Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
"Úgy hívnak minket, hogy "Az Öregek"
  2024-03-17 19:50:41, vasárnap
 
 


"Úgy hívnak minket, hogy "Az Öregek"
A 40-50-60-as években születtünk.
50-60-70-es években nőttünk fel.
A 60-70-80-as években tanultunk.
Együtt randiztunk a 70-80-90-es években.
Összeházasodtunk és felfedeztük a világot a 70-80-90-es években.
Elmerészkedtünk a 80-90-es évekbe.
A 2000-es években stabilizálódunk.
2010-ben bölcsebbek lettünk.
És határozottan túllépünk 2020-on.
Úgy tűnik, nyolc különböző évtizedet éltünk...
KÉT különböző évszázad...
KÉT évezred különbséggel...
A távolsági híváskezelővel folytatott telefontól a videohívásokig jutottunk a világ bármely pontján.
Átmentünk a diáktól a YouTube-ra, a bakelit lemezekre az online zenére, a kézzel írt levelekre és a WhatsAppra.
Az élő játékok rádiójától a fekete-fehér TV-n át a színes TV-n át majd a 3D HD TV-n át.
Elmentem a videotékába és most Netflixet nézek.
Találkoztunk az első számítógépekkel, lyukasztott kártyákkal, floppy lemezekkel és most gigabájtokkal és megabájtokkal az okostelefonjainkon.
Egész gyerekkorunkban rövidnadrágot viseltünk, aztán nadrágot, Oxfordot, rakétát, komplett kagylót és kék farmert.
Elkerültük a gyerekkori bénulást, agyhártyagyulladást, gyermekbénulást, tuberkulózist, sertésinfluenzát és most COVID-19-et
Korcsolyáztunk, tricikliztünk, bicikliztünk, mopedeket, benzines vagy dízel autókat, most pedig hibrideket vagy elektromosat.
Igen, sok mindenen mentünk keresztül, de micsoda életünk volt!
,,példaértékűnek" tudnának jellemezni minket, az ötvenes évek abban a világában született embereket, akiknek analóg gyerekkoruk és digitális felnőttkoruk volt.
Mi már "mindent láttunk"!
A mi generációnk szó szerint többet élt és tanúja volt, mint bárki más az élet minden dimenziójában.
A mi generációnk az, amelyik szó szerint alkalmazkodott a VÁLTOZÁShoz. "
Nagy tapsot egy nagyon különleges generáció minden tagjának, ami EGYEDI lesz!"

/Forrás: Internet/
 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
1848. március 15-én
  2024-03-14 22:03:40, csütörtök
 
 


Készítette: János Korom Dr.

Az ünnepről
1848. március 15-én - az európai forradalmi hullám részeként - Pest-Budán is kitört és vér nélkül győzött a forradalom a nemzeti szuverenitás és a polgári átalakulás jelszavaival (,,egyenlőség, szabadság, testvériség"). Megszületett a modern parlamentáris Magyarország, és megkezdődött a szabadságharchoz vezető folyamat, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.





A ,,Pilvax-kör" (többek között Petőfi, Jókai, Vasvári Pál és Bulyovszky Gyula) előző este határozta el véglegesen, hogy a bécsi forradalom nyomán cselekvésre szánja el magát. Március 15-én délelőtt mozgósították
az egyetemi ifjúságot, felolvasták a 12 pontot, amelyet később Landerer és Heckenast nyomdájában a Nemzeti dallal együtt, cenzori engedély nélkül kinyomtattak (így született meg a sajtószabadság).

Délután háromkor a Nemzeti Múzeumnál tartottak nagygyűlést, majd a tízezresre duzzadt tömeg a hajóhídon átvonult Budára, ahol a megrettent Helytartótanács életbe léptette a 12 pontban foglalt követeléseket, és szabadon bocsátotta az állítólagos sajtóvétség miatt bebörtönzött Táncsics Mihály újságírót, akit a tömeg diadalmenetben vitt Pestre. Este a Nemzeti Színházban a betiltott Bánk Bán előadásával ünnepelték a forradalom győzelmét.










 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
Megkezdődött a velencei karnevál,
  2024-01-28 17:41:20, vasárnap
 
  Ma kezdődött a velencei karnevál, amely idén a város szülötte, Marco Polo halálának hétszázadik évfordulója előtt tiszteleg.

