Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Fenyőszirup köhögésre
  2019-05-14 14:34:15, kedd
 
  Fenyőszirup köhögésre





A fenyőszirupot friss fenyőrügyből, a fenyőágak végén tavasszal megjelenő világoszöld új hajtásokból készítjük. Ebben a blogban a fenyőszirup készítését - és szösszeneteket olvashatsz az életemből. A fenyőszirup minden évben az elsők közé tartozik, amivel a következő télire való készülődést elkezdem. Na de hogy kerül a fenyőszirup a kristályok oldalaira? Erről is olvashatsz.

Fenyőszirup - és szösszenetek az életemből

Tegnap egy ismert természetgyógyász látogatóm volt, akinél sok - sok éve a gyógynövény ismeretet, és az aromatherápiát tanultam, és - sosem tudhatjuk, mit hoz a sors - most Ő lett az én tanítványom, mert elkezdte a Kristályterápiák tanfolyamot nálam.

Miközben a frissen szedett füvekből teát készítettem, érdeklődve nézegette a konyhaablakom széles párkányán elhelyezett 7 db 5 literes üveg fenyőrügyet és néhány kisebbet. Beszélgetésünkben arra ösztönzött, hogy írjak erről is blogbejegyzést.

Így született ez a bejegyzésem, amiben kis szösszeneteket is olvashatsz az életemből. Ha éppen a fenyőszirup receptje nem érdekel, akkor is érdemes az írás végét elolvasnod, ahol elmondom, hogy mi az a “csodafűszer", amivel egyedivé tehetsz minden receptedet, legyen az ebédfőzés, sütés, vagy éppen télire szánt befőzés....

Olvasóim közül sokan ismernek a gyógynövényes ,,múltamból". Bár látszólag a kristályokkal foglalkozom, de a gyógynövények - és minden növény - szintén meghatározó szerepet játszanak az életemben.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hatalmas kertünkben szinte minden megtalálható, így nem csak a konyhára való zöldséget - gyümölcsöt, hanem a gyógynövényeket is be tudom gyűjteni itthon.

Különleges kertészkedési módszerünkről valószínűleg később még írok majd. Egyelőre csak annyit, hogy ez több, mint biotermesztés, kertünk az ,,élelemerdő" irányában halad (csak idő kérdése, míg a fiatalabb fáink is erdőt alkotnak) és permakultúrás művelést alkalmazunk. Vegyszert nem használunk egyáltalán, a kerthez szükséges trágyát is olyan baromfiaink adják, akiket kotlósaink neveltek és még a nagyszüleik sem láttak tápot.

Ráadásul szabadon és szeretetben élnek nálunk, és csak végelgyengülésben múlnak el. 🙂 (mi nem eszünk húst egyáltalán).

Térjünk vissza a fenyőszirupra!

Tehát a fenyőszirupnak való friss, zsenge fenyőrügyeket a saját kertünkből szedem. Mivel sok fenyőnk van, nem kell leszednem az összes rügyet, így is van bőségesen.

Kora tavasztól figyelemmel kísérem fenyőfáinkat, mert ezek adják családunknak és ismerőseinknek a téli gyógy - szirupot. A fenyőszirupot köhögésre, légúti panaszokra köptető, nyákoldó hatása miatt sikerrel használhatjuk, és már megelőzésként is fogyasztjuk, mivel a fenyőnek számos más gyógyhatása is van.

A friss fenyőrügynek, - amiből a fenyőszirup készül - nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül a tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat. A fenyőgyanta (terpentin) a szervezetre nézve oldó, serkentő és fertőtlenítő hatással van.

Ha elrágcsálsz egy gyenge fenyőrügyet, a jellegzetes fenyő illóolaj mellett érezheted a semmi máshoz nem hasonlítható kellemesen savanykás ízét is. Ha otthon lehetőséged van rá, mikor kibújik a kicsi rügy, egészen 4 - 5 cm-es koráig reggelente rágcsálj el 1 - 2 db-ot. Garantáltan friss C - vitaminhoz jut a szervezeted általa.

A fenyőszirupot készítheted bármilyen fenyő friss rügyéből (lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, jegenyefenyő, erdei fenyő, normand fenyő, stb.)

