|
1/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 76
|
|
|
|
2024-11-26 16:12:20, kedd
|
|
|
Tészta:
600 g liszt
300 g vaj
150 g porcukor
2 tojássárgája
kevés tej. (én tej helyett 2 kanál tejfölt használtam)
1 csipet só
Máktöltelék:
200 g darált mák
80 g porcukor
100 ml forró tej
(én tettem bele egy kevéske reszelt citromhéjat.
A lisztet a cukorral, sóval elkevertem, belemorzsoltam a hideg vajat. A tojássárgákkal, kevés tejjel ( én 2 kanál tejfölt tettem bele a tej helyett) összegyúrtam. Fóliába csomagoltam, fél órára hűtőbe tettem. Addig elkészítettem a töltelékeket. A mákot a porcukorral, reszelt citromhéjjal, forró tejjel összekevertem. A tésztát 2 részre osztottam. Az egyik darabot vékonyra, kb. 3 mm-es re nyújtottam, majd téglalap alakúra vágtam. A szélétől kb. 1 cm-re végig kanalaztam a mákos tölteléket, kb. 1, 5 centi vastagon. Vizes kézzel eligazgattam .Ráhajtottam a tésztát, majd tekertem rajta egyet, hogy a tészta körbeérje a tölteléket.
A tészta szélét kissé lenyomkodtam, majd levágtam a tekercset. Tovább folytattam, míg tartott a tészta és a töltelék. 4 tekercs lett belőle. A kis tekercseket 2 centis darabokra felvágtam. (kicsivel nagyobb lett némelyik :)) 15 perc alatt készre sütöttem.
Amikor megsült 1 csomag vaníliás cukrot összekevertem porcukorral és forrón beleforgattam a Mákos falatkákat
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg zsír vagy margarin
2 mk cukor
1 csipet só
2,5 dl tejföl
A töltelékhez:
10 dkg cukor
2 db tojásfehérje
20 dkg darált dió
1 csipet só
ízlés szerint a szóráshoz: porcukor
1 tasak vaníliás cukor
Én nekem a legtöbb Hókifli most házi szilvalekváros lett 🙂
A margarint vagy a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral és a sóval, majd összegyúrjuk a tejföllel. Folpackba csomagoljuk, és amíg elkészül a töltelék, a hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük a cukrokkal és a sóval, majd belefogatjuk a darált diót.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb pohárral kb.
7 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A körök szélére tesszük a tölteléket, majd feltekerjük, összenyomkodjuk és kifliket formázunk mindből.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Még forrón vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk mindet. Én margarin helyett zsírt használtam mert így sokkal omlósabb.
Jövő vasárnap advent. Lassan lehet begyúrni a mézeskalács tésztáját
Mézeskalács tészta:
40 dkg méz
30 dkg vaj vagy margarin
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
50 dkg porcukor
6 egész tojás
2 tk. szódabikarbóna
1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Ezeket összeturmixolom.
1,5 kg liszt
A mézet és a turmixot alaposan elkeverem, majd fakanállal belekeverem a lisztet is. Nem lesz kemény a tészta, így jó, csak váljon el az edény aljától.
Legalább 1 napig pihentetem, de még jobb, ha három napig áll. Sütés előtt kiteszem szobahőre, hogy kissé átmelegedjen, utána nyújtom, szaggatom.
170 fokos sütőben sütöm 8-10 percig.
Ez egy jó nagy adag, kb. 12 tepsi. Napokig szoktam sütni, de az adagot lehet felezni is.
Íróka: 1 tojásfehérjét (40 g!!) 20 dkg alaposan átszitált porcukorral alaposan kikeverem, mixerrel 5-6 percen át. Akkor jó, ha nehezen csurog le a habverőről. 1-2 teáskanál ecetet teszek hozzá, ettől szépen kifényesedik és habos állagúvá válik. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy vastagabb zacskóba töltöm, egyik sarkán pici lyukat vágok. A kihűlt mézeskalácsot ezzel díszítem.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-11-13 12:53:38, szerda
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 csomag Dr. Oetker csokoládés pudingpor
2 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag puncsízű pudingpor
3*4 deciliter tej (mindegyik ízű pudinghoz 4 deciliter)
3 csapott evőkanál édesítőszer (gyógyszertári édesítő, gyógyszertár készíti)
3* 4 púpozott evőkanál kókuszreszelék
10 dkg kókuszreszelék (Hempergetéshez)
ELKÉSZÍTÉSE:
Mind a három ízű pudingport külön lábasban elkeverjük a 4 deciliter hideg tejjel és a 3 evőkanál édesítőszerrel. Lassú tűzön, sűrűn kevergetve megfőzzük a pudingot, majd hagyjuk hűlni egy kicsit és hozzá keverjük a 4 evőkanál kókuszreszeléket. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután golyókat formázunk belőle, majd kókuszreszelékbe meghempergetjük.
