Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/36 oldal   Bejegyzések száma: 358 
A Pizza története
  2024-05-24 17:00:30, péntek
 
 


A Pizza története

A pizza története régóta visszanyúlik az ókori Egyiptomig és Rómáig, ahol különféle gabonából készült tésztákat töltöttek meg különféle feltétekkel. A modern pizza, amit ma ismerünk, azonban az Itáliában található Nápoly városában alakult ki a 19. században. A pizza akkoriban alacsonyabb osztályú emberek étkezése volt, mivel a tészta és a paradicsom - ami a pizza alapja - olcsó alapanyagok voltak.Az első pizzéria Nápolyban 1889-ben nyílt meg, és a pizza azonnal népszerűvé vált. Az első pizzák egyszerűek voltak, csak paradicsomszósszal és sajttal voltak megtöltve. Aztán később hozzáadtak más feltéteket is, mint például a sonka, a szalámi és a gomba.
Amerikába az első pizzéria 1905-ben nyílt meg New Yorkban. Azóta a pizza népszerűsége világszerte megnőtt, és számos variációja alakult ki, mint például a pepperoni pizza, a hawaii pizza és a vegán pizza.
Az olasz pizzát ma már a világ szinte minden pontján megtalálhatjuk, és sokféle formában készülnek, a klasszikustól a modernig. A receptjei is változtak az idők folyamán, de a lényeg ugyanaz maradt: egyszerű alapanyagokból készült finom tészta megtöltve ízletes feltétekkel.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A magyar természet napja - május 22.
  2024-05-22 17:23:03, szerda
 
 


A magyar természet napja - május 22.

Miért jött létre ez a nap?

Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk az volt, hogy megalapítsák a magyar természet napját, és ezzel ráirányítsák a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára. A kezdeményezéshez számos szervezet, és közel 15 000 ember csatlakozott, így a dedikált napot létrehozták.
Ezzel a páratlan társadalmi összefogással bebizonyosodott, hogy a magyarok elkötelezetten és őszinte ragaszkodással állnak ki természeti értékeink és erőforrásaink védelme mellett.
A magyar természet napja május 22. lett, amikor globálisan a biodiverzitás világnapját ünnepeljük. A jeles napot először 2015. május 22-én, a Margitszigeten található Holdudvarban tartotta meg a három kezdeményező szervezet. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Május 21 a Tea Nemzetközi napja
  2024-05-21 17:13:33, kedd
 
 Május 21 a Tea Nemzetközi napja
Az ENSZ (a tea megbecsülésének kifejezésére) 2020-tól május 21-ét a tea nemzetközi napjává nyilvánította.

Egyébként, mint a legtöbb nemzetközi nap, a tea sem vár el tőled semmit, nincs is különösebb funkciója azon kívül, hogy felhívja a figyelmedet az italra.
A víz után a tea a második legtöbbet fogyasztott ital a világon, egyben az egyik legrégebbi is: közel-keleti és ázsiai ásatások során találtak több mint 4000 éves teáskannákat és teáskészletet is, sőt a csészékben tea maradványokat. A teának hosszú és érdekes története van, népszerűsége pedig folyamatosan növekszik. A kínai legenda szerint Sen-nung császár fedezte fel a teát időszámításunk előtt 2737-ben, hála egy véletlen balesetnek. Az azonban vitathatatlan tény, hogy Kínában már az időszámítás előtt a mindennapok részévé vált a teafogyasztás, és a buddhista szerzetesek vándorlásának köszönhetően nemsokára Ázsia-szerte elterjedt.

