Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Ételízesítő!!!!
  2022-06-11 13:33:14, szombat
 
 
Soha nem veszek boltban ilyet, csak só meg ki tudja mi minden van benne... ezt is magamnak csinálok, saját magam termelte vegyszermentes zöldségekből... nyáron amit megtermelek, mindig annyi készül, hogy a következőig kitartson... sok mindenbe használok, pont ezért sokat is csinálok.



Ételízesítő Vali módra:
előre bocsátom a recept nem Szent írás.... tehát el lehet térni tőle...én mindent rakok bele ami a kertben van...
2 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem a zöldje is kell
1 karalábé
1 zeller a zöldje is kell
pár szál lestyán levél
1 karfiol
1 brokkoli
1 kelkáposzta
1 fejes káposzta
4-5 hagyma
1 fokhagyma
4-5 paradicsom
5-6 paprika
ezeket aprítóval összevágom.
... mind mehet az aszalóba... nagyon kopogósra ki kell szárítani.....ha minden kiszáradt akkor porrá kell őrölni... teszek hozzá 2-3 evőkanál sót amit ugyanúgy porrá őröltem ... szoktam még őrölt kurkumát meg sáfrányt adni...
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Fűszerek!!! Adalék és csomosodásgátlók nélkül, csak kertben
  2022-06-11 13:30:33, szombat
 
  Fűszerek!!! Adalék és csomosodásgátlók nélkül, csak kertben termett alapanyagokból!!!!

Olasz fűszerkeverék:
1 evőkanál hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom
1/2 evőkanál szurokfű (oregánó), bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya, borsikafű ( csombor), rozmaring, fél evőkanál őrölt só... minden egybe keverve

Csirke pác fűszere:
1 púpos evőkanál hagyma, fokhagyma, paprika
1/2 evőkanál rozmaring, bazsalikom, citromfű, kakukkfű, oregáno, kömény... leőrölve összekeverve egy evőkanál só hozzá természetesen őrölve ez is

Sült oldalas fűszere
1 púpos evőkanál, paprika, hagyma, fokhagyma, 1/2 evőkanál bors én fehéret használok, de jó a fekete is... egy teáskanál chili vagy ha van erős paprika de ez legyen piros...1/2 evőkanál kömény, rozmaring, majoránna...ezeket a kávé darálóval leőröltem és tettem a többihez egy evőkanál sót is hozzá őröltem... alaposan összekevertem... mehet a dobozba..

Sertés sült fűszere
1 evőkanál paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma,
1/2 evőkanál kömény, koriander, bors, só,....őrölni összekeverni

Boros Valéria


 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Fűszerek gyógyító tulajdonságai
  2021-08-18 11:06:33, szerda
 
  FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ TULAJDONSÁGAI

Mint tudjuk fűszereinket nem csak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is.
Nézzünk néhány ismertebb fűszernövényt röviden:

BAZSALIKOM
A görög basileus szóból származik, királyt jelent, ami a füvek közötti helyére utal. A bazsalikomot abban az olajban használták, amivel a görög királyokat felkenték.
Gyógyhatása: Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, felfúvódást szüntet, szélhajtó, gyomorfertőzés, vesegyulladás ellen hatásos, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó. Teaként is fogyasztható. Külsőleg toroköblítő.

BORÁGÓ
Úgy tartották bátorságot ad, és jókedvre deríti a szívet. Nyugtatónak is használták ital formájában.
Gyógyhatása: A hagyomány szerint virága és levele egy pohárnyi borban nagyobb megterhelések idején csökkenti az idegfeszültséget. Levelét sószegény diétában fogyasszuk! Magas kálium tartalmának köszönhetően vértisztító és vízhajtó hatása is van.

BORS
A feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül.
Étvágygerjesztő, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.
Baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és ízületi gyulladás ellen. Torokfájás, hurut ellen 1/8-ad kávéskanál borsot mézzel összekeverünk, és megesszük.

BORSIKAFŰ
A legősibb fűszernövények egyike. Igen erős illata miatt az istenek eledelének tartották.
Az emésztő-szervrendszerre gyakorolt fertőtlenítő hatása régóta ismert. Serkentőszerként is használták.
Gyógyhatása: Szabályozza az emésztést, fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot. Görcsoldó és felfúvódást gátló hatású. Bélférgesség ellen is jó hatású szer.

BORÓKABOGYÓ
Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztő, vesekő- és epekőoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthető. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentőként alkalmazható. Kissé erőszakos a veséhez, ezért vesegyulladásnál tilos alkalmazni!
Borral főzve vizelethajtó, a húgycsőben lerakódott homokot eltávolítja. (20 gram 2 deci borban.)

