Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Valóban keresztény ünnep a húsvét?
  2017-04-17 01:49:07, hétfő
 
  Valóban keresztény ünnep a húsvét?

A Britannica Hungarica szerint a húsvét,,a keresztény egyházi év legfontosabb ünnepe. A kereszténység húsvétkor ünnepli, hogy Jézus Krisztus...feltámadt".De valóban keresztény ünnep a húsvét?

Ha valaki szeretné megállapítani egy műalkotásról, hogy eredeti-e, jól meg kell figyelnie a részleteket. Ugyanígy fontos megvizsgálnunk a húsvéttal kapcsolatos részleteket, hogy eldönthessük, vajon keresztény ünnep-e.

Először is, Jézus nem arra adott utasítást a követőinek, hogy a feltámadásáról emlékezzenek meg, hanem arra, hogy a haláláról. Pál apostol az Úr vacsorájának nevezte ezt a megemlékezést (1Korintusz 11:20 Amikor tehát összegyűltök egy helyre, nem lehet az Úr vacsoráját enni.;Lukács 22:19, 20 És vett egy kenyeret, hálát adott, megtörte, és odaadta nekik, ezt mondva:,,Ez jelenti a testemet, amely értetek adatik. Ezentúl ezt cselekedjétek a rólam való megemlékezésül."20Ugyanígy a poharat is, miután megvacsoráztak, ezt mondva:,,Ez a pohár jelenti a véremen alapuló új szövetséget;és ez a vér kiontatik értetek.).

Húsvéti nyuszik, csibék és tojások

Továbbá egy forrásmű szerint sok húsvéti hagyománynak,,vajmi kevés köze van"Jézus feltámadásához; valójában ,,népszokásokból erednek"(Encyclopédia Britannica). Például a tojásról és a nyúlról, melyek népszerű húsvéti jelképek, egy másik kézikönyv ezt írja:,,A tojás azt szemlélteti, hogy az új élet áttör a tojáshéj látszólagos halálán (keménységén)."Hozzáteszi még:,,Mivel a nyúl rendkívül termékeny állat, a tavasz beköszöntét jelképezte"(The Encyclopedia of Religion).

Philippe Walter, a középkori irodalom professzora kifejti, hogyan váltak ezek a szokások a húsvét részévé. Azt írja, hogy ,,a pogány vallások kereszténységbe történő beolvasztása során" nem volt nehéz összekapcsolni Jézus feltámadásával azt a pogány ünnepet, amikor,,a tél halálából a tavasz életébe való átmenetet"ünnepelték. Walter professzor szerint ez fontos lépés volt abban, hogy,,keresztény ünnepeket"vezettek be a pogány naptárba, így elő volt készítve az út a tömeges megtérés előtt.

Ez a folyamat addig nem kezdődött el, amíg éltek az apostolok, mivel ők,,visszatartó erőként"hatottak a pogány szokások beszivárgása ellen (2Tesszalonika 2:7 Igaz, a rejtélye e törvénytelenségnek már működik, de csak addig, míg az, aki most visszatartó erőként hat, el nem tétetik az útból.). Pál apostol megmondta, hogy az eltávozása után férfiak támadnak majd,,,akik kiforgatott dolgokat fognak beszélni, hogy maguk után vonják a tanítványokat"(Cselekedetek 20:29, 30 Tudom,hogy eltávozásom után elnyomó farkasok jönnek közétek, és nem fognak gyöngéden bánni a nyájjal,30és közületek is támadnak majd férfiak, akik kiforgatott dolgokat fognak beszélni, hogy maguk után vonják a tanítványokat.).Az első század vége felé János apostol pedig már azt írta, hogy egyesek félrevezetik a keresztényeket (1János 2:18Kisgyermekeim, az utolsó óra ez, és amint hallottátok, hogy antikrisztus jön, úgy már most is sok antikrisztus támadt;ebből a tényből ismerjük fel, hogy az utolsó óra ez.,26Ezeket azokról írom nektek, akik megpróbálnak félrevezetni benneteket.).Ez végül odavezetett, hogy a kereszténység számos pogány szokást átvett.

,,Ne kerüljetek felemás igába nem hívőkkel"(2Korintusz 6:14 Ne kerüljetek felemás igába nem hívőkkel. Mert mi közössége van az igazságosságnak és a törvénytelenségnek?Vagy mi részessége van a világosságnak a sötétséggel?)

Némelyek azonban úgy érezhetik, hogy bizonyos húsvéti szokások átvétele nem helyteleníthető, hiszen segített a pogányoknak jobban megérteni Jézus feltámadásának a jelentőségét. Pál biztosan nem így gondolkodott volna. Miközben bejárta a Római Birodalmat, sokféle pogány szokással találkozott, mégsem kezdte gyakorolni egyiket sem csak azért, hogy az ott élők jobban megértsék a Jézusról szóló üzenetet. Sőt, így intette a keresztényeket:,,Ne kerüljetek felemás igába nem hívőkkel. Mert mi közössége van az igazságosságnak és a törvénytelenségnek? Vagy mi részessége van a világosságnak a sötétséggel?",,Így tehát jöjjetek ki közülük, és különítsétek el magatokat - ezt mondja Jehova -, és ne érintsétek többé a tisztátalant"(2Korintusz 6:14,17Ne kerüljetek felemás igába nem hívőkkel. Mert mi közössége van az igazságosságnak és a törvénytelenségnek?Vagy mi részessége van a világosságnak a sötétséggel?17Így tehát jöjjetek ki közülük, és különítsétek el magatokat - ezt mondja Jehova -, és ne érintsétek többé a tisztátalant",,és én befogadlak titeket).

