Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben. Aki szétrombolt egy előítéletet, akár csak egyetlenegyet is, az az emberiség ... Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
Mária Földy barátságkövei
  2021-07-24 10:32:55, szombat
 
 


Mária Földy festőművésznő barátságkövei. Persze nem csak köveket fest, hanem elsősorban gyönyörű képeket. Erdélyi születésű, Spanyolországban élő művész.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Hummel-figurák.
  2021-07-24 10:27:23, szombat
 
 


Hummel figurák
Maria Innocentia Hummel apáca, az ő rajzai alapján készülnek a mai napig a világszerte közkedvelt, bájos Hummel-figurák.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Hummel figurák
  2021-07-24 10:25:08, szombat
 
 


Hummel figurák

Az elmúlt pár évtized alatt hatalmasat fejlődött a világ, egyre jobb, szebb és okosabb kütyük vesznek körül minket, amelyek könnyebbé, szebbé teszik az életünket, és lassan már el sem tudjuk képzelni, hogy tudtunk ezek nélkül élni. Mégis vannak dolgok, amelyek nem változnak, ilyenek például a kis porcelán mütyürök, a nippek. Ezek közül az egyik leghíresebbek, a Hummel-figurák.

A Hummel figurákat a német Goebel porcelánmanufaktúra tervezi és gyártja. A vállalatot Franz Detleff Goebel porcelánkereskedő, a fiával Williammal alapította 1871-ben. A Hummel figurákat, Maria Innocentia Hummel apáca rajzai ihlették.

Az 1930-as években Németországban, és Svájcban képeslapokon jelentek meg először Hummel nővér rajzai, itt fedezte fel Franz Goebel unokája a rajzokat. A jó kedélyű, kedves kis figurák képei egyből megragadták Goebel figyelmét. Az amerikai piacon ebben az időszakban több kisebb porcelán-manufaktúra próbált versenyben maradni. Goebel fantáziát látott abban, hogy Hummel figuráit porcelán formában gyártsák, ezért kizárólagos szerződést kötött Hummel nővérrel.

A remélt siker bejött, a kis porcelánfigurák nem csak az amerikaiak körében lettek népszerűek, hanem a keleti parton élő német bevándorlók körében is nagy sikert arattak. A szerződés szerint a figurák formázásban, és színezésében is meghatározó szava lehetett a nővérnek, és az összes darabon feltüntették az aláírását. A zárda, valamint Hummel nővér beleegyezett rajzainak felhasználásába, és megszületett a Hummel, mint márka.

Sajnos a nővér fiatalon, 37 évesen tüdővészben meghalt, de rengeteg rajz maradt utána, ami lehetővé tette, hogy azután is Hummel nővér elképzelése szerint tervezzenek, és gyártsanak további darabokat. A nővér halála után a siessen-i zárda, ahol az apáca élt, egy Művészi Tanácsot hozott létre. A szakértőkből álló tanács beleegyezésével kerülhetnek eladásra a figurák, hogy ezzel is biztosítsák a minőségi garanciát, és azt, hogy a darabok egytől-egyig
az eredeti elképzelés szerint készülnek.

A hangulat, a természetes báj, a gyermeki ártatlanság, a harmonikus, olykor humoros formában megjelenített életkép az, ami eredetileg is meghozta a várt sikert, és ez az, ami a mai napig is beteljesíti a hozzá fűzött reményeket.

Ziegler Zita lejegyzését tettem közzé.

Hummel nővér szülőházában Massing-ban, Bajorországban állandó kiállítás várja a látogatókat.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Piros madzag a bal csuklón mit jelent?
  2021-07-18 10:32:15, vasárnap
 
 