Tálra vagy tálcára helyezzük a golyókat és legalább 1 óra hosszáig hűtőszekrénybe tesszük.
Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá!
Solti Györgyné Katalin
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-11-13 10:33:13, szerda
|
|
|
ALMÁS SÜTIK 5 PERC ALATT
HOZZÁVALÓK:
1 tojás
egy csipet sót
300 gramm reszelt alma
100 gramm cukor
70 ml magolaj
220 gramm liszt
8 g sütőpor
50 g mandula
50 gramm mazsola
ELKÉSZÍTÉSE:
Kezd a sütő előmelegítésével 180 °C-ra, és készíts elő egy tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálban a tojást a cukorral és a sóval habosra keverjük.
Adjuk hozzá a magolajat és jól keverjük össze.
Adjuk hozzá az átszitált lisztet és az élesztőt, keverjük tovább, amíg sima keveréket nem kapunk.
Adjuk hozzá a mandulát és a mazsolát, óvatosan keverjük össze, hogy egyenletesen oszoljanak el a tésztában.
Enyhén nedves kézzel formázz a tésztából golyókat, és tedd őket az előkészített tepsire, ujjaiddal enyhén lapítsd el őket, hogy formáld a sütiket.
Süssük körülbelül 15-20 percig, vagy amíg a keksz aranybarna nem lesz.
Ha megsült, hagyd néhány percig hűlni a tepsiben, mielőtt rácsra helyezed, hogy teljesen kihűljön.
TIPPEK ÉS VARIÁCIÓK
Csokoládé variáció: Hogy még jobban gazdagítsd ezeket a sütiket, étcsokoládé darabkákat tehetsz a tésztába.
Teljes kiőrlésű liszt: Cseréld ki a liszt egy részét teljes kiőrlésű liszttel, hogy rusztikusabb és egészségesebb változatot kapj.
Tárolás: Tárold a sütiket légmentesen záródó edényben, hogy néhány napig frissek és ropogósak maradjanak.
A SZÜKSÉGES KONYHAI ESZKÖZÖK
Nagy tál
Tepsi
Sütőpapír
Hűtő állvány
AJÁNLOTT PÁROSÍTÁSOK
A sütik tökéletesek egy csésze espresso vagy cappuccino mellé. Ha valami üdítőbbre vágysz, próbáld meg kísérni őket gyümölcs- vagy aromás forrázattal.
Jó étvágyat kívánok!
Solti Györgyné Katalin |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-11-10 21:12:02, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tk só
25 dkg margarin
20 dkg trappista sajt
3 ek tejföl
A kenéshez
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
A lisztet egy tálba mérjük, majd elkeverjük benne a sütőport és a sót.
Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, egy marék reszelt sajtot.
Jól összedolgozzuk.
Folpackba csomagolva pár órára a hűtőbe rakjuk, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy perecformával kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük.
A pereceket lekenjük egy egész, felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-11-05 16:03:30, kedd
|
|
|
Porhanyós kifli - Mint a hókifli, csak ez sokkal egyszerűbb recept
*Hozzávalók:*
3 bögre finomliszt
1 bögre langyos olvasztott zsír (vagy 20 dkg margarin)
1 bögre tejföl
1/2 mokkáskanál só
3 dkg élesztő
5 evőkanál cukor.
Bögrének én a teás bögrém használom, de lehet kisebb is.
Ezeket összegyúrom, nyújtom, nagy körökre szaggatom és töltöm (lekvár, dió, mák, ki mit szeret). Összegöngyölöm kifli alakba, és irány a sütő. Nem nagy ördögösség az egész...Ebből vagy 4-5 nagy gázos tepsivel lessz. Szép fehérre sütjük.
