Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Orbán: Gyurcsány Ferenc hazud
  2007-02-22 23:25:01, csütörtök
 
 
Orbán: Gyurcsány Ferenc hazudik, nagyképű, agresszív és kioktató


2007.02.22. 15:24
Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: ha a polgári oldal ismét kormányra kerül, akkor nem lesz több-biztosítós egészségügyi rendszer Magyarországon. Orbán Viktor szerint szabadon kell ünnepelni március 15-én, és ne akarják megmondani a politikusok, miként kellene helyesen ünnepelni, mert ez a megközelítés a rendszerváltozás előtti időkre visz vissza. A rendőrségről a pártelnök azt mondta: tartsák fenn a rendet, és ne támadják meg a békésen együtt lévő embereket.

Orbán Viktor megismételte országértékelőjében is elmondott véleményét, amely szerint új többség alakult ki a becsapott, a kormány munkájával elégedetlen, változtatni akaró emberekből. Az új többség reménye a Fidesz, és ezt a reményt be kell váltani - jelentette ki a politikus. A hatalom nem cél, hanem eszköz, a kiszolgáltatott és védtelen emberek szolgálata - tette hozzá.

Az elnök szerint szerint nem jók azok a felmérések, amelyek megpróbálják mérni az emberek elégedettségét az ellenzékkel. A kormány munkáját lehet mérni, ezzel az ellenzék által kínált alternatívát nem lehet összehasonlítani - vélekedett.

"Déjá vu érzésem van" - mondta a Fidesz elnöke. Az 1994. és 1998. közötti kormány bevezette a tandíjat, a Fidesz-kabinet pedig eltörölte. A Horn-kormány megpróbálta a nyugdíjrendszert a magánbiztosítókra építeni, a Fidesz ezt leállította - sorolta Orbán Viktor. Hozzátette: a kormány az egészségügyben is megpróbálja bevezetni a több-biztosítós rendszert, ha lesz új polgári kormány, akkor ezt is leállítja.

A párt programjával kapcsolatban a Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy Európában a magyarok dolgoznak a legtöbbet, heti 53 órát. Orbán Viktor szerint a túlórában ledolgozott munkaórákat nem lehet terhelni adóval és járulékokkal.

A volt miniszterelnök kijelentette: a magyar egészségügy finanszírozható, a kormány pedig nem reformál, hanem ki akarja rabolni a profitképes -részlegeket. A politikus úgy vélte: minden reform pénzbe kerül, ezért abszurd, hogy pénzt szivattyúz ki a kormány, hiszen eközben nem lehet átalakítani. Amíg nem éri el a magyarországi egészségügyi ráfordítás az európai átlagot, a GDP-arányos 7-8 százalékot, addig nem lehet átalakítani a szektort - tette hozzá.

A gazdasági problémák megoldása a nagyobb ütemű növekedés. Ki kell fehéríteni a szürkegazdaságot, ahova a vállalkozók a túladóztatás miatt menekülnek, mert a lét és nemlét határán vannak. Ha adókat csökkentenénk, a tevékenység nagyobb részét engednék adóztatni - hangsúlyozta a pártelnök.

A volt kormányfő nagyon fontosnak tartja, hogy még az őszi népszavazás előtt zátonyra futassák "a kormány őrült ötleteit". Példaként azt a kormányelőterjesztést említette, miszerint a törvény bizonyos esetekben nem tiltaná pornográf felvételek készítését a 14 és 18 éves kor közötti fiatalokról. A Fidesz tudni akarja, a kormányülésen kik támogatták ezt az őrült előterjesztést - fűzte hozzá.

A másik ilyen "őrült ötlet", hogy a kormány szerint nincs más választás, be kell telepíteni egymillió embert Ázsiából. Még a népszavazás előtt együttes erővel, az érvek súlyánál fogva meg kell állítani ezeket a törekvéseket - mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy ismert politikusok miért szorultak háttérbe a pártban, a politikus azt mondta: többen úgy döntöttek, egy új területen, az önkormányzati világban próbálják ki magukat. Ez nem visszahúzódás, inkább erőgyűjtés a jövőre. Egy ilyen feladatot vállaló ember tapasztalatokra tesz szert, nő az értéke - tette hozzá. A Fidesz vezetőségében közös gondolkodás folyik, nincsenek feszültségek - mondta Orbán Viktor.

