|
1/12 oldal
|
Bejegyzések száma: 117
|
|
|
|
2023-10-23 22:21:55, hétfő
|
|
|

Ezek aztán jól kikeltek magukért...
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
1 dl olaj
1 evőkanál só
5 dkg élesztő /felfuttatva/
2 tojás sárgája
1 evőkanál cukor / tejbe/
A krém hozzávalói :
20 -25 dkg reszelt sajt
20 dkg olvasztott margarin
1 tojás sárgája
1 teáskanál só
Tetejére:
1 tojás
kevés reszelt sajt
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozom, és sima lágy tésztát dagasztok belőle.
Félre teszem ,és hagyom duplájára kelni.
Amíg kel a tészta , elkészítem a krémet.
Összekeverem a krém hozzávalóit.
A megkelt tésztát megfelezem,és kinyújtom ,
a krém felét rákenem, feltekerem mint a bejglit.
A tésztarudat felvágom háromszögekre,
és a sütőpapírral bélelt tepsire pakolom őket.
A tészta másik felével ugyanígy járok el.
Kicsit hagyom kelni a tepsin még,
majd lekenem a tetejét tojással és reszelt sajtot szórok a tetejére,
ezután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-03-21 13:34:40, kedd
|
|
|
Vendégváró sóskifli
HORVÁTH JÚLIANNA RECEPTJE
Zsuzsamama főzőoldala
25 dkg margarint habosra keverek egy kanál sóval. Félre teszem.
5 dkg élesztőt fel futtatok egy dl tejjel és kis cukorral.
70 dkg lisztet, 2 tojást, 1 kefirt 1 dl olajat és az élesztőt összedolgozom.
Só ebbe már nem kell.
A tésztát 8 egyenlő részre osztom. Egyet tányér nagyságú lappá nyújtok és félre teszem.
Jöhet a másik. Ezt megkenem a sós margarinnal és beborítom az előző lappal.
Ezt négyfelé vágom majd minden cikket még 3 felé.
Szorosan feltekerem és ritkásan a tepsibe rakom.
Megkenem tojással és szórok rá sajtot.
Kb. 48 db. lesz belőle.

|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-03-20 14:45:54, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
50 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
4-5 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg margarin
Csipet só
1 csomag vaníliás cukor
Mazsola
Dió
1 teáskanál Fahéj
1 reszelt alma
Elkészítés
1. lépés
Az élesztőt 2dl cukros tejben felfuttatjuk.
2. lépés
A margarint, sót, cukrot, mazsolát, vaníliás cukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a reszelt almát és annyi langyos tejet hogy lágy tésztát kapjunk.
3. lépés
Megdagasztjuk. A Kuglóf formát kikenjük vajjal, megszórjuk zúzott dióval, majd beletöltjük a tésztát. Még körülbelül fél órát pihentetjük.
4. lépés
180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbát végzünk mielőtt kivesszük. Megszórjuk (fahéjas) porcukorral. Jó étvágyat! 🙂

|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-02-02 20:54:34, csütörtök
|
|
|
Fél liter tejben, 3 dkg élesztőt felfuttatok ,
picike cukorral,
annyi lisztet hozzáadok amennyit a tej felvesz
egy közepes gyúrható tésztához
a kidolgozás közben 10 dkg zsírt,1 teáskanál sót beledolgozok.
Szép sima rugalmas tésztát kapunk.
Meleg helyen kelesztjük....ha megkelt gyúrótáblára borítom átgyúrom.
Apró darabokat vágok és kézzel pereceket formálok belőle
tojással lekenem előmelegített sütőben 200 °C-on sütöm.
A tetejére liszt só keverékéből egy masszát keverek és pöttyözöm még melegen a pereceket.
Jó étvágyat !

|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-02-01 15:39:26, szerda
|
|
|

Hozzávalók
3 dl tej
4 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
4 ek. cukor
1 kk. só
1 dl. olaj
2 ek.Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
pár szem mazsola (elhagyható)
kenéshez:
1 darab tojás
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
1 dl tejben 1 tk. cukorral futtassuk fel az élesztőt.
Tegyük dagasztógépbe a többi hozzávalót a kakaó kivételével.
Öntsük hozzá a Friss Élesztős tejet is.
Ha megdagadt, vegyük ketté a tésztát, és a felébe keverjünk bele kakaót (és a mazsolát), majd letakarva 1 órát kelesszük.
Ha megkelt, sodorjunk belőle négy rudat (2 fehér, 2 kakaós), és fonjuk össze.
Ezután kenjük meg a felvert egész tojással a kalácsot.
Még kelesszük fél órát, majd ismét kenjük le a tojással.
Előmelegített 190°C-os sütőben süssük készre (tűpróba).

