Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
A fürdőszoba takarítása
  2020-04-20 12:21:50, hétfő
 
  A WC tartály tisztítása

Sokan nem is tudják, pedig a WC tartályt is tisztítani kell, mert tele van szennyeződéssel és még vízköves is lehet, ami később meghibásodáshoz vezethet. Bármilyen furcsán is hangzik, egy tasak porüdítő segítségével tisztává varázsolhatod a WC tartályt. A porüdítő bármelyik boltban beszerezhető, csak öntsd a WC tartályba és hagyd állni 15 percig, majd húzd le a vizet. Ettől nem csak a tartály lesz tiszta, de még a vécécsésze is.

A WC tartály és a WC csésze tisztítása

A baktériumoktól könnyedén megszabadulhatsz, ha ecetet öntesz a WC tartályba, majd lehúzod a vécét, többször ismételd meg a folyamatot, így a vécé tiszta lesz és a kellemetlen szagok is eltűnnek.

A vécékefe tisztántartása

A vécékefe tartójába önts vécétisztítószert és hagyd benne állni a kefét legalább 30 percig, majd öblítsd le tiszta vízzel.

. Kád, mosdókagyló, zuhanytálca tisztítás

Grapefruit és só segítségével könnyedén megszabadulhatsz a kádon, a mosdókagylón és a zuhanytálcán lévő szennyeződésektől, de még a csempén lévő penészfoltoktól is. Vágj kettőbe egy grapefruitot, szórd meg sóval és kezdd el tisztítani vele a piszkos felületet, 10 perc múlva ragyogni fog!

A csaptelepek tisztítása

A csaptelepeket úgy tisztíthatod meg, ha egy puha rongyot ecetbe mártasz és befeded vele. Hagyd állni legalább 30 percig, majd tiszta vízzel mosd le és töröld szárazra

A kád körül megtelepedett penész

Ez ellen elég nehéz felvenni a harcot, de 2 evőkanál szódabikarbóna, fél bögre ecet, fél bögre citromlé és egy bögre forró víz elég ahhoz, hogy elkészítsd a saját penész elleni tisztítószered. Ezzel a keverékkel mosd le a penészes részt, a folyamatot ismételd meg többször, majd töröld szárazra.

A fugák tisztítása

A fugák tisztítása nagyon lényeges, mert ezeken az apró helyeken a penész és a mikróbák is elszaporodnak. Egyenlő arányban keverj össze ecetet, forró vizet és citromlét, ezzel töröld át az érintett felületet.
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Többé nem tapad a por a bútorokhoz
  2020-04-03 18:00:00, péntek
 
  A portörlés sokaknak egy rémálom éppen azért, mert gyorsan újra leülepszik a por a bútoron, és úgy tűnik, mintha nem csináltál volna semmit.

De van egy jó trükk, hogy a bútorokon ne jelenjen meg újra a por, egy portaszító keverék, ami ráadásul nem teszi tönkre a bútorok felületét.
Hozzávalók:
1 liter víz
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál glicerin
Készítése:
Keverjük össze a vizet, ecetet és glicerint. Kenjük ezt a folyadékot egy pamut törlőkendő segítségével és minden problémás felületen a lakásban.

Néhány tipp: Ne használj tollseprűt mert csak szétszórja a port, az egyik felületről a másikra kerül. Tisztítsd meg a fűtőtesteket és légkondicionálót is, mert ezekben is bujkál nagy mennyiségű por, és ahogy bekapcsolod ezeket, szétszóródik a szoba levegőjében. Száraz ronggyal értelmetlen port törölni, csak szétszórjuk így is a levegőben, mindig enyhén nedves ruhát kell erre használni.
(Tudásfája)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
A valaha ismert 13 legerősebb természetes antibiotikum
  2020-01-28 16:13:59, kedd
 
  Számos betegség alakul ki baktériumok miatt, és bár a modern orvostudomány rendkívül fejlett, leggyakoribb kezelés mégis az antibiotikumos kezelés.