Ha meg sült, forrón vaníliás porcukorba beleforgatjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-10-30 18:16:05, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
15 dkg porcukor,
1 cs vaníliás cukor,
20 dkg kókuszreszelék,
25 dkg Ráma,
2 db tojás,
1 kk sütőpor
- vaníliás porcukor - a hempergetéshez
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat összevegyítjük és elmorzsoljuk benne a margarint.
- Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztát gyúrunk.
- Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább félórára.
- Kb. 20 g - os golyókat gömbölyítünk, majd kisodorjuk és kifli alakúra igazítjuk.
- Sütőpapíros tepsibe rakva, előmelegített 180 fokos sütőben kb 15 percig sütjük.
- Ha kihűlt, vaníliás porcukorba forgatjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-10-21 11:35:14, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
2 bögre porcukor (20 dkg)
20 dkg vaj
fél bögre holland kakaó por
fél bögre tej (1,25 dl)
4 bögre darált háztartási keksz (40 dkg)
negyed bögre apróra vágott/tört dió, mandula vagy mogyoró, én vegyesen tettem
egy-két teáskanál rum aroma
ízlés szerint narancs kivonat vagy aroma (el is hagyható)
1 bögre kókuszreszelék (5dkg)
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Elkészítése:
1 A vajat, a tejet, a cukrot és a kakaót egy lábasban összemelegítjük, és addig olvasztjuk, míg szép, egynemű csokoládéfolyamot nem kapunk.
2 Félrehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az aromákat, a tört magvakat , majd a darált kekszet is.
3 Félretesszük, és hagyjuk szobahőmérsékleten egy fél órácskát állni. Közben többször átkeverjük.
4 Ezután a tésztát ketté vesszük, és két nagyjából egyforma ,,szalámirudat" formázunk belőlük, majd a kókuszba hempergetjük őket. Mivel a kekszek változóak lehetnek, így előfordulhat, hogy nagyon morzsolódik a tészta, akkor nyugodtan dolgozzatok hozzá egy kis tejet, esetleg baracklekvárt, és minden megoldódik!
5 Ezután mindkettőt, külön-külön, szorosan folpackba csomagolva betesszük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedhessenek, és szépen szeletelhetőek legyenek.
Jó étvágyat!
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-10-20 12:10:03, vasárnap
|
|
|
Ezek a kis diónyi diós falatkák etetik magukat, és mint hasonló begolyózott társaik, nagyon hamar és egyszerűen elkészíthetőek. Ezek a kis golyóbisok ezúttal tejmentesen készülnek, így amellett, hogy tejérzékenyek is fogyaszthatják, hosszabb távon is eltarthatóak. Már, ha megérik
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók 45 darabhoz:
- két bögre darált háztartási keksz (18 dkg)
- 1 bögre darált dió (10 dkg)
- fél bögre porcukor (10 dkg)
- 2 evőkanál holland kakaópor (2 dkg)
- háromnegyed bögre sárgabaracklekvár (kb. 7 evőkanálnyi)
- ízlés szerint két teáskanál rumaroma, vagy egy-két evőkanál rum, ha meg szeretnénk bolondítani
+ fél bögre darált dió a hempergetéshez (5 dkg)
Elkészítése:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk, vagy robotgép krémkeverő kanalával összekeverjük. a lényeg, hogy egy jó tömör masszát kapjunk. Amennyiben ragad, adjunk hozzá még kekszet, de ha nagyon-nagyon száraz, akkor egy kis lekvárt.
Az enyém egy viszonylag szilárd massza lett, nagyon könnyű volt formázni, nem deformálódott, nem ragadt, de az arányok a lekvárok nedvesség-illetve gyümölcstartalma miatt eltérhetnek egy picit.
2. Teáskanálnyi adagokból golyókat formázunk, és darált dióba hempergetjük őket.
Jó étvágyat!
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-10-05 10:43:18, szombat
|
|
|
22 egyszerű mutatós sütemény
Dobozban napokig elálló, bármikor elővehető finomság, főleg, ha ilyen gyorsan elkészülnek, mint az alábbi receptek!
Puha keksz
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg vaníliás porcukor, 2 dkg szódabikarbóna, 4 egész tojás, tejföl.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a szódabikarbónát, a 4 egész tojást s annyi tejfölt, hogy a tészta elég könnyű legyen. Pár órát pihentetjük, majd késhát vastagságúra kinyújtjuk, kekszformával kiszúrjuk. Majd vajas papírral kent sütőlapra tesszük és jó meleg sütőben gyorsan sütjük.
