Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 143 
Akinek a gondolatait egy ország idézi
  2023-09-02 21:30:46, szombat
 
 
AKINEK A GONDOLATAIT EGY ORSZÁG IDÉZI


Akinek a gondolatait egy ország idézi - Todorovits Rea

Link
Az életed csak visszafelé tudod megérteni. Amikor rájössz, minden esemény egyetlen gyöngy volt az úton. Ahogy peregnek le szüntelen, látod majd, értelme volt mindennek. A lekésett busznak, a halvány mosolynak, a csalódásnak, annak az egyetlen szónak, ami annyira fájt. Megérted majd, minden érted történt. Azért, mert az élet szeret, és a legjobbat akarja neked. Terelt. Terelt akkor, amikor lekésted, és terelt akkor is, amikor hagyta, hogy elérd. Segített akkor, amikor a pofont kaptad, mert arrébb mentél, oda, ahol aztán az ölelés várt. Épp ezért ne görcsölj most sem. Hidd el, vigyáznak rád. Csodáld nyugodtan a lehulló levelek ezer színét, a napfelkelte aranyát, és ne legyen benned félelem! Az élet tudja, mi jó neked. Terel. Hagyd magad, légy szabad, jó kezekben vagy! Ma is.

Forrás: CsakazértisBízni abban, hogy miután felkapott az élet, jó helyen dob majd le, hatalmas hit, sokszor hiszem, talán ostobaság is. Mert bizony annyiszor dob ismeretlen tájra, bele a fájdalom közepébe, vagy csak a csalódás tengerébe. És ott állsz, vagy úszol az árral szemben, és csak egy gondolat tombol benned: túl kell élni. És fáradhatatlanul mész előre, meg nem állva, hittel és reménnyel, hogy majd ismét porszem lehetsz, amit felkap az élet, és végre hazatalálsz.

Forrás: Csakazértis ReményEgyetlen változás sincs az életben fájdalom nélkül. Még a tavasznak is fáj megszületnie.Elég lenne csak egy parányi hit, egy érzés, vagy gondolat, hogy átrajzold a jövőt. Azt, ahová ma tartasz és ahová holnap érkezel. Hiszen egyetlen pillanat alatt képes vagy kifordítani a világot a sarkaiból, átrajzolni és átfesteni az Életet. Olyanra, ahogy neked a legszebb. Ez a gyönyörű a holnapban. Alakítható. És ha ezt megérted, rájössz majd, bizony nem minden történik úgy, ahogy szeretnénk. Úgy alakul majd az Élet, ahogyan lennie kell. De benne lesz minden könnyed, minden hited, reményed és bátorságod, ettől lesz csodaszép. És ha ebben a percben annyira nem szép a világ, ne búsulj miatta, nem tehetsz ellene, hisz a jelen már készen van. Éld meg büszkén, hiszen a tiéd, és álmodj egy másik holnapot. Mert az is a te ajándékod.

Forrás: Csakazértis Élet


Az élet a legváratlanabb pillanatokban állít majd válaszút elé. Nem azért, mert nem szeret vagy nem vagy fontos, de erősebbé akar tenni a következő megmérettetésre. Ezért kapsz pofont, ezért a sok csalódás, mert tudja, te képes leszel túljutni rajta, még akkor is, ha ez most lehetetlennek tűnik. Az élet figyel, tesztel, edz, és hidd el, segít, ha majd nem bírod, mert a barátod, a tanítód, a társad. Így hát ne csüggedj, ha nehéz a teher, mert erősebbé tesz, és a végén győznöd kell.

Forrás: CsakazértisAz életed ajándék, és nem lehet benne mindig félni, rágódni és gyötrődni, élni kellene. Élni. Igazán.Az élet nem kérdezi meg, felkészültél-e. Megtanít küzdeni, győzni és veszteni, álmodni és élni igazán.Az élet túl rövid ahhoz, hogy állandóan aggódjunk benne. Túl rövid, hogy állandóan attól félj, ki és mit gondol rólad. Rövid, hogy egy helyben tétovázz, hogy gyáva légy, hogy azon agyalj, mi lesz, ha majd nem sikerül. Rövid az élet, hogy olyan emberekre fordítsd, akik nem érdemlik meg, akik fájdalmat okoznak, és akik csak rombolni tudnak. Az élet túl rövid ahhoz, hogy félelemben élj, hogy hagyd, lelökjenek az útról, eltaszítsanak, és megalázzanak. Rövid az élet, hogy állandóan küzdj, és észre se vedd, mennyire szép, amiért élsz.

Forrás: CsakazértisHa csak egyetlen szóra van szükséged, ami hitet ad önmagadban és a folyton változó világban, legyen a csakazértis! Kapaszkodj bele, mint fuldokló a megmentőbe, hidd el, segíteni fog! Amikor csakazértis túléled, bármit hozzon is a holnap. Amikor csakazértis megvalósítod az álmod, jöhet bármennyi akadály. Amikor eldöntöd, csakazértis boldog leszel, minden fájdalmad ellenére. Amikor a világba üvöltöd, csakazértis is élni fogsz, hiszen létezni nem elegendő. Kapaszkodj egy szóba, és mutasd meg a világnak, csakazértis boldog ember leszel!

Forrás: Csakazértis MotivációHa csak egyetlen tanácsot adhatnék erre az életre, azt mondanám, történjen bármi, merj szeretni. Merj hinni, bízni, ölelni, élni. Igazán.Hinned kell abban, hogy a legjobb még hátra van. Hogy hozzon ez a szeszélyes élet bármit, a csoda, amit neked szán, a tiéd lesz. Hinned kell abban, hogy ez a szürke világ is ezer színt tartogat, és te is látni fogod. Hinned kell abban, hogy az élet nem csak kudarcok sora, hanem egyszer végre felemel, és nem enged el magától. Hinned kell abban, hogy létezik igaz szeretet, olyan soha el nem múló. Hogy lesz egyetlen sziklád, egy mentsvár, aki nem kérdez, de átölel, ha fáj még az élet. Egyszerűen hinni kell, hinni, bárhogy fáj, mert másként elvesztünk. Mindannyian.

Forrás: Csakazértis ReményHinned kell abban, történjen bármi, hogy ez nem a végállomás. Van tovább. Van miért. Van kiért! Képes vagy a győzelemre!
Hozzon bármit is a holnap, ne feledd, túl leszel rajta. Ha szépet kapsz, zárd mélyen a szívedbe, és vidd magaddal az úton, töltsön el erővel és hittel, ha majd kevésbé napos az élet. Ha rossz lapot kapsz, ami fáj, jusson eszedbe, elmúlik majd. Nem ez lesz az utolsó pofon, és talán nem is a legnagyobb, de élsz, túlélsz, és mész tovább. Mert minden bukás után erősebb és bölcsebb leszel. Épp ezért, hozzon az élet szépet, vagy kevésbé csodásat, emelt fővel fogadd, mert elmúlik; az állandó, az ember, te magad maradsz.

Forrás: Csakazértis VigaszA keserűség soha nem végállomás. Állomás. Ahol vagy leszállsz, vagy továbbmész, a döntés a tiéd. Mondom: a tiéd. Senki másé.

Forrás: CsakazértisLehetsz esendő, bátor, talán az utad kereső, gyámoltalan, magányos, szárnyaszegett, vagy éppen szárnyaló, tudnod kell, nem vagy véletlenül ezen a világon. Szükség van rád. Rád, aki vagy, és akivé holnap válhatsz.

Forrás: Csakazértis EgyéniségMinden embernek szüksége van példaképre. Az enyém Te lettél. Te, aki megmutatta, győzni a mélyről is lehet.Nem baj, ha néha elbuksz, hiszen a legszebb pillanat az, amikor ráébredsz, képes vagy felállni, sőt mi több, képes vagy szárnyalni és élni tovább.Nem kell mindent komolyan venned, és megoldanod sem kell. Hidd el, azok a gondok, melyek ma tönkreteszik a napod, öt év múlva már sehol nem lesznek. Elmúlnak, emlék nélkül. Csupán arra jók, hogy ellopják a most perceit, elvegyék a napodból a derűt, helyette könnyeket adjanak. Ne hagyd magad! Egy életed van, benne számtalan nappal. Nem adhatsz belőle feleslegesen egyet sem. Mert a tiéd, mert ajándék, és mert ez a nap sosem tér majd vissza. Hiszen megismételhetetlen.Nincs nálam boldogabb ember a világon, hiszen létezel. Látni, hallani és ölelni téged a legszebb dolog az életben.Soha ne azt nézd, ki jobb nálad, vagy ki hol tart. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha azt gondoljuk az élet egy verseny.Soha nem késő álmodni, valóra váltani, ölelni, szeretni és megbocsátani.Te vagy a Hős, az Életed igaz hőse. Aki nyer vagy veszít, de nem adja fel. Mert hiszi, mert tudja, ameddig él, ameddig a szíve lüktet, van út, van esély. Bármire.

Forrás: Csakazértis 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Idézetek
  2023-01-20 11:00:45, péntek
 
 


IDÉZETEK
Link
"Szívem mélyén elhervadt már minden virág,
De megtanultam, mit jelent egy igaz barát
Ha bajban vagyok, elég az, ha rá gondolhatok
Hisz nélküle már nem lehetnék az, ki most vagyok."

( Halász Judit: Ismeretlen ismerős c. dal )"A legszebb napok nem azok, mikor valami váratlan, szokatlan,
nagy dolog történik velünk, hanem, mikor apró örömök érnek sorozatban."

( Ismeretlen )"Van egy személyes emberi és tiszta szeretet, amely az isteni szeretet megsejtése
és visszatükröződése. Ez a barátság."

( Simone Weil francia filozófus )"Az élet egy angolkeringő,
mit eltáncolsz a sírig.
Sorsod csupán attól függ
hogy kivel táncolod végig."

( Goethe )


"Az ember a világmindenséget beragyogó csillag, ha szeret,
és szürkén félelmetes égbolt, ha nem szeret "

( Hioszi Tatiosz: a Kassák Kiadó szerint ókori görög filozófus, a Wikipédia vitaoldala szerint a fordítóként feltüntetett Vágó Gy. Zsuzsanna írói álneve)"Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább,
Még akkor is , ha nem élnek már benned Remények és csodák!"

( Hemingway )"Érzések szívbe szorulva , emlékek, hevernek szerte szórva .
Össze már nem szedhetem emlék vagyok én is , Sosem volt szerelem ."

( Szécsi Magda: Sosem volt szerelem )"Lelkünk tiszta szerelmével oltár elé megyünk,
Hogy egymásnak örök hűséget tegyünk,
S ha szerelmünk lángja parázzsá csitulna,
Gyermekünk szemében újra - s újra lobogna."

( Kovács Mihály )"Öleljük meg egymást, szívesen, meghitten,
és szeressük egymást: Úgy áld meg az Isten."

( Arany János: Egyesülés c. vers )"Tedd a kezed homlokomra,
mintha kezed kezem volna.
Úgy őrizz, mint ki gyilkolna,
mintha éltem élted volna.
Úgy szeress mintha jó volna,
Mintha szívem szíved volna."

( József Attila: Tedd a kezed )"Akit párodul melléd rendel az ég,
Becsüld meg, szorítsd meg kezét,
És ha minden álmod valóssággá válik,
Akkor se feledd, légy hű mindhalálig."

( Madách Imre )"Csókot, csókra adjon aki hű, nem álnok,
Aki büszke arra, hogy mellette állok,
Aki még én alszom, őrködik könnyezve,
És ha ébren vagyok kacagó a kedve."

( József Attila: Egyedül )"Álmodj rólam, és én ott leszek veled,
ha megérint a hajnal korábban, ébredek.
Szólj néha hozzám, ha hiányzom néked,
Keress álmaidban, és én ott leszek veled!"

( Zeneszöveg )"Mi nem hirdetjük Fennen, hangos szóval
Csak te, csak én örökké és holtomiglan.
Mi megpróbálunk csendben boldogok lenni
lelkünk mélyén, őszintén, igazán szeretni."

( Stendhal )"Semmi a minden, a minden az semmi
ahogy az első percben, csak úgy szabad szeretni."

( Gyurkovics Tibor: Örök c. vers )"Vannak boldog könnyek, s fájó mosolyok.
Mindig lesznek szerelmek míg a Föld forog.
Az élet szép, de élni tudni kell,
Az élet harc, és benne győzni kell!"

( Anatole France Nobel-díjas francia író, költő )"Te édes - kedves társam, miféle szerződés ez?
Micsoda isten írta, Mikor szívünkbe írta?"

( Kaffka Margit: Litánia )

"Az apró örömök olyanok mint az útszéli kis virágok,
csak azok találnak rájuk, Akik igazán keresik őket.""A szeretet nem adó, nem követelés, mely mögött áll végrehajtó.
A szeretet úgy árad, mint a napfény csöndesen és állandóan -
egyedül a maga csodatévő hevétől."

( Hekler Antal: művészettörténész és régész )'Minden nap egy - egy szál virág többet jelent,
mint egy egész csokor ünnepélyes alkalmakkor "

( Perui mondás )
"Tetteidnek tudjál örülni,
más tetteit tudd megbecsülni
főként ne gyűlölj egy embert se,
S a többit hagyd az Úristenre."

( Geothe: Életszabály )"Ne küzdj túl erősen. a legjobb dolgok váratlanul történnek."

( Gabriel García Márquez: 13 jó tanács az élethez )'"Öreg fának kidőlt törzse, két szép hajtás nőtt belőle.
Új hajtások sok virága emlékeztet a vén fára"

( Családfakutatás)

"Egyedül félszárnyú angyalok vagyunk,
s csak úgy tudunk szárnyalni, ha összekapaszkodunk"

( Heltai Jenő )"A szeretet kérés nélkül ad, makacskodás nélkül elfogad,
késlekedés nélkül megbocsát, és csak saját elégtelensége miatt szenved."

( Peter Lippert: német pap és teológus )"Jegyezd meg az élet kemény
Egy tart minket állva, a remény
S ha bár a legtöbb ember gyáva
A remény hal meg utoljára!""Sorsunk egybeforr, együtt megyünk tovább,
Az élet viharában Te vigyázol reám
Köszönöm, hogy szeretsz, s hogy hiszel bennem
S hogy megosztod az életed velem "

(Az idézet a Neten Ady Endre, és Vörösmarty verseként jeleníti meg, szorgalmas egyéni kutatók szerint a két költő összes verseinek gyűjteményét áttanulmányozva természetesen
nem lelték meg őket bennük, észrevételüket még 2010 előtt a Nyelvtudományi Intézethez továbbították, így az esküvői meghívót készítő párok, családok továbbra is felülnek a hamisításnak)"Tudod, mi a virág?
A földnek jósága,
Tudod, mi a jóság
A lélek virága."

( Petőfi Sándor: AZ ÁRVA LYÁNY )"Tanúm legyen a föld, az ég, a tenger,
A sok madár, a hal és a sok ember:
Neked adom szívemet, senki másnak,
Életemet még mellé ráadásnak!"

( Az idézet a Neten tévesen Goethe és Rabindranáth Tagore alatt is megjelenik. Feltehetően ez is álidézet!)"Az ember egy napon rádöbben arra,
hogy az életben semmi sem fontos.
Sem pénz, sem hatalom, sem előrejutás,
csak az, hogy valaki szeresse őt igazán."

( Az idézet Johann Wolfgang von Goethe neve alatt terjedt el az Interneten, az eredeti forrását azonban sehol sem jelölik meg, és sem angolul, sem németül nem sikerült megtalálnunk. Mivel ez alapján valószínűleg tévesen van neki tulajdonítva, az idézetet a Citátum törölte az oldaláról. )"Az én utamon
Nem nyílnak virágok,
Sötétség vesz körül,
Csillagot nem látok."

( Ady Endre: Ismeretlen átok )"Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok,
Néma barátod, rabszolgád vagyok,
Alázatos és bizalmas barát,
Aki nem kér semmit, csak néz és imád,
És nem akar lenni, csak általad
Csak árnyéka annak, ami vagy. "

( Szabó Lőrinc: A tükör vallomása c. vers )"Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni."

( Joanne Kathleen Rowling: Harry Potter és a Bölcsek Köve )
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Emlékkönyvbe...
  2022-12-02 21:30:21, péntek
 
 
EMLÉKKÖNYVBE...


SlidePlayer

Link"Mit írjak emlékül, mit ér az a sok betű?
Elég a baráti szív, ha tiszta érzelmű.
Ki e pár sort írta, igazi barátod.
Ha szükséged lesz rá, mindig megtalálod.
Örök idők multával, ha elfelejtenél engemet,
Ide írom neked azért emlékül a nevemet..."

"Ne sírj az igaz könny ritka,
Mosolyogva szenvedni ez az élet titka.
Nem az az igazi szenvedés amitől könnyes lesz a szemed,
Hanem az amit eltűrsz mosolyogva csendesen"
(Goethe)

Minden múló a földön, minden elmúlik valaha csak a szerelem szava súgja
Soha! Soha! Soha!