A fenyőrügyet az időjárástól függően néha már április közepétől szedhetjük, idén azonban május elejére pattantak ki a kis barna burokból. Amikor eléri a 2 - 3 cm-es nagyságot, már lehet szedni, de megvárhatod, míg 5 - 6 cm-re is megnő. Mindenképpen le kell szedni, míg zsenge, mielőtt befásodna a szára. Mikor a szárrész elkezd bebarnulni, egyre kevesebb lesz benne a terpentin.

Megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük a hajtásokat.

A fenyőszirupot készíthetjük kristálycukorral, barna cukorral, vagy mézzel is!





Attól függően, mennyi rügyünk van, egy megfelelő méretű, alaposan kimosott (én a villanytűzhely sütőjében 220 C°- on csírátlanítom is) üveg aljára kb 2 cm vastagon teszünk egy sort, amit jól lenyomkodunk.

Erre kb. 2 cm kristálycukor (vagy barna cukor, vagy méz) megy, és így rétegezzük, amíg megtelik az üveg.

Minden sort jó erősen nyomkodjunk le, így könnyebben enged levet. Én nyújtófa végével döngölöm le.

A tetejére cukor kerüljön, majd egy kistányérral, vagy ha van az üvegnek teteje, akkor azzal lefedjük. Világos, de nem napsütötte helyre tesszük. Ha van helyed, a konyhaablak megfelel erre a célra.





Általában másnapra a cukortól és az alapos döngöléstől már elkezd oldódni a hajtások nedve, ilyenkor összeesik az üvegben az anyag. Ha van még rügyed, nyugodtan tölthetsz még rá néhány sort, szintén alaposan megnyomkodva.

Kb. 6 hétig hagyom állni. Ilyenkor már a cukor teljesen elolvad, a fenyőrügy megbarnul, és feljön a szirup tetejére.

Először egy szűrőn átszűröm, így a nagyja fenyő kijön belőle. Jól átnyomkodom, hogy minél több lé kicsurogjon, majd egy tiszta, sűrű szövésű vászondarabon, vagy gézen újra átszűröm a szirupot.

Tisztára mosott, alaposan fertőtlenített (szintén a forró sütőt használom) csavaros üvegekbe töltöm. Érdemes lehetőség szerint teljesen teletölteni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A szirupot én nem főzöm, hogy megmaradjon a C-vitamin tartalma, és semmiféle tartósító szert nem használok, a cukor önmagában tartósít. Jól lezárva a hűvös kamrában eláll 1 évig is, (lehet, hogy tovább is, ha nem fogy el), felbontás után azonban már hűtőben tároljuk és 1 - 2 hét alatt fogyasszuk el.

Meghűléses időszakban naponta 3x 1 evőkanállal vegyünk be belőle.





A fennmaradó fenyőrügy még mindig sok cukrot tartalmaz, ezért ebből szörpöt készíthetünk. A fenyőhajtások mennyiségének duplája legyen a hozzáadott víz és kb. a fele a hozzáadott cukor.

Ezt fél óráig főzzük, majd a szörpöt leszűrjük és forró, tiszta üvegekbe töltjük. Lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebbe sem teszek tartósítószert.

A fenyőszirupot átszürjük





Utánozható ,,Titkok" az életemből

Hogyan készíts el bármit, - legyen az étel, ital, gyógyhatású szer, - ami utánozhatatlan és csak Te tudsz megcsinálni?

Tegyél hozzá olyan dolgokat, amelyeket nem tudsz megvásárolni a boltban! Tedd bele szíved - lelked, szeretettel készítsd és gondolj közben azokra, akik élvezni fogják áldásos hatását!

Természetesen én minden üveg aljára teszek egy - egy hegyikristályt is, az csak javít rajta. 🙂 Megjegyzem, hogy a végén, a már leszűrt, kész, üvegbe töltött szirupok aljára is teszek egy - egy kicsi hegyikristályt.

Szánj időt az elkészítésére, ne legyen kapkodás, ne legyen nyűg, élvezd az egész folyamatot.
Mi az, ami szertartássá varázsolja nálam a fenyőszirup készítését?

Minden alkalommal, amikor valamilyen növényt gyűjtök a kertből, hálás vagyok, amiért ezt megtehetem.

Megköszönöm a fenyőnek, hogy nekem adja kis rügyecskéit és megígérem, hogy minden ágon hagyok belőle. (egyébként gondosan ügyelek arra, hogy minden ágon az 1/3 rész rügy megmaradjon!)

