Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Leghatékonyabb ételek a hajhullás ellen
  2018-10-24 20:00:06, szerda
 
  Leghatékonyabb ételek a hajhullás ellen







Milyen ételekkel tudunk a leghatékonyabban küzdeni a hajhullás ellen? Lássuk, mi a megfelelő étrend!

A nem megfelelő táplálkozás, a stressz vagy éppen a krónikus betegségek első tüneteit gyakran a hajunkon vehetjük észre, de az is jól érzékelhető, ha változtatunk az étrendünkön. A dús, fényes és egészséges hajhoz számos vitaminra és ásványi anyagra van szükség, de ha ezekből kevesebb kerül a szervezetünkbe, a testünk inkább a ,,fontos" sejtjeinkhez juttatja ezeket a tápanyagokat, a haj ilyen szempontból hátrébb kerül rangsorban.

A hajunknak szüksége van A-, C-, E- és B-vitaminokra, vasra, cinkre, fehérjékre és esszenciális zsírsavakra is, de más tápanyagok is hozzájárulhatnak a haj szépségéhez.
Milyen ételeket érdemes rendszeresen enni ahhoz, hogy biztosíthassuk a hajunk számára a fontos tápanyagokat?

Fehérjék

A jó minőségű fehérjék a szervezetünk - így a hajunk - létfontosságú ,,építőanyagai", érdemes ezekből megfelelő mennyiséget fogyasztani.

A tojás nemcsak jó proteinforrás, de esszenciális zsírsavakat, biotint és más B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a haj növekedését és csökkentik a hajhullást, ráadásul a hajszálaink erősek és egészségesek lesznek. A tojás ráadásul kedvező árú, könnyen elérhető és igen változatosan elkészíthető.

Béta-karotin

A narancssárga színű zöldségekben, például a sárgarépában, a sütőtökben vagy éppen az édesburgonyában béta-karotin, vitaminok, ásványi anyagok egyaránt vannak, melyek nemcsak hajszálak, de a fejbőr egészségét is biztosítják. Ráadásul ezek a színes zöldségek különösen előnyösek lehetnek a hidegebb, őszi-téli hónapokban, mert a bennük található mikrotápanyagok az immunrendszerünk működését is támogatják, így segíthetnek a betegségek megelőzésében is!

Esszenciális zsírsavak

A zsírosabb húsú halak, például a lazac nemcsak fehérjéket tartalmaznak, de esszenciális zsírsavakat is, melyek a hajnövekedés serkentése mellett például az agyműködéshez is szükségesek, de a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhatnak. A lazacban, a makrélában, a heringben vagy a szardíniában emellett vitaminok és ásványi anyagok is vannak.

Cink

A hüvelyesek, így a babfélék vagy a csicseriborsó nemcsak fehérjékben, vitaminokban, cinkben és egyéb ásványi anyagokban gazdagok, de értékes rostok és vas is található bennük. Ezek a mikrotápanyagok nemcsak a bőrünk, hajunk egészségéhez fontosak, de az egészséges emésztéshez is nélkülözhetetlenek. A hüvelyeseket elkészíthetjük levesnek vagy főzeléknek, de salátákat, sőt kenyérre kenhető krémeket is csinálhatunk belőlük!
Még a nasik közül is van, amelyik képes erősebbé tenni hajunkat!

A nassolnivalók közül is választhatunk olyanokat, melyeknek köszönhetően szebb, egészségesebb és dúsabb lesz a hajunk! Sok értékes mikrotápanyagot tartalmaznak például az olajos magvak, így a dió, a mandula, a kesudió vagy a napraforgómag. Ráadásul ezekből elegendő kisebb mennyiség is ahhoz, hogy előnyös hatásaikat élvezhessük. A különböző magokat ehetjük az étkezések közötti csemegeként, de keverhetjük őket salátába, joghurtba, desszertekbe is.


 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Füge a gyógyító gyümölcs
  2018-10-24 19:57:34, szerda
 
  Füge a gyógyító gyümölcs







Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz - van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. De milyen előnyei vannak?
Története

A tudomány jelenlegi állása szerint a füge az emberiség legrégebben termesztett növénye: a Jordán-folyó völgyében 2006-ban olyan 11 ezer éves fügemaradványokra bukkantak, melyeket emberi beavatkozással szaporítottak. A füge már ott volt az emberrel a Paradicsomban is.
Hol termesztik?