,,Szeretni semmi. Ha szeretnek, az már valami.
Ha szeretsz és szeretnek, az a minden."
(T. Tolis)

"Csalódni kell hogy boldogok lehessünk,
Gyűlölni tudni hogy újból szeressünk.
Kell tudni zokogni meg sírni,
Valakit megunni aztán visszahívni.
Csalódni százszor, csalódni ezerszer,
Hogy boldogok lehessünk egyetlen egyszer!"
(Shakespeare)

Hallgass a szív szavára
s mindent utána tégy!
Szeresd kit szerethetsz,
de hűtlen soha ne légy!

"Ha romba dőlnek legszebb álmaid, reményeid el ne hagyjanak
"Ha romba dőlnek legszebb álmaid, reményeid el ne hagyjanak!
Ne csüggedj, mert csüggedni nem szabad!
Hisz nem egyszer az összedőlt rom felett a legszebb virág fakad."
Goethe

Az életben hárman vigyáznak rád Szülő, testvér, jó barát.
Tiszteld az elsőt, szeresd a másodikat,
De ne feledd soha a harmadikat

Nem mondom, hogy szeress engem!
Nem mondom, hogy gondolj rám,
Mert, ha szíved nem akarja hiába is mondanám.

Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik csillag milliókon - ez épp elég neki, hogy boldog legyen."
Exupery

Ne gondold hogy a jövő a jelennél szebb lehet
Ifjú korunk csábos álma elröpül hirtelen,
Majd ha egyszer álmaidnak rózsafátyla lehull
Akkor látod, hogy magában mennyi szépet rejt a múlt.

,,Nem az a fájdalom, amitől könnyes a szem,
hanem amit egy életen át hordunk mosolyogva, csendesen."

"A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék."
Indiai mondás

Az élet bármily nehéz, bármily mostoha
szeretni meg tanít, de feledni soha

"Viruló rózsának szép zöld a levele,
A te kicsi szíved örömmel van tele,
Eljön majd idővel neked is a tavasz,
Amikor a szívedben a rózsa kifakad.
Éppen ezért kicsim, jól vigyázz magadra!
Szívedben a rózsát tövis fel ne váltsa,
Mert úgy szép az élet, ha kivirul minden,
Utadon szerencse és boldogság kísérjen!"

"A boldogságot nem lehet ajándékba kapni,
Egyetlen titka: adni, mindig csak adni,
Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet,
És sok, sok önzetlen, tiszta szerelmet."
Goethe

Ne sírj, ha az élet fáj
Ha a bánat szívedbe váj!
Ne sírj ha érnek csalódások
Ha szétfoszlanak gyönyörű álmok.
Szép szemed hiába könnyes,
Lehet sírni de nem érdemes!

"Ne hidd, hogy mind örökké tart
Mit szépnek alkotott az ég,
Hogy ifjú arcod hamván,
A rózsa mind örökké ég.
Virágok sorsa hervadás,
Ha jő az ősz alkonya,
De mi szívben új és nemes,
Nem hervad el soha!"
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Pénzzel kapcsolatos idézetek
  2022-10-30 21:00:25, vasárnap
 
 


PÉNZZEL KAPCSOLATOS IDÉZETEK


"Az adócsalás az egyetlen szellemi tevékenység, ami némi hasznot hoz."
John Maynard Keynes: 1883. - 1946. angol matematikus, közgazdász

"Ahol a jólét megtelepszik, onnan nehezen áll tovább."
Hans Christian Andersen: 1805. - 1875. dán költő és meseíró

"Akinek adóssága van, annak már van valamije."
Victor Hugo: 1802. - 1885. francia költő, regény- és drámaíró Forrás: A nevető ember

"Annak, aki fogához veri a garast, nem garasa lesz több, hanem a foga kevesebb."
Timár György: 1929. június 23. — 2003. szeptember 24 magyar költő és műfordító

"Az anyagi érdek a kis jellemek nagy próbája, de a nemes jellemek számára még csak a legeslegkisebb. Aki megveti a pénzt, még korántsem talpig tisztességes ember."
Nicolas Chamfort: 1741. - 1794. francia író

"Azt kell, hogy mondjam, utálom a pénzt. Amit azonban még jobban utálok, az, ha nincs."
Katherine Mansfield: 1888. - 1923. - új-zélandi származású író"Azt mondják, hogy pénzért mindent meg lehet kapni, de ez nem igaz. Ételt vehetsz pénzért, de étvágyat nem; orvosságot igen, de egészséget nem; csillogást igen, de szépséget nem; jókedvet igen, de örömet nem; szolgákat igen, de hűséget nem; szabadidőt igen, de békességet nem. Pénzért csak a kérgét kapod meg mindennek, nem a magvát."
Angol nyelven:
"It is said that for money you can have everything, but you cannot. You can buy food, but not appetite; medicine, but not health; knowledge but not wisdom; glitter, but not beauty; fun, but not joy; acquaintances, but not friends; servants, but not faithfulness; leisure, but not peace. You can have the husk of everything for money, but not the kernel."
Arne Garborg: 1851. - 1924. - norvég író

"A bank ernyőt ad, amikor hét ágra süt a nap, és amikor esni kezd, visszaveszi."
Harris Joanne: 1964. július 3. - ) angol írónő

"A dolgok világának értékesedésével egyenes arányban nő az emberek világának elértéktelenedése."
Karl Marx 1818. - 1883. német filozófus, közgazdász- Forrás:Gazdasági-filozófiai kéziratok 1844-ből

,,Ebül szerzett jószág ebül vész el."
Magyar szólás

"Az együttérző ember sohasem gazdag, és a gazdag ember sohasem együttérző."
Mandzsúriai közmondás

"Az életnek egyetlen értelme van: az arany. Ha aranyad van, mindened van.
De legfőképpen hatalmad. És ha hatalmad van, akkor lesz aranyad is bőven."
Cserna-Szabó András: 1974. március 9. - író Forrás: Zerkó

"Az életről és a pénzről csak akkor kezdünk töprengeni, amikor fogytán van."
Emil Krotkij: 1892 - 1963 orosz költő"Én, ha valakinek ígérek valamit, meg is tartom.
Ha pénzt ígérek azt is megtartom.
Megtartom magamnak. A pénzt.
Karinthy Frigyes: 1887. - 1938. Forrás: Címszavak a Nagy Enciklopédiához

,,Fillérből lesz a forint."
Örök magyar igazság

"A gazdag pénzzel, a szegény ésszel megy előre."
Közmondás

"A gazdagság nem a kincsek birtoklásából áll, hanem azok kihasználásából."
Napoleon Bonaparte

"Ha azt akarod, hogy pénzt kapj kölcsön, hitesd el, hogy van pénzed."
Móra Ferenc: 1879. - 1934. magyar író Forrás: Bolondságok, enyimek is, máséi is


"Ha tudni akarod, mit gondol Isten a pénzről, csak nézd meg azokat, akiknek sokat adott belőle."
Alexander Pope 1688 - 1744. angol költő

"Ha az éves bevételed 20 font, és az éves kiadásod 19 font, az eredmény: boldogság."
Charles Dickens: 1812. - 1870. angol író"Ha meg tudod számolni a pénzedet, azt jelenti, nincs belőle elég"
Woody Allen 1935. december 1. - amerikai író, színész,

Hogyha kezedben pénz van, biztos szél viszi bárkádat.
Petronius: ókori római író

"Az idő értékesebb, mint a pénz - maga az élet. Több pénzt mindig szerezhetsz, több időt soha. Amikor elmúlik, magad is elmúlsz."
Harold Taylor: kanadai író és tréner

"Igazsága mindig annak van, akinek telik rá."
Wladyslaw Reymont: 1867 - 1925 lengyel író

"Az infláció olyan, mint egy tigris, neked pedig csak egy töltényed van.
Ha nem találod el, ő zabál meg téged."
Gonzalo Sánchez de Lozada: 1930. július 1. - Bolíviai politikus


"Kevés gazdag ember birtokolja a vagyonát. Legtöbbször a vagyon birtokolja őket."
Robert G. Ingersoll: amerikai politikus

"Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon."
Seneca: ókori római filozófus, államférfi, költő

"Kétféle ember létezik. Az ábrándos, aki pénzérméket hajigál a szökőkutak medencéjébe, meg a realista, aki kihalássza azokat."
George O. Ludcke,,Ki mint vet, úgy arat."
Magyar közmondás

,,Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát."
Magyar közmondás

"A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja."
Karinthy Frigyes 1887. - 1938.

"A luxus nem a szegénység ellentéte, hanem az ízléstelenségé."
Coco Chanel : 1883.- 1971. francia divattervező

"Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni."
idézi: Marlo Morgan - Vidd hírét az Igazaknak

,,Más kárán tanul az okos, sajátján a buta. / a bolond még a sajátján sem/"
Magyar közmondás

"Megállhatunk-e nevetés nélkül olyan emberek láttán,
akik pénzért prédikálják a javak megvetését?
Fontenelle: 1657. - 1757. francia író

Minden az enyém! - szólt a vas. Minden az enyém! - mondta az arany.
Mindent elveszek! - szólt a vas. Mindent megveszek! - mondta az arany."
Alekszandr Szergejevics Puskin

"Minden fizetett munka kiszívja és elkoptatja az elmét."
Arisztotelész: ókori görög tudós és filozófus

"Minden nagy vagyon mögött bűn rejtőzik."
Honoré de Balzac - Mario Puzo: A keresztapa c. könyv mottója

"Minden rossznak gyökere a pénz szerelme."
Biblia: 1 Timótheus 6:10

"Napjainkban az emberek a pénznek még előítéleteiket is feláldozzák.
Ebből mérhetjük meg roppant hatalmát."
Eötvös József: 1813. - 1871. író, miniszter"Nem az a szegény, akinek kevés a vagyona, hanem az, aki többet kíván."
Seneca: ókori római filozófus, államférfi, költő, drámaíró

"Nem az tesz gazdaggá, hogy nagy a vagyonod, hanem az, hogy kevés a vágyad.+
Valerius Maximus: ókori latin író

"Némely férfi megátalkodott bűnös. Az ilyenek racionális dolgokban hisznek, mert ezekről az élet megmutatta, mit érnek; racionális eszközökkel kerestek egy csomó pénzt, s természetesen hisznek benne; hiszik, hogy mindent meg lehet venni. Ezért is annyira hipochondriások. Nemrégiben láttam egy ilyen esetet. Egy nagy üzletember összeomlott és hipochondriás elméleteket gyártott; folyton a világot járta, hogy találjon egy orvost, aki meg tudja gyógyítani. Úgy vélte, betegsége feltétlenül gyógyítható, mivel mindent meg lehet venni, s ezért valahol kell lennie egy ilyen nagy orvosnak. Biztosított róla, hogy bármekkora honoráriumot kifizetne, ha kezelném őt. Annyi pénzt kérhetnék, amennyit csak akarok. Szerinte a dolog pénzzel elintézhető, s ha mégsem, hát csak azért, mert nem elég a felkínált pénz. Emlékszem egy másik gazdag emberre is, aki nem hitt a halálban. Ő is úgy gondolta, hogy az életet meg lehet vásárolni, s hogy a rokonának, aki gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, nem kellene meghalnia. Mintha senkinek sem kellene meghalnia, ha megfizeti a legjobb orvosokat és kórházakat, mert meg tudja engedni magának, hogy életben maradjon."
Carl Gustav Jung: 1875. -1961. svájci pszichiáter, pszichológus - Bondolatok az életről és a halálról

"Olyan okos, hogy azt a temérdek pénzt megszerezd, csak úgy lehetsz, ha elég buta vagy, hogy vágyjál rá."
Gilbert Keith Chesterton 1874. - 1936. angol íróA pénz az egyetlen jó, amiből nem árt a sok,"
Rejtő Jenő. 1905 - 1943 Piszkos Fred, a kapitány

"Pénz: áldás, amelynek semmi haszna, amíg meg nem válunk tőle."
Ambrose Gwinett Bierce: 1842 - 1914 amerikai író

"A pénz csak papír, és annyit ér, mint a levegő, a világot forgató erő."
Kowalsky meg a Vega: 1999-ben alakult magyar zenekar - dal címe: Ennyi csak

"A pénz értelmesen beszél, olyan nyelven, amelyet minden nemzet megért."
Aphra Behn: 1640-1689 angol drámaíró"A pénz nem boldogít."
Magyar igazság

Pénzért nem lehet boldogságot venni, de ahhoz azért hozzásegít,
hogy a legjobb helyeken hajszoljuk.
David Biggs amerikai szociológus

"A pénz jön és megy; a különbség csak annyi, hogy könnyebben megy, mint ahogyan jön."
Jan Amos Komensky: 1592. - 1670. - cseh pedagógus és író

A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is."
Woody Allen: (1935. december 1. - ) amerikai író, színész, filmrendező és filmproducer

"Pénz kell-e? izzadj; járj utána, s lesz."
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

"A pénz különleges dolog. Holtversenyben van a szerelemmel, lévén nagy-nagy örömforrás, de a halállal is, mivel rengeteg aggodalom forrása."
John Kenneth Galbraith: 1908.- 2006. kanadai-amerikai közgazdás

"A pénz nem beszél, hanem káromkodik."
Bob Dylan: 1941. május 24. - amerikai zenész"A pénz nem legfontosabb dolog a világon. A szeretet az. Szerencsére szeretem a pénzt."
Jackie Mason (June 9, 1928 - July 24, 2021) American stand-up comedian and actor.


"A pénznek nincsen szaga."
Vespasianus: római császár - ie. 9. - 79"A pénz olyan, mint a trágya. Ha egy helyen halmozod fel, bűzlik, ha szétteríted, hasznos."
Malcolm Forbes: 1919. augusztus 19. - 1990. február 24. amerikai újságíró / Forrás:
skandináv rejtvény megfejtés a Szabad Föld c. lapban

"A pénz okos embernek: zsebben ülő szolga.
Az oktalan embernek: zsebben ülő úr."
Gárdonyi Géza: 1863 - 1922. Földre néző szem

"A pénz olyan gyakran változtatja meg az embereket, mint amilyen gyakran gazdát cserél."
Al Batt: amerikai író, humorista

"Senki se kérdi, a pénz honnét, csak meglegyen egyszer."
Juvenalis: római költő és író Forrás:Iuvenalis szatírái Akadémiai kiadó, 1964.

"Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is képes gazdaggá tenni a saját és mások életét."Anthony de Mello 1931. - 1987. indiai származású jezsuita pap: A szív ébredése

A szegénység közvetlen oka a nagy vagyon.
Jean de La Bruyére: 1645. - 1696. francia esszéíró

"Szeretnék olyan gazdag lenni, hogy eldobhassam a szappant,
amikor elkopnak rajta a betűk."
Andy Rooney: 1919. január 14. - 2011. november 4. - amerikai író, humorista

"Talán nem kedvelem a gazdagokat? Szó sincs róla.
A legjobb - vagy legrosszabb -, amit tehetek velük, hogy megfigyelem őket."
Kurt Vonnegut: 1922. - 2007. amerikai regényíró Forrás: Hókusz-pókusz

"A tisztességes vagyon tíz eset közül kilencben olyan vagyon,
amelynek elfelejtették az eredetét."
Étienne Rey: 1879. - 1965. február 16. francia író

"A túlságos fukarság majdnem mindig tévedésbe visz."
Francois de La Rochefoucauld: 1613. - 1680. francia író

"Új ruha? Minek az? Talán más ember leszek benne?
Rossz dolog, ha a zsák többet ér a húsnál, ami benne van."
Baruch Spinoza: 1632. november 24. — 1677. február 21. holland filozófus

"Üres fejjel lehet megélni, üres gyomorral nem."
Móra Ferenc 1879 - 1934 - Forrás: Bolondságok, enyimek is, máséi is

"Van olyan nyomorúság, amelynek láttára valósággal szégyen boldognak lenni."
Jean de La Bruyére: 1645. - 1696. francia esszéíró

"A világ egy nagy szupermarket, ahol minden, de minden megvásárolható azoknak,
akiknek megvan hozzá a kellő pénze."
Martin Horváth: 1967 - osztrák író és zenész
Forrás: Négercsók - avagy hogyan indultam megmenteni a világot

"Világosítsd föl gyermeked:
a haramiák emberek;
a boszorkák - kofák, kasok.
(Csahos kutyák nem farkasok!)
Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,
de mind-mind pénzre vált reményt;
ki szenet árul, ki szerelmet,
ki pedig ilyen költeményt."
József Attila: Világosítsd föl

"Választani kell. Az ember vagy pénzt keres, vagy pénzt költ.
De a kettőt nem lehet egyszerre."
Édouard Bourdet: 1887. - 1945. francia drámaíró
Forrás: Nem olyan időket élünk c. színmű a Színházi Élet c. lapban 1935/25. szám

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Idézetek angolul - életről, szerelemről, barátságról
  2022-10-09 20:45:39, vasárnap
 
 

IDÉZETEK ANGOLUL - ÉLETRŐL, SZERELEMRŐL, BARÁTSÁGRÓL


A legnépszerűbb költemények, versek, regények nélkülözhetetlen eleme valamilyen szerelmi szál. A romantikus regények a legnépszerűbb művek közé tartoznak. De nem csak az írott olvasmányokban, hanem a filmekben is gyakran találkozunk a szerelemmel.

