Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Gombócok Karfiollal 🥦
  2024-11-06 12:01:21, szerda
 
 
Ezek a gombócok tökéletesek egy könnyű vacsorához vagy vendégváró falatokhoz.
A karfiol íze és a krémes állag együtt csodás élményt nyújtanak!

Hozzávalók:
1 közepes karfiol
2 csésze liszt
2 tojás
1/2 csésze túró
1/2 csésze tej
1 evőkanál só
1 evőkanál olaj
1/2 csésze zsemlemorzsa
1/2 csésze olaj a sütéshez

Elkészítés:
Készítsd elő a karfiolt: Mosd meg a karfiolt, majd szedd rózsáira. Főzd a rózsákat sós vízben 5-7 percig, amíg megpuhulnak. Ezután jól csepegtesd le őket.
Készítsd el a tésztát: Egy nagy tálban tedd bele a főtt karfiolt, és villával törd össze. Add hozzá a tojásokat, túrót, tejet, sót és lisztet. Keverd jól össze, amíg sima tésztát kapsz.

Formázz gombócokat: A kész tésztából formálj kis gombócokat.
Sütés: Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Amikor az olaj forró, tedd bele a gombócokat, és süsd őket aranybarnára minden oldalukon.
Szárítás: A kész gombócokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
A gombócok karfiollal készen állnak! Tálald őket melegen, mint előételt vagy snacket. Jó étvágyat!




 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Szilvatöltelékes túrógombóc.
  2017-07-19 15:56:05, szerda
 
  Ahogy én készítettem:

1/2 kg túrót, villával apró darabokra törtem.
Adtam hozzá 15 evőkanál lisztet,
5 evőkanál búzadarát,
2 egész tojást, pici sót,
egy evőkanál vaniliáscukrot,
4 evőkanál kristály cukrot,
1 citrom reszelt héját,
egy kávéskanál szódabikarbónát.
Alaposan összegyúrtam és egy fél órát állni hagytam.
Nem túl lágy tésztát kell kapjunk, ha szükséges, lisztet lehet még hozzá adni.

A szilvát feleztem a magját eltávolítottam és a helyére vaniliáscukorral kevert, fahéjat szórtam
A tésztából vizes kézzel gombócokat formáztam, a közepébe téve a félbevágott szilvát, ügyelve arra, hogy minden oldalról körbe vegye a tészta a szilvát.

Kevés vajon zsemlemorzsát gyengén átpirítottam és kicsi cukorral ízesítettem.Bő, forrásban lévő vízben kifőztem a gombócokat. Amikor feljött a víz tetejére, még 5 percet hagytam főni. Utána szűrőkanállal kiszedtem és jól lecsöpögtettem.

Megforgattam a zsemlemorzsában.

Tálaláskor, reszelt étcsokoládéval szórtam meg.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Vaníliás galuska
  2017-01-23 17:15:15, hétfő
 
 
Hozzávalók:
8 dl tejszín v. tej
egy késhegynyi só
10 tojás
80 dkg liszt
2 liter tej
20 dkg porcukor
2 rúd vanília
24 dkg olvasztott vaj
20 dkg mazsola
24 dkg darált dió
20 dkg porcukor
Ízlés szerinti kompót

Elkészítés:

A tejszínben vagy tejben jól elkeverjük a sót és a tojássárgáját. Hozzáadjuk a lisztet, és jól kidolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és könnyedén a tésztába keverjük. Az 2 liter tejbe belekeverjük a porcukrot meg a vaníliát, és felforraljuk. A tésztából forró tejbe mártogatott kanállal galuskákat szaggatunk a forrásban lévő tejbe, és mindkét oldalán megfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük.
Kikent és zsemlemorzsával kihintett tűzálló tálba egy réteg galuskát rakunk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, meghintjük tisztított mazsolával, darált dióval és porcukorral. Betakarjuk főtt galuskával, és így folytatjuk, míg a hozzávalókból futja. Tetejére egy réteg galuskát rakunk, és olvasztott vajjal leöntjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük. Tetszés szerinti kompóttal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Szalvétagombóc
  2017-01-23 17:13:09, hétfő
 
 
Hozzávalók:
4 dl rétesliszt,
4 egész tojás,
4 dl tejföl,
10 dkg porcukor,
5 dkg nagyon finomra darált dió vagy mandula,
3 evőkanál margarin,
1 zacskó vaníliás cukor,
csipetnyi só.

