Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/69 oldal   Bejegyzések száma: 683 
Szívsajdító romok maradtak a hajdan virágzó ír kolostorokból
  2021-03-17 14:03:25, szerda
 
  ...... ............



Képválogatással emlékezünk Szent Patrik ünnepén Írország szépséges kolostoraira Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira
  2021-03-16 21:03:05, kedd
 
  A szöveget főként görög nyelven írták, de Isten nevét a babiloni fogság előtti korra jellemző héber betűkkel jelölték rajta.
Bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira bukkantak a Júdeai-sivatagban
Hatvan év után ismét bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira, illetve más jelentős régészeti leletekre is bukkantak Izraelben, a Júdeai-sivatag barlangjaiban, a Holt-tenger közelében - jelentette a Jediót Ahronót tel-avivi napilap Ynet című hírportálja március 16-án.
...... .......


Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kutatói által feltárt egyik, több tucat apró darabkára szakadozott, csaknem kétezer éves pergamentekercs Zakariás próféta könyvének egyik részletét tartalmazza: ,,Ezeket kell azonban megtartanotok: Igazat mondjatok egymásnak, hűséggel és békével szolgáltassatok igazságot kapuitokban. És egyiktek se gondoljon szívében rosszat felebarátja ellen, se ne szeressétek a hamis esküt, mert mindez olyan dolog, amit gyűlölök - mondja az Úr." (Zak 8,16-17)

A tekercstöredékeken a tizenkét kispróféta szövegei olvashatók, Zakariás mellett Náhum próféta könyvének sorai, így valószínűleg az 1952-ben felfedezett kis próféták tekercsének hiányzó része került elő. A szöveget főként görög nyelven írták, de Isten nevét a babiloni fogság előtti korra jellemző héber betűkkel jelölték rajta.
Az új szövegmaradványok a Horror-barlangból kerültek elő, mely azért kapta nevét, mert felfedezésekor, a múlt század ötvenes éveiben negyven holttestet, gyermekekét, nőkét és férfiakét találták benne, akik a Római Birodalom elleni Bar Kohba-felkelés (a zsidók második felkelése a Római Birodalom ellen, Hadrianus császár uralkodása idején, 132-135-ben. A szabadságharc vezetőjéről, Bar Kohbáról kapta a nevét - A szerk.) idején halhattak meg.
A pergamentöredékek mellett szintén a Bar Kohba-felkelés korából származó érméket is találtak, amelyek a korszak tipikus zsidó szimbólumait tartalmazzák, köztük hárfát és datolyapálmát. A kutatók nyíl- és dárdadarabkákat, szövetmaradványokat, szandált, még tetű elleni fésűt is találtak a valószínűleg legnagyobb, de kevés írásos forrással dokumentált zsidó lázadás idejéből.
Egy másik jelentős régészeti leletre bukkantak a sivatag Murabat nevű barlangjában: egy hatalmas, 90-100 literes, nádból készített és fedéllel lezárt kosárra, amely a rendkívül meleg és száraz éghajlatnak köszönhetően kiváló állapotban maradt fenn. Ez a világ legrégebbi fennmaradt kosara; Elisabetta Boaretto, a Rechóvot városbeli Weizman Tudományos Intézet kutatója szerint tíz és fél ezer évvel ezelőtt készíthették, az újkőkorban, amikor a térségben még nem jelent meg a fazekasság. A kosár valószínűleg raktározásra szolgált.
Az IAA 2017-ben nagyszabású régészeti feltárásokba kezdett a Júdeai-sivatagban, a Holt-tenger nyugati partjának szikláinál, hogy megmentse az utókornak a kincseket a régiségtolvajok elől. A szakemberek eddig 80 kilométernyi szakaszt vizsgáltak át a legmodernebb technológiákkal; többek közt drónokkal mérik fel a legnehezebben megközelíthető helyeket.
A 20. század legnagyobb régészeti szenzációjának tartott holt-tengeri tekercseket is ezeknél a szikláknál, a Júdeai-sivatag barlangjaiban találták meg. A sérült és töredezett pregamenekre héber, arámi és görög nyelven többek közt több bibliai szöveg legkorábbi ismert változatát, a Bibliába be nem került apokrifeket, valamint kommentárokat és misztikus szövegeket írtak szerzőik, akiknek kilétéről máig tudományos vita zajlik.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay
Magyar Kurír 03.16
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Segítsek ott, ahol szükség van, abból, ami vagyok
  2021-03-10 18:56:01, szerda
 
