Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben. Aki szétrombolt egy előítéletet, akár csak egyetlenegyet is, az az emberiség ... Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 116 
A Kárpátok éke, havasi gyopár
  2021-04-23 15:40:23, péntek
 
 


Havasi gyopár.
A Kárpátok éke - mondják rá, s valóban: a havasi gyopár ékkőként csillog a magas hegycsúcsok zord ormain.
A havasi gyopár népszerű, kedves kis növény, s azokon a vidékeken, ahol fellelhető - így a Kárpátok népe körében is - számos legenda, történet fűződik a bájos virághoz. Eredetileg sztyeppei növény volt. Évezredes vándorlással került az Alpok, a Kárpátok 1800-3000 méter magasban fekvő, mészkősziklás lejtőire, fennsíkjaira, hogy mosolyt csaljon a fáradt vándorok arcára. A magam részéről a természet egyik apró csodájának vélem ezt a mostohább körülmények között csendben, alázatosan megálló szépséget, mely oly igen kedves a kárpátaljai népnek.
E júliustól szeptemberig nyíló kis virág számos európai országban kedvelt jelkép: a női vadászok és a vadászfeleségek ,,védelmezője", a német hadsereg hegyi vadászainak jelképe, a Dél-Tiroli Néppárt (SVP) címernövénye, Svájcban a hadsereg tábornokainak rangjelzése."
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Évszázados magyar babonák
  2021-04-20 17:04:36, kedd
 
 Évszázados magyar babonák

Ha elszakad vagy pecsétes lesz a ruhád, és ezt csak otthon veszed észre, biztos lehetsz benne, hogy nagy baj elől menekültél meg.
Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben.

Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható.

Ha a szekrény ajtaja magától nyílik ki, pénzügyi veszteség ér.

Ha a bútor recseg, családi bajok várhatóak.

Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit.

Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse.

Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencséd, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot.

Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd.


Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével.

Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.

Ha zsebkendőt adsz ajándékba, haragot jelent.

Ha ollót ajándékozol, elvágod vele a barátságot.

Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.

Ha a só kiömlik, veszekedés várható.

Ha az ajándék virág papírjában tű marad, vége a barátságnak.

Ha leesik a kés, acsarkodás várható, ha beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthatsz.

Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
600 éve született Gutenberg
  2021-04-14 11:22:52, szerda
 
 


Gratia sit tibi et gloria magnoperose Johannes,
Essemus sine te alii, non qui sumus.

Hála, dicsőség jár teneked, nagyművű Johannes,
Nélküled másmilyenek lennénk, mint ma vagyunk.

600 éve született Gutenberg
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (Mainz, 1400 k. - Mainz, 1468. február 3.)
német ötvösmester, feltaláló. A mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás feltalálója, a betűfém, a kézi öntőkészülék, a nyomdafesték, a szedő-sorjázó vagy más néven szedővas (winkel), a kézisajtó és a festékező labdacs európai elterjesztője.
Mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás
Az előre fából kifaragott, vagy öntött kész oldalak nyomtatása már szokásban volt. Először a fatáblákra vésték az egész szedéstükröt. A folyamatnak azonban volt egy nagy hátránya, mivel minden egyes könyvhöz teljesen új fametszeteket vagy nyomódúcokat kellett készíteni, nemigen lehetett vele sokféle könyvet előállítani. Gutenberg a kevesebb vésésigény végett, a fatáblákat felfűrészelte különálló betűkre. Ezek a betűk nem simultak szépen egymáshoz, nem álltak egyenes vonalban. Nem lehetett velük jó minőségű nyomatot létrehozni. Ekkor gondolt arra, hogy fémből próbál betűket csinálni.
Először acélból mindegyik betűből egy-egy példányt vésett ki. Ez volt az ún. patrica vagy bélyegző, amelyet azután egy valamivel lágyabb réz vagy bronz darabba ütött. Így keletkezett a negatív - azaz mélyedést és nem domborulatot felmutató - betűképet tartalmazó matrica. A matricát használta az öntőkészüléknél, a végső betű elkészítéséhez.
Betűfém
Hosszú kísérletezés után találta meg Gutenberg a megfelelő ötvözetet, melynek összetétele nagyrészt ólom, és bizonyos arányú antimon és ón.