A nyugati világ jóval később ismerte csak meg a teát: holland kereskedők hozták be először Európába 1606-ban. Véletlen egybeesés, hogy Kínában nem sokkal azelőtt fedezték fel, hogyan lesz a zöld teából fekete tea, így hozzánk már az aromásabb, intenzívebb ízű fekete változat jutott el, a mai napig legtöbben erre a fajtára asszociálunk a tea szót hallván, pedig Kínában évezredeken át ,,zölden" fogyasztották ezt az ikonikus italt, sőt Kína, Japán és Korea területén a mai napig a zöld tea a népszerűbb. Magyarországon maga a tea szó is magyarázatra szorul, hiszen a világ összes másik nyelvében csakis a Camellia sinensis cserje leveleiből készült italt értik alatta, míg nálunk minden más növényi főzet is ezen elnevezés alatt fut, lásd kamillatea, hársfatea, stb. Angolul és franciául ezek a gyógynövényes italok tisane vagy infusion néven ismertek, megkülönböztetve őket a valódi teától, mely alatt csakis a teafélék hat családját értik, vagyis a fekete, a zöld, a fehér, a sárga, az oolong és a pu-erh teát. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A tea az álmodozók bora"
  2024-05-21 16:33:14, kedd
 
  A tea az álmodozók bora"

íme, Kosztolányi Dezső, a teaimádó:
"Akarsz-e játszani mindent, mi élet,
havas telet és hosszu-hosszu őszt,
lehet-e némán teát inni véled,
rubin-teát és sárga páragőzt?"

"Imádom a teát. Azok, akik nem értik, tartalmatlannak nevezik. A szemükben csak pár milligrammal több a semminél. A parfümje, a lelke, az illúziója elvesz, mert nem tudják lemérni, és csak a sárga, forró víz marad a csészéjükben. Azt mondják, hogy nincs lelke, pedig csak az egyénisége hiányzik. Magunk adunk neki egyéniséget. Meddő és királyi ital, amely nem táplál, de teret enged a belegondolásunknak, az álmainknak és a fantáziánknak. Terméketlen, önmagáért való, kéjes, mint a csók. A többi italok követelőznek. Elveszik valaminket, vagy adnak valamit, megváltoztatnak. Ez csak kihozza, hangsúlyozza, aláhúzza igazi valónkat, megmutat önmagunknak, az arcunkat tükrözi. Hasonlatos a szőke nőkhöz, akik azonnal átveszik a férfi egyéniségét, s ha géplakatossal beszélnek, a gépek érdeklik, de ha költő szól hozzájuk, ábrándosak lesznek, és rímekben felelnek.

A hangulatok egész skáláját tudom vele kifejezni. Az, aki ügyes szakácsa az érzéseinek, a virágzó teabokor minden varázsát bele tudja csempészni a csészéjébe. Nem is igen bízom azokban, akik csak szokásból isszák, mással készíttetik el, s következetesen citrommal és rummal fűszerezik, és reggel vagy este egyformán ragaszkodnak hozzá. Azt mondom, hogy minden csésze tea egy önportré. Ismertem egy nőt, aki addig vitte a teakészítés művészetét, hogy a hangulatait egész hűen tudta vele visszaadni. Az udvarlójának pedig úgy nyújtotta át, hogy néha vallomás volt - forró és félreérthetetlen -, néha évődés, néha pedig a szeszélyek szeszélye, egy kimagyarázhatatlan zavar, amely a végletekig csigázta a kíváncsiságot. Vannak fantaszták, akik csak a páráját és aromáját szeretik, s a csészére hajolva álomútra kelnek Kínába, Ceylonba vagy a Szunda-szigetekre, oda, ahol ez a keserű és egzotikus gyökér terem. A tea az álmodók bora."

