Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
Happy halloween
  2020-10-31 21:08:59, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A koronavírus első tünetei
  2020-03-19 08:44:36, csütörtök
 
  Magas lázzal és száraz köhögéssel jelentkezik, illetve a legtöbb esetben tüdőgyulladás is kíséri az új koronavírust, amely már Európában is felütötte a fejét.
Egy új, légúti megbetegedést kiváltó vírust azonosítottak tavaly decemberben a kínai Vuhanban. A hírek szerint a fertőzöttek a helyi halpiacon kaphatták el az eddig nem ismert vírust. A piac területét - ahol illegálisan árulták különböző vadállatok húsát - fertőtlenítették, és mivel úgy vélték, a vírus csak nehezen terjed emberről emberre, a következő napokban a hatóságok sem tartottak indokoltnak komolyabb lépéseket. Kiderült azonban, hogy egy újfajta koronavírusról van szó, amely jóval potensebb, mint azt korábban hitték. Annak a SARS-kórokozónak (magyarul a Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma rövidítése) az alcsoportjába tartozik, amely 2002-ben okozott súlyos járványt. A SARS-hoz akkor nyolcezernél is több megbetegedést és majdnem 800 halálesetet társítottak, de az esetszám valószínűleg magasabb volt a hivatalos becsléseknél. Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Íme egy hatékony tea, ami orvosolja a lábdagadást
  2020-01-30 11:19:41, csütörtök
 
  A duzzadt láb gyakran a korai vénás elégtelenség vagy a rossz vérkeringés egyik tünete. Ebben az esetben a vér nem kering megfelelően a vénákban.
Egy úgynevezett egyirányú szelep működik a testben, amik ha meggyengülnek a vér visszaszivárgását eredményezik, és ebben az esetekben a folyadék és a víz a végtagokban felgyülemlik és duzzadáshoz vezet. A duzzadást sok esetben az alábbi tényezők is eredményezhetik:

túlsúly
sós étrend
menstruációs ciklus
terhesség
hosszan tartó ülés vagy állás
Az alábbi mozgás gyakorlatok hasznosak lehetnek:
hanyatt fekvés, láb felemelése a szív fölé többszöri ismétléssel
diéta alacsony só tartalmú ételekkel
szűk ruházat kerülése
30 guggolás, ami megmozgatja a vér áramlását
A duzzadt végtagokat azonban gyógyszerek nélkül, természetes úton is lehet orvosolni, amire az alábbi tea hatékony segítségként szolgál. A petrezselyem tea az, ami a segít, természetes vízhajtó ugyanis, ami nagyon hamar segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett vizet.
Elkészítése:
Szedjünk friss petrezselyem gyökeret és leveleket, vágjuk őket apróra. 5 evőkanálnyira van összesen szükség, amit forrázzunk le fél liter vízzel. 20 percig hagyjuk állni, majd szűrjük és hűtsük le. Egy fél citrom levét nyomjuk bele és a nap folyamán, 3 alkalommal fogyasszuk el a teljes mennyiséget.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Ősi gyógymód a konyhából - hajhullás ellen
  2020-01-30 11:08:07, csütörtök
 
 
Azt már sokan tudják, hogy hagymalé csökkenti a magas vérnyomást, orvosolja a rossz vérkeringést, a húgyúti fertőzéseket és megfázást. De az még kevésbé ismeretes, hogy az otthoni hajgyógyászatban is bevált.

Aki próbálta már, esküszik rá! Hetente két házi ,,kezeléssel" visszafordítható a sokakat érintő hajhullás.

Ha a hagyma levével hetente kétszer bekenegetjük a fejbőrt, csökkenthetjük vagy megállíthatjuk a hajhullást és egészségessé tesszük a hajhagymákat. Segítségével megelőzhetjük a korai őszülést is.

Így hat

A vöröshagyma nagy mennyiségű kéntartalma miatt jelentős mértékben hozzájárul a fejbőr és hajhagymák egészségének megőrzéséhez, elősegíti a haj növekedéséhez szükséges kollagén termelődést, megakadályozza a fejbőrön megtelepedő gombák és baktériumok szaporodását, melyek sokszor okoznak hajhullást.

Egy tanulmány szerint a hagyma levének alkalmazása hetente kétszer (két hónapig tartó kúra) serkenti a haj növekedését, és a fejbőr vérkeringését.

