Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
H.Kohut Katalin: My Fair Lady (1964) - Filmajánló
  2018-09-26 16:35:12, szerda
 
  H.Kohut Katalin: My Fair Lady (1964) - Filmajánló

Magyarul beszélő amerikai musical - 164 perces

Rendező: George Cukor
Író: George Bernath Shaw
Forgatókönyvíró: Alan Jay Lerner
Zeneszerző: Frederick Loewe, André Previn
Operatőr: Harry Strandling Sr.
Díszlettervező: Gene Allen
Jelmeztervező: Cecil Beaton
Producer: Jack L. Warner
Vágó: William H. Ziegler

Szereplők:

Elisa Doolittle: Audrey Hepburn
Higgins professzor: Rex Harrison
Pickering ezredes: Wilfrid Wide-White
Alfred Doolittle: Stanley Holloway
Kárpáthy Zoltán: Theodore Bikel


George Bernard Shaw klasszikus darabja, a Pygmalion előbb színpadi musical formájában varázsolta el fülbemászó dallamaival a közönséget, majd a George Cukor rendezte filmváltozat indult máig tartó világhódító útjára.

Higgins professzor, a nyelvészprofesszor, aki mindenki kiejtéséről tudja, honnan, melyik tartományból, városból származik, az egyik színházi előadás után összetalálkozik az Indiában élő Pickering ezredessel, aki éppen tájszólásokat gyűjt, amivel szívesen foglalkoznak mindketten. Higgins jegyzeteli az egyik virágáruslány beszédét, így elegyednek szóba egymással. Elisával közli, hogy félév alatt tökéletessé formálja a beszédjét, kiműveli őt, Sába királynőjévé is teheti.
Elisa megjegyzi, mit mondott a professzor, éppen kedvenc dalával ringatja magát, hogy nem kell más, csak egy albérlet, egy kis luk, ahol elférhet, szép ruhák, meleg, fűtött szoba, hű szerelmes, akivel együtt nézi a tavaszi napfelkeltét. Felkeresi a lány ezért Higginst, aki éppen az indiai nyelvészt fogadja vendégségben, a két zseni megállapodik Elisaval a fonetikus nyelvi, emberi etikettet megtanító, társasági életbe való vezetéséig történő formálásában, az úri viselkedés szabályainak elsajátításában, de Elisanak le kell szoknia a belérögzültekről, el kell felejtenie, honnan származik, mivel foglalkozott, hogyan élt és beszélt.

Elisa kimosása a mocsokból alaposan próbára teszi Higgins házvezetőnőjét, Pilsnét. Elisa apja hamarosan megtudja, hol van a lánya, elmegy megzsarolni Higgins professzort. A barátok moralistának tüntetik fel a szemetes apát levelezés útján, távolabbi cél, hogy politikussá művelik ki pár hónap alatt. Elisa apja, mint szemetes tört orral került beállításra.

Elisa apja öt fontot ad Higgins professzornak a lánya sorsának megváltoztatásáért, ezért a nyelvész saját tulajdonának tekinti kicsit a játékbabaként kezelt nehéz esetet, amelyik állandóan ellene fordul, természete, mint kiderül kiművelése ellenére mit sem változott. Az is kiderül, hogy a kezdete a világ-problémáknak a már régen sejtett egykori törvény képviselőinek elmélete volt, mely szerint minden ember jó és nem tudja magáról, még a legrútabban is van csodálnivaló. Eszerint régen nem nagyon voltak csúfak, torzak, rosszak, ha akadtak is, ezeket elnézte a törvény, nem lépett fel ellenük, így történhetett meg, hogy ezek a gyakorlatban a törvény ellen fordultak.
. A bűnben köttetett szerződés bűnt vonz maga után. Ha a két nyelvész előtte tanulmányozza az igazi szív-törvénnyel rendelkező hölgyek benső világát, ami a férfiak előtt mindig titok volt, bár a kihívás folyamatosan megtörtént a lányok részéről, mikor mézédesen csábítják őket magukhoz, de ők elsősorban a férfiak szívét akarják hódítani, míg a férfiembert általában először a külső fogja meg, a látvány eltakarja sokszor a valóságot. Így történik ez a film folytatásában Elisanál is. A két nyelvész maga is megszédül a finomnak látszó saját teremtményétől, amelyik elvarázsolja őket nemiségével.

