Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Járványügyi rendelkezések az Esztergom-Budapesti 03.05
  2021-03-05 21:50:17, péntek
 
  Járványügyi rendelkezések az Esztergom-Budapesti Főegyház megyében
...... .........


Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében - a püspöki konferencia irányelvein túlmenően - az itt élő hívekért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus-járvány magyarországi harmadik hulláma miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig a következő rendelkezések lépnek életbe:

1. A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárnunk, ezért a nyilvános istentiszteletek 2021. március 8., hétfőtől az egyházmegye egész területén szünetelnek. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, maximum 50 fő részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

2. A már felvett miseszándékok sine populo módon engedélyezetten elvégezhetők vagy az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében áthelyezhetők (CIC 1309. k.). A híveket pedig arra bátorítjuk, hogy otthonról az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein kapcsolódjanak be a szent cselekményekbe.

3. A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést jelen rendelkezéssel minden hívőnek visszavonásig megadom.

4. A betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami és egyházi járványügyi előírásokat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel - szintén visszavonásig, azonnali hatállyal - lehetővé tesszük az általános feloldozás megadását a szokásos feltételekkel.

5. Oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben kövessük az állami előírásokat. A hatóságokkal mindenben működjünk együtt és legyünk figyelemmel az általuk adott általános irányelvekre.

6. A tavaszi bérmálásokról és a nagyheti szertartásokról később történik intézkedés.

Budapest, 2021. 03. 05.
Erdő Péter
bíboros, prímás, érsek
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Az MKPK közleménye a legutóbb bejelentett járványügyi
  2021-03-05 21:33:20, péntek
 
  Az MKPK közleménye a legutóbb bejelentett járványügyi rendelkezések kapcsán 2021.03.05
A ránk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét és a Covid-19-járvány harmadik hulláma miatt életbe lépő szigorításokat, Egyházunk sajátosságait szem előtt tartva, korábbi intézkedéseinket megerősítve, visszavonásig az alábbi módon rendelkezünk:

1. A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk. Nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, az illetékes ordinárius rendelkezése szerint. Felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

2. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (CIC 87. k. 1. §., 1245. k.). Ezt a felmentést - a fertőzés elkerülése céljából - a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ordináriusai újfent megadják további intézkedésig.

3. Templomaink mellett az egyházi intézményeinkben és a plébániáinkon is, valamint a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben továbbra is mindenben kövessék a vonatkozó járványügyi előírásokat.

Az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja értelmében az egyes megyéspüspökök, illetve akik a jogban velük egyenlő elbírálás alá esnek, ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.
A húsvéti szertartásokról a későbbiekben határozunk.
Jelen rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire érvényes.
Nagyböjti imádságainkat ajánljuk fel egész népünkért, különösen azokért, akik a járványban érintettek, és kiemelten azokért, akik a mindennapi élet területein most is értünk dolgoznak. Segítő szeretettel figyeljünk idősebb és veszélyeztetettebb embertársainkra.
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Járványügyi intézkedések megerősítése
  2021-02-27 22:00:32, szombat
 
  az Esztergom-Budapesti Főegyház megyében
Erdő Péter: A nagyböjti önmegtagadást most egészen különös módon tudjuk megélni. Ajánljuk fel ezeket a lemondásokat egész hívő közösségünkért.
Az alábbiakban közreadjuk Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora február 26-án kiadott járványügyi intézkedését (Prot. N. 821-2/2021).
Aggodalommal látjuk a járvány fokozott terjedését. Ha az állami rendelkezések szigorodnak, vissza kell térnünk a tavaszi szigorúbb egyházi szabályokhoz is. A paptestvérek és a hívők iránti felelősségtől vezetve vegyük figyelembe a következőket:

1. Vegyük komolyan az eddigi egészségügyi határozatokat, például közvetlenül az áldoztatás előtt fertőtlenítsék az áldoztatók a kezüket.

2. Szigorúan tartsuk meg egymástól a távolságot és viseljünk maszkot.

3. A plébánosok megítélése szerint ahol indokoltnak látszik, adható általános feloldozás a már jól ismert feltételekkel.

4. Ajánljuk, hogy akik önmagukat vagy környezetüket veszélyeztetve érzik, online vagy a tömegtájékoztatási eszközökön kövessék a szentmiséket, nagyböjti ájtatosságokat.

