Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Csalódott szerelmesek a balold
  2007-01-27 10:58:34, szombat
 
  Csalódott szerelmesek a baloldali választók?
2007. január 26. 15:12

Stumpf István politológus szerint a tegnap nyilvánosságra került Gyurcsány-dolgozat nem éri el a kívánt hatást. A Századvég Alaptvány elnöke a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában úgy vélte, hogy a jobboldali szavazók bizalmatlanságát nem tudja feloldani az írás, mert túl hevesen bírálja az ellenzéket, túl drasztikusan minősíti a jobboldalt.

De véleménye szerint a saját táborának sem lesz kielégítő az elemzés, mert nem eléggé baloldali, inkább a neoliberális értékek tükröződnek benne. Ezen kívül, nem derül ki az írás mögött meghúzódó államfelfogás - vélte Stumpf, aki azt azonban erénynek tartja, hogy úgy tűnik, a miniszterelnök szélesebb társadalmi alapra akarja helyezni a reformokat.

A kormányfő kizárta magát a Fidesz tárgyalópartnereként, és ez nagy hiba - vélte Lengyel László közgazdász. Gyurcsány ugyanis a demokratikus minimumot sem teljesítő pártként emlegeti az ellenzéki pártot. Ezzel előállt az a helyzet, hogy a két nagy párt vezére egyaránt kijelentette: nem tárgyal a másik oldallal.

Lengyel szerint a kormányfőnek valódi önkritikát kellene gyakorolna, elsősorban a saját választói miatt, akiket becsapott, és akik most a "csalódott szerelmes" pozíciójában vannak. Meg kellene nekik mondania: nem mondott nekik igazat, olyan reformokat indított el, amelyekben nem volt együttérző a kormányfő velük.

vg - fidesz.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Általános ingatlanadó bevezeté
  2007-01-27 10:51:26, szombat
 
  Általános ingatlanadó bevezetését tervezik


Tovább nőhetnek az adóterhek, ugyanis 2008. januárjától a kormány újraszabályozná az ingatlanadót. Ez kivétel nélkül minden ingatlanra vontakozna, vagyis minden épület után éves adót kellene fizetnie a tulajdonosoknak.
2007.01.25 16:13 Nappal



A lakások árát az önkormányzatok határoznák meg, de még nem eldöntött, hogy az ingatlan értékének hány százalékát kell befizetni adó formájában. Az ingatlanadóra két tervezet is készül, amelyik közül az egyiket a Pénzügyminisztérium két héten belül véglegesítheti - tudta meg a köztelevízió híradója.

Az egyik változat szerint az ingatlan értékének évente 0,5 %-át, a másik szerint 0,1-0,2 %-át kellene befizetni. Ez egy átlagosnak vehető 15 milliós ingatlannál az első esetben évente 75 ezer, a második verzió szerint 15-30 ezer forint lenne.

Forrás: hirtv.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akkor is meg kell csinálni az
  2007-01-27 10:48:22, szombat
 
  Akkor is meg kell csinálni az egészségügyi reformot, ha az harakirivel jár

Hamarosan tényleg jöhet a több-biztosítós rendszer
Dreissiger Ágnes 2007. január 25. 18:15

Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a több-biztosítós modellről, s a kormány akár már februárban dönthet annak bevezetéséről - mondta a Hírszerzőnek Kuncze Gábor azon a kétnapos konferencián, amit a szaktárca szervezett a több-biztosítós rendszerről.

A tanácskozáson a reform szükségességében szinte mindenki egyetértett.

Maratoni előadássorozatokkal és néhol túlságosan tudományoskodó monológokkal indult az Egészségügyi Minisztérium kétnapos konferenciája, amit Egészségbiztosítási Reform 2007-2009 címmel rendeztek a Parlamentben.

Az első napot stílszerűen Molnár Lajos miniszter nyitotta meg, aki bevezetőjében mindössze néhány aktuális problémára hívta fel a figyelmet: indulatosan vitázunk a vizitdíjról, miközben a hálapénz szintén a napjaink része.

,,Azt mindenki elismeri, hogy a jelenlegi rendszer akkor sem válik európai szintűvé, ha sokkal több pénzt fektetünk bele. Az átalakítással viszont csak addig értünk egyet, amíg az nem a mi kórházunkat, nem a mi településünket érinti" - mondta a tárcavezető.