A mozikban a leggyakrabban nézett angol nyelvű amerikai filmek egyik legnépszerűbb témája szintén a szerelem. Így a filmekben előforduló sok gyönyörű angol nyelvű idézetek bizony sokáig megmaradnak az emlékezetünkben. Ezeket az angol nyelvű idézeteket, az angolul tudó fiatalabb korosztály szívesen használja egymás közötti üzenetváltásokkor vagy a népszerű közösségi portálok felületein. A fiatalok is szívesen üzennek egymásnak szerelmes idézetekkel, melyet gyakran egy kis papírra írnak és azt küldik el egymásnak. Angol nyelvű rövid szerelmes idézeteket találunk képeslapokon is, amelyet elküldhetünk kedvesünknek.

Bizony jól esik kedvesünknek, ha a másik iránt érzett szerelem érzését nem tartjuk magunkban, hanem kifejezzük érzéseinket. A szerelem lángját ugyanis csak akkor tudjuk fenntartani, ha időnként romantikázunk is egy kicsit. Ha időnk és pénztárcánk engedi, akkor bizony jó ötlet lehet együtt tölteni egy szép szerelmes hétvégét valamelyik welness szállodában. Ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk ilyen nagy kiadásokba verni magunkat, akkor egy közös, romantikus vacsora is széppé teheti egyik esténket. A lényeg, hogy szeretettel gondoljunk a másikra és ezt egy meleg öleléssel gyakran fejezzük is ki.A legszebb angol idézetek - életről, szerelemről, barátságról magyarul is!Lock me in your heart and trow away the keys!
"Zárj be a szívedbe, a kulcsot pedig dobd el"

Love is a serial killer - we're all just innocent victims.
"A szerelem sorozatgyilkos, s mi mind ártatlan áldozatok vagyunk."


I don't blame you for being you, but you can't blame me for hating it
"Nem hibáztatlak azért, mert önmagad vagy, de te sem hibáztathatsz engem azért, hogy én utálom ezt..."

I can be nice only 1 person a day. And today isn't your day.
"Csak egy emberhez tudok kedves lenni naponta, és ez nem a te napod"

24 beers in a case, 24 hours in a day... coincidence? I think not!
"24doboz sör a ládában, 24 óra egy napban ... véletlen? Nem hiszem!"

When we drink, we get drunk.
When we get drunk, we fall asleep.
When we fall asleep, we commit no sin.
When we commit no sin, we go to heaven.
So, let's all get drunk, and go to heaven!
"Mikor iszunk, berugunk.
Mikor berugunk,álomba zuhanunk.
Mikor elalszunk, nem követünk el bűnöket.
Mikor nem követünk el bűnöket, a mennybe megyünk.
Tehát rugjunk be, és menjünk a mennybe!"

I'm not a perfect person, there's many thing I wish I didn't do
"Nem vagyok tökéletes ember, sok dolog van, amit bár ne tettem volna meg"

Tender kisses and I'm floating on air
You can have me anytime, anywhere
"Gyengéd csókok, az égben járok.
Megkaphatsz bármikor és bárhol"

Trying to forget someone you love is like trying to remember someone you never met.
Megpróbálni elfelejteni valakit, akit szeretsz, olyan, mintha megpróbálnál emlékezni valakire, akit soha sem ismertél.

I want to be remembered as a girl who always smile
even when her heart is broken.
"Emlékeztetni akarlak egy olyan lányra, aki mindig mosolyog,
még akkor is, ha összetört a szíve ..."

2 words guys hate. Don't & Stop. Unless you put them together.
"2 szó van amit a srácok utálnak. A Ne és a Hagyd abba. Kivéve ha összerakod őket..."

Whenever you are lonely, remember this truth: someone, somewhere is thinking of you ...
"Bármikor, mikor magányos vagy, gondolj arra: valaki, valahol rád gondol..."

I hope you know: you've lost my trust!
"Remélem tudod: elveszítetted a bizalmam..."

The greatest you'll ever learn is just to love, and be loved in return.
A legnagyszerűbb dolog, amit valaha megtapasztalhatsz: szeretni és viszont szeretve lenni.

The situation is hopeless but not serious.
"A helyzet reménytelen, de nem súlyos!"

I have only 1 desire now: standing close to you....
"Csak egyetlenegy vágyam van: közelebb lenni/közelebb állni hozzád..."

I forgive, but I never forget!
"Megbocsátok, de sohasem felejtek!"Close your eyes, and you'll see that you're really need!
"Csukd be a szemed, és látni fogod azt, amire valójában szükséged van"

He placed his head to hear her heart & whispered: this is my new fav' song
"A fiú hallgatta a lány szívdobogását & azt suttogta: ez az új kedvenc dalom"

I don't have to try to be happy when i'm with you ... it just happens
"Amikor veled vagyok nem kell azon fáradoznom hogy boldog legyek ... mert az vagyok"

There's this boy and he always makes me smile, no mater how bad I feel.
"Itt ez a srác, aki mindig megnevettet, nem számít mennyire rosszul érzem magam"

When I'm with you, tomorrow doesn't matter, I just wanna hug you, feel you, kiss you ...
"Mikor veled vagyok, nem érdekel, mi lesz holnap, csal ölelni akarlak, érezni, csókolni ..."

He gave her 14 roses; 13 real & 1 fake. He said: i will love you until the last one dies!
"A fiú 14 szál rózsát adott a lánynak - 13 igazit és 1 műt & azt mondta: szeretni foglak addig, míg az utolsó el nem hervad..."

I don't think you know how easily you can make me smile
"Szerintem nem is tudod, hogy mennyire könnyen meg tudsz nevettetni engem "

If life gives you lemons, make lemonade!
"Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét "

It takes a second to kiss, a minute to break-up & forever to forget...
"Egy másodperc alatt csókolhatsz, egy perc alatt szakíthatsz, de sohasem felejthetsz!"

A life without love is like a year without summer
"Az élet szerelem nélkül olyan, mint egy év nyár nélkül!"

So hard to stop crying when the person who made you cry is the only one that can make you stop
"Nehéz abbahagyni a sírást, mikor csak az a személy tudna téged megvigasztalni, aki miatt sírsz."

Forgiveness: such a simple word but so hard to do when you have been hurt.
"A megbocsátás egy egyszerű szó, de annyira nehéz megtenni miközben megbántottak."

Tell her that you love her! You've got nothing to lose but you'll always regret it if you don't...
"Mondd meg neki hogy szereted, hiszen nincs mit veszítened, de mindig bánni fogod, ha nem teszed meg."

At this moment there are 7 979 959 353 people in the world. More than 7 billion souls. And sometimes .. all we need is one.
"Ebben a percben 7 979 959 353 ember van a világon. Több mint 7 milliárd lélek. És néha mégis csak egyetlen egyre van szükségünk.+

In 3 words I can explain what I've learned about life: it goes on.
"Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább..."Smile! It's the second best thing you can do with your lips
"Mosolyogj - ez a második legjobb dolog, amit az ajkaiddal tehetsz"

Relationships are like glass: sometimes it's better to leave them broken than try to hurt yourself putting it back together
"A kapcsolatok olyanok, mint az üveg: néha jobb, ha összetörve hagyjuk ahelyett, hogy megsebeznénk magunkat mialatt próbáljuk újra összerakni"

Sometimes we just can see clear only after our eyes washed away with tears
"Néha csak akkor látunk tisztán, mikor a szemünket már elmosták a könnyek"

Boys are like stars; there are a million out there, but only 1 will make your dream come true
"A fiúk olyanok, mint a csillagok: millió van belőlük, de csak egy fogja valóra váltani az álmaidat"

Live life how you want & not how the others want you to!
"Úgy éld az életed, ahogyan te akarod, és ne úgy, ahogy mások akarják!"

Love is giving someone your heart & trusting he/she wouldn't break it..
"A szerelem annyi, mint odaadni a szíved valakinek, és közben azt remélni, hogy nem fogja összetörni"

Do you ever wonder if we make the moments in our life or if the moments make our life?
"Elgondolkodtál már azon, hogy vajon az életünkben mi alakítjuk a pillanatokat, vagy a pillanatok alakítják az életünket?"

God made men first - because he had to do a rough draft before the masterpiece!
"Isten először a férfit teremtette meg - de csak azért, mert szüksége volt egy piszkozatra a mestermű előtt"

I'm broken, I'm alone, as days go by - my heart grows cold
"Megtörtem, egyedül vagyok, és ahogy a napok telnek, a szívem kihűl..."

Love begins with a smile, grows with a kiss, and ends with a teardrop.
"A szerelem egy mosollyal kezdődik, egy csókkal folytatódik és egy könycseppel ér véget ..."

You broke my heart into 1000 pieces & you say it's because i deserve better?!
"Ezer darabra törted a szívem, és azt mondod, csak mert "jobbat érdemlek?"

Here's my philosophy on dating. It's important to have somebody that can make you laugh, somebody you can trust, somebody who loves you... And it's really, really important that these three people don't know each other!
"Íme, itt az én randi-filozófiám: fontos hogy legyen valaki aki meg tud nevettetni, valaki, akiben bízhatsz, valaki aki szeret. És a leges-leges-legfontosabb az, hogy ez a három ember ne ismerje egymást"

We were given 2 hands to hold. 2 legs to walk. 2 eyes to see & 2 ears to listen. But why only 1 heart? Because the other 1 was given to someone else - we just have to find it
"Két kéz adatott nekünk hogy szorítsunk. Két láb hogy járjunk. Két szem hogy lássunk és két fül hogy halljunk. De miért csak egy szív? Azért, mert a másikat egy másik embernek adták - nekünk csak meg kell találnunk ezt a másik embert."

Now, that you're here I just feel like I'm constantly dreaming
"Most, hogy itt vagy, úgy érzem, mintha folyamatosan álmodnék"

Love is a game meant for two. Only for two!
"A szerelem egy játék, amit ketten játszanak. De CSAK ketten!"

I found it impossible to control myself everytime when you look at me with those amazing eyes & give mi that cute smile
"Lehetetlen irányítanom magam mikor rámnézel azokkal az elbűvölő szemeiddel és mikor megajándékozol azzal a cuki mosolyoddal "

I'm not in this world to live up to your expectations, and you are not here to live up mine.
"Nem azért jöttem a világra, hogy az elvárásaid szerint éljek, ahogy te sem azért születtél, hogy megfelelj az én elvárásaimnak."

The sweet is never as sweet without the sour, and I know the sour.
"A keserű nélkül az édes sem olyan édes... és én ismerem a keserűt."

Life's can push pretty hard sometimes; like when you fall in love with someone but they forget to love you back, like when your best friend leave you alone.. As I said, the rule is: 'stepping up'
"Néha nagyon nyomasztó az élet. Olyan érzés, mint amikor beleszeretsz valakibe, de az nem viszonozza, vagy mint amikor a legjobb barátod magadra hagy.. Ahogy már mondtam, a szabály így hangzik: Pörgesd fel magad!" (by Nathan, one tree hill)"

Live for the moments you just can't put into words :)
"Azokért a pillanatokért élj, amiket nem tudsz szavakba önteni"

Being happy doesn't mean everything is totally perfect
"Boldognak lenni nem azt jelenti hogy minden tökéletes..."Every moment I spend with you make me wish time would stop.
"Minden pillanatban, amit veled töltök, azt kívánom: bárcsak megállna az idő."

Friend: a person who can turn a horrible day into an absolutely perfect one ^^
"Barát az, aki egy rettenetes napból is tökéleteset tud varázsolni"

If you can't laugh at yourself, friend, i'd be glad to do it for you
"Ha nem tudsz magadon nevetni, barátom, én örömmel megteszem helyetted"

Arms are for hugging, boys are for kissing, best friends are for when a boy is kissing someone else & you need a hug
"A karjainkkal ölelünk, a srácokat megcsókoljuk, de a jó barátok azért vannak, hogy mikor a srác mást csókol, legyen aki megöleljen"

I've got two rules. First: I'm always right. Second: Just in case I'm wrong, follow rule number 1.
"Két szabályom van, az első: mindig igazam van. A második: ha mégsem így lenne, kövesd az első szabályt."

Loving you is like breathing.. so please, how can I stop?
"Szeretni téged olyan, mint lélegezni... hogy is hagyhatnám abba?"

I'm too weird to live but too much rare to die
"Túl furcsa vagyok, hogy éljek, de túl kiváló vagyok a halálhoz "

Love is blind. I know, because you don't see me!
"A szerelem vak, Tudom, mert nem látsz engem"

I have a pen, you have a phone number...think of the possibilities!
"Nekem van 1 tollam, neked 1 telefonszámod...gondolj a lehetőségekre"

Happiness is like a kiss. You must share it to enjoy it :)
"A boldogság olyan, mint a csók - meg kell osztanod valakivel hogy élvezd"True friendship means having 1 soul in 2 bodies
"Az igaz barátság azt jeletni hogy 1 lélek él 2 testben "

Don't walk in front of me, I won't follow you.
Don't walk behind me, I won't lead.
Walk beside me, and just be my friend! / Camus /
"Ne sétálj előttem, hisz nem foglak követni téged.
Ne sétálj mögöttem, én nem foglak vezetni.
Csak sétálj mellettem és légy a barátom!"

We remember all the times we had together, and as our lives change, come whatever, we will still be friends forever!
"Visszaemlékszünk azokra az időkre, amit együtt töltöttünk, és változhat az életünk, jöhet bármi, mi mindig barátok maradunk, örökké "

Friendship is not for to get something,rather have the chance to give.
A barátság nem azért van, hogy valamit kapjunk, hanem hogy lehetőségünk legyen adni

Friends are like credit cards,we need them forever...
"A barátok olyanok, mint a hitelkártyák - mindig szükségünk van rájuk "

I used to be normal until i met those idiots I call my FRieNdS
"Normális voltam egészen addig, míg nem találkoztam ezekkel az idiótákkal, akiket a barátaimnak hívok!"

Wherever you go, whatever you need, You know I'll always be there for you.
So if you are alone, there is no need to fear, Just give me a call and you know ... I'll be here!
"Bárhová mész és bármire lesz szükséged, tudod, Én ott leszek neked mindig
Ha egyedül leszel, nem kell majd félned, csak hívj fel, és tudod ... én ott leszek!"

If I had a dime for every single time these boys stop & stare - i'd be a millionaire!
"Ha mindegy egyes alkalommal, amikor a pasik megállnak & megbámulnak, kapnék egy tízcentest.. már milliárdos lennék "

Good Boys are found in every cornerof the Earth.. unfortunately, Earth is round!
"Jó pasikat a világ bármelyik sarkán találhatunk. A baj csak az, hogy a Föld kerek!"

I'm nothing special, of this I'm sure. I'm a common man with common thoughts, and I've led a common life. There are no monuments dedicated to me, and my name will soon be forgotten. But I've loved another with all my heart and soul - and to me, this has always been enough. [The Notebook]
"Nincs bennem semmi különös, ebben biztos vagyok. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, és a nevem hamarosan homályba vész. De tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég!"

If you'd ask me how many times you ran through my mind, I'll say: only once - but since you haven't left yet
"Ha megkérdeznéd tőlem, hányszor gondolok rád, azt mondanám: csak egyszer történt ilyesmi - de azóta ki sem tudlak verni a fejemből!"

Everyone says love hurts. That's not true.. Loneliness hurts. Losing someone hurts. Envy hurts. Everyone get these things confused with love, but in reality, love is the only thing in this world that covers up all pain and helps someone feel wonderful again!
"Azt mondják, a szerelem fáj.. de ez nem igaz. A magány az, ami fáj. Valaki elvesztése fáj. A féltékenység fáj. Ezeket a dolgokat mindenki összekeveri a szerelemmel, de valójában maga a szerelem az, ami képes az összes fájdalmat elfedni, és segít újra csodálatosan érezd magad!"

Because someone doesn't love you the way you want them to doesn't mean they don't love you with all they heart have
"Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, hogy szeressen, még nem jeletni azt hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével "

No, he's not my boyfriend.. but i love his hugs, his eyes, his smile; I love our many memories, the times we laughed together.. I guess I fell in love with our friendship...
"Nem, ő nem a barátom.. de szeretem az öleléseit, a szemeit, a mosolyát.. a rengeteg közös emlékünket, a perceket, amikor együtt nevettünk.. azt hiszem, szerelmes lettem a barátságunkba..."

Best friends are the ones who understand you when you say nothing, wait an hour when you say 'just a minute', stay when you say 'leave me alone'
"A legjobb barátaid azok, akik megértenek akkor is, ha nem mondasz semmit, akik egy órát is várnak mikor te annyit mondtál: 'várj egy percet' és azok, akik melletted maradnak mikor azt mondod: hagyjatok egyedül..."

Best friend is a sibling destiny forgot to give to you :)
"A legjobb barát tulajdonképpen egy testvér, akit a sors elfelejtett neked adni."

