Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Almaecet: az igazi életelixír
  2018-06-11 10:49:17, hétfő
 
  Az ecet univerzális termék a háztartásban: használhatjuk ételízesítésre, vízkő eltávolítására, de darázscsípés enyhítésére is. Sokféle formája létezik, az egyik legértékesebb az almaecet, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai rendkívüliek.


Az almaecet igazi életelixír
Az almaecet az alma erjedése során létrejövő almabor további fermentálásával jön létre, és igen alacsony, 5 százalék savtartalmú (nagy részét víz alkotja). Már őseink korában is előszeretettel alkalmazták, hiszen sokféle értékes tápanyagot (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin) tartalmaz, és egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek.



Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, ugyanakkor csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében is fontos a szerepe. Használhatjuk magas vérnyomás, asztma, valamint ízületi gyulladások és migrén kezelésére is. Remek fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő, ennek köszönhetően Candida diétában is alkalmazható. A szervezetet frissítő hatása miatt fiatalítószerként is emlegetik.

Az almaecet segíti a fogyókúrát is
Az almaecet fogyókúra esetén is kiválóan alkalmazható, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Hosszú távon fejti ki jótékony hatását, így a többletsúly fokozatosan adható le.Étkezés előtt 10-15 perccel egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, és igyuk meg. Ha valakinek érzékeny a gyomra, vagy gyomorfekélye van, inkább ne kísérletezzen vele.


Bőr- és hajápolás almaecettel
Az almaecet szépségünk megőrzésében is nagy segítségünkre lehet. Az ecetvizes fürdő feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású, valamint tisztítja és illatosítja a bőrt. Egy kád vízhez 200 ml ecetet adjunk, valamint egy pohár tejszínt is, hogy bőrünk igazán bársonyos legyen. Nagy hasznát vehetjük a hajápolásban is. Az ecetes öblítés selymessé, lazává és fényessé varázsolja a hajat. 4-5 evőkanál almaecetet kenjünk szét a hajunkon, majd öblítsük le.

+1 recept
A konyhában használhatjuk különböző ételek ízesítésére, remekül harmonizál a salátákkal, szárnyas ételekkel és pácolt halakkal, de befőttekhez és italokhoz is jól illik. A hazánkban is népszerű chutney egyik fontos alapanyaga, lássunk hát egy igazi nyári receptet hozzá, amelyet a grillpartik alkalmával fel is használhatunk.

Áfonyás körtechutney
Hozzávalók kb. 1 literhez:

2 kg körte, kockákra vágva
60 dkg vöröshagyma, apróra vágva
25 dkg nyers nádcukor
10 dkg aszalt vörös áfonya
1 evőkanál só
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
fél teáskanál őrölt gyömbér
negyed teáskanál csilipaprika
4 gerezd áttört fokhagyma
3 dl almaecet

Tegyük a körtét, a vöröshagymát, a cukrot, valamint az áfonyát egy lábosba és lassú tűzön kezdjük el főzni, majd adjuk hozzá a sót, a fűszereket, a fokhagymát és az ecetet. Szép lassan főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ez kb. 1 - 1, 5 órát vesz igénybe. Ezután öntsük meleg, sterilizált üvegekbe, szorosan csavarjuk rá a tetőt és fejre állítva hűtsük ki.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Bőrápoló csodaszer a természetből: almaecet
  2016-06-28 12:47:12, kedd
 
  Segít megőrizni bőröd fiatalságát, hajad fényét, segít megszabadulni a kilóktól, olcsó, és csak egy karnyújtásnyira van tőled.

Az almaecetet már a szépülni vágyók is felfedezték maguknak, és Scarlett Johansson is erre esküszik: a szépség, aki a Dolce & Gabbana kozmetikumainak arca, almaecettel tartja makulátlanul tisztán a bőrét. Mi is kipróbáltuk a szűretlen bioalmaecetet, és bár kissé savanykás és szúrós szagú, a hatását látva valóban elmondható: csodaszer.
Kezdd a napot egy pohár vízzel, amelyben elkeversz 3 evőkanál almaecetet. Az almaecet segít erősíteni az immunrendszeredet, karbantartani szervezeted pH-egyensúlyát, megszüntetni a fejfájást, a gyomorégést és a hányingert, könnyíteni az allergia és asztma tüneteit, elviselhetőbbé tenni a krónikus refluxot, legyőzni a gombás fertőzéseket és csökkenteni a vérnyomást.


