Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A ház szeme: a virágos ablak
  2015-05-08 22:35:38, péntek
 
  A ház szeme: a virágos ablak




A háznak - éppen úgy, mint az embernek - vannak testrészei: az alapzat megfelel a lábnak, a falazat a törzsnek, a tetőzet a fejnek és az ablak a szemnek. Az ember két szemének, amely lát és láttat. Látja, ami a lakásban és az utcán történik, és láttatja a közelítő vendéggel vagy ügyintézővel, hogy milyen jellegű lakáshoz, családhoz igyekszik. A virágos ablak pedig gondozottságot és bizalmat sugall.

ITT találsz még többet Bálint gazda praktikus tanácsaiból, a Balintgazda.hu-n.
Link


Kezdődik a szezon!

Most kezdődik az ablakok virágosításának a fő szezonja, noha ezt a kellemes feladatot az évnek bármelyik részében el lehet kezdeni. A leggyakoribb az, hogy az erre a célra kialakított ablakpárkányra rögzítjük a virágokat tartó ablakládát, mert egy vétlenül leeső virágosláda nem tartozik a kellemes meglepetések közé!





A humor innen sem hiányozhat

Valamikor a virágosládák deszkából, bádogból, betonból készültek, de manapság a legjobbnak és a legcélszerűbbnek a különböző hosszúságú műanyag ládákat tartjuk. Ezek könnyűek, tartósak és viszonylag hosszú életűek, a növények számára megfelelő termőhelyet nyújtanak. Ha valakinek a ládák agyagbarna színe nem felel meg, akkor befestheti; jártam már olyan lakásban, ahol az ötletes családfő minden láda oldalára odapingálta a szoba használójának a nevét.

A föld a lelke mindennek

A virágosládákat, tápanyaggal jól ellátott kerti földdel kell megtölteni. Óvakodjunk az útszéli szántóföldekről beszerezni a földet, mert ez gyakran gyomirtó szerrel kezelt, amitől az érzékeny, virágzó növények elpusztulnak. A láda méretei viszonylag kicsinyek ahhoz képest, hogy a belé ültetett növények őszig mennyi tápanyagot használnak el, ezért a nyári hónapokban a talajt kéthetenként ajánlatos megöntözni tápoldatos vízzel. A ládához alátét is tartozik, amely megakadályozza, hogy a túlzott öntözés vize illetéktelen helyre csepegjen.

Az igazi primadonnák

A virágosládába ültetett növények primadonnája ősidők óta a bokros vagy a lecsüngő szárú muskátli; jogosan, mert az egészséges muskátlitövek tavasztól késő őszig, folyamatosan nyitják dekoratív és színekben gazdag virágaikat. Hasonló tulajdonsággal rendelkezik a gumós begónia, amely a kevésbé napos, árnyékos ablakokban is gazdagon virágzik. Gazdag választékot kínálnak az egynyári virágok,mint például a petúnia, a bársonyvirág, az oroszlánszáj, a lobélia, a szalvia, a verbéna, amelyeket a magasságuk, a színük, de különösen a napfényigényük alapján kell összeválogatnunk.






Amit mindenképpen kerülj el

Lágyszárú, évelő növényeket az ablakládába nem ajánlatos ültetni, mert ezek többnyire az évnek csak egy rövid szakaszában virágzanak, és máskor legfeljebb a tarka leveleikkel vagy különleges terméseikkel hívják fel magukra a figyelmet.
Aki különösen kedveli az örökzöldeket, az választhat a törpe változatok közül, ami azzal az előnnyel jár, hogy télen is vidámítja a környezetet.

Szépet a hasznossal

A virágos növények közé becsempészhetünk egy-két zöldségpalántát is. Egy törpe paradicsom, egy-két paprika, néhány szál vörös- vagy fokhagyma, egy tő metélőhagyma vagy levélpetrezselyem még a háziasszony váratlan gondjait is csökkenteni képes anélkül, hogy ez a virágos ablak eleganciáját rontaná!