A világ egyik leglátogatottabb farsangjának nyitónapja az idén a holokauszt nemzetközi emléknapjára esett, ezért az igazi ünneplés csak vasárnap kezdődik a Rio di Cannareggio csatornáján szokásos vízi parádéval. A látogatók viszont már szombat kora reggeltől ellepték a velencei utcákat, tereket, ahol mutatványosok, artisták, színészek két héten át, egészen február 13-ig naponta csaknem ezer rövidebb és hosszabb előadást mutatnak be.




Link

egyszerre számtalan helyszínen zajlanak a farsangi események, így a lagúnák szigetein és más városokban
A vasárnap délelőtti vízi parádén színesen feldíszített gondolák, csónakok, hajók vonulnak fel karneváli jelmezesekkel. A menetet a hagyomány szerint egy hatalmas patkány vezeti, vagyis egy szürke patkányt ábrázoló csónak, amely végigsiklik a csatornákon, jelezve, ki is számít a város igazi urának. A patkány sorsa ismert: amint a vízi felvonulás a végéhez ér, a papírpatkány szétpukkan, és színes léggömbök, szalagok szállnak fel belőle.




Link

Az idei karnevál a Kelet felé - Marco Polo csodálatos utazása címet kapta, és a nagy utazó halálának hétszázadik évfordulójáról emlékezik meg: a velencei születésű kereskedő 1324 januárjában hunyt el.
A mostani lehet az utolsó karnevál, amelyen teljesen ingyenes a részvétel, mert áprilistól sokaknak fizetni kell a belépésért a városba.





Link

A karneválon idén is rendkívüli tömegre kell készülni elsősorban a hétvégeken, a vasútállomástól előre megjelölt útvonalakra terelik majd a turistákat. A Szent Márk teret, ha az ott tartózkodók száma eléri a húszezret, ideiglenesen lezárják.
 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
A két gyerek
  2024-01-17 17:58:48, szerda
 
 


A két gyerek benyomakodott az előszobába; kabátjuk rongyos és több számmal nagyobb méretű volt. "Tudna adni régi újságokat, hölgyem?" - kérdezték. Elfoglalt voltam, és azt akartam mondani, hogy nem érek rá, de megláttam csuromvizes kis szandáljaikat. "Gyertek be - mondtam -, csinálok nektek egy kis forró kakaót.
Nem beszéltünk sokat. Átázott szandáljaik nyomot hagytak a kandalló előtti kövön. Kakaót és lekváros kenyeret adtam nekik, hogy felvértezzem őket a kinti hideg ellen, majd visszamentem a konyhába, ahol épp a háztartási költségvetésünket próbáltam megtervezni. A nappaliban akkora csend volt, hogy idekint is feltűnt. Benéztem.
A kislány az üres csészét forgatta a kezében, és nézegette. A kisfiú megkérdezte: "Hölgyem, maga gazdag?"
Ránéztem a kopott bútorhuzatokra: "Hogy én gazdag? Dehogyis!"
A kislány óvatosan ráhelyezte a csészét a csészealjra, és azt mondta:
"De hiszen ezek összeillenek, egy készletből vannak!"
A hangja koravén volt az éhségtől, de nem a gyomorétól.

Aztán elmentek az újságpapírkötegekkel védekezve a szél ellen. Nem mondták, hogy köszönöm, nem is volt rá szükség. Ennél sokkal többet tettek. Egyszerű kék csészék és kistányérok, de összeillenek. Krumpli, hús és mártás; fedél a fejem felett; a férjem, akinek biztos állása van, ezek a dolgok is összeilleszkedtek az életünkben.
Elhúztam a székeket a kandalló elől, és feltakarítottam a nappalit. A kis szandálok sáros nyoma még mindig látszott a kandalló előtti kövön. Úgy hagytam.
Nem akarom elfelejteni, hogy milyen gazdag is vagyok!