Íme, 10 tipp, mi mindenre használhatod még:
Az almaecet visszaállítja a bőr természetes savas pH-értékét, és vékony védőréteget von rajta, amellyel megőrzi nedvességtartalmát. Ezáltal puhává teszi, a sötét foltokat pedig halványítja (kivéve a szem alatt). Készíts belőle tonikot, amely tisztítja, hidratálja, frissíti arcodat: egy evőkanál almaecetet keverj el két evőkanál vízzel, majd arctisztítás, radírozás és mélyhidratáló maszk használata után vattakoronggal oszlasd el, és alváshoz hagyd fent arcodon. Reggel mosd le, és használd kedvenc hidratálódat. Az almaecettel már egy alkalom után látványos eredményt érsz el, rendszeres használatával bőröd egészségesen sugárzó lesz. A szag miatt ne aggódj, mert néhány perc alatt elillan. Az érzékeny bőrűek tovább hígíthatják a tonikot.

Problémás vagy pszoriázisos bőr kezelésére
Az almaecet megszünteti a vörös foltokat, gyulladásokat, eltünteti a pattanásokat, és meggátolja a továbbiak kialakulását, ha néhány cseppnyi ecetet egy vattával a T-vonalra vagy a kezelendő bőrfelületre felviszel.

Foltok és visszerek eltüntetésére
Több nő beszámolt arról, hogy a vízzel kevert almaecet (1:6 arányban) segített bőrük fiatalságát megőrizni. Ha nem ízlik, egyszerűen vattával vigyél fel almaecetet a sötét foltokra, kis visszerekre.

Pihepuha bőrért tetőtől talpig
Legközelebb, amikor fürdőt veszel, a vízbe önts 0,5-1 dl ecetet, így a méreganyagok könnyen távoznak a bőrből. 15-20 percig élvezd, majd törülközz meg, csavard be magad meleg takaróba, és 15 percig maradj bebugyolálva. Egy 2009-ben, a Journal of Agricultural and Food Chemistryben megjelent kutatás szerint, ha egy hónapon keresztül hetente almaecetes fürdőt veszel, megakadályozhatod a zsír lerakódását.

A fényes, selymes tincsekért
Sokszor azzal teszed a legjobbat hajadnak, ha egy kis időre elfelejted a kemikáliákat, és kipróbálsz valami természeteset. Ha almaecetet elkeversz egy kis olívaolajjal, belemasszírozod a hajadba, majd kiöblíted, fényes, könnyen kezelhető tincseket kapsz. Ez serkenti a fejbőr vérellátását, ezáltal a haj növekedését. Egyenes és göndör hajra is tökéletes.
+ Extra illatos szépségtipp: az almaecetes arctonikot vagy hajápolót gazdagíthatod gyógynövényekkel is, így tápanyagokban gazdag és finom illatú lesz. Vágj fel egy maroknyit a kedvencedből (például citromfű, rozmaring, bazsalikom, levendula), dobd forró vízbe, majd kis lángon főzd 30 percig. Szűrd le, és amint kihűlt, a víz helyett ezzel keverd össze az almaecetet.

A kellemes leheletért
Keverj össze almaecetet vízzel, és öblögess pár másodpercig. A fertőtlenítő hatásnak köszönhetően gátolja a fogkő kialakulását, és eltávolítja a rossz leheletért felelős baktériumokat.

Frissítő lábfürdőhöz
A fájó, dagadt lábak nehézérzését megszünteti, ha almaecetet csepegtetsz a vízbe. Terhes mamák, futók, a magas sarkú cipők és flipflopok szerelmeseinek azonnali enyhülést hoz

Fogyókúra felgyorsításához
Az almaecet az étvágyat és a nassolás utáni vágyat is csökkenti, zsírt éget. Reggel egy pohár langyos vízbe rakj 2 kiskanál mézet,1 kiskanál fahéjat és 1 evőkanál almaecetet, alaposan keverd össze, majd éhgyomorra idd meg. Várj körülbelül 10-15 percet a reggeli előtt.

Napégés ellen, napégés enyhítésére
Egy kisebb méretű törülközőt áztass át almaecettel, és borogasd a leégett bőrfelületet. Már másnap érezheted a javulást.

