|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 36
|
|
|
|
2023-04-07 19:11:36, péntek
|
|
|
50 dk finomliszt
1 dk kenyérliszt
kb 2 dl tej
2,5 dk élesztő + 1 tk cukor
2 dl zsíros tejszín
3 ek cukor
1 tk só
1 egésztojás
1 tojássárgája
pici mák a szóráshoz
https://www.youtube.com/watch?v=k60TQ3Fcph0 |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2023-03-24 21:17:02, péntek
|
|
|
Alapanyagok
10 db
tojás
250 g
majonéz
250 g
burgonya
150 g
csemegeuborka
50 g
vöröshagyma
40 g
mustár
20 ml
ecet
30 g
só
20 g
porcukor
5 ml
worcestershire szósz
Recept elkészítése
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, felkockázzuk.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd kicsit megsózzuk, hogy megpuhuljon.
Egy jó nagy tálban a majonézt a mustárral és ecettel elkeverjük (érdemes kevesebb ecettel kezdeni és közben megkóstolni, nehogy túl ecetes legyen az öntet), majd beledolgozzuk a cukrot és a worcestershire szószt (itt is érdemesebb kevesebb mennyiséggel kezdeni, és ízlés szerint tovább adagolni).
A szószba beletesszük a burgonyát, a felkockázott főtt tojást, a vöröshagymát és az apróra vágott csemegeuborkát.
Alaposan eldolgozzuk, ízlés szerint még sózhatjuk, borsozhatjuk, ecettel vagy worcestershire szósszal ízesíthetjük. Akár a csemegeuborka levével is hígíthatjuk a szószt, ha netán túl sűrű lenne.
A saláta kihűtve a legfinomabb!
|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2023-03-24 21:12:46, péntek
|
|
|
Alapanyagok
Szükségünk lesz:
4 db
tojás
200 g
sonka
majonéz
só, bors
torma
Recept elkészítése
A tojásokat keményre főzzük, majd kihűtjük. A héjától megtisztítjuk, majd egy villával alaposan összetörjük.
Hozzáadjuk a majonézt. A majonéz mennyisége ízlés dolga, én ehhez a mennyiséghez 2 púpos evőkanállal adok, ugyanis mi nagyon szeretjük. Sózzuk, borsozzuk, majd alaposan elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a tormát (frissen reszeltet vagy akár a boltban kaphatót, ki hogy szereti), a torma mennyisége is ízlés kérdése. A tölteléket készítés közben érdemes kóstolgatni, és aszerint ízesítünk, ami nekünk megfelel.
A sonkák kb. 1/3-ára rátesszük a tojásos-tormás krémet, majd feltekerjük. A töltött sonkát friss kenyérrel és zöldségekkel tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2023-03-24 21:09:22, péntek
|
|
|
Alapanyagok
Szükségünk lesz:
9 db
sajtszelet
30 g
vaj
3 ev. kanál
búzafinomliszt
300 ml
tej
250 g
tömlős sjt
1 ev. kanál
reszelt torma
só
petrezselyemzöld
A vajat edénybe tesszük, kis lángon elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett lepirítjuk. Egy másik edényben felmelegítjük a tejet, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a lisztes vajhoz. Elkeverjük, levesszük a tűzről, kihűtjük.
Hozzáadjuk a tömlős sajtot, a tormát, az aprított petrezselyemzöldet, sózzuk és alaposan elkeverjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleltjük, rátesszük a sajtlapokat úgy, hogy a sajtszeletek kb. 1 cm vastagon fedjék egymást. Pár percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hogy megolvadjon és a sajtszeletek egybeolvadjanak.
|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2023-02-09 16:29:14, csütörtök
|
|
|
SKÓT TOJÁS, TORMAKRÉMMEL, RETEK SALÁTÁVAL
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
A darált húst tetszés és ízlés szerint fűszerezzük, és sóval ízesítjük, meg belekeverünk 1 egész tojást, és félrerakjuk. 4 tojást 5 perc alatt lágyra főzzük, és jeges vízben nagyon lehűtjük.
Besamelt készítünk, a vajat megolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk és folyamatos kevergetés mellett lepirítjuk. Majd beleöntjük a tejet, és habverővel simára keverjük, 3 percig főzzük. Ha kicsit kihűlt, vagy frissen reszelt tormával, vagy ecetes tormával ízesítjük.
A retkeket gyalun, vagy késsel nagyon vékonyra szeleteljük, és sós jeges vízben hagyjuk.
A tojásokat óvatosan megpucoljuk, bevonjuk a darált hússal, majd bepanírozzuk. 170 fokos olajban óvatosan kisütjük.
A tálba szedjük a tormakrémet, a közepébe ültetjük a tojást, és körberakjuk a lecsepegtetett retkekkel, mintha egy fészekben ülne. Ha ügyesek voltunk, a tojás sárgája kellemesen lágy maradt.