Forrás és bővebb információ: Wikipédia és Cultura kulturális magazin

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Európában az első és egyetlen: Világbéke Gong
  2021-04-13 12:04:30, kedd
 
 


Világbéke Gong

Az alkotás Indonézia ajándéka Gödöllő városának. A világon az ötödik, Európában az első és egyetlen ilyen emlékmű.

A Gong a világbékét és a Föld népeinek testvériségét hirdeti.
Középen a kék földgolyó, körben a főbb világvallások szimbólumai és a Föld országainak zászlói. A gongot bárki megszólaltathatja, kifejezve ezzel békevágyát.

A Bali szigetén 2002-ben elkövetett robbantásos merénylet áldozatainak emlékére az indonéz Világbéke Bizottság hozta létre ezt az alkotást, melynek azóta több példányát állították fel a Föld különböző pontján. A gong 2 méter átmérőjű, 150 kilós, egy indonéz szobrászművész alkotása.
Illés Mihály Magyarország indonéziai és Mangasi Sihonbing Indonézia magyarországi nagykövete munkájának köszönhetően Európa első Világbéke Gongját hazánkban, Gödöllő központjában állították fel. A Világbéke Bizottság választása azért esett Gödöllőre, mert a város aktívan részt vállalt a 2004-es cunami utáni magyar mentő- és orvoscsoportok által nyújtott segítségben.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Két magyar kutató
  2021-03-14 10:04:26, vasárnap
 
 


Ez a két magyar kutató tényleg megmentheti a világot a műanyagoktól

Két fiatal magyar gyógyszervegyész, Madaras Liz és Lévay Krisztina olyan baktériumkoktélt állítottak elő, amely megszabadíthatja a világot az egyszerhasználatos műanyagok hulladékától.
A két fiatal egy olyan olajalapú műanyagokat újrahasznosító biotechnológiai eljárást fedeztek fel, amellyel az eddig eltüntethetetlen műanyagokat teszik komposztálhatóvá. A lányok Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismerkedtek meg: Madaras Liz biomérnök, Lévay Krisztina pedig vegyészmérnök hallgatóként tanult.
Kutatásaikat egy garázslaborban kezdték, '80-as évekbeli eszközökkel, kis költségvetéssel, aztán elkezdtek dolgozni azért, hogy egy “egészséges biotechnológiai vállalkozás" legyenek, és ne csak egy kutatási projekt. Felfedezésük mára védettséget élvez, kialakították cégstruktúrájukat, már nyolcan dolgoznak Poliloop nevű cégüknél, és találtak terveikhez magyar befektetőt is - mondták el a Kék Bolygó című az adásban.
Az innováció lényegét Lévay Krisztina úgy foglalta össze, hogy más technológiákkal szemben ők nemcsak egy szegmensre koncentrálnak;
baktériumkoktéljuk a műanyagok széles spektrumát képes lebontani, nagyjából minden olyan műanyaghulladékot, ami egy háztartásban keletkezik.
Madaras Liz szerint eljárásuk azért különleges, mert a műanyagokat, amelyeket időtállónak terveznek, a baktériumokkal képesek környezetazonos anyaggá átváltoztatni, így azok vissza tudnak kerülni az ökoszisztémába. Ugyanis az olaj, amiből ezek a műanyagok készülnek, sok millió évvel ezelőtt állati és növényi maradványokból keletkezett.
A lebontáshoz semmiféle előzetes kémiai kezelésre vagy előválogatásra nincs szükség. A szelektíven gyűjtött műanyaghulladékot az általuk felfedezett technológiával mintegy nyolc hét alatt környezetben hasznosítható biomasszává alakítják, amelyet később talajjavítóként lehet használni a mezőgazdaságban. A végterméket külső laboratóriumok is vizsgálják, eddig jó eredményeket kaptak, de az ipari hasznosítás előtt még többször elvégeztetik ezeket a teszteket - mondták.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Fábri Péter - Mi magyar jöttmentek
  2021-03-10 11:41:45, szerda
 
