|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 52
|
|
|
|
2024-11-14 10:53:21, csütörtök
|
|
|
Krém: - 3 dl tej,3 tojás sárgája,3 ek liszt,1 ek natúr krémsajt, sót, bors, szerecsendiót ízlés szerint használjunk hozzá.
Mindezt össze keverjük és sűrűsödésig főzzük.
Ezután levesszük a tűzről és hozzá keverünk 10 dkg reszelt sajtot.
Hagyjuk kissé kihűlni.15 dkg vajat kikeverünk 10 dkg reszelt sajttal
és hozzá adjuk a sajtkrémhez. Alaposan elkeverjük, ha kihűlt hűtőbe tesszük fél órára.
Megtöltjük a habzsákot vele, és mindkét irányból megtöltjük a rolókat úgy, hogy kissé kilógjon a krém a végén.
Reszelt füstölt sajtot teszünk rá.
Jó étvágyat kívánok hozzá
Tészta elkészítése:
-1 cs leveles tésztát 20 db csíkra vágunk derelyevágóval!
A kis farúdakat (feldarabolt seprűnyél)sütőpapírral vontam be, és jól megcsavartam a két szélét.
A tészta csíkokat szorosan, egymást kissé fedve tekertem rá a rúdakra.
1 db tojás sárgájával először bekentem az egész tésztát!!!
Előmelegített sütőben,190 fokon sütjük meg, kb 13-15 percig, és még melegen húzzuk le a kis rudakról a tésztát. |
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2024-10-27 18:01:45, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához szükséges:
1 nagyobb tojás
60 g margarin
250 g méz
[ ]
1 csomag Kotányi mézeskalács fűszerkeverék
1,5-2 kávéskanál szódabikarbóna
500 g liszt
A krémhez szükséges:
8 ek. kristálycukor
1 ek. búzadara
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dl habtejszín
Elkészítés folyamata:
A tésztát még a sütést megelőző nap kell összegyúrni! Olvasszuk fel a margarint és a mézet. Keverjük el a lisztben a mézeskalács fűszert, majd adjuk hozzá a tojást és végül egy fakanállal alaposan keverjük össze mindezt a felolvasztott margarinnal.
Ha kissé szárazabb lenne a tésztánk, egy kevés olvasztott margarint adhatunk hozzá, ha pedig nagyon ragadós, akkor liszttel javítsuk!
Tekerjük folpackba és egy teljes éjszakára rakjuk a hűtőszekrénybe.
A krémhez a tejet keverjük össze a búzadarával és a cukorral, majd állandó kevergetés mellett főzzük meg. Hagyjuk kihűlni.
Közben verjük fel a habtejszínt és óvatosan keverjük össze a tejbegrízzel.
A tésztát nyújtsuk 4 egyenlő részre (2 mm-es vastagságúakra), majd 200 fokon légkeveréssel süssük meg őket. A kihűlt lapokat óvatosan kenjük meg krémmel.
Pár órát hagyjuk pihenni, majd neki is eshetünk végre!
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2023-12-19 17:52:40, kedd
|
|
|
A megszokott zserbó után ez a recept egy kicsit formabontó, és talán éppen emiatt olyan sikeres!
Az alábbiakra lesz szükséged hozzá:
Negyven deka liszt, tíz deka cukor, tíz deka zsír, egy tojás, egy narancs reszelt héja, egy csomag száraz élesztő, egy deci langyos tej.
Hozzávalók a töltelékhez:
Harminc deka dió, huszonöt deka barack lekvár, egy teáskanál rum aroma, egy evőkanál méz.
Hozzávalók a csokoládémázhoz:
Tíz deka vaj, négy evőkanál cukor, négy evőkanál kakaópor, egy teáskanál rumaroma, négy evőkanál víz.
Így készítsd:
A lisztet egy tálba tesszük, mehet bele a cukor és az élesztő is. Keverjük össze.
Ezután mehet bele a tojás, a felolvasztott zsír, a narancs reszelt héja, valamint a langyos tej. Összegyúrás után fél órán át pihentetjük.
A diót, a lekvárt, a rumaromával és egy e.k. mézet összekeverünk.
Miután a tészta már eleget pihent két részbe vesszük, kinyújtjuk, és megkenjük a diós krémmel. Ezután vigyázva feltekerjük. Kicsit hagyjuk pihenni, azalatt kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő száznyolcvan fokra.
A fogpiszkálóval beszurkált tekercseket húsz, maximum huszonöt percig sütjük.
A csokoládémáz hozzávalóit egy edénybe tesszük, és alacsony hőn felmelegítjük, egészen addig, amíg a cukor elolvad és besűrűsödik.
A sütés után kihűlt zserbótekercseket ezzel a mázzal bevonjuk! Csodás lesz!