Csípések kezelésére
A szúnyog- vagy más rovarcsípések kellemetlen viszketését könnyen megszüntetheted, ha egy vattakorongot almaecetbe áztatsz, és 5 percig a csípésre nyomod. Azonnal érezni fogod a javulást.

otvenentul.hu
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Almaecet - az ősi csodaszer
  2016-03-17 09:08:39, csütörtök
 
  Az almaecetről sokaknak a fogyókúra jut eszükbe. Valóban sokan alkalmazzák diétájuk során sikerrel, de ezen kívül az egészségre gyakorolt jótékony hatásai is rendkívüliek.







Az ecet univerzális termék a háztartásokban. Az almaecet lágyabb, kellemesebb aromájú, mint a háztartásokban előforduló 10 vagy 20%-os ecetsavak. Rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet az egészségünkre.

Az almaecet az almabor erjedésével jön létre. Savtartalma 5%-os. Sokféle értékes tápanyagot tartalmaz: kalcium, kálium, magnézium, vas, nátrium, aminosavak, A- és C-vitamin. Remek fertőtlenítőszer, gomba és baktériumölő. A szervezetet frissítő hatása miatt fiatalító szerként is emlegetik.



Az almaecet felhasználási módjai:

Fogyókúra

Megkönnyíti a fogyást, csökkenti az étvágyat, tisztítja a szervezetet és felpörgeti az anyagcserét. Hosszú távon fejti ki jótékony hatását.

Felhasználás: Keverj el egy evőkanál almaecetet 2-3 dl vízbe. Étkezés előtt 15 perccel idd meg. Tiszta vízbe keverd el és ne használj semmilyen édesítőszert hozzá!



Egészségmegőrzés

Általános immunerősítő hatással rendelkezik. Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, ugyanakkor csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepe van. Jó hatással van a csontokra és a bőrre is.

A cukorbetegeknek különösen fontos lehet, mert kihat a vér cukorszintjének stabilizálására.

Serkenti a pH savakat, így biztos őre a szájüreg nyálkahártyájának. Torokgyulladás esetén gargalizálj vízzel hígított almaecettel.



Szépségápolás

Serkenti a keringést, erőt ad a bőrnek és a hajnak is. Kezelhetjük vele a pattanásokat, kiütéseket. Nyugodtan adagolhatjuk fürdővízhez is.

Hajmosás után is átöblíthetjük vele a hajat, így az erősebb, egészségesebb és élettel telibb lesz. Egy evőkanál almaecetet keverjünk el egy pohár vízzel, majd szórófejes flakonba töltve spricceljük vele be a fejbőrt. Hagyjuk 3 percig állni rajta, majd mossuk le meleg vízzel.

Bőrünk számára is üdítő az almaecet. Keverjünk el egy negyed csésze ecetet egy pohár vízzel. Mártsunk bele egy vattakorongot és töröljük át vele rendszeresen az arcbőrt. Normalizálja a pH értéket, megújítja, fiatalítja a bőrt.

A hígított almaecet hatékony szájvíz. Megakadályozza a fogkő kialakulását. Képes eltávolítani a fogakról a foltokat, így azok fényesebbek és fehérebbek lesznek. Fogmosás után keverjünk el egy teáskanál ecetet egy pohár vízben, majd 30-60 másodpercig öblögessük vele a szánkat. Utána alaposan öblítsük ki tiszta vízzel is. Ne használjuk hígítás nélkül, mert megsérti a fogzománcot.



Háztartás

Csíraölő és fertőtlenítő hatású. A lerakódott vízkövet és zsírt feloldja. Az üvegfelületeket csillogóvá varázsolhatjuk vele.

Az almaecet az egészséges életmód fenntartásához hozzátartozik, hiszen számos problémára gyógyírt jelent. Érdemes kipróbálni.


Jóportál
Forrás:
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Titkos fegyver az almaecet – Almaecet ital
  2014-11-16 21:06:23, vasárnap
 
  Belül tisztít, kívül ápol!

Igyunk egy pohár almaecetes vizet lefekvés előtt, és az éhségérzet el is múlik.

Az almaecet széppé teszi a bőrt, míg a hajat csillogóvá.



A gyógyító almaecetet újra fel kell fedeznünk. Nem is tudjuk, milyen az íze? Vagy eddig csak saláták önteteként használtuk? Ennél jóval több van az almaecetben!

Az ecet tulajdonképpen olyan, mint az antibiotikum. Szépség elixír, segít a fogyásban. Univerzális! Aki elkezd rendszeresen almaecetet inni, jót tesz szervezetének.


A savanyú ecet hihetetlenül gyorsan elpusztítja a baktériumokat. Fertőzés esetén elég naponta háromszor meginnunk egy pohár vízben elkeverve evőkanál almaecetet.