In life there aren't failures, just lessons that need to be learned!
"Az életben nincsenek kudarcok, csak olyan leckék, amiket meg kell tanulnunk!"

Everyone is here in the universe because he or she has a place to fill and every piece must fit itself into a big jigsaw puzzle!
"Mindenki azért él, mert van egy darabka hely, amit be kell töltenie, és ezeknek a daraboknak passzolni kell egymáshoz, mint egy nagy kirakós játékban!"

Sometimes you need to move on if anything bad happens. It's gonna be a chapter in the past - but be careful, do not ever close the book! Just turn the page.
"Néha egyszerűen csak tovább kell majd lépned, ha valami rossz történik. Ez egy fejezet lesz a múltadban, de vigyázz! A könyvet sose zárd be. Csak lapozz tovább "Feelings change, but memories don't!
"Az érzések változnak, de az emlékek örökké megmaradnak!"

Have you ever wondered which hurts the most: saying something and then wishing you hadn't or saying nothing and wishing you had ?
Eltűnődtél már azon, hogy vajon melyik a rosszabb: kimondani valamit, majd azután azt kívánni, bárcsak ne tetted volna - vagy nem mondani semmit, és később azt kívánni, bárcsak kimondtad volna

That's the ghost you've been running from.. the memory. I've been watching you, working day & night, so hard you barely have time to catch your breath. People do that for 3 reasons: either they crazy, or stupid, or trying to forget someone special...
"Ez az a szellem, aki üldöz téged.. az emlék, ami elöl menekülsz. Figyellek téged egy ideje, ahogy dolgozol éjt nappalá téve, néha annyira keményen, hogy még levegőt venni sincs időd. Az emberek három okból teszik ezt: mert őrültek, vagy buták, de inkább mert felejteni akarnak.. valakit, aki számukra fontos..."

I miss you everytime, but when I see you smile, and know that's not for me - that's when I miss you the most
"Állandóan hiányzol, de leginkább akkor, mikor látom hogy mosolyogsz, de nem rám, hanem valaki másra..."

They didn't agree on much. In fact, they didn't agree on anything. They fought all the time and challenged each other every day, but despite their differences, they had one thing in common: they were crazy about each other.. [The Notebook]
"Nem sok mindenben értettek egyet. Tulajdonképpen semmiben. Állandóan veszekedtek, minden nap sértegették egymást. De a nézeteltéréseik dacára egy dolog közös volt bennük: imádták egymást."

I woke up with tears in my eyes... some rolling down my cheek - I knew I must have been dreaming of you again.
"Felébredtem reggel, könnyes szemekkel... néhány könnycsepp végig folyt az arcomon - tudtam, hogy megint újra veled álmodtam."

I hate how you look at her, I hate how you hold her, I hate all of it.. but the truth is I could never hate you: I just hate that i'm not her...
"Utálom ahogy arra a lányra nézel, utálom, ahogy megöleled, utálom ezeket.. de az az igazság, hogy Téged sosem tudnálak gyűlölni; inkább azt utálom, hogy én nem az a lány vagyok..."

There are times when I hate you because I can't erase the moments when you hurt me and put tears on my face!
"Van mikor gyűlöllek azért, mert nem tudom kitörölni azokat a pillanatokat mikor megbántottál, és én emiatt sírtam!"

I don't cry over what you said.. it's what you didn't say that hurts the most
"Nem amiatt sírok, amiket mondtál nekem.. leginkább az fáj, amit nem mondtál ki..."

You said you'll never want me to be sad.. so it means you closed your eyes while I was crying?
"Azt mondtad sosem akarsz engem szomorúnak látni.. ez azt jelenti, hogy mindig becsuktad a szemed akárhányszor sírtam?"

Iknow your mind is on someone else.. when you look at me, sometimes it's like you're seeing her in me!
"Tudom, hogy máson jár az eszed.. mikor rám nézel, néha olyan, mintha nem is engem, hanem őt látnád bennem!"

Tears eventually fade and one day everything will be exactly how its supposed to be!
Egy nap a könnyek felszáradnak, és minden pontosan úgy fog alakulni, ahogy meg van írva!

Pain is, when you know, what you shouldn't feel, and you still can't do anything against it!
"Fájdalom az, amikor tudod, hogy mit nem szabadna érezned, és mégsem tudsz ellene semmit sem tenni..."

I'm the type of girl who would like to wear his shirt - just to smell his scent:)
"Az a fajta lány vagyok, aki hordaná egy srác pulcsiját, csak azért, hogy érezhesse az illatát "

A girl wants a million things from a boy, but a boy wants only one thing - from a million of girls...
"Egy lány sok dolgot akar egy fiútól, viszont a fiú csak egyet akar, de azt rengeteg lánytól..."

A secret is an aggregate which dissolves in alcohol!
"A titok olyan halmazállapot, ami alkoholban oldódik..."

Have you got enemies? Yes? That's good. It means you're a real personality, not just an irrelevant one of the crowd!
"Vannak ellenséged? Igen? Ez jó jel, mert azt jelenti, hogy igazi egyéniség vagy, nem csak egy lényegtelen ember a tömegből!"

If your problem has a solution.. why worry about it? If your problem doesn't have solution.. then why worry about it?
"Ha a problémádra van megoldás, miért aggódnál miatta? Ha pedig nincs rá megoldás.. akkor mi értelme aggódnod?"I wanna be your favourite 'hello' and your hardest 'goodbye'!
"Én akarok lenni a kedvenc üdvözlésed és a legnehezebb elköszönésed!"

People who don't know me think I'm quiet.. but those who know me wish I would shut up!
Az emberek, akik nem ismernek, azt hiszik valójában csendes vagyok.. de akik ismernek, azt kívánják: bárcsak néha csendben maradnék :D

Love is like war: Easy To Start, Difficult To End and Impossible to forget...
"A szerelem olyan, mint a háború: könnyű elkezdeni, nehéz abbahagyni és lehetetlen elfelejteni..."

Being happy doesn't mean everything is totally perfect
"Boldognak lenni nem azt jelenti hogy minden tökéletes..."

Sometimes the things we can't change changing us!
"Néha azok a dolgok változtatnak meg minket, amiken mi magunk nem tudunk változtatni!"

The choices you make today affect your tomorrow, so choose carefully, because you can't go back to yesterday to change it
"A döntések, amiket ma meghozol, hatással vannak a holnapodra, úgyhogy dönts óvatosan, mert nem tudsz visszamenni hogy megváltoztasd ezt"

If he was stupid enough to walk away, then be smart enough to not to care
"Ha ő elég hülye volt ahhoz hogy elsétáljon, te legyél elég okos ahhoz, hogy ez ne érdekeljen"

People always say: when one door closes, an other one opens.
"Az emberek mindig azt mondják, mikor egy ajtó bezárul, egy másik ajtó kitárul"

We spend our whole life waiting for what we don't have and never actually taking time to stop and see what we have...
"Azzal töltjük az életünket, hogy olyan dolgokra várunk amiket nem birtolkolunk - sohasem szakítunk időt és látjuk meg azt amink valójában van... "

I don't cry over what you said.. it's what you didn't say that hurts the most
"Nem amiatt sírok, amiket mondtál nekem.. leginkább az fáj, amit nem mondtál ki"

The passion slowly diesinside of me ...
"A szenvedély lassan meghal bennem"

See, I've already waited too long, and all my hope is gone...
"Nézd, már így is túl sokáig vártam, és minden reményem elszállt..."

I thought I knew you, but I guess it's easier to see what we want than to look for thetruth.
"Azt hittem ismerlek, de azt hiszem, könnyebb az igazság helyett azt látni, amit akarunk."

It's hard to fake a smile when you feel like you fall apart ...
"Nehéz dolog mosolyt színlelni, miközben úgy érzed, hogy darabokra hullasz..."


Link


 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Idézetek a magyar nyelvről
  2022-09-10 18:15:48, szombat
 
 IDÉZETEK A MAGYAR NYELVRŐL


1.

Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv.

Kányádi Sándor


2.

A mai magyar, az utca emberétől az országgyűlési képviselőn át az akadémikusig azt hiszi, hogy akkor beszél a kornak megfelelően, ha a magyar kifejezések helyett minél több idegent, lehetőleg angolt használ. Most már ott tartunk, hogy ezt észre sem vesszük. Pedig ha valaki az anyanyelvén nem tudja magát megfelelően kifejezni, és minduntalan idegen szavakat kölcsönöz, az nem a műveltség jele.

Bertók Lóránd


3.

Ez a nyelv a legrégibb, a legdicsőségesebb emlékműve egy nemzeti egyeduralomnak és szellemi függetlenségnek. A magyar nyelv eredetisége még ennél is csodálatosabb tünemény! Aki megfejti, isteni titkot boncolgat, annak is az első tételét...

John Bowring


4.

A színháznak az egyik fontos feladata a nyelv ápolása. Hogy egyszerűsödik a nyelv, az biztos, és úgy gondolom, hogy nem mindig jó irányba. Az olyan roncsolásoktól, mint mikor az ember "egészségedre" helyett annyit mond, hogy "egs", kiborulok. Színészként abszolút fontos feladatnak érzem, hogy megőrizzünk valamit abból a gazdagságból, amit a magyar nyelv ad nekünk.

Elek Ferenc


5.

Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.

Lőrincze Lajos


6.

Édes jó anyanyelvünkben biztosan nem véletlenül termett hasonlóra ez a három szó: a könyvek, a könnyek és megkönnyebbülés.

Rácz Zsuzsa


7.

Semmink sincs - csak múltunk van, és múltunkban gyönyörűen zengő nyelvünk.

Krúdy Gyula


8.

Minél többet gondolkodom nyelvünk bölcseletén, annál inkább felismerem végtelen felsőbbségét sok más nyelvvel szemben.

Széchenyi István


9.

Amikor egy magyar szót beleüvöltesz egy magyar szívbe, azonnal reagál.

Kiss Tibor


10.

A magyar nyelv különleges gyönyörűség, élvezem a ritmusát, az erejét, a zenéjét. Boldog vagyok, amikor magyar szót hallok.

Darvas Lili


11.

Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk, tanulnunk kell magyarul a sírig.

Nagy László


12.

Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Mélyen bennem van, vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként.

Kosztolányi Dezső


13.

A magyar nyelv olyan, mint egy hangszer: aki játszani akar rajta, annak minden áldott nap gyakorolnia kell.

Lénárd Sándor


14.

Éneklő pogány asszonyok dalolásából született a magyar nyelv. A csodaszarvas rázta le agancsával az erdő ékszereit, a piros bogyókat, hogy szép magyar szavak legyenek belőlük.

Krúdy Gyula


15.

Folyamatosan libegő boldogságban nem nagyon születnek értékes dolgok. Nem hiába van a magyar nyelvnek nagyon is frappáns kifejezése a kreativitásra: az ember kiszenvedi magából.

Benkő László


16.

Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit.

George Bernard Shaw


17.

Különös, a magyar nyelvben összecseng és egymásból következik ez a két szó: ölés és ölelés.

Márai Sándor


18.

Tudtam, hogy egy nyelvre lehet tudatosan hatni és lehet ilyen vagy olyan irányban továbbfejleszteni. De ami a magyarok ügyét a többiekétől mégis megkülönböztette, az a nyelvi harc mérete és időtartama volt. Egy egész nép vetette latba minden erejét és minden áldozatkészségét, hogy megmentse a nemzeti nyelvet és ezzel magát a nemzetet is. A magyarok többet, nagyobbat, maradandóbbat tettek minden más népnél.

Aurélien Sauvageot


19.

Van-e nyelv, mely, mint élő, élni hivatott, egészséges szervezet nem ragaszkodik körömszakadtáig egyéniségéhez, szabályzataihoz és szeszélyeihez? ... A természet ösztöne ez. Ártatlan, senkinek se vétő, szűzi sovinizmus, fullánktalan szeretet, édes-boldog elvakultság, akár a gyermeké, aki az édesanyját legszebbnek, legjobbnak látja, s ezért esze ágában sincs, hogy kiirtsa a többi édesanyákat.

Kosztolányi Dezső


20.

Gyarapítani szeretnők szókincsünket, nem apasztani. Nem riadunk vissza egy új szó alkotásától sem. Szívesebben fölelevenítünk egy szót a régi nyelvből, szívesebben élünk tájszóval is, semmint hogy unos-untalan idegennel tarkázzuk mondatainkat.

Kosztolányi Dezső


21.

A magyaroknak nagyszerű érzékük van hozzá, hogy a nemes, szent dolgokat használják trágárságokra.

Pallavicini Zita


22.

Alig akad olyan árnyalat, melyet hajlékony, rugalmas, gazdag nyelvünkön ma nem fejezhetnénk ki.

Kosztolányi Dezső


23.

A finnugorizmusnak alapvető hibája, hogy ahelyett, hogy a magyar nyelvben valóban előforduló finnugor szavakkal és nyelvi fordulatokkal foglalkozna, a magyarságot tudománytalanul és teljesen indokolatlanul a finnugor népektől származtatja. Márpedig a nyelvtudomány tárgya a nyelv, és nem annak a népnek a története, amely ezt a nyelvet beszéli.

Kiszely István


24.

A magyar nyelv: létem, jövőm és reményem.

Juhász Ferenc


25.

A magyar nyelv nyelvtani rendszere egy speciális, összetett, kombinatív és mégis nagyon szabad, kreatív gondolkodási struktúrát feltételez, arra támaszkodik, ennek segítségével bontakozik ki, és fordítva: a gondolkodás szerteágazó lehetőséget kap a nyelvtani rendszerre alapozva, és ez oda-vissza hat egymásra. A szimbólumokat, képeket és logikus fogalmakat kombinálva alkalmazzuk egy-egy kifejezésben: tehát egyszerre használjuk a jobb és a bal agyféltekénket, a kreatív és racionális féltekét.

Ara Rauch


26.

Az egészséges nemzetiségnek egy főkísérője a nemzeti nyelv, mert míg az fennmarad, a nemzet is él, bármi sínylődve is sokszor ... , de ha az egyszer elnémul, akkor csak gyászfűzt terem a hon, mely a voltakért szomorúan eregeti földre lombjait.

Széchenyi István


27.

Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe.

Tolnai Vilmos


28.

A különböző nyelvek melegéből keltek ki a különböző népek, melyeket az atyafiság és az együttes érdek alapján a közös szó szervezett nemzetekké. Velünk is ez történt. A magyarságot is az atyafiság és az együttes érdek alapján a sors verte egybe; hazát a bátorsággal irányzott életösztön szerzett neki, de nemzetté a magyar szó teremtette. Mint jelképes erő és hatalom, a magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye. Kegyelet, hűség és becsület illeti őt.

Tamási Áron


29.

Csak anyanyelvemen lehetek igazán én. Ennek mélységes mélyéből buzognak föl az öntudatlan sikolyok, a versek. Itt megfeledkezem arról, hogy beszélek, írok.

Kosztolányi Dezső


30.

A magyar nyelv távoli és magányos. Pontos megértéséhez más nyelvek tanulmányozása rendkívül csekély haszonnal jár. Lényegében saját öntőformájából került ki, kialakulása és felépítése bízvást oly korszakra tehető, amikor a mai európai nyelvek többsége vagy nem is létezett, vagy nem hatott a magyarlakta térségre.

John Bowring


31.

A magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet.

Jacob Grimm


32.

Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság.

N. Erbersberg


33.

A magyar nyelv ősisége Magyarországon meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét... Az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi.

Grover S. Krantz


34.

Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke.

Ove Berglund


34.

Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar.

Teller Ede


35.

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is azt mondták sokszor: "Hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni."

36.


A nyelvkincs egyúttal gondolatkincs. Akinek több szava van, több ismerete van. Akinek több szava van egy dologra, több gondolata is van róla.

Babits Mihály


37.

Anyanyelv. Nem véletlen, hogy a világ népeinek nagy részénél a nyelv fogalmát és jelentését az anyához kötik. A születés csodájához, az emberi test melegéhez, a szeretet mélységeihez, a hűséghez, a féltéshez, a befogadáshoz, a teremtéshez. Az anyanyelv öröklött vagyonunk, sejtjeinkbe szövődő tulajdonunk, az anyanyelv egyenlő vállalt önmagunkkal.

Dobos László


38.

Az anyanyelv belénk nőtt, emberi létezésünk része, a lélekölés bűnét követi el, aki meg akar tőle fosztani.

Halász Zoltán


39.

A gondos ékezetkirakás a tollforgatók udvariassága.

Hernádi Sándor


40.

Meleg szeretettel függj a hon nyelvén! - mert haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog; s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog.

Kölcsey Ferenc


41.

Ha te sem tudsz azonosulni a modern nyelvújításokkal (köszcsi, puszcsi, szupcsi), akkor van egy tanácsom neked: ne bántsd a "kortárs magyar nyelvészeket", bízz a természetes kiválasztódásban.

Csabai Márk


42.