Sekrestyés sütemény
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 25 dkg darált és édes mandula, 8 db darált keserűmandula, kevés reszelt citromhéj, 50 dkg liszt, csipet só. A vajat simára keverjük, lassanként beleadjuk a darált mandulákat, a reszelt citromhéjat, a lisztet, csipet sót. Az egészet jól összedolgozzuk. Majd a tésztát kanállal ujjnyi vastagságon kenjük egy kivajazott sütőlapra, majd mérsékelt hőfokon szép világosbarnára sütjük.
Vaníliás sütemény
Hozzávalók: 7 egész tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só.
A 7 egész tojást a cukorral habosra keverjük, majd a lisztet, a vaníliás cukrot, valamint csipet sót hozzáadjuk, és az egészet jól összekeverjük. Majd egy kevéssé kivajazott sütőlapra egy kanállal dió nagyságú halmokat teszünk, és egy ideig állni hagyjuk, amíg a tészta szétfolyik és sima lesz. Majd sütőbe tesszük és igen gyenge hőfokon sütjük. Színtelennek kell lennie.
Vendégváró sütemény
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 14 dkg vaj, 7 dkg cukor, 1 tojássárgája, kristálycukor, lekvár. Összekeverjük a vajat, a cukrot, a tojást, a lisztet, majd az egészet jól összegyúrjuk.
Vékonyra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk úgy, hogy karika képződjön. A kiszúrt közepet ismét összegyúrjuk. A karikák tetejét tojáshabbal bekenjük és kristálycukorral megszórjuk. Vajjal kikent tepsibe tesszük és közepes tűznél megsütjük. A karikákat lekvárral ragasztjuk össze.
Rolád (Nem kell sütni)
Hozzávalók: 25 dkg keksz, 10 dkg porcukor, 1/2 dl feketekávé, 1/2 dl rum, 10 dkg darált dió vagy mák. Töltelék: 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj.
Ledaráljuk a kekszet és az őrölt dióval (vagy mákkal), a porcukorral, a feketekávéval, a rummal jól összekeverjük, összegyúrjuk. Majd vékonyra kinyújtjuk egy műanyag lapon, amelyet becukroztunk. Töltelék: a porcukrot a vajjal habosra keverjük, ezzel bekenjük a kinyújtott tésztát, besodorjuk és szeletekre vágjuk.
Sajtos keksz
Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg margarin, 5 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 20 dkg trappista sajt, 2 egész tojás, 1 csomag kömény, 4 dkg só, szóda víz.
A lisztet a margarinnal, a zsírral összekeverjük, hozzáadjuk a sütőport, a tojásokat, a köménymagot, megsózzuk, majd szódavízzel meggyúrjuk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett tepsibe tesszük, a tészta tetejét tejfölös tojássárgájával bekenjük, majd lassú tűznél megsütjük.
Puha mogyorószelet
Hozzávalók: 17 dkg pirított és darált mogyoró, 8 tojássárgája, 14 dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj, lekvár, 15 dkg cukor.
A megpirított és megdarált mogyorót a 8 tojássárgájával, a vajjal, a cukorral és a liszttel jól eldolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk, formával kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, majd kisütjük. Ha kisült, a formákat lekvárral összeragasztjuk.
Porhanyós tészta mandulával
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg kemény vaj, 2 tojássárgája, 12 dkg darált édes mandula, 4 db keserűmandula, csipet só, 10 dkg cukor, kevés reszelt citromhéj, fahéjas cukor.
A kemény vajat a liszttel, a 2 tojássárgájával, a darált mandulákkal, csipet sóval és a cukorral tésztává gyúrjuk. Kilisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, tetszőleges formákat szúrunk ki a tésztából. Az egyes darabokat tojássárgájával megkenjük, megszórjuk kevés fahéjas cukorral. Vajas papírral bedörzsölt sütőlapra tesszük, és szép színűre sütjük.
Pörkölt-darált mogyorós szál
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg liszt, 14 dkg cukor, 25 dkg pörkölt és megdarált mogyoró, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája, cukormáz.