Hördülés és reform

Molnár szerint a konvergencia-program politikai kényszert teremtett a változásokhoz.

,,A reform magatartásváltozást jelent, nem elfogadott törvények halmazát" - Molnár Lajos szerint viszont a legfontosabb lépés még hátravan: meg kell alkotni azt a jogszabályt, ami
,,újraszabályozza az egészségügy két legfontosabb szereplőjének, az államnak és a polgárnak a viszonyát.
,,A hogyanról szól ez a két nap" - vezette fel az első megszólalót, Kornai János akadémikust a miniszter.

Még a legkitartóbbak is felhördültek, amikor kiderült: a neves közgazdász 27 pontban fogja összefoglalni az előadását.
Ennek részleteitől megkímélnénk az olvasót, a közel egyórás előadás lényegében egy egyetemi előadás volt.
A professzor számos kérdést vetett fel, ám azokat - idő hiányában- nem tudta mind megválaszolni.

Szerinte túlságosan egyszerű megközelítés, hogy mindössze két választási lehetőséget adunk: egy vagy több biztosító legyen-e a piacon. ,,Nem szabad, hogy politikai állásfoglalás legyen a kérdés"- mondta,
majd hozzátette: ő amúgy is a sokszínűség híve, szerinte az állami és a magánbiztosítók integrációja is megengedett.

,,Hiába szeretnék a több biztosítós rendszer híve azt hinni, a biztosítók ott állnak a startvonalnál, azt várva,
hogy eldörrenjen a pisztoly, valójában tisztázni kell, hogy ők milyen feltételekkel akarnak belépni, s hogy az államnak melyek a feltételei. Akkor is meg kell csinálni a reformot, ha az politikai harakirivel jár.
Olyan messzire kell elmenni, hogy azt egy esetleges kormányváltással se lehessen visszafordítani" - mondta az akadémikus.

Jellemző módon, az előadás végén a politikusok már a saját szájízük szerint értelmezték a hallottakat, egyesek szerint Kornai a több biztosító ellen, mások szerint mellette beszélt.
A szöveghűségnél maradva: a professzor egyébként azt mondta, körültekintően, gondos
előkészületekkel mehet csak végbe a reform.

Anglia, a bezzegország

Jávor András, a Semmelweis Egyetem munkatársa csupán négy dolgot emelt ki: a folyamatos forrásbevonást, a humánerőforrás problémáját, az eredményességet és a hatékonyságot, valamint a lakosság egészségügyi állapotát. ,,Tíz éven belül nem lesz magas szaktudású orvos Magyarországon, ha a finanszírozás nem változik meg"
- szólt a doktorok védelmében.

Majd összehasonlításként angliai számot mondott: ott egy hónapban nagyjából másfél millió forintnak megfelelő összeget kapnak az orvosok- havonta.
Hangsúlyozta azt is, hogy nem lehet olyan egészségügyi rendszert kiépíteni,
amely a rászorultakat erejükön felül kényszerítené többletbefizetésekre.

Ezután a konferencia első olyan előadója következett, aki nem értett egyet a több biztosítós rendszerrel.
Orosz Éva, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyik vezetője szerint semmilyen tapasztalat nem támasztja alá, hogy az egészségügy fő problémáira a versengő biztosítók jelentenék az adekvát terápiát.

Nincs bizonyíték

Mint mondta, az üzleti biztosítók nem érdekeltek a változtatásban, aminek viszont ,,mérlegelendő alternatívája lehet például az adóemelés és a járulékok arányának csökkentése.

Némi kontraszként ezután az itthon sokat idézett szlovák reform egyik kidolgozója, Peter Pazitny következett.
Az előadó főleg a szlovák reformról és tanulságairól beszélt: szomszédunknál állítólag nagyon erős a
Biztosítási Felügyelet, ami az államtól független, ,,így csökkenteni tudtuk a politikai befolyást."

A magyarul szinte hibátlanul beszélő szakember elmondta, hogy Szlovákiában a biztosítási piac nyitott,
de mielőtt bárki belépne a piacra, egy 3-6 hónapos eljáráson kell átesnie, és ez a már működő biztosítókra is vonatkozik: nekik évente kell auditálniuk magukat.

Tavaly egyébként állítólag két biztosítót is visszafordítottak a startvonalból, mert nem feleltek meg a kritériumoknak: többek között nem rendelkeztek 100 millió koronával, azaz nagyjából 2,8 millió euróval.