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tejfölt, a vaníliás cukrot, végül a lisztet.
Egy tiszta konyharuhát vastagon bekenek a margarinnal, majd a tésztából hosszúkás cipót formálva belekötöm olyan lazán, levegősen, hogy az fövés közben kedvére dagadhasson. Annyi sós vizet forralok, hogy a kendőbe kötött tészta kényelmesen beleférjen és éppen ellepje azt. (Legjobb egy mély tepsit használni erre a célra.) 30 percig főzöm a tésztát, majd lecsöpögtetem és kibontom a ruhából. Egy centi vastag szeletekre vágom.
Bármilyen édes mártás finom hozzá, én azonban rumos baracklekvárt kínálok mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Krémes gombóc
  2017-01-23 17:10:24, hétfő
 
 
Hozzávalók: (a metélthez):
25 dkg liszt,
2 tojás,
csipetnyi só;
(a krémhez):
3 tojás,
8 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dkg liszt,
3 dl tej,
csipetnyi só;
a sütéshez olaj.

Elkészítés:

A lisztből a tojásokkal meg a sóval nagyon kemény tésztát gyúrunk és hajszálvékony metéltet készítünk belőle.
A krémhez a tojások sárgáját simára keverjük a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral, a sóval, a tejjel felengedjük és gőz fölött kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. 1-1 kis kanál krémet rakunk 1 kis kupac metélt tésztára, tésztával meghintjük, összegöngyölgetjük és kis borzas gömbökké formálva, bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Ha gyorsan, ügyesen dolgozunk, és a láng is elég nagy, belül krémes, kívül ropogós tésztát kapunk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Héber knédli
  2017-01-23 17:08:08, hétfő
 
 
(Gőzgombóc)
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
200 ml cukros tej,
5 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
2 db tojás,
250 ml víz,
só, cukor,
griz, olaj.

Elkészítés:

50 dkg liszthez adjuk hozzá a cukros tejben megfuttatott élesztőt, majd egy csipet sót. Ezután 5 dkg vajat keverjünk el 2 egész tojással, öntsük a lisztes masszához, és gyúrjunk belőle sima tésztát. Miután nyolc gombócot formáztunk, 45 percig kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, nyújtsuk 1-1,5 centiméter vékony csíkra, szórjuk be egy kis cukorral és grízzel, majd tekerjük fel szorosan. Közben 250 ml vizet főzzünk fel kevés sóval és olajjal. Most ültessük bele a gombócokat a vizes lábosba. Tegyünk rá fedőt, majd egy nedves ruhával szorosan tekerjük körbe, légmentesen lezárva vele a lábost. Kis lángon kb. 40 percig gőzöljük így a gombócokat. :(Készíthetjük forró sütőbe téve, majd a lángot mérsékelve, ekkor a végén le szedni a fedőt, és a tészta tetejét pirosra sütni.) Finom pikáns házi lekvár illik hozzá.
Készíthetjük vajban pirított zsemlemorzsában forgatva, porcukorral meghintve is.
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Epres túrógombóc
  2017-01-23 16:32:10, hétfő
 
 
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró,
3 egész tojás,
3 dl tejföl,
8 dkg búzadara,
50 dkg kemény eper,
ízlés szerint porcukor,
csipetnyi só.

Elkészítés:
Az áttört tehéntúrót összekeverem a habosra felvert tojásokkal, a búzadarával, a sóval és kevés porcukorral. A hűtőszekrényben három-négy órán keresztül pihentetem.
Ezután nagy gombócokat formálok belőle, mindegyik közepébe rakok egy-két szem megmosott, kicsumázott eperszemet. Forrásban lévő sós vízben kifőzöm a gombócokat, majd leszűrve meleg tálra szedem. Közben a tejfölt összekeverem a maradék megmosott, kicsumázott és villával összetört eperrel, és annyi porcukrot teszek bele, hogy kellemesen édes legyen, de a gyümölcs aromáját ne nyomja el a cukor.
A megfőtt gombócokat ki-ki a tányérján megöntözi a gyümölcsös tejföllel. Bármilyen egyéb gyümölccsel elkészíthető, de ez a legfinomabb
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Burgonyagombóc
  2017-01-23 16:30:02, hétfő
 
