Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
kérdések-válaszok
  2018-12-14 09:17:56, péntek
 
 

Miért olvasunk a világ végéről, Jézus második eljövetéről az adventi első két hétben?

Advent 4 hete, Jézus Krisztus 4 féle eljövetelére való emlékezés:

Eljön a világ végén.

Eljön halálunk óráján.

Eljön a szentségekben.

Eljött egykor Betlehemben.

Az adventi időnek tehát kettős jellege van. A karácsonyi ünnepekre való előkészület ideje, ugyanakkor a második eljövetelre is irányítja figyelmünket.

Mert mi keresztények nem a múltba révedünk, a régi történeteket aktualizálni akarjuk a jelen életünkre. Hisszük, mert Jézus megígérte, hogy eljön ítéletet tartani, és mi szeretnénk találkozni vele, az igazságos bíróval.

Türelemmel és kitartóan várjuk Krisztus második eljövetelét, illetőleg a vele való találkozást, amikor ítéletet tart felettünk. Ezért olvasunk az első két héten olyan olvasmányokat, melyek előre mutatnak egy új korszak felé. Izajás jövendölése olyannak képzeli, ahol még az oroszlán is füvet eszik. Jézus pedig éberségre int bennünket. A jelen találkozások (szentségi élet, a közösségben jelen levő Krisztus) - a múltbeli találkozások tanulsága (betlehemi történetek) mind az eljövendőre készítenek fel bennünket. A karácsonyi találkozásnak akkor van értelme, ha nem nosztalgia, érzelgősség csupán, hanem erőforrás és útmutatás a jövőre. A cél a mennyország, a boldog találkozás. Ezért kell olvasnunk Jézus második eljöveteléről, a világ végéről. Sokat.


Horváth Zoltán s/s plébános
 
 
0 komment , kategória:  Kérdések-válaszok  
Kérdések-válaszok:
  2018-12-13 08:48:26, csütörtök
 
 

Miért a Luca napi bolondságok?

Luca napja (december 13.) a 16. századi Gergely-féle naptárreform előtt (1582) az év legrövidebb napja volt. Mivel a 4 évenkénti szökőnap sok, a 100-as évek közül csak a 400-al oszthatók maradtak szökő évek. Így a középkorra már 11 nap volt a csúszás. XIII. Gergely pápa rendelete szerint az új naptár 1582 október 4-én csütörtökön lépett életbe oly módon, hogy az azt követő nap október 15 péntek lett, a kettő közötti napok abban az évben kimaradtak. Így történt, hogy Nagy Szent Teréz 4-én, csütörtökön halt meg, és másnap 15-én, pénteken temették el. Az ortodox keresztények nagy része a napig nem vette át a Gergely naptár. Náluk a karácsony ma is 13 nappal később, január 7-én van, az ortodox újév január 14-én.

Tehát december 13 volt a középkorban az év legsötétebb napja, pont Luca napja. A lux, lucis latinul fényt jelent. (Lucuifer a fényhozó, az ál fényhozó, aki azt mondja Ádám-Évának, hogy megnyílik a szemetek.)

Két történet is él Szent Lucáról: Az egyik legenda szerint egy előkelő szicíliai családból származó katolikus lány volt. A keresztény hitre tért Luca szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt érte. A másik történet szerint a vakok, szemfájósok, utcanők, menyasszonyok védelmezője. A messzi északon, ahol ilyenkor egész nap sötét van, Svédországban a mai napig nagy ünnep december 13. Ilyenkor a kislányok fehér ruhába bújnak, és 13 gyertyával a fejükön gyertyával vonulnak.

A fény szó, a legsötétebb éjszaka, a középkor: nem csoda, ha sok babonaság vette körül. A legsötétebb nap ma már nem 13-a, hanem 24-e, a fényt Jézus születése hozta el a világba, de babonaságok, hiedelmek a mai napig élhetnek.

Zoltán atya

 
 
0 komment , kategória:  Kérdések-válaszok  
Kérdések-válaszok
  2018-12-13 08:45:32, csütörtök
 
 

Miért ültetünk Luca napi búzát, és tesszük a karácsonyfa alá?

A Luca búzából sem a babonás szokásokat szeretném kiemelni. Sokszor későn jut eszembe: Luca nap van, búzát kellene ültetni. Teszem majd a karácsonyfa alá, és a templomi betlehemhez is. Sokszor 20-30 cserépalátétben is ültetek kis föld az alátétbe, és a magok. Sokat, mert annyian kérnek a templomból. És 1 kg-os a legkisebb csomag, amit a piacon lehet kapni, még marad is belőle. 4 napig meleg helyre teszem, utána fokozatosan hűvösebbre, hogy ne nőjön túl.