Megköszönöm Földanyának, hogy a növényt felnevelte, táplálta és ellátta a különböző hatóanyagokkal, hogy az az én és családom egészségét szolgálja. Amit mondok, az változó, de a lényeg körülbelül így hangzik:

Hálás vagyok a Teremtő Erőknek, melyek megteremtették a fenyőfát!

Hálás vagyok Földanyának, mely táplálta és gyarapította, a Napnak, ami érlelte és ellátta energiával!

Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy ebből a fenyőrügyből itt és most gyógyító elixírt készíthetek!

Szolgáljon épülésére testünknek, lelkünknek, szellemünknek! Hatóanyagai ott segítsenek, ahol arra a legnagyobb szükség van, és minden haszontalan anyagot távolítson el a szervezetünkből!

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
A hála érzése inspiráló tud lenni!

Minél többet vagy hálás, annál több dolgot találsz az életedben, amiért hálás lehetsz!

Amikor elmondom a magam kis ,,hála szövegét", érdekes dolgok jutnak eszembe és ezek a gondolatok végigkísérnek az egész folyamaton. Legyen az ebédfőzés, befőzés, valamilyen gyógyhatású szer készítése, de egy titkot is elárulok: Amikor belépek a honlapomra, hogy egy új tanfolyami jelentkezőnek megnyissam a zárt oldalt, szintén elmondom a ,,Hála imát és áldásomat" az új résztvevő felé intézve szavaimat.

Maradjunk a fenyőszirupnál: Mi az, ami eszembe jut?

,,Hálás vagyok mindazoknak, akik elősegítették azt, hogy......"

Néhány fenyőnk közel száz éves. Hálás vagyok annak, aki ültette és hosszú évekig gondozta. Neki köszönhetem, hogy ezek közül az egyik hatalmas fa ellát engem friss rüggyel..... (a többiét nem érem el)

Ahogy teszem a cukrot, végigszalad a gondolat, milyen sok ember munkájának köszönhetem, mire eljutott a cukor hozzám. Ebbe még a Párom, Wackor is benne van, mert nálunk Ő szokott vásárolni.

Vannak nagy, 5 literes üvegeim, amiket a szomszédasszonyomtól kaptam, neki is hálás vagyok. Idén 7 db nagy üveget töltöttem tele. Mennyit kellene vesződnöm a sok kis üveggel, ha nem lennének......

Annyi mindenkinek lehetek hálás, mire a megtöltött üvegek a széles párkányú konyhaablakomba kerülnek, hogy el sem fogy a sor, mire végzek. Pedig közel négy órát töltöttem el ekkora mennyiségű fenyőrüggyel.

Állítólag naponta kb. 60.000 gondolatunk van, melyek jelentős része aggodalommal, szorongással és félelemmel kapcsolatos. Ráadásul ezek mind a múltról és a jövőről szólnak.

Nem kell elhinni, csak figyeld meg! A gondolatok ereje által elménk ezekhez a negatívumokhoz kötődik, így eltérítenek attól az élettől, amit valójában élhetnénk, ha a gondolatainkat pozitív irányba fordítanánk.

El tudod képzelni, milyen csodálatos dolgok történnek, miközben nem hagyjuk, hogy zakatoljon az elménk össze - vissza, hanem itt és most egy dologra figyelünk? Négy óra a kb. 16 - 18 óra ébrenlétből! Hogy ennek mekkora jelentősége van, arról a következő részben írok.

Addig is próbáld ki például főzés közben a hála érzetét minél hosszabb ideig fenntartani.

Meglátod, nálad is elkezdenek történni a csodák!


Eredet: https://s1.www.tvn.hu/sid12poiuztrewqasdfghjklmnbvcxy91827364521/users_blog/myblo g_newpost.tvn?SID=64e7803b37e969f95267d7c916559a4b64e7803b37e969f95267d7c916559a4 b#

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Orvosi Marijuana az izületi panaszokra
  2019-03-21 07:19:08, csütörtök
 
 




Orvosi Marijuana az izületi panaszok kezelésére!

Klikk a cikkre!!!! Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  2018-02-07 12:56:12, szerda
 
  A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
Gyógyító növények



Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk. Sokan nem is sejtik, hogy gyógyhatása nem lebecsülendő.





A datolya a zsidó népnél az őszinteséget, a szépséget és az igazságosságot szimbolizálja.



Datolya történelem


A datolya az egyik legősibb gyümölcsünk, már az időszámításunk előtti Mezopotámiából is maradtak fenn róla írásos emlékek.