A vajat a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a tojássárgájákat, lisztet, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, a megdarált pörkölt mogyorót és az egészet jól összegyúrjuk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk és keskeny szeletekre vágjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra téve világossárgára sütjük. A tetejét cukormázzal bevonjuk.
Sárgarépás-tészta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg margarin vagy zsír, 18 dkg nyersen megreszelt sárgarépa levével együtt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor.
A lisztet a margarinnal (vagy zsírral) elmorzsoljuk, hozzáadjuk a megreszelt sárgarépát a levével együtt, beletesszük a sütőport és a vaníliás cukrot, majd az egészet jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk és mindenféle kekszformákat szúrunk ki belőle. Kivajazott tepsibe tesszük, majd sütőben megsütjük.
Orosz teasütemény
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 2 egész tojás, 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 15 dkg darált mandula, 15 dkg cukor, fél pohár tej, csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, kevés tört fahéj.
Összegyúrjuk a cukrot, egész tojást, a 12 dkg vajat, lisztet és a sütőport. A tészta 2/3-át kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongocskák közepére a következő keveréket tesszük: összekeverjük a darált mandulát a 15 dkg cukorral és tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az áztatott mazsolát, az 5 dkg vajat és a tört fahéjat. A maradék tésztából ceruzavékony-rudacskákat sodrunk és kereszt alakban a süteményre nyomjuk. Kikent, kilisztezett sütőlapra tesszük, majd forró sütőben kisütjük.
Olcsó tészta
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, pici só, 2 dkg élesztő, 2 db kockacukor, kevés tej, amennyit a tészta felvesz, kevés szódabikarbóna, gyümölcsíz.
Elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, picit megsózzuk, a 2 dkg élesztőt és a kockacukrot kevés langyos tejjel elkeverünk, majd hozzáadjuk a tésztához, kevés szódabikarbónát teszünk bele, majd az egészet jól kidolgozzuk. Vékonyra kinyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, majd kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, a tetejét ízzel megkenjük, majd megsütjük.
Kétszínű sütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőport, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, tej, 3 evőkanál kakaó, lekvár.
Eldolgozzuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat kevés tejjel, majd az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik tésztába pár evőkanál kakaót teszünk. Kinyújtjuk a tésztákat, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd kikent, lisztezett tepsibe tesszük és megsütjük. Ha megsült, egy-egy fehér és kakaós tésztát lekvárral összeragasztunk.
Kis egyszerű sütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 6 egész tojás, citrom reszelt héja, csipet só, 6 tojásfehérje.
A vajat simára keverjük, lassanként beleadjuk a 6 egész tojást, a lisztet, a cukrot, a reszelt citromhéjat, az egészet jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a 6 tojásfehérjének sós habját. Majd egy vajas papírral megdörzsölt sütőlapra kanállal kis halmokat rakunk a tésztából, nem túl közel egymáshoz. Majd sütőben, mérsékelt hőfokon világosbarnára sütjük.
Tetszőleges alakú kiszúrós sütemény
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 50 dkg vaj, 12 dkg cukor, 8 tojássárgája, csipet só, 1 citrom reszelt héja, fahéjas cukor, 6 db durvára vágott keserűmandula.
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a lisztet, csipet sót, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk és tetszőleges alakokat szúrunk ki a tésztából. Majd kivajazott, lisztezett sütőlapra tesszük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, fahéjas cukorral és durvára vágott mandulával megszórjuk, majd sütőbe tesszük és sötétsárgára megsütjük.
Ferencesek perece
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 12 dkg őrölt mandula, 4 egész tojás.
Gyúródeszkán tésztát dolgozunk ki a lisztből, a porcukorból az őrölt mandulából és a 4 egész tojásból. Majd a tésztából apró pereceket formálunk, tojássárgájával bekenjük, porcukorral behintjük és kikent, lisztezett sütőlapra téve, nagyon enyhe tűzön megsütjük. Ízletes sütemény, s száraz helyen sokáig eláll. Minél régibb, annál omlósabb.
Koszorúk
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl.
Deszkán tésztát készítünk a lisztből, vajból, cukorból, sütőporból, vaníliás cukorból, 2 egész tojásból, a tojássárgájákból és a tejfölből. Az egészet jól összegyúrjuk. Majd a tésztát húsdarálón, csillag segítségével átdaráljuk, koszorút alakítunk, majd vajas papírral megdörzsölt sütőlapon gyorsan megsütjük.