Ezt jelenti, ha valaki bal csuklóján meglátod a piros madzagot

Ha figyelmesek vagyunk, sok ember, sőt gyerek csuklóján láthatunk vörös madzagot. Ez a szokás generációkról generációkra öröklődik. De mit is jelent valójában?
Ez az ősi szokás a kabbala vallás bölcseitől származik, amely Izraelben honosodott meg először a világban. Tulajdonképpen egy vörös színű gyapjú fonalat kell rákötni a bal csuklóra, így az megóv mindenféle ártástól, rontástól, átoktól, bajtól.
A legenda szerint ez a szokás az egész emberiség ősanyjára, Rahilra vezethető vissza, aki a szépség és a szerelem megtestesítője volt. A kabbala követő úgy tartják, hogy a vörös masninak mágikus ereje van, mert a vörös szín, az egyik legerősebb védelmet nyújtó szín, mivel ez a szín a Mars bolygó védelme alatt áll.
Fontos az is, hogy gyapjúból készüljön a madzag, mert az jótékony hatással van a keringésre, így ez a fonal kivédi a keringési betegségeket, az ízületi gyulladásokat, serkenti a vér- és nyirokkeringést.
És azért kell a bal csuklóra kötni a fonalat, mert a kabbala tanai szerint a negatív energiák itt lépnek be a testbe, így ha itt van átkötve a csukló, akkor a madzag megakadályozza ezen energiák bejutását a szervezetbe.
A fonalat helyesen kell felkötni a csuklóra. Az az ember, aki ráköti a fonalat egy másik ember kezére, annak tisztalelkű, pozitív energiával teli embernek kell lennie. Ő lehet barát, családtag vagy szerető. A fonal felkötésének ideje alatt mindkét ember pozitív gondolatokkal legyen feltöltve.
A kabbala hívei szerint, ha a fonalat helyesen kötik fel, akkor egy igen erős talizmán lehet. Ha a fonalad elszakad, ne pánikolj be. Ez annak a jele, hogy a piros fonal megvédett, és befejezte a misszióját. Itt az ideje új talizmán után nézni.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A szabadság és a Balaton szerelmese volt
  2021-07-17 09:56:28, szombat
 
 


Heller Ágnes emléknap
Heller Ágnesre emlékezve, halálnak második évfordulóján július 19-én hétfőn reggel 9-től este 18-ig nyitott napot tartunk a zsidó temetőben a világhírű filozófus tiszteletére elhelyezett emlékkőnél. A nyitott nap keretében szabad bejárást biztosítunk a temetőbe és folyamatosan Heller beszélgetések hanganyagát játsszuk le. Délelőtt 11-kor rövid megemlékezést is tartunk. A Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2019. július 19-én hunyt el. A balatonfüredi zsidó temetőben magánszemélyek adományaiból felállított emlékkövet és a Heller Ágnes nevét viselő emlékparkot tavaly avattuk fel.

Zsidó Kiválóságok Háza
Várunk minden tisztelőt, emlékezőt!

Lélekben ott leszek, nagyon szerettem hallgatni, olvasni, tiszteltem és szerettem, és ez halála után sem változott, szeretettel őrzöm emlékét, hiszek minden mondatában.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A fanatizmusról
  2021-07-14 20:37:22, szerda
 
 


Márai Sándor: Füves könyv

Mindig, mindenütt, minden módon és alkalommal küzdeni a fanatizmus ellen. A habzó szájú, nyavalyatörős indulat ellen, mely kitör emberi rejtekéből és szabdalni, alakítani akarja a világot. Küzdeni a fanatizmus ellen türelemmel, magyarázattal, értelemmel, következetes pedagógiával. És részvéttel is. Sajnáld a fanatikust. Ellened tör, de a roham önkívületében elharapja ennen nyelvét és önmagát is összezúzza."

Ámosz Oz: Kedves fanatikusok!
A fanatikus mindig siet megragadni a nyakadat, hogy megmentsen, mert szeret téged. Feltétel nélkül szeret. Viszont megfojt, ha rájön, hogy már menthetetlen vagy. Hogy elveszett vagy. És ha így van, neki kötelessége gyűlölni téged és megszabadítani tőled a világot."
A fanatikusok gyakran szarkasztikusak. Néhányan erősen szarkasztikusak, de a humorérzékük nulla. A humorban benne foglaltatik a képesség, hogy nevessünk magunkon."

Márai Sándor: Ítélet Canudosban
Mitől félt?
- Attól, amit odaát ... A maguk világában... úgy neveznek, hogy rend. De nem az. Csak rendszer."

