Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Amorphophallus konjac - Sauromatum guttatum
  2021-02-03 19:40:04, szerda
 
 


A leopárdkontyvirágok: Amorphophallus konjac * Sauromatum guttatum Link

Link



GRÁD JOLÁN: Link Link

Az Édenkert.hu részére írt leírásom a növényemről amit 20-30 éve gondozok.


A csodagumóból kihajtó fallikus virágzat különlegessége megéri a várakozást. Az édenkert.hu olvasója saját tapasztalatait meséli el. Meglátta, megszerette, s végül elajándékozta.

Piacon vettem észre egy számomra ismeretlen növénykét. Egy éves lehetett, barna-zöld foltos szárán terebélyesebb, pálma formájú, különleges levelekkel. Akitől vásároltam, a virágját még nem látta, így nem is tudott róla mesélni. Mindez 5 évvel ezelőtt történt, azóta kétszer ajándékozott meg csodagumóm emlékezetes virágával...

A csodás gumó papírban telel
Hosszas keresgélés után arra jutottam, hogy nagy valószínűséggel egy leopárdkontyvirág (Amorphophallus konjac) boldog tulajdonosa lettem. Nem igényes növény: téli álmot alvó gumó formában telel, ami megkönnyíti a tárolást. Fagymentes, száraz helyet kell biztosítani számára - hogy óvjam a kiszáradástól, lazán papírba csomagolom és időnként ellenőrzöm, hogy jól érzi-e magát.


A csodagumó nyár elején ébred téli álmából
Későn ébredő fajta, inkább nyár elején kezd gyors növekedésbe, hogy utolérje a többi növénytársát. A gumó évről-évre nagyobb lesz, aminek következménye, hogy minden évben egyre terebélyesebb levélzet fejlődik belőle. Az én növényem eddig 70 cm magas és 140 cm széles lombozatú volt, de várhatóan nő még magasabbra is.

Ha virágot hoz, nem lehet nem észrevenni, mert első nap kellemetlen szaga van.

A kifejlett gumó minden évben virágzik, de akkor mindenki a csodájára jár. A virágja kb. 80 cm magas, közvetlenül a gumóból hajt ki. 1 hétig nyílik, ezalatt roppant kellemetlen szagot terjeszt. Miután elvirágzik, elkezd fejlődni maga a növény. Tapasztalatom szerint amelyik évben virágzik, abban az évben 1 hónappal később tér nyugovóra.




Ősszel egyszer csak a kezemben marad a szára
Ősszel (novemberben) ellankadnak a levelei, melyeket levágok úgy, hogy maradjon a szárból valamennyi, ameddig el nem engedi a gumó. Ha a kezemben marad a szára, akkor veszem ki a földből a gumókat, hogy téli szálláshelyére szállítsam.

Az internet segítségével szinte mindent sikerült megtudnom a növényről, csak a pontos nevét nem. A hazai botanikus kertben Sauromatumnak, az interneten Amorphophallusnak nevezték. Felénk csodagumó néven vált ismertté, amiben van igazság.

AMORPHOPHALLUS Konjac


Kígyópálma, gumipálma, esernyőpálma, csodagumó, óriáskonytvirág, tintabuzogány a magyar nevek, melyeken az Amorphophallus és a Sauromatum rokon nemzetség növényeit a köznyelv elnevezte. Nem egyszerű a határozás, csak az Amorphophallus nemzetségnek él 170 különböző faja. Kicsit egyszerűsíti a helyzetet, hogy az Amorphophallus konjac (amely talán a leggyakrabban előforduló Amorphophallus faj) és a Sauromatum venosum igényei és ápolása nagyban megegyeznek.

Recept a csodagumó neveléséhez
Mivel kertes házban élünk, komposztáljuk a növényhulladékot, ami értékes táptalaj minden növényünk számára. Talán tömény lenne tisztán komposztba ültetni, ezért a kertünk homokját és általános virágföld keveréket használom.

Edénybe ültetem
A gumót a méretéhez megfelelő edénybe ültetem (érdemes a gumónál 2-3x nagyobb méretűbe - a szerk.) március elején. Legalább 10 cm mélyre, hogy a föld támasztékul szolgáljon egész évben az erős törzsnek. A kisebb gumókat nem szoktam mélyre ültetni, elég 5 centire.

Szabad földben is jól érzi magát a Dracunculus vulgaris mélyebbre ültetve fagytűrőbb.




Lehetne szabad földben is nevelni, de ha gyerekek és állatok is használják a kertet, akkor biztonságosabb számára a virágláda. Ebben könnyebben vihetjük védett helyre az időjárás viszontagságai elől (az erős szél, sok eső ugyanis ártalmas számára).

A gumó tárolja a nedvességet
Gumós növény lévén tárolja a nedvességet, ezért nem kell gyakran öntözni: ahogy száraznak vélem, átnedvesítem a földjét, időnként tápoldatot is használok. Lehetőleg óvom a tűző naptól, jobban érzi magát félárnyékban.

Hol tartsam?
Ismerőseim lakótelepi lakásukban, mások irodában élvezik szépségét és szenvedik kifejlett méretét és virágja bűzét, melyet még a lépcsőházban is kellemetlen elviselni. Ennek ellenére bátran ajánlom mindenkinek, mint bármely más élőlény, rengeteg örömöt szerez gazdájának.

Szeretném az egyik kifejlett gumót közkincsé tenni, ezért a Vácrátóti Botanikus kertnek ajándékozom, hogy sokan megismerhessék, de már az Állat és Növénykert is elfogadta,mert nem volt nekik.

Édenkert.hu
Link Link Czakó Imre: Csodagumó és társai





Grzegorz Wtorkowski - Sumatra Amorphophallus Link




 
 
0 komment , kategória:  Amorphophallus  
Amorphophallus albus
  2014-10-10 09:59:35, péntek
 
  Link Link



Link Link



Link

 
 
0 komment , kategória:  Amorphophallus  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 285
  • e Hét: 703
  • e Hónap: 5864
  • e Év: 55429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.