Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 117 
Sajtkrémes háromszögek
  2023-10-23 22:21:55, hétfő
 
 



Ezek aztán jól kikeltek magukért...

Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
1 dl olaj
1 evőkanál só
5 dkg élesztő /felfuttatva/
2 tojás sárgája
1 evőkanál cukor / tejbe/

A krém hozzávalói :
20 -25 dkg reszelt sajt
20 dkg olvasztott margarin
1 tojás sárgája
1 teáskanál só

Tetejére:
1 tojás
kevés reszelt sajt

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozom, és sima lágy tésztát dagasztok belőle.
Félre teszem ,és hagyom duplájára kelni.
Amíg kel a tészta , elkészítem a krémet.
Összekeverem a krém hozzávalóit.
A megkelt tésztát megfelezem,és kinyújtom ,
a krém felét rákenem, feltekerem mint a bejglit.
A tésztarudat felvágom háromszögekre,
és a sütőpapírral bélelt tepsire pakolom őket.
A tészta másik felével ugyanígy járok el.
Kicsit hagyom kelni a tepsin még,
majd lekenem a tetejét tojással és reszelt sajtot szórok a tetejére,
ezután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25 percre.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Vendégváró sóskifli
  2023-03-21 13:34:40, kedd
 
  Vendégváró sóskifli
HORVÁTH JÚLIANNA RECEPTJE
Zsuzsamama főzőoldala
25 dkg margarint habosra keverek egy kanál sóval. Félre teszem.
5 dkg élesztőt fel futtatok egy dl tejjel és kis cukorral.
70 dkg lisztet, 2 tojást, 1 kefirt 1 dl olajat és az élesztőt összedolgozom.
Só ebbe már nem kell.
A tésztát 8 egyenlő részre osztom. Egyet tányér nagyságú lappá nyújtok és félre teszem.
Jöhet a másik. Ezt megkenem a sós margarinnal és beborítom az előző lappal.
Ezt négyfelé vágom majd minden cikket még 3 felé.
Szorosan feltekerem és ritkásan a tepsibe rakom.
Megkenem tojással és szórok rá sajtot.
Kb. 48 db. lesz belőle.



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Diós-mazsolás Kuglóf
  2023-03-20 14:45:54, hétfő
 
  Hozzávalók
50 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
4-5 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg margarin
Csipet só
1 csomag vaníliás cukor
Mazsola
Dió
1 teáskanál Fahéj
1 reszelt alma

Elkészítés
1. lépés
Az élesztőt 2dl cukros tejben felfuttatjuk.

2. lépés
A margarint, sót, cukrot, mazsolát, vaníliás cukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a reszelt almát és annyi langyos tejet hogy lágy tésztát kapjunk.

3. lépés
Megdagasztjuk. A Kuglóf formát kikenjük vajjal, megszórjuk zúzott dióval, majd beletöltjük a tésztát. Még körülbelül fél órát pihentetjük.

4. lépés
180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbát végzünk mielőtt kivesszük. Megszórjuk (fahéjas) porcukorral. Jó étvágyat! 🙂


 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sós pereceim...
  2023-02-02 20:54:34, csütörtök
 
  Fél liter tejben, 3 dkg élesztőt felfuttatok ,
picike cukorral,
annyi lisztet hozzáadok amennyit a tej felvesz
egy közepes gyúrható tésztához
a kidolgozás közben 10 dkg zsírt,1 teáskanál sót beledolgozok.
Szép sima rugalmas tésztát kapunk.
Meleg helyen kelesztjük....ha megkelt gyúrótáblára borítom átgyúrom.
Apró darabokat vágok és kézzel pereceket formálok belőle
tojással lekenem előmelegített sütőben 200 °C-on sütöm.
A tetejére liszt só keverékéből egy masszát keverek és pöttyözöm még melegen a pereceket.
Jó étvágyat !



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kakaós fonott kalács
  2023-02-01 15:39:26, szerda
 
 




Hozzávalók

3 dl tej
4 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
4 ek. cukor
1 kk. só
1 dl. olaj
2 ek.Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
pár szem mazsola (elhagyható)

kenéshez:
1 darab tojás

Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
1 dl tejben 1 tk. cukorral futtassuk fel az élesztőt.
Tegyük dagasztógépbe a többi hozzávalót a kakaó kivételével.
Öntsük hozzá a Friss Élesztős tejet is.
Ha megdagadt, vegyük ketté a tésztát, és a felébe keverjünk bele kakaót (és a mazsolát), majd letakarva 1 órát kelesszük.
Ha megkelt, sodorjunk belőle négy rudat (2 fehér, 2 kakaós), és fonjuk össze.
Ezután kenjük meg a felvert egész tojással a kalácsot.
Még kelesszük fél órát, majd ismét kenjük le a tojással.
Előmelegített 190°C-os sütőben süssük készre (tűpróba).



