|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2014-04-02 19:58:41, szerda
|
|
|
Csirkés quiche görögösen
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (40 dkg)
1 kis pohár (175 g) tejföl (20%)
10 dkg tömlős krémsajt (natúr)
1 db tojás
2 kávéskanál gyros fűszerkeverék
25 dkg csirkemellfilé
1 dl tej
6 db koktélparadicsom
1 közepes fej lilahagyma
Elkészítés:
Egy piteformát vajazzunk, lisztezzünk ki. Béleljük ki a kinyújtott tésztával, a felesleget vágjuk le, a hiányokat foltozzuk velük. Egy kis tojásfehérjével megkenhetjük a tésztát, de nem muszáj. Tehetünk rá sütőpapírt és lesúlyozhatjuk, hogy ne emelkedjen meg, vagy később lenyomhatjuk majd a töltelék belehelyezése előtt. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, amíg egy kis színe nem lesz.
Közben a kockára vágott csirkemellet olajon pirítsuk meg a fűszerkeverékkel. A tésztára pakoljuk rá a félbevágott paradicsomokat, a felcsíkozott lilahagymát. Utána a hús is mehet közé. A tejfölt keverjük össze a sajttal, a tojással, a tejjel hígítsuk. Öntsük a tésztára a többi hozzávaló között eloszlatva.
Toljuk vissza a sütőbe, és süssük készre.

Megjegyzés:
Imádom a quiche-t, de az omlós tészta mindig kifog rajtam, és így finomabb és gyorsabb is. A gyros ízvilágát céloztam meg egy magányos estémen, azóta ez nagy kedvenc, érdemes kipróbálni. Langyosan jönnek elő igazán az ízei.
A receptet és a fotót Aantee küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
2014-03-23 22:01:42, vasárnap
|
|
|
Cukkinis paleo bagett
Már több paleo kenyeret kipróbáltam (őrölt mandulás, lenmagkenyér, diós-lenmagos-szezámos kenyér, tökmagos mediterrán kenyér). Igaziból egyik sem tudja pótolni a frissen kisült kenyér ízét, de nem is azzal van a gond, hanem azzal, hogy nemigen tudom, mihez egyek kenyeret :) A legfinomabb párosítás nekem a paleo kenyér valamilyen kencefincével, de mivel eddig még nem sok ilyen kence-fincét készítettem, ezért az avokádós tojáskrém és a zakuszka viszi a pálmát eddig. A főételekhez nem kívánom a kenyeret, mert már úgy érzem, a kenyér elnyomja az étel ízét. Legutóbb kipróbáltam a cukkinis paleo kenyeret.

Hozzávalók:
* 4 tojás
* kb 15 dkgr finomra darált cukkini
* 100 gr magliszt (én a saját mandula maradékomat használtam, amelyik a mandulatej készítése után visszamaradt)
* 1 ek chia mag
* 4 púpozott ek szezámpehely
* 3 ek napraforgómag a tetejére
* 1/2 mk só
* kevés sütőpor
* 1 ek zsír
* csipet menta
A tojások fehérjét külön kemény habbá felvertem, majd óvatosan hozzájuk kevertem minden más összetevőt. 180 előmelegített sütőben kötőtűpróbáig sütöttem (kb. 50 perc).

Finom és puha állagú kenyérke lett belőle.

Forrás:http://www.gorogkonyha.com - Ágni görög konyhája
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
2013-08-12 23:04:52, hétfő
|
|
|
Briami (görög zöldséges egytálétel)
Hozzávalók:
2 nagyobb cukkini kockára vágva
1 közepes padlizsán kockára vágva
2 nagy krumpli kisebb kockákra vágva
3 nagyobb paradicsom kockára vágva (hámozva vagy anélkül) vagy 1 doboz darabolt paradicsom
1 kis csokor petrezselyemzöld
5 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 nagy hagyma felszeletelve
1,5 dl olívaolaj
só
bors
kevés oregano
10 dkg morzsolt feta sajt
Elkészítés:
Egy széles, laposabb lábosban felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát. Beletesszük a cukkinit, megkavarjuk, majd hozzáadjuk a padlizsánt, és 3-4 percen át kavargatjuk. Ezután beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az oregánót, megkavarjuk, és kb. 15 percig lefedve főzzük.
Ezután a krumplit is hozzáadjuk, és jól, de vigyázva megkavarjuk.

Befedjük és még 20 percig főzzük. Ha szükséges, közben meleg vízzel pótolhatjuk a levét.