Így készíthetsz hagymalevet

Reszelve

: vágj félbe a hagymát, és reszeld le apróbb lyukú reszelőn, ezután csavard ki, és máris ott a lé, amit használhatsz.

Facsaróval

: a hagymát vágd félbe, facsard ki és máris megkapod a friss hagymalevet.

Aprítóval

: a friss hagymát tisztítsd meg, vágd négybe, majd tedd az aprítóba. Ezután szűrd le, és nyomkodd meg, hogy kijöjjön a leve.

Így csináld!

A hagymalét frissen masszírozd a fejbőrbe, egészen a hajhagymákig. Ha túl erősnek találnád a hagymakivonatot, hígíthatod egy kis vízzel is. Rakjk a fejedre egy fóliát, majd csavard egy törülközőbe, és hagyd hatni 30 percig, majd kevés samponnal mosd meg (ne túl alaposan). Egy héten háromszor ismételd meg a kezelést. A hagyma erőteljes illatát ellensúlyozhatod, ha a végén almaecetes vízzel öblíted le a hajadat.

Kevésbé intenzív az illata

Ha nem szereted a hagyma szagát, akkor forrázz le. Vágj ketté egy hagymát, majd tedd egy liter forrásba lévő vízbe. Hagyd állni 5 percig, majd szűrd le, és ezzel öblítsd le a hajad kétnaponta.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Kapor, kapormag gyógyhatása
  2020-01-30 11:03:40, csütörtök
 
  Kapor (Anethum graveolens)
Kapormag
Gyógyhatása
Virágos hajtásából és magjából emésztést serkentő, szélhajtó, féregűző tea készíthető. Megszünteti a gyomorrontást és az emésztési zavarokat, javítja az étvágyat. Epehajtó, gyomorerősítő és hányingercsillapító. Gyermekeknél a kólikás hasfájásra használatos, mert szél-és vizelethajtó. Csökkenti a has puffadását. Enyhíti a csuklást. Álmatlanság elleni szerként is alkalmazzák. Teájának fogyasztása tejszaporító hatású. Afrodiziákumként is javasolják fogyasztását.
Felhasználás külsőleg
Főzete borogatásként felhasználva kezeli a szemgyulladást. Főzetét kozmetikai szerként alkalmazzák, arcvizeket és bőrgyulladás elleni lemosókat készítenek belőle. Összemorzsolt magjaiból kiváló körömerősítő áztatófolyadék készíthető.



Állapotok, amelyekben ajánlott
fejfájás
bélpangás
hányinger
álmatlanság
étvágytalanság
fogínygyulladás
gyomorpanaszok
aranyér
csuklás
influenza
enyhe megfázás
ekcéma
Kapor tea készítése
Adjon hozzá 2,5 dl vízhez 2 teáskanálnyi kapormagot, majd forralja fel. Áztassa a főzetet negyedóráig. Szűrje le, és a kapott teából fogyasszon naponta 2-3 alkalommal fél csészényit.

Kapor főzet készítése: Egy kis fazék vízhez adjon hozzá egy kiskanálnyi megtört termést. Fedje le, és hagyja állni 20 percig. A leszűrést követően langyosan fogyassza. Naponta 2-3 pohár főzet bevitele javallott.
Azok számára, akik álmatlanságban szenvednek, érdemes a délutáni, esti órákban fogyasztani, így biztosítva a nyugodt alvást.

Arcpakolás készítése kapormaggal: Készítsen kapormagból és kamillavirágból keveréket. Vegyen a kapott egyvelegből 1 evőkanálnyit, és forrázza le kb. fél liter vízzel. 5 percig melegítse a főzetet, majd hagyja lehűlni kb. 35-40 fokra. Mártson a kapott pakolásba egy kisebb gézlapot, és az orr, a szem és a szájkörnyéket kihagyva borítsa be az arcát vele. Fél óráig hagyja hatni a pakolást. Figyeljen arra, hogy a gézlap mindig meleg maradjon!
Kapor mellékhatása, ellenjavallat
Ne rakjunk túl nagy mennyiséget belőle ételekbe, mert ízromboló lehet! Alacsony vérnyomás esetén mértékkel fogyasszuk, mert gyengeséget és szédülést okozhat!

Kapor gyógyhatása röviden
Szélhajtó, tejszaporító, vizelethajó, fájdalomcsökkentő, féregűző, étvágyjavító, epehajtó, puffadásgátló, hányingercsillapító, görcsoldó.