|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2023-01-21 15:31:20, szombat
|
|
|
Kelt tésztából apró malackák fahéjas párolt reszelt alma töltelékkel
Hozzávalók:
550 gr finom liszt,
2 deci tej,
25 gr élesztő,
1 kávés kanál só,
3 kávés kanál cukor,
2 tojássárgája,
fél deci olaj,
140 gr fehér joghurt,
50 gr vaj.

Elkészítés
Felfuttatjuk az élesztőt kevés cukros tejben, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, bedagasztjuk és 45 percig kelni hagyjuk.
Töltelék:
1/2 kg alma,
1 EK cukor, fahéj,
1 EK rum.
Hagyjuk kihűlni és aztán töltjük a tésztát:
Tésztát 5 cipóba osztom, négyet félreteszek letakarva, és az ötödikkel dolgozom. Vékonyra kinyújtom, pizzavágóval 5×6 cm darabokat vágok, beleteszem a tölteléket, összecsípem a henger alakúra formálom.
Kis pogácsaszaggatóval formázzuk az orrocskáját, pizzavágóval a fülecskéket és farkincáját. Kissé megvizezzük a helyet, ahová ragasztjuk.
Tojássárgájával megkenjük a malackákat, fahéjba mártogatott fogvájóval szemeket csinálunk és sütjük 200°C-on kb 15 percig.
Helena Baloghová konyhájából!

|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2022-12-29 19:06:13, csütörtök
|
|
|