Szent-e a nyelv, amit szlenggé, gyalázkodássá aljasítanak a szórakoztató ipar és a politika pojácái? Szentek-e a szavak, amit annyira őriztek, ápoltak, becéztek - szerb, szlovák, zsidó, német, román származásuktól függetlenül - a magyar nép legnagyobb fiai, írók, költők, színészek, igazi államférfiak? Szentek maradtak-e a szavak, amelyeket megfosztottak értelmüktől? Véletlen-e, hogy a görög és latin magas kultúrák piedesztálra emelték a nyelv művészeit, a retorika mestereit, és elkergették a nyilvánosság elől a nyelv, a stílus megrongálóit? Jól tudták, hogy amikor a nyelv tisztaságát védik, a hazájukat védik, azt a kultúrát védik, amelyet szülőanyjukként szerettek és tiszteltek.

Popper Péter


43.

Szépen az ír és beszél, akinek sikerül még a bonyolult gondolatait is egyszerűen és világosan előadni.

Illyés Gyula


44.

Csak akkor beszélj idegen nyelven, ha erre föltétlenül szükség van!

Bartók Béla


45.

A "művelt Nyugat" (?) úgyis azt hiszi, hogy minden kultúrát, tudást tőlük kaptunk, és nélkülük még nyereg alatt puhítanánk a "kaiserfleischt", holott az igazság az, hogy még a nyelvünket is megrövidítették - nem maguknak ugyan, de az enyészetnek -, és mi jóhiszemű bámulással kotlottunk az idegen szavak kakukktojásain, ki is költöttük őket, és csak most vesszük észre, hogy az édes gyerekek a fészek szélére kerültek, ha ugyan le nem zuhantak a megsemmisülés bozótjába.

Fekete István


46.

A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk.

Kazinczy Ferenc


47.

Oh jól vigyázz, mert anyád nyelvét bízták rád a századok
S azt meg kell védened. Hallgass reám. Egy láthatatlan lángolás
Teremté meg e nagy világot s benned az lobog. Mert néked is van lángod:
Szent e nyelv! S több kincsed nincs neked! "

Füst Milán


48.

Megannyi rossz szó honosodik meg, s megannyi jó szó senyved el. Száz és száz magot kell elhintenünk, hogy egy-kettő gyökeret fogjon.

Kosztolányi Dezső


49.

Magyarul kell gondolkoznunk, és magyarul kell írnunk. ... Mihelyt a gondolat elszakad a nyelvtől, és nem együtt lélegzik vele, maga a gondolat is elhomályosul. Harcolunk az idegen szavak ellen, melyek hovatovább úgy elburjánoznak, hogy már csak névelőink és kötőszavaink maradnak magyarok...

Kosztolányi Dezső


50.

Tanítottuk-e iskoláinkban a nyelvet úgy, amint kellene? Érettségivel, tanári oklevéllel eresztettünk rá a magyar életre olyanokat, akiknek nyelvismerete fogyatékos, kiejtése rossz, gondolkodása a nyelv szellemétől idegen. Ha csak feleannyi gondot fordítottunk volna anyanyelvünk tanítására, mint az idegen nyelvekére, nem jutottunk volna ennyire. ... Mindenkibe bele kell nevelni a nyelv sorsa iránti érdeklődést, a saját beszéde-írásáért való felelősséget. ... Kell mindenekelőtt az írók tudatos közreműködése. Olyan íróké, akik minden leírt szavukért érzik, vállalják a felelősséget, akik hajlandók egészen megtanulni magyarul, hogy a remek hangszert egész terjedelmében használhassák, ne csak egy-két szűk részletében.

Kodály Zoltán


51.

IV. Béla királyunk elküldte Juliánuszt, hogy megkeresse az őshazában maradt magyarokat. Nem azért, hogy visszatérjen hozzájuk, hanem hogy őket hívja ide, az európai magyarságot megerősíteni. Mi sem akarunk visszatérni az őshazába. Ami megtartott Európában idáig, majd csak megtart ezután is. Mi lehet az? Nem az, amiben alkalmazkodtunk, hasonlók lettünk környezetünkhöz, hanem amiben különböztünk tőle. Hisz, ha mindenben hasonlókká lettünk volna, eltűnt volna a magyarság. Így is sokat letett régi mivoltából ezer év alatt. De megtartotta külön lelkiségét. Annak két legmegfoghatóbb nyilvánulása: a nyelv és zene.

Kodály Zoltán


52.

A délibábos magyar rónát nem tartom okvetlenül szebbnek Umbria dombjainál, mégis a magyar nyelvet tekintem legnagyobb földi kincsemnek, s minden porcikámmal tiltakozom megrontása, csúffá tevése, elárulása és kisemmizése ellen. Mesterségem szerszáma, tisztának, tündöklőnek szeretném látni; gondolataim televénye, gazdag, mély és termékeny legyen; képzeletem kertje, ezért nyesegetem, ojtok, dugványozok benne, s igyekszem áttekinthető rendet teremteni lélegző sűrűjében.

Déry Tibor


53.

A nyelvhelyesség ügye nem nyelvészeti szakkérdés, hanem közügy, mindnyájunk ügye.

Kodály Zoltán


54.

A nyelv természeti jelenség. Gyökerei mélyen belenyúlnak a múlt őstelevényébe, egészen a történelem előtti korig, s van törzse, ága, lombja, eleven virága is. Úgy hat ránk, mint valami hatalmas, megfoghatatlan, szellemi csoda. De annyira élő és valóságos, hogy érzékeinkkel is észlelhetjük.

Kosztolányi Dezső


55.

Nyelvünk ízei gazdagon kiforrtak. A magyar szóból finom műszer lett, zajtalan sebességű gép, mellyel a mérnöki elme könnyedén alakíthatja fogalmait. De a lélek homályos vidékeit is lágyan kiemeli mélyeiből költőink ihlete. Nyelvünkkel megmintázhatjuk a kővágó motorok pergő zaját s az udvar sarkában gubbasztó maroknyi szalmaszemét alig-alig zizzenő rebbenését. Egyszóval nyelvünk ősi és modern, erdei, mezei és városi, ázsiai és európai.

József Attila


56.

A mesebeli árva gyermek a magyar nyelv. Még az ág is húzza. Pedig gyönyörű tartományai vannak. A legszebb országon húzódnak folyamai. A vadmadarak, csillagos égboltozat alatt lakó pásztorok és rajongó költők vigyáztak ez árva gyermek lépéseire, amíg járni tanult. Néha eldugdosták, mint a bujdosó kurucot vagy honvédet. Szőlőhegyek borházaiban, kollégiumok üres padlásain, a bedőlt pusztai kutak felett szárnyaló szél zúgásában élt.

Krúdy Gyula


57.

Soha a földnek golyóbisán egy nemzet sem tehette addig magáévá a bölcsességet, mélységet, valameddig a tudományokat a maga anyanyelvébe bé nem húzta. Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem.

Bessenyei György


58.

A mi nyelvünkben kirívóbb az idegen szó ... s ez okból nekünk többet kell gondolni a nyelv tisztaságával...

Kosztolányi Dezső


59.

Akkor válik igazán veszedelmessé, amikor az idegen szavak - az idegen gondolkodás jelképei - magyar álarcot öltenek, s úgy honosodnak meg. Példák: átütő siker (durchschlagend) - magyarul: teljes, döntő, szembeszökő, gyújtó, elsöprő, falrengető, harsogó, förgeteges, orkánszerű; átbeszélték (durchsprechen) a problémát - magyarul: megbeszélték a kérdést, megvitatták, meghányták-vetették; százszázalékos teljesítmény - magyarul: derék munka, ragyogó eredmény.

Kosztolányi Dezső


60.

Az idegen szó, az még a legkisebb baj, mert az idegenséget magán viseli. Nagyobb baj az észrevétlen idegenség, ami onnan keletkezik, hogy most nagy nekidurálással tanul mindenki idegen nyelveket. Iparkodik, hogy annak helyes kiejtését elsajátítsa, ezáltal magyar beszédébe is belekerülnek idegen fonetikai elemek, amik azt megrontják. Elsősorban éppen a ritmusba és a dallamba.

Kodály Zoltán


61.

Ami most csupa lustaságból, hebehurgyaságból s a magyar nyelvérzék ide s tova tökéletes kihalásából történik, az rettenetes.

Arany János


62.

Az igazi írót felháborítja az a példátlan henyeség, elképesztő gondatlanság, könnyelműség és felelőtlenség, amellyel - az újságírókon, sőt, írókon kezdve - mindazok bánnak a nyelvvel, akiket mesterségük vagy hivataluk közéleti szereplésre, a nyilvánosság előtti írásbeli vagy szóbeli gondolatközlésre jogosít fel. Ennek a tollforgató elitnek tulajdonítom, hogy a világnak alig van még egy olyan nemzete, amelynek értelmisége oly rosszul bírná, oly hibásan használná, oly erőtlenül forgatná a maga nyelvét, mint a magyar polgárság a miénket, megfertőzve mindazokat, akik vele érintkezésbe kerülnek, s megrontva a maga és más gondolkodását.

Déry Tibor


63.

A magyar nyelv kiált segítségért. Ha nem hallgatjuk meg, elpusztul. Mind rosszabbul beszélünk és írunk, azaz lassanként megöljük a nyelvet. Mintegy hű és pontos tükörben nyomon követhetjük a nyelvben a közszellem ijesztő hanyatlását, a társadalmi fegyelem felbomlását. A könyv tükre a léleknek. Soha olyan lomposan nem beszéltek az emberek, mint manapság. A napi sajtó stílusa a pongyolaság; közleményeiben, híreiben egymást érik a legsúlyosabb nyelvtani hibák, hirdetései szűrő nélkül kerülnek a lapba. A mozi, a köznyelv másik nagy nevelője, nem marad el a versenyben, a képfeliratokat kísérő szövegeket a nép legádázabb ellenségei találják ki, kik még az elemi iskola próbáját sem állnák meg. A rádió is tetézi a hanyagságot. A könyv is megrontja a nyelvet, nem beszélve az élmény-irodalomról, amelynél szennyesebb hullám nem söpört végig a magyar irodalmon. Az idegen művek tolmácsolásában olykor nem találni egyetlen mondatot sem, amely a legelemibb mondattani vagy nyelvtani szabályokat megtartaná. A politikusok és a tudós előadók is nyomorítják a nyelvet ...

Déry Tibor


64.

Vagy két esztendővel ezelőtt egy Budapesten megjelenő, angol nyelvű lap magyarnak született munkatársa azt kérdezte tőlem, hogy veszélyesnek tartom-e a magyar kereskedelmi, közgazdasági nyelv gyors angolosodását? Nem tudom, miért éppen engem nézett ki ez a hermafrodita újságíró. Kérdésében kétségtelen volt valami kihívó fölény, egyenesen pimaszság, a nyelvi imperializmus biztonsága, a pénz gőgje. Nem elegendő nyelvünk legyilkolása, még az is érdekli, hogy fáj-e, s mennyire fáj ez nekem. ... Ma sem értem, hogy az elegáns és állítólag "toleráns" angol lap miért nem közölte soha a válaszomat...

Beke György

65.


A latin nyelv hivatalos nyelvvé emelése a magyar nyelv közel egy ezredévi időre való háttérbe szorítása.

Grandpierre K. Endre


66.

A kereszténység fölvétele előtti időkből nyelvünkről úgyszólván semmit sem tudunk, mert az idegen hittérítőknek sikerült minden kereszténység előtti magyar nyelvemléket megsemmisíteni. Tudjuk, hogy nálunk még századok múlva is többször volt "pogánylázadás". Elképzelhetni tehát, hogy nálunk a többnyire idegenekből, nem magyarokból álló papság mily gyűlölettel volt a minduntalan "pogánylázadó" magyar nép és ennek "pogány" nyelve iránt. Tudjuk továbbá, hogy a mi királyaink udvarából a magyar nyelv mindig teljesen ki volt zárva, hogy ott csak latinul, legföljebb németül, lengyelül, csehül lehetett és volt szabad beszélni, csak magyarul nem, kivéve Mátyás király uralkodása rövid ideje alatt. Mi több, úri osztályunk, amely régebben majdnem kizárólag a kereszténységgel behozott idegenekből állott, egészen az újabb időkig még mindennapi beszédében is a latin és német nyelvet használta, és csakis latinul írt, míg a magyar nyelv csak a nép legalsó rétegeiben és elnyomatásban maradott meg. Úgyhogy Magyarországon a latin nyelv hajszál híján, hogy újra élő nyelvvé nem változott. Annyira, hogy ha a vallási reformáció be nem következik és a nép a nyelvét fel nem karolja, teljes kiirtása is bizonyára sikerült volna. Annyi tehát kétségtelen, hogy a magyar nyelv egészen az újabb időkig semminemű irodalmi művelésben nem részesülhetett. A magyar nyelv e századok utáni elnyomatásából csak Mária Terézia magyar testőrei körében kezdett föltámadni. Mikor aztán Mária Terézia testőrei köréből nyelvünk idővel, lassan-lassan irodalmi és magasabb körökben is lenézetés nélkül mégis beszélhető és írható nyelvként mindinkább terjedni kezdett, akkor művelt emberek, tudósok, nyelvészek meglepve állapították meg, hogy hiszen e nyelv oly tökéletes szerkezetű, s oly gazdag szóanyagú, hogy a régi irodalmi nyelvekkel nemcsak versenyezhet, de azokat fölül is múlja. Miután pedig - amint mondottuk - föl nem tételezhető, hogy nyelvünket ilyen fejlettségűre az egész középkoron át szinte állati sorsra kárhoztatott magyar földműves nép képezte volna ki, kénytelenek vagyunk azt elfogadni, hogy a magyar nyelv már a bekövetkezett elnyomatás előtt volt ily tökéletes.

Magyar Adorján


67.

A XVIII. század végén történt a magyar szellemi élet újrateremtése, a folyamatos irodalom megindítása. Nem volt már akkoriban érthető, írható, a korszerű feladatoknak megfelelő nyelvünk; "parasztnyelv" - mondogatták róla megvetőleg sokan. Az ország szinte-szinte az irodalmi, nyelvi halál szélére került. Ezt ismerték fel a korszak írói, szellemi emberei, nekiláttak, és újraélesztették azt, ami már-már elhalni látszott. A mi legközvetlenebb irodalmi ősatyáink: Bessenyei, Kazinczy, Csokonai, Berzsenyi, Kölcsey és társaik nélkül ma nem volna nemcsak magyar irodalom, de nem volna szó, nyelv, mai magyar beszéd sem. És mennyire meg szoktunk feledkezni róluk, pedig mindennap kézcsókra kellene járulnunk eléjük, mert nekik köszönhetjük, hogy egyáltalán ki tudjuk nyitni a szánkat.

Nemes Nagy Ágnes


68.

Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.

Illyés Gyula


69.

Otthon vagy? Hol vagy 'otthon'? Csak a nyelvben.
Minden más fonák, zavaros, homályos.
Mint egy barokk képen - arany keretben
Egy férfi -, idegen vagy és magános.

Márai Sándor


70.

A magyar nyelv az egyetlen helyt- és időtálló közösség nemzetemmel, amelynek tagjaitól száz különféle érdek választhat el, bűbájos játék, amely olykor egy-egy békés órára érdekellentéteinket is feloldja, légies híd egy osztályon kívüli, magasabb állapotba. A férfi egyetlen méltó fegyvere, utolsó és legnemesebb játékszere. Nyelvemben hazafias vagyok, s így fűzöm egybe végleteimet.

Déry Tibor


71.

És hazám volt a szó, s hazám volt
a nép, mely magyarul beszél,
a nép, az óriási állat,
mely e fekete földön él;
amit mondtam, a nyelvén mondtam, a nyelvén mondtam,
erőm az ő ereje lett,
sorsát magamba építettem, sorsa magába épített.

Szabó Lőrinc


72.

A magyarok, úgy látszik, még maguk sem tudják, micsoda kincs lakozik nyelvükben.

Giuseppe Mezzofanti


73.

A gondtalan embernek nincs gondja, a gondatlan ember nem gondos, fiunkat az iskolába járatjuk, de jártatni csak lovakat lehet A nyelv maga a végtelenség. Minél tovább foglalkozom vele, annál inkább látom, hogy sohase lehet a végére érni. Csak vérünk érzi. Értelmünk mindig elámul, ha elemezzük és tudatosítjuk azt, amit vérünk érez. De ez az ámulat számomra az élet egyik legnagyobb gyönyörűsége.

Kosztolányi Dezső


74.

A magyar nyelvművelésnek nagy és szép múltja van. A nyelvújítás óta, melyhez hasonló arányú mozgalmat más nép történetében nem ismerünk, hosszú a sora azoknak, akik nyelvünk szebbé, jobbá, tisztábbá tétele érdekében fogtak tollat.

Kodály Zoltán


75.