BORSOSMENTA
A rómaiak mentával dörzsölték be az asztalt, vendégszeretetük jeléül.
Gyógyhatása: Teája a tavaszi és őszi hurutos időszakban megelőző védőital, hidegen élvezeti tea. (A megmosott leveleket leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk.) Hatásos meghűlés és influenza ellen. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatása van.

CITROMFŰ
Már a görögök és a rómaiak is használták ezt a kellemes, üdítő citromillatot árasztó mediterrán növényt. Arábiában azt mondják: “A citromfűből készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi." Úgy tartották, a citromfű valósággal új életre kelti az embert. Depresszió elleni terápiákban is használják teáját.
Gyógyhatása: Teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Gyomor- és bélbántalmak esetén emésztési zavaroknál segít. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasszuk teáját. Jó hatású lázas meghűlésre, krónikus légcsőhurutra is.

ÉDESKÖMÉNY
Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztető, édeskés illata és íze van.
Gyógyhatása: Elsősorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetően jó hasznát vehetjük légcsőhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentő, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.

IZSÓP
A középkorban gyógyító hatásáért (levelén egy penicillint termelő penészgomba tenyészik) gyűjtötték. A bencés szerzetesek hozták magukkal Közép-Európába.
Gyógyhatása: Nátha ellen gőzét belélegezve igen gyors hatású házi-szer. Teája jó köhögéscsillapító, használható hurutos megbetegedés és asztma esestén. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásában is bízhatunk.

FAHÉJ
Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, idegerősítő. Belső vérzésnél is adták. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belőle.Tejben főzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képződése és hasmenés ellen használ.
FAHÉJOLAJ - általános serkentő hatású, rothadásgátló, baktériumölő, szívidegesség, szívritmuszavar ellen jó, erotikus késztetést serkent, ezért az impotencián segít. Havivérzést beállítja. Külsőleg rovarcsípés ellen bedörzsölő. Illatosító lámpában elpárologtatva gondűző, közérzetjavító.

KAKUKKFŰ
Neve görögül bátorságot jelent, a növény a bátorság szimbóluma volt. Erősítő, frissítő hatása miatt ételeket, italokat fűszereztek vele, emellett jól ismerték antiszeptikus, tartósító hatását is, az ókori Egyiptomban balzsamozásnál használták.
Gyógyhatása: Teának megfőzve köptető, légutak fertőtlenítője, légcsőhurut ellen igyuk. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdőasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztő, ártalmatlan fűszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere. Fürdővízben frissítő.
KAKUKKFÛOLAJ - idegerősítő, sápadt vérszegénynek adjuk, alacsony vérnyomáson segít, keringési zavarokon, fehérvérsejt képzést szabályozza, általános működésszabályozó, gyomor- és bélfertőzésen javít.
Külsőleg sebek, furunkulusok borogatója, szájüregi gyulladás esetén öblítő, gargalizáló, izületi gyulladásnál, reumánál, hajhullásnál ecsetelő, illetve borogató.

KAPOR
Már az ókorban fogyasztották, fejfájást, gyomorpanaszokat gyógyítottak vele.
Gyógyhatása: Tejképző, mirigyserkentő hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregűző hatása is van.

FEHÉR MUSTÁRMAG
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.
Hatásosan alkalmazható a következő problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bőrelváltozások, pattanások, ekcéma.
A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe működése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztőszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendők, a mustármag kúra során kiküszöbölhetők.

A mustárkúra ideje max. 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.

Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.

ROZMARING
Neve: a “tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária rozmaringbokron szárította a köpenyét, így változtak a fehér virágok kékké. A rozmaring a hûség virága, menyasszonyok koszorújába fonták. Újév napján szokás volt rozmaring csokrot ajándékozni, hogy egymást a bajtól megóvják.
Gyógyhatása: Teája szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, epehajtó, görcscsillapító, hatásos a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére, szívnyugtató. Fürdővízbe téve felfrissít.

ROZMARINGOLAJ - mellékvese szabályozó, vizelethajtó, izzasztó. Használjuk szívidegességre, szívritmuszavarra, , általános gyengeségre, emésztőrendszer erősítésére, májcirrózisra, epe-hólyaggyulladásnál, epekő ellen.
Külsőleg reumakenőcsbe, (Inno Rheuma krémben is rozmaringolaj van), korpásodásra, szeszes oldatával bedörzsölés, borogatás, izomfájdalmak esetén bármilyen testápolóba 1 csepp olajat elkeverve a fájdalmas testrészt vékonyan bekenjük vele.