A Healthline szerint:

,,Az antibiotikumok olyan vényköteles gyógyszerek, amelyek segítenek a baktériumok által okozott fertőzések kezelésében. Az antibiotikumokkal kezelt gyakrabban előforduló fertőzések közé tartozik a hörghurut, a tüdőgyulladás és a húgyúti fertőzések.

Az antibiotikumok megakadályozzák a fertőzést okozó baktériumokat, vagy megakadályozzák a baktériumok növekedését és szaporodását. Az antibiotikumok csak bakteriális fertőzések kezelésére szolgálnak.

A vírusok által okozott fertőzések ellen nem működnek, amelyek közé tartozik a közönséges megfázás, orrfolyás, a köhögés, a torokfájás és az influenza. Tehát, ha kezelőorvos nem ír elő antibiotikumot a megfázásra, jó oka van rá: nem fog működni!

Az antibiotikumoknak számos különböző csoportja vagy osztálya van. Mindegyiknek mellékhatásai vannak, amelyek jellemzően ugyanúgy érintik a férfiakat és a nőket is. Egyes antibiotikumoknál azonban bizonyos mellékhatások gyakoribbak, mint más készítmények esetében."

Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatásai:
Puha széklet, hasmenés
Gyomorrontás
Gombás fertőzések, mint pl. az afta
Kiütések
Vaginális gombás fertőzés
Szájseb, fehér foltok a szájban vagy a nyelven
Súlyos allergiás reakciók, amelyek légzési nehézségeket és arcduzzanatot okoznak
Súlyos, vizes vagy véres hasmenés
Gyomorgörcsök

Az antibiotikumok hosszú távú mellékhatásokat is okozhatnak, de azok ritkán fordulnak elő.

Szerencsére vannak olyan természetes, de hatékony antibiotikumok, amelyek segítenek a baktériumok és vírusok biztonságos megsemmisítésében:

Fokhagyma

A fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetes antibiotikum, amely erősíti az immunrendszert, és jelentős vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Almaecet

Az almaecet különösen hatásos a Pseudomonas aeruginosa és a Staphylococcus aureus, a gombák és az élesztő ellen.

Eukaliptusz

A erős immunstimuláló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, spazmolitikus és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkező eukaliptusz alkalmazható közönséges megfázás, influenza és torokfertőzések, valamint hörghurut, krónikus tüdőbetegség és asztma esetén is.

Fahéj

Ez a kellemes fűszer stimuláns, gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, gyógyítja a hasmenést, és gazdag forrása a cinnamaldehidnek és az eugenolnak, amely küzd az E. coli és az MRSA ellen.

Olívaolaj

Az olívabogyónak erős vírus- és baktériumölő hatása van, és metabolizálja a vércukorszintet, csökkentik az LDL-koleszterint, és erős antioxidáns.

Hagyma

A hagymáknak olyan fitokémiai tulajdonságai vannak, amelyek megölik a baktériumokat, enyhítik a fájdalmat, kezelik a fülfertőzések, a magas lázat, a légzési problémákat és a hányingert.

termszetes antibiotikumok

C-vitamin

A C-vitamin erősíti az immunrendszert és elpusztítja a kórokozókat. Ezért győződj meg róla, hogy C-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyassz, például citrusféléket, zöld leveles zöldségeket, brokkolit, bogyós gyümölcsöket, paradicsomot, kivit, paprikát, a papayát stb.

Manuka méz

A Manuka máz egy rendkívül erős természetes antibiotikum, amely segít a Helicobacter pylori, a salmonella és a Staphylococcus aureus elleni küzdelemben.

Gyömbér

A gyömbér erős gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek még a legerősebb antibiotikum-rezisztens szuperbugokkal is felveszik a harcot.

Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye - kattints a linkre és töltsd le!
Mirha

Használd a mirhás illóolajat a gombás fertőzések, megfázás, köhögés, emésztési zavarok, asztma, görcsök, lepra, fekélyek, tüdőfertőzések, rák és szifilisz kezelésére.

Grapefruit magkivonat

A grapefruitmag kivonat hatékony a bakteriális vagy vírusos fertőzések kezelésében.