Hatóanyagai: A-és C-vitamin, kumarinszármazékok, illóolajok (pl. karvon), proteinek, klorofill

Népies neve: kerti kapor, fűszerkapor, uborkafű,

Angol neve: dill.

Hasznos része: Felhasználható a kapor zöld, virágos része (Anethi folium) és a magja (Anethi fructus) is egyaránt.

Kapor gyűjtése, szedése, tárolása
A kapor gyűjtését akkor érdemes megejteni, amikor a hajtásai még zsengék és dús levelűek. A már learatott hajtásokat száraz helyen, vékonyan lerakva javasolt szárítani, majd egy jól záródó dobozban tárolni.
A kapor magjai egyenletesen szedhetők, de figyelni kell arra, hogy a főhajtás magjai ne hulljanak le az első szedés alkalmával!



Története
Európa-szerte ismert volt már az ókorban a kapor, főként a görögök és a rómaiak használták fel. Az egyiptomi kultúrában előszeretettel alkalmazták ételek ízesítésére, de nem vetették meg afrodiziákumként sem. A középkorban kaporcsokrokkal védekeztek a boszorkányok ellen, egyfajta mágikus növényként tekintettek rá az emberek, ami megvédi őket a gonosz fortélyoktól és ártásoktól.
A római légiós katonáknak köszönhetően Magyarországon is elterjedt, és így állandó lakójává vált a konyhakerteknek. A hazai konyha egyik legkedveltebb fűszernövénye, rengeteg ételben hasznosítható. Így például ízesíthetünk kaporral mártásokat, salátákat, főzelékeket és akár cukrászsüteményeket is. Emellett nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy a kapor kiváló tartósítószer, a segítségével készíthető el a savanyú-és a kovászos uborka, valamint egyéb savanyúságok. Több fűszerkeverék alapját képezi, így megtalálható például a marokkói el-hanout keverékben is.

A népi gyógyászat is ismerte a kaprot, nem csak fűszernövényként, hanem gyógymódként is, így előszeretettel javasolták a fogyasztását emésztőrendszeri problémák felmerülésekor. A kozmetikai szerekben szintén megtalálható, hiszen az illóolaja hasznos lehet a bőrproblémák kezelésénél.
Kapor botanikai leírása, termesztése
Őshazájának a Földközi-tenger vidéke tekinthető. A zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó, egynyári növény. Szára finoman barázdált, enyhén fás, átlagmagassága pedig kb. 1 méterre tehető. Levelei elszórtan helyezkednek el, csúcsuk kicsípett, levélsallangjai pedig fonalasok. Ernyős virágzattal rendelkezik, azok a gallérlevelek pedig, amelyek a virágzat alatt helyezkedek el, hamar lepotyognak. A virágok sziromlevelei sárgák, porzójuk a sziromlevelek közül emelkedik ki. Termése ikerkaszat termés, amely 2 résztermésre esik szét.

Változatos hőigényű, a kifejlődés szakaszában nem kedveli a nagy hőséget, viszont az érését követően igényli a meleg időt. Nem érzékeny a hidegre, nem tesz benne kárt a tavaszi fagy sem. Nem rendelkezik különleges talajigénnyel, szinte mindenütt termeszthető, de érdemes figyelembe venni, hogy nem kimondottan szereti a futóhomokos és a szikes területeket.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A citromfű hatása
  2020-01-28 16:20:38, kedd
 
  A citromfű hatása, hogy kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó. Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat. Lassítja a gyors, zakatoló szívverést, ha a fekvő helyzetben levő beteg szívtájékára nyers citromfűleveleket tesznek; ezeket előzőleg érdemes kicsit megpuhítani húsklopfolóval, így hatóanyaguk a bőrön keresztül jobban beszívódik. Erősíti a központi idegrendszert.

Segít migrénes fejfájás és szédülés, fülzúgás, valamint idegi alapon létrejött allergia (a bőr viszkető, fájdalmas piros foltosodása), illetve asztmatikus görcs esetén.

Gyógyítja a melankóliát, a depressziót, főként, ha serkentő hatású gyógynövényekkel például bosmentával kombinálod.

Drog- és alkoholelvonó kúra alatt csökkenti a kellemetlen elvonási tüneteket.

A változókorban levő nőknél megszelídíti a hangulati hullámzásokat. Jobb a hatása, ha cickafarkfűvel, komlóval, zsályával és orbáncfűvel kombinálod.