  Segítsek ott, ahol szükség van, abból, ami vagyok, úgy, ahogy tudok. Mindezt pedig szabad lélekkel és örömmel tegyem.
A Romkat.ro erdélyi katolikus portál sorozatában jubiláns szerzeteseket mutatnak be, akik életüket a szorosabb Krisztus-követésben próbálják élni, egy-egy közösség tagjaként, annak karizmáival, de mégis egyéni módon, saját útjukat járva a hitben. Ezúttal Lőrincz Csilla M. Pacifika mallersdorfi ferences nővér beszél hivatásáról, küldetéséről, töltekezési forrásairól Bereczki Silviának.
......


Lőrincz Csilla M. Pacifika nővér
Született: Galócás, 1974. március 30.
Szerzetesrend: Mallersdorfi Ferences Nővérek Közössége
Első fogadalom: Székelyudvarhely, 1996. augusztus 3.
Örökfogadalom: Székelyudvarhely, 2001. augusztus 2.
Küldetési helyek, területek:
1992. április 25. - 1995. október: Székelyudvarhely − jelölt- és noviciátusi idő, konyhai szolgálat
1995. október - 1996. május: Mallersdorf-képzés
1996-1998: Gyulafehérvár - érsekség, háztartás
1998-2004: Székelyudvarhely − konyhai szolgálat, tanulmányok befejezése
2004−2005: Déva − délutáni foglalkozás gyerekekkel
2005−2006: Nagyvárad − konyhai szolgálat, kisegítő a sérült gyerekeknél
2006-2007: Déva − délutáni foglalkozás gyerekekkel
2007-2008: Székelyudvarhely − gyakorlati idő az Orbán Alapítványnál
2008-2013: Csíkszépvíz − gyerekotthon
2013-2014: Mallersdorf-pékség
2014-től: Brassó − kollégium egyetemista lányoknak
*
Hol, mikor, hogyan hallottad meg a hívást?
A hivatásról csak úgy tudok beszélni, ahogy azt tizennégy éves koromban a Gyergyó remetei templomban megéreztem, megtapasztaltam, az oltár előtt ministránsként térdelve: amikor felnéztem az Oltáriszentségre, körülöttem minden elveszett, és ez fogalmazódott meg bennem ott, akkor: ,,Uram, az életemet neked akarom adni és ott segíteni, ahol szükség van."
Ez a pillanat nagyon mélyen belevésődött a szívembe. Olyan mélyen érintett, hogy nem tudtam nem komolyan venni, és csak akörül forogtam, hogy miként tudom ezt megvalósítani, mi az én feladatom ebben. Elhatároztam, hogy befejezem az iskolát, de közben készülök erre a hivatásra.
Csak papi mintáim voltak, nővérekről nem is hallottam, hisz a kommunista rendszerben ilyenekről nem lehetett beszélni. Nagy csoda volt számomra, hogy a Jóisten így belém csepegtette ezt a vágyat.
Oszd meg, kérlek, szerzetesi életed legszebb pillanatainak egyikét!
Sok szép pillanatot éltem meg szerzeteséveim alatt. Íme, ezek egyike, ami nagyon megmaradt, később is sokszor előjött és mosolyt csalt az arcomra: egyik nyáron Homoródremetén voltam Márta nővérrel takarítani Lucia nővérnél. Mivel idős volt, mi tettünk meg mindent helyette az egész házban. Az egyik szobában, amit nem nagyon használt, a padlódeszka nagyon tönkrement, annyira, hogy ki lehetett látni rajta. Mondtam neki: ,,Hát, Luci mama, itt ki lehet látni!" Erre ő azt felelte: ,,Legalább szellőzik." Jót nevettünk ezen! Több vicces percet éltünk meg vele. Nagyon megszerettem őt, mert olyan volt számomra, mint ,,egy Isten adta nagymama".
Hogyan foglalnád össze dióhéjban szerzetesrended főbb vonásait, karizmáját?
Szerzetesrendem főbb vonásait a tanításban és a betegek ápolásában látom. Szent Ferenc atyánk harmadik regulája szerint élünk. A hármas fogadalom mellett külön hangsúlyt kap egy negyedik is, a szegények gondozása alapítónk, Boldog Paul Josef Nardini szellemében: ,,Külön fogadom, hogy Jézus Krisztus és az egyház szolgálatában a szeretet cselekedetei által hirdetem az evangéliumot a szegényeknek." Úgy érzem, és meg is vagyok győződve róla, hogy ez az, amit az Úr a lelkembe pecsételt: ,,a szeretet cselekedetei által". Örökfogadalmam mottója is ezt sugallja: ,,Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért" (Jn 15,13).

