|
1/13 oldal
|
Bejegyzések száma: 123
|
|
|
|
2024-09-04 16:07:44, szerda
|
|
|
Hozzávalók
4 db tojás
20 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 dl olaj
1dl tej 20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
2 ek kakaó
Lépések
A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáöntjük az étolajat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet is.
A tojások fehérjét verjük fel, majd forgassuk óvatosan bele a tésztába.
Lisztezett-vajazott kuglófformába öntsük a massza kétharmadát. A maradék tésztába tegyük bele a kakaóport, keverjük el alaposan, majd a kuglófformában lévő tésztára kanalazzuk.
Előmelegített sütőben 15 percig magas, majd további 40 percig alacsonyabb hőfokon süssük.
Ízlés szerint tehetünk bele meggyet, mazsolát, diót, stb.
tutirecept.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2024-08-12 11:29:29, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
késhegynyi szódabikarbóna
1 csapott evőkanál só
1,5 dl langyos víz
2 dl natúr joghurt
Töltelék:
15 dkg reszelt sajt
Sütés:
5 dl étolaj
Tálalás:
sajt
tejföl
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót és a szódabikarbónát. Ezután hozzáadjuk a joghurtot, a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd egy fakanál segítségével jó hólyagosra kidolgozzuk a tésztát.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Olajjal kent munkalapra borítjuk a megkelt tésztát és olajos kézzel ökölnyi nagyságú darabokat tépünk belőle. Jól kihúzkodjuk és a közepébe reszelt sajtot teszünk. A végeit jól összecsípjük, belecsomagoljuk a sajtot. Úgy tesszük az olajos lapra, hogy a hajtás alulra kerüljön és letakarva 10 percig kelesztjük.
Amíg a lángosok kelnek, addig egy szélesebb edényben elkezdjük felmelegíteni az olajat. Olajos kézzel lángos alakúra formázzuk a tésztákat és attól függően, hogy mekkora az edényünk 1-2 lángost sütve egyszerre, szép aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
Ha megsültek, akkor papírtörlőre szedjük és hagyjuk lecsepedni a felesleges zsiradékot.
Ízlés szerint tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2024-01-24 23:03:57, szerda
|
|
|
Csodás ez a süti, nem lehet betelni vele, gyakran el is készítem, ha valami finomságot ennénk!
HOZZÁVALÓK
Tészta :
60 dkg finomliszt
20 dkg vaj/margarin
1 kk só
3 ek cukor
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 egész tojás
1 tojás sárgája
Töltelék:
75 dkg túró
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 ek tejföl
2 ek búzadara
1 tk szárított citromhéj
Tetejére :
1kisebb tojás
ELKÉSZÍTÉS
A langyos tejben 1 ek cukorral felfuttatom az élesztőt. A megszitált lisztben elkeverem a sót, maradék cukrot, majd a tojások és a felfuttatott élesztő hozzáadása után dagasztani kezdem. Közben az olvasztott vajat /margarint kis adagokban adagolom hozzá. A tésztát duplájára kelesztem, közben a töltelék hozzávalóit alaposan elkeverem.
A megkelt tésztát 3 cipóra osztom, letakarva hagyom 15 percig pihenni, majd kb 3 mm-es vékonyságú téglalappá nyújtom. A töltelék 1/3 részét hosszában a tészta közepén, egy csíkban elhelyezem. A töltelék mellett kb 45 fokos szögben bevagdosom a tésztát. Az így kapott csíkok kb 2 cm szélesek. A csíkokat balról és jobbról felváltva ráhajtom a töltelékre, ahol szükséges alá is hajtom, hogy ne lógjon ki.
A végeket is szépen eldolgozom, hogy a túró ne kukucskáljon ki. A másik két cipót ugyanígy készítem el.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem az elkészült réteseket. Ez nem egyszerű művelet, mert a töltelék meglehetősen sok a tésztában. Amíg a sütőt 180 fokra előmelegítem, hagyom kelni. Mielőtt sütőbe helyezem ehyhén felvert tojással lekenem. Kb 20 perc alatt, alsó - felső sütésen megsütöm.Második fogás a bableves mellé. És csuda finom.
Éva Domonicsné Nagy receptje
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2024-01-24 22:59:26, szerda
|
|
|
Egy igazi finom recept, amit könnyű elkészíteni, mégis nagyon nagyon finom!
Hozzávalók:Tészta:80 dkg liszt5 dkg élesztőegy csipet cukor5 dl tej1 dl olajTöltelék:25 dkg margarin2 nagyobb tojás sárgája1 evőkanál só10 dkg reszelt sajtTetejére:1 tojás20 dkgsajtízlés szerint köménymagízlés szerint pirított napraforgómagElkészítés:
Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben.Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedagasztjuk.A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell.Közben elkészítjük a tölteléket is. A margarint a sóval és a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot is.A 4 részre osztott tésztát egyesével kinyújtjuk. A tölteték negyed részével megkenjük, és feltekerjük. Körülbelül kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.A tetejét tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk.Előmelegített sütőben 180°-on 20-25 perc alatt készre sütjük.Trükkök, tippek, praktikák:Tipp: pirított napraforgómaggal meghintve az igazi.
Ízléstár
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-12-23 19:42:00, szombat
|
|
|
Hozzávalók / 2 tepsi:
60 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
2 evőkanál tejföl
2 tojássárgája + 1 egész kenésnek
1,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
2-2,5 teáskanál só
Elkészítés:
1 ,A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba állítva felfuttatom. A lisztet megsózom és összemorzsolom a margarinnal.