Hozzávalók
500 g búzaliszt (BL55)
1 db citrom reszelt héja
22 g élesztő (friss)
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor - bourbon
90 g porcukor (ízlés szerint)
60 g vaj (olvasztott)
280 ml 2,8%-os tej
20 g mazsola
10 g holland kakaópor
1 csipet só
Elkészítés
tej-vaj-tojás sárgája összekever - élestő 10perc futtatás-cukor-citromhéj -liszt jól kidolgozni -majd ketté venni egyikbe a mazsola- másikba a kakaó-külön ,külön kicsit pihentetni -ha meg kelt -rudakat sodorni és összetekerve tesszük a jól kikent kuglóf formába és itt is 1 órát kelesztjük. Ha jól feljött 35 perc a sütés .Kihűtjük és kész lehet szeletelni . |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2022-08-02 11:48:54, kedd
|
|
|
A receptet egy rokonomtól kaptam,aki Pusztadoboson él. Innen neveztem el. Nálunk nagyon bevált. A párom szereti a kelt tésztákat,de nekem sem erőm sem időm a dagasztáshoz és a kelesztéshez. Szerencsére ennél a receptnél nincs is erre szükség.
Próbáljátok ki nyugodtan! Nem csalódtok!
HOZZÁVALÓK:
1kg liszt,
0,5 l tej,
3dl étolaj,
3 egész tojás,
1 sütőpor,
1élesztő
só,cukor izlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt pici tejben eláztatom. Nem kell futtatni,csak eláztatni!!
Az összes hozzávalóval együtt összegyúrom. Először kicsit ragad,de aztán könnyű tésztát kapunk.A tésztát nem kell dagasztani,sem pedig keleszteni! Azonnal nyújtható,számtalan módon felhasználható. Fél óra alatt elkészítheti még egy kezdő konyhatündér is. Sokáig eltartható,nem szárad ki,nem repedezik fel a teteje.
PL: 4 részre osztom. Fél-egy centi vastagra nyújtom. Megkenem vékonyan olajjal,megszórom kakaóporos cukorral,mákkal,dióval,túróval,lekvárral....stb. Feltekerem. Tojással megkenem és kisütöm. Kakaós csigának is ezt a tésztát használom,csak akkor két cipóra osztom,nagyra nyújtom,és miután feltekertem,felszeletelem. Kissé kilapítom és úgy sütöm ki.
Készítettem belőle aranygaluskát,túrós,káposztás,almás-béleseket,buktákat is.
Családom imádja a pizzás tekercset.
Ehhez annyit módosítok,hogy a tésztába nem teszek cukrot,hanem picivel több sót,és még pizza fűszerkeveréket is gyúrok bele. Kinyújtom kör alakba. Tortacikk szerűen felszeletelem.
Minden cikk közepére teszek egy kis apró halmot a pizzás töltelékből,és a széles végétől kezdve feltekerem. A pizzás töltelékhez kevés gépsonkát,füstölt kolbászt ,-no.meg amit találok-össze szoktam darálni,és egy kevés pizzakrémmel összekavarom.
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2022-06-30 23:22:06, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
Tésztához:
1500 g búzafinomliszt
75 g friss élesztő
850 ml tej
3 kk. só
9 ek. cukor
250 g vaj vagy ráma
Töltelék:
tejföl (a kinyújtott tésztát megkenni)
töltelék ízlés szerint
Tetejére:
1 nagy méretű tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
Kb. 100 ml langyos tejbe bemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és az időközben felfutott élesztőt, és a többi tejet. Összekeverjük, majd dagasztjuk.
Kézzel 15-20 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
Kb. 1-1,5 órára letakarva félretettem kelni. Ha hűvösebb van, hosszabb a kelesztési idő.
A kemencét közben felfűtjük, úgy hogy mire a kalácsok sütésre készen lesznek, a kemencénkben kb. 180-200 fok legyen. (Nálunk ez a fiúk dolga, nekem már csak a sütésre kész kalácsokat kell kivinnem és betennem a meleg kemencébe.)
Tepsiket sütőpapírral kibéleltem. A töltelékeket előkészítettem.
Gesztenyés: a natur gesztenyemasszát kiolvasztottam, adtam hozzá 1 ek. vajat, 1 ek. tejfölt, 2 ek. rumaromát, 2-3 ek. porcukrot (ízlés szerint). Alaposan kikevertem.
Kakaós: Nesquik kakaóport használtam (alá tejfölt kentem a tésztára).
Fahéjas: Ízlés szerint a fahéjat porcukorral vagy kristálycukorral elkeverjük (alá tejfölt kentem a tésztára).
Elkészítés:
Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítottam, majd 9 egyforma részre osztottam.
Az első adag tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, tetejét vékonyan tejföllel megkentem, kakaóporral megszórtam. Majd hosszú oldalakon 1-1 cm felhajtottam a tésztából és feltekertem a kalácsot, úgy hogy a tészta vége a kalács aljára essen.
Így jártam el az össze tésztával. (1 gesztenyemasszából 2 gesztenyés kalács lett.)
Majd felvert tojással a kalácsokat alaposan megkentem. Végül fa saslik nyárssal a kalácsokat meg szúrkáltam, hogy a gőz majd sütés közben kijöhessen, ne repedjenek meg.
Az első tepsin lévő kalácsok már süthetők is, aztán sorban a többi.
Mi 180-200 fokon sütjük. Érdemes azért egy darab alufóliát kikészíteni, hogy ha a teteje nagyon pirulna, le tudjuk takarni. Sütési idő kb. 20 perc.
Kocsis Hajnalka
Recept és fázisfotók: https://www.mokuslekvar.hu/kemences-kalacs/
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2022-03-18 19:29:00, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
1/2 liter tej, 20 dkg margarin, 7 dkg cukor, 1 kg liszt, 1 tojás, 5 dkg élesztő,kevés só
A margarint langyos tejben felolvasztjuk.
A tojást, cukrot és az élesztőt összekeverjük
.Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sót.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk.Fél órát kelesztjük.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk.
Mindegyikből 3-3 rudat formázunk, amit összefonunk, így három kalácsot kapunk.
Egy kivajazott tepsibe téve . letakarva még fél órát kelesztjük.
Tojássárgával megkenve, 180 fokon megsütjük.
Már legalább 25 éve így készítem a húsvéti kalácsot.
Nagyon jó recept, napokig friss marad .
Hegyi Istvánné-receptje |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
1/12 oldal
|
Bejegyzések száma: 117
|
|
|
|
2023. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
2 db bejegyzés |
e év: |
144 db bejegyzés |
Összes: |
8721 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (200)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (99)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (26)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (636)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (49)
- Kelt tészta édes és sós (117)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (92)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (39)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (470)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (233)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 504
- e Hét: 504
- e Hónap: 6339
- e Év: 244796
|
|
|