Melyek küldetésed súlypontjai?
Ha visszatekintek a megtett útra, azt tudom mondani, hogy bárhová helyeztek, mindig az volt az elsődleges hozzáállásom, hogy amennyire tőlem telik, legjobban elvégezzem azt a feladatot, amit rám bíztak.
Segítsek ott, ahol szükség van, abból, ami vagyok, úgy, ahogy tudok. Mindezt pedig szabad lélekkel és örömmel tegyem.
Igyekszem emberséges lenni, nagymamám örökségére gondolva élni: ,,Maradj annak, akinek Isten megteremtett!" Az ő lelki örökségét nagyon mélyen a szívemben hordozom.

Mik a töltekezési forrásaid?
Nagyon szeretek olvasni, varrni, barkácsolni, kreatív dolgokat készíteni, festeni - ezek elvisznek egy más világba. Szeretem a klasszikus, főleg a barokk zenét. Szeretek a földre lefeküdni, és csak úgy lenni. Ezek által fel tudok töltődni; erőt, örömet, melegséget adnak a lelkemnek, és így én is adhatok másoknak.

Egy mondat, amely életed mottója lehetne...
Ez a két szentírási rész van a legközelebb hozzám: ,,Szeressetek tettetés nélkül!" (Róm 12,9); ,,Benne élünk, mozgunk és vagyunk" (ApCsel 17,28).

Magyar Kurír 03.10
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A dal, amellyel az ötszáz éves Fülöp-szigeteki kereszténység
  2021-03-01 22:51:57, hétfő
 
  A We Give Our Yes című dalt a katolikus püspöki konferencia rendelte meg, akik most, a pandémia sújtotta időkben még inkább szeretnék a katolikus hit erejét és reményét felkínálni az embereknek
A dal, amellyel az ötszáz éves Fülöp-szigeteki kereszténységet ünneplik
Videó Link
...... .........


Már meghallgatható az a dal, amellyel a Fülöp-szigeteki egyház megemlékezik a katolikus hit ötszáz évvel ezelőtti megérkezéséről, melynek idén ünneplik az évfordulóját.
Jamie Rivera énekesnő február 6-án élőben is bemutatta a We Give Our Yes (Igent mondunk) című dalt, Charlemagne Marcelo szerzeményét a manilai Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban, a jubileumi év ünnepélyes megnyitásakor. A sajtótájékoztatón az énekesnő elmondta, küldetésnek érezte a feladatot; úgy élte meg, hogy egy énekelt imádságot ajándékoz az embereknek, akik vele együtt énekelhetnek.
Az Asia News Broderick Pabillo manilai apostoli adminisztrátort idézi, aki nagyra tartja a szerzeményt, amivel - csakúgy, mint az úgynevezett missziós kereszt viselésével - méltón megemlékezhetnek az évfordulóról a világjárvány idején is.
A jubileumi évben kiemelt szerephez jutó kereszt, melynek viselésére a híveket is buzdítják, egy ötszáz éves műtárgy másolata; latin betűkkel, illetve a prehispán baybayin írással olvasható rajta Jézus neve. A keresztet még a spanyol felfedezők hozták a szigetországba, csakúgy, mint a kereszténységet: a Fülöp-szigeteki történelem úgy tartja számon, hogy Ferdinand Magellán (Fernão de Magalhães), a spanyol expedíciót vezető portugál felfedező hozta el az evangéliumot az országba.
A manilai érsekség szerint a missziós kereszt a nyugati katolicizmus és a filippínó kultúra pozitív találkozásának szimbóluma. Ebből a találkozásból nőtt ki a Fülöp-szigetek sokszínű és életvidám hite, amellyel ma az ország megajándékozza az egyetemes egyházat.
A We Give Our Yes című dalt a püspöki kar rendelte meg, akik most, a pandémia sújtotta időkben még inkább szeretnék a katolikus hit erejét és reményét felkínálni az embereknek.