Így gondozd őket

A virágláda gondozása nem okoz nagyobb fáradságot. A talaját időnként fel kell lazítani, hogy a gyökérzet levegőhöz jusson és az öntözővíz a gyökerek közelébe szivároghasson. Ha a talaj felszíne száraz (ami nyáron naponta megtörténik), akkor kora reggel vagy az esti szürkületben öntözni kell. Tűző napsütésben ne öntözzünk, mert a víz azon nyomban elpárolog, és a lombozatot is megperzseli a helyett, hogy a növények gyökereihez jutna.

A tápanyagok kiegészítésére hetente egyszer szükséges tápoldattal megöntözni a növényeket. Időnként az elnyílt virágokat és a száraz hajtásokat vágjuk le. Menthetetlenül előfordul, hogy egy-egy kedvelt növényünk elpusztul, ezeknek a hiányát azonban még a nyár folyamán is pótolhatjuk!

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Bálint gazda  
Végre! Virágoznak a gyümölcsfák!
  2015-05-08 22:30:23, péntek
 
  Végre! Virágoznak a gyümölcsfák!




Ez a bolondos április ismét a teljes bizonytalanságba üldözte a kerti munkájukat békésen végző embereket.

Az esztendő 100. napjára (április 10.) elnyíltak a mandula, az őszi- és a sárgabarack virágai, majd néhány napos nyárias idő után jött egy hideghullám, amikor kinyíltak a cseresznye, a meggy és a szilvafák virágai és fehér csipkébe öltöztették az egész tájat. Amikor ezeket a sorokat írom, hajnalban Debrecenben még fagyott, és a mi kertünkben álló, hatalmas, öreg cseresznyefa virágai fázósan húzzák össze magukon a fehér szirompelerinjüket.






Aggodalommal figyelünk

A hideg szél kiszárította a talajt, nagyon hiányzik a tavaszi csapadék és - bár itt az ideje - palántázásra a hideg talaj miatt gondolni sem lehet. Aggodalommal figyeljük, hogy miképpen fognak megtermékenyülni a most nyíló virágok, amikor a virágok beporzásában nélkülözhetetlen szerepet játszó mézelő méhek még a kaptár védelmét élvezik, és nem a virágokat látogatják. A vad rovarfauna is nagyon gyér a vegyi növényvédelem és a rideg időjárás következtében. Pedig a gyümölcsfák virágainak megtermékenyülése a biztosítéka a jó termésnek.

Nagy szükség van a rovarokra!

Hiába műveljük a talajt, permetezzük a fákat, öntözünk és metszünk, ha a virágok nem termékenyülnek meg. Ehhez pedig nagy szükség van a méhekre és a vad rovarokra (poszméh, darázs, lepke, katicabogár, stb.). A házi méhek nélkül jelenleg nem tudunk eredményes gyümölcstermesztést folytatni, mert a méhek - kedvező időjárás mellett - reggeltől estig, szorgalmasan járják a virágokat és gyűjtik a virágport és a nektárt. A virágporból jócskán a potrohuk szőrzetére tapadnak a pollenszemek, és akaratlanul is a később meglátogatott virágok bibéjére jutnak; a virágokból szerzett anyagok nagyobb részét a kaptárba szállítják, és a lépekben raktározzák a fiasítás táplálására és a saját téli ellátásukra. Más a helyzet a vad rovarokkal: ők csak táplálékszerzés céljából keresik fel a virágokat, és nem raktároznak.