Habanero és a torma

A Habanero nagyszerű a szalmonella, a Yersinia és az Escherichia coli elleni küzdelemben, míg a torma rendkívül jó a megfázás, az influenza és a tüdőszűkület kezelésében.

Kasvirág (Echinacea)

Erős gyógyászati tulajdonságai segítenek az influenza, a megfázás, a húgyúti- és a légúti fertőzések, a herpesz, a sertésinfluenza, a mandulagyulladás, az orr és a torokfertőzések, a hüvelyi fertőzések, a streptococcus fertőzések, a HPV, a fülfertőzések, a szemölcsök és a tífusz kezelésébenLink
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Narancshéj a háztartásban: ennyi mindenre használhatjuk
  2019-11-30 09:36:36, szombat
 
  Ahogy elindul a szezonja, úgy kerül egyre több narancshéj a radiátorokra, mint illatosító - pedig ennél sokkal több mindenre használhatjuk!

Az első és legfontosabb, hogy olyan narancsot vásároljunk, amelynek héját nem kezelték kémiailag! Ezt minden gond nélkül fel tudjuk használni az otthonunkban.
Készítsünk narancsteát!
Ha bio narancsot veszünk, a héjból aromás illatú teát készíthetünk. Egyszerűen csak tegyük a héjat a forrásban lévő vízbe rozmaringgal és szegfűszeggel, és 10-15 perc főzés után el is készültünk vele.

Illatos takarítószer
Győzedelmeskedjünk a baktériumok felett narancshéjjal! Négy narancs héját vágjuk fel, majd öntsünk rá 350 ml forrásban lévő vizet. Ha kihűlt, adjunk hozzá 350 ml almaecetet. Töltsük egy üvegbe a főzetet, és hagyjuk állni egy hétig. Szórófejes flakonba áttöltve egy hét után már használhatjuk is.

Kandallóba gyújtósként
Ha kandallónk van, esetleg fával fűtünk, újságpapír vagy vékonyfa helyett használhatunk gyújtósnak szárított narancshéjat is. Nagyon jó illatot varázsol az otthonunkba, ráadásul a benne található olajok miatt sokáig ég.
Természetes mosogatószer
A legtöbb boltban beszerezhető mosogatószer alapanyaga a narancs, hiszen nagyon hatékony tisztítószer. Mi magunk is készíthetünk belőle mosogatószert: négy liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát, majd adjunk hozzá pár csepp narancsolajat!

Tiszta mikró
Narancshéjjal legőzölhető a mikrohullámú sütő belsejében kicsapódott, és már odaszáradt zsiradék. Tegyünk egy edénybe narancshéjat, engedjük fel vízzel, majd tegyük be 5 percre a mikróba. A narancs héjából felszabaduló gőz megöli a baktériumokat, segítségével egy mozdulattal eltávolítható lesz a beszáradt zsiradék is.

 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Vegyszer nélkül a szúnyogok ellen
  2019-07-12 09:35:25, péntek
 
  Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.


Egyesek szúnyogriasztó spray-vel védekeznek ellenük, de nem mindenki szereti a vegyszereket. Nekik nyújthatnak segítséget azok a növények, amelyeknek szúnyogriasztó hatása van. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Levendula
Ezernyi jó tulajdonsága van közkedvelt virágunknak, többek közt ismert tény róla, hogy kiváló molyűző. A molyokon kívül azonban a legyeket, szúnyogokat is távol tartja. Napfény, kevés víz, s máris búcsút inthetünk a kellemetlen vendégeknek.

Citromfű
Friss, citromhoz hasonlító illatát mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát onnan, hogy a citromfű a leggyakrabban használt természetes összetevő a szúnyogriasztókban.

Azt már kevesebben tudják, hogy az élő növény is hatékony a kártevők ellen. Ültessünk kis cserépbe és tegyük az ablakba, teraszra, de levelét tenyerünkben összedörzsölve, magunkra oszlatva is alkalmazhatjuk. Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.