Képek:
A piros ruhás teázó hölgy Berény Róberttől 1935-ből.
Egy csésze tea a fotelben - az amerikai Mary Cassatt festményén 1880-ból.
Az ifjú Kosztolányi
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A tea már legalább 5000 éve velünk van
  2024-05-21 16:01:01, kedd
 
 


A tea már legalább 5000 éve velünk van, mégiscsak a Közel- és Távol-Keletről származik, ahol többféle legenda kering a zöldtea ivásának eredetéről.
Kép: Tea Múzeum Kína

A Kínai legenda szerint, i.e. 2737-ben, Shen Nong császárt, gyógynövényekben jártas uralkodóként jegyezték fel, aki egy véletlennek köszönhetően fedezte fel a teát. Miközben a kerti konyhájában vizet forralt, leesett egy levél a közeli fáról és belesodródott a fazékba. Az édeskés illat hamarosan megcsapta a császár orrát, aki végül maga is megkóstolta a zöldessé vált vizet. Az eredmény annyira megtetszett neki, hogy további kutatásokat végzett a növénnyel. Feltételezhetőleg ezeknek a kutatásoknak hála fedezték fel először a növény gyógyászati tulajdonságait.
Egy másik népszerű legenda Bodhidharma indiai buddhista szerzetesről szól, akit a zen-buddhizmus alapítójaként is jegyeznek. Állítólag 520-ban elhagyta Indiát, hogy Kínában terjessze a buddhizmus tanait, és igaz hitének bizonyítékaként megfogadta, hogy kilenc évig meditál alvás nélkül. A meditációja vége felé azonban elaludt és végtelen szorongással ébredt. Ettől annyira összezavarodott, hogy ijedtségében levágta a szemhéját és a földre dobta azokat. Az ezekből kinőtt teacserjékből Bodhidharma ezután serkentő italt főzött, aminek segítségével véghez vitte a meditációt.
Japánban a tea története a 9. század elején kezdődött, amikor is Saga császár buddhista szerzeteseket küldött el követként a kínai udvarba. Az onnan visszatérő Saicho nevű szerzetes azonban teamagokkat is hozott magával, amiket aztán a kolostora hátsókertjében ültetett el.
Új szerzeménye felkeltette a Császár figyelmét, amitől kezdve a teázás egy új irányzata jött létre, ami csak a nemesek kiváltsága lehetett. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Münchhausen báró valóban létező személy volt.
  2024-05-11 16:13:33, szombat
 
 


1720. május 11-én született Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen, alias Münchhausen báró (elhunyt: Bodenwerder, 1797. február 22.) német katona, sok irodalmi alkotás nagyotmondó fiktív főhőse.

Ő az a karakter, aki ihlette Rudolf Erich Raspét a Münchhausen báró kalandjai című regény főszereplőjeként. Az igazi báró valójában valószínűtlen meséiről vált híressé: ezek között szerepelt a holdutazás, az ágyúgolyón való lovaglás és saját magának a mocsárból való kiemelése sértetlenül, saját hajánál fogva.

Münchhausen Antal Ulrik braunschweig-wolfenbütteli fejedelem egyik apródja volt, aki mesterével Oroszországba költözött. Az orosz lovasság hadnagyává nevezték ki, amikor Antal Ulrik 1739-ben az orosz hadsereg parancsnoka lett. Rigában állomásozott, de részt vett két hadjáratban az Oszmán Birodalom ellen 1740-ben és a következő évben. Amikor Antal Ulrikot 1741-ben bebörtönözték, Münchhausen továbbra is az orosz hadseregben szolgált. 1750-ben VI. Iván orosz cár a lovasság kapitányává nevezte ki.

1744-ben feleségül vette Jacobine von Duntent, a livóniai Dunte-birtok közelében levő Liepupe templomában. Nyugállományba vonulása után feleségével bodenwerderi birtokán élt egészen annak 1790-ben bekövetkezett haláláig. Itt szerzett nagy hírnevet mulatságos és túlzó meséivel; ugyanakkor megbecsült üzletember lett. Hetvennégy évesen újraházasodott, de a házasság botrányos volt, és válással végződött, mivel tizenhét éves új felesége fűvel-fával megcsalta. Hetvenhetedik évében elszegényedve halt meg szülővárosában.