SZEGFŰSZEG
A fa ki nem nyíló rózsaszínű bimbóit fiatalon leszedik, napon megszárítják.
A fűszer jó az emésztőrendszerre, görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatású.
SZEGFÛSZEGOLAJ - antiszeptikus, görcsoldó, szülést segítő, erotikus késztetést serkentő hatású. Külsőleg fogfájás ellen adhatjuk, a lyukas fogba 1 csepp szegfűszegolajat cseppentünk. Jó sebfertőtlenítő, hatásos gombásodás ellen, és élősködők elűzésére. Illatlámpában frissítő, közérzetjavító, gondűző.

SZEGFÛBORS - a fa termése. Kismamák hányingerét szünteti, magzatnyugtató, gyomorsavtúltengésnél használjuk. Csuklás esetén 1 szemet rágcsáljunk el.


MAJORÁNNA
Neve görög eredetű, jelentése “öröm a hegyekből." Az ókorban a boldogság szimbóluma volt.
Gyógyhatása: Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Magas vérnyomásúak óvatosan használják. A májműködést serkenti, a bélműködést szabályozza.
MAJORÁNNAOLAJ - minden fertőző betegségnél, rossz emésztésnél, gyomor- és bélgörcsöknél, nyugtalanságnál, álmatlanságnál, gondterheltségnél, migrénes fejgörcs ellen.

Fürdőnek alkalmazzuk általános gyengeségnél, inhalálhatunk nátha esetén, gargarizálhatunk szájüregi fertőzésnél.
Mirigydaganatra tegyünk üvegbe majoránnát, töltsük tele olívaolajjal, érleljük 10 napig. Az olajjal kenegessük a daganatot, naponta többször. Felpuhul.

ÁNIZS
Étvágyjavító, emésztésserkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, bél- és epebántalmak ellen hatásos. Gyermekek jóízű szélhajtó és hurutoldó teája.
ÁNIZSOLAJ - általános működésszabályozó, élénkítő. Hatásos idegi eredetű emésztési zavarok, idegi eredetű szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál. Adagja maximum napi 1-1 csepp lehet, 1 hétig.

KÖMÉNY
Magja étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó. Teának, levesnek főzhetjük.
KÖMÉNYOLAJ - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsőleg segít. Külsőleg bőrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló.

BABÉR
Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megőrizni, fenntartani, sőt megerősíteni az egészséget, fokozni a boldogságot.
Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.
BABÉRLEVÉL-OLAJ - alkalmazható reumás és izületi fájdalmakra, megdagadt izületekre, rándulásra. A babérlevélolajat úgy vonhatjuk ki, hogy kissé felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.

SZUROKFŰ
A szurokfű a majoránna vadon növő alakja. Az ókorban szórófűnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki.
Teája étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. Egyes levesek, főzelékek, bab-, paradicsom-, töltelékek ízesítésére használják.

TÁRKONY
Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacskaringós gyökerére utal. A “sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.
Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentő, ezért cukorbetegeknek gyakran adjhatjuk.

ZSÁLYA
Évezredek óta ismert gyógyhatása. Rendszertani neve Salvia, jelentése “jó egészségben van", illetve “meggyógyít, megment" igéből származik. Az ókori népek úgy tartották, hogy ezeregy bajt tud meggyógyítani. Hitték, hogy meghosszabbítja az életet, jólétet és szerencsét hoz.
Gyógyhatása: vértisztító, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású. Teája kiváló gargalizálószer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén. Jó hatással van a májra és az epére. Segít izzadás, bélhurut és hasmenés esetén. Fürdővízben forrázata izomfájdalmakat és alhasi gyulladásokat gyógyít.

Forrás: javasasszony.hupont.hu


 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
fűszerkeverék
  2019-03-27 16:16:26, szerda
 
 
1.5 ek fűszerpaprika
1 teáskanál cayenne bors
2 teáskanál fekete bors
1 ek fokhagymapor (+ 1 teáskanál hagymapor)
1 ek só
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál kakukkfű

A fűszereket összekeverjük, kis üvegcsébe töltve hűvös, naptól és párától védett helyre tesszük. Hat hónapig használhatjuk húsok és zöldségek ízesítésére.
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Ízekről -fűszerekről
  2018-09-30 16:58:40, vasárnap
 
 


Régi magyar fűszerféle, a majoránna: különleges ízt, friss zamatot ad ételeinkben. Kitűnően ízesíthetők vele levesek-burgonyaleves, gombaleves,- főzelékeink közül a kelkáposzta, a savanyú burgonya, de különleges ízt ad a csirke töltelékének.Bedörzsölhetünk vele sült húsokat, csirke, kacsa. Nélkülözhetetlen disznóölésnél a hurkafélék, pástétomok ízesítésénél.

Borsfű: vidéken borsikafűnek is nevezik. Kiválóan alkalmas fekete bors pótlására, akinél kímélni kell a gyomrot.Minden olyan ételt ízesíthetünk borsikafűvel , amelyet különben borssal ízesítenénk.