Megelőzésképpen is használhatjuk az almaecetet. Az almaecet ugyanis védi bélrendszerünket a káros baktériumoktól és parazitáktól. Az almaecet még húgyhólyag fertőzések esetén is segíthet a gyógyulásban. Megelőzésként naponta igyunk meg egy pohár vízben elkeverve egy evőkanálnyi almaecetet.


Az alacsony vércukorszint vezet az éhségérzet kialakulásához. Az almaecet szabályozó hatással van vércukorszintünkre, egyensúlyba hozza és meg is tartja azt. Ettől nem leszünk éhesek, és még cukorbetegeknek is támogatást nyújthat étrendjük kialakításában. Aki rendszeresen érzi a hirtelen rá törő éhségérzetet, amikor szinte egy egész hűtőszekrényt fel tudnánk falni, mindenképpen érdemes naponta 2 alkalommal elfogyasztani egy pohár vízben egy kanálnyi almaecetet elkeverve. Az első pohár ajánlott reggeli órákban, míg a második este, lefekvéskor.


Ez így olyan egyszerűen hangzik és az is. Az almaecet nem engedi a bélbe kerülő ételeket lerakódni, mert serkenti a bélműködést. De nem csak így serken bélműködésünk. Az almaecet nyáltermelésünket is beindítja, amit lenyelünk, és ez pedig a hasnyálmirigy termelődését indítja be gyomrunkban. Túlsúllyal vagy emésztési problémákkal küzdőknek szintén ajánlott az almaecet fogyasztása. Szakértők a következő italokat ajánlják emésztési problémák megfékezésére és súlyfelesleg esetén:

2 teáskanál almaecet feloldva 200 ml vízben és hozzáadunk még 1-2 teáskanál mézet. Ezt érdemes meginnunk kis kortyonként reggelente éhgyomorra. Ezt az italt 8 hétig vezessük be mindennapjainkba, ennyi idő kell ugyanis, hogy a bélflórákat szabályozza, és hatékony védelmet nyújtson a rossz baktériumok ellen, melyek túlsúly esetén is megtelepednek a bélrendszerben.


Bőrünkön vékony filmréteg található, aminek van egy pH értéke, mely normál esetben 5,5. Ez azt jelenti, hogy enyhén savas. Ez tartja távol a baktériumokat, melyek savas környezetben nem érzik jól magukat. A túl sok szappan használata, habfürdők, tusfürdők, durván tisztító hatású samponok kiszárítják a bőr filmréteg ,,köpenyét". Úgy is mondhatnánk, hogy ez eltűnik. Ekkor kerülhetnek bőrünk rétegeibe baktériumok, ettől keletkeznek mitesszerek. Az almaecet visszaadja bőrünk védőrétegét, és természetes savtartalmat biztosít. Amikor úgy érezzük, hogy bőrünk elveszítette vitalitását, készítsünk magunknak fürdőt. Például almaecetes fürdőt!

Ez tisztít és felfrissít.

Egy citromot felvágva tegyünk pohárba és öntsük fel a poharat almaecettel. hagyjuk állni 2-3 órát. Szűrjük le és öntsük a kád vízhez a citromos, almaecetes keveréket. Üljünk bele és mossuk át arcunkat is. Öblítsük le magunkat.


Száraz, töredezett hajvégre is jó lehet az almaecet. Az almaecetben, ahogyan az alma, így az almaecet is pektint tartalmaz. A növényi anyagok gondoskodnak a kellő mennyiségű nedvesség termeléséről a fejbőr szöveteiben és a szőrsejtekben. Hajmosás után egy evőkanál almacetet keverjünk el egy pohár vízben és öblítsük le vele hajunkat. Dörzsöljük fejbőrünkbe. Hagyjuk hajunkon és fejbőrünkön 2-3 percig állni, majd öblítsük le.


Keressük a gyártó jelzését, amin legjobb esetben az áll, hogy biológiailag tesztelt, bio, természetes. Ezek a termékek nem tartalmaznak tartósítószert, cukrot.

 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Színes-aromás meggyecet készítése 5 egyszerű lépésben!
  2014-08-05 10:33:04, kedd
 
  A jó minőségű ecet bármiből is készüljön, mindig ott kell hogy legyen a polcon. Szeretnéd kicsit feldobni az ételek, saláták ízét, de csak hagyományos eceted van otthon? Egy kis gasztró-fantáziával rögtön átöltöztetheted egy új aromába, ha szereted a kihívásokat.