A Münchhausenről szóló történeteket egy névtelen szerző gyűjtötte össze és adta ki 1781-ben. Az angol nyelvű változat 1785-ben jelent meg Londonban, Rudolf Erich Raspe kiadónál, Munchhausen báró Elbeszélése csodálatos oroszországi utazásairól és hadjáratairól, avagy Munchhausen báró meglepő kalandjai címmel.

1786-ban Gottfried August Bürger lefordította Raspe történeteit német nyelvre, és ki is bővítette őket. Művét Wunderbare Reisen zu Wasser und zu Lande: Feldzüge und lustige Abenteuer des Freiherrn von Münchhausen (Csodálatos utazások szárazföldön és tengeren: Münchhausen báró katonai hadjáratai és komikus kalandjai). Bürger változata a legismertebb a német olvasók körében.

A 19. századra a történet számos szerző által számtalan átalakításon és bővítésen ment keresztül, és sok nyelvre lefordították, köztük eszperantóra is, összesen több mint száz különböző kiadásban jelent meg. A Münchhausen báró kalandjai Oroszországban is megjelent, ahol nagyon jól ismert lett, főleg gyerekváltozatokban. 2005-ben szobrot is állítottak neki Kalinyingrád városában (Königsberg). Pozsonyban található egy másik, neki szentelt szobor, amely a bárót híres ágyúgolyóján lovagolva ábrázolja.

Nem világos, hogy a történet anyagának mekkora része származik a bárótól; ismert azonban, hogy a többsége olyan népmeséken alapul, amelyek már sok évszázaddal születése előtt forgalomban voltak.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Május 4. Szent Flórián napja, a magyar tűzoltók napja
  2024-05-07 17:04:52, kedd
 
 


Május 4. Szent Flórián napja és egyben a magyar tűzoltók napja.

Életéről az első fennmaradt írás 511-ből származik, Eugippius tollából. A Vita Sancti Severini fontos forrása az 5-6. századi Közép-Európának, Noricumnak és Rhaetiának. Ugyanakkor ahány Szent Flóriánról szóló cikket olvasunk, annyi féle különböző, egymásnak sokszor ellentmondó információt találunk.

A legkorábbi magyarországi Flórián ábrázolás a XV. századból ismeretes a török hódoltság megszűntével a betelepült németek révén. Később az egyre szaporodó, egész falvakat, városokat elpusztító tűzvészek nyomán egyre több kép, szobor vagy kápolna készült, szentmiséket tartottak, harangoztak, sőt néhol böjtöltek a tiszteletére. A “tüzes" mesterségek - pékek, kéményseprők, kovácsok - képviselői választották külön védnökük gyanánt. Szent Flórián ünnepét országszerte többfelé megünnepelték az önkéntes tűzoltóegyletek tagjai.

Szent Flórián valamikor 240 körül született és a krónikák szerint 304. május 4-én szenvedett vértanúhalált.

Több csodás esemény beszélnek el róla a régi krónikák. Az egyik szerint Flórián még gyermek volt, amikor imádságára csodálatos módon kialudtak egy égő ház lángjai. A másik történet szerint egyszer egy szénégető nagy máglyát rakott, melyet annak rendje-módja szerint portakaróval fedett be. Amikor a farakás belseje már izzott, egy nagy szélvihar megbontotta a portakarót, és az egész lángba borult. A szénégető próbálta újra befedni a máglyát, de eközben ő maga is a lángok közé esett. Nagy veszedelmében így fohászkodott: ,,Szent Flórián, aki vízben lettél vértanú, küldj vizet segítségemre, és mentsd meg az életemet!" Azonnal víz öntötte el a máglyát, és a szénégető megmenekült.