 


Fábri Péter - Mi magyar jöttmentek

Mi magyarok, jöttmentek vagyunk. Ki Galíciából jött, ki Etelközből. Hogy ki honnan jött, az jószerivel attól függ, hogy ki meddig megy vissza az időben: nagyanyjáig, ükapjáig, ükanyjának ükapjáig.
Jönni mindannyian jöttünk valahonnan. Ami a menést illeti: ki tudja.
Bartók mindenesetre elment, Szentgyörgyi Albert is elment. Neumann János Molnár Ferenc és Márai Sándor is elment.
Az őseik jöttek, ők mentek.
Elment Ligeti is, Kurtág is. Zeneszerzők, tudósok, írók, orvosok, mérnökök. A magyar jöttmentek.
Mi, magyar kunok például jöttmentek vagyunk.
Az én kun őseim valahonnan Ázsiából jöttek valamikor a középkorban. Ma már nem beszélünk kunul, csak magyarul.
Mert itt maradtak és ha ma egy grafikus meg akar rajzolni egy ősmagyar arcot, nagy valószínűséggel mellétrafál és a kunok közül választ modellt.
Mi, magyar zsidók, jöttmentek vagyunk. Az én zsidó őseim például valószínűleg többfelől jöttek, éppenséggel Galíciából is, mert askenázi őseim is voltak, de Spanyolországból is, mert voltak szefárd őseim is.
Jut is eszembe Spanyolországról: Amerika felfedezése után Spanyolország a világ leggazdagabb országa lehetett volna.
Csakhogy az iparát és kereskedelmét nem fejlesztő Spanyolország aranya a szorgos hollandokhoz vándorolt.
Akik mellesleg befogadták a Spanyolországból elűzött zsidókat is és velük együtt gazdagodtak meg.
Mi magyar besenyők, jöttmentek vagyunk. Mára elfelejtett nevű ellenségeink addig üldöztek minket, amíg ki nem rekesztettek ázsiai otthonunkból és el nem vergődtünk ide a Duna-Tisza közére.
Aztán itt maradtunk és ma már nem beszélünk besenyőül, csak magyarul. Olyannyira, hogy adtunk egy nagy magyar költőt is a magyar irodalomnak: Csoóri Sándort, aki már annyira magyarnak érzi magát, hogy másokat nem is néz jó szemmel ebben a nyelvi és kulturális közösségben.
Mi magyar cigányok, jöttmentek vagyunk. Idejöttünk és annyira megtetszett nekünk ez a szép ország az ő szomorú dalaival, hogy muzsikusaink közül a legtöbben el is felejtették a régi cigány dalokat és magyar dalokat játszottak helyette.
Jöttünk és hoztunk egy Biharit, egy Lavottát, egy Déki Lakatos Sándort. Hoztunk költőket is, Choli Daróczi Józsefet, Bari Károlyt; hoztunk mesemondót: Lakatos Menyhértet.
Nagyon sok ház áll ebben az országban, amelynek a falát mi húztuk föl. Szeretnénk, ha ez az ország is szeretne minket annyira, mint mi őt. Hiszen közülünk is legtöbben már csak magyarul tudnak.
Mi magyar németek, jöttmentek vagyunk. Úgy megszerettük ezeket a derék magyarokat, hogy mi adtuk a magyar nyelvnek (és a magyar iparosoknak) a szerszámok egész sorát.
Mi hoztuk a sperhaknit, a dűznit, a bűnés kalapácsot, mi építettük a gangokat és mára úgy elmagyarosodtunk, hogy már a saját szavunkat sem értjük. Meg tudja még mondani valaki, mi is volt az a ringlispíl?
Mi magyar szerbek, mi magyar szlovákok, mi magyar szlávok: jöttmentek vagyunk.
Idejöttünk Mária Terézia hívására, amikor itt állt az ország üresen, és nem volt dolgos kéz, a törökök elvonulása után. Annyira szépnek láttuk ezt az országot, hogy egyikünk, bizonyos Petrovics Sándor, meg is írta itt nekünk a legszebb magyar verseket.
Persze ő csak amolyan hígmagyar volt, mondta egy Németh nevű magyar száz évvel később, akinek valahogy nem jutott eszébe, hogy ezzel az ő nevével talán ő sem kunoktól vagy besenyőktől származik.
Sebaj, Petrovics Sándorral együtt mi is úgy gondoljuk: ,,Magyar vagyok. Legszebb ország hazám / Az öt világrész nagy területén".
Mi magyar románok, jöttmentek vagyunk. Mi is szeretjük a magyar nyelvet, ezért aztán hagytunk itt egy József Attilát, igaz, őbeléje kun vér is vegyült.
Mi magyar horvátok, jöttmentek vagyunk. Jött ide velünk egy bizonyos család: a Zrínyiek.
Nagy mehetnékjükben az egyik Szigetvárat védte a töröktől, a másik az egész Délvidéket, de olyan is akadt, akinek fejét vették, mert nagyon magyarkodott.
Mi magyar szlovének, mi magyarlengyelek, mi magyar ukránok...
Folytathatnám.
A kínaiakkal és az angolokkal, a franciákkal és az olaszokkal,
akik itt élnek és szeretik ezt az országot.
Akik segítenek szebbé és gazdagabbá tenni. Akiknek a gyerekei már magyariskolába járnak.
Jöjjetek hát, magyarok!
És ha menni akartok, menjetek! Járjatok-keljetek,
Jöjjetek-menjetek, büszkén és szabadon, ahogyan szabad emberekhez, büszke jöttmentekhez illik, Galíciától Mátyásföldig."