Sokan szinte egyszerre érezték, hogy itt valamit tenni kell. Akkor alakult meg a nyelvművelő társaság ... hogy társadalmi úton ébresztgessék a nyelvünk iránti lankadó szeretetet ... Most még maguk a nyelvtisztítók is kénytelenek idegen szavakkal vitatkozni egymás között, s idegen szavakkal megbélyegezni az idegen szó divatját, mert azok esnek leghamarabb kezük ügyébe. Valóban bohózati helyzet ez, de eléggé szomorú. A hivatalos szervek felelősek, mert nem tettek semmit a járvány ellen ... Mindaddig, míg a mindenkori magyar kormány nem áll a mozgalom élére, s nem támogatja teljes súlyával, s nem létesít olyan könnyedén működő hivatalt, mely minden hirdetményt, utcai fölírást, cégtáblát, minden nyilvánossághoz intézett közleményt gyorsan ellenőriztet és kijavíttat magyarosság szempontjából, s így védelmezi egyelőre gyámságra szoruló nyelvünk tisztaságát és jellegét, ... nem várhatunk nagyobb eredményeket.

Kosztolányi Dezső


76.

A magyarok tulajdonképpen nem is földi lények, hanem egy szuperintelligens földönkívüli faj, amelynek sikerült egybeolvadnia az emberiséggel, s csak műveik zsenialitása és nyelvük teljes érthetetlensége árulja el őket.

Nicholas Lezard


77.

A magyar nyelv nem szorul senkire, nem kölcsönöz, nem üzletel, nem ad nem vesz el senkitől. Míg más országokban a nép formálja a nyelvet, addig itt a nyelv formálja a magyarokat. Azt hiszem, hogy a magyar nyelv a világörökség része is lehetne, mert tiszta nyelv. Semmilyen más nyelvnek nem sikerült tulajdonképpen behatolni és idegen kifejezéseket ráerőltetni.

Arnaldo Dante Marianacci


78.

Ha nemcsak szájöblítőként használjuk anyanyelvünket, hanem értjük is, többet tanulhatunk tőle, mint három egyetemen.

Czakó Gábor


79.

Az, ki honi nyelvünk mellett van, nemzetünk életét hordja a szívében!

Széchenyi István


80.

Ha az ember nem az anyanyelvén beszél, egy icipicit hazugságra kényszerül mindig. Nem azt mondja, amit valójában szeretne, hanem amit zavar nélkül ki tud fejezni. Aki az anyanyelvét felejti el, az őszinteséget felejti el örökre.

Jókai Anna


81.

Miért fogunk magyarul beszélni a Menyben? - Mert egy örökkévalóságig tart megtanulni.

Ferenc pápa kedvenc magyar vicce


82.

Nekünk a magyar a titkos nyelvünk.

Novák Katalin


LinkÁbrányi Emil: MAGYAR NYELV /részlet/


Ó szép magyar nyelv! Aki egyszer téged
Ajkára vőn, többé nem dobhat el!
Szentség gyanánt hogy befogadja éked,
Õrző oltárrá válik a kebel.

Pajzán, derüs vagy, mint nőink szeme,
S erős, szilárd, mint hősök jelleme!
Gyöngéd vagy és lágy, mint mennybolti kék,
S dörögni úgy tudsz, mint villámos ég!

Minden, mi fejben, vagy szívben fakad,
Tőled nyer pompát, színdús szavakat.
Nagy eszme, érzés oly ragyogva hord,
Mint egy király az ünneplő bíbort!

Bír-e más nyelv úgy epedni,
Annyi bájjal, annyi kéjjel?
Olvadóbb, mint lant zenéje

Holdvilágos langyos éjjel,
Mely virágot s dalt terem,
Mikor ébren semmi sincs más,

Csak a fák sötét bogán:
Hangos, boldog csalogány
S boldog, néma szerelem ...

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Rózsás gondolatok
  2022-08-15 20:00:49, hétfő
 
 


RÓZSÁS GONDOLATOK

Mottó:

Szeresd a Rózsákat..!

Szeresd a rózsákat mert szépek, ha meg is szúr egy-egy tövis.
Szeresd az életet mert szép, ha néha gyötör is.
Ha az eget felhők borítják, mögöttük mégis süt a nap
ha szívedből a tűz kialszik, úgyis lángra kap.

Jön minden éjszakára hajnal, tavasz követ minden telet,
egy édes óra, egy édes perc, mindent-mindent jóvá tehet!
Álmot ne szőj, ne várj csodákat, csúcsokra nem jutunk mi fel,
de tán nem küzdünk hiába, az élet szép csak hinni kell!

Szép estét, és kellemes hetet Mindenkinek!Ady Endre: DAL A RÓZSÁRÓL
A szép leány a búcsúzáskor
Egy rózsát tűzött fel nekem.
Piros volt lágyan feslő szirma,
Jelképed, égő szerelem!

Könnyű csókot lehelt reája
S mint álomkép már messze szálla
S én fájó szívvel, könnyes szemmel
Sokáig néztem még utána.

Elhervadt már a rózsabimbó,
Amit a szép leány adott.
Hervadtan őrzöm, hisz' a múltból
A sors csupán ennyit hagyott...

Pedig a lányka könnyű csókját


Könnyeim már régen lemosták,
De most tudom, hogy ez csók volt
Sejtelmes, végső "Isten hozzád!"

A szép leány a rózsabimbót
Most más legénynek tépi le,
Most más legényért dobog, lángol
Szerelmes, forró, kis szíve:

Más csókolja kicsiny - kacsóját,
De megőrzöm a hervadt rózsát:
Én kaptam annak a kislánynak
Legelső, tiszta, szűzi csókját!Amerre járok, nő virág elég: -
Csak szaggatom, - te jutsz eszembe még.
A legszebb rózsát küldeném neked,
Hiába, - messze vagy te, nem lehet, -
Míg odaérne, elhervadna rég!

Van egy galambom, - a szárnya fehér, -
Azt küldeném el a válaszodért
Sebes a röpte, - csakhogy - tudom én,


Ott van a fészke erdők peremén,
Ott elmarad, - nyomodba sohse ér.

És a szívemben - édes emberem,
A nóta is már hasztalan terem.
Ha záporok szele vinné, - de lásd,
Elszéled az messze völgyeken át,
Szívem dalát rábízni nem merem.

Kaffka Margit: VÁNDOR ÉNEKAmerre jársz, gondolatba`
Rózsát hintek az utadba,
Úgy lebegsz a rózsák felett,
Mint a nyájas, szép kikelet.

Mosolygásod május fénye,
Beteg szívnek szép reménye,
Engemet a bú behavaz, -
Mosolyogj rám: legyen tavasz...

Szamolányi Gyula: Sóhajok c. versAz a rózsa, amelyik a viharban nyílik, a legritkább és legszebb valamennyi közül.

KözmondásBeteg virág vagyok:
láthatatlan féreg
éji vihar szárnyán
egy szirmomra tévedt;

Ágyat vetett bennem,
szép kármin ölemben,
s most sötét szerelme
titkon megöl engem.

Blake, William: A BETEG RÓZSABimbó és hervadás a rózsának csupán a sorsa, de amikor teljes pompájában kibomlik,
s messzire sugárzik illata, akkor igazán Rózsa!

Müller Péter: Heti útravaló rovata a Life magazinbanEgy rózsa éjjel-nappal a méhekkel álmodott, de a valóságban egy sem pihent meg a szirmain. A virág azonban tovább álmodozott. Hosszú éjszakáin elképzelte, hogy az eget ellepik a méhek, és sorra leszállnak, hogy megcsókolják őt. Így tudta kibírni másnapig, amikor a napsütésben újra kinyílt.
Egyik este megszólalt a hold, aki ismerte a rózsa magányát:
- Nem unod a várakozást?
- Talán. De folytatnom kell a küzdelmet.
- Miért?
- Mert ha nem nyílok ki, elhervadok.
Amikor úgy érezzük, hogy a magány minden szépséget elpusztít, a túlélés egyetlen módja az, ha nyitottak maradunk.

Paulo Coelho: Mint az áradó folyóEgy rózsaszál - szebben beszél,
Mint a legszerelmesebb levél...

Heltai Jenő: Dal a rózsáról c. vers

Vallomás


Elhervad a rózsa, lehull a levél!
Ezért születünk hát, ez az életi cél?
Csak eddig a pálya, semmit se tovább,
Vagy itten az ember csak öltözik át?
Mi itten örök: a halál-e vagy a lét?
Hol itten a kezdet, hol és van-e vég?
Mi itt a csalódás, hol itten az álom,
Vajh innen-e, avvagy túl a határon?

Vajda János: Őszi tájék c. versErdély közepében kinyílott a rózsa,
Az elhagyott magyar nemzet gyönyörű bimbója.
Megöntözném százszor is én, szálljon áldás rája.
Ne legyen a magyar nemzet szomorú és árva.
Locsoljuk és áldjuk ezt a szép virágot,
Ez terem a magyar népnek édes szabadságot.

Székely locsolóversAz élet olyan, mint egy szál rózsa. egy szálat kapsz,
és te döntöd el, hogy a szépségét és az illatát élvezed,
vagy inkább a tövisek miatt aggódsz.Élj hát, higgy nekem, és ne várd a holnapot:
rózsa az ifjuság, élvezd, amíg virágzik!

Pierre de Ronsard: Ha majd öreg leszel c. versHa a szerelem rózsa,
hadd legyek én levél,
életünk együtt nőne
bús és dalos időbe
- dúlt rét, virágos róna,
ősz bánat s édes kéj -
Ha a szerelem rózsa,
Hadd legyek én levél.


,,Ha csak a tüskére figyelsz,
nem fogod érezni a rózsa illatát!"

Algernon Charles Swinburne: Versengés c. versHa én rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék,
Minden évben négyszer virágba borulnék.
Nyílnék a fiúnak, nyílnék én a lánynak,
Az igaz szerelemnek és az elmúlásnak.

Koncz Zsuzsa: Ha én rózsa volnék /szövegíró: Bródy János/Hajdan a szerelmesek egy a nagy világtól távol eső "Senki szigete" után vágyakoztak, ahol millió rózsa illatozik, enyhe szellő susog és aranyosan csillog a verőfény. Ma inkább megfelel az ízlésüknek egy háromemeletes fővárosi palota, a melyben a bútor van rózsafából, a selyem suhog és a csillogó arany kézzel fogható.

Munkácsy Kálmán: idézi Kecskeméti Lapok 1908. március 28-ai számaJöhet ezután százszor is az ősz,
Az én szememnek nem hull már a könnye:
Tavaszi rózsa, megtanultam tőled,
Hogy nem búcsuzunk senkitől
És semmitől és sohasem örökre!

Dsida Jenő: Tavaszi rózsatőhöz c. vers...Köszönöm, azt, hogy jöttél szerelem,
Ha Te vagy, Én a múltat feledem.
Furcsa most, de az élet már ilyen,
Itt vagy már és ma sem hiszem el.
Te tudod, milyen régen várlak Én,
Utamon végre felcsillant a fény.
Gyönyörű, hogy ha végleg így marad,
Köszönöm, hogy megtaláltalak.

Kothencz Lajos: KÖSZÖNÖM...Közös tőről fakad
a rózsa, a tüske.
Ne sirasd, hogy annyi tervünk
szállt a kósza füstbe.

Voltak szép nyaraink,
jöhet az ősz, a tél.
Emlékezz boldogságunkra,
egy élettel fölér.

Tóth Endre: Kései virágénekek c. vers


Lehet, hogy soha ki nem ejtem,
Mit boldog fájón rejt a lelkem.

Mint gyémántot a szürke tokban,
Hordom e kincset mély titokban.

Szent e titok s e némaság szent,
A sírban mondok rája áment.

De szemeimben ott lobogsz majd
S te adsz ajkamra hosszú sóhajt.

A vérem lángra tőled lobban
S virágot nyitsz haló poromban.

Magányos és fekete rózsát
És - nélküled nem lesz mennyország!

Juhász Gyula: TITKOS ÉRTELMŰ RÓZSA"Lehetsz dühös, mert a rózsák közt tüskék vannak,
De lehetsz boldog, mert a tüskék közt rózsák vannak.""Mikor rózsát látok, Te jutsz az eszembe,
ha a neved hallom, könny szökik a szemembe.
Nehogy azt hidd, hogy elfoglak feledni,
mert én téged örökké foglak szeretni."Mint egy virág, olyan vagy,
oly tiszta, szép, szelíd.
Elnézlek, és szívemhez
a bánat közelít.

Kezem véd könyörögve,


meghallgat tán az ég:
ilyen maradj örökre,
ily kedves, tiszta, szép.

Heinrich Heine: MINT EGY VIRÁG, OLYAN VAGYNaptól virít, naptól hervad a rózsa...
Hogy szeretlek, mit tehetek én róla?
Nem tehetek, nem is teszek, nem bánom,
Te vagy nekem egyetlenegy világom.

Tóth Kálmán: Naptól virít... c. versNem tudom, a halál, vagy az élet vagy-e?
Rózsát érintek-e benned, vagy
csillagot, Istent, vagy téged hívlak-e, ha jajdulok?

Mint vízben káka, nád, vagy föld süket köve,
csak azt tudom: tágas, szép délután ragyog,
csak azt, hogy férfi vagyok, s szívedhez futok.

Dámaso Alonso: A szerelem tudománya c. vers


Nézd el ezt a rózsát a kezedben, még most alig fakadt ki,
de ha ráfújom a forró leheletem, egyik levele a másik után kifeslik.
Légy te nekem ilyen sárga rózsám,


nyisd ki a lelkedet, nyisd ki a szívedet előttem,
akármit vallasz meg, nem haragszom érte, megbocsátok érte,
akárhogy összetöröd vele a szívemet.

Jókai Mór: SÁRGA RÓZSANincs tavasszal, nincs se nyáron,
Mint te, ollyan rózsaszál;
Még nagyobb díszt nyerne Sáron,
Csak te ott virítanál.

Rózsaszínnel játszadoznak
Két virító arcaid,
Rózsamézzel harmatoznak
Csókra termett ajkaid.

Látta kellemid Citére,
Látta és irígykedett,
Hogy pirosló lába-vére
Képeden büszkélkedett.

Hófejér tekintetednek
Hajnalán nyílásba jött


Rózsaszálacskák ferednek
Tiszta téjhabok között:

Szűz melyed fehér ölére
Ők is úgy mosolyganak,
Mint mikor rózsák tövére
Gyöngyvirágot raktanak. -

Rózsa vagy te, rózsa leszel,
Rózsa még a selymed is:
Jaj, de bezzeg kínra teszel,
Hogyha van tövisked is!

Rózsa! engedd, hadd heverjek
Éltető bokrodba már,
S édes árnyékodba nyerjek
Fészket én, rideg madár.

Csokonai Vitéz Mihály: EGY ELEVEN RÓZSÁHOZA nő olyan, mint a rózsa: ha gondozod, virágzik, ha nem, elhervad.

Szerelempróba c. filmÓ, jaj be kár, hogy Rózsa és Tavasz
elmúl s az ifjúság csak egy arasz,
a fülemile elhallgat a fán
s hogy mindez így van - ah, miért van az?

Omar Khajjám: Omar Khajjám: A mulandóság mámoraRózsa, rózsa piros rózsa
Mely ott pihen kebleden
Kihallgatja szíved titkát
Mely úgy dobog csendesen
Én is szeretnék rózsa lenni
Megpihenni kebleden
Megkérdezném a szívedtől
Hogy szeret-e engemet.A rózsa a szépség netovábbja.

Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeumaA rózsa a vázában csodaszépnek látszik, de rendszeresen megfeledkeznek arról a sok kerti munkáról, amely elősegíti szépségét. Mennyit kell fáradozni, hogy valakinek szép rózsája legyen, mennyivel több erőfeszítés szükséges egy emberi lény tökéletessé tételére!

Paramahansza Jogananda: A mester mondtaRózsa vagyok, rózsa,
szerelem virága,
vadrózsából lettem
kertek rózsaszála,
sziromruhám, kelyhem
illatárját szórja,
de tüskés az ágam,
le ne téphess róla,
le ne téphess róla!

Rózsa ha nem volna,
talán nyár se volna,
pille nem csapongna,
madár se dalolna!

Égő piros rózsa,


rózsaszínű rózsa,
hófehér, halovány,
sárga tearózsa.
Ahányféle rózsa,
mind a világ szépe,
annyifélék vagyunk,
mint a világ népe,
mint a világ népe!

Rózsa ha nem volna,
talán nyár se volna,
pille nem csapongna,
madár se dalolna.

Várnai Zseni: RÓZSARózsát lát meg egy legény,
vadrózsát a réten;
szép, akár a hajnalfény,
fut a fiú könnyedén,
erre vágyik régen.
Piros rózsa, rózsaszál,
vadvirág a réten.

Johann Wolfgang von Goethe: Vadrózsa c. versSzőke lányok, barna lányok, piros rózsa, tulipánok!
De szeretném, hogyha mindig ilyen frissen virulnátok!
Hadd legyek én kertészetek, ki megöntöz benneteket,
Jó illatú rózsavízzel, húsvét napja eljöttével.

Forrás:
idézi: Boldizsár Zeyk Imre - Öntözőversek c. gyűjteménye a Művelődés c. lapban (1990. március 1.) TordaszentlászlóA természet tövisek közé rekeszti a gyenge rózsát, nem azért, hogy szaggassa, hanem, hogy oltalmazza. Az atyák dorgálása efféle tövis: oltalmazza, nem hervasztja a fiakat.

