Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Belgium az ezerarcú ország
  2017-12-23 15:24:12, szombat
 
 


Link

Belgium az ezerarcú ország: Link




Link

A belga szövetségi állam három régióból áll: északon Flandria, délen Vallónia, és a kétnyelvű főváros, Brüsszel.
Jelentős még a német ajkú kisebbség, valamint a különböző nemzetiségű bevándoroltak, és Brüsszel európai főváros jellegéből adódóan a nemzetközi politikusi, hivatalnoki réteg, a hozzájuk kapcsolódó siserehaddal együtt.
Most már egyre nehezebb eldönteni, hogy ki az ,,igazi belga". A régi vicc szerint egy népszámlálás során felkérték egy település lakóit, hogy a flamandok álljanak balra, a vallonok meg jobbra. Néhány tanácstalan (gyémánt) kereskedő megkérdezte: És az igazi belgák hová álljanak?

Címere fekete alapú pajzson arany oroszlán, a pajzs mögül keresztbe helyezett marsallbot nyúlik ki. A pajzson királyi korona, a csúcsán kereszttel. Alul egy érdemrend kereszt csüng.
Felette szalagfeliraton "Union fait la force" "Egységben az erő".

Brüsszel:

A flamand - vallon ellentét a jellemző, kivéve Brüsszelt, amely egy multi-kulti város, több a bevándorló, mint az őslakos. A királyi család nem hajlandó megtanulni flamandul.
Ha egyszer szét is szakadna Belgium vallon és flandria országrészre, Brüsszel nem tudnák, hogy hova tartozzon. EU negyedben az európai bürokraták csak angolul beszélnek.
Jules Destrée belga író és politikus 1912-ben Alberthez a belga királyhoz, intézett egy levelet, benne a szállóigével: ,,Sire, il n'y a pas de Belges" - Felség, belgák nincsenek.
Vannak flamandok és vallonok, limburgiek és brabantiak, antwerpeniek és luikiek, és valahol ezen népek közepén fekszik Brüsszel, ahol a brüsszeliek élnek.
Ezeknek a véletlenül egy országhatáron belül élô embereknek egy része olyan nyelvet beszél, mely sokat hallgatva némileg a hollandra hasonlít, és melyet a könnyebbség kedvéért a ,,flamand" névvel illetnek.
Egy másik részük valami olyasmi nyelven fejezi ki magát, ami talán a francia: ,,halandzsavallon", Brüsszelben pedig egy vegyesfelvágott-nyelvet beszélnek, amit ,,kétnyelvűség"-nek neveznek, és amely szúette hollandból és penészes franciából áll.
A rossznyelvek szerint, Brüsszel legnagyobb előnye, hogy közel van hozzá Párizs, London és Amszterdam.
Valóban nehéz felfedezni a város igazi arculatát a sok nemzetközi politikai, gazdasági és katonai szervezet hatalmas apparátusa rátelepszik a városra, és elrejti valódi értékeit. A fő látnivalók lenyűgöző szépsége mellett, a mellékutcák koszosak, összefirkált falak, kéregető hajléktalanok is jellemzőek.
Budapest sokkal tisztább város.

Grand Place:
A város szívében találjuk és sokak szerint Európa egyik legszebb tere. Itt azonnal meggyőződhetünk, a korábban említett multi-kultúráról. Ha csak az embereket nézzük, nem gondoljuk, hogy Európában vagyunk, vagy ez a jövő Európája???

Bővebben: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Norvégia a vikingek országa
  2017-10-01 17:19:17, vasárnap
 
 


Link

Norvégia a vikingek országa: Link




Link

Norvégia

A Norvégiába látogatóknak nem árt jóban lenni esőistennel, a trollokkal és a felhők istenével, ha van ilyen. A páratlan természeti adottságokkal megáldott ország vadregényes hegyei, völgyei, festői falvai és fjordjai gyakran olyan sűrű ködfelhőbe burkolóznak, hogy szinte semmit nem látni a gyönyörű tájból.
Nézzük meg a két végletet!