5. Családlátogatásoktól, magánjellegű összejövetelektől lehetőség szerint tartózkodjunk.

6. Ügyeljünk arra, hogy sokszor a kórusban való éneklés is különös kockázatot jelent.

7. A nagyböjti önmegtagadást most egészen különös módon tudjuk megélni. Ajánljuk fel ezeket a lemondásokat egész hívő közösségünkért.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír 02.26
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Egy éve kezdődött a koronavírus-járvány
  2021-01-06 15:18:26, szerda
 
  Egy éve kezdődött a koronavírus-járvány, amely teljesen megváltoztatta mindannyiunk életét. Kína 2020. január 5-én jelentette be hivatalosan, hogy az először Vuhan városában terjedő vírus nem a SARS újbóli megjelenése, és amelyet WHO - 2019-nCOV, azaz koronavírus névre keresztelt!

Imádkozzunk, hogy az emberiség minél hamarabb véglegesen győzze le e világjárványt elindító vírust!! Bizalommal, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Szentszék a Covid-19 elleni oltóanyagok
  2021-01-01 19:32:49, péntek
 
  igazságos és méltányos elosztására szólít fel.
A Vatikáni Covid-19 Bizottság és a Pápai Életvédő Akadémia december 29-én közös dokumentumot adott ki. Igazságosság, szolidaritás és mindenki befogadása - ezek azok a fő kritériumok, amelyeket követni kell, hogy szembenézzünk az egész bolygónkra kiterjedő vészhelyzet kihívásaival.
A Vatikáni Covid-19 Bizottság és a Pápai Életvédő Akadémia december 29-én közös dokumentumot adott ki Védőoltást mindenkinek - 20 pont egy igazságosabb és egészségesebb világért címmel.

Itt olvasható Link

*
- Hittani Kongregáció jegyzéke a Covid-19 elleni egyes vakcinák használatának morális kérdéséről
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Tenyák Csaba gondolata a covid járványról 12.31
  2021-01-01 19:27:49, péntek
 