A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle.

Itthon sokfelé termelik: Szentendrén, Tihanyban, Badacsonyban, Pécsen, Esztergomban, de még Szabolcs megyében is. A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak, ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. Ezek a gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. Aszalásra a szmirnai típusú bokrok gyümölcse alkalmas, ez a típus a déli országokban honos.

Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag

A szervezetben keletkező, reaktív szabadgyökök számos betegség kialakulásáért felelősek. A fügében nagy mennyiségben találhatóak antocián vegyületek, amelyek rendkívül jó szabadgyök semlegesítő tulajdonsággal bírnak. Ezek a vegyületek az aszalás követően is a gyümölcsben maradnak, koncentrációjuk szám is megnő. Füge rendszeres fogyasztása jelentős mérték hozzájárulhat az érelmeszesedés, rák, reuma kialakulásának megelőzéséhez.

A füge számos vitamint tartalmaz. A B vitaminok közül szinte valamennyi megtalálható benne, ezenfelül , A vitamin, K vitamin ,E vitamin is jelentős mennyiségben megtalálható benne. Ezek a vitaminok a látáshoz, az egészséges hajhoz ,körömhöz ,bőrhöz, valamint a normális véralvadáshoz szükségesek.

Bélműködés segítő

A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket.
Salaktalanító és emésztésserkentő

A füge kiváló hashajtó hatású, ami magas pektin tartalmának és cukor tartalmának köszönhető. A pektin, mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből, viszont vizet köt meg a székletben így lazítja. A cukor szintén vizet szívbe a bélbe így segíti a pektin hatásának működését. Kettő együtt kiváló hashajtó hatás eredményez. Ezt a hatást a gyógyászatban is felhasználják, gyakran készítenek fügeszirupokkal hashajtó gyógyszereket. Éppen ezért a székrekedéssel küszködők számára a füge, vagy füge szirup természetes megoldást jelenthet.
Tápanyag táblázata:

100g fügében

víz 78 g
Szénhidrát 18,7 g
rost 2,3 g
kalcium 35 mg
magnézium 17 mg
kálium 232 mg
nátrium 1mg
foszfor 14 mg
cink 150 µg
vas 370 µg
réz 70 µg
mangán 128 µg
szelén 0,2 µg
B1 vitamin 60 µg , B2 vitamin 50 µg ,B6 vitamin 113µg
niacin 0.4 mg
pantoténsav 0,3 mg
A vitamin 142 nemzetközi egység
folsav 6 µg
béta-karotin 85 µg
E vitamin 110 µg
K vitamin 4,7 µg
Energia 310 KJ
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Zöldségek amiket érdemes enni ősszel
  2018-10-24 19:55:53, szerda
 
  Zöldségek amiket érdemes enni ősszel







A színek szerinti táplálkozás azt vallja, egészségünk érdekében akkor tesszük a legtöbbet, ha egy-egy étkezés alkalmával mindegyik szín szerepel a tányéron. Így sokféle tápanyaghoz jutunk, és könnyen elkerülhetjük a betegségeket. Ősszel ezeket válasszuk!
A zöldségek és gyümölcsök szín- és ízanyagai, a flavonoidok nagy segítségünkre lehetnek a nyirkos, hűvös időszak idején. Egyfajta természetes antioxidánsok, ezáltal segítenek megakadályozni a szervezetre káros szabadgyökök elszaporodását, így támogatva immunrendszerünk munkáját. Ha követjük a színek szerinti étrend alapelvét, és étkezéseink során minden színből elfogyasztunk egy-egy ételt, nagy mennyiségű antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe, mely így sokkal könnyebben felveszi a harcot a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. A színek szerinti étrend egyáltalán nem bonyolult, csak kövessék hozzá tippjeinket!

Brokkoli: a zöld szín képviseletére

Mindegyik zöldség jótékony hatással van szervezetünkre, de a brokkolinak még ezen felül is kiemelkedőek tulajdonságai. Zöld színét a klorofill nevű anyagnak köszönheti, melynek eredményeként frissíti, vitalizálja szervezetünket és energiával tölti meg. Erős daganatellenes hatással bír, és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, kezelésére is ajánlott fogyasztása. Bővelkedik A-, B-, C- és K-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, és tartalmaz vasat, magnéziumot is, amelyek a szürke napokon segítenek hangulatunkat fokozni kicsit. Antioxidánsokban is bővelkedik, így fontos szerepe van az immunrendszer munkájának támogatásában.