Bársonyvirág, más néven büdöske
A bársonyvirág elnevezést finom tapintású szirmai miatt, a büdöske nevet pedig igencsak kellemetlen illata miatt kapta a virág, ami jó szolgálatot tehet nekünk a szúnyogok ellen, hisz épp úgy, ahogy mi nem bírjuk, a rovarok sem kedvelik a büdöske illatát. A benne található vegyület a rovarirtók egyik alapanyaga. Kiváló terasznövény. Cserepekbe ültetve remekül mutat majd, vidám színével feldobja a környezetét, a szúnyogokat pedig távol tartja.


Muskátli
Hasonlóan jó szolgálatot tehet nekünk a muskátli is. Balkonnövényünk csodásan pompázik nekünk a teraszon, az ablakban, s bónuszként távol tartja a darazsakat, szúnyogokat is.

Bazsalikom
Fűszernövényként él a köztudatban, előszeretettel használjuk olasz ételek ízesítésére, azonban az ablakpárkányra cserepekben elültetett egy-két csokor bazsalikomot nem csak az ételeknél tudjuk majd használni. Erős illatú növény, aminek hatása morzsolás nélkül is érződik, így a rovarokat távol tartja.

Rozmaring
A rozmaring is ismert fűszer és gyógynövény. Minden része kifejezetten aromás illatú, amit a rovarok nem kedvelnek. Kerti sütögetések alkalmával a szárnyas hús ízesítése mellett a tűzbe is dobhatunk egy-egy ág rozmaringot, illata a füst közelében biztosan távol fogja tartani a szúnyogokat.

Körömvirág
A körömvirág sokféleképpen használt gyógynövény. Nagyszerű választás a szúnyogok visszaszorítására. Ez a virág is tartalmaz olyan vegyületet, ami számos rovarriasztóban megtalálható, egyedi aromája van, amit a szúnyogok visszataszítónak találnak. A kis színes virágok egyébként szépek, és remekül mutatnak bármilyen virágágyásban. Érdemes az otthon köré ültetni, s a szúnyogok kevésbé akarnak majd közelebb merészkedni.

Kakassarkantyú, szúnyogűző
Már a neve is sokatmondó! Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

Dohányvirág
A pillangók kedvelik, a szúnyogok viszont messziről kerülik a fehér, rózsaszín vagy lila színű, csillag formájú szépséges dohányvirágot, ugyanis erős illatukat nem bírják a vérszívók.

Jó barátja lesz a virág minden kertésznek, aki alkonyatkor még tenne-venne a kertben. Ha dohányvirág van a közelben, a szúnyogok nem fogják zavarni a munkában.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Nagymamáink házi praktikái – 46 praktika a háztartásba
  2019-05-05 16:29:38, vasárnap
 
  1.Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd" sütés közben.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.

Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő, ezért miután kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett. Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:
Vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad.
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben! Lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét! Salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok űzni őket!!!
Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
Tükör gyönyörű lesz, ha White Spirittel tisztítod (festék hígító)
Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe.
A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben! - ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
Hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!
Azért, hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard.
Azért, hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére, (egy kis szövetzacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé).
A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
Azért, hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, de csak az egyik oldalát.
Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
Távol tartani egeret és patkányt, hintsd meg fekete borsporral a területet, ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.
A kávézacc felhasználása :háztartásban is fel tudjuk használni: tegyél egy kis tálba kávézaccot, majd ezt tedd a hűtőbe és nyoma sem lesz a kellemetlen szagoknak.


Szerző: Tisch Ferenc



ILink
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
A szódabikarbóna 46 felhasználási módja
  2019-04-05 15:49:19, péntek
 
  Sokak már annyira fanatikusan rajonganak a szódabikarbónáért, hogy véleményük szerint a tisztítószer teszi jobbá a világot.
Mindnyájan tudunk legalább pár dolgot felsorolni, amire a szódabikarbónát felhasználhatjuk, mi viszont most összeszedtük az összes lehetséges verziót.

Fogkrém. - Ha szódabikarbónát é három százalékos hidrogén-peroxid oldatot vegyítünk, akkor eredményként nagyjából a boltokban kapható fluoridmentes fogkrémet kapunk. Akár úgy is moshatjuk fogainkat, hogy a kefét szimplán belemártjuk a szódabikarbónába.