Tervgazdasági alapok

Nem utolsó sorban Peter Pazitny azt mondta: fontos, hogy a lakosság valamilyen önrészt vállaljon,
így igencsak szükség van Magyarországon is a vizitdíjra.

Ugyancsak teljes mellszélességgel állt ki a több-biztosítós rendszer és a reform mellett Bauer Tamás közgazdász. ,,Az összes miniszter nekifutott már a szakadéknak, de Molnár Lajosra hárult a feladat, hogy azt át is ugorja." Szerinte a gyógyítás során naponta kell üzleti döntéseket hozni, ez azt jelenti, hogy
,,az egészségügyben is megjelennek ugyanazok a problémák, mint a gazdaság más területein."

Mint mondta, az orvos és a gyógyszergyártó kapcsolata piaci jellegű, míg a doktor és a beteg viszonyát a tervgazdaság jellemzi.
Szerinte nem jó a hollandokkal és a németekkel előhozakodni példaként, mert nekik valóban sok évük volt a reformra, viszont más piaci alapokról indultak.
,,Itthon viszont a tervgazdasági alapokból kell kiindulni, ami gyors és radikális reformot követel"- vélte.

Akár már februárban

A parlament folyosóján rögtönzött sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke azt mondta:
azok, akik ellenzik a több- biztosítós modellt, érdekes módon nem jelentek meg a konferencián.
,,Kipróbáltuk milyen, ha egy, úgynevezett biztosító működik.
Az SZDSZ évek óta mondja, miért lesz jobb, ha üzleti biztosítók is a piacra léphetnek,
az ellenzői viszont nem hoznak fel jobb ötletet, csak azt mondják, ez miért nem jó" - fogalmazott a pártelnök,
aki lapunknak azt mondta: kellően kidolgozott szakmai anyagra van szükség, s ha ez megvan, akár februárban a kormány elé kerülhet a javaslat.

,,Folyamatosan zajlanak a szakmai egyeztetések a kormánypártok között,
de nem olyan a helyzet, hogy konkrét döntésekről be lehessen számolni"- mondta Kuncze Gábor.

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A létezés vége?
  2007-01-27 10:31:35, szombat
 
 
A létezés vége?
- avagy Hol húzódik a társadalmi tűrésküszöb határa? -
Idézet Drábik János "Mi is a baj? S mi rá a helyes gyógymód?" című
tanulmányából:

Magyar ingatlanok külföldi felvásárlása

"A BBC-ben komoly szakemberek kerekasztal-beszélgetésben foglalkoztak azzal,
hogy Magyarországon
nagyon olcsóak az ingatlanok, és tulajdonosaik igen csekély fizetésből,
illetve nyugdíjból élnek
és ezért könnyen rászoríthatóak lennének arra, hogy ezeket az ingatlanokat
eladják.

Az is felmerült, hogy ingatlanadó kivetésével ez az eladási folyamat
felgyorsítható.

Az egyik közgazdász fölvetette, hogy tudomása szerint Magyarországon sok
nyugdíjasnak
van magántulajdonában a lakása, mivel az állam eladta nekik.
Ha bevezetik az ingatlanadót, akkor ezek csekély nyugdíjukból képtelenek
lesznek azt fizetni.
Tömegesen kényszerülnek eladni lakásaikat.
Az ingatlanok ára még jobban leesik.
Javasolni kell az angol kormánynak, vásárolja fel ezeket potom áron, majd
pedig ajánlja fel ingyen az angliai színes bevándorlóknak.
Így részben megszabadulhatnának tőlük.
A kerekasztal résztvevőiben általános derültséget keltett az emberbarát
közgazdász ötlete.

Rövid idővel ezután megjelent egy híradás a Magyar Nemzet című lapban az
ingatlanadóról.
Még egy táblázat is készült az adó várható nagyságáról.

Ebből kiderült, hogy Budapesten egy szerény, 50 négyzetméteres lakás adója
évente akár 360 000 forint is lehet. Vagyis havi 30 000 forint, míg az
átlagos nyugellátás jelenleg 60 000 forint.
Még a Gyurcsány-csomag ismertetése előtt Bokros Lajos és három liberális
közgazdász társa is már tett egy csomagajánlatot.
Ebben megjelent az ingatlanadó követelése.
A lakás értékének arányában már az 1% is 10-15 000 forintos adóterhelést
jelenthet havonta.

