Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 134 
Konyhai matek
  2021-02-01 10:52:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Google-kereső trükk
  2020-12-03 08:06:03, csütörtök
 
  1.Hogyan találjuk meg a helyes kifejezést?

Ha egyetlen kifejezésre, névre, helyszínre szeretnénk rákeresni,
akkor rakjuk magát a szót idézőjelbe, amikor beírjuk a keresőbe.
Így biztosan csak arra az illető dologra dobja ki a kereső a találatokat.

2.Hogyan keressünk olyan kifejezésre, melyből hiányzik egy szó?

Ha elfelejtettünk egy idézetet, vagy a kifejezés egyik tagja nem jut
eszünkbe, írjuk a meglévő részt idézőjelbe, és a hiányzó rész
helyére tegyünk egy csillagot.

3. Információkeresés

Ha egy pár szót eszünkbe, és pontosabb információra lenne
szükségünk egy bizonyos dologról, írjuk egymás után a szavakat,
és válasszuk el őket függőleges vonallal. A Google az össze olyan
találatot ki fogja dobni, amelyben ezek a kifejezések benne vannak.

4.Hogyan keressünk egy mondatra, ha csak néhány szó jut eszünkbe?

Úgy írjuk be a szavakat a keresőbe, hogy & jelet használjunk közöttük,
nem vesszőt.

5.Hogyan lehet megtalálni azokat a dokumentumokat, melyek bizonyos
szavakat tartalmaznak.
Írjuk be a szavakat egymás után, plusz jellel közöttük.
Space-t nem használunk.

6. Hogy keressünk egy bizonyos weboldalra?

Ha egy információt egy bizonyos weboldalról szeretnénk beszerezni,
írjuk be a keresett információt tegyünk utána kettőspontot, és írjuk
be a weboldal nevét.




 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Újra melegítés
  2020-10-05 07:07:40, hétfő
 
  7 élelmiszer, amit soha nem szabad újramelegítve fogyasztani!

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindig, frissen főtt, sült ételeket egyen. Bizony, a tegnapról megmaradt kaját újra lehet melegíteni, majd azt elfogyasztani.

Viszont vannak olyan élelmiszerek, amiket nem szabad felmelegíteni, mivel ártalmasak lehetnek az egészségre. Ezek közül következzen most 7 finomság, amit jobb, ha nem melegítsz újra.

1. Spenót

Mivel a spenótnak elég magas a nitrát-tartalma, és ez hő hatására káros nitritté alakul át, másnap nem ajánlott újramelegíteni a spenótot, ez akár azt is jelentheti, hogy a spenót rákkeltő hatású is lehet.

2. Zeller

Ugyanaz a helyzet a zeller esetében is, akárcsak a spenótnál. Ez a gumós zöldség nitrátokat tartalmaz, amelyet ha újra melegítenek, nitritessé válik.

3. Cékla

A céklában is megtalálható a nitrit, így ugyanaz a mese, mint az előbbi két zöldség esetében. Újra melegítés hatására a nitrátokból nitritek válnak.

4. Burgonya

A krumpliban számos jótékony és hasznos tápanyag van, de ha a főtt, vagy sült krumplit 2-3 napig a hűtőben tárolod, elveszti jótékony hatását, és a minősége is romlik. Ezért a burgonyát csak frissen ajánlott fogyasztani.

5. Tojás

A főtt, vagy rántott tojást nem szabad magas hőfoknak kitenni, ezért semmiképp sem szabad újramelegíteni a reggeli rántottát, vagy megfőzött tojást.

6. Csirke

A csirkehúst sem ajánlott újra melegítve fogyasztani, mivel ilyenkor megváltozik a benne lévő fehérjék szerkezete. Inkább hidegen fogyaszd el az elkészített csirkét, ha nem szeretnél emésztési gondokat magadnak.

7. Gomba

Amikor az újramelegítésről beszélünk, a gomba az egyik legveszélyesebb élelmiszer. A gombát csak elkészítés után ajánlott megenni. Ha másnap is szeretnél enni az elkészített gombágól, figyelj arra, hogy hidegen edd meg. Ellenkező esetben súlyos emésztési problémákat, vagy akár szívproblémákat okozhat.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Takarítás
  2020-08-06 11:24:35, csütörtök
 
  5 dolog, amit mindennap le kéne takarítanod, de nem teszed

Kéztörlő

Lehet, hogy nem tűnik koszosnak, de a konyhai törölközők valójában a baktériumok melegágya. És ugyanez igaz a kis törcsidre is a fürdőszobában. Carolyn Forte, a Good Housekeeping Institute tisztasági igazgatója szerint ,,a kéztörlők gyorsabban piszkolódnak, mert egy nap többször is használjuk őket. Minden másnap kellene cserélni őket, vagy akár minden egyes nap, ha nagy családod van."