Kömény és édeskömény: Kenyér, cipó és tésztafélék ízesítésére használják, sós süteményekre hintik.A kömény főzelékek fűszerezésére is bevált kelkáposzta, saláták ízesítésére használják:cékla, káposzta, burgonyasaláta.Jó ízt ad a párolt káposztának. Húslevesbe, gulyáslevesbe,tojáslevesbe, mindig tegyünk egy-egy mokkáskanálnyit ebből a fűszerből.

Babérlevél: Ez a fűszer is alkalmas a tojásleves, gulyásleves, savanyú halleves, paradicsomleves, ízesítésére. De nem hiányozhat a burgonyafőzelékből és a különböző savanyú káposztából készült ételekből sem. A savanyúság készítésénél is használjuk :uborka, apró tök, zöld paradicsom.
Szintén savanyúsághoz alkalmazzuk a koriandert, a mustármagot, a kaprot, a borókabogyót. A borókabogyó kitűnőízt ad a sertés- vagy vadsültnek, és nem hiányozhat a pácléből sem. Szintén a vadpáchoz kitűnő a borsfű, a bazsalikom, a kakukkfű, az izsóp és a fehér mustár keveréke. Főleg az őz- és a szarvashús ízesítésére szolgál.

Sáfrány: évszázadokon keresztül a világ legnépszerűbb fűszere volt. Ma is használjuk húsleves, zöldségleves, különféle mártások, főzelékek ízesítésére, de teszik krémekbe, tésztákba is, hogy szép aranyszínűre fesse.

Szerecsendió: egy csomag belőle évekre elég. Kitűnő ízű lesz például krumplis fánkunk vagy bármilyen zsírban sült krokett ( hal- gomba- vagy tojáskrokett), ha összegyúrás előtt kevés szerecsendiót reszelünk bele. De szokták a szerecsendiót különféle salátákra-burgonya- és zellersaláta - is ráreszelni.

Fahéj: tésztafélé ízesítésére használjuk, amit egészben vagy törött formában árulnak az üzletekben. Megtörve mézeskalács, diós piskótatészta, almás lepény, kelt csiga fűszerezésére szolgál, de porcukorral keverve jó ízű lesz tőle a meghintett tejbedara, tejberizs vagy a zsírban sült fánk is. A fahéjat egészben főleg gyümölcslevesek, -mártások és -kompótok ízesítésére használjuk: főleg a meggy, a szilva, az alma ízét egészíti ki kellemesen.

Szegfűszeg: kimondottan a szilvából készült kompót, savanyúság ízesítésére, de megtörve mézeskalácsba, fűszeres tésztába is teszik. Egy-két szem szegfűszegtől zamatossá válik a húsleves vagy párolt hús is.

Sajnos csak piacokon, kofáknál találhatunk rá két értékes fűszerfélénkre: a tárkonyra és a csomborra.
A tárkonnyal főleg bárány- és birkahúst ízesíthetünk: az erdélyi tárkonyos báránysült, a tárkonyos bárányleves messzi földön híres. A csombor szintén Erdélyből került a magyar konyhára, elsősorban édes káposztát, lucskos káposztát ízesítenek vele. (A csombort bizonyos mértékig pótolni lehet a gyógynövényboltban kapható borsfűvel).

Végezetül íme egy jól bevált , régi pástétomfűszer-keverék, melyet vad-illetve májpástétom fűszerezésére használhatunk. Egyenlő arányban kell venni az alábbi fűszerféléket, és összetörve alaposan elkeverni: koriander, köménymag, borsfű, bazsalikom, kakukkfű, fehér mustár, majoránna, boróka,orvosi zsálya, fodormenta, édesgyökér, paprika. Ebből a keverékből a pástétomra 1-2 mokkakanálnyit kell keverni, és máris érezhető lesz a kitűnő íz.

A fűszernövények használatánál ügyeljünk arra, hogy csak ízük maradjon az ételben, a bogyókat, füveket szűrjük ki belőle, mert nem kellemes, ha fogunk közé akadnak. Ezért érdemes egy gézből varrni zacskót, vagy ún. teatojásba zárni a fűszereket és így tenni az ételbe.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Mi a 12+1 legjobb súlycsökkentő gyógyhatású fűszernövény?+re
  2018-05-04 22:01:05, péntek
 
  Ha az ételeinket gyógyhatású fűszerekkel ízesítjük , többféleképpen is növelhetjük azok élvezeti értékét és a minőségét.

Egyrészt sokkal ízletesebb lesz a fűszerek miatt az ételünk, másrészt pedig a gyógyhatású fűszerek miatt sokkal egészségesebb lesz az amit fogyasztunk , mivel ezek a növények antioxidánsokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és fűszertől függően egyedi jellegzetes gyógyító hatással is bírnak.