A végén megszórjuk petrezselyemzölddel. A morzsolt fetát is belekavarhatjuk, de tehetjük csak a tányérunkba is.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Pnildiko küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
2013-08-04 19:55:45, vasárnap
|
|
|
A görög konyha kedvelőinek:
Szűzpecsenye leveles tésztában retek tzatzikivel
Hozzávalók:
A tekercshez:
50 dkg (1 csomag) leveles tészta
1 szűzpecsenye
3 evőkanál dijoni magos mustár
5 szelet bacon
só, bors (ízlés szerint)
A retek tzatikihez:
5 db retek (kb. 20 dkg)
1 pohár joghurt
2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
só, bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
A szűzpecsenyét párolóedényben megpárolom, (ha nincs ilyen, akkor kevés olajon elősütöm, egy kicsit be is vagdosható), közben sóval és borssal ízesítem ízlés szerint. Ha elkészült, kicsit hagyom hűlni, majd mindenhol bekenem a dijoni mustárral, ezt követően rátekerem a baconszeleteket, s végül a leveles tésztát is.
Sütőbe teszem, és szép aranybarnára sütöm. Nekem régi, hagyományos gáztűzhelyem van, így fokot nem tudok írni. Én úgy szoktam, hogy először alacsony lángon (kb. 15-20 percet), majd közepes lángon (kb. 15 percet) sütöm.
A retkeket megmosom, megtisztítom és kis kockákra vágom. A joghurtot sóval és borssal ízesítem, majd belereszelem a fokhagymagerezdeket. Az így ízesített joghurtba beleforgatom a retket. Azonnal is fogyasztható, de ha van rá lehetőség, inkább 1-2 órát hagyjuk állni, úgy jobban összeérnek az ízek, s a fokhagyma is jobban érvényesül.

Megjegyzés:
A receptet és a fotót LukiKrisz küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
2013-08-04 19:50:59, vasárnap
|
|
|
A görög konyha kedvelőinek:
Grillezett kacsamell és mediterrán zöldségek tzatziki salátával
Hozzávalók:
személyenként 1 db hízott kacsamell, ha túl nagy, a fele is elég
A páchoz:
olívaolaj
reszelt fokhagyma
durvára darált borskeverék
bazsalikom
rozmaring
Valamint:
1-2 db karcsú padlizsán
1-2 db cukkini
só
A salátához:
1-2 db kígyóuborka
4-5 gerezd fokhagyma
4 dl joghurt
só
kapor
cukor
1 citrom leve vagy almaecet
őrölt fehérbors
Elkészítés:
Először a pácot készítem el egy fedeles üvegtálban, bőven, mert a zöldségeket is ebben az olajban forgatom meg, majd ebbe teszem a felszeletelt és a zsíros résznél kockára bevagdalt kacsamelldarabokat. Lefedem, és másnapig a hűtőbe teszem.

A cukkinit és a padlizsánt megmosom, ezt is felszeletelem 7-8 mm-es darabokra, majd besózom, és egy tálcán szintén a hűtőbe teszem, felhasználásig. (Elég sütés előtt 1-2 órával előkészíteni.)
A kontakt grill sütőlapjait vékonyan beolajozom, majd amikor jó forró, ráteszem először a kacsamelleket, pár perc alatt rozéra sül, ekkor kiveszem, tálra szedem (itt a levét elereszti), majd visszateszem pár percre újra a grillbe, mert nem szeretem, csak átsülve. A végén megsózom.

Ez idő alatt a zöldségeket a pácolajban megforgatom, borskeverékkel meghintem, a hőmérsékletet közepesre állítom, és a grillen pár perc alatt megsütöm.

A salátához az uborkát megmosom, a héját levágom, majd nagyobb lyukú reszelőn, lereszelem egy üvegtálba. Sózom, reszelt fokhagymával ízesítem, kaprot keverek hozzá, és állni hagyom, hogy levet eresszen.

20 perc után a kezemmel kinyomkodom a levét, és hozzáadom a joghurtot, a cukrot, a borsot, a citrom levét, és összekeverem. A kacsamellel és a zöldségekkel tálalom.

Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
2013-08-04 19:42:09, vasárnap
|
|
|
A görög konyha kedvelőinek:
Tzatziki görög joghurtból
Hozzávalók:
2 nagy pohár natúr joghurt
1 kis pohár tejföl
3 nagyobb gerezd fokhagyma
30-40 dkg uborka
bors
só
ételízesítő
extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A joghurtot összekeverjük a tejföllel, majd ezt egy sűrű szövésű konyharuhába öntjük, batyuvá kötözzük, és egy tál fölé kötjük (fakanál segítségével). 1 óra alatt lecsöpög a savó, így kapjuk a görög krémjoghurtot.
Az uborkát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, besózzuk. Picit állni hagyjuk, majd a sós levét kinyomkodjuk.
A joghurtot sóval, ételízesítővel, zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük. Összekeverjük az uborkával, és picit állni hagyjuk.
Tálaláskor olívaolajjal locsoljuk meg, lehet rá kaprot szórni, olajbogyóval díszíteni.
Megjegyzés:
Gyros hús mellé, szendvicsekhez, vagy salátaként pitával tálaljuk.
A receptet -Marcipán- küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
2 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
2013-08-04 19:37:45, vasárnap
|
|
|
A görög konyha kedvelőinek:
Tzatziki
Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj
só
bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé
Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.
Megjegyzés:
Krétai nyaralásom során kóstolhattam meg az igazi, hagyományos tzatzikit, azóta nem tudok szabadulni tőle!
A receptet Tóth Anita küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
2013-08-04 19:26:17, vasárnap
|
|
|
A görög konyha kedvelőinek:
Görög serpenyős burgonya
Hozzávalók:
2 paprika (lehet különböző színű)
1 nagy szál póréhagyma
80 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
20 dkg fetasajt
kakukkfű
10 dkg vaj
bors
kb. 0,5 dl víz
Elkészítés:
A vaj felét a serpenyőben felforrósítjuk, ebben a karikára vágott burgonyát forgatgatva 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kész, borssal fűszerezzük, és kivesszük a serpenyőből. A vaj másik felét a serpenyőbe tesszük, ebben a felszeletelt fokhagymát és a karikára vágott póréthagymát egy picit dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát és a vizet, és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, közben időnként átkeverjük. Amikor a paprika is megpuhult, levesszük a fedőt, és a felesleges vizet elfőzzük róla. Majd hozzáadjuk a burgonyát, a fetasajtot, a kakukkfüvet, óvatosan összekeverjük, felforrósítjuk, és tálaljuk.
Megjegyzés:
A sózni nem kell, mert a fetasajt is sós. Akár köretként, akár egytálételként is finom.
A receptet Mirmos küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
2013-08-04 19:24:27, vasárnap
|
|
|
A görög konyha kedvelőinek:
Galaktobureko (görög tejkrémes édesség)
Hozzávalók:
egy 20x30-as tepsihez:
2 csomag réteslap (2 x 150 vagy 200 gr-os)
A kenéshez:
10 dkg vaj
A töltelékhez:
4 dl tej
10 dkg vaj
5 db egész tojás
10 dkg cukor
7,5 dkg búzadara
1 rúd vanília
A sziruphoz:
2 dl víz
30 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el úgy, hogy a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vanílía kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni, és állandóan kavargatva lassan hozzáadagoljuk a búzadarát, krémes állagúvá főzzük, ügyelve arra, hogy le ne kozmáljon. Az elkészült forró krémbe belekeverünk 10 dkg vajat.
Ezután kikent, lisztezett tepsibe beletesszük az egyik csomag kihajtogatott réteslapot úgy, hogy kb. kettébe hajtjuk a lapokat, és keresztbe tesszük bele a tepsibe úgy, hogy a tepsi rövidebb oldalán is lógjon ki kissé a tészta. Majd az egészet meglocsoljuk, megkenjük bőven olvasztott vajjal. Ezután elterítjük rajta a még meleg vagy forró krémet, lefedjük a másik csomag réteslappal, immár egy rétegben az egészet, és a széleket visszahajtjuk a telsibe. Olvasztott vajjal bőven megkenjük. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felkockázzuk a sütit, 15 egyforma kockára. Előmelegített sütőben 190 fokon 15 percig, majd 160 fokon 30 percig sütjük.
Ezalatt felfőzzük a szirupot, és a sütőből kivett sütire azon forrón ráöntjük a szintén forró szirupot.
Megjegyzés:
A galaktobureko rendkívül különleges, ízletes, de nagyon kalóriadús süti. Forrón és hidegen egyaránt mennyei.
A receptet Besenyi László küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - görög és balkáni |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2025. Február
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 663
- e Hét: 3536
- e Hónap: 5160
- e Év: 18354
|
|
|