A datolya igazi hazája Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Szudán, Szaúd-Arábia, Irán és Irak, amely a mai napig a legnagyobb datolya exportőr.

Európában csak Spanyolország termel említésre méltó mennyiséget. A friss datolyának és a szárítottnak majdnem teljesen megegyező a tápértéke. A datolya gyümölcse 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgásbarna vagy mély barna, puhasága meg az íze nagyon különböző. Fényes héja alatt édes gyümölcshús van, középen pedig kemény, hosszúkás mag található.



Az élet fájának, áldott fának is nevezett növény még a Koránban is szerepel. Nem is csoda, hiszen a közel-keleti országokban a datolyapálma szinte minden része felhasználásra került. A fa árnyékot biztosított a sivatagban, védelmet nyújtott a széltől, leveleivel fedték a házakat. Természetesen a fa termése, a datolya volt a legfontosabb, hiszen a gyümölcs tökéletes energiaforrásnak számított, s az egészségre gyakorolt jótékony hatására hamar felfigyeltek, így nem csak táplálékként szolgált, hanem egyre gyakrabban gyógyszerként is fogyasztották.





Nem nagyon tudja semmilyen kártevő megtámadni, mivel a magot körülvevő édes gyümölcshús 60-70 százalék gyümölcscukrot tartalmaz, ezáltal olyan, mint egy természetes lekvár. Ebben az édes közegben a mikroorganizmusok nem képesek szaporodni. A datolya magas cukortartalma ellenére egészséges, csodálatos és gyors energiaforrás.

A datolyában található fruktóz teljesen másképp viselkedik a szervezetbe jutva, mint a szaharóz, és nem jelent rendkívüli megterhelést a hasnyálmirigyre. Nem alakul át zsírszövetté sem, mert a felesleget a máj glikogénné alakítja és elraktározza. Ennél fogva a datolya egyáltalán nem hizlal, viszont életfontosságú energiaforrás, amely frissítő hatással van az egész testre, s különösen az agyműködésre.



A datolya egészségi szempontból még számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Nagyon gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Található benne A-, B-, C- és D-vitamin, kalcium, kén, cink, vas, kálium, foszfor, magnézium, mangán, réz és olaj.



A datolya hatása szervezetedre



- Naponta legalább egy szem elfogyasztásával hozzájárulsz tested kiegyensúlyozott és egészséges étrendjéhez,

- a datolya megszünteti a székrekedést, segít a hasüregi problémák, szívpanaszok, hasmenés és az emésztőrendszer rákos elváltozásainak enyhítésében,

- fokozza a szexuális teljesítőképességet is,

- részegségre, másnaposságra, alkoholmérgezésre gyors enyhülést hoz, fájdalomcsillapító hatású,

- orvosi kutatások szerint az emésztőszervek rákjának megelőzésében is nagyon hatékony,

- a datolya a legjobb élelmiszer az izmok építéséhez is,

nagymennyiségű ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású,

- ha nyugodtan akarunk aludni, akkor együnk alvás előtt néhány szem datolyát. Aminosavjából szerotoninhormon keletkezik, amely csökkenti a stresszt és az idegességet,

- nagymennyiségű növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában, késleltetheti a változó kor beköszöntését, illetve csillapíthatja annak hatását,

- napi egy szem datolya a szemek egészségének és a látás élességének élethosszig tartó fenntartásában is óriási segítség. Különösen hatékony azoknak, akik szürkületkor és éjszaka gyengébben látnak.



Számtalan formában fogyaszthatod: tejhez, joghurthoz keverve, kenyér mellé, ízletesebbé tehetsz vele süteményeket, ételeket, de csupán magában is fogyaszthatod.

Felnőttek és gyerekek számára egyaránt előnyős, de különösen jót tesz a várandós nőknek. A szülés körüli időszakban a hölgyek legjobb tápszere.

A muzulmán hagyomány szerint a böjt megtörésekor pár szem datolyát és egy kis vizet vesznek magukhoz, ez segít elkerülni, hogy a böjt után hirtelen túl sokat egyenek. Amint a szervezet felvette a datolya értékes anyagait, az éhségérzet azonnal csillapodik. A datolya ideális támogatója az emésztés kiegyensúlyozásának. A fáradt testnek fél órán belül új erőt ad.



Székrekedésre: Áztasd be éjszakára a gyümölcsöket és reggel az áztatóvízzel együtt fogyaszd el.

Hasmenésre: az érett datolya nagyon sok káliumot tartalmaz. Könnyen emészthető, és segít a hasmenéses problémák leküzdésében.



