az ujjainknak.

Hozzávalók

2,5 dl forró víz
3 evőkanál disznózsír
2 evőkanál olaj
2 evőkanál ecet
1/2 kg átszitált sima liszt
1 db tojás
csipetnyi só
Elkészítés

A disznózsírt, olajat, ecetet, sót összekeverjük a forró vízzel és hozzáadjuk a lisztet, tojást és jól kidolgozzuk a tésztát, letakarva 1 órát pihentetjük. Pihentetés után 3-4 részre osztjuk a tésztát, majd egy vászon asztalterítőn, amit lelisztezünk, kihúzzuk a tésztát óvatosan. Amikor készen vagyunk, töltjük tetszés szerint a rétestésztát, majd az asztalterítő segítségével felpergetjük rúd formára és a kizsírozott tepsikbe tesszük és megsütjük.

Rétes töltelékek

Alma

1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük. Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.

Túró

50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát. Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket. Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Dió
15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 evőkanál tejjel.

Mák
50 dkg darált mákot sűrűre főzünk egy csésze tejben, amelybe 25 dkg cukrot kevertünk, s ha kihűl, vaníliás cukorral, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ízlés szerint keverhetünk hozzá mazsolát, és 2-3 evőkanálnyi lekvárt is. Ügyeljünk arra, ne legyen túl híg a töltelék.



 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
Gibenyica tökös lepény
  2015-11-07 18:05:55, szombat
 
 



hozzávalók / 4 adag

60 dkg finomliszt
25 dkg mangalica zsír (vagy margarin)
10 g fahéj (őrölt)
10 ek cukor (kristály)
1.5 dl víz (meleg, sós)
1.5 kg sütőtök (reszelt vagy sonkatök)
1 ek mangalica zsír (a tepsi kikenéséhez)

elkészítés

A zsírt a lisztben elmorzsoljuk, mint amikor linzertésztát készítünk, majd a meleg sós vízzel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
A kapott tésztát elosztjuk és 2 lapot készítünk belőle.
Az első lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt tök.
A tököt megszórjuk fahéjjal (ha kevésnak találjuk a 10 g-ot lehet több is, lényeg hogy látni lehessen, hogy van benne), és a cukrot is rászórjuk.
Ezután rátesszük a másik lapot, a szélein lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk a tésztát.
Jól átsütjük, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Ez eltarthat akár 1 óráig is.
Miután kivettük a sütőböl, takarjuk le a tetejét egy nedves konyharuhával, hogy kicsit megpuhuljon.
Vágjuk négyszög alakúra, és hidegen fogyasszuk.


sütési hőfok: 180°C

 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 931
  • e Hét: 2606
  • e Hónap: 3598
  • e Év: 35327
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.