Hogyan készül a meggyecet?

1. Válassz egy széles nyakú üveget, vagy befőttesüveget, amelyet légmentesen le tudsz zárni. Mosd meg és bőséges vízzel öblítsd ki.

2. Töltsd meg az üveget érett és tisztára mosott meggyel, úgy hogy még maradjon egy kis hely az üvegbe.

3. Töltsd fel az üveget egy jó minőségű ecettel és zárd le légmentesen.

4. Hagyd állni és érni 2 hetet szobahőmérsékleten, száraz, napfénytől védett helyen.

5. Két hét múlva kész is a különleges színű és aromájú meggyecet. Használhatod ételek, de főként saláták elkészítésénél. Egyedi illata és aromája különleges íz varázst kölcsönöz az ételnek.
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Mire jó az almaecet?
  2014-07-27 13:13:48, vasárnap
 
  Kevesen tudják, hogy az almaecetben kilencven olyan anyag van, amely a szervezet számára különösen fontos és önmagában is javítja az anyagcserénket.

Az almaecet a legújabb kedvenc lett a háztartásban. Ennek azért örüljünk, mert az almaecet teljesen természetes termék, másrészt ezt használva életünk sok területén kiiktathatjuk a természetellenes, szintetikus anyagokat.

Ahogyan a szódabikarbónának is, az almaecetnek is igen széles felhasználási módja ismert.

Ami fontos: ha lehet, organikusan erjesztett almaecetet használj, vagy a legjobb lenne, ha Te készítenéd el otthon. A leírást megtalálod cikkünk végén.

Az almaecet önmagában is javítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, aktiválja a szív- és veseműködést, és feszessé, üdévé varázsolja a bőrt. Az ecetsav jelentős mértékben javítja a vas beépülését, felélénkíti a sejtlégzést, és így fokozza a sejtek energiatermelését és teljesítőképességét, és eredményesen méregtelenít.
Tekintsd át az alábbi listát és élvezd Te is az almaecet áldásos hatását minden nap.

SZÉPSÉG

Haj: köztudott, hogy az almaecetet használhatjuk hajmosás után. Az almaecettel átöblített haj egészséges és fényes élettel teli lesz. Erre a célra használj egy régi samponos flakont. Tölts bele 1/2 evőkanál almabor ecet és egy pohár hideg vizet. Ezzel a keverékkel öblítsd át hajad, ha gondolod hetente többször is.

Arc: azt talán hallottad már, hogy az almaecet segít szabályozni a bőr pH-ját. Hígíts fel almaecetet két rész vízzel, és kend át vele az arcod. Tökéletesen tisztítja a bőröd. Méregtelenítés esetén nyugodtan éjszakára is az arcodon hagyhatod, szépen halványítja az öregségi foltokat is

Kéz és láb: ha duzzadt a kezed és a lábad, kényeztesd magad egy kis almaecetes masszázzsal. Hatása frissít és üdít.

Fogak: tudtad, hogy az almaecet segít eltávolítani a fogakról a foltokat? Dörzsöld be jól a fogakat almaecettel és öblíts! Meglátod, nem lesz szükséged polírozásra.

Borotválkozás utáni arcszesz: tölts meg egy üveget egyenlő arányban almaecettel és a vízzel. Rázd össze és máris használhatod. Az almaecet illata más, mint amit eddig megszoktál, de hidd el, öt perc után elillan, és csak az üde, friss érzés marad meg, no meg a markáns, makulátlan, csábító bőröd!

EGÉSZSÉG

Méregtelenítés: télen nem célszerű méregteleníteni, úgyhogy ezzel a recepttel várj tavaszig. Akkor viszont érdemes lesz kipróbálni! Adj 2 evőkanál almabor ecetet 1 liter szűrt vízhez, és kortyolgasd el a nap folyamán. Nagyon jól tisztítja a vesét és a testet. A jó eredmény érdekében 1-2 hétig érdemes ezt az italt rendszeresen inni.

OTTHON ÉS HÁZIÁLLATOK

Tisztítás: keverj össze 1/2 csésze almabor ecetet és 1 csésze vizet. Ez az elegy tökéletesen használható mikrohullámú sütő, fürdőszoba-csempe, konyhai felületek, ablakok, üvegek és tükrök tisztításához. Ne felejtsük ennek a keveréknek is kiváló fertőtlenítő hatása van, pedig még triclosant (a legtöbb antibakteriális tisztítószerben szereplő vegyi anyag) se tettünk bele!.