Most, hogy röviden megvizsgáltunk néhány részletet a húsvéttal kapcsolatban, levonhatjuk a következtetést, hogy a húsvét nem keresztény ünnep.

Link
 
 
0 komment , kategória:  jw.org(Húsvét)  
Mit mond a Biblia a húsvétról?
  2017-04-17 01:40:04, hétfő
 
  Jómagam több, mint 20 éve nem ünneplek semmit,
a Biblia lapjain alapuló emlékünnepen kívül, mely évente
egyszeri megemlékezés Jézus Krisztus haláláról.
Jézus azt kérte a tanítványaitól,
emlékezzenek meg arról, amit értük a halálával kifizet.
"Mert a bűn zsoldja a halál."Róma 6:23-ban:,,a bűn zsoldja a halál, az ajándék pedig, amelyet az Isten ad, örök élet Krisztus Jézus, a mi Urunk által.
Vagyis, a váltságot, mellyel lehetővé tette, hogy minden ember, aki hisz,
megmentésben részesülhessen.

Szükségesnek éreztem erről írni, hogy aki közelebbről ismer,vagy akit
érdekel, a pontos információk által megérthesse.

Nem szándékozom megtéríteni senkit, egyúttal tiszteletben tartom mindazokat,
akik megtartják.


De engedjék meg, hogy idézhessem az eredetét jw.org honlapról.
Nem azért, mert nem értem, vagy nem tudom, de a Bibliaverseket is idézném,
a hatásosság, nyomatékosság kedvéért.

Köszönöm szépen mindenki megértését.
További szép napot mindenkinek!
M. Anikó

Bp., 2017.04.16.


____________________________________________
Mit mond a Biblia a húsvétról?

A húsvét ünnepe nem a Biblián alapul. Ha utánanézünk az eredetének, láthatjuk, hogy a húsvéti hagyományok ősi termékenységi rítusokból erednek. Érdemes megvizsgálni az alábbi tényeket:

Nyúl:,,A mezei nyúl...a termékenységnek és az élet ciklikus megújulásának a jelképe" (Britannica Hungarica, 9. kötet, 176. oldal).

Tojás: A húsvéti tojás ,,az egyházi szimbolika szerint a feltámadó Krisztus jelképe, de a rítusokban betöltött szerepét tekintve egyértelműen termékenységi szimbólum" (Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 709. oldal).,,A tojás díszítését és kultikus felhasználását...nem a kereszténység kezdeményezte;az egyház egy korábbi gyakorlat kereszténnyé tételére törekedett"(Magyar néprajzi lexikon).

Locsolás:A locsolás szokása,,ered[etileg] - bizonyos, Jézus feltámadásával kapcsolatos vallásos magyarázatok ellenére- profán, mágikus termékenységvarázsló rítus"(Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 708. oldal).

Új ruha húsvétra:,,Illetlenségnek tartották, ezért balszerencsét jelentett, ha valaki nem új ruhában köszöntötte a tavasz skandináv istennőjét, Eastrét"(The Giant Book of Superstition).

Hajnali mise:Ez megfelel az ősi napimádók rítusainak, amelyeket,,a tavaszi napéjegyenlőség idején tartottak, hogy üdvözöljék a napot és hatalmas erejét, amely új életet ad minden növekvő dolognak"(Celebrations-The Complete Book of American Holiday).

Különböző forrásművek így összegzik a húsvét eredetét:,,A keresztény ünnep köré népszokások is szövődtek. Ezek közül sok az ősi európai és közel-keleti pogány tavaszünnepek szertartásaiból és jelképrendszeréből ered, csak később hozták kapcsolatba a feltámadás gondolatával"(Britannica Hungarica,9. kötet,176. oldal).

,,A húsvét ünnepében a tavaszünnep és a pogány meghaló és feltámadó istenek ünnepeinek szokásai keverednek" (Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 707. oldal).

A Biblia óva int minket attól, hogy olyan szokások megtartásával imádjuk Istent, melyek nem tetszenek neki (Márk 7:6-8NW Ő ezt mondta nekik:,,Találóan prófétált rólatok Ézsaiás, ti képmutatók, ahogy meg van írva:Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve messze eltávolodott tőlem.7Hiába imádnak engem, mert tanokként emberek parancsait tanítják.8Az Isten parancsolatát elhagyva, az emberek hagyományához ragaszkodtok erősen.").A2Korintusz 6:17 ezt írja,,különítsétek el magatokat - ezt mondja Jehova -, és ne érintsétek többé a tisztátalant".A húsvét egy pogány eredetű ünnep, és akik szeretnének Isten kedvében járni, nem tartanak meg ilyen ünnepeket.

Link
 
 
0 komment , kategória:  jw.org(Húsvét)  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 528
  • e Hét: 1942
  • e Hónap: 3555
  • e Év: 42045
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.