Frissíti a szájat. - Fél pohár vízbe tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát, majd gargalizáljunk vele. A szájszaggal szemben mindig győztes módszer.

Tisztítja a fogszabályzót, műfogsort. - Oldjunk fel két teáskanál szódabikarbónát egy kisebb tál vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket, és mint korábban írtuk, semlegesíti a szagokat.

Bőrradír. - Három rész szódabikarbónát öntsünk le egy rész vízzel. A kapott masszát dörszöljük körkörös mozdulatokkal a bőrünkre, majd öblítsük le.

Dezodor helyett. - Hintsük be szódabikarbónával a hónaljunkat, és a testszagnak lőttek.

Savlekötő. - Amennyiben emésztési zavarokkal küzdünk, a szódabikarbóna fogyasztása lehet a legmegfelelőbb megoldás kiváló savlekötő hatása miatt.

Rovarcsípésekre, viszkető bőrre. - Vízzel keverve ápoljuk az érintett bőrfelületet óvatosan. Fürdés után hatásosabb az eljárás.

Kéztisztító. - A kemény szappanok helyett vegyítsünk három részt egy rész vízzel vagy folyékony kézmosóval. Mézzel, esetleg búzakorpával is próbálkozhatunk.

Ápolja a hajat. - Az ecet segíthet a legtöbbet a hajnak, de bizony a szódabikarbónának is ott a helye a zuhany alatt. Kedvenc samponunk mellett használjunk mértékkel szódabikarbónát is hajmosáskor, majd alaposan mossuk le.

Fésűk és kefék tisztítása. - Tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát és tál meleg vízbe, majd áztassuk benne a kelléket. Öblítsük le és hagyjuk megszáradni.

Fürdőbomba. - Adjunk a fürdővízhez fél csésze szódabikarbónát, amely elmossa az izzadságot és bőrünk puha lesz tőle.

Megnyugtatja a lábat. - Hasonlóan az előző ponthoz áztassuk szódabikarbónás vízben a lábunkat, ami a gombásodás mellett a bőrkeményedésen is segít.

Fugatisztítás. - Verhetetlen módszer.

Edények és evőeszközök tisztítása. - Mosogatásnál használjunk két púpozott evőkanál szódabikarbónát a zsíros tányérok, edények, evőeszközök fényességének megőrzéséért. Ha odaégett az étel, akkor előbb mossuk el a tálat és csak ezt követően nyúljunk a szódabikarbónához.

Szivacsok fertőtlenítése. - Áztassuk az áporodott szagú mosogató szivacsokat szódabikarbónás vízben.

Mikrohullámú tisztitása. - Szórjunk egy tiszta, nedves szivacsra szódabikarbónát, majd töröljük át a mikrohullámút kívül és belül. Az eredmény makulátlan, mégsem hagy durva vegyi szagot.

Ezüst tisztítása. - Talán az egyik legismertebb hatása a szódabikarbónának. Ha átsúroltuk az ékszert, töröljük át tiszta ruhával.

Kávés és teás poharak tisztítása. - Az évek óta használt bögrék makacs foltjait is könnyedén eltávolíthatjuk szódabikarbónás vízzel.

Sütő karbantartása. - Hintsünk szódabikarbónát a sütő aljára, majd spricceljük le vízzel. Hagyjuk egy napig állni, majd töröljük át alaposan.

Padlótisztítás. - Egy vödör vízhez fél bögre szódabikarbóna szükséges, a művelet pedig teljesen megegyezik egy szimpla felmosáséval.

Bútortisztítás. - Óvatosan szórjunk egy nedves szivacsra szódabikarbónát és kezdődhet a takarítás. A végén száraz ruhával is töröljük át a bútorokat, hogy ne legyen foltos.

Zuhanyfüggöny tisztítása. - Locsoljuk meg szódabikarbónával a függönyt, majd miután rövid ideig hagytuk állni, mossuk le vízzel.

Folyékony mosószer. - Egy literes mosószerhez öntsünk fél csésze szódabikarbónát. A ruhák tisztábbak lesznek és a pH-egyensúly is helyreáll.