Padlizsán: a lila finomság

Lila színét az antocianin nevű színanyag adja, mely erős antioxidáns- és daganatellenes tulajdonságokkal ruházza fel. Magas rosttartalma segíti emésztésünket, közvetve pedig immunrendszerünket, rendszeres fogyasztása enyhíti a zsíros étkezés negatív hatásait. Szív- és érrendszeri betegségek, és ízületi problémák esetén is hatásos.

Chili paprika: a piros színt adja

A piros színű ételek a likopinnak köszönhetik jótékony tulajdonságukat, mely egy igen erős rákellenes karotinoid. Emellett remek antioxidáns hatású is, segít megkötni a szervezet számára káros szabad gyököket, ezáltal segít az öregedési folyamatok kialakulásának lassításában is. A chili emellett antibakteriális hatású, rendszeres fogyasztása serkenti az anyagcserét és az emésztést, illetve védi a gyomor nyálkahártyáját a káros hatásoktól (pl. alkohol, gyógyszerek stb.). A népgyógyászat szerint hasmenés, fogvérzés és görcsök esetén is számíthatunk rá.

Sárgarépa: a narancs és sárga színekért

Bár itthon elsősorban a sötét sárga sárgarépát fogyasztjuk, létezik egy halványabb színű változata is, mindkettő fogyasztása ajánlott. Színüket a béta-karotinnak köszönhetik, mely erős szabadgyök-blokkoló hatással bír, így nagyban támogatja immunrendszerünk védelmi munkáját. Gazdag A-vitaminban, mely segíti a jó látást és a nyálkahártyák egészségét is, amely a nyirkos időszakban kifejezetten jól jön. Alacsony a kalóriatartalma, édes íze miatt pedig még a gyerekek is kedvelik. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, rákterápiában fontos a szerepe, és vizelethajtóként is alkalmazzák.

Hagymafélék: a fehér szín kedvéért

A hagymafélék színét az allilszulfid adja, mely egy igen erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumorellenes, emésztést segítő anyag. Ennek következtében szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásuk igen sokrétű, fogyasztásuk egész évben ajánlott, a hűvösebb, nyálkás időszakban pedig különösen ajánlott, nagyban számíthatunk rájuk megfázásos betegségek esetén.
Link
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Pisztácia az egészséges sörkorcsolya
  2018-07-14 15:29:15, szombat
 
  Pisztácia az egészséges sörkorcsolya







A pisztácia nem csupán nagyon finom és tápláló eledel, de bizony az egészségünkre is remek hatással lehet. Az anyagcsere folyamatokat kedvezőbbé teszi, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata csökkenthető fogyasztásával, az egyszeresen telítetlen zsírsavai pedig segítik a vitaminok felszívódását.
Ismerjük meg a pisztáciát!

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok. Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz.

Kis-Ázsiában őshonos, itt Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik leginkább, de a XIX. században kivitték Észak-Amerikába is, azóta Kaliforniában is nagyban foglalkoznak a termesztésével. A pisztácia csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem, a kemény, sima, éretten felnyíló héj rejti a sárgás-zöldes, ehető magot.
Miért jó a pisztácia?

Azt valamennyien tudjuk, hogy a pisztácia nagyon finom, jó szemelgetni a felnyíló héjakból előbukkanó magokat. Arra kevesebben gondolnak, hogy fogyasztása közben szívük, ereik védelmében tesznek valami nagyon fontosat. Ez az apró mag ugyanis rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz.
Összetevői nemcsak nem növelik a vér káros koleszterintartalmát, hanem csökkentik azt, elsősorban az LDL-koleszterint, amely az érfalakra rakódó plakkok kialakulásában játszik fontos szerepet. Így az érrendszert karbantartó, szívvédő élelmiszerként tarthatjuk számon.

Több kutatás eredménye megerősítette, hogy a pisztácia - több dióféléhez hasonlóan - férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is.

Hogyan fogyasszuk?