 
Hozzávalók:
25 dkg főtt, áttört burgonya,
1 evőkanál búzadara,
1 evőkanál olaj,
1 tojás,
liszt,
só,
1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítés:

Az áttört burgonyát és a búzadarát az olajban megpirítjuk, majd a tűzről levéve a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.
A tojást beletesszük, és annyi liszttel dagasztjuk be, hogy könnyű tészta legyen. Sóval ízesítjük, és kis gombócokat formálunk belőle, és sós víz­ben kifőzzük.
(Különösen finom, ha a tálon karikákra vágott, lisztbe mártott, és bő, forró olajban kisütött hagymával(lyoni hagymával) hintjük meg.)
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Bácskai mákos gombóc
  2017-01-23 16:29:05, hétfő
 
 
Hozzávalók:
2,5 dl víz,
60 dkg liszt,
1 tojássárgája,
2 evőkanál zsír vagy 10 dkg vaj,
20 dkg mák,
porcukor,
só.

Elkészítés:

A vizet 1 csipetnyi sóval felforraljuk, és ha lobog, állandóan kevergetve, belecsurgatjuk a lisztet. Csak felületesen keverjük össze és lisztezett deszkára borítva hűlni hagyjuk.
Ha már langyos, a tojássárgáját beledolgozzuk, és úgy gyúrjuk össze, akár a krumplis tésztát. Lisztes kézzel nagyon apró gombócokat formálunk, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, olvasztott zsiradékban megforgatjuk, tálaláskor porcukorral kevert, darált mákkal hintjük meg.
Csak frissen jó!
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
Almagombóc
  2017-01-23 16:28:04, hétfő
 
 
Hozzávalók:
1 kg savanykás,
aromás alma,
10 dkg zsír,
2 egész tojás,
2 dl tej,
10 dkg búzadara,
2 evőkanál cukor,
csipetnyi só,
kevés zsemlemorzsa.
A tetejére fahéjas porcukor.

Elkészítés:

Az almát meghámozom, kicsumázom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Az egész tojásokat 5 dkg zsírral kikeverem, majd a cukorral tovább keverem.
Ezután hozzáadom a tejet, a búzadarát, a sót, a cukrot, végül belekeverem a reszelt almát is. Annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy a tészta formázható legyen. Nedves kézzel nagy diónyi gombócokat formálok belőle és fél órán keresztül pihentetem.
Forrásban lévő sós vízben megfőzöm a gombócokat, majd lecsöpögtetve a maradék felolvasztott zsírra szedem. Forrón megszórom fahéjas porcukorral.

Almás gombóc I
Hozzávalók: 4 személyre
4 darab alma
1 citrom
3 dkg dió
3 dkg vaj
1 tojás + 1 tojás sárgája
1 dl tej
1 evőkanál liszt
10 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál porcukor
csipetnyi só

Elkészítés:

A megmosott, és meghámozott almákat, magházuk eltávolítása után egészen pici kockákra vágjuk.Belerakjuk keverőtálba s a citrom egyharmadának szűrt levével elkeverjük.
Hozzáadjuk az őrölt diót( jó helyette a dejó is vagy mandula) az olvasztott vajat, tojást, tejet, lisztet és az átszitált zsemlemorzsát. Reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval megízesítjük.
Ezt az alapanyagot masszává dolgozzuk össze, gombócokat formálunk belőle, majd enyhén sós vízben kifőzzük. Leszűrve porcukorral meghintjük.

Almás-gombóc II.
Hozzávalók:
1 kg nyári alma,
8 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
20 dkg búzadara,
2 dl tej,
5 dkg cukor,
só, zsemlemorzsa.
A megszóráshoz külön fahéjas porcukor.

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, magházát kivágva apróra vágjuk. Összekeverjük a lágy vajjal, darával, tejjel, cukorral, tojásokkal, kevés sóval, annyi zsemlemorzsával, hogy gombócokat formálhassunk belőle, majd fél órát állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon. Lobogva forró vízbe tesszük, felszínre bukkanásuk után még 4-5 percig főzzük.
A tálalótálat vékonyan megolajozzuk, morzsával kihintjük, hogy a gombócok le ne ragadjanak. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Gombócok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2024.11 2024. December 2025.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 112 db bejegyzés
Összes: 8810 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 54
  • e Hét: 1692
  • e Hónap: 6816
  • e Év: 173516
Szótár
 




Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.