Jó étvágyat kívánunk!
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2023-02-22 22:03:32, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához (1 adag):
450 gr finomliszt
125 gr margarin
60 gr zsír
50 gr porcukor
15 g friss élesztő
pici só
1 TOJÁS sárgája
50 gr 30%-os tejszín
1 dl meleg víz
Máktöltelék (1 adag):
200 gr darált mák
125 gr porcukor
40 gr darált háztartási keksz
125 gr forró víz
citromhéj
Diótöltelék (1 adag):
200 gr darált dió
125 gr porcukor
40 gr darált háztartási keksz
125 gr forró víz
narancshéj
Kenéshez:
1 TOJÁS sárgája
1 TOJÁS fehérje
Elkészítése:
Töltelék:
Elsőként a tölteléket készítjük el.
A mákot/diót, háztartási kekszet a cukorral összekeverjük.
Belereszeljük a citrom vagy narancs héjat tölteléktől függően.
Vizet forralunk, majd ebből mérünk 125 grammot a keverékhez.
Alaposan elkeverjük, folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.
Tészta:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, összemorzsoljuk, majd homogén tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, azt simán a liszthez morzsoljuk.
Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Amikor a tészta pihent 3 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.
A rövidebbik oldal szélétől 2 cm-t elhagyva kb 1,5 cm-es töltelék csíkot teszünk. Ráhajtjuk a tésztát, majd ahol összeérnek késsel elvágjuk.
Összenyomjuk a tésztát, ne nyíljon szét sütés közben.
A rudakat tácára vagy tepsire sorakoztatjuk, majd lekenjük tojássárgájával és hűtőbe tesszük legalább fél órára vagy addig, míg a tojás meg nem szárad.
Addig kenjük a fenti módon a tölteléket, amíg a tészta el nem fogy. 4 rudacsát kapunk.
Ha megszáradt a sárgája, lekenjük fehérjével és ismét hűtjük fél órát vagy annyit, míg megszárad a fehérje is.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd mikor megszáradt a tojás, 2-2,5 cm széles darabokra vagdossuk a rudakat és egymástól fél-1 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.
25-30 perc alatt szép barnára sütjük őket.
Tipp:
A porcukor mennyisége ízlés szerint változtatható a töltelékben.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2023-01-31 20:26:41, kedd
|
|
|
Ellenállhatatlan gyümölcsös torta vaníliakrémmel és csokiöntettel. A krémbe fehér csoki is került. A recept időigényes, de érdemes kipróbálni! Szerencsére nem bonyolult, és szerintem kezdő szakácsok is bátran nekiláthatnak. Szerző: Karambola
Alapanyagok
Tészta 2x:
3 db
tojásfehérje
3 ev. kanál
kristálycukor
3 ev. kanál
mák
1 ev. kanál
rétesliszt
1/2 bcsomag
sütőpor
Gyümölcsös réteg:
450 g
erdei gyümölcs
3 ev. kanál
kristálycukor
1 ev. kanál
víz
1 csomag
vanília ízű pudingpor
100 ml
víz
Krém:
6 db
tojássárga
8 ev. kanál
kristálycukor
30 g
burgonyakeményítő
1 csomag
vaníliapuding
500 ml
tej
100 g
fehér csoki
100 g
vaj
200 ml
habtejszín
Öntet:
150 g
csokoládé
150 g
habtejszín
Recept elkészítése
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a darált mákot. Elkeverjük, kör alakú sütőformába tesszük (amit sütőpapírral kibélelünk), 180 fokon 15 percig sütjük. Kihűtjük, kivesszük a formából. Ugyanígy készítjük el a második adag tésztát is.
Az erdei gyümölcsöt edénye tesszük, hozzáadjuk az egy kanál vizet és a cukrot is. Elkezdjük melegíteni. Amikor felforrt, leturmixoljuk. Belekeverjük a vízben elkevert pudingport, sűrű pudingot főzünk, majd ezzel kenjük meg a tésztalapokat. Kihűtjük.