Minden egészségvédő és egyéb jó tulajdonsága mellett azt is érdemes figyelembe kell venni, hogy a pisztácia energiatartalma igen magas, száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, ezért túl nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani, mert az felérne egy hízókúrával. Abból azonban semmi baj nem lehet, ha 8-10 szemet naponta rendszeresen elrágcsál belőle.
Érdekességek

A pisztácia fa bármely parknak, kertnek dísze lehet, nagy, szürkészöld levele, szerteágazó, bozótos ágai, fürtös termése miatt. Igen hosszú életű fa, akár több száz évig élhet, állítólag a híres függőkertek dísze is volt. A pisztácia termését is már az ókori birodalmak nagy uralkodói kedvelték, királyi eledelnek, fogyasztását kiváltságnak tartották.

A Biblia szerint Jákob fiai “a föld válogatott gyümölcsei között" többek között pisztáciával is kedveskedtek a fáraó udvarában magas tisztséget betöltő Józsefnek. A legenda szerint a mogul császár asztalára szánt csirkéket levágás előtt néhány hétig pisztáciával kellett hizlalni, hogy a húsuk különlegesen finom ízt kapjon tőle.

Évezredes népszerűségéhez az is hozzájárulhatott, hogy teljesítményfokozó hatást tulajdonítottak neki: már Avicenna afrodiziákumként említette a Gyógyítás könyvében. Nemcsak az ókori Itáliában kedvelték: Szicíliában máig a hagyományos gasztronómia fontos része a pisztácia, a sziget “zöld aranya".
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Ezért egyél sárgadinnyét !
  2018-07-13 14:13:02, péntek
 
  Ezért egyél sárgadinnyét !







A sárgadinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk, de finom édes íze mellett számtalan jótékony hatással is rendelkezik. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Gazdag vitaminforrás

A sárgadinnye azokat a vitaminokat tartalmazza nagy mennyiségben, amelyre minden nap szükségünk van. Többek között megtalálható benne az A-, B1-, B2- és a C-vitamin is. Így a nyári fertőzések megelőzésére is kiváló. Ráadásul arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a vitaminoknak köszönhetően antioxidáns hatással is rendelkezik.

Ásványi anyagok

A sárgadinnyében magas arányban található a cink, réz, vas, kálium, kalcium és más gyümölcssavak. A vitamin és ásványi anyag forrásának köszönhetően jó néhány betegség ellenszere is.

Bélgyulladás ellen

Akik esetleg valamilyen bélrendszeri gyulladással küzdenek, érdemes minél többet enniük a sárgadinnyéből, ugyanis akár csökkentheti is az ezzel járó kellemetlen panaszokat, emellett pedig tisztítja is a bélrendszert. Élénkíti továbbá a veseműködést is, így a szervezet méregtelenítéséhez is nagyban hozzájárul.

Hidratálás

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ezért főleg a nyári melegben érdemes így pótolnunk az elvesztett folyadékot. Ráadásul a gyümölcs cukortartalma miatt még az éhségérzetünket is csökkenthetjük, de jóval egészségesebb módon mintha más édességet nassolnánk.

Fogyókúra

Rosttartalma élénkíti az emésztésünket, így a fogyókúrázóknak sem érdemes lemondaniuk erről a finom nyári gyümölcsről. Ásványi anyagainak köszönhetően pedig segít egyensúlyban tartani a szervezetünket. Csupán magasabb cukortartalma miatt kell jobban odafigyelnünk arra, hogy mennyit eszünk belőle.
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
A tojás 6 jótékony hatása az egészségedre
  2018-07-13 13:20:00, péntek
 
  A tojás 6 jótékony hatása az egészségedre







Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a tojás tele van koleszterinnel, és ha omlettet reggelizünk, innen már egyenes út vezet a szívroham felé. Igyekszünk ezt most megcáfolni.
A tojásfehérje és sárgája együtt jelentős mennyiségű vitamint, egészséges zsírt, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat tartalmaz, és még kalóriatartalma miatt sem kell aggódnunk. Elkészíteni is könnyű ráadásul a tojást - reméljük, ezt már a konyhából olvassa! De van még néhány meggyőző érvünk, hogy miért is egészséges tojást enni.
Jobb lesz a kedvünk

A tojásban igen hasznos keverékét találjuk az omega-3 zsírsavaknak, cinknek, B-vitaminoknak és jódnak, ez a keverék pedig nagyon is hatásosan semlegesíti a fáradtságot és a rosszkedvet.
Izomzatunkat is tápláljuk

A tojás az egyik legjobb természetes forrása az izomvédő proteineknek az alacsony kalóriatartalmú ételek között. Az ezekben található B12-vitamin az izom összehúzódást is segíti.
A ráktól is megvéd

24 százalékkal kisebb a mellrák esélye azon nőknél, akiknél magasabb a kolinszint, ezt a tápanyagot pedig, nem meglepően, a tojásban találhatjuk meg. Egy nagyobb tojásból napi kolin szükségletünk 30 százalékát is fedezni tudjuk. Érdemes tudnunk, hogy a legtöbb kolin a tojássárgájában van.