Kurkuma,
más néven sárga gyömbérgyökér. Az egyik legismertebb indiai fűszernövény, gyulladáscsökkentő hatású. Lehetséges hatása, ha rendszeresen használjuk nagyobb mennyiségben, zsírégető hatású mivel felgyorsítja az anyagcserét, ezzel megkönnyíti a fogyást.

Fahéj,
a forralt bor elengedhetetlen alkotórésze. Érdemes a reggeli zabpehellyel összekeverni, a vércukor és inzulinszintet segít karbantartani, megvédhet a cukorbetegségtől és egyben kontrollálja az éhségérzetünket.


Kardamom,
India délnyugati részén, Srí Lankán honos növény. A kardamom fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti elő a kilók leadását.

Kömény,
elősegíti az emésztést , nyugtató és görcsoldó hatású. A kömény ezen kívül erősíti az immunrendszert is. Már a bibliában is megemlítésre került , ez a kitűnő , pozitív tulajdonsággal bíró fűszernövény.

Ginszeng,
növeli a szervezet ellenálló képességét, potenciafokozó, szintén felgyorsítja az anyagcserét. A ginszeng Ázsiában, Észak-Amerikában, és Szibériában is honos növény.

Hibiszkusz
is hasznos növény a kilók ellen harcban, krómot, aszkorbin savat(C-vitamin), és hydroxytric savat(HCA) tartalmaz.

Kókusz olaj,
felgyorsítja a szervezet metabolizmusát, ezáltal növekszik a szervezet energiaszintje, pozitív hatásként ez súlycsökkenéshez vezethet.

Cayenne bors
kapszaicin tartalma miatt amennyiben legalább naponta háromszor fogyasszuk , zsírégető hatással bír.


Mustár ,
nagyon finom és közkedvelt fűszernövény, szintén felgyorsítja a szervezetünk anyagcseréjét, ezáltal több kalóriát égetünk el.

Fokhagyma,
rengeteg pozitív hatása van, itt lehet erről többet olvasni, akár szárított por vagy nyers formában adjuk hozzá az ételeinkhez, hatékonyan elősegíti a szénhidrátok és a zsírok feldolgozását. Állatkísérletekkel igazolták, a fokhagyma akár meggátolhatja a szervezetet abban, hogy több zsírt állítson elő.

A zöld teának
bizonyítottan jó hatássa van az emberi szervezetre. Például rákmegelőző és a cukorbetegség megelőző hatása széles körben ismert, de a zöld tea a szervezet anyagcseréjét is fokozza, emiatt még akár fogyhatunk is.

A borsmenta, egy 2009-es kutatás egyik eredménye, hogy a borsmenta illata csökkenti az étvágyat. Azok a kísérletben résztvevők akikkel minden étkezés előtt borsmentát szagoltattak általában kevesebb ételt fogyasztottak( 1800 kalóriával kevesebbet egy hét alatt), mint a kontroll csoport tagjai.

Plusz egy. Az almaecet
gyorsítja a szervezet metabolizmusát, emésztést serkentő hatása van. Megfigyelések szerint csökkenti az étvágyat, ha étkezés előtt almaecetet fogyasztunk. Éhgyomorra kell egy pohár vizes almaecet étkezés előtt fogyasztani.

Fogyókúrás paprikás csirkemell recept:
elkészítési idő: kb 1 óra

hozzávalók: 2 filézett csirkemell , 2 nagy zsírszegény tejföl, 2 fej hagyma, pirospaprika, barna rizs, 1 kk. só.

Vágjuk fel 1 centis darabokra a csirkemellet. Kockázzuk fel apró darabokra a hagymát, kevés olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet, pirítsuk meg ezt is (addig kell pirítani, míg minden oldala fehér nem lesz a húsnak). Sózzuk meg, majd tegyük hozzá őrölt pirospaprikát, öntsük hozzá a tejfölt, kis lángon addig főzzük, míg a hús meg nem fő, közben a barna rizst egy másik edényben főzzük meg. Frissen tálalva a legfinomabb.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Nincs Cím
  2017-08-18 21:02:44, péntek
 