Vértanúságáról szóló történetét a kódexek is megőrizték. A Berni Kódex adatait egészíti ki a “Passio St. Florian", a tulajdonképpeni legenda, ami két kéziratból maradt ránk a IX. század végéről. Florianus Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében. Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen Caecia erőd parancsnoka lett. Az erődben egy alkalommal hatalmas tűzvész tört ki, amelyet Flórián fékezett meg. Katonái, akiket a tűzhaláltól mentett meg, Flórián csodás hatalmának tulajdonították megmenekülésüket. Flórián vesztét is a katonáiért érzett odaadása okozta:

“Diocletianus és Maximian császárok uralkodása idején üldözték a keresztényeket. Ebben az időben a Noricum-parton Aquilius helytartó kormányzott, aki Lorchba érkezése után nagy buzgalommal látott hozzá a keresztények felkutatásához. Florianus katonái közül is elfogtak negyvenet, kiket hosszú kínzások után tömlöcbe vetettek. Florianus igazságérzete, emberségessége fellázadt Aquilius kegyetlenkedései ellen, börtönbe vetett 40 társa mellé állt, magát is kereszténynek vallva. Ezt megtudva a helytartó felszólította, hogy áldozzon az isteneknek, ezt azonban Florianus megtagadta. Ekkor kegyetlenül megkínozták, majd kínpadra feszítették. Végül megszületett az ítélet és a császár parancsára 304. május 4-én malomkővel a nyakában az Enns folyóba vetették. A hóhér, aki bedobta megvakult, a folyó megijedt és a holttestet egy kiálló sziklára sodorta, ahol egy sas kiterjesztett, keresztet formáló szárnyakkal őrizte. Majd a szent megjelent egy asszonynak és megmutatta a helyet, ahol a holtteste található. A jelenés után az asszony befogta az igavonó állatokat, az Enns folyóhoz hajtott és megtalálta a holttestet, amit a pogánytól való félelmében szalmával és lombbal takart le. Az úton az igavonó állatok úgy kifáradtak, hogy egy lépést sem mentek tovább. Akkor az asszony fohászkodására egy forrás fakadt a földből, amely még ma is ad vizet. A felfrissült állatok továbbmentek, majd megálltak azon a helyen, amit a szent megjelölt. Sietve és titokban temették őt el. A sírnál számos csoda történt; gonosz szellemeket űztek ki emberekből, betegek gyógyultak meg és találtak enyhülést. Mindez történt a Noricum-part közelében Lauriacumban, Diocletianus és Maximian uralkodása idején, amikor Aquilinus volt a helytartó."

A hagyományoknak megfelelően 1991 óta minden évben május 4-én tartják ,, A magyar tűzoltók napját", ami egyben Szent Flórián napja is, aki a tűzoltók védőszentje. Széchenyi Ödönnek, a ,,legnagyobb magyar" fiának, a magyar tűzvédelem legfontosabb alakjának közbenjárására a tűzvédelem eszköz- és követelmény-rendszerének kidolgozásával, saját szaklap és segélyegylet alapításával megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség (1870), amely 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Az igazság és kapzsiság hazugsággal párosulva
  2024-05-03 00:29:52, péntek
 
 