Ezeket a lakásokat az emberek egyszer már megvásárolták az alacsony bérükből
a kommunizmus idején.
A rendszerváltás után eladták nekik másodszor is.
Leadózott pénzükből fizették ki, és sokan még ma is fizetik a
törlesztőrészleteket.

Most pedig a mesterségesen felduzzasztott költségvetési hiányra, valamint az
ugyancsak mesterségesen és tudatosan előállított külkereskedelmi hiányra
hivatkozva el akarják venni ezeket az ingatlanokat
a nyugdíjasoktól, a nyugdíjukhoz képest szégyentelenül magas adóval.

Az otthonaiktól ingatlanadóval megfosztott alacsony jövedelmű rétegekhez
tartozók közül
sokan hajléktalanok lesznek, ők a globalizáció által szétroncsolt
társadalom,
a tőke szabad garázdálkodását jelentő liberális pénzuralmi-rend áldozatai.

A havi 100 000 forintos nettó átlagkereset sem nyújt védelmet az
ingatlanadóval szemben.

Nézzük, hogy most mit ír erről az embertelen ingatlanadóról a liberális
közgazdász, Kornai János.

Abból indul ki, hogy új törvénnyel bevezetik az ingatlanadót és azt az
önkormányzatok egyik legfőbb
bevételének minősítik.

Ennek érdekében úgy szervezik át az adórendszert, hogy az önkormányzat
erősen érdekelté váljék
az ingatlanadó behajtásában.
Kialakul az új adónem beszedésének apparátusa, és az rutint szerez ebben a
tevékenységben.
Az állampolgárok az idő múltával megszokják, hogy az ingatlan után adót kell
fizetni,
hogy ez az élet természetes rendje.
Így sikerül új bevételt kialakítani, amelynek a tartós fennmaradására erős
biztosítékok
épülnek be a társadalom intézményeibe és magatartási normáiba."

Annak idején Bayer Zsolt foglalta kötetekbe publicisztikáit "Hol a
pofátlanság határa" címmel.

Valamint az ő nevéhez fűződik a Bayer-féle relativitáselmélet is, mely nem
kevesebbet állít,
minthogy mindig van lejjebb.

Még akkor is, ha az ember azt hinné, hogy innét lejjebb mán osztán tényleg
nincs, mer' hogy a mélységmérő ez időtájt azt jelzi, hogy elérkeztünk a
barlangi trollok világához.

És valóban.
Ismét felsejlik előttünk egy olyan vonatkoztatási pont, ami, ha
bekövetkezik, ismét el kell gondolkoznunk azon, hogy még áll-e a Bayer-féle
relativitás-elmélet, vagy mint már oly sokszor, ezúttal is megdőlni látszik.

2006. október 23-án megtapasztalhattuk, hogy ha kilépünk az utcára, immáron
fizikai létezésünkben vagyunk fenyegetve a hatalom által.

2008-tól, ha bevezetésre kerül az általános ingatlan adó, azaz minden
ingatlan után adót kell majd fizetni,
tehát a legkisebb panellakás után is, már az utcára sem kell kilépnünk,
hogy megvalósuljon a fizikai létezésünkben való fenyegetettség az
államhatalom részéről,
már az elegendő okot szolgáltathat az ingatlan jelzáloggal történő
megterhelésére, hogy egyáltalán létezünk.

Ha nem tudod befizetni az adót... Azé' ez nem semmi!

Arra talán még a kommunista nagy elődök se gondótak vóna, hogy késői
leszármazottaik ily tökélyre fejlesztik a társadalom módszeres és
szisztematikus kifosztásának aprólékos metodikáját.
Gratulálunk az eftársaknak!
.......
Megyünk tovább.

Eddig legalább volt egy szint, ami után jelzáloggal lehetett megterhelni a
sokszor egy nehéz élet munkájával összekuporgatott, és a család egyetlen
vagyonkáját képező 35 m2-es házgyári technológiával készült
kalodaipari vasbeton kuckót, polgári nevén a panelt, ha mondjuk nem tudtad
kifizetni valamelyik szolgáltató követelését.

Ebben az esetben még mindig kérhetted a szolgáltatás szüneteltetését, vagy
kikapcsolását.

No, de az ingatlanadónál mit kérhetsz, hogy jöjjenek ki, oszt' lőjenek fejbe
és akkor nem okozol több
gondot az APEH-nek?
Nincs több papírmunka meg ilyesmi?