Nehéz munka, sőt egyenesen lehetetlen egy akusztika nélküli lény nyelvi és zenei művelése, de az élet nagyon sokszor rácáfol erre, így nem véletlen, hogy Elisa egyik dalához bemutatták az angol királyi család testőrségét, mely engem egy régi meséskönyv ólomkatonáira emlékeztetnek. Az angol királyság származása ezek szerint ugyanúgy történt etikettben, akusztikai, viselkedési szabályok bevezetésével, mint Elisa formálása, egy az eredetük.
Az akusztikával rendelkező ember a füleivel és minden testrészével együtt hallja a szavakat, a zenét, a ritmust, mely meghatározza a nyelvi kiejtését is, ezért beszél időmértékesen, hangsúlyozza a hosszú magánhangzókat, mássalhangzókat, akadálynak látszó zöngés hangzókat, melyeket örömmel használ és hangsúlyozza kiejtésüket. Az akadályokra szükség van a nyelvi tehetségeknek, mert ha simán siklanának a szavak, nem lelne benne gyönyörűséget a használója. Ilyen lehet a T betű, a K betű, vagy a basszusra emlékeztető B betűje az egykori Vízi táncsor Medúza zeneszerzőjének. Az akadályként fékezőn kimondott hangzók fontosak, mert ezek is az időmérték részesei, ezek nélkül nem lenne élvezetes a magyar nyelv.

,,Odalenn délen meseszép éjen édes édent remélsz" egyik kedvenc dalunk, de az 1964-es film helyszínét e dal szövege szerint Alföldnek énekelve Spanyolországba helyezik, tehát ez lehetett egykor Dél, ahol élt egyszer Sába királynője.
Mikor az hosszú É betűt kimondja Elisa, arra gondol a két nyelvész, hogy ideje bemutatni a lányt társasági életben egy szolid, egyszerű, elegáns ruhában. A lányt megszédíti saját sikerélménye, megváltozik a szíve, finomodik, mely által egy általa ismeretlen szabadságot élvez. Elisa bevezetése úri társalgásba nem sikeres, megmarad nála a zsargonként feldolgozott börtönnyelv.

Felhívom a figyelmet a filmben mutatott finomságokra, süteményekre, az ital ismerettel együtt Kárpáthy Zoltán Jókai Mór filmjének főhőse jelentkezése Higginsnél, azzal, hogy ő mívelte ki, ő adta neki a nyelvi fonetikai tehetséget, az ország történelmét írja felül. Kárpáthy pár szó után megmutatkozó jellemtelensége mindent elárul.
Ennyi bevezető után bátran ajánlom mindenkinek értő szemmel történő élvezésére a filmnek, csodálatos betétdalaival, ritmusaival, azzal az örömmel, hogy még mindig vannak olyan nyelvészek, akik tudják a tájszólásokból, ki honnan ered, hiába minden törekvés, hogy kitermelik a falvakból, tanyákból, minden rétegből értelmiségnek, művésznek sikerélményt előlegezve meg az alacsonyabb rétegnek, mely szárnyakat ad neki, mert ezek a szárnyak megbénítják a valódi tehetségeket, irigység, viszály, kárörvendés, akadálypálya, minden eszköz megmarad kezükben, mellyel gátolják az embereket. Az önmagát kiművelő, vagy mások játéka folytán nyelvi tehetséggé és finom külsejűvé váló lányok és asszonyok csalókák, mivel a lelkük mélyén megmaradnak faragatlan börtön képviselőnek, amik bármikor képesek a mélyben szunnyadó régi tettük ismétlésére, végrehajtására. A tiszta lény örökös szabadságban szárnyal, játszik a szavakkal, a ritmussal, a zenével, mert a bűntelenség jelenti az igazi szabadságot. Aki bűnöző, fogságban van elméletben, a bűn lehúzza a mélybe, ahol élnie kell mindaddig, míg vissza nem kapja mindazt, amit elkövetett. Ez a kulcsa a jövő bűnbocsánatának.




A filmet itt is megnézhetik:

http://port.hu/adatlap/film/tv/my-fair-lady-my-fair-lady/movie-6534
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
H.Kohut Katalin: Szállnak a darvak (1957) - Filmajánló
  2018-09-26 16:33:56, szerda
 
  H.Kohut Katalin: Szállnak a darvak (1957) - Filmajánló

Magyarul beszélő szovjet filmdráma - 100 perc

Rendezte: Mihail Kalatozov
Író: Viktor Rozov
Forgatókönyvíró: Viktor Rozov
Operatőr: Szergej Uruszevszkij

Szereplők:

Vera: Tatjana Szamoljova
Borisz: Alekszej Batalov
Fjodor Ivanovics: Vaszilij Merkurjev
Mark: Alekszandr Svorin
Irina: Szvetlana Haritonova

A háború a gonoszok játéka, célja általában a tisztaság, az emberség összezúzása. Végig sírtam ezt a filmet, különösen a ma már egyre kevesebb szívférfi becsületességének, tartásának példamutatását. Háborúba jelentkeznek önként, hogy megvédjék hazájukat, az asszonyaikat, gyermekeiket. A frontokon is megmutatkozik bajtársias hősiességük. Az igazi férfit kétféle érzelem vezérli: a szerelem és a becsület. Az életét áldozza mindkettőért.