  Ternyák Csaba: A járványra ezért úgy is tekintünk, mint egy nagy lehetőségre, egy nagy figyelmeztetésre, hogy megújítsuk Istennel való kapcsolatunkat.
Év végi hálaadó szentmisét tartottak 17 órától a bazilikában, melyen Ternyák Csaba egri érsek megemlékezett Seregély István érsek halálának 2. évfordulójáról is. A főpásztor a köszöntéskor azt mondta, imádságos lélekkel hálát adunk mindazért, amit idén kaptunk Istentől, és megemlékezünk arról, hogy az Úr megengedi, hogy lezárjuk ezt az évet.
Szentbeszédében Ternyák Csaba szólt arról: amikor a polgári év lezárásakor hálát adunk Istennek, akkor megpróbáljuk csokorba gyűjteni azokat a jelentős eseményeket, amelyek örömmel töltöttek el bennünket, és miattuk az Isten iránti hála tölti be a szívünket. Bár ez az év is úgy indult, mint az előzőek, hamarosan azt kellett megtapasztalnunk, hogy az emberiség történelmében, és a mi életünkben is elkövetkezett egy olyan kataklizma, amely próbára tett bennünket.
Ezért a legnagyobb hála amiatt tölt el bennünket, hogy az Úr idén is megőrizte az életünket, és újabb lehetőséget adott nekünk, hogy őt dicsérjük és hibáinkat jóvá tegyük fogalmazott Ternyák Csaba.
Azt mondta, a Covid vírus megváltoztatta életünket, szeretteinkhez való kapcsolatunkat is. Egyrészt összezavarodtunk, másrészt számos új lehetőség nyílt meg arra, hogy életünket újragondoljuk, és a fontossági sorrendeket újra megállapítsuk. Az év vége mindig az idő múlására, és az örök életre készít fel bennünket, most viszont az egész év ilyen légkörben telt. Eddig is tudtuk, hogy az életünk során rendelkezésre álló idő véges, és rajtunk áll, hogy hogyan használjuk azt fel, a járvány azonban riadót fújt nekünk. Idén jobban éreztük, mint máskor, hogy az életünk véges, és hogy nincs maradandó hazánk itt a Földön. Amikor a rejtélyes betegség sorra szedte az áldozatait, átéreztük azt, hogy ki vagyunk szolgáltatva a betegségeknek, a váratlan eseményeknek, és nem min vagyunk az életünk urai, hanem az Isten.
A járványra ezért úgy is tekintünk, mint egy nagy lehetőségre, egy nagy figyelmeztetésre, hogy megújítsuk Istennel való kapcsolatunkat.
A gondviselésre való ráhagyatkozás, és ezzel párhuzamosan a járványügyi szabályok betartása nem egymást kizáró, hanem egymást segítő, testi-lelki, immunrendszerünket erősítő magatartás. Az elmélkedés és az imádság elmélyíti Istennel való kapcsolatunkat, és erőforrás abban, hogy legyőzzük aggódásainkat és félelmeinket.
Úgy folytatta, ma este nem feledkezhetünk el arról a mérhetetlen szenvedésről, amely együtt jár ezzel a járvánnyal. Hálával gondolunk az orvosokra és ápolókra, akik nap, mint nap egészségük, sőt életük kockáztatásával hősiesen szolgálják embertársaikat. Alig akad olyan család, munkaközösség, amelyet valamiképpen ne érintett volna a járvány. Sokan hozzátartozójukat gyászolják, vagy beteg családtagjaikért aggódnak. Eszünkbe jutnak a kórházban, lélegeztetőgépen szenvedő társaink, vagy azok, akik tüdőgyulladással és a járványból fakadó egyéb betegségekkel küzdenek.
Együttérzéssel gondolunk az idős otthonok lakóira, akikre egyrészt vigyázunk, hogy meg ne betegedjenek, másrészt éppen ez által okozunk nekik szenvedést, hiszen emiatt nem láthatnak minket, nem láthatják szeretteiket.
Amikor ma este év végi hálaadással fordulunk az Úrhoz, akkor az emberiségnek erre a kiszolgáltatott helyzetére is gondolunk. Hálát adunk azért, hogy az Úristen megmentett bennünket, vagy úgy, hogy elkerültük a járványt, vagy úgy, hogy átvezetett minket a betegségen. Egyúttal kérjük is további gondviselő oltalmát.
Ternyák érsek a homíliájában beszélt arról is, hogy életünk azonban ebben az évben sem csak a Covidról szólt. Láttuk, hogy miközben orvosaink és ápolóink a betegek életéért küzdöttek és küzdenek, voltak és vannak mások, akik a szolgáltatásokban, a boltokban számos egyéb módon az élet számos területén helytállnak, és szolgálják embertársaikat.
Mások pedig városunk, városaink, falvaink szépítéséért fáradoztak.
Azt mondta, hosszú évtizedek óta nem volt lehetőség, hogy székvárosunk patinás egyházi épületeit felújítsuk. Most pedig folyamatban van a bazilika, az érseki székház, a volt Ferences templom és rendház épületeinek felújítása, és rövidesen kezdődik a szeminárium felújítása is. Mindezért hálát adunk istennek, és köszönetet mondunk a döntéshozóknak. Ráadásul városunkban elindul két négycsoportos katolikus óvoda építésének előkészítése, szerte a fő egyházmegyében pedig több mint 20 katolikus óvoda építésének előkészítése van folyamatban, ugyancsak a kormány pénzügyi támogatásával. Van tehát miért hálát adni, van miért köszönetet mondani.
Immár két éve, hogy december 31-e nem csak az év utolsó napja számunkra, hanem ilyenkor emlékezünk, és adunk hálát elődöm, Seregély István érsek úr húszéves egri szolgálatáért. Hálásak vagyunk neki, hogy az akkori lehetőségek keretei között sokat tett a székesegyházunk szépítéséért: a színes üvegablakok, a bronz bejárati ajtó kialakítása, számos szentnek a szobra is az ő nevéhez fűződik, hogy csak néhány ilyet említsünk meg.
Kiemelt gondja volt azokra a településekre, amelyek a szocializmus ideje alatt úgy növekedtek, hogy közben templomot nem építhettek.
Legjelentősebb ilyen alkotásai a mezőkövesdi Jézus Szíve és a kazincbarcikai Szent Család templom. Köszönjük neki, és köszönjük segítőinek, akik ebben támogatták őt. Ezen kívül több mint 50 templom építése kapcsolható hozzá egyházmegyénkben. Megemlítette azt is, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökeként pedig legnagyobb műve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem életre hívása, amely nem csak a magyar katolikus közösséget, hanem az egész magyar társadalmat is szolgálja.
Szentbeszédét Ternyák érsek azzal zárta, hogy amikor az év utolsó napján hálát adunk az Istennek minden ajándékáért, kérjük tőle, hogy a jövő évben is áldja meg minden jóakaratú kezdeményezésünket. Az újesztendőben, új lehetőséget, mintegy új meghívást kapunk arra, hogy megújítsuk életünket, hogy gyökeret verjünk Isten és embertársaink szeretetében. Segítsen ebben a boldogságos Szűz Mária, akit Istenanyaságának ünnepén köszöntünk, és a mai nap szentje, Szilveszter pápa, hogy oltalmuk alatt biztos úton haladjunk földi életünkben, és mindannyian egykor eljussunk az örök boldogságra - fogalmazott a főpásztor.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye
Magyar Kurír 2020.12.31
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Korlátozások szilveszter napján 2020.12.31
  2020-12-31 10:47:53, csütörtök
 