Ami a legtöbb gondot okozza a kertészek számára

A kertészek számára a legtöbb gondot a meggyfák virágainak a megtermékenyülése jelenti. Ismeretes, hogy az egyik legfontosabb és legnagyobb számban ültetett Pándy meggyfajtának a virágai önmeddőek, tehát saját virágporukkal nem termékenyülnek meg; szükségük van a megporzást végző rovarokra, amelyek más fajtájú meggyfákról viszik a virág bibéjére a virágport. Ezért mostanában már a kertekben is inkább az öntermékeny fajtákat ültetik, amelyeknek a virágai saját virágporukkal termékenyülnek meg. Ezeknek a gyümölcse friss fogyasztásra, befőtt és dzsem és ivólé készítésére, mélyhűtésre, valamint értékesítésre éppen úgy alkalmas, mint a jól bevált, megszokott és megkedvelt Pándy meggy.






Így segíthetsz az önmeddőségen

Ennek az önmeddőségén is lehet azonban segíteni: tessék levágni néhány gazdagan virágzó vesszőt egy Cigánymeggy fáról; ezeket egy vízzel töltött befőttesüvegbe állítva akassza fel a Pándy fa egyik ágára, ahonnan a méhek az anyafa virágaira szállítják a pollent. A virágos ágakat - természetesen - kétnaponta friss vesszőkkel kell felváltani.

Félünk a fagyosszentektől

Bízva az időjárás kedvezőbbre fordulásában rövidesen kinyílnak az alma- és a körtefák virágai is. Ezek között is számos önmeddő fajta van. A diófákat csak a fagyosszentektől kell félteni, a birs és a naspolya bokrok-fák a legóvatosabbak, mert ezeknek a virágai csak május közepén nyílnak ki, de annál mutatósabbak, a virág elnyílása után szép, sötétzöld lombjukkal, később pedig látványos terméseikkel fokozzák kertjeink szépségét és hasznosságát. A sziromhullás után feltétlenül szükség lesz egy kombinált hatású permetezésre, amely megvédi a gyümölcsfákat és aggódva várt termésüket a gombás, baktériumos és vírusos betegségektől, valamint a rovarkártevőktől. Erre a célra a szaküzletekben kapható legújabb, környezetkímélő növényvédő szerek valamennyi kár- és kórokozó ellen eredményesen használhatók.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzo
 
 
0 komment , kategória:  Bálint gazda  
A palántázás apró fortélyai - hogy minden tökéletes legyen
  2015-05-08 22:25:41, péntek
 
  Bálint gazda tanácsai: A palántázás apró fortélyai - hogy minden tökéletes legyen




Bálint gazda, vagyis Gyuri bácsi kertszépítéssel, növénygondozással kapcsolatos írásaival csütörtökönként találkozhattok a Life.hu oldalon. Ezúttal a helyes palántázással kapcsolatban osztja meg velünk tapasztalatait.

A mérsékelt éghajlatú országokban - így nálunk is - sokféle déli származású, melegebb és hosszabb tenyészidőt igénylő növényt (szőlőt, gyümölcsöt, zöldségféléket, gyógy-, fűszer és aromanövényeket, sokféle dísznövényt) termelünk. Az emberiség évezredes törekvése, hogy ezeket a növényeket a mi éghajlatunkhoz szoktassuk, de bele kellett törődnünk abba, hogy nem vagyunk korlátlan urai a természetnek, nem tudjuk se az időjárást, se a növények eredeti tulajdonságait megváltoztatni. Csak egy, sikeres módszer létezik: bölcsen alkalmazkodnunk kell a természet adottságaihoza termelési módszerek célszerű fejlesztése útján. Ennek pedig egyik jeles és világszerte alkalmazott, az emberiség jóléte érdekében hasznosított, közismert példája: a zöldségfélék és a virágos növények palántázása.






Ennek az egyszerűnek tűnő módszernek a lényege az, hogy zárt, védett, meleg helyen, kis területen, február-márciusban vetjük el a növények magját, amelyek kikelnek, 6-8 hét alatt néhány lomblevelet is fejlesztenek és amikor a tavaszi fagyok elmúltak, ki lehet ültetni őket a szabad földbe, ahol a nyár folyamán termést érlelhetnek. Ezzel jelentékenyen meghosszabbítjuk a termelt növények tenyészidejét és jelentékenyen nagyobb, valamint élettanilag értékes anyagokban gazdagabb termést takaríthatunk be. A palántázás főszezonja most kezdődik és körülbelül május végéig tart.