Babaruhák tisztítása. - Mivel a csecsemők bőre a legszelídebb tisztítószereket igényli, a szódabikarbóna jó lehetőség lehet keverve mosószerrel.

Pelenkák tisztítása. - 2 liter vízhez adagoljunk fél csésze szódabikarbónát, majd hagyjuk benne ázni.

Sportfelszerelések tisztítása. - A kellemetlen szagú sporteszközöket könnyedén szagmentesíthetjük szódabikarbónával.

Olaj -és zsírfoltok. - A járművek által hagyott nyomokra szórjunk szódabikarbónát és ecsettel tisztítsuk meg a területet.

Akkumulátorok tisztítása. - Autók és fűnyírók akkumulátorait egyaránt tisztíthatjuk szódabikarbónával, de arra ügyeljünk, hogy a pólusait húzzuk ki a művelet előtt. Munka közben legyünk óvatosak, az akkumulátor ugyanis erős savat tartalmaz.

Autómosás. - Ablakok, gumiabroncsok, visszapillantók, szőnyegek és ülések tisztítására egyaránt alkalmas, még a makacs foltoknál is.

Hűtő szagmentesítése. - Nyitott dobozban helyezzünk nagy mennyiségű szódabikarbónát a hűtőbe, ami elnyomja az ételszagot.

Vágódeszka szagmentesítése. - Szórjuk meg szódabikarbónával, majd öblítsük le alaposan.

Szemetes szagmentesítése. - Minden alkalommal szórjunk a zsák aljára szódabikarbónát. El sem hinnénk, milyen hatásos.

Lefolyók szagmentesítése. - Folyóvíz mellett öntsünk fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba. Eldugulni nem fog, szag viszont biztosan nem marad.

Mosogatógépek tisztítása. - Üresjáraton szórjunk szódabikarbónát a masinába és indítsuk be.

Ételhordók szagmentesítése. - Töröljük át alaposan szódabikarbónával az edényeket. Mintha újak lennének utána!

Szőnyegek szagmentesítése. - Ha tehetjük, egy napon át hagyjuk állni a szódabikarbónát a szőnyegen, majd söpörjük össze.

Porszívók szagmentesítése. - Az előző ponttal megegyezően járjunk el.

Gardróbszekrény szagmentesítése. - Egy kisebb szódabikarbónával teli dobozt rakjunk a szekrény mélyébe.

Légfrissítés az autókban. - Szódabikarbónás vízzel súroljuk át az ülést és a szőnyegeket a járműben, majd hagyjuk állni 15 percig. A levegő tisztább lesz ezáltal, ugyanis a por mindig lentről száll fel az autóban.

Macskakosár szagmentesítése. - Mivel a cicák rengeteg helyen megfordulnak, így kosaruk nem kellemes illatú. Alaposan tisztítsuk meg szódabikarbónával, így még ki sem kell mosni.

Állatok ágynemúinek szagmentesítése. - Alaposan dörzsöljük a takaróba a szódabikarbónát, majd negyed óra múlva porszívózzuk fel.

Cipők szagmentesítése. - Az épp nem használt lábbelikbe szórjunk szódabikarbónát, majd rázzuk ki, mielőtt felvennénk.

Plüssálatok szagmentesítése. - Szórjuk be szódabikarbónával az állatkákat, majd negyed óra múlva söpörjük le a tisztítószert.

Kempingezéshez. - Kötelező, ha kirándulni megyünk! Kéztisztítóként, dezodorként, fogkrémként is hasznát vehetjük.

Tűzoltásra. - A konyhai tűznél nagy használ vehetjük, persze komolyabb baj esetén mindig hívjuk a tűzoltókat.