Mert most már ezek után lassan ez következik.

Az egészségügyet a tankönyvközgazdászok nyomdokain járó kalmárlelkületű
kontár neoliberális kufárok manapság a modern kori Taigetosz szerepében
igyekeznek feltüntetni,
az általános ingatlanforgalmi adóval pedig még rá is tesznek egy lapáttal,
kétségbeesetten kepectetnek, hogy megfeleljenek a Világbank elvárásainak,
miszerint a Kárpát-medencében mindösszesen 6-8 milliónyi magyar kívánatos,
a többiek meg a "hulljon a férgese!" alapon majd csak eltűnnek
valahogy a történelem és a demográfia feneketlen süllyesztőjében.

Nincs bőr a képükön!
Semmi sem érdekli őket!
Egy a lényeg!
A profit meg legyen!
A többi nem számít!

Például az sem, hogy annak idején, még az átkosban, az OTP egyszer csak
kapta magát és aszonta,
hogy ő most egyoldalúan szerződést módosít, mer' hogy megváltoztak a piaci
viszonyok,
te meg fizess magasabb kamatot.
Miért?
Csak úgy!
Te meg kénytelen voltál magasabb kamatot fizetni, mert nem volt apelláta.

Hoppá!
Majd' elfelejtettem, dejszen akkó' még nem éltünk demokratikus jogállamban,
meg nem vótunk a nagyságos és fényességes Európai Porta teljes jogú
tagállama, úgyhogy ez még - ahogy mondani szokás - elment sok szódával.

Ami igaz, az igaz, annyi kedvezmény azért volt, ha ki tudtad nyögni a
fennálló tartozásod felét,
akkor cash-ben (az akkori frazeológia szerint: kápében) egyszer s
mindenkorra letudhattad az adósságodat.

Magam is emellett a megoldás mellett tettem le a voksomat - győzködtem is
édes szülém, mondván
- saját tulajdonba megy át a magyar proletariátus jelentős részében a család
egyetlen vagyonkáját
képező 35 m2-es házgyári technológiával készült kalodaipari vasbeton kuckó,
polgári nevén a panel, innentől kezdve mán nem módosítgathatnak ezt vagy
azt,
innentől kezdve most mán a miénk.

Vót !!!
Eddig, kezit csókolom!

Mer' hogy mostan megint rájuk gyött a huncutság oszt' aszt találták ki, hogy
akkó' mostan
- csak úgy, egy hirtelen ötlettől vezérelve - mögadóztatják, hogy egyáltalán
lakni, létezni merészelünk valahol.
.....

Ezek után mán csak a füst adó és az egyedi számlálóberendezéssel az egyes
lélegzetvételt is nyilvántartó,
mérésen alapuló, valamint a tüdő vitális képességeit is figyelembevevő
légkapacitási járulék következhet.

És itt még nincs vége!
Vegyük például a szocialista nagyváros öntudatos polgárának esetét.

A szülők OTP-re vették a panelt még annak idején az átkosban (1975).
Az eftársak mán akkor értettek a módihoz, sok hasonló sorsú honfitársunkhoz
hasonlóan csak valami röpke 35 évre adósodott el a család.
Aztán jött a már az előbbiekben említett OTP-s kamatmizéria, megint
fizettünk, mint az a bizonyos katonatiszt.

(Csak úgy mellékesen jegyezném meg, tényleg az élet a legnagyobb rendező, és
bizony a sors fintorog a legsűrűbben, de legalábbis a sors fintorával
szembesülhetünk a leggyakrabban, az OTP most esett át arculatváltozáson és
az új embléma mellett új jelmondatuk is van, amely így hangzik:
"Megbízunk egymásban!" ..Képzeljék el, milyen lenne, ha még nem is
bízhatnánk meg bennük?
Bele se merek gondolni:-)

Megyünk tovább.

Aztán amikor a gengszterváltás következtében munkanélkülivé vált pógár nagy
nehezen kiperkálta valahogy a magyar proletariátus jelentős részében a
család egyetlen vagyonkáját képező 35 m2-es házgyári technológiával készült
kalodaipari vasbeton kuckó, polgári nevén a panel után fizetendő hagyatéki
illetéket,
mindezek után még rajtam akarnak elégtételt venni azért, hogy egyáltalán
létezni merek,
sőt, nem átallok lakni valahol.
Fizessek érte!