Mire kell tehát a legjobban ügyelnünk?

A palánták ültetéséhez gondosan elő kell készíteni a talajt. Az ősszel felásott ágyás talajára szórjuk ki a komplex műtrágyát, mert az a tavaszi hónapokban hasznosul a legjobban, majd pedig gereblyézzük el a földet simára, apró morzsásra.

Figyeljünk az igényekre!

Minden növénynek speciális környezeti igényei vannak: egyesek az erős napsütést, mások a félárnyékot, vagy éppen az árnyékot kedvelik, mint például a spenót és a sóska. Vannak kifejezetten tápanyagigényes növények (például a paprika, a tojásgyümölcs) és vannak szerényebbek (görög- és sárgadinnye). A zöldségfélék többsége folyamatosan sok vizet igényel és öntözés nélkül a termelésük nem is biztonságos, de például a fűszernövények minőségét gyengíti a bőséges vízellátás. Egyes zöldségfélék a meszes talajokban érzik jól magukat (a borsó, a bab), míg mások csak a savanyú, mészmentes talajt kedvelik (a paprika, a káposzta). A palánták lehetnek szabad gyökerűek és földlabdásak. A kiskertekbe elsősorban az utóbbiak ültetését javaslom, mert ezek nem szenvedik meg a helyváltoztatás stresszét és megszakítás nélkül fejlődnek, korábban hoznak termést, mint a szabadgyökerűek. Az erőteljes, jól fejlődő palánták egyenes, kellő vastagságú szárral és három-négy sötétzöld, ép lomblevéllel rendelkeznek. A tenyészedényből (cserép, műanyag) kiemelt földlabdát átszőtték a fehér gyökerek.






A palántákat megbízható termelőtől, piacon, vagy szaküzletben vásárolhatjuk meg, de magunk is nevelhetünk palántákat a világos, napsütötte konyhaablakban, vagy az ablakpárkányon. A palánták felneveléséhez 4-8 hétre van szükség, a megvetés idejét tehát úgy kell megválasztani, hogy a palánták a kiültetés optimális idejében legyenek kellően fejlettek.

Fontos a távolság

A növényeket egymástól olyan távolságra kell ültetni, hogy egymást a fejlődésben és termés kifejlesztésében ne akadályozzák. A szorosan, egymás mellett álló növények felnyurgulnak, ledőlnek, keveset teremnek, a ritka állomány pedig nem használja ki a rendelkezésre álló helyet.






A beszerzett, vagy saját nevelésű palántákat 4-5 napig a szabadban, védett helyen edzeni kell, hideg éjszakákon védett helyre kell állítani. A rostos tőzegbe ültetett palántákat minden nap meg kell öntözni! Ha az időjárás hidegre fordul és talajmenti fagy fenyeget, akkor a kiültetett palántákat lefelé fordított agyagcseréppel védhetjük meg. Ezt nappal - természetesen - el kell távolítani! E célra a műanyag edény is megfelelő, de ezt több réteg újságpapírral ki kell ,,bélelni". A saját termésű, érett magvakat - még a legjobbnak igényt növényekről sem - érdemes begyűjteni, mert a hibríd (F1 jelzésű) és a GMO (genetikailag módosított) növények leszármazottjai nem alkalmasak további termelésre.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Bálint gazda  
Az iskolakertek születése
  2015-05-08 22:21:36, péntek
 
  Az iskolakertek születése




Hol születnek ezek a kis, zöld golyócskák, mama? A konzervdobozban? - kérdezte a négy éves Krisztina, miközben szorgalmasan kanalazta a vasárnapi ebéd zöldborsó levesét...