Borisz és Veronika a film két főszereplője. Hatalmas szerelmüknek egyetlen akadálya a háború. Mókuska, ahogyan a fiú becézi a lányt neve szimbolikus is, mert egy mókuska ajándék jelenti a csalárdság leplezését, az örök hűséget. Borisz önkéntesen vonul be, életmentése közben kap halálos lövést. Ugyanakkor Verát kényszeríti a fiú mostohatestvére házasságra. A lány szíve porcelánná változik, mintha megszűntek volna örökre az érzései, de vár levelet, híreket Borisz felől, s mikor megtudja az igazságot, tovább élteti a lelkesítő remény, hogy részt kell vennie a városok újjáépítésében, ő is a jövőnek a része. A darumadarak V alakban szállnak Moszkva felett, jelzik egy szerelem születését és folytatását a szívben, mert amit egyszer a tisztaság magába fogad, azt többé nem veheti el a halál sem.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://videa.hu/videok/film-animacio/szallnak-a-darvak-1957-UmnmSKLPv7m3OPOL

2017. június 7.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
H.Kohut Katalin: Nyomorultak (1957) – Filmajánló
  2018-09-26 16:32:50, szerda
 
  H.Kohut Katalin: Nyomorultak (1957) - Filmajánló

Magyarul beszélő francia-olasz-NDK filmdráma - 225 perces

Rendező: Jean-Paul Chanois
Forgatókönyvíró: Micheil Audiard, René Barjavel, Jean-Paul Chasnois
Zeneszerző: Georges Van Parys
Operatőr: Jacques Natteau
Vágó: Emma Le Chanois

Főszereplők:

Jean Valjean: Jean Gabin
Thenardier: Bernard Blie
Eponine: Silvia Mondfort
Cosette: Béatrice Altiraba
Fantine: Daniéle Delorme
Javert: Bernard Blie
Mario: Giani Esposito
Enjolras: Sierce Reggiani

Az igazi embernagyságok mindig felismerték a társadalmi igazságtalanságokat, fel is szólaltak ellene, elszórták az igazság magvait a követőik fejében. Victor Hugo ugyanezt tette élete munkásságával. A Nyomorultak főszereplőjének egy egész életében menekülésre kényszerített, igazi nemeslelkű embert választott, akit 19 év gályarabságra ítéltek azért, mert nővére éhező gyermekeinek kenyeret lopott. A gazdagságra, pompára juttatott nemesek minden időben tékozoltak, mivel a mindenkori politika ültette őket a bársonyszékbe, véres kézzel uralkodtak a szegényeken, akik között mindig megszületett egy-egy igazság bajnoka, aki szembeszállt velük. Így volt ez a világ sakk-kártya eljátszásának idején is, melyből kiemelkedik a Napóleon figurája. A gonoszság játéka soha nem ért véget, a zsarnoksággal együtt. Bocsánatos bűnért, éhezőknek egy kenyér lopásáért fegyencsorsra juttatni valakit, felér egy merénylettel az emberség ellen, s a merénylők minden időben szabadon garázdálkodtak. Jean Valjain könyörtelen üldözője, Javert felügyelő magát, mint aki irtózik a bűntől, az igazság zsoldosának vallotta, de ezt haláláig megérteni nem tudta. Mikor Fantinet börtönbe akarta zárni, az igazságérzete azt diktálta neki, hogy teljes jogú állampolgárként védelmezze a lányt megtámadó ficsúrt, mint a társadalom egyik élősködőjét. Az emberi nagyságok minden korban bajban voltak, mivel nem volt közegük, ahol megnyilvánultak volna, vagy felismerték volna őket. Jean Valjaint torzzá tették a 19 évi gályarabság alatt, személyisége megváltozott, erőszakossá vált. A szabadulása utáni találkozás a jóságos püspökkel, a nemeslelkűség valóságra ébresztette, s mint egy kőlakat hullt le róla lassacskán minden addig szerzett sérülés. Nemsokára virágzó várost alapított, a szegények, nyomorultak pártfogója, támogatója lett. Javert üldözése utolérte, menekülnie kellett Fantine megmentett leányával. Cosette által megtapasztalta a szeretetet, melynek megvonása napról-napra vezette el a szíve megállásáig. Szeretet nélkül élni nem lehet, ha elveszítjük a szeretett lényt, a szívünk megszakad.

Társadalmi mondanivalója a regényből készített filmnek mindenkihez szól, aki elítéli az igazi emberiség ellenes bűnöket és valóságra ébred.

A film első részét itt tekinthetik meg:

http://indavideo.hu/video/A_nyomorultak_elso_resz

A film második részét itt nézhetik meg:

http://indavideo.hu/video/A_nyomorultak_masodik_resz

Kellemes filmnézést kívánok!