Diétás krumplis keksz
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg áttört burgonya, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg cukor, tejföl, só, köménymag.
A margarint gyenge tűzön felolvasztjuk, hogy jól össze lehessen gyúrni. A cukrot a tejföllel összevegyítjük, majd az olvasztott margarinhoz adjuk. Hozzáadjuk a lisztet, az áttört burgonyát, a sütőport, a vaníliás cukrot, a tojássárgájákat és az egészet jól összegyúrjuk. Egészen vékonyra kinyújtjuk. Formákkal kiszaggatjuk és vajjal és liszttel kikent sütőlapon megsütjük Ezt a tésztát lehet sósan is elkészíteni, akkor a cukrot és a vaníliás cukrot elhagyjuk, helyette sózzuk, majd a tetejére köménymagot szórunk.
Mandulakalács
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 12 dkg darált édes mandula, 40 dkg liszt, kevés reszelt citromhéj, csipet só, befőtt, cukros vágott mandula.
A vajat simára keverjük, lassanként beleadjuk az egész tojást és a 3 tojássárgáját, a porcukrot, a lisztet, a reszelt citromhéjat, a darált édes mandulát, csipet sót és az egészet jól összegyúrjuk. Majd félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetszőleges formákat szúrunk ki a tésztából, felvert tojással megkenjük és cukrozott, vágott mandulával megszórjuk, majd a közepébe mélyedést csinálunk, ebbe befőtt gyümölcsöt teszünk, és kikent, lisztezett tepsibe téve, mérsékelt hőfokon világossárgára sütjük.
Mandulasütemény
Hozzávalók: 12 dkg porcukor, 12 dkg tört mandula, 12 dkg vaj, 12 dkg liszt, 1 citrom reszelt heja, 3-4 tojássárgája.
A vajat a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a lisztet, a reszelt citromhéjat, az apróra tört mandulát, majd jól összedolgozzuk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk, kekszformákkal kiszaggatjuk, a tetejét tojásfehérjével bekenjük, majd vajas papírral kikent sütőlapra rakjuk és megsütjük.
Mézeskeksz Évától
Hozzávalók: 60 dkg nullás liszt, 10 dkg zsír, 2 evőkanál fagyos méz, 20 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, őrölt fahéj, 1 marék apróra vágott dió, 2 egész tojás, 6 evőkanál tejföl, lekvár.
Összemorzsoljuk a lisztet, a zsírt, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat, az apróra vágott diót, a tojásokat és a tejfölt, majd az egészet jól összegyúrjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, tetejét lekvárral megkenjük és a maradék tésztából rácsozzuk.
Nagyanyó tésztája
Hozzávalók: 1 csomag kétszersült, 7 dl tej, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, kevés rum, lekvár, kevés kristálycukor.
Darabokra összetörjük a kétszersültet és egy tálba rakjuk. A 3 evőkanál cukrot a liszttel, 2 tojássárgájával, vaníliás cukorral gőz felett jól összekeverjük, ha sűrűsödik, levesszük a tűzről, majd kihűtjük. Egy kis rumot keverünk bele, majd ezt a keveréket a tálban levő kétszersültre öntjük és fél napig állni hagyjuk. Majd kiborítjuk a tálból, belekeverjük a 2 tojás felvert habját, a királycukrot és a lekvárt lassan hozzáadjuk. Kihűtjük, majd tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-09-25 14:02:13, szerda
|
|
|
A kókuszos édességek kedvelőinek hamar elnyerheti a tetszését ez az édes finomság. Nem kell hozzá sok minden, mondhatni olcsó recept, ezért is szeretjük.
Hozzávalók:
3 tojás,
180 g cukor,
250 g kókuszreszelék,
narancs aroma.
A megadott mennyiségből kb. 20 - 22 darab lesz.
Összedolgozni golyókat formálni 180 fokon 17 - 20 percig sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
1/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 76
|
|
|
|
2024. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |
30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
112 db bejegyzés |
Összes: |
8810 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1240)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (76)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (34)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (49)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (23)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (655)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (58)
- Karácsonyi ételek (52)
- Kelt tészta édes és sós (123)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (85)
- Palacsinták édes - sós (3)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (42)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 98
- e Hét: 2036
- e Hónap: 7160
- e Év: 173860
|
|
|