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kelt tésztából apró malackák fahéjas párolt reszelt alma töl
  2023-01-21 15:31:20, szombat
 
  Kelt tésztából apró malackák fahéjas párolt reszelt alma töltelékkel


Hozzávalók:
550 gr finom liszt,
2 deci tej,
25 gr élesztő,
1 kávés kanál só,
3 kávés kanál cukor,
2 tojássárgája,
fél deci olaj,
140 gr fehér joghurt,
50 gr vaj.





Elkészítés
Felfuttatjuk az élesztőt kevés cukros tejben, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, bedagasztjuk és 45 percig kelni hagyjuk.

Töltelék:

1/2 kg alma,
1 EK cukor, fahéj,
1 EK rum.
Hagyjuk kihűlni és aztán töltjük a tésztát:

Tésztát 5 cipóba osztom, négyet félreteszek letakarva, és az ötödikkel dolgozom. Vékonyra kinyújtom, pizzavágóval 5×6 cm darabokat vágok, beleteszem a tölteléket, összecsípem a henger alakúra formálom.

Kis pogácsaszaggatóval formázzuk az orrocskáját, pizzavágóval a fülecskéket és farkincáját. Kissé megvizezzük a helyet, ahová ragasztjuk.

Tojássárgájával megkenjük a malackákat, fahéjba mártogatott fogvájóval szemeket csinálunk és sütjük 200°C-on kb 15 percig.

Helena Baloghová konyhájából!



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kakaós kuglóf
  2022-12-29 19:06:13, csütörtök
 
 



Hozzávalók

500 g búzaliszt (BL55)
1 db citrom reszelt héja
22 g élesztő (friss)
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor - bourbon
90 g porcukor (ízlés szerint)
60 g vaj (olvasztott)
280 ml 2,8%-os tej
20 g mazsola
10 g holland kakaópor
1 csipet só

Elkészítés

tej-vaj-tojás sárgája összekever - élestő 10perc futtatás-cukor-citromhéj -liszt jól kidolgozni -majd ketté venni egyikbe a mazsola- másikba a kakaó-külön ,külön kicsit pihentetni -ha meg kelt -rudakat sodorni és összetekerve tesszük a jól kikent kuglóf formába és itt is 1 órát kelesztjük. Ha jól feljött 35 perc a sütés .Kihűtjük és kész lehet szeletelni .
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Pusztadobosi kőttes
  2022-08-02 11:48:54, kedd
 
 

A receptet egy rokonomtól kaptam,aki Pusztadoboson él. Innen neveztem el. Nálunk nagyon bevált. A párom szereti a kelt tésztákat,de nekem sem erőm sem időm a dagasztáshoz és a kelesztéshez. Szerencsére ennél a receptnél nincs is erre szükség.
Próbáljátok ki nyugodtan! Nem csalódtok!

HOZZÁVALÓK:

1kg liszt,

0,5 l tej,

3dl étolaj,

3 egész tojás,

1 sütőpor,

1élesztő

só,cukor izlés szerint

ELKÉSZÍTÉSE:

Az élesztőt pici tejben eláztatom. Nem kell futtatni,csak eláztatni!!
Az összes hozzávalóval együtt összegyúrom. Először kicsit ragad,de aztán könnyű tésztát kapunk.A tésztát nem kell dagasztani,sem pedig keleszteni! Azonnal nyújtható,számtalan módon felhasználható. Fél óra alatt elkészítheti még egy kezdő konyhatündér is. Sokáig eltartható,nem szárad ki,nem repedezik fel a teteje.