2017. június 8.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Ha maradnék (2014) - Filmajánló
  2016-10-29 09:49:32, szombat
 
 

Színes, magyarul beszélő amerikai filmdráma - 107 perces

Rendezte: R.J.Cutler
Forgatókönyvíró:Shauna Cross, Gayle Forman
Zeneszerző: Heitor Pereira
Operatőr: John de Borman
Producer: Denise Di Novi
Vágó: Keith Henderson

Szereplők:

Mia Hall: Chloe Grace Moretz
Adam: Jamie Blakley
Kat Hall: Mireille Enos
Kim Schein: Liana Liberato
Willow: Lauren Lee Smith
Emt: Aliyah O' Brien
Ramirez nővér: Aisha Hinds
Denny Hall: Joshua Leonard


,,Az élet akkor zajlik, amikor épp más terveket szövünk". Így történt ez az amerikai Portlandban élő Miával is. Régi rocker szülők leszármazottjaként egyedül a klasszikus zenen élteti, Beethoven minden mennyiségben. Másodikos korában találkozott a csellóval, első hallásra szerelem született. A hangfekvése szinte elvarázsolta, szíve a zene ritmusára vert. Éjjel-nappal gyakorolt. Apja, a Gennyes sebek punk együttes zenésze áldozatot hozott tehetséges leányáért: eladta dob felszerelését, hogy megvehesse a drága csellót Miának.
Nem jutott eszébe a lánynak, hogy gimnáziumi szerelem érheti, mégis megtörtént a varázs: találkozott Adammal, a Willamette Stone együttes gitárosával és szólóénekesével. Mia idegenkedett a punk zenétől, úgy érezte, két világot képviseltek, hogy ez volt furcsa a szüleiben is.
Mia Juilliard zeneakadémiára ment felvételizni, a fiú már sikeres zenekarával járta az országot. De szerelmesek voltak és a szerelem elméletben minden akadályt legyőz egy kivételével, mely a hirtelen baleset és halál következménye. Vagy mégis van győzelem? Lehetséges a tovább?

A filmet itt tekinthetik meg:

http://videa.hu/videok/film-animacio/ha-maradnek-BB4H566tbziPOOEx

Kellemes élményeket kívánok!

2016. október 29.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Terápiás szerelem (2010)-Filmajánló
  2016-10-25 21:34:15, kedd
 
 

Színes, magyarul beszélő, romantikus amerikai vígjáték - 100 perc

Rendező: Sanaa Hamri
Forgatókönyvíró: Michael Elliot
Zeneszerző: Lisa Coleman, Wendy Melvoin
Operatőr: Terry Stacey
Producer: Debra Martin Chase, Shakim Compere, Queenn Latifah
Vágó: Melissa Kent

Szereplők:

Leslie Wright: Quenn Latifah
Scott McKnight: Common
Morgan Alexander: Paula Patton
Lloyd Wright: James Pickens Jr
Ella McKnight: Phylicia Rashad
Janice Wright: Pam Grier
Angelo Bembrey: Mehcad Brooks

Aki igazi szerelemre vágyik, nem tehet mást, csak várakozik, közben tapasztalatokat szerez, mert jó barátja mindenkinek. Ilyen ember a teltkarcsú Leslie is, akit a férfiak csak havernek tekintenek. Gyerekkora óta rajong a NETZ csapatért, meg a jazz zenéért. Fogadott testvére, Morgan éppen az ellentétje, a vágya a gazdagság, a márkanév, a jótékonykodás, mint sztárfeleség, az érdekházasság. Egy napon mindkét lány életkönyvébe belép a nagy Ő Scott McKnight, a sztárkosaras személyében, aki bár ugyanazt szereti zenében és mindenben, mint Leslie, mégis a szépséges Morgant részesíti előnyben. Meg is kéri a kezét, külső szemmel boldogok egészen addig, míg a férfi balesetet szenved. Itt lép be az életébe ismét Leslie, a tökéletes gyógytornász, aki mindent elkövet, hogy Scott ismét játsszon a csapatával pár hét múlva.

A férfiak néha vakok, nem rendelkeznek megérzésekkel, mint a nők, s általában a külsőt részesítik előnyben. Nehéz felismerniük az igazit.

Common Sence egy igazi sztár, 1972-es születésű hip-hop énekes, színész, filmproducer és költő.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://indavideo.hu/video/Terapias_szerelem_-_film_-_Vigjatek

Jó szórakozást kívánok!

2016. október 24.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Adeline varázslatos élete (2015)-Filmajánló
  2016-10-21 21:47:59, péntek
 
 

Színes, magyarul beszélő, amerikai, romantikus dráma - 110 perc

Rendező: Lee Toland Krieger
Forgatókönyvíró: J. Mills Goodloe, Salvador Paskowitz
Operatőr: David Lanzenberg
Zene: Rob Simonsem
Producer: Sidney Kimmel, Gary Lucchesi, Tom Rosenberg
Vágó: Melissa Kent

Szereplők:

Adeline: Blake Lively
William: Harrison Ford
Flemming: Ellen Burstyn
Ellis Jones: Michiel Huisman
Kiki: Amande Crew
Tony: Richard Harmon
Kathy Jones: Kathy Baker
Cora: Anjali Jay


A Hold a nagy varázsló, nemcsak a szíveket lobbantja fel, az őt ért hatások az egész Földet érintik. Néha csodák történnek, melyeket a természettudósok pontosan megmagyaráznak.