  Idén szilveszterkor tilos a közterületi tűzijáték, és magánterületen is csak a kisebb eszközök használhatók.
A járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték. Magánterületeken is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-t. Mukics Dániel közölte: ez azt is jelenti, hogy a megszokott szilveszteri pirotechnikai termékek nem is érhetők el a kereskedelemben.
Mivel a legtöbbünk számára ezek a kategóriák nem egyértelműek, az OKF közleménye részletezi a tűzijátékok négy osztályát:
Az elsőbe tartozók olyan, akár lakáson belül is használható játékos eszközök, mint például a tortatűzijáték, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. Ezeket a mennyiségi korlát betartásával a 14 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják.
A második osztályba olyan alacsony kockázatú kis tűzijátékok tartoznak, amelyeket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, ugyancsak a mennyiségi korlát betartásával, a 16 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják. Jellemzőjük, hogy legfeljebb 1 kg nettó hatóanyag-mennyiséggel rendelkeznek.
A harmadik osztályba a közepes, szabadtéri használatra szánt tűzijátékok tartoznak. A járvány előtt ezeket lehetett december 28. és 31. között megvásárolni és szilveszterkor felhasználni, ám idén tilos az árusításuk és a felhasználásuk is.
A negyedik osztályba sorolják azokat a nagy méretű tűzijátékokat, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel; ilyenekkel például augusztus 20-án találkozhat a közönség - mondta a szóvivő.
Az idén tehát csak az első két kategóriába tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni, ám közterületen ezeket is tilos működtetni.
Aki társasháza közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron.
Felhívta a figyelmet arra: a tűzijátékokat ne tárolják sugárzó hő mellett, más tűzveszélyes anyaggal egy helyen, tetőtérben, alagsorban vagy pincében, és zárják el a gyerekek elől. Használat előtt olvassák el a használati utasítást, az elnedvesedett és utána kiszáradt vagy sérült burkolatú termékeket ne használják fel, ne irányítsák emberre, állatra, az elhasznált, de még forró tűzijátékot pedig ne dobják a kukába, mert ki fog gyulladni - figyelmeztetett.

Forrás: Index.hu
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Igazolt COVID- vírus fertőzöttek szám 2020.12.28
  2020-12-28 10:44:28, hétfő
 
  Nagyobb kép Link

...... ........... ........... .....