Fotó: Boncsér Árpád szobrászművész
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Gondolat ébresztő gondolatok
  2021-03-10 11:20:30, szerda
 
 


Becsüld meg a belső történeteteidet"

Ha valaki megkérdez, mondj pár szót magadról - akkor többnyire arról beszélsz, amit a leglényegesebbnek tartasz. Hol élsz. Mit tanultál/ mit dolgozol. Család. Hobbi. Sport.
Érettségi. Diploma. Lagzi. Kitüntetés. Kinevezés.
Egy ember hivatalos életrajzának mérföldkövei ezek - ebből állítják össze az ember történetét, amit aztán majd, ha híres ember lesz belőle, elmondanak a sírjánál, mint gyászbeszédet, és lexikonokba foglalnak.
De vajon tényleg ezek a leglényegesebb történetek, amik jellemeznek minket?
Nem.
Engem például sokkal jobban meghatároznak olyan kis történetek, amiket keveseknek, vagy senkinek sem mesélek el. És szerintem nem vagyok ezzel egyedül.
Történetek traumákról. Történetek gondoskodásról. Történetek szerelemről. Történetek a természetről.
Némelyikhez egy érintés kapcsolódik, másikhoz egy árnyék, harmadikhoz egy csók íze vagy egy testi/lelki sérülés fájdalma.
Ezek közül a történetek közül egyeseket szívesen felidézünk, másokat nem. Nem mindegyik történetre vagyunk büszkék - egyeseket kimondottan szégyellünk. Vannak olyan kis történetek is, amelyeket a külvilág mércéjével igazán jelentéktelennek kellene minősíteni, és mégis: mi egy külön kis megbecsült helyen tartjuk őket az emlékezetünkben és kísértik az álmainkat.
Ha megfosztanának minket ezektől, akkor ami maradna: egy külső váz. Amiért annyit küszködünk és izzadunk és törekszünk egész életünkben. És amiben, ha belegondolunk, nem vagyunk igazán jelen. Mennyire inkább jelen vagyunk a kis belső titkos “lényegtelen" történeteinkben.
Becsüld meg a belső történeteteidet: azok határozzák meg, aki vagy. És akikkel megosztod őket, azok ismernek meg téged igazán.