Bárhol is jársz esőre mindig számítani lehet. A norvégok azt mondják, hogy nem az időjárás kedvezőtlen, te öltöztél fel rosszul, azaz nincs rossz idő, csak rosszul öltözött az ember.
Tiszta gyapjúból készül és kellemes meleg az általánosan ismert "norvég mintás pulóver", állítólag már kapható olyan változat is, ami nem szúr. Apropó! Tudod, hogy kötik a norvég pulóvert? ,, Egy sima - egy fjordított".
Hol is van ez az ország? A régi mondás szerint, ahol a földkerekség fáradtan véget ér, ott élnek a vikingek. A Skandináv félsziget fjordokkal tagolt nyugati része Norvégia.
Nemzeti mottójuk: ,,Alt for Norge" - Mindent Norvégiáért -.
A fjordok, a tenger által elárasztott mély, jég vájta völgyek, ahol keveredik az édesvíz a tengervízzel, a fjellek, a kopár fennsíkok, a vad rengetegben megbújó trollok hazája ez, itt él a ,,Nord man", az Északi ember.

Egy kis történelem:

,,Széphajú Harald" király 872-ben alapította meg Norvégiát. A történelem folyamán hol Norvégia hódított, hol őt foglalták el a dánok vagy a svédek. A napóleoni háborúk lezárásakor az ország elszakadt a vesztes hatalmak közé tartozó Dániától és kimondta függetlenségét, ám nem sokáig örülhetett, mert Svédország uralkodója felállította ágyúit a Kaledóniai fennsíkon, és ultimátumot adott: vagy behódolnak, vagy romhalmazzá löveti az országot. Végül 1905-ben nyerte el a függetlenségét Norvégia.

Egy érdekes történet a svéd királyról:

Az 1880-as évek elején, amikor XIII. Károly fia meghalt, a svéd országgyűlés külföldön keresett egy energikus uralkodót, akitől azt várták, hogy visszahódítja Finnországot. A választásuk Jean Baptiste Bernadotte-ra, Napóleon egyik tábornokára esett.
A későbbi sikeres uralkodónak magas volt a vérnyomása, és az akkor divatos terápia szerint az udvari orvos eret vágott a felséges karon, és mai szóhasználattal, majdnem dobott egy hátast, amikor meglátta a király tetoválását: ,,Mort aux rois", azaz, halál a királyokra.
Bernadotte II. János Károly néven lett norvég király is, ma szobra ott áll az oslói királyi palota előtt, és a város egyik főutcáját is róla nevezték el. Érdekes, hogy a függetlenség elnyerése után a norvég kormány Carl dán herceget kérte fel az uralkodásra, aki VII. Haakon néven lett norvég király.
Ma Peer Gynt országa, kristálytiszta levegőjével, zúgó vízeséseivel a természetkedvelők paradicsoma.

Oslo, Norvégia fővárosa:

V. Haakan volt az első király, aki uralkodása (1299-1319) alatt ide telepítette teljes udvartartását, és Oslo-t fővárossá emelte. Évszázadokon keresztül megtartották az Oslo nevet, majd 1624-ben IV. Keresztély dán és norvég király átkeresztelte a várost Christianiának.
A városi polgárság azonban visszakövetelte az Oslo elnevezést, melyet 1924-ben a norvég parlament véglegesített. A város elkezdte visszanyerni vezető szerepét a kereskedelem és a kultúra terén, sorra épültek a mai arculatot meghatározó épületek.
A város az Oslo-fjord torkolatánál fekszik csodálatos környezetben. A hatalmas terület nagy részét erdők, parkok és csillogó tavak teszik ki.
A Városháza hatalmas tömbjei uralják a városképet. Az Oslo fjord felől érkezők elsőnek ezt az épületet pillantják meg, mely a város szimbólumává vált.
Itt működik a főváros tanácsa, a főváros közigazgatási hivatala és több kulturális szervezet. A nagyteremben kerül sor a Nobel Békedíj ünnepélyes átadására, minden év december 10-én.