Gyümölcsök, zöldségek megtisztítására. - Nedves szivaccsal töröljük át a finomságot, majd mossuk le. Ha vegyszeres is volt a zöldség illetve a gyümölcs, így már nyugodtan fogyaszthatjuk
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Ez egy tökéletes fürdőtisztító tipp
  2019-02-17 13:53:37, vasárnap
 
  A fürdőszobai felületek kisuvickolása elég gyakori feladat a háztartásban, heti-havi rendszerességgel mindenki megteszi. Ami minket illet, nem különösebben kedveljük az erős vegyszereket, ezért különösen örülünk a természetbarát tippeknek, amik ráadásul olcsók is, és nagy valószínűséggel minden megvan hozzájuk a lakáson belül. Ez Martha Stewart tippje
:Hozzávalók

1 teáskanál folyékony szappan

kb. 10 csepp antibakteriális illóolaj (teafaolaj, eukaliptusz, menta, rozmaring)

1 bögre szódabikarbóna

víz

Keverd össze a hozzávalókat kevés vízzel, hogy sűrű masszát kapj, és egy ronggyal vagy kefével láss neki a sikálásnak. Szuper tiszta, fényes és kórokozómentes felületeket kapsz, mindezt úgy, hogy megkímélted a környezeted egy újabb kemikáliától, és nem költöttél szinte semmit :)



(forrás: marthastewart,

Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Így lehetnek hófehérek a ruhák hipó nélkül
  2019-02-10 11:19:32, vasárnap
 
  Nem kell hipóval tönkre tenned, elvékonyítanod a ruhákat, és mosóporból sem kell több kilónyit elhasználnod, ha ezeket a praktikákat beveted.
Minden háztartásban megtalálható, egyszerű, mégis hatékony szerekkel könnyedén hófehérré varázsolhatod a beszürkült, és sárgás ruhákat is.
Ecet
Az ecettel nemcsak a színes ruhák színét frissítheted fel, hanem az elsárgult ruháidat is újra fehérré varázsolhatod. Adj 1-2 dl ecetet az áztatóvízbe, hagyd ázni egy délutánon keresztül, majd mosd ki! A gépbe is tehetsz ecetet: válassz olyan programot, ami előmosást is tartalmaz, a rekeszbe pedig, amibe a fehérítőt szoktad adagolni, tégy ecetet. A mosás végére az ecetszagnak nyoma sem lesz, a ruháid pedig fehérebbek lesznek.


Tej
A tej tökéletes folteltávolító, és fehérítésre is jó. A tej kiszedi a szinte eltávolíthatatlan tintafoltot, a kávéfoltot, és még a vörösborfolt ellen is tökéletes. Ha fehérítéshez használod, áztasd a felsődet egy éjszakán keresztül tejben, majd mosd ki a szokásos módon.



Citromlé
A citromlevet áztatáshoz és mosáshoz is használhatod. Folteltávolításhoz készíts citromléből és szódabikarbónából masszát, tedd a foltra, majd hagyd hatni. Áztatáshoz facsard ki 1-2 egész citrom levét, majd öntsd az áztatóvízbe.

Szódabikarbóna
Ha beszürkültek a fehér ruháid, nagyon nehéz visszahozni az eredeti fehér színüket. A szódabikarbóna azonban segíthet: keverj 1 evőkanál szódabikarbónát 2-3 liter szódavízhez, majd áztasd benne egy éjszakán át a ruhádat.
Forrás nosalty

Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Önts ece­tet a sü­tőbe, és le­nyű­göz az ered­mény!
  2018-09-27 14:53:41, csütörtök
 
 
Filléres holmi az ecet, minden háztartásban megtalálható, mégsem csak az ételekhez érdemes használni. Remek lehetőségeket rejt magában. Ezekből mutatunk most neked egy újabb csokorral. Próbáld ki őket, és megkönnyítik az életed!

A zsírral és lerakódásokkal szennyezett sütő tisztítása senkinek sem tartozik a legkedveltebb feladatai közé. Ezentúl mégis sokkal gyorsabban végére érsz a pucolásnak: keverj össze 1 csésze ecetet és negyed csésze mosogatószert. Tekerd fel a sütőt 350 fokra, és oszlasd szét benne ezt a keveréket. 1 órán át hagyd átmelegedni, majd a makacsabb részeket spatulával, a vékonyabb rétegeket ecetbe mártott mosogatószivaccsal tisztítsd. Ragyogóan tiszta lesz!
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 2823 db bejegyzés
Összes: 128053 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2104
  • e Hét: 5404
  • e Hónap: 59076
  • e Év: 337301
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.