A datolya hatékonyabb bármely gyógyszernél, és mivel természetes anyag, teljesen mentes a mellékhatásoktól.

Könnyen emészthető, rákos betegség kialakulásakor ellátja a szervezetet a betegség leküzdéséhez szükséges energiával.


Egy szó mint száz, a datolya egy igazi "boldogság" bomba.



 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Csodás mák
  2017-10-29 07:42:49, vasárnap
 
 





Rengeteg helyen be van tiltva, pedig mindenkinek kötelezővé tenném a fogyasztását 50 éves kor fölött!

Ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-Ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik....


Ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-Ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.Tele van (csontépítő), magnéziummal, (OMEGA4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.



 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Az ősz kedvence: sütőtök
  2017-10-11 08:31:56, szerda
 
 





Óvja a szívet és remek béltisztító - Ennél jobb csemege nincs ősszel


Az ősz kedvence

Amint vége van a nyárnak és beköszönt az ősz, a legtöbb ember máris a halloweenre vagy annak elengedhetetlen kellékére, a sütőtökre gondol. Imádunk narancssárga színű pulcsikba burkolózni, vagy pedig beszerezni azt a gyönyörű példányt, ami később lámpásként fogja díszíteni a teraszunkat. Ha azonban igazán ki akarod használni a tök adta lehetőségeket, ne csak dekorálj vele, edd is meg - mutatjuk, milyen jótékony hatásai vannak!


1. Remek hashajtó és béltisztító

Ideális segítség bármilyen gyomorbántalomra, de méregtelenítőkúrák nem elhanyagolható alkotóeleme is. Hatásos még gyomorsav ellen, hisz a tökben rengeteg ásványi anyag és vitamin van, így védi a gyomrot. A leggyakoribb módja, hogy pépként vagy sütve fogyasztják, de a levét is ajánlott elkortyolni.






2. Remek immunerősítő

Az egyik legjobb immunerősítőnek mondják, hisz gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitaminokban, rostokban, de tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket és karotint. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert: tökéletes a megfázásos tünetek enyhítésére és a lábadozási folyamat gyorsítására.







4. Erősíti a szívet

A sütőtök sokoldalúságának egyik kiemelkedő része még a vérkeringésre és a koleszterinszintre gyakorolt hatása. Magját ajánlott napi rendszerességgel fogyasztani, főleg télen, hiszen segíthet az alacsony keringés visszaállításában, illetve megelőzhetjük vele az érelmeszesedést vagy további szívproblémákat.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Allergia kezelés a természet gyógyszereivel
  2017-10-04 11:11:05, szerda
 
 





Allergia kezelés a természet gyógyszereivel


Az allergia egyik legfőbb oka az, hogy az immunrendszerünk nem úgy működik, ahogyan kellene, ami pedig nagyrészben azért van, mert funkciójában zavarják a mesterséges anyagok.

Először is segítenünk kell saját szervezetünknek a védekezésben.

Első lépésben egy tisztítókúrával ki kell űznünk minden lerakódott káros anyagot nyirokrendszerünkből.
A tisztítókúrát végezhetjük csalánnal, mely egyik legkiválóbb gyógynövényünk.
Sok vasat és C-vitamint tartalmaz, de kovasavtartalma miatt 6 hétnél huzamosabb ideig nem ajánlott folyamatos fogyasztása.
Ajánlott mennyiség: Napi egy csészével igyanak belőle éhgyomorra.

A természetben, hazánkban rengeteg gyógynövény megtalálható, melyekkel erősíthetjük immunrendszerünket, elsősorban azok, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak.
Ilyen a csipkebogyó, melyet rendhagyó módon kell elkészíteni: hideg vízben áztatjuk 6-8 órán keresztül, de akár egész éjszaka is, majd langyosra melegítve fogyasztjuk. Kiváló üdítőital is, megelőzésként is ajánljuk.
Legismertebb természetes források a szeder, a paprika, a citrom és a narancs, a gyógynövények közül a tyúkhúr, a cickafark és a ribizlilevél, de immunerősítésre vannak napjainkban közkedveltté váló igen hatékony gyógynövények: goji bogyó, homoktövis

Az allergia kezelését a tisztítókúra után az útifűvel, kakukkfűvel, fürtös mentával lehet folytatni. Ezek a növények képesek elmulasztani az allergiát, de csak nagyon lassan. Legalább egy évig kell folyamatosan inni, naponta egy csészével, éhgyomorra. Belőlük készül a Bükki Füvesember Allergia teája, melyet sokan dicsérnek.
Rendkívül hatékony gyógynövény lehet még a parlagfű is.