Bővebben: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Hűsöljünk Finnországban!
  2017-08-05 16:03:16, szombat
 
 


Link

Hűsöljünk Finnországban! Link




Link

Tampere mellett fekszik az erdőkben, tavakban és ligetekben bővelkedő Vesilahti városka, melynek ékessége egy földesúri kastély, a ,,Laukko Manor". Vesilahti Finnország legrégebben lakott területe.
Az első telepesek a jégkorszak után érkeztek ide, körülbelül nyolcezer évvel ezelőtt. Számos kő és kerámia tárgy őrzi a korszak emlékét.

A Laukko kastély írott története az 1400-as évekből származik. A kastély középkori urainak leghíresebbje Klaus Kurki volt. A település címerében egy daru látható, utalás a földesúr nevére, mert a finn kurki szó, magyarul darut jelent.

A kastély területén felfedezett ékszerek, kardok és egyéb fegyverek bizonyítják az őskori életet. Találtak itt egy különleges, egyedi ékszert is, a háromfejű Laukko sast, más megközelítések szerint a háromfejű sólymot.
A vaskorból származó függőt a Pohdonsaari szigeten találták. A kis Pohdonsaari-sziget a Laukko-tó közepén helyezkedik el. A rituális ékszert fémkeresővel találta meg egy régész, azóta a finnek szorgalmasan kutatják a területet, hátha szerencséjük lesz.

Bővebben: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Irány Dánia!
  2015-09-09 16:22:55, szerda
 
  ,,Vannak helyek, amelyeknek már puszta említése vándorkedvvel tölti el a szívünket." - írja Hans Christian Andersen, dán meseíró. És mennyire igaza van! Gondoljunk csak bele, minden ember szívében - még azokéban is, akik nem kalandvágyóak vagy nem az utazás megszállottjai - van egy hely, melyről, ha olvas, vagy csak ha eszébe jut, melegséggel tölti el és lelke szerint már repülne is célja felé. Így vagyunk mi Dániával. A húgommal két évvel ezelőtt barangoltuk be a Dán Királyság fővárosának világát, melyre nagyjából két hetünk jutott. Egy kinn élő rokonunknál szálltunk meg és ő mutatta be nekünk a várost.




Link

Először Koppenhága utcáit és tereit jártuk be. Figyeljétek meg, hogy ha idegen országban járkáltok egész nap, nem fáradtok el. Na jó, este megérzitek már a lábatokat, de napközben csak mennétek és mennétek, és nem akartok megállni, vagy akár buszra szállni. Erre a bizonyítékom az újonnan vásárolt szandálom, mely a két hét elteltével teljesen szétszakadt a sok gyalogtúrától. De határozottan megérte!




Link

Koppenhágának varázslatos atmoszférája van. Gyönyörű utcái és festői terei pihenésre késztetik az embert, hogy leülj egy pillanatra és rácsodálkozz az eléd táruló látványra. Mivel a tenger közelében fekszik, ezért folyók és csatornák találhatók a városban, melyek kellemes hajókázásra invitálják a városnézőt. Ha elfáradtunk, bátran szálljunk fel egy városnéző hajóra! Mi is így tettünk. A hajókázás megnyugtatja a lelket az egész napos gyaloglás után. Leülsz, hallgatod az idegenvezetőt, nézed a melletted elhaladó tájakat, mialatt lágyan ringat a víz. Dániában nyáron nagyon jó idő van, meleg, de nem fullasztó, a víz közelsége pedig kellemessé teszi a levegőt. A hajókázás során számos nevezetes épületet bemutattak. Láthattuk a haditengerészet erődjét is, mely egy elzárt szigeten található; olyan hajókat, melyek egyben lakások is voltak; illetve természetesen a világhíressé vált Kis Hableány szobrot, melyet később még gyalogosan is felkerestünk.