Nem tudni, mi volt előbb, a pogány szokás, vagy a keresztény hagyomány. És a keresztény hagyományt szőtte át a babonaság? Ez mindegy. A lényeg, katolikus kézben, hittel, a szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi betlehemet, oltárt díszíthetjük fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tesszük, vagy a fenyőfa alá. Jól is mutat. Egyes vidékeken egykor kék szalaggal kötötték át, sőt égő gyertyát is helyeztek közéje. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, egyben Jézust, az Élet kenyerét jelképezi számunkra. Ha a karácsonyfa alá tesszük, akkor az örök élet jelképe.

Zoltán atya
 
 
0 komment , kategória:  Kérdések-válaszok  
Kérdések-válaszok
  2018-12-11 15:44:59, kedd
 
 

Miért nincs adventben virágdíszítés?

A böjti időszak visszafogottsága megjelenik a katolikus liturgiában is. Kevesebbet szólt az orgona, csak az ének kíséretére. Ha már nem voltak adventben zenés mulatságok, a templomban is minden szerényebb lett. Így természetesen elmarad a virágdíszítés is az oltárokról. Viszont új elem lett a katolikus templomokban az utóbbi 50-60 évben az adventi koszorú, melyen vannak díszek is, egyre jobban.

 
 
0 komment , kategória:  Kérdések-válaszok  
Kérdések-válaszok:
  2018-12-11 15:44:02, kedd
 
 

Miért nem éneklünk dicsőséget adventben?

Adventben és nagyböjtben nem énekelünk Dicsőséget az ünnepi szentmiséken. Nagyböjtben nincs alleluja ének sem, viszont adventben éneklünk alleluját. A visszafogott orgonaszó, a hiányzó virágdíszítés mind előkészülete az ünnepnek. Ugyanúgy a mise egyszerűsége is felkészülés az ünnepre. A Dicsőség estében különösen adventben, hisz karácsonykor hangzik fel az angyalok szavával az igazi Dicsőség! Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a jóakaratú embereknek. Ünneppé attól válik valami, ha kiemelkedik a hétköznapokból. Hallom olyan emberektől, akik minden nap valamilyen állófogadáson vesznek részt foglalkozásuk miatt, hogy már rá sem bírnak nézni a hideg-tálakra, nem hogy ünnepnek gondolnák. Most négy vasárnap kimarad a glória, hogy ne oly megszokott legyen, ünnepibb legyen karácsonyra.

 
 
0 komment , kategória:  Kérdések-válaszok  
Kérdések-válaszok
  2018-12-11 15:28:50, kedd
 
  Irja kérdezi valaki a facabookon






Ez egy 3 éves fenyőfa és ahoz hogy elérje a 180-200 cm és a nappaliba kerüljön feldiszitve 10-12 év kell, majd 2-3 hét mulva kidobodik a szemétbe. Ezen legalább egy pillanatra érdemes elgondolkodni...


Válasz

Miért nem műfenyő, miért élő örökzöld?

Ha kicsit is figyeltél a templomodban, akkor biztos észrevetted, sehol sincs a templomokban művirág, és az oltáron égő lángú gyertya van. Habár volt olyan korszak, amikor a főoltárra gyertya izzókat tettek, de a miséző oltáron mindig égett és ég a láng. A mi hitünk élő hit, és nem holt hit. Az élő hit alakul, fejlődik, változik. És ne lenne jó a műfenyő? A műfenyő műanyag. Előbb utóbb kidobódik, és a műanyag nem bomlik, szennyezi a környezetet, és nem hallottam még, hogy a műfenyőkre külön szakosodna valaki az újra gyűjtésükre, és újra feldolgozásukra. Különben is tele vannak káros festékanyaggal. Ezzel szemben az élő fenyővel munkát adsz sok termelőnek. Ez épp oly mezőgazdaság, mint a káposzta föld, vagy búzaföld, csak 5-6 év kell neki. Gondold meg! A fenyő, amíg élt, mennyi oxigént termelt, az ágai közt madarak fészkeltek. És a helyére új fenyőcske kerül. Ha helyesen dobod ki, elkerül égető erőműbe, ahol a környezetet nem szennyezve hőenergia lesz belőle. A műfenyő gyártásánál fordítva történik: oxigént vonnak el a légkörből. Az újrafeldolgozása sok energiát, kémiai anyagot igényel. Az igazi fenyő illata betölti a szobát, valódi fenyőillat, nem káros fenyőillatú dezodor. Tehát melyiket választod?
 
 
0 komment , kategória:  Kérdések-válaszok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 505
  • e Hónap: 3254
  • e Év: 41002
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.