Táplálja az agyunkat

kolin nemcsak a ráktól véd, hanem agyunkat is jobb állapotban tartja, mivel ennek hatására több acetilkolin termelődik bennünk, ami segít az információk jobb tárolásában és az ezekre való emlékezésben is. A szabadon tartott tyúkok tojásaiban több omega-3 zsírsav található amely szintén jó hatással van agyunkra, ráadásul E-vitamin is több van bennük, ami miatt az Alzheimer-kór elleni védettségünket is növelhetjük.
Jobb lesz a látásunk
A tojásban jelentős mennyiségű lutein és zeaxanthin van, ezek olyan antioxidánsok, amelyek hatására elfelejthetjük a szürkehályogot és a szemfenéki erek meszesedését is. Ezeket az anyagokat kelkáposztában és spenótban is megtalálhatjuk, úgyhogy akár ezeket is fogyaszthatjuk a reggeli omlett mellé.
Fogyhatunk is

A Louisiana State University kutatói arról számoltak be, hogy 65 százalékkal jobban fogynak a túlsúlyos emberek, ha legalább heti ötször reggeliznek tojást, mondjuk péksütemények helyett. A reggelire fogyasztott tojás hatására ráadásul testünk kevesebb kalóriát igényel majd a nap folyamán.
Link
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Miért olyan egészséges a lime ?
  2018-07-13 12:14:16, péntek
 
  Miért olyan egészséges a lime ?







A citrom mellett a lime is egyre gyakrabban tűnik fel az élelmiszerüzletek polcain. Érdemes is rendszeresen kosárba tennünk ezt az élénkzöld, kissé fanyarabb ízű gyümölcsöt, mert nagyon egészséges.
Erősíti az immunrendszert

Egyetlen átlagos méretű lime napi C-vitamin-szükségletünk mintegy harmadát tartalmazza. A C-vitamin nagyon fontos ahhoz, hogy szervezetünk védekezőrendszere megfelelően működjön, és segíthet megakadályozni a hasmenés, illetve a tüdőgyulladás és a felső légúti fertőzések kialakulását is.
Segíthet a fogyásban

Ha le szeretnénk adni pár kilót, akkor segíthet, ha mindennap megiszunk néhány pohár vizet, amelybe belefacsarjuk egy lime levét. A gyümölcsben található polifenolok segíthetnek csökkenteni a hasi zsírpárnákat, ezáltal a has körfogatot és a testsúlyt is. Persze, önmagában a lime-os víztől ne várjuk, hogy fogyni fogunk, inkább arról van szó, hogy hatékonyabbá teheti az egészséges életmód által kiváltott fogyást.
A fiatalos megjelenés titka

A C-vitamin serkenti a kollagén termelődését is. Emellett a gyümölcs antioxidánstartalmával segít felvenni a harcot a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben is.

Védi a szívet

A lime vagy a lime levének fogyasztása segíthet megakadályozni az erek falán keletkező lerakódások kialakulását. A gyümölcsben kálium és magnézium is van, amelyek szintén fontosak ahhoz, hogy szívünk egészséges legyen.
Hatásos lehet asztma ellen

Bár ebben nem minden kutatási eredmény egyezik meg, egyes szakértők szerint a megfelelő C-vitamin-bevitel hozzájárulhat az asztma tüneteinek csökkentéséhez. Az egészen biztos, hogy a felső légúti fertőzések kialakulásának esélyét csökkenti.
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Mindenre jó a csodálatos gyömbér
  2018-07-13 12:11:06, péntek
 
  Mindenre jó a csodálatos gyömbér







A gyömbér nagyszerű élettani hatásai évezredek óta ismertek. Azaz valóságos “szuperkaja", amelyről immár tudományosan bizonyított, hogy számos előnyös tulajdonsága van, sőt több, mint korábban gondoltuk volna.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a gyömbér - számos más, egészséget javító tulajdonságát akár el is felejthetnénk - lehet, hogy (egyes modellek tanulsága szerint) akár tízezerszer hatékonyabb a rák elleni küzdelemben, mint a kemoterápia.