A tojássárgát a cukorral habosra verjük. 200 ml tejben elkeverjük a keményítőt és pudingport, ezt is hozzáadjuk. 300 ml tejet felmelegítünk, hozzáadjuk a tojássárgás keveréket, sűrű krémet főzünk. A forró, sűrű krémbe beletörjük a csokoládét és addig mixereljük, amíg a csoki el nem keveredik. Kihűtjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
A kör alakú sütőforma aljára tesszük a gyümölcsös krémmel megkent tészalapot, erre kerül a vaníliás krém fele. Lefedjük a másik tésztalappal, erre kerül a maradék krém. A csokit és tejszínt edénybe tesszük, addig melegítjük, míg a csoki fel nem olvad. Rácsorgatjuk a süti tetejére. Hűtőszekrénybe tesszük, majd miután minden réteg megkötött, tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-12 16:17:36, szombat
|
|
|
50 dkg darált keksz, 25 dkg gesztenyemassza , 15 dkg porcukor, rumaroma 25 dkg margarin, tej hogy összeálljon, 15 dkg olvasztott csoki. A csoki kivételével összekevered hogy formázható legyen 1 órára hűtőbe rakod ,kis golyókat formálsz belőle fogpiszkáló segítségével csokiba mártod kb. 2/3 részig alufóliára rakod száradni. Biztos siker lesz és hamar kész. Egy kis kosárba rakod tényleg úgy néz ki mint a vadgesztenye Így néz ki. Körülbelül 80 db van belőle.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-09 19:03:54, szerda
|
|
|
Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük 🙂 Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!
100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂
- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- másfél bögre porcukor (30 dkg)
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
- 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
- 1 bögre méz (2,5 dl)
- 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 14:52:32, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
6 dkg vaj (puha)
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás
4 ek tejföl
2 ek méz
A krémhez
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
6 dl tej
5 evőkanál búzadara
5 ek lekvár/ dzsem (ízlés szerinti mennyiségű és ízű)
10 dkg tortabevonó (a csokimázhoz)
Elkészítés
A tésztához
Lassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk.
Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi nagyságúra nyújtjuk őket.
A lemeztepsik hátát vajjal és liszttel vékonyan kenjük, és hintjük, majd a tésztát óvatosan ráhelyezzük.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg azt nem látjuk, hogy már szép barnás a színe.
A porcukrot és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadva a grízt, robotgéppel krémessé keverjük.
Az első lapot tálcára helyezzük, majd a krém felével megtöltjük, a második lapot lekvárral töltjük meg, a harmadik lapot a krém másik felével.
Ráhelyezzük óvatosan a negyedik lapot, és erre kerül a csokimáz.
Kb. 1 napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Ízlés szerint szeleteljük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 14:48:09, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához
60 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
9 dkg mangalica zsír
2 db tojás
4 ek méz
4 ek tej
1 tk szódabikarbóna
3 ek mangalica zsír (a tepsi kikenéséhez)
A töltelékhez
6 dl tej
3 db tojássárgája
4 púpozott ek finomliszt
10 dkg porcukor (a pudingkrémhez)
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor (a vajas krémhez)
3 db tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához
A tésztához a mézet felolvasztjuk, és hagyjuk hűlni.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, majd a zsírt elmorzsoljuk benne.
Kis fészket csinálunk, a tojást, tejet, és a kihűlt mézet a közepébe tesszük, és puha tésztát gyúrunk belőle.
4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőben, 190 fokon mind a 4 lapot kisütjük egymás után.
A lapokat akkorára nyújtsuk ki, mint amekkora a tepsi hátulja. Ha nagyobbra sikerül, akkor vágjuk le a szélét sütés előtt, mert akkor könnyebb lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról a megsült tésztát. (Késsel alá szoktam nyúlni, és szépen lecsúszik a tepsiről.)
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
A tejet feltesszük melegedni, belekeverjük a tojásos masszánkat, és sűrű pudingot főzünk belőle.
Hagyjuk hűlni.
A margarint és a porcukrot habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Amikor a pudingunk kihűlt, először a vajas krémmel jól összekeverjük, majd a habot óvatosan belekeverjük.
Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
Egy éjszakát áll és másnap megpuhul a krémtől a tészta, és lehet tetszőlegesen szeletelni és fogyasztani
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 14:44:55, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
76 dkg finomliszt
34 dkg porcukor
0.5 ek szódabikarbóna
0.5 ek fahéj
13 g mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg margarin
4 db tojás
5 ek méz
0.5 dl tej (szükség szerint)
1 db tojás (a kenéshez)
Elkészítés
Lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel.
Hozzáadjuk a picit megolvasztott margarint (nem kell folynia).
Majd a 4 tojást és a mézet is belekeverjük. Ha nem állna össze a tészta, egy pici tejet tegyünk hozzá.)
A tésztát alufóliába csomagolva, fél órát pihentessük.
3 mm vastagra nyújtjuk (lehet jó vékonyra, nekem úgyis elég vastagak lettek sütés után), és kiszaggatjuk.
Felvert tojással megkenjük, és világosbarnára sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 52
|
|
|
|
2024. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |
30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
112 db bejegyzés |
Összes: |
8810 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1240)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (76)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (34)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (49)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (23)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (655)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (58)
- Karácsonyi ételek (52)
- Kelt tészta édes és sós (123)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (85)
- Palacsinták édes - sós (3)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (42)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 88
- e Hét: 2026
- e Hónap: 7150
- e Év: 173850
|
|
|