Bolha ellen: ha van házi kedvenced, és még nem kellett bolhairtáson gondolkodnod, akkor szerencsés vagy! Ha viszont a jövőben is időben szeretnéd az igen kellemetlen élősködőket távol tartani, akkor az első jelnél készíts egy szórófejes flakonba 1:1 arányban almabor ecet és víz keveréket, és spricceld le, illetve dörzsöld át vele kedvenced, de nyugodtan áttörölheted a bútorokat és a szőnyeget is ezzel.

Almaecet készítése házilag

Egy 5 literes befőttes üvegbe bedobáljuk az almahéjat, csutkákat, és indításképp egy-két darab almát felaprítva.
Ehhez megy egy maréknyi cukor (vagy másfél maréknyi méz) és langyos víz. Ezt szobameleg helyen kell tartani, pakolni bele az almát míg harmada víz, harmada alma nem lesz.
Nyáron jó kint is, meleg napos helyen. Pár naponta át kell keverni. Közben forr, zavarosodik, majd letisztul. Közben is teszek hozzá kevés cukrot vagy mézet, a hozzáadott almák miatt, mert kell a cukros környezet az erjedéshez.


A gyümölcs eleve magas cukortartalmú, megerjedne magától is. A bomlás során a cukorból lesz az alkohol. Ha több a cukor, erősebb alkohol, később erősebb ecet lesz belőle. Mi ugyanis egy almabort készítettünk. De mivel levegőt kap, megecetesedik. Így aztán következtethetünk, hogyha tudunk venni termelőtől igazi bort, és hagyjuk levegőzni, akkor borecetünk lesz.

Pár apróságot megtanultam, egy évnyi almaecet gyártás során. Ugyan a neten talált receptek hibátlan gyümölcsöt írnak, de aki már figyelte milyen átalakuláson megy keresztül az alma, míg ecet lesz belőle, láthatta, hogy a rothadás ott van. Így én a hibás részeket kifejezetten az ecetbe teszem, sőt ha belefutok rohadt belsejű almába, akkor azt is. Amit el kell kerülni, azok a penészes sérülések.

Pár hét alatt megérik egy üveggel, lehet szűrni. Ez az érési idő sok mindentől függ, de leginkább a hőmérséklettől, gyümölcs cukortartalmától. Így kóstolgatni kell.

Na szóval kiszedjük belőle az almát, és még mindig hagyjuk a nagy üvegben a folyadékot, kb. egy hetet, míg vastagszik benne a nyúlós, opálos réteg, ami az ecetágy. Az ecetágy alapállapotban a tetején képződik, de egy mozdulattal leküldjük az üveg aljára, ne penészedjen meg.

Ezt az ecetágyat továbbvihetjük a következő üvegbe, ettől gyorsabb lesz az érés. Egy-egy ecetágy évekig is használható.

Elvárások: ha azt várod, hogy bolti almaecet íze lesz, csalódni fogsz. Mert nem olyan. Hanem olyan, mint az megecetesedett, romlott bor. Az előnye, hogy bármilyen lédús és nagy cukortartalmú gyümölcsből elkészíthető, akár vegyesen is.

Lényeges, hogy légáteresztő vászondarabbal le legyen zárva, mert a muslicák és a petéik kárt okoznak benne. Vászon, körbekötve, gumizva-tökéletes.

Indításképp lehet fűszereket tenni bele. Kapor, tárkony, csombor, szegfűszeg, vagy akár mazsola. Itt már csak az egyéni ízlés és fantázia lehet a határ!

Forrás: sokszinuvidek.hu, antalvali.com

 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Orgonaecet
  2014-03-21 15:40:13, péntek
 
  Hozzávalók fél literhez:

2 marék orgonaszirom
3 dl fehérborecet
2 dl "sima" ecet (20%-os)

Az orgonákat alaposan megmostam és leszedegettem a szirmait. Ez a frissen szedett virágoknál elég lassan ment, el is ment az idő, így a maradék virágokat éjszakára hűtőszekrénybe tettem. Másnap újra nekiálltam és csodák csodája a szirmokat könnyen, gyorsan le lehetett szedegetni... :-) )
Egy alaposan megtisztított és megszárított üvegbe beleszórtam a szirmokat és felöntöttem a kétféle ecettel. Lehet csak ilyen vagy csak olyan ecetet is használni, én most variáltam a kettőt. Jól összeráztam és betettem a kamrába. 2-3 hetet kell így áznia, hogy az ecet átvegye az orgona aromáit, addig ahányszor arra járok, kicsit felrázom az üvegben. 2-3 hét múlva majd leszűröm és úgy öntöm üvegbe az ecetet. Salátákhoz tervezem majd használni.
Javas Zsuska receptje
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Ecetfajták
  2014-03-03 15:26:02, hétfő
 