Link

Barátságos és segítőkész emberekként jellemezném a dánokat, legalábbis mi csak ilyenekbe futottunk bele. Amire viszont figyelni kell, az a járdáról lelépés, illetve a buszról leszállás, ugyanis a járda és az úttest között szinte mindenhol bicikli utak vannak, és mivel a dánok előszeretettel kerékpároznak, ezért jobb, ha kétszer is körülnézünk, nehogy elüssön egy lelkes biciklis. Viszont, ha mi magunk is ki szeretnénk próbálni a ,,biciklivel a város körül"-t, van rá lehetőségünk, ugyanis már régóta vannak a városban kölcsön biciklik, melyeket használhatsz.




Link

Az egyik nap kipróbáltuk a vízibuszt is, mely a folyón viszi az utazókat. Így jutottunk el a Kis Hableány szobrához, mely a part közelében található, a kikötőben. Nem könnyű a közelébe jutni, rengeteg turista szeretné megérinteni, fotózkodni vele, de megéri a várakozást. És amíg várakozunk, sem unatkozunk, hiszen a víz és a szerelem története elgondolkodtatja és magával ragadja az embert. Ezután gyalog indultunk el visszafelé. Útközben megálltunk a királynő kastélya előtt, ahol az őrökkel lehet fényképezkedni, illetve délben az őrségváltást is megnézheted.




Link

Ezután tértünk vissza Nyhavn-ba (,,új kikötő"), mely egy csatorna és a körülölelő épületek összesét foglalja magába. A vízen hajók tucatjai várakoznak csendesen, az épületek különböző színben pompáznak, melyek a lemenő nap fényében még inkább szemet gyönyörködtetőek. A parttól nem messze volt egy fagyis, ahol vettünk is két nagy fagyit. A dán fagyi kicsikét nagyobb és bőségesebb, mint nálunk. Beszéljen a kép helyettem!




Link

A nap végén pedig a nem messze lévő modern művészeti múzeumba, a Louisiana múzeumba látogattunk el, mely szoborparkkal is rendelkezik. Ugyanitt fogyasztottuk el a vacsoránkat is. Másnap este Tivoliba mentünk, a vidámparkba, mely méltán népszerű. Ha van rá lehetőségetek ti is estefelé menjetek, mert meseszépen ki van világítva az egész park. Rengeteg tevékenység közül választhatsz a vidámparkban; koncertet adtak egész este, ajándékboltokban nézegelődhetsz, és persze a különböző hullámvasutak, óriáskerék és a többi szórakoztatja a betévedőt. H. C. Andersen mesebarlang is fellelhető a kisebbek és nagyobbak örömére egyaránt.

Souvenireket szinte bárhol tudsz venni, rengeteg ajándékbolt van a sétálóutcában. De ha mást szeretnél vásárolni, akkor a Field's bevásárlóközpontban a helyed. Ez nem a városban van, de metróval könnyen eljutottunk mi is oda. Mivel a visszaúton rengeteg építészeti remekmű volt, ezért a kedvemért nem metróztunk, hanem gyalogoltunk vissza a belvárosba. Ekkor adta meg magát a szandálom, azt hiszem. De elképesztően szép épületek tárultak a szemünk elé, úgyhogy azt gondolom, megérte. És mi más lenne a legjobb egy idegen országban való bolyongáskor, mint az apró eltévedések. Metró nélkül a visszaúton ezt is megtapasztaltuk - nem most először persze. De elveszni nem lehet, van térképed, és meg is kérdezheted az embereket, mindenki beszél angolul, úgyhogy csak az élményhez járulnak hozzá a tévedések. A napot egy teaházban zártuk, ahol számos különböző teafajta közül válogathattunk és cukorkával is megkínálják a vásárlókat. Később pedig igazi jazzt hallgattunk, mivel éppen jazz koncerteket adtak szerte a városban. Felemelően hangulatos volt egy kisebb barátságos teraszon ülni, cappuccinoval a kezedben, és közben kellemes lágy jazzt hallgatni. Tökéletes befejezése egy tökéletes napnak.