Forr.: net

 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
Az iskolaőröknek nem lehet testékszere
  2020-07-17 21:57:34, péntek
 
 


Az iskolaőröknek nem lehet testékszere és nem nyilatkozhatnak a sajtónak
Megjelent a Magyar Közlönyben a belügyminiszter rendelete, amely részletesen szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük az iskolaőröknek, és hogyan végezhetik a munkájukat. Az Országgyűlés július 3-án szavazta meg, hogy egyes iskolákban egyenruhás iskolaőröket fognak alkalmazni, akik közfeladatot ellátó személynek minősülnek, és rendőrségi alkalmazottak lesznek. Az indoklás szerint az

állam tűrhetetlennek tekinti, hogy a munkáját végző pedagógust bármilyen fenyegetettségnek tegyék ki, ezért iskolaőrt fogunk alkalmazni azokban az iskolákban, ahol rendszeresen vannak fegyelmi problémák, sőt, ahol a tanárral szembeni erőszak verbális vagy akár fizikai erőszak veszélye is fennáll.

Később az is kiderült, szeptembertől 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben lesznek iskolaőrök, köztük olyan iskolákban is, amelyek ezt nem kérték, és nem is fordultak elő náluk erőszakos esetek.

A most megjelent rendelet szerint az iskolaőrnek jelentkezőknél megvizsgálják az egészségügyi és pszichés alkalmasságot, valamint a fizikai állóképesség követelményeinek való megfelelést. Ezeket a vizsgálatokat rendszeresen ismételni fogják, és csak addig dolgozhatnak iskolaőrként, amíg a feltételeknek megfelelnek.

Az iskolaőrök a rendőrségtől formaruhát, szolgálati igazolványt és szolgálati jelvényt kapnak. A rendelet előírja az ápolt, tiszta megjelenést, és azt is, hogy nem viselhetnek semmilyen ékszert vagy testékszert, kivéve a férfiak esetében a karórát és gyűrűt, a nőknél egy pár fülbevalót. Külön pont rendelkezik arról, hogy az iskolaőrök semmilyen körülmények között nem nyilatkozhatnak a sajtónak, nem szerepelhetnek rádió- és tévéműsorokban, sem saját kezdeményezésre, sem megkeresés alapján kivéve a kulturális, tudományos előadások megtartását.

Ez a rendelkezés korlátozza a sajtót feladatai ellátásában, mert ha egy iskolában történik egy nagy port kavaró, közfelháborodást kiváltó incidens, például megütnek vagy megaláznak egy pedagógust, akkor a sajtó az igazgatóhoz és/vagy az iskolaőrhöz fordulna tájékoztatásért, akik a legtöbb információval rendelkezhetnek az intézményben történtekről. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban az állami iskolafenntartó sok esetben nem engedi nyilatkozni az igazgatókat, az iskolaőrök pedig a jelek szerint még kevésbé lesznek szóra bírhatók.

Az őrök a rendelkezés szerint

elsősegélyt nyújthatnak,
a rendőrség érkezéséig feltartóztathatják az erőszakoskodókat,
igazoltathatnak,
eltávolíthatnak illetéktelen személyeket az iskola területéről,
jelentést tehetnek, felírhatják a mentő rendszámát és biztosíthatják a helyszínt.
Az iskolaőrök ezekhez a feladatokhoz bilincset, gázspray-t és gumibotot használhatnak, az erőszakoskodókat megfoghatják, leszoríthatják vagy elvezethetik. A rendőrbot vagy azonos hatású helyettesítő eszköz alkalmazása esetén törekedniük kell rá, hogy ne okozzanak súlyos sérülést, és az ütés kizárólag a támadó végtagot érheti.
 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
Az utca hangja
  2014-12-01 22:04:39, hétfő
 
  A tüntetések természetrajza: szegények, nem szavazók, elitellenesek és politikai hajléktalanok?

A politikai osztály egésze felhúzza az orrát, amikor a nagyvárosi megmozdulásokon a tüntetők az elmúlt negyedszázad egészét kritizálják. Mégiscsak túlzás ez, méltatlankodnak jobbról is, balról is, csináltunk mi azért jó dolgokat, mondják - és ilyenkor kizárólag saját pártjaikra gondolnak. Azt persze megértenék, ha csak a másikat gyepálnák, de ha őket is, azt már nem.

Meglepő, hogy meglepi őket az utca hangja.

Pedig az elutasítás nem most kezdődött.

Pár éve szinte a semmiből előpattanva két olyan párt is bejutott a parlamentbe, amely a maga különböző módján, de egyaránt szőröstül-bőröstül rosszallja a politikai osztály teljesítményét.