A dalt a Philippine Madrigal Singers kevésbé popzenei jellegű előadásában is meghallgathatjuk:
Videó Link
Dal angol szövege
We Give Our Yes

We stand before the grand horizon
Five hundred years of faith, grateful today
We bear the gift of mission
Totally yours, we give ourselves
Faithfully yours until the end
To Your mission, Lord: we give our yes

Go where the sun rises above the hills
Share the word and serve those who are in need
Let the Morning Star accompany your way
Spread the fire of mission for the Lord

We stand before the grand horizon
Five hundred years of faith, grateful today
We bear the gift of mission
Totally yours, we give ourselves
Faithfully yours until the end
To Your mission, Lord: we give our yes

We are gifted to give and live our gifts
Mercy, compassion, justice and peace
The sign the world today will come to believe
Is the love we have for one and all

We bear the gift of mission
Mercy, compassion, justice and peace

We stand before the grand horizon
Five hundred years of faith, grateful today
We bear the gift of mission
Totally yours, we give ourselves
Faithfully yours, until the end
To Your mission, Lord: we give our yes!
To Your mission, Lord...
To Your mission, Lord: we give our yes!
We give our yes...


Ráadás egy Nagyon szép videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szent József-szobrokkal segítik a betlehemi kézműveseket
  2021-03-01 14:15:44, hétfő
 
  Amikor először felvették a kapcsolatot a betlehemi üzemmel, ott meghatottsággal fogadták tervüket. ,,Nagyon meghatódtak, szinte megkönnyezték. Ezek a kézművesek majdnem egy éve nem kerestek semmit, nem volt mit dolgozniuk. Közülük tíz embernek ma mi adunk munkát - folytatta Piero Sortino.
Az olasz Qum szociális szövetkezet és egy szentföldi manufaktúra közötti együttműködés keretében tizenöt betlehemi keresztény és muszlim kézművest segítenek azzal, hogy egyhavi jövedelemhez juttatják őket. Mindezt a Betlehemben faragott Szent József-szobrok eladásából befolyó összegből tudják finanszírozni.
A kezdeményezést elindító Qum szociális szövetkezet az olasz Caritas égisze alatt működik a dél-olaszországi tursi-lagonegrói egyházmegyében (Basilicata régió). Egy szicíliai pap, Piero Sortino adta az ötletet, aki Betlehemben készült Szent József-szobrokat kívánt terjeszteni, hogy támogassa az ottani kézműveseket, akik csaknem egy éve szenvednek a bevételeik kiesésétől. A választás egy kisebb üzemre esett, ahol keresztények és muszlimok is dolgoznak.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Megállították a „templomtolvajok” bandáját Iszta
  2021-03-01 13:59:50, hétfő
 