  A legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy ecet manapság kétféle módon készülhet: ipari előállítással, valamint biológiai úton. Sajnos a forgalomba hozott ecetek döntő többsége ipari előállítású. Gondoljunk csak a boltban kapható összes zöld flakonos ecetre. Ennek készítése roppant egyszerű: ipari alkoholból készítik a Frings-féle bükkfaforgácsos eljárással. Az ipari alkoholt pedig vagy mezőgazdasági eredetű alapanyagból (biomassza), vagy kőolajszármazékból hozzák létre. Így tudnak gyorsan nagy mennyiséget előállítani. Előfordul, hogy ezt ízesítik tovább, eztáltal hoznak létre alma-, vagy boreceteket. Érdemes tehát a terméken lévő összetevőket mindig elolvasni.
A biológiai úton előállított ecetek tulajdonképpen bármiből készülhetnek, ami képes az erjedésre. Az így készült ecetek sajátossága, hogy megőrzik az alapanyaguk íz- és illatanyagát, valamint jótékony hatásait is. Legelterjedtebbek a borecet, a gyümölcsecet, a rizsecet, a sherryecet valamint a balzsamecet.

BORECET

A borecet régre visszavezethető múltját nem nehéz bizonyítani. Elég, ha csak nemzetközi nyelvekben használt "vinegar" szóra gondolunk, amely a francia "vin aigre", azaz savanyú bor kifejezésből származik. Tehát az ecetet, mint fogalmat a borral hozták kapcsolatba. Hazánkban már a honfoglalás korában is ismert volt.
Az Európai Unión belül a borecet 6%-os savtartalommal kell rendelkezzen.
A jó borecetben vissza kell köszönjön a felhasznált bor teljes íz- és illatanyaga. Az így előállított ecetek pont úgy más és más fogáshoz illeszkednek, mint ahogy a borok is.

BALZSAMECET

A tradicionális balzsamecet eredetvédett, csupán Modena környékén készíthetik. Legalább 12 éven keresztül érlelik, ezután kerülhet sor a palackozására. Ezeknek az eceteknek nagyon alacsony a savtartalmuk, nem is salátákra használják őket. Sajtokra, húsokra, vagy akár fagylaltra csorgatva lelik meg méltó helyüket.
Tudnunk kell, hogy a tradicionális modenai balzsamecet (Tradizionale Aceto Balsamico di Modena) nem vásárolható a hazai áruházláncokban. Ezt a terméket nagy gondossággal hosszú ideig érlelik, különleges palackokba kerül és csakis a Modena környékén található szőlőfajták mustjából készítik el, az ára pedig 50 eurótól indul.
Az üzletekben kaphatóak szintén mustból vagy annak hozzáadásával készült termékek, melyek között érdemes válogatni. Ezeket az eceteket nem a tradicionális eljárással készítik, de ettől függetlenül szintén biológiai úton, hordós érleléssel. Konyhánk méltó tagjai lehetnek.
Sajnos azonban a többség a forgalmazott balzsamecetek közül ipari eljárással készült, melyhez karamellizált cukrot adnak, hogy édesebb legyen, illetve a színe is elérje a kívánt sötétséget.
Gondoljunk csak bele! Hogyan lenne lehetséges 12, de akár csak 1-2 éven át érlelt balzsamecetet néhány száz forintért árulni?

SHERRYECET

Az eredetit Jerez környékén készítik első osztályú sherryből. Három típusát különböztetik meg a 6 hónapig, 2, illetve 10 évig érleltet. Magasabb savtartalmúak, mint a borecetek, ízük mégsem bántó.
A jó sherryecet solera eljárással készül, csakúgy, mint az alapanyagául szolgáló sherry is. A rendszer 3, vagy 4 egymásra állított hordóból áll. Mindig a legalsóból veszik ki a palackozni kívánt mennyiséget, de maximum a hordó egyharmadát. A hiányzó részt a felette lévőből pótolják, azt az afelett lévőből, és így tovább.