Forrás: tudnodkell.info, szimpatika.hu, A bükki füvesember gyógynövényei könyv





 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Nyírfanedv – az orvosokat is lenyűgöző természetes cso
  2017-10-04 08:10:25, szerda
 
 





Nyírfanedv - az orvosokat is lenyűgöző természetes csodaszer


Úgy is nevezik, hogy nyírvíz, amelyet még a honfoglaló magyarok is használtak, évente megcsapolták a fák kérgeit. Az elmúlt évtizedek alatt a modern orvoslás is felismerte a nyírfa nedvében rejlő számtalan gyógyhatást


A nyírfanedvet külsőleg és belsőleg is lehet használni. A fából lecsapolt nedvből 3-4 héten keresztül a felnőttek naponta két alkalommal, reggel és este 2 ml nedvet kell elfogyasszanak, a 10 évnél idősebb gyerekek pedig 1 ml-t kell megigyanak.

1. Rákmegelőző

Számos tanulmány szól a nyírfa nedvében és kérgében rejlő rákmegelőző anyagokról. Kiemelendő a betulin, amely főként tavasszal található meg nagy mennyiségben, amely megakadályozza a rákos sejtek kialakulását, főként a gyerekkorban kialakuló agydaganat megelőzésére nagyszerű, de a petefészekrák, tüdőrák és emlőrák elkerülése esetében is segít.

2. Reuma ellen

Amennyiben három héten keresztül naponta 1 liter nyírfanedvet elfogyasztunk, máris sokat tettünk azért, hogy megelőzzük a reuma kialakulását, illetve ha már kialakult a betegség, akkor a tüneteket is enyhíti.

3. Májbetegségek ellen

Májgyulladás, vagy egyéb, a szervet érintő megbetegedések ellen naponta legalább háromszor érdemes egy jó bögre nyírfalevet meginni.

4. Zsíros haj ellen

A nyírfanedv használatával elejét vehetjük a haj zsírosodásának is. Már 5-6 öblítés után javulhat a helyzet, hajunk sokkal egészségesebb, erősebb és fényesebb lehet.

5. Vesegörcsök, vesekő ellene

Amennyiben 8 és 12 óra között legalább 5 napon keresztül 600 ml nyírfanedvet megiszunk, akkor enyhülhetnek és ritkulhatnak a vesegörcsök és a vesekő is kiürülhet.

6. Köszvény, ízületi gyulladások ellen

Ha 3 hétig, naponta elfogyasztunk egy liternyi nyírfanedvet, akkor a panaszok enyhülnek és akár a betegség is megszűnhet.

7. Pszoriázis ellen

Itt már elsősorban külsőleg kell használni a nedvet, egy átitatott textilanyagot helyezzünk a beteg bőrre, egy órán keresztül borogassuk, és ezzel párhuzamosan egy belső kúrát is végezzünk, ehhez naponta egy liter nyírvizet kell meginni.

Hogyan gyűjtsük be a nyírfa nedvét?

Ha otthon szeretnénk begyűjteni a nyírfa nedvét, akkor azt márciusban és áprilisban tehetjük meg, amikor a fa visszatért az “életbe". Fúrjunk 4-8 cm mély lukakat a fába, vagy fiatalabb ágakba, amelyből aztán tiszta, édes nedv csorogtatható. Ezt a műveletet csak kifejlett, érett fákon végezzük. Ha egy fából nyertünk már 250-500 ml nedvet azonnal álljunk le a gyűjtéssel, és tömjük be a bevágást gyantával, hogy megakadályozzuk a nedvszivárgást, ellenkező esetben árthatunk a fának.

Nagyon fontos, hogy miután elvégeztük a gyűjtést a fát kenjük be viasszal, gyantával vagy szurokkal ezzel elkerüljük, hogy a fát ezen a vágáson betegségek, kártevők támadják meg.

Felhasználás

A nyírfanedvet lehetőleg a gyűjtés után azonnal fogyasszuk el, mert így értékesíthetjük leginkább a benne lévő vitaminokat, enzimeket és egyéb organikus komplexeket.