És a kérdés nem volt indokolatlan, mert a kisleány nem látott borsónövényt se a budai villakertekben, se a Nyíregyházán lakó nagymama felé autózva az út melletti táblákon. Lehet, hogy a papája se tudta volna megmondani neki, ha éppen egy borsóval bevetett tábla mellett haladtak el!






Külföldön járva és gyerekekkel beszélgetve gyakran voltam kénytelen megállapítani, hogy sokkal jobban ismerik a növényeket, az állatokat, a hegyeket, a patakokat - és általában a természetet - mint (tisztelet a kivételnek!) a mi gyerekeink és unokáink. Megkérdeztem ottani pedagógusokat, akik egyhangúlag azt állították, hogy ebben nagy érdemei vannak az iskolakerteknek. Próbáltam visszaemlékezni diákkori élményeimre és megelevenedtek előttem a természetrajz órák az akkor még "elemi iskolának" nevezett általános iskolámban, ahol a tanító néni gyakran felszólította az osztályt, hogy hozzanak magukkal az otthoni kertből valami növényt, magot vagy palántát, esetleg egy cserép virágot. És a tanterem ablakában mindig állt néhány cserép virág, a falakat pedig díszítették futónövények.

Arra pedig már részletesebben emlékszem, hogy a gyöngyösi gimnázium udvarának egy részét iskolakert foglalta el, ahol Bauer Ede tanár úr szorgalmasan gyűjtötte a közeli Mátra hegység jellegzetes flóra elemeit és mindazokat a növényeket, amelyekről tanultunk, illetve amelyeket a környéken termesztettek. Én is ott ismertem meg a gyógy-és fűszernövények többségét és még ma is emlékszem rá, hogy melyik parcella melyik sarkában állott egy lestyánbokor!

Ezért örülök mindig, ha arról hallok, hogy virágzik, gazdagodik a tarnabodi Tanoda mellett létesített iskolakert és remélem, hogy országszerte ismét lesznek ilyen "élő taneszközök". Mert nem is olyan régen - néhány évtizeddel ezelőtt - még a tanintézmények működési szabályzatában írták elő a tankertek létesítésének kötelezettségét, aminek következtében a városi és a falusi általános és középiskolák mellett voltak iskolakertek. Sajnos, az utóbbi időben megritkultak az iskolakertek: talán kevesebb lett a hely és kevesebb lett a pedagógusok ideje is. Nagy kár, mert ezzel kevesebb lett egy tartósan megőrizhető gyerekkori emlék az emberek életében!






Az kétségtelen, hogy iskolakertet telepíteni, de különösen fenntartani nem jelentéktelen feladat! De nem is megoldhatatlan. Nagyon fontos, hogy a kert az iskola területén vagy hozzá igen közel legyen azért, hogy a tanóra egy részét ott lehessen tartani, vagy onnan lehessen valamilyen szemléltető eszközt behozni. A kert megtervezésébe és kivitelezésébe bizonyára nem lesz nehéz feladat bevonni a szülői munkaközösség tagjait, akik munkával és anyaggal segíthetnek a szép és hasznos feladat megvalósításában.

A terület talaját célszerű igen gondosan előkészíteni, hiszen a legtöbb növény a tápanyagokkal jól ellátott, morzsalékos talajon érzi jól magát. Nagy előny, ha a kert öntözhető is! A kertet 1-2 négyzetméteres parcellákra ajánlatos osztani úgy, hogy minden oldalról jól megközelíthetőek legyenek, ami a növények ápolását és a pedagógusi munkát is zavartalanná, kellemessé és eredményessé teszi.

Ahogy a kertészek szokták mondani: egy kert soha sincs teljesen készen és egy kertész soha sem elégedett! Ez a szabály érvényes az iskolakertekre is, amelyeknek a telepítését a legismertebb és a leggyakoribb növényekkel szokták elkezdeni és ezek az évek folyamán, gyarapodnak, az iskolák között "cserekereskedelem" alakul ki, gyakran az a gond, hogy egy új növény csak akkor fér el a kertben, ha egy régit elajándékozunk. A fejlesztés pedig szinte határtalan: lehet sziklakertet építeni, tavat, mocsarat létesíteni, lugast nevelni és semmiképpen se szabad megfeledkezni a madárvédelemről, az etetők, az itatók a fészekodvak kihelyezéséről.