Pázmány Péter: PrédikációkTöbb volt mindenkinél az a sokat megélt virág,
aki küzdött-küzdött és nem adta meg magát,
pedig annyiszor sújtott rá vihar s nap melege,
hogy lassacskán elfogyott törékeny ereje...

Kun Magdolna: EGY VIRÁG TÖRTÉNETETöviseket mindig kaptam,
nem éreztem hiányát,
akkor is csak folyton szúrtak,
ha nem láttam a rózsát...

Hogyha rózsát láttam volna,
viselném a tövist is,
de így olyan mártíromság:
forrás nincs, csak kanális.

Egyik tövis másik után,
rossz időben születtem,
nem is vitatéma ez már,
rosszkor vagyok rossz helyen.

Nem kell rózsa, elegem van
apró szúrásaitól,
szenvedek én épp eleget
csúfos gonoszságoktól.

Aztán egyszer megjelentél,
rózsa volt a kezedben,
nekem hoztad, majd' megszólalt,
olyan szép, mint mesében.

"Amióta megláttalak,
illatosabb a mező,
és azóta tövis nélkül
áll a büszke rózsatő."*

Jószay Magdolna: NINCSEN RÓZSA...Tudod-e, hogy mért halnak meg ősszel mind a rózsák,
Csak azért, hogy tavasszal a boldogságot hozzák,
Tudtam egyszer számomra is nyílik ilyen rózsa,
Nem siratom én az őszi hervadást azóta.

Tudod-e, hogy mért halnak meg reggelre az álmok,
Mert a hajnal józan fénye kelti a világot,
Ráébredsz, hogy nappal nélkül nem is lehet élni,
Adni is kell boldogságot, nemcsak mindig kérni.

TUDOD-E, HOGY MÉRT HALNAK MEG - ZeneszövegA türelem rózsát terem.

magyar közmondásA türelem rózsát terem. Egyebet nem.

Karinthy Frigyes: Együgyű lexikonÚgy összeborzong, megremeg.
Könnyelmű, tarka violák is
Egymásnak csendet intenek.
Csitul a szellő, - lábhegyen csak
Kímélve, búsan közeleg,
A legyintését féltve, óva,
Zajtalanul összefogózva,
Fogják fel néma levelek,
Megilletődött őrszemek,
Mik szegett fővel, sorra állnak
Ablakánál a kerti háznak...
Ott benn, - elgyötrött némaságnak
Kél hosszú, panaszos jaja,
Halkan, kisértőn, - mintha távol
Árnyak völgyéből hallszana,
Majd vergődő sikolyra válik,
Mint a lélekharang szava
Ott benn, - virágos kerti házban
Rettentő, fagyos elmúlás van,
Az élet oda van, - oda.

A virágoknak asszonya,

Küszködve most haldoklik éppen
Egy férfi szívében.

Kaffka Margit: VALAMIÉRT EZ A SOK RÓZSAA valódi szerelem nem múlik el soha:
ha egyszer a szívben megfogalmazódott,
örökké virít, s teremjen bár rózsát, vagy tövist,
de azért oly fa az, melynek gyökerét meg nem őrli idő, szenvedés,
oly boldogság, mely sírunkig elkísér,
s oly gyötrelem, mely még a föld alatt sem éri végét.

Toldy István: idézi Kecskeméti Lapok 1908. március 28-ai számaVan a türelem... A türelem, ami a legértékesebb dolgokhoz szükséges. Kivárni egy szépséges rózsa nyílását. Megvárni egy gondolat szavakká érését. Megalkotni egy sejtelmes mosolyt rejtő képet. Megkomponálni egy zenét, mely a Kedveshez repít. Mind-mind türelem, idő, kitartás. És hit. Hit a szeretetben, a szépségben, a csodában. Hit a türelem gyümölcsében.

Csitáry-Hock Tamás: MosolyszárnyakVirág, felém ágaskodóban,
Május-szépe kínálta magát:
"Van egy kedves rózsafám", szóltam
S nem kellett a drága virág.

Akkor kedves Fácskámhoz mentem:
Őrzöm napon, éjjelen is:
De a féltékeny elfordult menten,
S gyönyörűm ma csupán a tövis

William Blake: ÉN KEDVES RÓZSAFÁMA virágüzletben sokáig válogattam, s végül egy szál rózsát vettem, mert ez a legelegánsabb s a legolcsóbb. Amíg a növényt csomagolták, ezt mondtam:
- Maga a szerelemből és a halálból él, mint a regényírók. Árulja el, melyik a jobb üzlet? (...)
- Napjainkban a halál. Uraságod is egy szál rózsát visz az élőknek. Ha meghalt volna a hölgy, legalább tíz dáliát küldene neki.

Márai Sándor: A négy évszak - Szerelem és halál
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Vicces idézetek - az életről
  2022-07-24 22:45:26, vasárnap
 
 
VICCES IDÉZETEK - AZ ÉLETRŐLMottó
"Ilyenek vagyunk, s akinek nem tetszik, hadd röhögjön!"
Márai Sándor
Az adócsalónak nem könnyű az élete.
Sose nincs nyugta.Az adózás elkerülése az egyetlen olyan szellemi tevékenység, amely némi hasznot hoz.

John Maynard KeynesAz a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak,
az okosak meg tele vannak kételyekkel.

Bertrand RussellAzt írják rólam az újságok, hogy haldoklom.
Ez azonban nem igaz. Amíg élek, ilyesmit soha nem tennék.

Mark TwainAzt kérte a feleségem, hogy szeretne egyszer elmenni velem egy családias helyre,
ahol már rég nem volt. Megfogtam a kezét és kivezettem a konyhába.

IsmeretlenÁltalában mindenhez analfabéta vagyok, de sokat olvasok.

Jerome David SalingerA cukrász a selejtet habbal takarja be,
a kőműves habarccsal,
az orvos meg földdel.

Moldova GyörgyDohányzók és nemdohányzók nem érezhetik magukat
egyformán szabadoknak ugyanabban a vasúti fülkében.

George Bernard ShawEgy úriember soha nem bánt meg senkit véletlenszerűen.

Oscar WildeElmondhatatlanul hiányzol.
Bárcsak tudnám, hova ástalak el!Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja:
1. Ki találta fel a munkát?
2. A többiek miért nem verték agyon?!Az élet olyan, mint egy gyermekingecske. Rövid és általában szaros.

John Vermeulen: Gyönyörök kertjeÉn a dolgozó emberek barátja vagyok, és inkább leszek a barátjuk,
mint hogy nekem is dolgoznom kelljen.

Clarence Darrow


A feleségem a legdrágább, legtürelmesebb, legszebb nő a világon.
Fizetett politikai hirdetést hallottak.

Henry YoungmanA gyorstapasz olyan, mint a rendőrök -
egy sincs a közelben, amikor szükséged lenne rájuk.

Stephen KingHa naponta 6 órát alszol, akkor 18 marad.
Ebbe bőven belefér sok munka, tanulás és még a szórakozás is.
Tudom, hogy ilyenkor sokan felszisszennek, hogy hé, én 8-9 órát alszom.
Hát javaslom, aludjanak gyorsabban.

Arnold Schwarzenegger30-ig hevít a nő; azután a bor; azután a kemence sem.

Móra Ferenc"Három dolog soha nem tér vissza:
a kilőtt nyíl, a kimondott szó és az elmúlt nap."

Daumer"Három hűséges barát létezik -
egy öreg feleség, egy öreg kutya és a készpénz."

Benjamin FranklinIsten tízparancsolata azért olyan egyértelmű, mert nem konferencián döntöttek róla.

Konrad AdenauerKényelmetlenül érzem magam,
mivel nem vagyok biztos abban, hogy ki vagyok én.

Michael Trent ReznorKét alma beszélget:
- Birs?
- Sőt, Sejetlek.

Két alma beszélget:
- Hé, te! "Birs"? - kérdezi az egyik.
- Sőt! Még Sejetlek is!Két perec beszélget. Az egyik megkérdezi?
- Perec?
A másik: - peretlek!A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér.
Ha pénzt ígér, azt is megtartja.

Karinthy FrigyesKülönös, hogy az emberek mennyire ragaszkodnak a foglalkozásukhoz,
hogy örökké ugyanazt akarják csinálni!

Agatha ChristieMegszívlelendő tanács az újgazdagoknak:

Nem elég megtollasodni, meg is kell tanulni repülni!Megtörtént esetek...

Réges-régen, a tv hőskorában esténként még a nők olvastak fel esti mese gyanánt. Egy alkalommal, teljesen váratlanul az utolsó pillanatban a bemondónő rosszul lett, és helyette az egyik férfi kollegát kérték fel a mesemondásra.

- Szervusztok, gyerekek! - köszönt illendően az ötvenhárom éves szakállas figura. - Fecske anyó vagyok... - folytatta, és a korabeli felvételen látszik, hogy az operatőr megbillenti a statívot a röhögéstől.A mesélő, nagydarab szakállas figura folytatta :

- ...és épp a tojásaimon ülök... - a korabeli kollegák szerint ekkor a hangosító, valamint az összes díszletes és kellékes halkan kiosont a folyosóra, majd összeesett a röhögéstől. Utolsónak az operatőr maradt, aki a következő mondat után hagyta el a stúdiót :
- ...és a fészekből kilóg a szép villás farkam...Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de te bántóan visszaélsz a lehetőséggel!

Vavyan FableMinden sikeres nő mögött ott áll... egy nagy rakás mosatlan ruha.A munkahely olyan, mint a sakk. Ha alacsonyabb beosztásban vagy,
akkor csupa paraszt vesz körül és járhatsz gyalog.
De ha előléptetnek, akkor egyből mindenki téged akar leütni.

IsmeretlenA munkát valakinek meg kell csinálnia.
Hát vagyok én valaki?Nekem vasból van a gyomrom, ha vizet iszom, berozsdásodik.

CurnonskyA nagyobb igazságok néha mégis megérnek egy-egy kisebb hazugságot.

Jodi Lynn PicoultNe lopj!
A kormány rühelli a konkurenciát!

Vavyan FableOnnan lehet tudni, hogy léteznek intelligens lények a földön kívül,
hogy soha nem próbálták fölvenni velünk a kapcsolatot.

Bill WattersonOnnan tudod, hogy megöregedtél,
hogy a gyertyák már többe kerülnek, mint maga a torta.

Bob HopeSemmi sem oly szörnyű, mint a tevékeny tudatlanság.

Johann Wolfgang von GoetheSzeretem hallgatni, ahogy beszélek. Nagyobb gyönyörűséget alig szerez valami.
Gyakran bocsátkozom hosszú beszélgetésekbe magammal,
és olyan magasröptű vagyok, hogy néha egy árva szót sem értek abból, amit mondok.

Oscar WildeSzeretem a munkát, lenyűgöz. Képes vagyok órákig ülni és nézni.

(Jerome K. Jerome)- Szeretsz?
- Uhu!Társadalmi tapintat: ha vendégünk otthon érzi magát házunkban,
annak ellenére, hogy szívünk vágya azt súgja: bárcsak már valóban otthon lenne!

Széchenyi ZsigmondSzékely bácsi a bíróságon:
- Na, Pista bácsi, hogy is történt ez a bicskás eset?
- Hát, én ettem a szalonnát, meg a kenyeret, a bicskámmal,
egyszer csak jött az a román és bele esett a bicskámba.
És még háromszor.- Tudod miért kell órákat várni az orvosnál?
- Mert az idő minden "sebet" begyógyít.Valahányszor dolgozni támad kedvem, csak csendben leülök egy sarokba,
és megvárom, amíg elmúlik.

GraffitiVeszélyes környéken lakom.
Az utcánkban a gyerekek lelopják az autók kerekeit - menet közben.

Woody AllenVégső soron nem is olyan borzasztó megöregedni.
A fene se érti, miért nem lehet mégis túlélni.

Vavyan FableA világ tele van készséges emberekkel.
Az egyik fele kész dolgozni, a másik fele kész hagyni őket dolgozni.

Robert Frost 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Emberi kapcsolatok - Idézetek
  2022-06-16 21:00:21, csütörtök
 
 EMBERI KAPCSOLATOK - IDÉZETEK
Link
"Akiben zűrzavar van - zűrzavart hoz létre környezetében.
Akiben rend van - rendet teremt maga körül."

Popper Péter: A belső utak könyve,,Amikor nagy célokért küzdesz, El ne feledkezz a kicsi dolgokról;
Amikor messzire tekintesz, Vedd észre a lábod mellett nyíló virágokat is!

Hegedűs,,Egy kapcsolat igazi próbája, hogy bár nem értünk egyet, nem eresztjük el egymás kezét."

Alexandra Penney,,Milyen öröm örömöt okozni! S az emberek mégis milyen ritkán szánják rá magukat."

Németh László,,Aki szeret, az nincs többé egyedül, mert az, akit szeret, mindig jelen van.
Aki szeret, az már nem akar többé a saját élete középpontja lenni.
Engedi, hogy életének más legyen a központja, és ezt nyereségnek és boldogságnak érziSvéd közmondás,,Egy kedves szó olyan, akár a tavaszi napsütés."

Orosz közmondás,,Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság."

Lady Blessington,,A kedvesség olyan, mint egy bumeráng: mindig visszakapod."

Ismeretlen szerző,,A hosszú és jó életet nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik."

Popper Péter"Keresd az emberek igazi arcát, és élj magad is úgy, hogy igazi arcodat lássák!"

Dosztojevszkij

Gyönyörű idézetek.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
A Barátságról - Idézetek
  2021-10-02 21:00:27, szombat
 
 


IDÉZETEK A BARÁTSÁGRÓL

Mottó

A barátság az égvilágon semmit nem követel,
kivéve egyvalamit: őszinteséget.
Csak ezt az egyet, de ez nem kevés.
A barát az, akit ha éjjel kettőkor felhívsz, hogy segítsen,
megöltél valakit, csak annyit kérdez, hogy ásód van vagy ásót vigyek-én?Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.

( Alban Goodier )A barát az, aki akkor van melletted, amikor máshol kellene lennie.Barát, aki életünkbe
Hoz száz örömöt és csodát.
Ha van barátod, majd meglátod,
Egyre szebb lesz a világ.A barát az az ember, aki mellett mersz önmagad lenni!

( Pam Brown )A barát az, aki akkor van melletted, amikor máshol kellene lennie.

( Len Wein )A barát az az ember, aki mellett hallgathatok, más szóval nem kell tőle féltenem belső kertjeimet, hegyeimet, vízmosásaimat és sivatagaimat, mert nem fog beléjük taposni.

( Antoine de Saint-Exupéry )Barát az, ki melletted áll,
ha a porszemet a szél elhordta már,
Barát az ki mindig fogja a kezed,
akkor is ha az élet megvezet,
Barát az ki a barátod marad,
ha a szerencséd messzire szalad,
Barát az ki könnyeid letörli,
ha lelkedet a világ felőrli.

( Faragó Klára )A barát egy mosoly, mely bátorít ha félsz.
A barát a taps, mely ujjong ha célba érsz.
A barát egy kéz, mely felhúz ha elestél.
A barát az álom, mit éberen kerestél.
A barát egy könnycsepp, mely érted hull ha baj van.
A barát egy gyémántpánvél, óv téged a harcban.
A barát egy nevetés, mely felharsan ha meglát.
A barát egy rózsakert, mely neked nyújtja bokrát.
A barát egy csillag, mit az éj varázsol.
A barát egy dallam, mit meghallasz bárhol.
A barát a láng, mely kitáncol a tűzből.
A barát az emlék, mit szívedben őrzől.
A barát is csak ember, s néha tán hibázik.
De szeret, s ha nincs veled, érzed, hogy hiányzik."A barát olyan, aki ismeri a szívedben rejlő dallamot,
vissza tudja azt neked énekelni, akkor, ha te elfelejtetted.

( Alan Alexander Milne )Barátom! Te sohasem vársz el tőlem túl sokat. Örülsz a sikereimnek,
de a kudarcaim sem tántorítanak el mellőlem. Megadsz nekem mindent,
ami tőled telik, ám ami még ennél is fontosabb nekem, hogy itt vagy nekem.A barátod az, aki mindent tud rólad, és mégis szeret.

( Elbert Hubbard )Barátod az, ki akkor jön, ha kell,
Kit nem a pénzed, s a rangod érdekel.
Aki előtt nincsenek titkaid,
s rohan, ha hívod, mindegy, hogy hol lakik.
Nem számít az sem nappal, vagy éjszaka.
Akinek fontos egy barát "jaj" szava.
Akivel gyorsan rohan az idő,
de ha hiányzik, holnap újra jő`.
Aki meghallgat, s komolyan veszi,
és hogyha sajnál, azt őszintén teszi.
Aki megérti minden gondodat,
ki szót sem vár, elég a gondolat.
Ki megért téged és Ő is érthető,
ha együtt vagytok megáll az idő.
Bármit is mond, csak igazat beszél,
s elvárja azt, hogy Te, magad legyél.
Barátod, egyben lelki rokonod,
s a legjobb benne, hogy te választhatod.
Egy szinten rezeg időtlen lelketek,
egyenlők vagytok, mint ikergyermekek.
Barátod az, ki melletted marad,
ki elviseli a rigolyáidat.
Tettéért hálát tőled sose vár,
ki nélkül élni unalmas és sivár...