2014. december 31-én egy taxiban utazott Adeline San Franciscoban hamis igazolványt készíttetni, melyben életkora 29 évben került meghatározásra. Valóban ennyi volt, születési dátuma viszont 1908. január 1. Bowran Adeline néven.
Csoda történt vele, mely az időjárás változásával függött össze, amikor havazni kezdett Kaliforniában. Autójával a jeges vízbe csúszott. Nemsokára leállt a légzése, lelassult a szívverése. Két perc múlva 30,5 fok alá süllyedt a hőmérséklete és leállt a szíve. Ekkor villámlás csapott az autóba, melynek háromféle hatása volt: a töltés deffinálta a halott nő szívét, kizökkentette az anoxiás állapotból, légzése megindult, az elektrokomprekciós rezgéstől védetté vált az idő romboló hatása ellen.

A csoda megváltoztatta alaposan az asszony életét. Lehet-e menekülni egyik városból a másikba, állandóan félni a lelepleződéstől, attól, hogy valaki felismeri? El lehet-e válni az igaz szerelmektől? Adeline kérdéseire nem tudta a választ, mindig készen állt az újabb futásra, pedig egyetlen vágya volt, hogy férjével együtt öregedjen meg, mint mások.

Jonessel ismerkedett meg, akinek apja, William felismerte benne régi szerelmét. Adeline megöregedett leánya, Flemming rábeszélte a színvallásra, de mielőtt ez megtörtént volna, ismét havazni kezdett...

Ha azt kérdik, van-e varázslat a világban, azt kell felelnem, hogy igen, a bolygók időnként kitörésekkel, hatásukkal gondoskodnak a pillanatok idő megállításairól. Lehet, hogy egyszer felfedezik több ezer éves kutató munka és keresés után az örök élet csodaszerét, de addig a rejtőzködés az egyetlen módja az álcázásnak. Adeline sorsából kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://videa.hu/videok/zene/adaline-varazslatos-elete-v7kouhewSZhym9sO

2016. október 21.







 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Ahol a szív lakik (2000) - Filmajánló
  2016-08-12 20:52:02, péntek
 
 

Színes, magyarul beszélő amerikai vígjáték - 120 perc

Rendező: Matt Williams
Író: Billie Letts
Forgatókönyvíró: Lowell Ganz, Babaloo Mandel
Zeneszerző: Mason Daring
Operatőr: Richard Greatrex
Díszlettervező: John Frick
Jelmeztervező: Melinda Eshelman
Producer: Patricia Whitcher, Susan Cartsonis, Matt Williams, David McFadzean
Executive producer: Carmen Finestra, Rich Leed
Látványtervező: Paul Peters
Vágó: Ian Crafford

Szereplők:

Novalee Nation: Natalie Portman
Lexie Coop: Ashley Judd
Thelma Husband: Stockard Channing
Ruth Meyers: Joan Cusack
Forney Hull: James Frain
Willy Jack Pickens: Dylan Bruno
Mama Lil: Sally Field

,,Miért hazudik az ember? Mert fél, vagy őrült, vagy gonosz, de néha akkorát hazudunk, hogy az egész életünk megváltozik. Az ilyen hazugság után azt gondoljuk, bármit megtennénk, ha lenne egy esélyünk megváltoztatni."

Minden találkozásnak megvan a maga tanulsága, legyen jó, vagy rossz. Novalee anyai szeretet hiányában gyermek fejjel lett terhes Willy Jacktól. Az ötös szám mindig szerencsétlenséget hozott neki, szinte rettegett tőle. Utaztak a lyukas padlójú autóban, mikor a szép 17 éves lány megkérte a fiút, tapintsa ki a gyermekük szívverését. Willy Jack közölte, hogy nem érez semmit, s mikor megálltak egy áruház előtt, egyszerűen ott hagyta a lányt magában az idegen városban, kitéve a parkolóba a fényképezőgépét. Novalee otthona a Wal-Mart áruház lett éjjelente, míg nappal ismerkedett a lakókkal, a környezettel. Így találkozott az irgalmas szívű Thelmával és Forneyvel, aki életét veszélyeztetve megmentette a vajúdó lányt és gyermekét. A város a Wal-Mart anyát és Americus gyermekét befogadta.