Része az álmatlanság elleni teakeverékeknek. 50-50 g komlóhoz, macskagyökérhez és galagonyához keverj hozzá 15 g citromfüvet, a keverékből 1 evőkanálnyit főzz 1 percig 2,5 dl vízben. 15 perc áztatás után szűrd le, és fél órával lefekvés előtt idd meg. A szintetikus altatókkal szemben nem okoz reggeli bódultságot, ,,másnaposságot".

Megszünteti az idegi alapú gyomorbántalmakat, megnyugtatja a gyomrot. Gyomorrontáskor, hasmenés esetén segít megelőzni a komolyabb tüneteket, különösen, ha diólevéllel 1:1 arányban kevered. A keverékből 1 evőkanálnyit főzz 1 percig 3 dl vízben, 10 percig hagyd ázni, majd szűrd le, és 4 óránként 1-1 dl-t igyál belőle.

A citromfű hatása még, hogy javítja a bélműködést, és mivel csökkenti az erjedési-rothadási folyamatokat, illetve nem engedi elszaporodni a káros baktériumokat és gombákat, alkotórésze a tisztító-méregtelenítő teakeverékeknek. Kúra közben meg is nyugtatja a beteget.

Hatásos mindenféle hasüregi fájdalom, kellemetlenség esetén. Felfúvódás ellen édesköménnyel és ánizzsal, menstruációs fájdalmak enyhítésére cickafarkfűvel, kamillával és majoránnával kombináld.

Vízmegoldás vízszűrő

Az epeutakat lazítja, ezzel javítja az epe munkáját.

Külsőleg reumatikus fájdalmak enyhítésére, zúzódások, véraláfutások kezelésére használd szeszes kivonatát. Hatékonyabb lesz a gyógymasszázs is, ha a vállizmokra, a keresztcsontra fölkent krémbe citromfűolajat cseppentesz, és a stresszpontokat ezzel masszírozod.

A citromfű-illóolaj az aromaterápia egyik leghatékonyabb szere feszültség oldására akár otthon, akár autóvezetés közben, akár hivatali ügyintézés közben. Már egyetlen csöppje is megnyugtatóan hat, még a környezetedre is. Természetes megnyugvást hoz negyedórás pihenés az aromaterápiás gyógyfürdőben (a meleg fürdővízbe 2 csöpp citromfű-illóolajat tegyél).

Tudj meg többet a kókuszolaj hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!
A citromfű vírusölő hatását eredményesen hasznosíthatjuk a szájszéli herpesz, illetve a női nemi szervek herpesze elleni harcban. A sebet az alábbi eljárások bármelyikével kezelheted: Egyszerű citromfűteával mosogasd, valamint a citromfű szeszes kivonatába áztatott vattával törölgesd. A szeszes kivonatot keverd hidratáló krémbe, és azzal kenegesd. Gyógyjégkockával jegeld. A gyógyjégkockát a következőképpen készítsd el: főzz citromfűteát, s miután kihűlt, jégkockatartóba öntve fagyaszd le. Amikor kezdődő herpeszt észlelsz, vegyél elő egy jégkockát, és szorítsd a viszkető helyre.

citromfű hatása

Házi citromfű-készítmények
Forrázat: 1 teáskanálnyit forrázz le 3 dl vízzel, 15 percig hagyd állni, majd szűrd le és 3 részre elosztva egy nap alatt idd meg.

Főzet: 1 maroknyit főzz 3 percig 4 dl vízben, majd szűrd le és 2 részre elosztva egy nap alatt idd meg. Segít migrén, szédülés, idegi alapú krízis esetén.

Koncentrált főzet: 2 maroknyit főzz 3 percig 1 liter vízben, majd szűrd le, és lemosásra, masszírozásra, hüvelyöblítésre használd.

Bor: fél maroknyit 24 órán keresztül áztass 1 liter fehérborban. Naponta 1 dl-t igyál belőle, kétfelé osztva.

Pálinka: 1 résznyit 10 napig áztass 9 rész 40 százalékos vodkában, majd szűrd le. Rossz emésztés, feledékenység és fokozott érzékenység esetén naponta 1 kávéskanállal fogyassz belőle, vízbe vagy tejbe keverve. Külsőleg borogató-, masszírozószerként alkalmazhatod.