Egy felnőtt napi adagja 0,5-1 liter, 8-12 éves gyerekeknek napi 200-500 ml elegendő, míg a 4-8 éveseknek napi 100-300 ml.

forrás : Filantropikun.com

 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Papsajt
  2017-10-04 07:47:05, szerda
 
 





Papsajt


Kedves Barátaim!

Ezért (is) voltunk mi olyan egészségesek, ezért nem voltunk allergiásak, és nőttünk is, mint a gomba.

Régen a gyerekek ezt a növényt ették, az árok szélén, és a játszótereken. Enyhén sós, sajtos íze miatt. Az öregek pedig gyógyhatása miatt teát főztek belőle.

Ma már kevesen tudják, de ez a növény, amit népiesen csak "papsajtnak" nevezünk rendkívül erős immunerősítő. Európa szerte megterem, hiszen kicsi a tápigénye, és elviseli a szélsőséges időjárást is.

Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében így vall " Aligha van olyan, vidéken felnőtt ember, aki gyerekként ne evett volna papsajtot vagy ne játszott volna vele. A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Ebben az esetben gerslivel együtt készül leves a papsajt leveleiből. Először azonban a gerslit kell megfőznünk levesnek és csak azután keverjük bele a mályvaleveleket, miután a leves már kihűlt. "
Termését a régi emberek gyomorfájdalmakra és immunrendszer felerősítésére használták. De csonterősítő hatásáról is ismerték. A régi emberek, jártukban-keletükben az út széléről napi rendszerességgel fogyasztották.

A gyerekek is játék közben, ha a fűben papsajtra bukkantak, rögtön leszedték és megették. Talán ennek is betudható az, hogy bár mi sosem ettünk multi vitaminokat, mégis majd kicsattantunk az egészségtől.

Bizonyára sokan vannak még, akik gyerekkorukban ették a papsajtot.
Emlékszik még rá valaki?
Én igen!

Szeretet és béke legyen Velünk!









Gyerekkorom csemegéje: a papsajt
2015-02-23 19:07:26, hétfő

Ma reggel eszembe jutott a papsajt, nagymamám pázsitos kertjének finom csemegéje. Gyerekkorom nyarához hozzátartozott ez a finom rágcsálnivaló növény, amit ma már nem is látok sehol.

De szerintem nem véletlenül ettem annyira gyerekkoromban, a gyerekek még ösztönösen tudják mi a jó nekik, még összhangban vannak a természet rezgéseivel, rendjével.

Utána néztem a papsajtnak, vajon miért is szerethettem annak idején annyira nagyon:

Az egyik középkori füvészkönyv szerint Plinius a következőket mondta: "Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől."

Az alábbi leírás alapján kiderül mire alkalmazhatjuk e növényt:

Utak, kerítések mentén, öreg falak tövében, törmelékhalmokon terem, de csak lakott területeken fordul elő. Ha településtől távol akadunk rá valahol, biztosak lehetünk abban, hogy ott valaha ház állt.

A talajon elterülő szára van, mely a gyökértörzsnél némileg fás. Hosszúnyelű, kerek, csipkés szélű levelei vannak, virága kicsi, rózsásfehér.
Korong alakú termése kerek sajthoz hasonlít, innen ered a neve: papsajt.
Virágját, levelét és szárát gyűjtjük júniustól szeptemberig.
Mivel szárításnál a nyálkaanyag elvész, a mályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel.

A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk.

Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazható.
Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízbe.

A papsajt meggyógyítja a tüdőtágulatot. Naponta legalább három csészével igyunk meg a teából, éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajt leveleiből és virágaiból nyertünk.

Könnyfolyás ritka beszáradása esetén langyos papsajtteával mossuk és borogassuk a szemet. Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk.

Ha lábunk dagadt, segít a papsajtfürdő és lándzsás útifű keveréke. A lándzsás útifűt megmossuk, majd még nedvesen a nyílt sebre tesszük A seb hamarosan begyógyul.

A papsajt nemcsak gégegyulladás, hanem rosszindulatú gégebetegségek esetében is használ. Ilyenkor két és fél liter (negyedliterenként egy púpozott teáskanál növényt) áztatunk be éjszakára. Reggel kicsit felmelegítjük és az adagot forró vízzel kiöblített termoszban tároljuk Napközben négy csészényit iszunk meg belőle kortyonként, a maradékkal gargalizálunk.

Teakészítés: csak hidegen áztatjuk be! 1 púpozott teáskanál füvet adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, reggel kicsit felmelegítjük.

Láb-és kézfürdő: jó két maréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel.