És az se nagy baj, ha akad egy tarkára festett kerti törpe, amely a kert egyik kiemelkedő pontjára állítva, éjjel és nappal vigyázza a kert rendjét és sértetlenségét. Még nevet is lehet adni neki!
A Bornemissza Gimnázium az első
Bálint gazda kellemes humorral mintegy másfél órán át konzultált iskola területén létesítendő tankertről az igazgatóval, több pedagógussal és kivitelezőkkel. Személyes élményei alapján elmondta, hogy ma már sok gyermek nem tudja, hogy a borsót nem gépek gyártják, a tarhonyát pedig nem termesztik, ezért nagy szükség van az ilyen iskolakertekre, ahol a tanulók megismerkedhetnek a növényekkel, azok termesztési módszereivel. Bálint gazda lenyűgözően beszélt - többek között - a kaporról, a növénytársulásokról, a karcsú orsós gyümölcsfákról és az emelt ágyás előnyeiről. Bálint György megosztott egy történetet vendéglátóinak arról, hogy egyik barátja súlyos betegségből való felépülésében milyen szerepet játszott egy, a teraszán magaságyásba telepített kiskert. A beszélgetésen szóba került a kertnek, a kertészkedésnek, a földművelésnek az Ó- és Újszövetségben betöltött szerepe is. Bálint György elvállaltaa tervezett tankert védnökségét és megtekintette az iskola udvarát, ahol azonnal javaslatot is tett a kivitelezés pontos helyszínére és több konkrét szakmai tanácsot adott. A kertben a tervek szerint idén tavasztól ültethetik és gondozhatják majd a növényeket a Bornemiszások. Az iskolakert kivitelezője a Nádland Kft.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Bálint gazda  
A Life.hu új sztárszerzője: Bálint gazda
  2015-05-08 22:17:32, péntek
 
  A Life.hu új sztárszerzője: Bálint gazda - fogadjátok szeretettel!

A Life.hu sztárszerzői között köszönti az idén 96 éves Bálint György kertészmérnököt, akit az ország leginkább Bálint gazda néven ismer. Gyuri bácsi mostantól heti rendszerességgel lát el bennünket hasznos tanácsokkal a kertszépítés, kert- és növénygondozás témakörében. Fogadjátok sok szeretettel!

Gyuri bácsi gazdálkodó hagyományokkal rendelkező családba született, apja több nyelven beszélő, vállalkozó és kísérletező szellemű középbirtokos volt. Fiatal korától kezdve a mezőgazdaság szeretetére és ismeretére nevelték.






1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. 1949-1952 között a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott, majd onnan egy évre a Kertészeti Kutatóintézetbe került. 1969-1981 között a Kertészet és Szőlészetet, 1970-1981 között a Kertgazdaságot, 1972-1981 között a Kerti Kalendáriumot, 1984-1988 között a Kertbarát Magazint szerkesztette. A Magyar Televízió Ablak című magazinjának állandó munkatársa volt - az ország leginkább itt ismerte és szerette meg őt.





Gyuri bácsi jelenleg nyugdíjas, de igen aktív életet él: honlapjánés facebook-oldalántöbb mint 280 ezer rajongó várja nap mint nap írásait, és rendszeresen publikál a Lakás és kert című magazinban, a Családi lapban és immár a Life.hu-n is - itt csütörtökönként jelennek majd meg hasznos írásai.

Fogadjátok szeretettel!

Forrás: http://www.life.hu
 
 
0 komment , kategória:  Bálint gazda  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 909
  • e Hét: 1684
  • e Hónap: 6722
  • e Év: 136429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.