  FŰSZEREK GYÓGYÍTÓ TULAJDONSÁGAI


Mint tudjuk fűszereinket nem csak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is.
Nézzünk néhány ismertebb fűszernövényt röviden:
BAZSALIKOM
A görög basileus szóból származik, királyt jelent, ami a füvek közötti helyére utal. A bazsalikomot abban az olajban használták, amivel a görög királyokat felkenték.
Gyógyhatása: Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, felfúvódást szüntet, szélhajtó, gyomorfertőzés, vesegyulladás ellen hatásos, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó. Teaként is fogyasztható. Külsőleg toroköblítő.
BORÁGÓ
Úgy tartották bátorságot ad, és jókedvre deríti a szívet. Nyugtatónak is használták ital formájában.
Gyógyhatása: A hagyomány szerint virága és levele egy pohárnyi borban nagyobb megterhelések idején csökkenti az idegfeszültséget. Levelét sószegény diétában fogyasszuk! Magas kálium tartalmának köszönhetően vértisztító és vízhajtó hatása is van.
BORS
A feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül.
Étvágygerjesztő, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.
Baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és ízületi gyulladás ellen. Torokfájás, hurut ellen 1/8-ad kávéskanál borsot mézzel összekeverünk, és megesszük.
BORSIKAFŰ
A legősibb fűszernövények egyike. Igen erős illata miatt az istenek eledelének tartották.
Az emésztő-szervrendszerre gyakorolt fertőtlenítő hatása régóta ismert. Serkentőszerként is használták.
Gyógyhatása: Szabályozza az emésztést, fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot. Görcsoldó és felfúvódást gátló hatású. Bélférgesség ellen is jó hatású szer.
BORÓKABOGYÓ
Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztő, vesekő- és epekőoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthető. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentőként alkalmazható. Kissé erőszakos a veséhez, ezért vesegyulladásnál tilos alkalmazni!
Borral főzve vizelethajtó, a húgycsőben lerakódott homokot eltávolítja. (20 gram 2 deci borban.)
BORSOSMENTA
A rómaiak mentával dörzsölték be az asztalt, vendégszeretetük jeléül.
Gyógyhatása: Teája a tavaszi és őszi hurutos időszakban megelőző védőital, hidegen élvezeti tea. (A megmosott leveleket leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk.) Hatásos meghűlés és influenza ellen. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatása van.
CITROMFŰ
Már a görögök és a rómaiak is használták ezt a kellemes, üdítő citromillatot árasztó mediterrán növényt. Arábiában azt mondják: “A citromfűből készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi." Úgy tartották, a citromfű valósággal új életre kelti az embert. Depresszió elleni terápiákban is használják teáját.
Gyógyhatása: Teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Gyomor- és bélbántalmak esetén emésztési zavaroknál segít. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasszuk teáját. Jó hatású lázas meghűlésre, krónikus légcsőhurutra is.
ÉDESKÖMÉNY
Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztető, édeskés illata és íze van.
Gyógyhatása: Elsősorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetően jó hasznát vehetjük légcsőhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentő, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.
IZSÓP
A középkorban gyógyító hatásáért (levelén egy penicillint termelő penészgomba tenyészik) gyűjtötték. A bencés szerzetesek hozták magukkal Közép-Európába.
Gyógyhatása: Nátha ellen gőzét belélegezve igen gyors hatású házi-szer. Teája jó köhögéscsillapító, használható hurutos megbetegedés és asztma esestén. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásában is bízhatunk.
FAHÉJ
Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, idegerősítő. Belső vérzésnél is adták. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belőle.Tejben főzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képződése és hasmenés ellen használ.
FAHÉJOLAJ - általános serkentő hatású, rothadásgátló, baktériumölő, szívidegesség, szívritmuszavar ellen jó, erotikus késztetést serkent, ezért az impotencián segít. Havivérzést beállítja. Külsőleg rovarcsípés ellen bedörzsölő. Illatosító lámpában elpárologtatva gondűző, közérzetjavító.
KAKUKKFŰ
Neve görögül bátorságot jelent, a növény a bátorság szimbóluma volt. Erősítő, frissítő hatása miatt ételeket, italokat fűszereztek vele, emellett jól ismerték antiszeptikus, tartósító hatását is, az ókori Egyiptomban balzsamozásnál használták.
Gyógyhatása: Teának megfőzve köptető, légutak fertőtlenítője, légcsőhurut ellen igyuk. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdőasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztő, ártalmatlan fűszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere. Fürdővízben frissítő.
KAKUKKFÛOLAJ - idegerősítő, sápadt vérszegénynek adjuk, alacsony vérnyomáson segít, keringési zavarokon, fehérvérsejt képzést szabályozza, általános működésszabályozó, gyomor- és bélfertőzésen javít.
Külsőleg sebek, furunkulusok borogatója, szájüregi gyulladás esetén öblítő, gargalizáló, izületi gyulladásnál, reumánál, hajhullásnál ecsetelő, illetve borogató.
KAPOR
Már az ókorban fogyasztották, fejfájást, gyomorpanaszokat gyógyítottak vele.
Gyógyhatása: Tejképző, mirigyserkentő hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregűző hatása is van.
FEHÉR MUSTÁRMAG
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.
Hatásosan alkalmazható a következő problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bőrelváltozások, pattanások, ekcéma.
A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe működése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztőszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendők, a mustármag kúra során kiküszöbölhetők.
A mustárkúra ideje max. 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.
ROZMARING
Neve: a “tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária rozmaringbokron szárította a köpenyét, így változtak a fehér virágok kékké. A rozmaring a hûség virága, menyasszonyok koszorújába fonták. Újév napján szokás volt rozmaring csokrot ajándékozni, hogy egymást a bajtól megóvják.
Gyógyhatása: Teája szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, epehajtó, görcscsillapító, hatásos a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére, szívnyugtató. Fürdővízbe téve felfrissít.
ROZMARINGOLAJ - mellékvese szabályozó, vizelethajtó, izzasztó. Használjuk szívidegességre, szívritmuszavarra, , általános gyengeségre, emésztőrendszer erősítésére, májcirrózisra, epe-hólyaggyulladásnál, epekő ellen.
Külsőleg reumakenőcsbe, (Inno Rheuma krémben is rozmaringolaj van), korpásodásra, szeszes oldatával bedörzsölés, borogatás, izomfájdalmak esetén bármilyen testápolóba 1 csepp olajat elkeverve a fájdalmas testrészt vékonyan bekenjük vele.
SZEGFŰSZEG
A fa ki nem nyíló rózsaszínű bimbóit fiatalon leszedik, napon megszárítják.
A fűszer jó az emésztőrendszerre, görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatású.
SZEGFÛSZEGOLAJ - antiszeptikus, görcsoldó, szülést segítő, erotikus késztetést serkentő hatású. Külsőleg fogfájás ellen adhatjuk, a lyukas fogba 1 csepp szegfűszegolajat cseppentünk. Jó sebfertőtlenítő, hatásos gombásodás ellen, és élősködők elűzésére. Illatlámpában frissítő, közérzetjavító, gondűző.
SZEGFÛBORS - a fa termése. Kismamák hányingerét szünteti, magzatnyugtató, gyomorsavtúltengésnél használjuk. Csuklás esetén 1 szemet rágcsáljunk el.
MAJORÁNNA
Neve görög eredetű, jelentése “öröm a hegyekből." Az ókorban a boldogság szimbóluma volt.
Gyógyhatása: Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Magas vérnyomásúak óvatosan használják. A májműködést serkenti, a bélműködést szabályozza.
MAJORÁNNAOLAJ - minden fertőző betegségnél, rossz emésztésnél, gyomor- és bélgörcsöknél, nyugtalanságnál, álmatlanságnál, gondterheltségnél, migrénes fejgörcs ellen.
Fürdőnek alkalmazzuk általános gyengeségnél, inhalálhatunk nátha esetén, gargarizálhatunk szájüregi fertőzésnél.
Mirigydaganatra tegyünk üvegbe majoránnát, töltsük tele olívaolajjal, érleljük 10 napig. Az olajjal kenegessük a daganatot, naponta többször. Felpuhul.
ÁNIZS
Étvágyjavító, emésztésserkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, bél- és epebántalmak ellen hatásos. Gyermekek jóízű szélhajtó és hurutoldó teája.
ÁNIZSOLAJ - általános működésszabályozó, élénkítő. Hatásos idegi eredetű emésztési zavarok, idegi eredetű szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál. Adagja maximum napi 1-1 csepp lehet, 1 hétig.
KÖMÉNY
Magja étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó. Teának, levesnek főzhetjük.
KÖMÉNYOLAJ - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsőleg segít. Külsőleg bőrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló.
BABÉR
Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megőrizni, fenntartani, sőt megerősíteni az egészséget, fokozni a boldogságot.
Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.
BABÉRLEVÉL-OLAJ - alkalmazható reumás és izületi fájdalmakra, megdagadt izületekre, rándulásra. A babérlevélolajat úgy vonhatjuk ki, hogy kissé felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.
SZUROKFŰ
A szurokfű a majoránna vadon növő alakja. Az ókorban szórófűnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki.
Teája étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. Egyes levesek, főzelékek, bab-, paradicsom-, töltelékek ízesítésére használják.
TÁRKONY
Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacskaringós gyökerére utal. A “sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.
Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentő, ezért cukorbetegeknek gyakran adjhatjuk.
ZSÁLYA
Évezredek óta ismert gyógyhatása. Rendszertani neve Salvia, jelentése “jó egészségben van", illetve “meggyógyít, megment" igéből származik. Az ókori népek úgy tartották, hogy ezeregy bajt tud meggyógyítani. Hitték, hogy meghosszabbítja az életet, jólétet és szerencsét hoz.
Gyógyhatása: vértisztító, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású. Teája kiváló gargalizálószer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén. Jó hatással van a májra és az epére. Segít izzadás, bélhurut és hasmenés esetén. Fürdővízben forrázata izomfájdalmakat és alhasi gyulladásokat gyógyít.
Forrás: javasasszony.hupont.hu
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Pikk-pakk levesekhez....
  2016-08-05 13:10:49, péntek
 