Link

Mivel azért az esőből is kijutott ez alatt a két hét alatt, ezért mikor sütött a nap, megcéloztuk a strandot. Busszal és metróval jutottunk el a tengerpartra. Itt volt lehetőségünk kagylógyűjtésre, fürdésre - nem a legmelegebb a víz, de nem érdemes kihagyni -, napozásra és homokban sétálásra végig a part mentén. És ha szerencséd van, még medúzát is láthatsz.




Link

Mivel azért az esőből is kijutott ez alatt a két hét alatt, ezért mikor sütött a nap, megcéloztuk a strandot. Busszal és metróval jutottunk el a tengerpartra. Itt volt lehetőségünk kagylógyűjtésre, fürdésre - nem a legmelegebb a víz, de nem érdemes kihagyni -, napozásra és homokban sétálásra végig a part mentén. És ha szerencséd van, még medúzát is láthatsz.




Link

Ha már Koppenhágában jártok, a temetőt is ajánlatos megnézni. Itt található H. C. Andersen sírja, Kierkegaardé, Bohré. Egy kellemes esti séta számára tökéletesen megfelel. Amit pedig mindenképpen érdemes meglátogatni még, ha Dániában vagytok, az Roskilde. A roskildei székesegyházat néztük meg, mely sok dán király temetkezőhelye is. Itt található még a Viking Hajók Múzeuma, melybe ugyan mi nem mentünk be, de a viking kultúra, történetek és hajók iránt érdeklődők számára felejthetetlen élményt nyújthat.




Link




Link

Írta: Büki Annamária
Fényképezte: Büki Nikolett

Ezután pedig egy két órás hajózáson vettünk részt a fjordon. Ezt a hajóutat nem éri meg kihagyni, ugyanis lélegzetelállítóan gyönyörű tájak mellett vitt utunk, miközben a hajóról kitekintve lágy, hűvös szellő fújt, kellemes légkört teremtve ezzel.A hajón ebédeltünk meg. Dániában járva a halakat mindenképpen meg kell kóstolni. Ettünk heringet, fűszeres lazacot, rántott halat remulád mártással, garnélarákot és különböző sajtokat is kóstoltunk. Az utolsó nap reggelén elég hideg volt és esett is, így kabátot is kellett húznunk.

Viszont mikor leszállt a gépünk Budapesten és kiléptünk, kellemes 42°C fogadott minket hosszúnadrágban és kabátban. Ezt leszámítva nagyjából végig jó időnk volt, de aki az északi tájakat részesíti előnyben és szeretné meglátogatni, annak a viszontagságosabb időjárást is vállalnia kell, ami nem vont le semmit az élményből, én úgy érzem. Ha északon töröd a fejed, ejtsd útba Dániát is! Csodás tájaival, tereivel, hajóival, vitorlásaival, légkörével és vizeivel felszabadító élményt és örök emléket nyújt számodra.
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Svájc, az örök semleges
  2014-12-31 10:52:37, szerda
 
 


Link

Svájc csodálatos vidékein: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Figji szigetén
  2014-12-30 09:54:22, kedd
 
 


Link

Látogatás Fidji szegetére: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Új-Zélandi látogatás
  2014-12-30 09:51:28, kedd
 
 


Link

Új-Zélandi látogatás: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Ír kitérő
  2014-12-29 01:05:19, hétfő
 
 


Link

Írország területén: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Látogassunk el Andorrába is
  2014-12-28 16:19:57, vasárnap
 
 


Link

Látogassunk el Andorrába is: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
Lengyelországi kiruccanás
  2014-12-28 16:11:22, vasárnap
 
 


Link

Lengyelországban: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Országok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 292
  • e Hét: 710
  • e Hónap: 7132
  • e Év: 100837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.