Konyhapult

Ha belegondolsz, mennyi mindent dobsz le a konyhapultra (kocsikulcs, levelek, netán a táskád), lehetetlen nem elszörnyedni attól, milyen irtó piszkos lehet. És akkor még a morzsákról és ilyesmikről nem is beszéltünk. Szóval ezt tényleg minden nap fertőtlenítened kellene. Csak arra figyelj, hogy ne egyetlen papírtörlőt/szivacsot/rongyot használj a feladatra, mert úgy áttelepíted a bacikat egyik helyről a másikra.

Zuhanyzó

Oké, a zuhanytálcát valószínűleg gyakran tisztítod, de mi a helyzet a zuhanyzó falával? A csempe fugája sajnos hamar bepenészedhet. Ezt pedig nyilvánvalóan szeretnéd elkerülni, éppen ezért azt javasolja a szakértő, hogy minden fürdés után menj át a csempéken egy gumitörlővel, mert ha szárazra törlöd a falat, kisebb mértékben romlik az állapota.

Koszos edények, evőeszközök

Ha otthagyod éjszakára a maradék szósszal és morzsával befedett tányérjaid a mosogatóban, csak svédasztalos büfét nyújtasz át a bogaraknak. Plusz a saját magad dolgát is megnehezíted: másnapra ugyanis már rászáradnak a dolgok az edényekre, így nehezebb lesz őket tisztává varázsolni őket. Úgyhogy, mielőtt fáradtan beesel az ágyadba, próbálj meg annyi energiát összeszedni, hogy gyorsan elmosogatod a cuccokat, vagy bepakolod őket a mosogatógépbe (öblítés nélkül, különben a gép nem tud olyan jó munkát végezni!).

Kávéfőző

Kávérajongó vagy? Akkor biztosan minden napodat azzal indítod, hogy lefőzöl egy friss adaggal, hogy tökéletesen felébredj. Viszont a kávéfőzőt tényleg muszáj minden nap kitakarítanod, mivel a penész és a bacik kedvenc helye. ,,Az eltávolítható részeket minden használat után el kell mosni, hogy eltüntesd a kávét, a zaccot és az olajat. De a külső részekről se feledkezz meg, ahová már egy-két csepp kávé is ráéghet" - javasolta Forte.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Szódabikarbónás tej
  2020-08-03 16:14:08, hétfő
 
  A nyári időszakban, amikor előkerülnek a szandálok és papucsok, mindenki különösen ügyel lába szépségére és egészségére, ilyenkor ugyanis jobban előtérbe helyeződik az.

A megfelelő hidratálás mellett fontos az ápoltság is. Ha egy tálba tejet öntünk és szódabikarbónát teszünk bele, majd ebben áztatjuk a lábunk 10-15 percig, brutális változáson megyünk keresztül. A tej ugyanis mélyen beszívódik a bőrbe, belülről táplálja és hidratálja azt, míg a szódabikarbóna segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és bőrréteget, megpuhítja a bőrkeményedéseket és emellett még méregtelenít is.

Ha kipróbáljuk ezt a megoldást, garantált változáson megy majd keresztül a lábunk. A pedikűrhöz pedig már csak egy habkőre és pár percre lesz szükség, és kész is. Minden nap magunkra szánhatjuk ezt a pár perces regeneráló- pihentető negyed órát, a tejes lábáztató ugyanis segít ellazítani a testet, nyugtatja az idegeket és frissíti az ereket.

A tej tele van kalciummal, B 12-vitaminnal, foszforral, A-vitaminnal, cinkkel és vassal. Ezek a fontos vitaminok a lábon keresztül beszívódnak a bőrbe és a szervezetbe és így a vitamin ellátás is megoldódik.