  Egész évi adag, Pikk-pakk levesekhez....
Leves nélkül nálunk nincs élet...
Gyermekkorom óta leves-mániás vagyok, a déli maradékot minden este elfogyasztom. Megosztom veletek, hogyan főzök pikk-pakk gyorsan leveseket. Az előkészületek nálam nem okozhatnak gondot. Előre készülök.
Házi ételízesítő, amiből 10 perc alatt sokféle leves készíthető.
Saját recept:
70 deka gyökér, (lehet benne 1-2 paszternák) 1 nagyobb zeller, 1 kg sárgarépa, 1 karalábé, 1 kis öklömnyi karfiol, 1 férfi ökölnyi káposzta fele, 2-3 makói hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 2-3 kápia paprika, 1 pritamin paprika, 2 szál (5.10 cm-es) friss rozmaringág levele, 5-6 szál friss lestyán, 2 csomó zeller-zöldje, 3 csomó zöldség-zöldje. Lemérjük, ledaráljuk, minden kilóhoz 20 dkg tengeri sót adunk, jól elkeverjük és üvegbe tesszük. Amennyiben kg/15 dkg sóval készítjük, úgy a tetejére csurgassunk étolajat. Bármilyen leveshez kiváló, egész évben készen áll. Egyre kell figyelnünk, soha nem sózunk előre. 1 evőkanál vegyes zöldséggel 2 liter leves készíthető.
Készítettem vele húslevest is, a fazékba leves szűrőt tettem, abba ment a ,,vegetám". Nagy sikere volt, talán nem túlzás, ha azt mondom tökéletesen helyettesítette a friss zöldséget.
Megkönnyíti az előkészületeimet, hogy mindig van a hűtő ajtóban, kapor, medvehagyma, fokhagyma, zöldség zöld, zeller zöldje, vegyes zöldek, darabolva kis üvegekben, nyáron snidling is. Az anyagot jól megmosom, leszikkasztom, felaprítom, ízlés szerint sózom, majd bő olajjal elkeverem. Vigyázat nem mindegyik bírja el az olíva-olajat. Jó minőségű napraforgó azonban mindenbe mehet.
Füstölt hús ízt úgy varázsolok a fazékba, amikor sonkát, csülköt főzök, a levét jó sűrűre visszaforralom, hűtöm, majd jégkocka tartóban kifagyasztom, ha kész megmozgatom a tartót, a kipotyogott kockákat nejlonzacskóban tárolom felhasználásig.
Talán valaki kedvet érez a fentiekhez.
Legközelebb a házi fűszer varázsaimmal jelentkezek.
Lélek Sándorné Gizike
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Házi ételízesítő, amiből 10 perc alatt sokféle leves készíth
  2016-06-06 16:27:24, hétfő
 