Borogatás: a teakészítés során visszamaradt ázalékot kevés vízben felmelegítjük, gersli lisztjével összekeverjük, az így nyert pépet lenvászon kendőre kenjük és melegen felpakoljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Egy csodanövény, ami kiváltja az antibiotikumokat
  2017-04-07 10:48:24, péntek
 
  Egy csodanövény, ami kiváltja az antibiotikumokat
Téma: Gyógyító növények



A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye.




A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban. A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést.

A rikító sárga, illetve narancssárga virágú kúszónövény fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok szedését, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét - indokolták döntésüket a német szakemberek. Tormagyökérrel együtt fogyasztva a sarkantyúka sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is.

A kerti sarkantyúka mustárolajat, - egyfajta növényi antibiotikumot - illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz. A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat. A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják. Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet. Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.

A keresztesvirágúak rendjén belül a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári növény Peruból került Európába. Nemcsak gyógyhatása miatt hasznos. Joggal nevezik a kertek álomvirágának, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt. Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.

Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa szerint Németországban ma még nem értékelik kellően a kerti sarkantyúkát mint gyógynövényt. "Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs" - vélte Mayer.

Magyarországon a parasztházak kertjeiben egykor általánosan elterjedt dísznövény volt. Virágai lehetnek aprók, nagyok, szimplák vagy teltek. Hagyományosan sárgák vagy narancsszínűek, de újabban egyre több színváltozat ismert: vörös, rózsaszín, vagy akár kétszínű is. Magját április közepén vetik, a növény májustól októberig folyamatosan virágzik. Szegélynövényként, balkonládába vagy kosárba ültetve is gyönyörű látvány.

Forrás: MTI Link






 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Ez a magyar gyógynövény a fiatalság titka!
  2017-04-07 10:14:16, péntek
 
 





EZ A MA­GYAR GYOM­NÖ­VÉNY A FI­A­TAL­SÁG TITKA
TALÁN NEM IS TUDOD, DE EGY IGAZI KIN­CSET GYOM­LÁLSZ KI REND­SZE­RE­SEN A KERT­BŐL. JÓ­TÉ­KONY HA­TÁ­SAIT NAP­ES­TIG SO­ROL­HAT­NÁNK, SAJ­NOS MÉGIS KE­VE­SEN FO­GYASZT­JÁK EZT A CSO­DA­SZERT. SZINTE MIN­DEN­HOL MEG­TA­LÁL­HATÓ EGÉSZ NYÁ­RON.

A kövér porcsin egy gyomnövény, ami mindenhol képes elszaporodni, és szinte kiirthatatlan. Sokan ádáz harcot vívnak ellene a kertben, közben pedig fogalmuk sincs, hogy egy igazi csodaszert dobnak a kukába vagy a tűzre. Ez a pozsgás szerű, vastag levelű gaz ugyanis ehető, sőt ez egyik legegészségesebb növény.


IGAZI CSODASZER

Igen gazdag omega3 zsírsavakban, magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő, a vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használható.

MEGELŐZI A SZÍVPROBLÉMÁK, ILLETVE A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁT. FELHASZNÁLHATÓ FEJFÁJÁS MEGSZÜNTETÉSÉRE, TÜDŐGYULLADÁS, INFLUENZA ÉS MEGFÁZÁS TÜNETEINEK AZ ENYHÍTÉSÉRE. NEM UTOLSÓ SORBAN PEDIG ANTIOXIDÁNS TARTALMÁNÁL FOGVA, LASSÍTJA AZ ÖREGEDÉS FOLYAMATÁT.







MIT KÉSZÍTHETSZ BELŐLE?

Tökéletes alapanyag lehet a konyhában. Szinte bármit készíthetsz belőle, köretként is tálalhatod húsok és halak mellé. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. Csinálhatsz belőle főzeléket, de egyszerűen meg is párolhatod, és ízesítheted kedved szerint, vagy felöntheted tejszínnel. Salátaként is megállja a helyét, a leginkább a paradicsomsalátával harmonizál, kitűnő ízt ad neki.


PORCSIN SALÁTA

Körülbelül 250 g zsenge, megmosott porcsin levelet locsold meg az alábbi öntettel.

Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma.






A koleszterinről tények és tévhitek: Link



 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 414 db bejegyzés
Összes: 12905 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 298
  • e Hét: 938
  • e Hónap: 8529
  • e Év: 98139
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.