(Tudásfája)





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Szőnyeg tisztítás házilag
  2020-07-13 09:30:42, hétfő
 
  Mindenki azt szereti, ha a szőnyegei tiszták és élénk színűek,
de sajnos előfordul, hogy mégis bepiszkolódnak, ilyenkor nem
tudjuk mi is a leghatásosabb módszer a tisztításhoz.
Mi azt tanácsoljuk, hogy a drága tisztítószerek helyett használjatok
házilag készített keveréket a piszok és a folt eltávolításához.
A következő házi szőnyegtisztítószer szinte bármilyen foltot kiszed
a szőnyegekből. Ha háziállatok is járkálnak a szőnyegen, akkor
érdemes ezzel takarítanod, hogy megszabadulj a piszoktól és a
kellemetlen szagoktól.

Ehhez szükségünk lesz egy szórófejjel ellátott flakonra, amelybe a
következő adalékokat keverjük össze:

1 evőkanál szódabikarbóna,
1/3 bögre ecet (2,5 dl-s bögre),
meleg víz de, ne legyen forró
(5 cm-vel kevesebb legyen a flakon magasságánál),
1 kanál mosószer.

A szőnyegtisztító habzani fog, ezért fontos, hogy ne töltsd teljesen
tele a palackot.

Keverjük össze ezeket az összetevőket és töltsük a szórófejjel ellátott
flakonba, majd permetezzük a szőnyegen lévő foltokra, egy kefével
dörzsöljük át. Ha beszáradt foltot próbálunk meg kitisztítani, hagyjuk
egy kicsit állni rajta és alaposan dörzsöljük át egy kefével. Ennek a
módszernek a használatával nagyon könnyen eltávolítható a
szennyeződés és a folt.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Poloska ellen
  2020-07-01 10:31:58, szerda
 
  A poloskák legtöbb faja szárazföldön él, és sajátos szájszervükkel
(szipóka) gyümölcsök, valamint más növényi részek nedveit szívogatják
és a nyálukban található enzimek hatására a növény egyes szövetei
elhalnak. A levelekben és hajtásokban kisebb károk keletkezhetnek, de
a bimbók, virágok és magkezdemények akár teljesen el is halhatnak, a
magvak csírázóképessége pedig csökkenhet.

Ha meg szeretnénk szabadulni tőlük, de nem akarunk vegyszereket
használni, nincs más dolgunk, mint egy egyszerű trükkel túljárni az
eszükön. A figyelemeltereléshez csupán néhány szem búzára lesz
szükségünk. A poloskák egyik nagy kedvence ugyanis a búzakalász,
ezért ha megtalálják ezt a gabonát a kertben, békén hagyják a
paradicsomot, paprikát és más egyéb finomságokat.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Tűzhely tisztítás
  2020-05-18 15:14:06, hétfő
 
  Bár a modern sütőkben már van öntisztító funkció, ami gyorsan tisztává varázsolja az egész gépet az ajtótól a rácsokig, a régi, jól bevált gépeknél nagy gondot okozhatnak a vastag szennyeződések és a ragacsos olajfoltok.

A legtöbben ilyenkor az erős zsíroldó szerekhez nyúlnak, de akkor is találhatsz megfelelő tisztítószert, ha inkább a természetes megoldásokra szavazol. Néhány egyszerű konyhai alapanyag a legmakacsabb szennyeződés ellen is bevethető.

Forró ecet

Több házimunkában hatékony az ecet, a sütőajtó ragacsos, odaégett foltjait viszont nehéz lenne hidegen feloldani vele. Ehhez egy jénai tálra vagy tűzálló edényre lesz szükség: tedd bele ecet és víz 1:1 arányú keverékét, majd közepes hőfokon indítsd el a sütőt pár percre.

Az ecetes vízgőz szépen feloldja a rárakódott szennyeződést. Pár perc hatóidő után kapcsold le a sütőt, és hagyd csukva az ajtót, hogy tovább oldhassa a savas gőz a piszkot. Ha langyosra hűlt, vedd ki óvatosan a tálat, és töröld át egy ronggyal a sütő belsejét, valamint az ajtót.

Paszta a foltokra

Ha ennél is makacsabb, vastag lerakódás van a sütőn, készíts természetes súrolószert: keverj össze két evőkanál szódabikarbónát két evőkanál citromsavval és egy pici vízzel! A szemcsés, pasztaszerű anyagot vidd fel közvetlenül a foltokra, várj vele legalább fél órát, de akár egy estére is rajta hagyhatod.

Onnan látszik, hogy a paszta feloldotta a szennyeződést, hogy kicsit barnul a színe. Száradás után egy spatulával óvatosan szedd fel a szódabikarbónás foltokat, majd egy szórófejes flakonból fújj rá egy kevés ecetet, végül töröld át az egész felületet, és hagyd száradni. Csillogni fog, mint új korában!