  Házi ételízesítő, amiből 10 perc alatt sokféle leves készíthető.
Saját recept:
70 deka gyökér, (lehet benne 1-2 paszternák) 1 nagyobb zeller, 1 kg sárgarépa, 1 karalábé, 1 kis öklömnyi karfiol, 1 férfi ökölnyi káposzta fele, 2-3 makói hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 2-3 kápia paprika, 1 pritamin paprika, 2 szál (5.10 cm-es) friss rozmaring, 5-6 szál friss lestyán, 2 csom zellerzöldje, 3 csomo zöldségzöldje, Lemérjük, ledaráljuk. minden kilóhoz 20 dkg tengeri sót adunk, jól elkeverjük és üvegbe tesszük. Amennyiben kg/15 dkg sóval készítjük, úgy a tetejére csúrgassunk olajat. Bármilyen leveshez kiváló, egész évben készen áll. Egyre kell figyelnünk, soha nem sőzzunk előre. 1 evőkanál vegyes zöldséggel 2 liter levesalap készíthető
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Pásztorsó
  2016-06-04 16:06:34, szombat
 
  Összetétel:
6 rész finom só,
2 rész granulált fokhagyma,
2 rész édes nemes piros paprika,
1 rész fehér- és fekete bors (őrölt) vegyesen

Elkészítése:
Egy rész bármennyi lehet, a dekától a teáskanálig. Kiválóan alkalmas zsíros kenyér, szendvics, sült húsok ízesítésére, stb.
A kész kocsonyára szórva is remek!
Ha csak kizárólag sült húsokhoz akarjátok használni, akkor bele lehet még keverni 1 rész őrölt köményt is. Mivel enyhén csípős a borsféléktől, a bors mennyiségét felére is lehet csökkenteni, de az eredeti keverék az igazi.
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 375
  • e Hónap: 3124
  • e Év: 40872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.