( Aranyosi Ervin: BARÁTSÁG )A barátok olyanok, mint a csillagok. Nem mindig látod őket, de tudod, vannak.
Ne olyan barátot keress, ki veled együtt nevet, hanem olyat, ki veled együtt sír.Barátot találni nem könnyű dolog,
Szerencse is kell hozzá,jól tudod.
Mert barát nem terem minden bokorban,
Ha hiszed ha nem ez bizony igy van!
Jó barátod mindig igazat mond
Az őszinteségből nem lehet gond.
Szülinapod biztos nem felejti el,
És a névnapodon is Téged ünnepel.
Jóban rosszban mindig melletted áll,
Ha süt a nap,vagy hópihe száll.
Ha beteg vagy szemében könny remeg,
Ha öröm ér együtt örül veled!
A barátság egész életre szól
Ez arany igazság jegyezd meg jól!A barátság egy lélek,
mely két testben lakozik!A barátság - ez a szent emberi kapocs - úgy oltalmaz a magánytól, a számkivetettségtől,
a félelemtől, a mozdulatlanságtól, hogy énünket megkettőzi: két szem - egy látvány;
két szív - egy érzés; két hang - egy gondolat; két test - egy lélek.

( Hioszi Tatiosz )A barátság egy szó mely többet ér az életnél A barátság egy érzés,
mely örökké él, a barátságot nem lehet leírni, se elképzelni.
Egy érzés mely leírhatatlan s megfoghatatlan isA barátság az égvilágon semmit nem követel, kivéve egyvalamit:
őszinteséget. Csak ezt az egyet, de ez nem kevés.

( Ingmar Bergman )A barátsággal sosem szabad betelni; minél régebbi,
annál édesebb, miként a borból is az, amelyik kiállta az idő múlását.

( Cicero )A barátság olyan, mint egy csendes patak, amely hagyja, hogy partján bármikor leülj, és csendesen megpihenj, akkor is, amikor nem akarsz beszélni, mert a szónak már nem hiszel.A barátságot mondhatjuk egy kertnek,
melybe sok-sok kis magot elültethetsz.
Kedvesség és nevetés a locsolás,
s a szeretet lesz a kinyíló virág.
Türelem, megértés, gyengéd figyelem
napsütésnél jobban melegítenek,
Így nem hervad a szeretet virága,
s aki ültette, örökké csodálja.A barátság szépen nyíló virág. Ha ápolod, nyílik tovább.
De ha gondjaid leveszed róla, elhervad, mint ha ott sem lett volna!Azok a barátaink, akiket elveszítettünk, nem a földben pihennek,
hanem bent lakoznak a szívünkben.

( Alexandre Dumas )Bárhol élsz is, az az otthonod,
Ahol barátokra akadsz.

( James William )Bízzál, de nézd meg, kiben.

( Zrínyi Miklós )Boldogság vagy bánat ér,
Aki szeret, az megért!

Rá bízhatod titkodat!
Átérzi a kínodat!

Téged soha el nem hagy,
Segít, hogyha bajban vagy!

Áldás mindig a barátság,
Gonosz földünkön egy kiváltság!Csak a barát vonzalma önzetlen: nincs benne érdek, sem az érzékek játéka.
A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep.

( Márai Sándor: A Barátságról )Csak a barátok azok, akik akkor is meghallgatnak,
ha hajnali négykor hívod fel őket.

( Marlene Dietrich )Egy átlagos barát még sose látott sírni téged. Az igaz barátnak mindig ott a válla, hogy kisírd magad rajta. Egy átlagos barát nem tudja szüleid keresztnevét. Az igaz barát még szüleid mobilszámát is tudja. Egy átlagos barát szuper ajándékkal állít be a szülinapi bulidra. Az igaz barát segít a buli előkészületeiben és a romeltakarításban. Egy átlagos barát utálja, ha olyankor hívod, mikor már lefeküdt aludni. Az igaz barát letol, hogy miért hezitáltál felhívni. Egy átlagos barátnak beszélhetsz a gondjaidról. Az igaz barát segít megoldani őket. Egy átlagos barát vendégként viselkedik nálatok. Az igaz barát kinyitja a hűtőt és kiszolgálja magát.
Egy átlagos baráttal vége a barátságnak egy nagyobb veszekedés után. Az igaz barát úgy gondolja, addig nem is igazi a barátságotok, amíg igazán össze nem vesztetek egyszer...Egy barát olyan, akár egy téli lámpás: minél régibb a barátság, annál erősebb a fény.

Angol nyelven: "Friends are lights in winter; the older the friend, the brighter the light."Egy barát sosem mondja neked, hogy `Na, ugye megmondtam`,
még akkor sem, ha ez így van.

( James W. Smith )Egy igaz barát a kezedet fogja,
és a szívedet gyógyítja.

( Gabriel García Márquez )Egy igaz barát sosem áll az utadba,kivéve ha elindulsz a lejtőn lefelé.Eldobni hű barátot annyi, mint saját életedet s amit csak legjobban szeretsz.

( Szophoklész: Szophoklész: Oedipus király )
.


Egy igaz barát mellettem állt és mellettem áll, és még most is
Itt van mellettem, fogja a kezem Nem enged el, mert tudja, hogy
Nélküle nem létezem, és ő nélkülem Letörli arcomról a könnycseppeket,
És mosolyt csal bánatos arcomra Hisz tudja, hogy mi fáj, és miért
Tudja, hogy szívem miért hasad szét Tudja, ha haragszom, ha félek,
Ha éppen eszemet vesztve futok a sötétbe Ott áll mellettem,
Vigyáz rám, nem hagyja,hogy bajom essen,
Nem hagyja hogy fájjon a szívem Vigyázni fog rám a sötétben
S mikor jobb lesz számomra az élet
S ha őt bánat fogja el mint egy őrangyal ott leszek vele, és
Megóvom attól, amitől ő egykor engem
És egy pillanatot nem bánok meg az együtt töltött időből
Hiszen csak mi vagyunk egymásnak,
Mint holdnak a csillagok, egymást világítjuk.Az emberek semmire nem vágynak úgy, mint önzetlen barátságra.
Reménytelenül vágynak erre.

( Márai Sándor )Az élet mit sem ér barátság nélkül!Édes dolog a barátság, kényeztető balzsam,
Száll, mint a nyugalom madara: boldogan, halkan..
.


Én a barátod leszek, mikor nevetsz vagy sírsz. Barátod leszek, mikor vigaszt nem találsz. Barátod maradok, ha már mindenki elhagyott, s én ott leszek, megfogom két kezed.


És üzenem volt barátaimnak,
kik megtagadják ma nevemet:
ha fordul egyet újra a kerék,
én akkor is barátjok leszek
és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk
és leszünk Egy Cél és Egy Akarat.

( Wass Albert: Üzenet haza )Furcsa az élet. Ahogy összehoz két embert itt meg amott, mintha csak
véletlen lenne, s aztán egymáshoz láncolja őket a barátság láthatatlan erejével.

( Wass Albert: Átoksori kísértetek )


Ha egy nap úgy érzed, sírnod kell... Hívj engem.
Nem ígérem, hogy meg foglak nevettetni... De sírhatok veled.

Ha egy nap el akarsz futni... Ne félj engem hívni.
Nem ígérem, hogy megkérlek, állj meg... De futhatok veled.

Ha egy nap senkit sem akarsz hallani... Hívj engem.
Ígérem, Veled leszek. És ígérem, nagyon csendben.

De ha egy nap hívsz... És nincs válasz...
Gyere gyorsan, látogass meg! Lehet, nekem van Rád szükségem.Ha könnyes lesz az arcod, és láztól ég a szád,
Ha nem lesz más, csak a fájdalom és a magány,
ha eltipor a múlt, s az élet nem szeret,
ne sírj, a barátaid ott lesznek veled.


Ha az összes barátom leugrik egy hídról, én nem ugrom velük.
Lent várok, hogy elkaphassam őket!

Angolul: If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them,
I'd be at the bottom to catch them.

( Tim McGraw )Ha megfoghatnék egy szivárványt, megtenném. Csak neked, hogy a szépségét megoszthassam veled. Azokon a napokon, mikor egyedül érzed magad, építenék egy hegyet, ami csak a tiéd lenne. Egy hely a kikapcsolódásra, egy hely, egyedül lenni. Ha a gondjaidat a kezemben tarthatnám, a tengerbe dobnám őket. De ezeket nem vagyok képes megtenni. Nem tudok hegyet építeni vagy megfogni egy szivárványt. De engedd, hogy az legyek, amit a legjobban tudok:

Egy barát,aki mindig itt van...Ha veled vagyok, minden sokkal könnyebb,
nincs bánatom, s mi nyomaszt, átadhatom neked,
viseled, hordozod velem a súlyos terheket,
mondd életem - ez neked mitől könnyebb?
Mitől van az, hogy háborgó lelkem megnyugszik általad,
hogy a béke, s a nyugalom, mint a hűsítő zápor csak felém árad?
Miként zúzod apró darabokra mindazt mi lelkem felkavarja,
és miként hívod hozzá a szellőt, mi mindezt vissza nem hozza?
Mondd, hogy van az, hogy ami engem fojtogat,
neked könnyű és lélegzeni hagy?
Hogy meggyötört lelkem veled új erőre kap?
Mondd el nekem -, de ne tedd! Hisz akkor feltárod titkodat
és neked utána semmi nem marad!
- Hallgass hát kérlek, s én nem faggatlak tovább,
csak maradj ily nemes, bölcs és igaz, drága jó barát!Hogy ki az igaz barát?
Az, kinek megérted
Minden kimondott és
elhallgatott szavát.
Kinek a szeme
számodra nyitott könyv,
És ha ezeket a szemeket
Elönti a könny
Akkor te adod a válladat,
Hogy kisírja magát, s közben
Halkan megkérdezed:"Mi bánt?...Az igazi barát az, aki akkor jön, amikor mindenki más megy.

( Walter Winchell )Az igazi barát az, kit szeretsz, tisztelsz, csodálsz,
s ha választásra kerül a sor...
te szó nélkül mellé állsz!Az igazi barát a legnagyobb kincs - és minden kincs közül
ennek megszerzésére gondolunk legkevesebbet.

( Francois de La Rochefoucauld )Az igazi barátok azok, akik akkor vannak mellettünk, amikor jól megy a sorunk. Szorítanak értünk, örülnek a győzelmeinknek. A hamis barátok pedig azok, akik a nehéz pillanatokban jelennek meg, azzal a búval bélelt, "együtt érző" arccal, pedig valójában kapóra jön nekik a szenvedésünk, hogy ezzel vigasztalhassák magukat nyomorult életük miatt.

Angol nyelven: "Our true friends are those who are with us when the good things happen. They cheer us on and are pleased by our triumphs. False friends only appear at difficult times, with their sad, supportive faces, when, in fact, our suffering is serving to console them for their miserable lives."

( Paulo Coelho )Az igazi barátok nem hátba szúrnak, hanem mellbe.
v.
Az igaz barát szemből támad.

( Oscar Wilde )Igaz barátokat nehéz találni, még nehezebb elhagyni és lehetetlen elfelejteni őket!Az igazi barátság feltételezi a szeretetet, mely a gyengédséghez vezet el,
a bizalmat, mely nem aggodalmaskodik barátunk hűtlenségének lehetőségén,
a szabadságot, amely nem fél kimondani a maga véleményét, az egybetartozás
érzését, amely nagylelkűen tud adni, és örömmel elfogadni.

( Szent Ágoston )Az igaz barátságban az egyik legcsodálatosabb: megérteni és megértve lenni.A jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat.

( Seneca )
Mikor még nem hullott minden darabokra, de a dolgok már kezdenek szétesni,
akkor derül ki, kik az igazi barátaid.

( Richard Burton )Mindenki hallja, hogy mit mondasz, a barátok meghallják azt, amit mondasz,
de az igazi barát figyel arra is, amit nem mondasz ki.

( Szókratész )Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki sokszor elkísér.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki mindent elmesél.

Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki bátorít hogyha félsz.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
kinek mindent elmesélsz.

Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki a mélyből felrepít.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki a bajban megsegít.

( Zalatnay Sarolta: Mindig kell egy barát )Nagyra becsülöm azt a barátom, aki időt talál számomra a naptárában,
de még jobban szeretem azt, aki elő sem veszi a naptárát, ha rólam van szó.

( Robert Brault )Ne haladj előttem, mert nem tudlak követni!
Ne gyere utánam, mert nem tudlak vezetni!
Jöjj ide mellém, és legyünk csak barátok!

Angol nyelven: "Don`t walk behind me; I may not lead. Don`t walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend."

( Albert Camus )Ne hidd, hogy azok mind szeretnek, akik mosolyogva körülhízelegnek.
A szó lehet hazug, a hízelgés érdek, de a lélek tükre nem csal meg téged.
S mivel a szem a lélek tükre, benne csillog meg a szeretet fénye.
Ki könnyes szemmel, némán néz rád, öleld szívedre, mert az az igazi barát!Nem az az igazi barát, aki szenvedéseink közepette szánalommal fordul felénk,
hanem aki irigység nélkül tudja szemlélni boldogságunkat.

( Gustave Thibon )Nem félek én, bármerre járjak,
Ha velem jön e kedves állat.
Szívem nyugodt, hogyha őt látom,
Ő az én leghívebb barátom,
Kedves barátom.
Erdőt, mezőt vele bolyongom,
Vele játszom, ha nincs más dolgom.
Hozzám simul, ha bús a kedvem,
Csuda-e, hogyha megszerettem?
Úgy megszerettem!

Benedek Elek: A JÓ BARÁTOKNem számít, hogy ki törte össze a szíved, vagy mennyi ideig tart az,
hogy kigyógyulj belőle; a barátaid nélkül soha nem jutsz túl rajta.

( Sex és New York c. film )Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság.
A szerelmesek, igen, még a szülők és gyermekek kapcsolatában is mennyi
az önzés és hiúság! Csak a barát nem önző; máskülönben nem barát...
Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő,
türelmes és áldozatkész barátság. S nincs ritkább... A barátság szolgálat,
erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep.

( Márai Sándor: Füves könyv - A Barátságról )Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő,
türelmes és áldozatkész barátság.

( Márai Sándor )Rokont, és családot az élet adja.
De barátot a szív választ magának!Sajnos nem mindig válnak valóra az álmaink, viszont az igaz barátaink
mindig mellettünk állnak, hogy kijózanítsanak.

( Szex és New York c. film )A szerelem vak, a barátság pedig behunyja a szemét.

( Friedrich Nietzsche )Talán nincs is olyan, hogy jó barát meg rossz barát - talán csak barátok vannak,
olyanok, akik az ember mellett állnak, ha megsérül, és akik segítenek, hogy ne
legyen olyan magányos. Talán értük mindig érdemes aggódni, reménykedni,
őértük érdemes élni. Talán még meghalni is, ha úgy kell lennie. Nincsenek jó barátok. Nincsenek rossz barátok. Csak olyan emberek, akik házat építenek a szívedben.

( Stephen King )Többet ér baráttal a szegénység porában feküdni,
mint ellenséggel együtt a hatalom trónján fényleni.

( Jókai Mór És mégis mozog a föld )Tudd, hogy nem vagy egyedül,
Barátok várnak, seregestül!
Rájuk számíthatsz mindig,
Engednek majd vállukon sírni,
S mosolyod őket is mosolyra készteti..
Titkaid dobozai ők, Melyet
lakattal biztosítottál,
Álmaid, vágyaid őrzői
Melyeket magad előtt láttál..
Mindig melletted állnak,
S veled sosem kiabálnak,
Megértik amikor szenvedsz,
Mikor éppen feledsz, vagy szeretsz!
Ha elhanyagolod őket, akkor is szeretnek És
Te is ott vagy nekik,
s őket ugyanígy szereted!Van egy személyes emberi és tiszta szeretet,
amely az isteni szeretet megsejtése és visszatükröződése.
Ez a barátság.

( Simone Weil )Van-e még barátság a világon? Fiatal emberek azt hiszik, van; de aztán megtudják,
hogy amit barátságnak hittek, csak pajtásság volt. A barátság sokkal bonyolultabb, fájdalmasabb és erőszakosabb kapcsolat, mint a szerelem. A szerelem adni és
kapni akar. A barát csak adhat. Barátság, abban az értelemben, szűkszavúan,
ahogy két ember, kézfogás és ígéret nélkül, egy életre jótáll a másikért.

( Márai Sándor )A végtelenhez mérve szinte nem is létezünk,
A csillagévek óráin egy perc az életünk.
Az ember önmagában semmit sem ér, -
Ha nincsen barátunk, elvisz a szél.

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 143 
2023.10 2023. November 2023.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 230 db bejegyzés
Összes: 4740 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 6582
  • e Hónap: 78543
  • e Év: 923134
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.