Hozzávalók: 4 főre
40 dkg darált hús
6 db tojás
friss, vagy ecetes torma
10 dkg vaj
10 dkg liszt
4 dl tej
6-8 db retek
|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2022-05-09 15:02:06, hétfő
|
|
|
HOZZÁVALÓK
20 dkg vaj (10+10)
5 csapott evőkanál liszt (5 dkg)
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
1/2 tk. só
1/8 tk. őrölt fehér bors
15 dkg ecetes torma
ELKÉSZÍTÉS
A tormakrémhez első lépésben a besamelt készítsd el.
Ehhez egy edényben kezdd el hevíteni a vaj felét (10 dkg) és a lisztet, egy másik edényben pedig forrósítsd fel a tejet és a tejszínt.
Hagyd, hogy a liszt piruljon 3-4 percig a vajban. Akkor jó, ha már habzik egy ideje.
Vedd le a tűzről, és egy hirtelen mozdulattal öntsd hozzá a forró tej és tejszín keverékét, majd gyorsan keverd el.
Tedd vissza a tűzre, vedd le takarékra a lángot, és folyamatos kevergetés mellett hagyd, hogy besűrűsödjön és a liszt megfőjön. Ha forró tejjel öntötted fel, akkor ez 2 perc.
Vedd le a besamelt a tűzről, tedd hideg helyre, hogy szoba hőmérsékletűre lehűljön.
Ízesítsd sóval és fehér borssal.
Közben a vaj szoba hőmérsékletű másik felét (10 dkg) habosítsd fel 2 perc alatt egy robotgép segítségével.
Add hozzá az ecetes tormát, és keverd ezzel is habosra.
Add hozzá a már kihűlt besamelt, és keverd jól össze. Ehhez már nem szükséges robotgép.
Ez a mennyiségű tormakrém kb. 15-20 darab sonkatekercshez elegendő, attól függően, hogy mennyire töltöd meg.
|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2022-04-16 21:28:16, szombat
|
|
|
A 10 legszebb magyar locsolóvers
1.
E szép házba nyitottam,
Nefelejcset találtam,
Nem hagyhatom hervadni,
Meg szabad-e locsolni?
2.
Itt a húsvét, eljött végre,
A szép lányok örömére.
Mert a lányok szép virágok,
Illatos víz illik rájok.
Kit húsvétkor nem locsolnak,
Hervadt virág lesz már holnap.
Ne fuss el hát, szép virágom,
Locsolásért csók jár, három!
3.
Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem.
Tarisznya húzza a vállam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam,
Hogy öntözzem, alig vártam.
Piros tojás, fehér nyuszi,
Locsolásért jár a puszi!
4.
Erdély közepében kinyílott a rózsa,
Az elhagyott magyar nemzet gyönyörű bimbója.
Megöntözném százszor is én, szálljon áldás rája.
Ne legyen a magyar nemzet szomorú és árva.
Locsoljuk és áldjuk ezt a szép virágot,
ez terem a magyar népnek édes szabadságot.
5.
Kelj föl párnáidról,
szép ibolyavirág!
Nézz ki az ablakon,
milyen szép a világ.
Megöntözlek szépen
az ég harmatával,
teljék a tarisznya
szép piros tojással!
6.
Rózsa, rózsa, szép virágszál,
szálló szélben hajladozzál,
napsütésben nyiladozzál,
meglocsollak: illatozzál!
7.
Mosolyog a napsugár,
mosolyog az ég is,
locsolkodok, tojást kapok,
s mosolygok majd én is.
8.
Jó reggelt, jó reggelt, kedves liliomszál,
Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!
Kerek erdon jártam, piros tojást láttam,
Bárány húzta rengő kocsin mindjárt ide szálltam.
Nesze hát rózsavíz, gyöngyöm, gyöngyvirágom!
Hol a tojás, piros tojás, tarisznyámba várom!
9.
Azt hallottam, hogy van itt egy ékes virágszál,
Piros, mint a rózsa, karcsú, mint a nádszál.
Szépen kérem az apját, de még szebben az anyját,
Adja ki a lányát, hadd locsoljam orcáját.
Rózsafa tövéből rózsavizet hoztam,
Az lesz ma a legszebb kislány, akit meglocsoltam!
10.
Fakadó rügy, szellő hozta,
Madár szállt az ablakunkra,
Nagy vidáman azt dalolta,
Itt nyílik a legszebb rózsa.
Jó szagú a rózsavizem,
Eljöttem, hogy megöntözzem.
Nesze, nesze, rózsaszál,
Soha el ne hervadjál |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2020-04-04 15:25:45, szombat
|
|
|
ozzávalók
20 dkg vaj (10+10)
5 csapott evőkanál liszt (5 dkg)
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
1/2 tk. só
1/8 tk. őrölt fehér bors
15 dkg ecetes torma
Tápérték
Elkészítés
A tormakrémhez első lépésben a besamelt készítsd el. Ehhez egy edényben kezdd el hevíteni a vaj felét (10 dkg) és a lisztet, egy másik edényben pedig forrósítsd fel a tejet és a tejszínt.