Ámosz Oz: Hogyan gyógyítsuk a fanatikust
A fanatizmus régebbi az iszlámnál, a kereszténységnél, a judaizmusnál, régebbi bármelyik államnál, kormánynál vagy politikai rendszernél, régebbi a világ minden ideológiájánál és vallásánál. A fanatizmus sajnos az emberi természet szerves része, vagy ha úgy tetszik, egy gonosz gén."
Nem, a fanatizmus szinte mindenhol jelen van, csendesebb, civilizáltabb formái ott vannak körülöttünk, talán még bennünk is. Ismerek nemdohányzókat, akik elevenen megégetnek, ha a közelükben rágyújtasz! Ismerek vegetáriánusokat, akik elevenen felfalnak, amiért húst eszel!"
Egy felemelkedő tömegmozgalom nem az ígéreteivel és az eszméivel vonz és tart meg követőket, hanem azzal, hogy lehetőséget nyújt nekik, hogy elfeledkezzenek a szorongásaikról, egyéni életük értelmetlenségéről, ürességéről."

Ernst Jandl: A fanatikus zenekar

a karmester fölemeli a pálcát
a zenekar lóbálja hangszereit
a karmester ajkai nyílnak
a zenekar dühös ordításra kész
a karmester a pálcával kopog
a zenekar csépeli a hangszereket
a karmester kiterjeszti karját
a zenekar röpdös a teremben
a karmester lehajtja fejét
a zenekar a padlóban vájkál
a karmester izzad
a zenekar küzd háborgó víztömegekkel
a karmester fölfelé pillant
a zenekar az ég felé vágtat
a karmester fénylőn fellobog
a zenekar izzón összerogy"

A kezdő orvosok sokszor a fanatikus egyéneket összetévesztik a rögeszmés elmebetegekkel. Ha a beteg nem az önműködő villamosjegyet vagy hasonló fizikai képtelenséget tekinti sürgősen megvalósítandó reformnak, hanem a többtermelést vagy a serdületlenek által készített péksütemények fokozott állami ellenőrzését, úgy lehet, hogy később miniszter lesz vagy publicista. A rög- és valódi eszmék fanatikus ismételgetése ma még nincs precízen elhatárolva az orvostudomány előtt. Ezért olykor nagy reformerekről későn derül ki, hogy eszméjük nem valódi volt, hanem rög. De ilyenkor már nem lehet kezelni őket, mert magas pozíciót, nagy tekintélyt, és világraszóló érdemrendet kaptak."
Rejtő Jenő

Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
minden államban találhatók olyan emberek, akik a társadalmi rend eszméjének elvakult fanatikusai. Odaadóan mindenre készek az eszme kedvéért. Bűntettre is, a cél ugyanis szerintük szentesíti az eszközt, és megváltoztatja a fogalmak jelentését. Ők nem gyilkolnak, ők megmentik a rendet. Ők nem kínoznak, nem zsarolnak: ők biztosítják az állam érdekét, és a rendért küzdenek. Ilyenek előtt az egyén élete, ha az egyén megsérti a fennálló rend dogmáját, nem ér egy garast sem, egy vállrándítást sem. Az ilyen emberek nem veszik tudomásul, hogy a társadalom, amelynek szolgálnak, éppen hogy egyénekből áll. Az ilyen emberek úgynevezett széles látókörrel rendelkeznek... és ez a látókör a legbiztosabb mód rá, hogy ne vegyék észre a többi embert."
Eric Hoffer: A fanatizmus természetrajza
Nagyon vigyázzanak, a fanatizmus rendkívül fertőző, jobban, mint bármelyik vírus. Könnyen elkaphatják, miközben harcolnak ellene."