Karmelitacseppek: 3 maroknyit 10 napig áztass 1 liter 40 százalékos tiszta szeszben, amelybe 3 teáskanál angyalfűgyökeret és egy szelet citromot is tettél. Szűrd le, 3-3 db fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve még 48 órán keresztül érleld, majd ismét szűrd le, és hűvös, sötét helyen tárold. Naponta 3 alkalommal 20-25 cseppet fogyassz belőle; külsőleg masszírozásra használd.

Gyógyfürdő: 1 maroknyit tegyél 1 liter vízbe, melegítsd föl, majd 15 perc áztatás után szűrd le. A kéz és a láb fürdetésére, migrén esetén a homlokra tett hideg borogatásként alkalmazd.

Nyers levél: ragtapaszként helyezd rovarcsípésre, sebekre, zúzódásokra.

Forrás: Elixír
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Kiderült, mitől lesz egészséges a kávé
  2019-10-28 07:50:27, hétfő
 
  Azt hitted, a kávé egészségtelen? Gondold újra! A világ számos táján egészségesnek, sőt, a hosszú élet egyik titkának tartják ezt a fekete italt. Csak az nem mindegy, miből, és hogyan készíted el. Megmutatjuk, mire figyelj.

A minőség itt sem mellékes. Ha kávéivás után megfájdul a fejed, vagy remegni kezdesz, az sokszor nem magának a kávénak köszönhető, hanem a kávébabban maradó méreganyagoknak, például növényvédőszer-maradványoknak. Ha méregmentes kávét szeretnél, keress egy kicsit jobb minőséget, vagy a biotermékeket. Kulcsszavak a csomagoláson: organic, single origin, fair trade organic.

Kerüld a műanyagot! A kávéfőződben minél kevesebb legyen a műanyag alkatrész, mivel a kávéfőzés hőjében a műanyagból káros, a hormonrendszert megzavaró vegyületek oldódhatnak ki. Ugyanez az oka, hogy az olcsó fém berendezések sem a legjobbak. A legegészségesebbek az ,,üveglombikos" kávéfőzők, vagy a minőségi eszpresszógépek. És persze a műanyag poharas kávétól is tartsd távol magad.

Időzíts okosan! A legjobb, ha délután kettő előtt, étkezés közben vagy közvetlenül utána kávézol, hogy a fekete ne zavarhassa meg az alvásritmusod.

Párosítsd jól! Reggel ne csak a kávét hörpintsd fel, hanem ülj le egy kiegyensúlyozott, fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot is tartalmazó reggeli mellé. Így kisebb az esélye, hogy egész délelőtt üres tankkal ketyegsz, délután pedig rárontasz a hűtőre.

Égess több zsírt! Edzés előtt egy kávé felpörgeti az anyagcserédet, így segít zsírt égetni. Ha viszont edzés után iszod meg, feleslegesen növeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetedben, így nehezen fogsz a sportolás után visszatalálni a nyugalmi állapotba.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A birs ősrégi idők óta használt házi gyógyszer
  2019-10-17 10:30:07, csütörtök
 
  A birsalma kulturális emlékünk szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.


Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Birsalma és birskörte



A birsalmát (Cydonia Oblonga), vagy krétai almát, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik egymástól. A birsalma a rózsafélék családjába tartozik.



A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínű lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.



A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. A régi cigány hagyományok szerint a terhes lánynak, ha erős gyermeket akar, erős férfi vérével átitatott birset kell ennie, ráadásul fogyó holdnál.
Elképesztően illatos nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül.



Mit tartalmaz?



Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg a birset.
A pektin (E440) egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő
Rendkívül egészséges gyümölcs, alacsony energiatartalommal. Jól lebomló szénhidrátokat, A-, B3-, B6-, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot tartalmaz. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.
Alkalmazható szemgyulladásra, repedezett bőrre, mellbimbógyulladásra, égési sebekre, aranyeres csomókra, fagyásra, vérzékenységre, reumatikus fájdalmakra, női görcsökre. Alkalmas a torokfájásnak, a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek csillapítására is. Magas kálium- és magnéziumtartalma szerepet játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, a pektinnel együtt pedig a koleszterinszint rendezésében
A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható.
Az elsősorban a héjában és a magjában föllelhető rostok elősegítik az egészséges anyagcserét, ezért másik jelentős összetevőjével, a csersavval együtt székrekedés és hasmenés esetén is segítség lehet, nyáktartalma pedig bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert
Az emésztési rendellenességek akkor is jelentkezhetnek, amikor nincs elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk.
Birses praktikák



Nyersen fanyar ízű, kellemetlenül összehúzza a nyálkahártyát, feldolgozása viszont többnyire hosszú és munkaigényes, azonban megéri a fáradtságot. A készen kapható, feldolgozott birs meg sem közelíti sem ízben, sem illatban a házilag készítettet.