Hosszú ideje a választásokat rendre a politikai hajléktalanok, azaz a minden pártból kiábrándult nem szavazók nyernék, mégpedig fölényesen, ha lenne pártjuk.

Huszonöt év eredményeként Magyarországon ma három és négy millió között van a szegény emberek száma, miközben a maradék kb. hat millió honfitársunk döntő többsége sem minősíthető gazdagnak, sőt még csak stabilan jómódúnak sem. Az MTA szociológusai és a KSH statisztikusai manapság legföljebb azon vitatkozhatnak, milyen mutatók alapján pontosíthatóak ezek az adatok, de magán a tényen aligha.

Ha igaz, hogy egy társadalom erkölcsi megítélése azon alapszik, milyen esélyt kínál legrosszabb helyzetű tagjainak, hazánk - már régóta - erkölcstelen ország.

Az már csak hab a tortán, hogy aki meg gazdag, az gyanús, a közvélekedés szerint a vagyon ebül szerzett jószág, nincs mögötte teljesítmény, bemocskolja a korrupció.

Egyszóval ,,Még magasról nézvést / Megvolna az ország", de alulról nézve azért már nem annyira.

Miért disztingválnának hát a tüntetők?!
Link
 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
Telefon, Skype, Wiber és még sorolhatnánk azt,
  2014-11-03 22:13:04, hétfő
 
  Zsófia Dárdai:
Telefon, Skype, Wiber és még sorolhatnánk azt, hogy mennyi dolgot találtak fel arra manapság, hogy ma a kapcsolatot tudjuk tartani egymással, meggátolva azt, hogy személyesen is találkozhassunk.

Rengeteg mosolytól, nevetéstől és öleléstől így van megfosztva a jelen generációja attól, ami még 20 éve természetes volt. Anyukák, nagymamák térnek álomra úgy, hogy nem ölelhetik át a gyermekeiket, mert mobilon könnyebb elmondani, hogy jól vagyok. Feleségek, férjek ülnek a Skype előtt és ott bíztatják, vigasztalják egymást a távolból, hogy szeretlek. Fiatalok, gyermekek írnak a Facebookon üzenetet a szüleiknek a messzi nyugatról megnyugtatásul és közben elfelejtik azt, hogy milyen érzés is megölelni édesanyjukat, elfelejtik szüleik boldog, büszke mosolyát.

Szülők, nagyszülők szíve szakad meg, mikor féltett kincseiket, gyermekeiket, unokáikat nem láthatják maguk előtt, csak a neten, a monitoron keresztül, miközben azt a vigaszt kapják azoktól, akiket megválasztottak, akikben bíztak, hogy gyermekeik csak kalandozni mennek nyugatra, egyszer hazatérnek...

Miközben Magyarország jobban teljesít, édesanyák csomagokat készítenek féltő gonddal azoknak, akiket oly féltő gonddal neveltek, mert már a hazájuk, vagy Európa másik felén élnek, dolgoznak és csak azért mondanak imát, hogy a frissen sütött sütemények még időben érkezzenek meg gyermekeikhez...

Gyermekeiknek küldenek egy kis hazait, akiknek nincs házuk, nincs hazájuk, unokáiknak küldenek meglepetést, akik már sokszor nyugaton születtek, ott járnak iskolába és már sokszor jobban beszélnek Angolul, vagy Németül, mint Magyarul.

Miközben ezerrel rezsit csökkentenek, eladhatatlan üres házak százezrei állnak üresen Magyarországon, ahová az elveszett generáció gyermekei már soha nem térnek már haza...

Bár megpróbáltak már sokan hazatérni, de visszafordultak az úton. Nem köti már semmi őket a hazához, csak az otthon elfeledett emléke, csak a szülők emléke, édesanyjuk könnyei, fájdalmas búcsúszava...

Most oly távol él mindenki egymástól és mégis oly közel. Egyszerű eljutni Londonba, Münchenbe, de nehéz onnan visszatérni... Ha haza sikerül jönni, akkor sokakban csak megerősödik az a tudat, hogy jól tette eljönni, útra kelni... Bár egy elveszett generáció dolgozik minimálbérért nyugaton, de mégis boldogabbak, mert okostelefont is tudnak venni, amivel üzenhetnek haza, hogy jól vagyok.