Szagtalanító recept

A sütőajtó szennyeződésén a baktériumok is elszaporodhatnak, amitől a gép kellemetlen szagokat áraszt. Fertőtlenítéshez töröld át egy kevés tiszta alkohollal egy szivacs segítségével. Erre a célra akár teafa olajat is használhatsz, ami szintén erős baktériumölő erővel bír. Ha kellemes illatot szeretnél, a műveletet zárd egy kevés illóolajjal: vattapamacsra tegyél néhány csepp citrom vagy narancs illóolajat, majd töröld át vele a felületet, és élvezd a konyhát átjáró finom illatot!





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Rossz lehelet
  2020-05-05 06:57:13, kedd
 
  A szájszag kialakulásában sok tényező játszhat szerepet, akár a nem megfelelő szájhigiénia, fűszeres és erős szagot árasztó ételek fogyasztása, egyes gyógyszerek mellékhatása, de dohányzás vagy gyomorbetegség is. Azonban nagyon sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy a rossz szájszag csak a múlté legyen.

A halitózist, azaz a szájszagot sok esetben csak egy banális ok, például a szájszárazság váltja ki. Ha azonban rendszeresen ügyelünk a folyadékbevitelre, akkor hamarosan a probléma is megszűnik.

A kellemetlen lehelet problémáján a rostos ételek is sokat segíthetnek. Fogyasszunk rendszeresen céklát, banánt, édesburgonyát és más rostos ételt, mert ezek a táplálékok is megszüntethetik a halitózist. A rostban gazdag ételek segítenek a gyomor megfelelő megtisztításában is.

probiotikumok rendszeres fogyasztása is javasolt, hiszen a rossz szájszagot sok esetben a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza, amikor nem megfelelő a jó és a rossz bélbaktériumok aránya.

A megfelelő légzéstechnika elsajátítása is csökkentheti ezt a kellemetlen állapotot. A levegőt mindig az orrunkon keresztül vegyük és a szánkon keresztül fújjuk ki.

A sós vízzel történő öblögetés is hasznos, mivel visszaállítja a szájüreg megfelelő pH-értékét, és antimikrobiális hatásának köszönhetően elpusztítja a szájüregben azokat a kórokozókat, amelyek felelősek lehetnek a rossz lehelet kialakulásáért.

Ha ezzel a problémával küszködünk, lehetséges, hogy túlságosan is stresszes az életünk. A stressz hatással van az immunrendszer működésre és az emésztésre, ezek pedig mind-mind hozzájárulhatnak a kellemetlen szájszag kialakulásához.

Az immunrendszer erősítéséhez fogyasszon tápanyagokban gazdag ételeket. A stressz ellen alkalmazzon stresszkezelő technikákat, és próbáljon napi 7-8 órát aludni, mivel a kevés alvás is fokozhatja a stressz tüneteit.

Ha ínyvérzés okozza a panaszt, akkor egy kevés szódabikarbónát és citromlevet kell összekeverni, hogy egy pasztaszerű elegyet kapjunk, majd finoman dörzsölje ezt az ínyére, a vérzés megszüntetésével a kellemetlen leheletnek is nyoma lesz.

A C-vitaminban gazdag ételek is csökkentik a szájüreg és az íny gyulladását, ezzel pedig kezelhetővé válik a rossz szájszag is.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
Levéltetvek ellen
  2020-04-16 19:06:51, csütörtök
 
  A levéltetvek a legidegesítőbb kártevők a kertben. Számtalan módszert
kipróbáltunk már, de mindig visszajöttek az apró kártevők. Ez a módszer
azonban nagyon hatásos!

Mire van szükség:

permetező palack
fecskendő
1 dl tej
0,5 ml jód

A permetező palackba töltsünk 1 liter vizet.
A jódot szívjuk fel a fecskendővel és keverjük a tejbe. A tej sárga lesz tőle.
A jódos tejet töltsük a vízhez.
A palackot rázzuk fel, majd fújjuk be a levéltetvekkel fertőzött növényeket.
A jódos tej a levéltetveket elűzi, de a növények gombás fertőzéseit is
orvosolhatjuk vele. Ez egy régóta használt módszer, amely tényleg
csodákra képes!





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 134 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 442 db bejegyzés
Összes: 30524 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 810
  • e Hét: 14411
  • e Hónap: 30590
  • e Év: 276874
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.