Drogriporter (Facebook)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Hátha téged is érdekel...
  2021-03-09 14:39:48, kedd
 
 


Piros cipők. Ezúttal férfiak lábán. (Facebook)

Piros színű maszk és egy vörös gyapjúfonal, ami segít tartani a távolságot, de egy jobb világban össze is köt minden férfit a nők elleni erőszakkal szemben. Ez volt a Férfiak piros cipőben flashmob az olaszországi Biellában. Az eseményt Paolo Zanone textilipari vállalkozó, egyben a Teatrando társulat vezetője szervezete egy festékszóróval felfegyverkezve, hogy pirosra fesse a résztvevők régi cipőit.

Naponta egy nőt megölnek, mégis nőket látok csak felvonulni, tiltakozni, segítségért kiáltani" - írta a Twitteren pár napja Milena Gabanelli újságíró. “Nem láttam egyetlen olyan kezdeményezést sem, amelyet férfiak szerveztek volna férfiak ellen, akik megölik a barátnőjüket vagy a feleségüket. Hol vagytok? Hát nem a férfiak dolga megvédeni a nőket?"

Innen jött a Teatrando társulat színészeinek ötlete, akik a Ponte della Maddalenától indulva a belvárosba mentek, ahol plakátokon üzentek “Férfiaktól férfiaknak", hogy együtt nemet mondjanak végre a nők elleni erőszaknak."

forrás:
la Repubblica


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Tiffany-lámpák
  2021-02-27 12:17:53, szombat
 
 


Ezek a lámpák voltak az ún. Tiffany-lámpák, amelyek színes üvegdarabokból álltak, különböző mintáik és formáik voltak, és a szecesszió stílusát tükrözték.
A XIX. század végén és a XX. század elején rendkívül népszerű volt a Tiffany-lámpa, szecessziós mintázatával szalonok, kaszinók és a közösségi élet számos egyéb helyszínét tette hangulatossá. Az előállítás bonyolultsága, illetve az ebből adódó magas ár következtében azonban ezeknél meg is állt az elterjedtsége. A finom stílusú díszüveg műalkotásnak nem kedvezett a következő időszak történelmének durvasága, így egy időre el is tűnt. A XX. század vége felé kezdett ismét divatba jönni, hogy mostanra az otthonok belső dizájnjának meghitté tételében is jelentős szerepet kaphasson.
A Tiffany-lámpát többrétű funkciója emeli ki a berendezési tárgyak közül, ugyanis esténként meghitt hangulatú fényt árasztva teszi otthonossá a lakást, napközben pedig színpompás külsejével válik meghatározó dísztárggyá.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Louis Comfort Tiffany
  2021-02-27 11:59:23, szombat
 
 


173 éve született
Louis Comfort Tiffany
(New York, 1848. február 18. - 1933. január 17.) amerikai művész, üvegfestő, a Tiffany-üveg kidolgozója.
Tiffany nevéhez festett üvegablakok, kerámiák, zománcok, fújt üvegek, fémmel ötvözött üvegek és az ún. Tiffany-lámpa kapcsolódikInkább egy csodálatos üvegablakot hoztam lámpa helyett.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 116 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 120 db bejegyzés
e év: 722 db bejegyzés
Összes: 3800 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 341
  • e Hónap: 2980
  • e Év: 60256
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.