Édesanyák, nagyszülők szíve szakad meg, mert gyermekük, akit születésüktől kezdve féltő gonddal neveltek, szerettek, taníttattak, most messze él és a tehetetlenségükön bosszankodva hallgatják azt, hogy újabb stadiont avattak!

Elveszett egy generáció a hazának, akik nem építik azt tovább, de nem szépítik a szülői ház kertjét sem, nem nyírják már le többet zsebpénzért a füvet ott és üresek a grundok a lakótelepeken, mert oly sokan nyugatra mentek. Fel sem tűnik, már sokan megszokták azt, hogy újabb ismerős, rokon, barát megy nyugatra, akik jobb esetben lakást, vagy csak egy szobát bérelnek, miközben sokszor még vélt hazájukban fizetik a devizahitelt.

Elvész egy generáció a jövő Magyarországának, mert családok esnek szét. Apák, fiúk, férjek hetekig kamiont vezetnek, vagy vakolnak, Édesanyák, lányok felszolgálnak, takarítanak és ők azok, akiknek nem kell a közmunka megalázó éhbére.

Egy elveszett generáció megy el nyugatra lassan, akik elhagyják a meleg családi fészket, elmennek sosem feledve édesanyjuk mosolyát, a nagymama főztjét, barátok búcsúzó szavát és sokan akkor látják először édesapjuk szemét, amint könny futja át!

Magyarország irányítói nem veszik észre, hogy nincs az a Mercedes, vagy Audi gyár, ami egy gyermeket pótolhatna, nincs az-az Uniós támogatás, ami egy unoka pajkos mosolyát feledtethetné, nincs az-az ígéret, ami vigaszt nyújhatna...

Nem lehet már sajnos általánosítani, hiszen nem csak a fiatalok, hanem a nyugdíj előtt állók is veszik a bőröndöt, mert tudják, vagy csak remélik, máshol könnyebb lesz.

Miközben a Magyar, keresi nyugaton a másik Magyar társaságát, még ha oly sokszor is, de csalódott benne, telnek az évek, Magyarország lassan kiürül annak ellenére, hogy jól teljesít és egy olyan elveszett generáció jön létre, aki nem tudja, az a haza, ahol él, vagy az-az otthon, ahol született!!!

Már elveszett egy generáció a hazának, mert a múltat nem lehet visszahozni...
 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
Kullancs eltávolító eszköz - egy szál gyufa
  2014-05-10 17:57:30, szombat
 
 


Kedves Anyák, Apák, Nagymamák és Nagypapák!

Jó ha tudjátok...

Mindenki okkal félti gyermekét a kullancs, mint közti-gazda terjesztette súlyos betegségtől, a Lyme-kórtól, agyvelő gyulladástól.

Engedjétek meg, hogy egy biztonságos kullancs eltávolítási technikát
megosszak veletek.

A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára,mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta"önként" testünket!
Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk!
Ez a módi Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer,
nem értem, hogy a média még nem csapott le rá!

dr. Bíbor Lajos
 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
Miért nem tartósak már a háztartási gépek?
  2014-05-09 17:27:16, péntek
 
  Az első mosógépem egy örökölt darab volt, de az alatt a tíz év alatt, amit nálam töltött, egyetlen egyszer kellett csak hozzá szerelőt hívnom. Később levittem a nyaralóba, ami óriási hibának bizonyult: az otthonomban azóta felbukkanó vadiúj gépek öt évig sem bírják, mielőtt végleg tönkremennének.

Mondanom sem kell, a nyaralóban lévő régi mosógép persze gond nélkül elmuzsikál azóta is...

De mi lehet az oka, hogy manapság már nem olyan tartósak háztartási gépeink? Talán már direkt nem az örökkévalóságnak építik őket? És vajon megéri jobb, de drágább háztartási gépeket vásárolnunk a hosszú lejáratú garanciáért cserébe?