32 éve benne lakom, adózott keresetből vásároltuk, már hagyatéki illetéket
is fizettem érte, most meg még adózzak is utána!
Önök értik ezt?

Olyan ez, mint amikor Don Tollerone, Mediterrán Moszkva egykori rettegett
ura teleszórta Mediterrán Moszkva belvárosát a jellegzetes alakjukról a dús
képzeletű nép által csak Toller-péniszeknek nevezett parkolóórákkal.

Benn laksz a tízemeletesben vagy harminc éve, a ház előtt parkol az autót,
innentől kezdve viszont fizess azért, hogy ott állhat a ház előtt a kocsid.

De mire föl is fizetnél, hiszen semmilyen plusz szolgáltatást nem kapsz
érte, a parkolóhely a tízemeletes házzal együtt harminc éve megvan.
Nem most építették, nem a város építette.

Hirtelen felindulásból azt kell mondanom, hogy a miniszterelnök eftárs
bizony erősen tévedett,
amikor lekurvázta az országot.

Nem az ország a kurva, hanem ezek a kutyaütők.
Azok, mert prostituálódtak.
A pénzért mindent!

Illetve mindent azért mégsem, mert a közért való tenniakarásnak mintha
nyögés lenne a vége, de legalábbis eftikéim áldatlan tevékenységében még
csak nyomokban sem lelhető fel.

De térjünk még vissza egy momentum erejéig a többszöri fizetés ugyanazért a
valamiért című elvhez.

Ismét csak úgy mellékesen jegyezném meg, hogy a nagyságos és fényességes
Európai Porta több alkalommal is beszólt kis hazánknak, hogy az eftársak
most mán méltóztassanak felhagyni a többszörös adóztatással.

Nem tudom Önök számolták-e az előző bekezdésekben, hogy akkor most
tulajdonképpen
hányszor is fizettünk ugyanazért?

Nem szeretném dramatizálni a helyzetet, de az önvédelemből való ölés alól
még a Biblia is felmentést ad.

Úgy tűnik Mammon földi helytartói lassan nem hagynak más lehetőséget nekünk,
hiszen magukat a törvények fölé helyezve lassan most már fizikai
létezésünkben fenyegetnek minket.

Vajon milyen jogi eszközök vannak még a kezünkben, vannak-e egyáltalán jogi
eszközök a kezünkben, és érvényt tudunk-e szerezni ezen jogi eszközöknek
fellépve a zsarnok ellen?

Bizony nehéz kérdések ezek, mégis azt mondom, a legnagyobb adu ász nálunk
van.

A kétkedőknek megnyugtatásul csak annyit, amit annak idején a MacLeod
klánbeli Duncan MacLeod mondott:

"A jó mindig győz. Te ezt nem tudtad?"
Bizony, kedves barátaim, a jó mindig győz, mert ha velünk az Isten, kicsoda
ellenünk?
Már pedig az Úr a mi oldalunkon áll.
Számos tanúbizonyságát láthattuk már annak a népi bölcsességnek (ne
feledjük, a nép szava Isten szava!),
hogy az Isten nem bottal ver.

Elég ha csak az előző pécsi polgármesterre utalok.

Hiába a nagy gazdagság, a nagy vagyon, a befolyás, ha kiterítve fekszel a
kórházi ágyon és csak gépekkel
tartanak életben.
Egy szempillantás alatt szertefoszlik minden.

Ahogy mondani szokás, "ember tervez, Isten végez.

Az ember - és ennek is egyre több jelét láthatjuk - hajlamos arra, hogy néha
Istent játsszon,
elbizakodottá válik, azt hiszi magáról, hogy ő felette áll mindennek és
mindenkinek.
A magasról aztán nagyot lehet zuhanni.
Megint csak jó példa erre Vitéz László, Mediterrán Moszkva hajdani
erős-embere.

Nem sokkal a baleset előtt adott egy interjút a Heti Válasznak, hogy nem
kell Pécsre autópálya, mer' az túl drága. Most arra ne is pazaroljuk a drága
időt és energiát, hogy 2002-ben nem volt MSZP-s politikus, aki ne a 6-os út
autópályává változtatásával kampányolt volna, amiből aztán végül is nem lett
semmi.
Az a pár kilométer, ami Stern úr székébe került, annyi, mint a német szóban
a nix, semmi.
Én csak annyit mondok, hogy az autópályán - normál üzemmenetben, tehát az
esetek nagy többségében - nincs szembe-forgalom, tehát jóval biztonságosabb
a közlekedés és gyorsabb a haladás, mint például egy "normál" főközlekedési
úton.
Tehát a sztrádán - ugyan ott sem megengedett, de legalább - kevesebb
veszéllyel jár kiló hatvannal
száguldozni, mint mondjuk Tamási és Iregszemcse között a bekötőúton,
akármilyen jó vasat is toltak a kis térségi fő hallja kend segge alá.

