|
1/12 oldal
|
Bejegyzések száma: 119
|
|
|
|
2023-10-22 08:08:44, vasárnap
|
|
|
2 dkg élesztő
3 ek cukor
2,5 dl tej
50 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
1 csipet só
1 db tojássárgája
5 dkg vaj
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
vaníliás porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Egy pohárba morzsoljuk a friss élesztőt, rászórunk egy nagy csipetnyi cukrot.
Öntünk rá langyos tejet, összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkavarjuk a maradék cukorral és a
sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Meglangyosítjuk a tejet, odakészítjük
a kezünkhöz. A lisztre öntjük a felhabosodott élesztőt, ráöntünk két deci
langyos tejet, és elkezdjük dagasztani.
Szép, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát szeretnénk kapni, ha
szükséges, pici tejet adhatunk hozzá. Ha már szép fényes a tészta, és
elválik az edény falától, beledagasztjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat is.
Végül cipót formázunk belőle, tiszta abrosszal letakarjuk, és hagyjuk kelni.
Ha a duplájára nőtt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk. Körülbelül 20 cm
hosszú rudakat sodrunk belőle. Egyik részéből pereceket hajlítunk, a másik
feléből dupla karikákat: kettőt-kettőt összefonunk, kör alakba összehajtjuk,
a végeket összecsippentjük. Egy deszkára rakjuk, könnyű konyharuhával
letakarjuk, és huzatmentes helyen ismét hagyjuk kelni körülbelül fél órát.
Végül bő olajat forrósítunk egy nagy serpenyőben, és fedő nélkül szép
pirosra sütjük a fonatosokat.
Ha kicsit hűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Finomságok 2. |
|
|
|
|
|
2023-07-14 06:17:38, péntek
|
|
|
Ez az egyik kedvenc epres receptem. Szuper egyszerű elkészíteni
és nagyon finom! Eper szezonban gyakran készítem és mindig
mindenkit elvarázsol, hogy egy ilyen egyszerű desszert, hogy tud
ennyire finom lenni, de egyébként más gyümölcsökkel is szuper jól
készhető.
Hozzávalók:
5 dl hideg habtejszín
2 nagy citrom reszelt héja
2 ek porcukor
1 tk vanília őrlemény
2 nagy citrom frissen facsart leve (kb. 1,5 dl)
50 dkg tejföl
kis csomag babapiskóta
50 dkg eper + a díszítéshez
Elkészítés:
A hideg tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a citrom reszelt
héját és a levét, a vaníliát, a porcukrot, a tejfölt, alaposan
összekeverem, majd hozzáadom a felaprított epret és
ezzel is összeforgatom.
Egy tetszőleges méretű tál alját vékonyan kikenem egy kis krémmel,
erre mehet egy sor babapiskóta, ismét krém és újra piskóta.
A rétegezést addig folytatom, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
A lényeg, hogy felülre krém kerüljön.
Néhány órára hűtőbe teszem, majd közvetlenül kínálás előtt a tetejét
eperdarabokkal és friss mentalevéllel díszítem!
|
|
|
0 komment
, kategória: Finomságok 2. |
|
|
|
|
|
1/12 oldal
|
Bejegyzések száma: 119
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
71 db bejegyzés |
e év: |
578 db bejegyzés |
Összes: |
34589 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 149
- e Hét: 2105
- e Hónap: 24372
- e Év: 156926
|
|
|