Hogy vannak-e kegyes hazugságok valóban, mint a nem szeretlek kimondása abban a hitben, hogy a másik érdeke ezt kívánja, vagy valóban a saját kishitűségek, gonoszságok okozzák, kiderül a példázatos filmből is. Egyet azonban leszögezhetünk: megéri őszintének lenni minden esetben, mert ezzel sokáig tartó keserűséget, fájdalmat előzhetünk meg, sőt az egész életünket boldogabbá és sikeresebbé tehetjük. Ahol a szív lakik, otthon érzi magát a tisztaság.

A filmet itt tekinthetik meg

https://www.youtube.com/watch?v=DaVNJNHnqa0

2016. augusztus 12.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Nagypapát kérek Karácsonyra - Filmajánló
  2016-05-29 19:29:47, vasárnap
 
  Nagypapát kérek Karácsonyra (2007) - Filmajánló

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték - 80 perces

Rendező: Harvey Frost
Forgatókönyvíró: David Alexander
Zeneszerző: David Lawrence
Operatőr: Brian Shanley
Producer: Erik Olson
Vágó: Jennifer Jean Cacavas

Szereplők:

Bert O'Riley: Ernest Borgnine
Roxie Famosa: Katherine Helmond
Becca O'Riley: Julietta Goglia
Karl Sugerman: Richard Libertini
Marie O'Riley: Tracy Nelson

Sok gyerek szomorúságát lehetne enyhíteni a szülők őszinteségével, amikor válásra kerül a sor. Legtöbbször a mellőzöttség, a nincsen apámnak, anyámnak szüksége rám, lemondott rólam és hasonló lelki megterhelések egy életen át tartanak, s ha fény is derül az igazságra, néha túl későn történik.
Ez a film tipikus példája az igaz történések elfedésének, meghamisításának, valamint a késői egymásra találásnak.

Amerikában november negyedik csütörtökén ünneplik a hálaadást, mely a karácsonyi ünnepek kezdetét is jelenti.
Marie fotó ügynökként állandóan utazik, emiatt Becca mindig más iskolába kényszerül. Az édesapja két éves korában elhagyta, édesanyja három éve meghalt. Elbúcsúzik az anya lányától azzal, hogy hálaadásra visszatér. Beccet barátnője családjánál hagyja. Hiába várnak az ünnepi estén, az anya nem érkezik meg. Balesetet szenvedett, mesterséges kómában tartják az agyat ért ütés miatt.
A gyámügyis felkeresi Bertet, a nagy színész óriást, hogy vegye magához tíz éves unokáját. Bert nem is tudta, hogy a leánya a városban van, s hogy van unokája. A gyerek csupa rosszat hallott addig nagymamájától a nagyapáról, akár az anyja. Becce is kissé ellenségesen viselkedik, de egyre jobban megszereti nagyapját. Nem is tehet másként, hiszen annyi értéket, emberséget közvetít, igazi ember és gyermekszerető egyéniségével. Kiderül, hogy a leánynak csodálatos hangja van, ezért rábeszélésre jelentkezik az iskolai ünnepségre szólóénekesnek.
Becce tehetségét örökölte a nagyszüleitől, akár a sakk-tudását nagyapjától. Nem tudja megfejteni, hogy miért nem volt soha karácsonyfája. Karácsonyi kívánsága a gyereknek saját szoba kéménnyel, melyen át megérkezik a Télapó.


Ernest Borgnine ebben a filmben éppen kilencven esztendős, de ez egyáltalán nem látszik rajta. Felejthetetlen alakját és arcát örökké őrzi az emlékezet.

A filmet itt tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=k6aAyYIujGk

Jó szórakozást kívánok!

2016. május 29.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Húsvéti filmajánlók
  2016-03-27 20:05:51, vasárnap
 
 

Húsvét a család, barátok, kellemes ismerkedések, meglepetések ünnepe, valamint a történelmi egyházaké.
Húsvét hétfőn a fiúk és férfiak tiszteletüket teszik a hölgyeknél, locsolkodásukért vendéglátásban és ajándékban részesülnek. A húsvéti tojás, maga is az élet hordozója, megtisztulást, örökkévalóságot jelképez. A piros tojás a vér, a Nap, a tűz, a szerelem, az életöröm, a kék tojás ég, egészség vitalitás, a fekete tojás önkényuralom, állandóság, örökkévalóság, a sárga tojás a fény, ifjúság, boldogság, aratás, vendéglátás, a zöld tojás a természet megújulása, frissesség, termékenység, remény, a lila önuralom, türelem, bizalom az igazságosságban, s természetesen a rózsaszín a gyengéd érzelmek, a barna pedig a Föld-anya, az anyaföld színének szimbóluma.
Gyermekkoromban hittem a húsvéti nyuszinak, aki reggelre az ablakba helyezi a csokinyuszit, csibét, tojáscukorkát, a fiúknak a kölnivizet. Aki könnyű kikapcsolódásra vágyik, nézzen meg egy vígjátékot, vagy klasszikus húsvéti, vagy animációs gyerek filmet, rajzfilmet. A magyar filmek szeretői sem maradnak húsvéti játékfilm nélkül.
Átnyújtok Önöknek egy ünnepi csokort, melyből csemegézhetnek idősebbek, fiatalabbak úgyszintén:

Kellemes húsvéti ünnepeket (1984)
színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 94 perc
rendező: Georges Lautner
író: Georges Lautner
forgatókönyvíró: Jean Poiret, Georges Lautner
zeneszerző: Philippe Sarde
operatőr: Edmond Séchan
vágó: Michelle David

szereplő(k): 
Jean-Paul Belmondo (Stephane Margelle)
Sophie Marceau (Julie)
Marie Laforet (Sophie Margelle)
Michel Beanue (Rousseau)
Rosy Varte (Marlene Chataigneau)

Stephane sikeres a hivatásában és a magánéletében egyaránt. Felesége, Sophie eszményi asszony, aki kiegyensúlyozott háttere a nem hűséges és becsületes férjének. Stephane felfokozott életvitelű, nem tud ellenállni a csinos lányoknak, asszonyoknak. Futó kalandokba keveredik éjjel-nappal egészen addig, míg feleségét egy napon kikíséri a repülőtérre, ahol összetalálkozik Julievel, a tizennyolc éves leánnyal, aki éppen előtte szakít nős barátjával. Nincs hová mennie aludni, így a férfi hazaviszi őt lakásába. Hazatér a feleség, így jön a mese a lányáról. Aztán bonyolódnak az események, de mindez remek alakításával Belmondonak, rengeteg félreértéssel és tréfával, melyek alapja a hazugság. A fantázia ezúttal a főrendező.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-205463-12197

Az öt legenda (2012)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 97 perc
rendező: Peter Ramsey
író: William Joyce
forgatókönyvíró: William Joyce, David Lindsay-Abaire
zeneszerző: Alexandre Desplat
producer: Christina Steinberg
vágó: Joyce Arrastia

szereplő(k): 
Chris Pine (Jankó hangja)
Hugh Jackman (Nyuszi hangja)
Isla Fisher (Fog hangja)
Alec Baldwin (Északi hangja)
Jacob Bertrand (Monty hangja)
Jude Law (Szurok hangja)
Dakota Goyo (Jamie hangja)

szinkronhang: 
Fehér Tibor (Jankó magyar hangja)
Csuja Imre (Északi magyar hangja)
László Zsolt (Nyuszi magyar hangja)
Csuha Bori (Fog magyar hangja)
Stohl András (Szurok magyar hangja)
Straub Martin (Jamie magyar hangja)

Ki ne lenne kíváncsi a gyerekek régi ellenségére, a Mumusra, valamint a többi híres legenda eredetére?
,,A legenda szerint a Holdbéli Ember azért választotta ki a Húsvéti Nyuszit, a Mikulást, a Fogtündért és a Homokembert, hogy vigyázzák a gyerekek álmait, gondoskodjanak arról, hogy biztonságban nőjenek fel. A gonosz Szuroknak, azaz a Mumusnak már elege van ebből, és abból, hogy a szülők állandóan vele riogatják a kicsiket. Ezért az álmokból rémálmokat csinál, az örömből félelmet, a fényből sötétséget. Így az őrzők veszélybe kerülnek. Ám akad segítség, a száműzetésből visszatérő Dér Jankó, az ötödik legenda."


A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-91286-9962

Barbárok
 ,,Miklauzic Bence játékfilmjét, a Barbárok. A téma szokatlan: a filmben húsvét hétvégéjén egy család régi barátját invitálják vendégségbe, akiről kiderül, hogy valójában egy körözött gyilkos. Főszerepben Nagy Zsolt." Egy tipikus magyar filmet láthatnak.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://indafilm.blog.hu/2013/03/31/husvet_876

Jézus (1999)
színes, magyarul beszélő, amerikai-olasz-német filmdráma, 174 perc
rendező: Roger Young
forgatókönyvíró: Suzette Couture
zeneszerző: Patrick Williams
operatőr: Raffaele Mertes
vágó: Benjamin A. Weissman

szereplő(k): 
Jeremy Sisto (Jézus)
Debra Messing (Mária Magdolna)
Jacqueline Bisset (Mária)
Armin Mueller-Stahl (József)
Gary Oldman (Pontius Pilátus)
G.W. Bailey (Livio)