Ahogyan azt a mellékelt ábra is mutatta.

Tehát nyugodtan leszögezhetjük, hogy eftikéim totális szakmai analfabéták,
legyen szó az élet bármely területéről.
Spórolni nem tudnak, soha nem is tudtak.

Csak eltakarítani tudnak, megtakarítani nem, mert mindig rossz helyen
próbálnak "ócsítani"
(copyright by Megyó:-).

AZ EMBERI ÉLETEN NEM LEHET SPÓROLNI, MERT ANNAK ÉRTÉKE FELBECSÜLHETETLEN!

És ez még akkor is így van, ha annak idején a nagy Sztálin a bizonyos
nagyságot meghaladó hullahegyeket,
csak mint statisztikai adatot kezelte.

Ezt ne tessék elfelejteni!

Még nincs általánosan bevezetett ingatlanadó.
Egyelőre!
De még lehet!
Jó Ha Figyelünk!
És szárazon tartjuk a puskaport!
Isten áldja Magyarországot!
A szocialista nagyváros öntudatos polgára
www.johafigyelunk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez nem képez vitaalapot
  2007-01-27 10:17:11, szombat
 
 
Ez nem képez vitaalapot
MKDSZ 2007. január 27. szombat 00:00

Egyszerűen értelmetlen érdemi vitába bonyolódni Gyurcsány Ferenccel.

Más kérdés, hogy erre - lényegében - nincs is lehetőségünk, hiszen
(ha néha akad is valahol lehetőség szópárbajra közte és politikai ellenfelei
között, akkor mellébeszél,
elnézést kér, és még torkában ugyanazzal a levegőben megalázza azokat).

Ezt teszi legutóbbi feliratában is, amit egyébként elég szerkezetében
megvizsgálnunk:
huszonhárom pontból áll, ennek utolsó négy pontja már kifejezetten a
szocialista párt közelgő kongresszusára szánt pártreform tartalmi elemeit
tárgyalja.

Tényszerűen kimondható tehát, hogy a miniszterelnök
"bizonyítvány-magyarázata" nem az ország,
hanem a szocialista párt nyilvánosságának lett szánva.

De elolvashatja más is, ha akarja, és tudomásul veheti.

Ha tudja.

Hogy az a lényeg: nem közmegegyezésre, hanem baloldali pártreformra van
szükségünk, gondolkodjunk bárhogyan is. Ennyit erről.

De mert élek a gyanúperrel, hogy a dokumentumot nagyon sokan nem olvassák el
azok közül, akiket
- amúgy - nem érdekel egy baloldali pártreform igénye, a számukra idecitálok
három olyan bekezdést, amely figyelmet érdemel.

Az első:
".a reformfolyamatok hemzsegnek az átgondolatlan részletektől, minden
fronton rögtönzéssel és kapkodással találkoznak.
A részletekkel, a döntési folyamattal, a bevezetéssel, a nem praktikus,
életidegennek tartott előírásokkal
szemben nyilvánul meg ellenérzés.
Nem ritkán teljes joggal.
Igaza van a kritikusoknak, amikor azt mondják, hogy a választások után
elmulasztottam kellő mélységben megosztani a nyilvánossággal az ország
helyzetéről szóló értékelésemet, és részletes politikai programomat".

Fordítsunk.

A "nem ritkán" ellentéte a gyakorta; tehát, ha valami nem ritkán fordul elő,
akkor bizony gyakorta megállapíthatjuk mindazt a reformfolyamatoknak
nevezett attakdiktátumról, amit a mi Ferencünk is felsorol.

S ha ő sem tagadja - akkor miről vitatkozik?
Továbbá: sokadszor mondjuk, hogy nem az a baj, miszerint elmulasztotta volna
kellő mélységben
megosztani a választási programját, avagy kibontani az igazság minden
részletét.
Nem.
Az a baj, hogy végighazudott másfél-két esztendőt, végig hazugozta politikai
ellenfeleit, aki élt és mozgott a túloldalon, azt ő és készséges médiája
nagy igyekezettel sározta be.