Amint arról a Food Revolution már beszámolt, az indiai Rajiv Gandhi Biotechnológiai Központ tanulmánya, amelyet a Plos One és a PubMed is elérhetővé tett, erős rákőssejt-ellenes tevékenységet fedezett fel a 6-Shogaolban a gyömbér egyik aktív összetevőjében. Ez a hatás akkor is megmarad, ha a gyömbért kiszárítják vagy megfőzik. A tanulmány azt is megállapította, hogy a pusztító hatás kizárólag a rákos sejtekre koncentrálódik, szemben a kemoterápiával, amely a szervezet egészét érinti, s komoly károkat is okozhat.

A rák őssejteket néha “anyasejtnek" is hívják, mert ezek a szülői, prekurzorai a “leánysejteknek". amelyek elszaporodva létrehozzák a daganatot. A kutatók szerint a kemoterápia nem elég hatékony az anyasejtek elpusztításában, és ezért sok esetben a rák visszatér.A rák őssejtek komoly akadályt jelentenek a hatékony terápia útjában, mivel ezek felelősek a rossz prognózisokért és a tumorok kiújulásáért. Ráadásul nagyon kevés kemoterápiás vegyülettől várható e sejteket likvidálása. Több kutató kimutatta, hogy ezek a sejtek ellenállnak a rákgyógyszerek széles spektrumának. Ezért bármely vegyületet, amely potenciálisan hatásos lehet a rákos őssejtek ellen, rendkívül kívánatos kezelésre alkalmassá tenni, és nyomon követni a hatását továbbfejlesztéshez.

A gyömbérről bebizonyosodott, hogy hatékonyan öli a petefészek- és a prosztatarákos sejteket. A további kutatások még hatékonyabb kezeléseket eredményezhetnek, amelyek nem károsítják az egészséges sejteket az emberi szervezetben, ellentétben a kemoterápiával és a sugárkezeléssel.

Eltekintve a gyömbér potenciális felhasználásától a rák elleni küzdelemben, számos egyéb kiváló tulajdonsága is van, amely az egyik legerősebb természetes gyógyszeré teszi. Erős gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő, antiparazita, antivirális és antibakteriális tulajdonságai vannak, így igazán kiváló étek, ha a civilizációs és másfajta betegségek ellen fel akarunk lépni természetes hatóanyagokkal.
Link
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Hogyan tisztítsuk meg a májunkat?
  2018-07-13 12:09:22, péntek
 
  Hogyan tisztítsuk meg a májunkat?


Együnk magvakat, hagymát és fűszereket







A májunk tisztítja meg testünket a méreganyagoktól, ezért figyeljünk arra, hogy mit eszünk, ezzel is segítve a méregtelenítő folyamatokat.
Nem feltétlen van szükségünk májtisztító kúrákra, hosszadalmas méregtelenítésekre. Nem kell éheztető diétákat tartani, vagy spórolni a kalóriákkal, egyszerűen csak olyan élelmiszereket kell fogyasztani, amik eredendően májtisztító hatással bírnak.

Az alábbi étkezési tanácsokkal támogatjuk a máj méregtelenítését, megkönnyítjük szervezetünk számára a tisztulási folyamatokat.
Együnk magvakat

A magvak tele vannak aminosavakkal. A magvakban esszenciális zsírsavak vannak, magas az l-arginin nevű és a glutatonin nevű aminosav tartalma, amely segítséget nyújt a méregtelenítésben, javítja a vér oxigénellátását. A dió zöld burkát - a kopáncsot - például táplálékkiegészítőkben is felhasználják.
Kerüljük az alkoholt és fruktózt

Az alkohol és a fruktóz feldolgozása nagyon nehéz folyamat a máj számára. A fruktóz átalakul zsírrá, amit a máj és a szöveteink tárolnak. A túl sok alkohol fogyasztása a zsírmáj kialakulásához vezethet, aminek következménye az anyagcserezavar valamint a máj funkciózavara.
Szeressük a grapefruitot

Ez a savanykás, kesernyés ízű citrusféle gazdag antioxidánsokban, tele van C-vitaminnal, amely kiválóan tisztítja a májat. Naringenin nevű flavanoidot is tartalmaz, ami segít a májnak a zsírégetésben, ami így nem tárolja azt feleslegesen.
A hagyma és a fokhagyma legyen a barátunk