Ha nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel, fehéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl.



A birs kicsumázása embert próbáló feladat. Óvatosan, nagyon éles késsel csináljuk. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk, hagyjuk egyben a csumát és főzzük meg fahéjas lében, azt pedig igyuk meg.










 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A cékla
  2019-10-01 09:33:08, kedd
 
  A TERMÉSZET GYÓGYSZEREKET HELYETTESÍTŐ AJÁNDÉKA
A céklát - tudományos nevén Beta vulgarist - már az ókori görögök és rómaiak ismerték és fogyasztották. Ez azért valamelyest különbözött színében, ízében, méretében a mai típusoktól. Minden bizonnyal a Földközi-tenger partvidéke volt az őshazája, de a spenóttal és a mángolddal egy növénytani családba tartozó cékla mára világszerte elterjedt. Skandináviában épp annyira népszerű, mint Európa országaiban vagy a tengerentúlon. Sok egyéb zöldségféléhez hasonlóan ezt is a római légiósok honosították meg a kontinens nagy részén. A középkorban aztán már Nagy Károly rendelkezett kiterjedt birodalmában a termesztéséről. Nálunk a 17. századból maradtak fenn az első írásos feljegyzések a cékla hazai előfordulásáról.
A jellegzetes, mindenki által ismert sötétvörös vagy még inkább bordó színű céklarépa azonban csupán a 19. század végétől vált általánossá. Az utóbbi időben számos ország kertészetében többféle színben és formában is termesztik, a hazai piacokra azonban ezekből csak kevés kerül. Akad ugyanis sárga vagy más néven arany cékla (főként Nagy-Britanniában), de van olyan típus, amelyik fehér és bordó erezettel rendelkezik. Ez utóbbi elsősorban Olaszországban számít gyakorinak. Amivel nálunk is több helyen lehet találkozni, az a hosszúkás variációja, amit sokan forono vagy bíborcékla néven ismernek. Ennek színe sötétebb a kerekéhez képest, de ugyanúgy kitűnő salátákhoz, levesekhez, grillezéshez, mint az elterjedtebb ,,közönséges" cékla.
Bármelyikről is legyen szó, ahhoz, hogy a legtöbb vitaminhoz hozzájussunk belőle, érdemes frissen és nyersen fogyasztani, és szakértők szerint tanácsos gyermekökölnyinél nem nagyobbat választani. A céklában van A-vitamin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B9-vitamin is, no meg C-vitamin is bőségesen. A sokféle B-vitaminnak köszönhetően hatékony a daganatos betegségek kialakulásával, leküzdésével szemben. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, kálium, foszfor, kalcium, nátrium, sőt nitrát is található a céklában.

Sokáig tartotta magát az a félreértés, hogy más zöldségfélékhez képest lényegesen több vasat tartalmaz, ez azonban nincs így. Igaz viszont, hogy egyetlen zöldségféle vastartalmát sem tudja annyira jól hasznosítani a szervezet, mint a cékláét, köszönhetően komplex összetevőinek. Így gyerekeknek, nőknek, vashiánnyal szenvedőknek különösen érdemes akár frissen préselt levéből is minél többet fogyasztani. A hámozott nyers céklát gyümölcscentrifugában sárgarépával, zellerrel, naranccsal, almával együtt is kipréselhetjük, kevés gyömbérrel, mézzel édesíthetjük.

A másik tévhit a gyakran rossz színben feltüntetett nitráthoz kapcsolódik. Tény, hogy a nem ökológiai termesztésből származó céklarépában több van ebből az anyagból, mint a kíméletes gazdálkodásból kikerülőben, azonban a cékla nitrát-tartalma a szervezetbe kerülve jótékonyan befolyásolja a vérnyomást, méghozzá csökkenti. Az érfalak rugalmasságát növeli a testünkben belőle képződő vegyület, így időskorban is kiemelten fontos a fogyasztása, még az időskori demenciát (elbutulást) is bizonyítottan lassítja. Mindemellett fiatalabbaknak fokozott stressznek kitett életvitel, aktív sportolás esetén is fontos zöldség, ugyanis az állóképesség javításában, a szervezet ellenálló képességének erősítésében is klinikai eredmények igazolják hatékonyságát.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
5-dolog-a-sárgadinnyéről-amit-jó-ha-tudsz-a-szezonban
  2019-07-23 15:32:52, kedd
 