Hagyd, hogy a liszt piruljon 3-4 percig a vajban. Akkor jó, ha már habzik egy ideje.
Vedd le a tűzről, és egy hirtelen mozdulattal öntsd hozzá a forró tej és tejszín keverékét, majd gyorsan keverd el.
Tedd vissza a tűzre, vedd le takarékra a lángot, és folyamatos kevergetés mellett hagyd, hogy besűrűsödjön és a liszt megfőjön. Ha forró tejjel öntötted fel, akkor ez 2 perc.
Vedd le a besamelt a tűzről, tedd hideg helyre, hogy szobahőmérsékletűre lehűljön.
Ízesítsd sóval és fehér borssal.
Közben a vaj szobahőmérsékletű másik felét (10 dkg) habosítsd fel 2 perc alatt egy robotgép segítségével.
Add hozzá az ecetes tormát, és keverd ezzel is habosra.
Add hozzá a már kihűlt besamelt, és keverd jól össze. Ehhez már nem szükséges robotgép.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2019-04-24 13:45:30, szerda
|
|
|
Nos ez az a torta, ami mindenkit levesz a lábáról. Hideg, krémes és olyan ízek köszönnek vissza, amit nem lehet nem szeretni! Igazi ünnepi finomság!
HOZZÁVALÓK
Tésztához:
8 db tojás
8 ek cukor
8 ek liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk szerecsendió
1 tk citromlé
1 csipet só
A krémhez :
5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
2 tk vanília aroma
Ízlés szerint porcukor
A karamellhez:
2 ek víz
6 ek cukor
4 ek vaj
4 ek tejszín
Bevonáshoz
10 dkg étcsoki
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a tojások fehérjét, a cukor 2/3- val, a csipet sóval, és a citromlével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a többi cukorral, a vaníliás cukorral fehéredésig, habosra kikeverjük, majd ehhez adjuk óvatosan a fehérjét. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és átszitáljuk, beleöntjük a tojásos masszába, és csomómentesre laza mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt formában két részben kisütjük. 180 fokon tűpróbáig kell sütni.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét, a porcukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a tejszínhabbal összekeverjük. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a karamellt. A vizet a cukorral feltesszük, és megvárjuk míg szép borostyán színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, majd még kb. 2 percig hagyjuk a tűzön, aztán hagyjuk teljesen kihűlni.
Legjobb a 26 cm tortaformával dolgozni, mert segít összeratani a tortánkat tálalásig. A kihűlt lappal kezdjük, visszatesszük a sütőformába megkenjük a fehérkrém egyik felével. Ekkor a közepébe mélyedést hagyva belecsorgatjuk a karamellt, majd ismét fehér, tejszínes krém következik, a lappal lezárjuk. A tetejére hagyunk a fehér krémből, vagy olvasszunk rá tejcsokoládét, ami ha megdermed, pont olyan lesz, mint a KONDER MAXI. Apróra vágott, pirított mogyorót tapasztunk az oldaláraés a tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe. A torta akkor jó, ha legalább egy éjszakát hagytuk kihűlni a hűtőszekrényben. Húsvétra ebéd után igazi méltó zárása az ünnepi menüsornak. Ha nekem nem hiszenk, próbálják ki!
a recept Paskó atyától való
|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2018-02-24 14:20:49, szombat
|
|
|
Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető , de mégis nagyon dekoratív és finom hidegtálra való étel. Persze elkészíthetjük csak egyszerűen reggelire vagy vacsorára is. A lényeg, hogy előre gondolkozzunk, mert kell neki pár óra / vagy még jobb egy éjszaka / a hűtőben, hogy szépen lehessen szeletelni.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
20 dkg krémsajt
25 dkg sonkás szalámi
4 főtt tojás
1 csapott evőkanál mustár
só, őrölt bors ízlés szerint
kb. 12-15 paprika, mérettől függően
A vajat és a sajtot egy mixerrel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott szalámit. A tojásokat nagylyukú reszelőn belereszeljük, ízesítjük sóval ,borssal és a mustárral. 2-3 paprikát is apró kockára vágunk, ezt is hozzáadjuk.
A paprikákat kicsumázzuk, és megtöltjük ezzel a töltelékkel. Pár órára hűtőbe rakjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
Tipp: elkészíthetjük csak zöldpaprikából is, de ha több színűt használunk, akkor mutatósabb lesz a végeredmény.
Csak a klasszikus teavaj jó hozzá, a margarin nem, mert az túl puha, és akkor nem lehet szeletelni.
Forrás: szemiramisz.blogspot.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 36
|
|
|
|
2024. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |
30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
112 db bejegyzés |
Összes: |
8810 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1240)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (76)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (34)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (49)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (23)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (655)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (58)
- Karácsonyi ételek (52)
- Kelt tészta édes és sós (123)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (85)
- Palacsinták édes - sós (3)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (42)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 15
- e Hét: 1653
- e Hónap: 6777
- e Év: 173477
|
|
|