A kénben gazdag ételek segítenek a májnak abban, hogy megtisztuljanak a mérgező anyagoktól. Az olyan ételek, mint a hagyma, fokhagyma, tojássárgája ebbe a kategóriába tartozik. A fokhagyma gazdag szelénben, amely bizonyítottan segít megvédeni a májat a méreganyagok okozta túlterheléstől.
Teázzunk zölden

A zöld tea antioxidáló tulajdonságokkal rendelkezik, és tele van katechin nevű antioxidánssal. Ez a vegyület is elősegíti a zsírfelhalmozódás elleni harcot és támogatja a májat a funkciója megfelelő betöltésében. Vagyis szintén védelmet nyújt a súlyos májkárosodások kialakulásában.
Fűszerezzünk

A kurkuma nem véletlenül egyre népszerűbb fűszer. Kutatások is bizonyítják jótékony hatásait. Szintén megvédi a májat a káros anyagoktól, valamint segít a máj sejtjeinek regenerálódásában. A kurkuma elősegíti az epetermelődést is.


 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
Miért együnk mindennap rozmaringot?
  2018-06-24 15:03:12, vasárnap
 
  Miért együnk mindennap rozmaringot?





A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány pedig a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli. Lássuk, miért érdemes mindennap beilleszteni az étrendünkbe!

A rozmaring nagyszerű hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve a hangulatunkat is, sőt a kutatók szerint akár az Alzheimer-kór és a hasonló degeneratív betegségek ellen is véd. Cseppentsünk néhány csepp rozmaringolajat egy zsebkendőre, és vigyünk magunkkal, és ha olyan helyzetbe kerülünk, szagolgassunk meg.

Azokban az időszakokban, amikor fokozott agyműködésre van szükségünk (például vizsgaidőszakban), igyunk naponta két-három csésze rozmaringteát. Emellett a rozmaring nyugtató, stresszoldó, kiegyensúlyozó hatással is bír: ha egy órát olyan környezetben töltünk, ahol rozmaring illóolajat párologtatnak, nemcsak nyugodtabbak, vidámabbak leszünk, de az agyunk is felfrissül.

A rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ez pedig javítja azok működését is. Ha rozmaring illóolajat valamilyen vivőolajba keverünk, és ezzel naponta átmasszírozzuk a lábunkat, akkor megelőzhetjük a rossz keringéssel összefüggő problémákat és a hideg lábakat is.

A növénynek fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásai is vannak, ezért különösen jót tehet fejfájás esetén, még a migrén tüneteit is képes csökkenteni. A rozmaring illóolaját belélegezhetjük, vagy azt vivőolajba csepegtetve átmasszírozhatjuk a homlokot, halántékot is. Ha azért fáj a fejünk, mert felsőlégúti fertőzés miatt eldugult az orrunk, a rozmaringolajat forró vízbe is keverhetjük, és ezzel inhalálhatunk.

A fűszer vérkeringést javító hatásait arra is felhasználhatjuk, hogy a haj növekedését serkentsük, egészségesebbé tegyük a fejbőrt, vagy megállítsuk a hajhullást. A rendszeres használatával a fejbőr viszketését és a korpásodást is csökkenthetjük. Készítsünk erős teát rozmaringból, hűtsük kellemes hőmérsékletűre, majd ezzel öblítsük le a hajat hajmosás után. Pakolást is készíthetünk: tegyünk 8 csepp rozmaring illóolajat három evőkanálnyi felmelegített olíva- vagy kókuszolajba, majd ezt masszírozzuk a fejbőrbe. Hagyjuk hatni 5 percig, majd alaposan mossuk meg a hajunkat a szokásos samponnal.

A rozmaringnak gyulladáscsökkentős hatásai is vannak, ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. Készítsünk erős teát a fűszerből, áztassunk bele egy tiszta törülközőt vagy textilpelenkát, majd tegyük az érintett területre, 10-15 percre, vagy amíg a textil ki nem hűl. Egymás után többször is megismételhetjük.

A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. Igyunk naponta két-három csésze rozmaringból készült teát, főként a őszi-téli időszakban, amikor gyakoribbak a felső légúti fertőzések.
Link
 
 
0 komment , kategória:  BIOBODY  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 511
  • e Hónap: 4852
  • e Év: 54510
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.