  Végre itt a sárgadinnye szezonja! Mutatunk pár dolgot, amit érdemes tudni róla, a végén pedig hasznos tippeket is adunk.
NEM CSAK GYÜMÖLCS, GYÓGYNÖVÉNY IS
Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A tápanyagtartalma jóval jelentősebb, mint a ,,görög" társáé. Tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink, króm) és vitaminokat (A-vitamin, tiamin, folsav, C-vitamin) is. Az jelentős egészségügyi hatását leginkább a magas béta-karotin tartalmának köszönheti. Szinte minden gyulladásos és lázzal járó betegségre hatásos lehet. Javítja a közérzetet, jótékony hatást vált ki vékony és vastagbélgyulladáskor is.



TÖBBFÉLE VAN BELŐLE
Sárgadinnyéből nem csak egyféle létezik. Általában két alaptípusba sorolják a fajtákat; az egyik a cukordinnyeként ismert cseres héjú, halványzöldes húsú, rendkívül édes gyümölcs, a másik a kantalup típusú: gerezdes, sárga húsú, és hosszúkásabb. Ne lepődjünk tehát meg, ha többféle dinnyével találkozunk.

BEILLESZTHETŐ A FŐÉTKEZÉSEKBE
Mivel magas a szénhidráttartalma, ezért beilleszthető a főétkezésekbe is, például előételként pármai sonkával, vagy készíthető belőle leves is. Elég magas a cukortartalma, ezért csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.



5 DOLOG A SÁRGADINNYÉRŐL, AMIT JÓ, HA TUDSZ A SZEZONBAN!
default user iconStern ÁgnesÉRDEKESSÉGEK 0
Végre itt a sárgadinnye szezonja! Mutatunk pár dolgot, amit érdemes tudni róla, a végén pedig hasznos tippeket is adunk.
NEM CSAK GYÜMÖLCS, GYÓGYNÖVÉNY IS
Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A tápanyagtartalma jóval jelentősebb, mint a ,,görög" társáé. Tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink, króm) és vitaminokat (A-vitamin, tiamin, folsav, C-vitamin) is. Az jelentős egészségügyi hatását leginkább a magas béta-karotin tartalmának köszönheti. Szinte minden gyulladásos és lázzal járó betegségre hatásos lehet. Javítja a közérzetet, jótékony hatást vált ki vékony és vastagbélgyulladáskor is.


TÖBBFÉLE VAN BELŐLE
Sárgadinnyéből nem csak egyféle létezik. Általában két alaptípusba sorolják a fajtákat; az egyik a cukordinnyeként ismert cseres héjú, halványzöldes húsú, rendkívül édes gyümölcs, a másik a kantalup típusú: gerezdes, sárga húsú, és hosszúkásabb. Ne lepődjünk tehát meg, ha többféle dinnyével találkozunk.

BEILLESZTHETŐ A FŐÉTKEZÉSEKBE
Mivel magas a szénhidráttartalma, ezért beilleszthető a főétkezésekbe is, például előételként pármai sonkával, vagy készíthető belőle leves is. Elég magas a cukortartalma, ezért csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása.


ÍGY ÉRDEMES VÁLASZTANI
A sárgadinnyénél sem mindegy, hogy elég érett-e. Ha mézédes gyümölcsre vágyunk, a következő praktikákat vethetjük be a kiválasztásnál:

Először is jól vegyük szemügyre! Olyat válasszunk, amely nem sérült, nincs rajta zúzódás, puha folt vagy repedés.
Fontos a súlya is! Az a jó jel, hogyha a méretéhez képest nehezebb, mint, amire számítunk.
Ezután jöhet a szaglás, minél intenzívebben érezzük a sárgadinnye édes illatát, annál érettebb a gyümölcs.
És végül a tapintás sem maradhat el. A dinnye tetején, a kocsánynál, ha benyomjuk, lágyabbnak kell lennie, mint például középen.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 457 db bejegyzés
e év: 2024 db bejegyzés
Összes: 127254 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1698
  • e Hét: 4416
  • e Hónap: 30717
  • e Év: 251095
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.