Mineko Iwasaki minden idők leghíresebb gésája. Nagyon sokan olvasták élete történetét, még többen látták az abból készült filmet, aminek a címe: Egy gésa emlékiratai. Van azonban egy kis gond ezzel: a könyv szerzője nem ő, hanem egy bizonyos Arthur Golden, aki valójában ellopta a nő történetét, annak engedélye nélkül. A szerző minden interjúban azt állította, hogy a könyv az ő fantáziájának a szüleménye - de soha nem tagadta, hogy a hitelesség kedvéért egy csomó gésával is beszélt. Hazudott. Valójában könyvének egyetlen forrása volt: Mineko Iwasaki, akinek egy az egyben leírta az életét, a nő engedélye nélkül. Ráadásul a férfinak eszébe sem volt betartani az ígéretét, hogy titokban tartja a nő kilétét, mert nagyon is büszke volt rá, hogy ez a híres gésa szóba állt vele, ezért már az előszóban is megköszönte neki és később több interjúban is megemlítette a nevét. Ezt épp lehetne akár korrektnek nevezni - de valójában kicsit sem volt az. A nő eleve úgy vállalta a beszélgetést, hogy kérte, ne hivatkozzon rá, mert a gésák munkájának fontos része a titoktartás, ezért nem csak ismerősei vették zokon indiszkrécióját, de még halálos fenyegetéseket is kapott. Ennek fő oka az volt, hogy Golden teljesen tévesen írta le a gésák életét. Ő, férfiként kizárólag a szexre koncentrál, és nagyjából luxusprostiként írja le a gésákat, ami nagyon messze áll a valóságtól. De vétett egy csomó hibát is a rituálék leírásában, (pl a híres mizuage, amikor elveszítik a lányok a szüzességük, nem is létezett, pontosabban nem így, nem ott és nem akkor - ráadásul a könyvben egy traumatikus, megalázó élmény, míg a valóságban például saját szüzessége elveszítése Iwasakinak kifejezetten kellemes emlék maradt). Érthető persze Golden tévedése is, hiszen Japánban léteznek olyan prostituáltak is, akik kifejezetten a nyugati férfiakat célozzák gésának beöltözve - de amit ők nyújtanak és amit egy igazi gésa, az teljesen más, viszont egy külföldi fejében könnyen összekeveredhet. Hogy a tényeket helyre tegye, Iwasaki megírta a saját verzióját is, ami magyarul is megjelent A gésák gésája címmel. Nagy siker lett ez is - de persze nem olyan nagy, mint Golden könyve, hiszen a csiklandós mesék mindig jobban eladhatóak, mint a tények. Ám akit az utóbbiak érdekelnek, és nem egy fehér férfi szexuális fantáziája alapján szeretné megismerni a gésák világát, az inkább ezt vegye kézbe.

Fodor Marcsi író, újságíró facebook oldaláról
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Zsolnay Vilmos világhírű keramikusművész.
  2024-04-21 19:51:47, vasárnap
 
 


Zsolnay Vilmos
(Pécs, 1828. április 19. - Pécs, 1900. március 23.) a Zsolnay-porcelánmanufaktúrát világhírűvé tevő keramikusművész.
Bár festőművésznek készült, apja kívánságára 1853-ban átvette a családi üzlet irányítását, majd 1863-ban bátyja pécsi agyagárugyárát. Miközben a manufaktúrát fejlesztette, végig alkotó művész maradt. Nagyon fontosnak tartotta új kerámiaanyagok kifejlesztését. Zsolnay Vilmos 80 helyi és környékbeli agyagfajtát jegyzett fel 1866-tól, sokat kísérletezett velük. Az ő találmánya az ún. porcelánfajansz és az épületdíszítésre alkalmazott fagyálló pirogránit (eredetileg pyrogranit). A Wartha Vince által feltalált, eozinnak nevezett lüszteres máz technikájának kidolgozásában is közreműködött. Zsolnay gyára volt a világon az első, amely ezzel a titkos összetételű. zöld és kék színekben pompázó anyaggal dolgozott (az eozin különlegessége, hogy színét nem anyaga, hanem a megtörő fény adja), mely 1891 unikum jelleget ad a pécsi porcelánmanufaktúra által készített porcelánoknak.
1873-tól bel- és külföldi kiállításokon mindenhol sikert aratott. Kiemelkedő sikere volt 1878-ban, hogy a párizsi világkiállításon elnyerte a nagydíjat (Grand prix), s a francia Becsületrenddel is kitüntették. Később megkapta a Ferenc József-rendet, Pécs városa pedig díszpolgárrá avatta.Tervezőként ő alkalmazott először neves képzőművészeket (így a korán elhunyt Klein Ármint is). Zsolnay Vilmos vállalkozása számos építkezésre szállított díszítőkerámiákat. A korszak nagy építészei (Steindl Imre, Lechner Ödön, Árkay Aladár vagy épp Schulek Frigyes is) előszeretettel alkalmazták a Zsolnay-féle épületkerámiát, azaz az épület külsőkön használható kőcserepeket. A manufaktúra munkáit megtalálhatjuk a Földtani Intézet, az Iparművészeti Múzeum, vagy a Fővárosi Állatkert Elefántházának cserepeiben, a pécsi Postapalota címerében, a kecskeméti Cifra palota (városháza), a Mátyás-templom, a kassai dóm díszítéseiben és számos más helyen az országban. Eozinnal bevont szökőkút áll például Kaposváron, melyet éppen a rejtélyes anyag alkalmazójáról Zsolnay-kútnak neveznek. A díszítőelemek, dísztárgyak gyártásán kívül a gyár foglalkozott ipari célú termékek, például szigetelőanyagok előállításával is.
Zsolnay Vilmos a ,,legnagyobb magyar fazekas" 1900. március 23-án hunyt el, akkor a pécsi Budai városrész ótemetőjének Szent Mihály-kápolnájában temették el.- akinek már apja életében is döntő szerepe volt a cég gazdálkodásában - melynek töretlen fejlődését megtörte a két világháború, majd a vállalkozást 1945-ben állami tulajdonba került. A pécsi gyár 1974 óta viseli újra a Zsolnay nevet, hazánk egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb árucikkét reklámozva szerte a világban.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Régi emberek, akikre máig büszkék lehetünk.
  2024-04-21 18:31:31, vasárnap
 