2 ,Hozzáadom a tojássárgájákat, a felfuttatott élesztőt, 10 dkg reszelt füstölt sajtot és annyi tejfölt, hogy jól összegyúrható legyen. Ez nekem kb 2 evőkanálnyi volt. Alaposan begyúrom a tésztát és egy tálba teszem. Lefedem folpackkal és a hűtőben pihentetem éjszaka.
3 ,Másnap kinyújtom, és 1x hajtogatom. Kelesztem 15 percet. Kinyújtom és kb 2cm vastag darabokat szaggatok. Sütőpapírozott tepsibe pakolom és megkenem a tetejüket tojással. Rárakom a maradék füstölt és trappista sajtot és 180°C-os sütőben szép barnára megsütöm.
Tippek
A tésztának nem kötelező egész éjjel a hűtőben lennie, ha nagyon sietünk elég neki 1-2 óra is a hidegen. Én azért hagytam éjjelre, mert szeretem reggelire a friss meleg pogácsát, de kétségtelen, hogy jót tesz neki az éjszakai pihentetés.
szőkenő sütöget
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-12-22 00:02:05, péntek
|
|
|
600 g liszt
400 ml meleg tej
80 g (7 evőkanál) cukor
1 tojás
1 teáskanál só
8 g élesztő
1 evőkanál liszt
30 g vaj
2 tk ecet
2 tk növényi olaj
30 g vaj
1 tojás le kenni
Mák a tetejére
180 °C-on 30 percig sütjük |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-10-23 22:21:55, hétfő
|
|
|
Ezek aztán jól kikeltek magukért...
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
1 dl olaj
1 evőkanál só
5 dkg élesztő /felfuttatva/
2 tojás sárgája
1 evőkanál cukor / tejbe/
A krém hozzávalói :
20 -25 dkg reszelt sajt
20 dkg olvasztott margarin
1 tojás sárgája
1 teáskanál só
Tetejére:
1 tojás
kevés reszelt sajt
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozom, és sima lágy tésztát dagasztok belőle.
Félre teszem ,és hagyom duplájára kelni.
Amíg kel a tészta , elkészítem a krémet.
Összekeverem a krém hozzávalóit.
A megkelt tésztát megfelezem,és kinyújtom ,
a krém felét rákenem, feltekerem mint a bejglit.
A tésztarudat felvágom háromszögekre,
és a sütőpapírral bélelt tepsire pakolom őket.
A tészta másik felével ugyanígy járok el.
Kicsit hagyom kelni a tepsin még,
majd lekenem a tetejét tojással és reszelt sajtot szórok a tetejére,
ezután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-03-21 13:34:40, kedd
|
|
|
Vendégváró sóskifli
HORVÁTH JÚLIANNA RECEPTJE
Zsuzsamama főzőoldala
25 dkg margarint habosra keverek egy kanál sóval. Félre teszem.
5 dkg élesztőt fel futtatok egy dl tejjel és kis cukorral.
70 dkg lisztet, 2 tojást, 1 kefirt 1 dl olajat és az élesztőt összedolgozom.
Só ebbe már nem kell.
A tésztát 8 egyenlő részre osztom. Egyet tányér nagyságú lappá nyújtok és félre teszem.
Jöhet a másik. Ezt megkenem a sós margarinnal és beborítom az előző lappal.
Ezt négyfelé vágom majd minden cikket még 3 felé.
Szorosan feltekerem és ritkásan a tepsibe rakom.
Megkenem tojással és szórok rá sajtot.
Kb. 48 db. lesz belőle.
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-03-20 14:45:54, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
50 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
4-5 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg margarin
Csipet só
1 csomag vaníliás cukor
Mazsola
Dió
1 teáskanál Fahéj
1 reszelt alma
Elkészítés
1. lépés
Az élesztőt 2dl cukros tejben felfuttatjuk.
2. lépés
A margarint, sót, cukrot, mazsolát, vaníliás cukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a reszelt almát és annyi langyos tejet hogy lágy tésztát kapjunk.
3. lépés
Megdagasztjuk. A Kuglóf formát kikenjük vajjal, megszórjuk zúzott dióval, majd beletöltjük a tésztát. Még körülbelül fél órát pihentetjük.
4. lépés
180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbát végzünk mielőtt kivesszük. Megszórjuk (fahéjas) porcukorral. Jó étvágyat! 🙂
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-02-02 20:54:34, csütörtök
|
|
|
Fél liter tejben, 3 dkg élesztőt felfuttatok ,
picike cukorral,
annyi lisztet hozzáadok amennyit a tej felvesz
egy közepes gyúrható tésztához
a kidolgozás közben 10 dkg zsírt,1 teáskanál sót beledolgozok.
Szép sima rugalmas tésztát kapunk.
Meleg helyen kelesztjük....ha megkelt gyúrótáblára borítom átgyúrom.
Apró darabokat vágok és kézzel pereceket formálok belőle
tojással lekenem előmelegített sütőben 200 °C-on sütöm.
A tetejére liszt só keverékéből egy masszát keverek és pöttyözöm még melegen a pereceket.
Jó étvágyat !
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
1/13 oldal
|
Bejegyzések száma: 123
|
|
|
|
2024. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |
30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
112 db bejegyzés |
Összes: |
8810 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1240)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (76)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (34)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (49)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (23)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (655)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (58)
- Karácsonyi ételek (52)
- Kelt tészta édes és sós (123)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (85)
- Palacsinták édes - sós (3)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (42)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 54
- e Hét: 1692
- e Hónap: 6816
- e Év: 173516
|
|
|