A gyártók is elismerik, hogy manapság már nem készülnek olyan háztartási eszközök, amik a korábbiakhoz hasonlóan kiállnák az idő próbáját. Igaz, az áruk sem olyan magas. És mindezért tudják, ki a felelős? Hát természetesen az okostelefonok! A vadonatúj, okos kütyük mellett az emberek megszokták, hogy minden évben feljavított, 'még eggyel újabb' eszközök boldog tulajdonosai lehetnek. Emiatt a háztartási gépekből sem elégszünk meg a pár évvel ezelőtti 'vacakkal', hanem mindig újra, jobbra vágyunk. Mellette persze mindezt olcsón szeretnénk megkapni, ami persze a minőség rovására megy.

Ezekből az okokból kifolyólag viszont az elmúlt tíz évben egy mosógép várható élettartama három évvel lecsökkent, tízről hétre.

Ráadásul egyre népszerűbb az online vásárlás is, ami kikezdte a kereskedő-vásárló szoros kapcsolatát is. Régen még az értékestő bolt vállalta a garanciális javítást, manapság ez már egyre ritkább. Ha valami elromlik, sokszor olcsóbban járunk, ha inkább szemétre hajítjuk, és veszünk egy újat, minthogy végigjárjuk a garanciális javítás rögös útját az elszállítástól a panaszáradatokon keresztül egészen az ismeretlen szerelő tehetetlenül széttért kezéig: sajnos a gép már csak nagy költséggel javítható.

Megéri tehát, ha többet áldozunk rá, és veszünk egy extrahosszú garanciális gépet? A szakember szerint nem feltétlenül. Egyrészről ezek a gépek valóban nagyon drágák, tehát sokan nem is engedhetik meg maguknak. Mások pedig nem szeretnének lemondani emiatt arról a lehetőségről, hogy hat-hét év elteltével egy új, modernebb berendezést vásárolhassanak, ha az előző már tönkrement.
 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
Elhunyt Radnóti Miklós költő özvegye, Gyarmati Fanni
  2014-02-15 14:07:05, szombat
 
  Elhunyt Radnóti Miklós költő özvegye, Gyarmati Fanni - közölte a fővárosi XIII. kerületi önkormányzatának sajtóreferense szombaton az MTI-vel.


Gyarmati Fannit életének 102. évében, szombat hajnalban érte a halál - mondta Gellért Lajos. Hozzátette, hogy Radnóti Miklós özvegyét a kerület saját halottjának tekinti.

Gyarmati Fanni 1912. szeptember 8-án született Budapesten.
Szerelme a költővel 14 éves korában kezdődött, majd miután Radnóti Miklós Szegeden ledoktorált, 1935. augusztus 11-én házasodtak össze.


Ő volt az ihletője a magyar költészetben ritka hitvesi líra gyengéd hangú darabjainak. Fanni nemcsak szerelme, hanem igazi társa, barátja és kritikusa is volt a költőnek, kapcsolatuk a férfi és nő közötti egyenrangúság elfogadásán alapult.

Alakját férje számos költeményben megörökítette. Róla szól az Erőltetett menet halhatatlan sora: "és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt". A munkaszolgálatba hurcolt költő számára ő, a feleség jelentette a biztos pontot, a kapaszkodót, a köteléket az élethez. 1944-ben - nem sokkal meggyilkolása előtt - is hozzá írta verseit, a Hetedik eclogát és a Levél a hitveshez című költeményt.

Gyarmati Fanni a második világháború után orosz- és franciatanári diplomát szerzett. Előbb a Jurányi utcai közgazdasági középiskolában tanított gyorsírást, majd a színházművészeti főiskolán francia nyelvet.

Gyarmati Fanni a költővel kötött házassága óta mindvégig a XIII. kerületi Pozsonyi úti lakásban élt. 1999-ben a XIII. kerület, majd 2005-ben Budapest díszpolgárává választották. 2009 decemberében - a Radnóti-emlékév alkalmából - a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntették ki több évtizedes magas színvonalú oktatói munkájáért, valamint a Radnóti-hagyaték összegyűjtéséért, gondozásáért és közrebocsátásáért. 2012-ben Radnóti-díjat kapott.

Egész életében kerülte a nyilvánosságot, nem vállalt közszereplést, magánemberként őrizve férje emlékét.

Az özvegy 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes kéziratos hagyatékát.

Link
 
 
0 komment , kategória:  ollózva  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 394 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 384
  • e Hét: 653
  • e Hónap: 4610
  • e Év: 63759
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.