 


Micsoda életút!

1738. április 20-án született Jelky András, a világjáró bajai szabólegény.

Egy bajai szabómester 1738. április 20-án született András nevű fia vándorútra indult, Prágán át Franciaországba akart eljutni, ám a bajorországi Hanauban erőszakkal besorozták. Sikerült megszöknie, de a hollandiai Nijmegenben másodszor is kaszárnyában találta magát, 1755-ben, a gyarmati hadsereg újoncaként egy Holland-Kelet-Indiába tartó hajóra tették. Jelky András kalandjai akkor kezdődtek igazán, amikor hajó elsüllyedt Egy holland vitorlás mentette meg, amelynek kapitánya szabóként alkalmazta. Egy évig a dél-amerikai Suriname-ban élt. Haza akart hajózni, de Málta partjainál kalózok fogságába esett. Rabszolgaként került egy török hajóra. Onnan egy portugál hajóra szökött. Így jutott 1757-ben Makaóról Kantonba, majd a holland hadseregbe belépve Batáviába, a mai Djakartába. Itt a Holland Kelet-Indiai Társaság elnöke, Albert Parra szabójaként dolgozott, de visszaküldték a katonasághoz. 1760-ban kötelékével Ceylonra utazott, ahol kannibál bennszülöttek fogságába esett, Fel akarták feláldozni, de, a törzsfőnök leányával egy trópusi szigetre szöktek. Innen egy holland hajó ismét Batávia vitte. A sziget kormányzója örömmel fogadta visszatérő szabóját. Jelky tiszti rangot kapott és vagyont szerzett, Ő felügyelte Batávia polgári őrségét. Titkos tanácsosként számos diplomáciai küldetésben vett részt a szigetvilágban és Japánban. 1772-ben, a kormányzó halála után Hollandiába hajózott, majd 1777-ben, 23 év után érkezett Bécsbe, A kalandos életű utazó rendkívül népszerű lett, még Mária Terézia is fogadta. Budán telepedett le, ahol 45 esztendős korában tüdővészben meghalt.

Szülővárosa 1935-ben Medgyessy Ferenccel készíttette el elemlékművét..(328-24)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     1/36 oldal   Bejegyzések száma: 358 
2024.04 2024. Május 2024.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 173 db bejegyzés
e év: 1182 db bejegyzés
Összes: 10322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 1407
  • e Hónap: 5247
  • e Év: 98135
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.