Legfrissebb hírek Link

Fontos tájékoztatók Link

2020.12.27 - Új fertőzöttek szám ezen a napon 609 fő.
Aktív fertőzöttek száma 173164 fő
Naponta frissülő adatok, diagramok és térképek a koronavírus aktuális magyarországi helyzetéről
KORONAMONITOR Link
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Senki sem ragadhat ki minket Isten kezéből
  2020-12-21 22:23:33, hétfő
 
  Még a koronavírus sem ,,ragadhat ki Isten kezéből" figyelmeztet minket Ulrich Neymeyr erfurti püspök, aki rávilágít arra is, miért nem érintik túlságosan a mostani korlátozások az advent ünneplését.
...... .........[kephttps://katolikus.ma/wp-content/uploads/2020/12/karacsony-koron avirus-419416-Egyedi.jpg][/kep]
Advent van, a koronavírus időszakában: ehhez két gondolattal kapcsolódom. Advent első fele a mi Egyházunkban nem arra irányul, hogy Isten Fia a karácsonyi ünnepkor világunkba érkezett, és mi erre készülünk. Nem, mi Krisztus visszatérésére készülünk a világ és a világtörténelem végén. A hívők abból indulnak ki, hogy a világ és annak történelme után, jobban mondva mögötte, létezik egy Valóság, amit Jézus az Isten Országának nevezett. Ez a Valóság a világ és a világ történelmének a végén lesz nyilvánvaló, de már most is Valóság, amely erősebb a halálnál.
,,Senki sem ragadhat ki Isten kezéből" - mondta Hermann Volk mainzi bíboros a merényletben súlyosan megsebesült II János Pál pápáért mondott szentmiséje alkalmából. Még a koronavírus sem. A valóság ilyen megközelítése erősiti azt a bizalmat, amelyre a Biblia számtalanszor buzdít és bátorít. ,,Ugyan ki toldhatja meg életét csak egy könyöknyivel is, ha aggodalmaskodik?" (Mt 6,27) - mondja Jézus a Hegyi beszédben. Az értelmünk arra tanít, hogy a bizalom óvatosság és éberség nélkül könnyelműség, a hit arra tanít, hogy az óvatoskodás bizalom nélkül félelem.
A második gondolatom az, hogy azok az érintkezési korlátozások, amiket a vírus terjedése elleni védekezés céljából követelnek meg, az advent megünneplését nem nagyon érintik. Az advent megünneplése nagyrészt a családon belül történik. A család az adventi koszorú körül gyűlik össze, közös élményeket él meg, adventi énekeket énekel és a szintén családban ünnepelt, közelgő Karácsony örömét éli át. Az adventi szokások mélyen begyökereztek a családokba, és a fertőzések elleni óvintézkedések során újból visszatalálnak ide. A közösségi termekben szervezett adventi délutánokat és karácsonyi vásárokat később találták ki. Az úgynevezett ,,Szállást keres a Szent Család" régi szokása eredetileg nem úgy nézett ki, hogy a fél templomi közösség egy ház előtt találkozik, elénekel egy adventi éneket és a végén forralt bort iszik. Eredetileg ez a szokás a Szent Család útjára utal. Egy Mária képet visznek minden nap más házhoz, ahol szállást, menedéket adnak a Szent Családnak. Majd a következő őket befogadó helyre viszik, ahol szintén Karácsonyra készülnek. Ezt a szép, régi szokást ma is lehet gyakorolni.

Írta: Ulrich Neymeyr erfurti püspök 2020.12.21
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Elindult a regisztráció a koronavírus elleni oltásra
  2020-12-21 16:47:45, hétfő
 
  Elindult az előzetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra. Az oltás önkéntes és ingyenes. Amennyiben szeretné beoltatni magát, regisztráljon most, és értesüljön elsőként a vakcinával kapcsolatos információkról és teendőkről!
Minden élet számít
Az oltás önkéntes és ingyenes. Most Önnek is lehetősége van, hogy jelezze oltás iránti igényét. Ehhez, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot. Ha regisztrál, valamint jóváhagyja a további kapcsolattartást, akkor Ön elsőként kap tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről.
Fontos! Az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg.

Regisztrálni itt lehet Link
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1685
  • e Hét: 3455
  • e Hónap: 16131
  • e Év: 249878
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.