,,Ez a kétrészes, nemzetközi összefogással készült mű 30 éves korától követi a Megváltó életét, bemutatva annak jelentősebb állomásait. Amikor a názáreti ács, József meghal, Szűz Mária így szól fiához: El kell indulnod, hogy megtaláld a választ. Ezt kéri tőled az atyád. Jézus elindul az úton, amelyet számára kijelölt az Úr. Összegyűjti azokat, akiket szeret és azokat, akik terjesztik üzenetét, Pétert, Jánost, Bertalant, Jakabot, Andrást, Judást, Mátét, Tamás, Fülöpöt, Tádét és Simont. Jézus kijelenti a kiválasztottaknak: Küldetésetek e világon kezdődik és a másikban teljesül be. Ti vagytok az apostolaim. Apostolai közül egy elárulja és Pilátus kezére adja őt. Keresztrefeszítik, de a harmadik napon feltámad és így szól: Igen, most hisztek, mert láttok. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek. Menjetek, hírdessétek a világban, amit hallottatok. Hírdessétek az örömhírt. Én veletek vagyok a világ végezetéig... ,,

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-262907-19292

Gyuszi nyuszi kalandjai rajzfilm

,,Gyuszi Nyuszi bátor, okos, szófogadatlan, és szeret nagyot mondani: amikor a mama megbízza, hogy vigyázzon a kishúgaira, neki fontosabb, hogy Bennyt, a barátját elkápráztassa. A kis nyuszik kalandjait igazán vicces mesében nézhetjük meg. A kisebbek és nagyobbak kedvelt szórakozása lehet. Nyuszi szeretőknek ajánljuk, mert a nyuszik életéről és sokat tanulhatunk."

https://www.youtube.com/watch?v=Kb6SpjNHnp8

Kellemes kikapcsolódást és szórakozást kívánok! Boldog Húsvéti Ünnepeket!

2015. április 4.

Az ajánlót írta és összeállította: Kohut Katalin





 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: A korzikai testvérek (1961) - Filmajánló
  2016-03-13 23:21:06, vasárnap
 
 

Színes, magyarul beszélő, olasz-francia kalandfilm - 102 perc

Rendező: Anton Giulio Majano
Író: Alexandra Dumas
Forgatókönyvíró: Diego Fabbri, Roberto Gianviti, Anton Giulio Majano, Fulvio Palmieri
Zeneszerző: Angelo Francesko Lavagnino
Operatőr: Bitto Albertini

Szereplők:

Paolo Franchi/Leone: Geoffrey Horne
Gerolamo Sagona: Jean Servais
Giovanni Sagona: Gérard Barray
Perrier professzor: Nerio Bernardi
Gabrielle De Roux: Emma Danieli

A film kezdete Korzika, 1822. Keresztelő történt a Franchi családnál, az ikerpár neve Paolo és Leone lett. Eközben Domenico erdőőr felesége becsületét védve megölte az egyik Sagonát. A vendetta törvénye nem vizsgálja az okokat és összefüggéseket a Sagonáknál, csak azt ismerték, hogy meg kell ölni, aki ölt, még ha ártatlan is. A Franchi család tisztességesen bánt a szegényekkel, míg a Sagonák kegyetlenül. Ünnepelt a Franchi család, amikor a Sagonák rájuk törtek és kegyetlenül lemészárolták őket, a házat felgyújtották. Domenico kimenekítette az ikreket, az egyiket Orlandihoz küldte, a másik beteg lett, az erdőőr orvoshoz vitte, de őt is megölték. Az ikrek életútja kettévált, Leone maga maradt.

Párizs a következő színhely, 1845. Paulo diplomáját ünnepli az őt örökbefogadó anya és apa, meg Gabriella, a szerelme. A fiúnak éjszakai álmai, látomásai vannak, mintha két helyszínen élne egyszerre. Érdekes módon az ikrekre jellemző összekötöttség Paulonál jelentkezett egyedül. Giovanni Sagona meghívta a doktor fiút Korzikára magához rövid időre. Elárulta azt is, hogy nősülni készül, Editet, egy gazdag örökösnőt kívánta feleségül venni.
Ugyanezen a napon Orlandi felfedi Leone előtt a titkot, hogy mi történt a családjával, s hogy a vendetta törvénye szerint ezért neki kell bosszút állnia. Meg kell tanítani félni a Sagonakat.
Furcsa dolgok történnek a báró birtokán, egy álarcos fiatalember jelent meg, aki megvédi a szegényeket is.

Megérkezett Paulo doktor Giovanniék házába, de hamarosan csalódnia kell vendéglátóiban. Például Lina, az egyik lány csak azzal a fenyegetettséggel ment fel Sagonáékhoz, hogy másképpen az intéző elveszi az apja földjét. Editet nemsokára foglyul ejtette, erőszakkal akarta feleségül venni. Előtte a szép lány találkozik mindkét fiúval, akik szintén összetalálkoztak és kiderült, mi történt a családjukkal.

Kétféle vendettás családi jellem küzd egymással: a becsület és a tisztességtelenség.

A filmet itt tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=SGvVgL-vbPQ


2016. március 13.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 32 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 341
  • e Hónap: 3183
  • e Év: 42184
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.