GYÜMÖLCSECET

Leggyakrabban almából, bogyósgyümölcsökből, barackból készítik. Az almaecetnek a köztudatban rengeteg jótékony hatást tulajdonítanak, melyek igazak nem csupán a többi gyümölcsecetre, de az összes biológiai úton előállított társukra is. Jellemzően 5% körüli savtartalommal hozzák őket forgalomba.
A jó ecetnek már az illatából felismerhető, mely gyümölcsből készült, ízleléskor pedig egyértelműen éreznünk kell az alapanyag ízét.
Természetesen ezeknek is megtalálhatóak a boltban a költséghatékonyan előállított konkurenciái is, melyek szintén ipari ecetek, aromával, illetve szinezékkel, és semmi egészséges sincs bennük. Itt is érdemes tehát minden esetben elolvasni az összetevőket.

RIZSECET

Erjedt rizsből állítják elő, a távol-keleti konyha gyakran használt fűszere. 3-5%-os savtartalommal hozzák forgalomba. Zamata egyszerre édes és sós.
Több fajtája létezik, a legközismertebb az áttetsző fehér rizsecet, de kapható barna és fekete fajtája is.
Színét az alapanyagául szolgáló rizs adja, ennek megfelelően ízük is más és más lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Ecettörténelem
  2014-03-03 15:24:55, hétfő
 
  Az ecet idősebb az emberi civilizációnál. Az ecetsav baktériumok mindenhol fellelhetőek, ebből kifolyólag minden kultúrában, ahol hasznosították az alkoholos erjedést, felfedezték az ecetet is. Hiszen, ha az előbb említett eljárással készült italok hosszabban levegővel érintkeztek, elindulhatott bennük az alkohol ecetsavvá alakulása.
Európában az ecet elsősorban gyümölcsökből, borból, sörből készült. A hétköznapi tudatban az almából, mustból és borból készült ecetek maradtak fenn leginkább.
A mustból készült ecet, más néven balzsamecet koronázatlan királyai az olaszok. Az első írásos említései a XVI. századból valók.
A gyümölcsökből készült ecetek legnagyobb tradícióval a német nyelvterületeken bírnak. Legismertebb közülük az almaecet, de kedveltek a különböző bogyós gyümölcsből készültek is. Kézműveseknél találkozhatunk igazi különlegességekkel is, nem ritkák a zöldségekből (uborka, paradicsom, spárga) készült termékek sem.
Fontos megemlítenünk még a sherryecetet, amely Spanyolországból, Jerez-környékéről indult világhódító útjára.
A világ egyik legősibb ecete a távol-keleti rizsecet, melyet rizsborból állítanak elő.
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
Illatos, színes, gyümölcsös ecetek Tokaji borecetből
  2014-03-03 15:22:59, hétfő
 
  Hozzávalók (gyümölcsönként):

0,5 dl Tokaji borecet furmintból, vagy muskotályból
1,5-2 aszalt paradicsom, vagy 2-3 szem eper, málna, vagy fél füge, barack
Nekem a kedvencem a málnás és az aszalt paradicsomos lett, de mindenki kikísérletezheti a sajátját. Arról nem is beszélve, hogy gasztroajándéknak sem utolsó.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen ecetet használunk. Az iparilag előállított ecetek, amelyet vörösborból, vagy fehérborból 24 óra alatt állítanak elő bükkfaforgács felhasználásával össze sem lehet használni a tölgyfahordóban, hosszú ideig érlelt kézműves ecetekkel. Ez utóbbit immár Bodrogkeresztúron is készítik, saját bevallásuk szerint: "a gondos odafigyelés, a korszerű technológia, a hagyományok tisztelete, a tölgyfahordós érlelés, valamint a türelem és a megbecsülés keltette életre ezt a kivételes nedűt."

További felhasználási ötletek a Larousse gasztronómiai lexikon szerint: "a fehérborecet jól illik a ropogósabb levelű saláták öntetébe, vágóállatok és vadak húsának páclevébe, fehér vajmártásba, hollandi és béarni mártásokba, de felhasználható fehér húsok sütése után az edényben maradt pörkök feloldására és halak pácolására is. Ezenkívül kiválóan alkalmas illatosított ecetváltozatok házi készítésére."

A gyümölcsöket megmossuk, szárazra töröljük. Apróra vágjuk, és beletuszkoljuk az üvegekbe. Három-négy hónapig érleljük.
 
 
0 komment , kategória:  Ecetekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 422
  • e Hónap: 3171
  • e Év: 40919
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.