Például azt a Járai Zsigmondot, aki, lám most Európa legjobb bankára lett, a
pénzvilág szemében.

Már alig várom a hétvégi magyar kommentárokat a valóságtól elrugaszkodott,
szélsőséges Orbán-bérenc nyugati tőkepiac-elemzőkről.

Lássuk a másik bekezdést:
"A bal- és jobboldal közötti hagyományos megkülönböztetés meghaladását
sürgető pártelnök annyit mindenképpen elért, hogy pártja klasszikus
értelemben ma nehezen tekinthető konzervatív pártnak,
sokkal inkább igaz rá a nacionalista, populista, Nyugat-ellenes és
nemegyszer antiszemitizmussal
operáló Csurka István egykori megfogalmazása: se bal, se jobb, hanem magyar.
Na meg tegyük hozzá: radikális".

Fordítsunk.
Bár olyan nagyon nem is kell.

Az idézet szerkezete majdhogynem stiláris bravúr, egyébként, hiszen egy
aránylag tömören bővített mondatba,
és egy rövid kijelentőbe sikeresen belepréselt minden olyan politikai
alantasságot,
amivel - észérvek híján - fél évtizede operálnak.

Egy laza beemeléssel még az antiszemitizmus vádját is kicsiholta belőle,
ami, mondom,
a maga nemében nem kis nyelvi lelemény.

Az iróniát félretéve: ez a passzus tökéletesen lefesti azt, hogy miként is
vélekedik
Gyurcsány Ferenc a demokrácia politikai játékszabályairól, a
többpártrendszer vitakultúrájáról, a pluralizmus elfogadásáról.

Végezetül az utolsó citátum:
"Látható, hogy a költségvetési kiigazítás 2007-2008-ban csökkenti a
gazdasági növekedést.
Ha ez rövidtávú, átmeneti hatás lesz, akkor el lehet fogadni.
Ha viszont, miként erre többen figyelmeztetnek, egy tartósan alacsonyabb
növekedési pálya sem zárható ki,
akkor a kormánynak végig kell gondolnia, hogy a költségvetés más szerkezetű
bevételi oldalával,
az ezt eredményező adó- és járulékszerkezettel csökkenthető-e a tartósan
alacsony növekedés kockázata,
tudunk-e nagyobb lendületet adni a gazdaságnak".

Fordítsunk.
Az idézet paralel változata az őszödi beszédben is felbukkan.
Amikor Ferenc arról beszél: fogalma sincs, mi lesz az átalakítások harmadik,
negyedik lépése.
Még most sem tudja.
Fogalma sincs arról, hogy a gazdasági növekedés rövidtávú lesz-e, vagy
tartósan alacsony marad.
(Szerény véleményem szerint egyébként pontosan tudja. Vagy legalábbis kezdi
sejteni.).
Ám nem beszél róla, de amit meglebegtet, az ennél is érdekesebb.
Azért is hozom szóba, mert érzésem szerint a bekezdés második felének attól
eltérő értelmezési lehetősége is van, mint amiről eddig beszéltek a nálam
hozzáértőbbek.
Éspedig: nem biztos, hogy az alacsony gazdasági növekedés kockázatának
ellensúlyaként ő a "más típusú"
adó- és járulékszerkezet alatt újabb adónemek bevezetését, és -
összességében - annak emelését érti.

Mert ha igen, akkor - kockáztassuk meg - az, a mai közhangulatban, már
valóban egy kóros
elmeállapot-változás gyanújára adna okot.

De az, amit én sugallok bele e mondatszerkezetbe, talán még nagyobb őrültség
jele:
csak nem arra gondol, hogy a társadalom bizonyos rétegeinek esetében,
bizonyos vállalkozás-típusok rendszerében, egy őket akár
járulék-csökkentéssel is segítő - s így és ezért más szerkezetű - rendszert
hozna létre?

Mondjuk, hirtelen elkezd arról beszélni, netán, hogy a kis- és
középvállalkozások esetében
elképzelhető gazdaság-élénkítő lehetőség a járulékcsökkentés?

Érdekesen hangzana.

Tamási Orosz János
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2006.12 2007. Január 2007.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 198 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4157
  • e Hét: 9889
  • e Hónap: 21000
  • e Év: 174496
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.