  Egyelőre nem fenyegeti a luxusingatlanként piacra kerülés veszélye az Isztambul egyik leghíresebb belvárosi sugárútján, az Istiklal Caddessin álló Szent Antal-bazilikát.
Egyelőre nem fenyegeti a luxusingatlanként piacra kerülés veszélye az Isztambul egyik leghíresebb belvárosi sugárútján, az Istiklal Caddessin álló Szent Antal-bazilikát. Az elmúlt napokban ugyanis letartóztatták és bíróság elé állították Sebahattin Gököt, aki tavaly egy bűnszervezet segítségével részletes terveket dolgozott ki, hogy illegális módon, csalással Isztambul legnagyobb katolikus templomának birtokába jusson, és eladhassa azt. Az üggyel kapcsolatban végzett vizsgálatok megerősítették, hogy Gök és társai egyházi és vallási közösségek, külföldi tulajdonosok vagy etnikai kisebbségi csoportok kárára elkövetett ingatlancsalásokra ,,szakosodtak".
A környék első templomát, melynek helyén ma a bazilika áll, ahol jelenleg a Konventuális Ferences Minorita Rend szolgál, 1725-ben építtette az isztambuli olasz közösség. 1906 és 1912 között velencei neogótikus stílusban építették újjá, és a kor szokásainak megfelelően az olasz királyi család tagjainak tulajdonába adták. 1971 januárjában a Savoyai-ház örökösei lemondtak az ingatlan tulajdonjogáról a helyi katolikus közösséghez tartozó, a Szent Antal-templom (Sent Antuan Kilisesi) köré szerveződött egyesület javára.
Az utóbbi években Sebahattin Gök többször utazott Olaszországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba, meghatalmazásokat és megbízásokat gyűjtve olyan személyektől, akiket a bazilika régi tulajdonosainak törvényes örököseiként mutatott be (köztük vannak például egy saluzzói család tagjai, akik a felmerült jogvitában még nem mondtak le teljesen igényeikről). A csaló egy polgári békebíróságon kétes eredetű ,,öröklési bizonyítványokra" is szert tett. Majd a meghatalmazások és az öröklési okmány birtokában jelentkezett a helyi földhivatalnál, hogy a törvényes tulajdonosok nevében visszakövetelje a templom tulajdonjogát.
A templomért felelős ferences szerzetesek a török igazságszolgáltatáshoz fordultak. Elérték, hogy a hatóságok megvédjék az épületet és a hozzá tartozó helyiségeket.
A nyomozás során kiderült, hogy a Gökhöz köthető szervezet illegális birtokbavételi kísérletet tett a karaköyi bolgár templom és más, a helyi örmény, francia, olasz és zsidó közösségek által épített vallási épületek esetében is - összesen harmincnégy eljárás folyik ellene.
Gök letartóztatását okirat-hamisítás és csalás megalapozott gyanúja miatt rendelték el. Az eset felveti ugyanakkor a török földön elszórtan található számos templom és egyházi tulajdon vitatott helyzetét. A tulajdonjogot bizonyító irataik elvesztek az évszázadok során, az ingatlanok sok esetben magánkézbe kerültek, törvénytelen módon, vagy - ahogy a közelmúltban is történt - a török Kincstári és Pénzügyminisztérium szerezte meg őket.
A Szent Antal-bazilika körül kialakult jogvitához hasonló vita zajlik például egy piemonti eredetű női szerzetesrendhez tartozó történelmi oktatási intézmény esetében is.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel
Forrás és fotó: Fidesz
...... .......


Magyar Kurír 02.25
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szentmise 2021.02.28
  2021-02-28 10:07:59, vasárnap
 
  A vírusveszély miatt megváltozott szabályozások miatt ismét elkezdtük a szentmisék on-line közvetítését ill. rögzítését. A műsort Mátyás atya közreműködésével egy lelkes kis csapat készítette, az eredeti Halom TV "A lélek útja" c. műsorfolyamában. Reményeink szerint minden héten friss szentmisét tudunk így rögzíteni, mely a vasárnapi aktuális evangéliumot tartalmazza és a Halom Televízió segítségével a következő héten adásba kerül.

Szent István templom, Százhalombatta Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szentmise nagyböjt II. vasárnapján 02.28
  2021-02-28 09:43:07, vasárnap
 
  Magyarok Nagyasszonya, Nyíregyháza Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Nagyböjt I. vasárnapja Pannonhalma 02.21
  2021-02-21 10:55:46, vasárnap
 
  Konventmise a pannonhalmi bazilikában Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Hamzau Relu atya temetése
  2021-02-19 17:14:28, péntek
 
  Engesztelő szentmise élőben Máriagyűdről.

A Pécsi Megyéspüspök, a Pécsi Egyházmegye és a rokonság az örök élet hitével tudatja, hogy Hamzau Relu komlói plébános életének 53., áldozópapságának 25. évében 2021. február 9-én szentségekkel megerősítve elhunyt.
A Pécsi Megyéspüspök, a Pécsi Egyházmegye és a rokonság az örök élet hitével tudatja, hogy Hamzau Relu komlói plébános életének 53., áldozópapságának 25. évében 2021. február 9-én szentségekkel megerősítve elhunyt.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/69 oldal   Bejegyzések száma: 683 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 957
  • e Hét: 2036
  • e Hónap: 15474
  • e Év: 218387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.