PL: 4 részre osztom. Fél-egy centi vastagra nyújtom. Megkenem vékonyan olajjal,megszórom kakaóporos cukorral,mákkal,dióval,túróval,lekvárral....stb. Feltekerem. Tojással megkenem és kisütöm. Kakaós csigának is ezt a tésztát használom,csak akkor két cipóra osztom,nagyra nyújtom,és miután feltekertem,felszeletelem. Kissé kilapítom és úgy sütöm ki.
Készítettem belőle aranygaluskát,túrós,káposztás,almás-béleseket,buktákat is.
Családom imádja a pizzás tekercset.
Ehhez annyit módosítok,hogy a tésztába nem teszek cukrot,hanem picivel több sót,és még pizza fűszerkeveréket is gyúrok bele. Kinyújtom kör alakba. Tortacikk szerűen felszeletelem.
Minden cikk közepére teszek egy kis apró halmot a pizzás töltelékből,és a széles végétől kezdve feltekerem. A pizzás töltelékhez kevés gépsonkát,füstölt kolbászt ,-no.meg amit találok-össze szoktam darálni,és egy kevés pizzakrémmel összekavarom.

 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kemencés kalács
  2022-06-30 23:22:06, csütörtök
 
  Hozzávalók

Tésztához:
1500 g búzafinomliszt
75 g friss élesztő
850 ml tej
3 kk. só
9 ek. cukor
250 g vaj vagy ráma

Töltelék:
tejföl (a kinyújtott tésztát megkenni)
töltelék ízlés szerint

Tetejére:
1 nagy méretű tojás kenni

Leírás
Előkészítés:

Kb. 100 ml langyos tejbe bemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és az időközben felfutott élesztőt, és a többi tejet. Összekeverjük, majd dagasztjuk.
Kézzel 15-20 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
Kb. 1-1,5 órára letakarva félretettem kelni. Ha hűvösebb van, hosszabb a kelesztési idő.
A kemencét közben felfűtjük, úgy hogy mire a kalácsok sütésre készen lesznek, a kemencénkben kb. 180-200 fok legyen. (Nálunk ez a fiúk dolga, nekem már csak a sütésre kész kalácsokat kell kivinnem és betennem a meleg kemencébe.)
Tepsiket sütőpapírral kibéleltem. A töltelékeket előkészítettem.

Gesztenyés: a natur gesztenyemasszát kiolvasztottam, adtam hozzá 1 ek. vajat, 1 ek. tejfölt, 2 ek. rumaromát, 2-3 ek. porcukrot (ízlés szerint). Alaposan kikevertem.

Kakaós: Nesquik kakaóport használtam (alá tejfölt kentem a tésztára).

Fahéjas: Ízlés szerint a fahéjat porcukorral vagy kristálycukorral elkeverjük (alá tejfölt kentem a tésztára).

Elkészítés:
Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítottam, majd 9 egyforma részre osztottam.
Az első adag tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, tetejét vékonyan tejföllel megkentem, kakaóporral megszórtam. Majd hosszú oldalakon 1-1 cm felhajtottam a tésztából és feltekertem a kalácsot, úgy hogy a tészta vége a kalács aljára essen.
Így jártam el az össze tésztával. (1 gesztenyemasszából 2 gesztenyés kalács lett.)

Majd felvert tojással a kalácsokat alaposan megkentem. Végül fa saslik nyárssal a kalácsokat meg szúrkáltam, hogy a gőz majd sütés közben kijöhessen, ne repedjenek meg.
Az első tepsin lévő kalácsok már süthetők is, aztán sorban a többi.
Mi 180-200 fokon sütjük. Érdemes azért egy darab alufóliát kikészíteni, hogy ha a teteje nagyon pirulna, le tudjuk takarni. Sütési idő kb. 20 perc.
Kocsis Hajnalka
Recept és fázisfotók: https://www.mokuslekvar.hu/kemences-kalacs/
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Svéd fonott kalács
  2022-03-18 19:29:00, péntek
 
 
Hozzávalók:

1/2 liter tej, 20 dkg margarin, 7 dkg cukor, 1 kg liszt, 1 tojás, 5 dkg élesztő,kevés só
A margarint langyos tejben felolvasztjuk.
A tojást, cukrot és az élesztőt összekeverjük
.Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sót.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk.Fél órát kelesztjük.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk.
Mindegyikből 3-3 rudat formázunk, amit összefonunk, így három kalácsot kapunk.
Egy kivajazott tepsibe téve . letakarva még fél órát kelesztjük.
Tojássárgával megkenve, 180 fokon megsütjük.
Már legalább 25 éve így készítem a húsvéti kalácsot.
Nagyon jó recept, napokig friss marad .
Hegyi Istvánné-receptje
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 117 
2023.11 2023. December 2024.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 2 db bejegyzés
e év: 144 db bejegyzés
Összes: 8721 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 504
  • e Hét: 504
  • e Hónap: 6339
  • e Év: 244796
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.