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A balatonfüredi Anna - bálról
  2021-07-14 20:06:43, szerda
 
 


A balatonfüredi Anna - bál

A hagyomány szerint az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. A romantikus eredettörténetet beárnyékolja, hogy egyes források szerint a hölgy, "csak" Krisztina volt. Bár az ő tiszteletére rendezte édesapja a bált, az Anna-nap a báli főszezon végét jelentette, amit számos balatoni fürdőhelyen megtartottak korábban is.
A fiatalok boldogsága ráadásul meglehetősen rövidnek bizonyul: Kiss Ernő később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. A források szerint az ifjú feleség is tragikusan korán, mindössze 21 évesen elhunyt, röviddel közös gyermekük, Ernesztina születését követően. A kislány is csupán a hetedik életévét érte meg.Anna-bálokat nemcsak Füreden rendeztek, hanem más fürdőhelyeken is, de kétségtelen, hogy az Anna-naphoz közel eső szombaton megtartott balatonfüredi táncvigalmak voltak a leghíresebbek. A 19. században a füredi bálokat kedvelték igazán az arisztokraták, a hagyományok szerint ezeket az alkalmakat ragadták meg, hogy magyaros öltözékükkel és a bál szintén magyaros jellegével hangsúlyozzák nemzeti érzéseiket. A fennmaradt korabeli beszámolókból azonban nem politikai állásfoglalás, hanem egy divatos társasági esemény képe bontakozik ki.Slachta Etelka 1841-ben nyaralt édesanyjával Füreden, így alkalma volt részt venni - és részletesen leírni - a nevezetes Anna-bált.
Az ifjú hölgyet érthető módon leginkább a táncok és a táncosai kötötték le:,,Első keringő vala. Valóban, ülésre sem jutottam. Derra majdnem kizárólag velem; Kupricz rendesen minden második tourt. Polkában sokat két ulánusunkkal s Schmerzinggel — azonban a két Rónayt egy atyjukról tudósító, vagy inkább haldoklását hírlelő sürgöny hívá el már délelőtt. Hogy roppant és roppant sokat táncoltam, nem is említem. [...] Első francaise-t Szekrényessyvel előtáncoltam. [...] Ma már sok kosarat osztottam, mind két francaise-ba,s cotillonban is. [...] Végre megérkezett a cotillon."
A beszámolóból látszik, hogy a csárdás és a magyaros zene helyett a kor divatos táncait sorolja, egy másik helyen pedig egyik partnere frakkját emlegeti, tehát nem a díszmagyart. Az Életképek tudósítója, Tanárky György is hasonló élményekről számolt be, amikor 1847-ben ellátogatott egy Anna-bálra. Ide szórakozni és nem politizálni érkeznek a vendégek.
Társalgási tónja: előkelő, azaz német, itt-ott francia és magyar: táncza: német, kevés francia ‘s még kevesebb magyar, ‘s egyetlen árva mazur."
A fentiek természetesen semmit sem vonnak le az események fényéből. A kor neves személyiségei - Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is megfordultak a mulatságokon. A bálok fénye a két világháború között kissé megkopott, számos balatoni településen (Balatonalmádi, Csopak, Tihany, Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár) tartottak Anna-bált ekkor is a füredi mintájára, de Füreden nem.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Mammatus Pécs felett pár napja
  2021-07-11 09:51:13, vasárnap
 
 


Svastits Photography

Ma délután ritka felhőképződmények, ún. mammatusok alakultak ki Pécs felett. "A mammatusok a Déli-sarkvidék kivételével az egész Földön megjelenhetnek 4500-7500 méteres magasság között, leggyakoribbak a forró égövön. Környezetükben erős eső, széllökések, jégeső, turbulenciák, villámlás és tornádó is előfordulhat. Ha mammatust látunk, jobban tesszük, ha gyorsan fedett helyre megyünk, általában erős viharokat jelez."

(Forrás: Wikipédia).

Sancta Trinitas Mammatus

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Újjászületés
  2021-07-03 10:53:45, szombat
 
 Hát nem csodás?
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Kivirágzott a Tisza Szolnoknál!
  2021-06-30 01:16:45, szerda
 
 


Kivirágzott a Tisza Szolnoknál!

"Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra kap, a szélre bízza magát, játszik, élvezi röpke élete minden pillanatát. Úgy él, mintha nem lenne más nap. Hiszen számára nincs más nap. Talán tanulhatnánk tőle. Képzeld csak el, ha úgy élnénk minden nap, ahogy ő éli egyetlen napját. Micsoda élet lenne."
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 1216 db bejegyzés
Összes: 4294 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 351
  • e Hét: 1185
  • e Hónap: 1185
  • e Év: 91624
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.