Azzal összefüggésben, hogy a Fidesz-frakció kivonul a miniszterelnök előre bejelentett felszólalásairól, azt mondta: Gyurcsány Ferenc hazudik, nagyképű, agresszív és kioktató. "Mi keresnivalónk van egy ilyen embernél? Ilyen emberrel nincs miről beszélni" - mondta Orbán Viktor.

A szélsőséges szervezetek fenyegetésével kapcsolatban Orbán Viktor követelte, hogy váljanak mindenki által megismerhetővé az erre vonatkozó információk. Ha a közrendet fenyegetik bizonyos csoportok, és azonosították is őket, akkor miért nem közömbösítik őket? - tette fel a kérdést. A politikus emlékeztetett, hogy "amikor jobboldali kormány van hatalmon, akkor rend és nyugalom van, nincs szélsőséges fenyegetés". A szocialisták felépítik a félelmet, és nyilatkoznak valami ködös dologról - fogalmazott a Fidesz elnöke, hozzátéve: a félelmet a kormányprogram rangjára emelték 2006-ban.

A volt miniszterelnök szerint csak a rendőrségen múlik, lesz-e erőszak március 15-én. "Ha nem értenék félre, akkor azt mondanám, hogy követeljük vissza a rendőrségünket, mert az a magyar polgároké" - jelentette ki. A rendőrség nem arra való, hogy a kormányfő beleegyezésével összeverje a békés polgárokat. Ha a kormány nem használja a rendőröket, akkor béke lesz március 15-én, ahogy béke lett volna október 23-án is - fogalmazott a politikus.

Orbán Viktor szerint szabadon kell ünnepelni március 15-én, és ne akarják megmondani a politikusok, miként kellene helyesen ünnepelni, mert ez a megközelítés a rendszerváltozás előtti időkre visz vissza. A rendőrségről a pártelnök azt mondta: tartsák fenn a rendet, és ne támadják meg a békésen együtt lévő embereket. Jó lenne, ha nem hordanának símaszkot, és azonosítót viselnének, a rendőri vezetők pedig viselkedjenek tisztségükhöz méltóan, viselkedjenek úgy, mintha a mi rendőreink lennének - tette hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fülep Lajoshoz méltatlan
  2007-02-22 22:52:07, csütörtök
 
 
Fülep Lajoshoz méltatlan
kábé - 2007. feb 21. 18:15


Az alkotmány védelmére felesküdött személyekhez méltatlannak nevezte a
három volt alkotmánybíró által Franco Frattinihez, az Európai Bizottság
Budapesten tartózkodó alelnökéhez intézett nyílt levelet közleményében
Gönczöl Katalin és Halmai Gábor.

Zlinszky János, Herczegh Géza és Tersztyánszkyné Vasady Éva volt
alkotmánybírók ugyanis levélben
fordultak az Európai Bizottság alelnökéhez, amelyben többek között azt
írják,
hogy a szeptemberi-októberi eseményekről készült Gönczöl-jelentés
megtévesztő,
az igazi felelősök felmentését szolgálja átlátszó módon, míg ugyanakkor a
köztársasági elnöktől az utca emberéig mindenkit felelősnek tekint.

Bizony igazuk van.

Hogy ezért Halmai méltatlankodik, az megérthető, bár nem túl ízléses,
minthogy harmadik alkalommal
szeretne alkotmánybíró lenni, az SZDSZ jelölgeti is, de hát nem akar
sikerülni neki, ezért aztán savanyú a szőlő.

Gönczöl Katalint azonban nem nagyon érteni.

A nagypapa, Fülep Ferenc gazdatiszt és birtokos annak a Fülep Lajosnak a
bácsikája,
aki a XX. század legnagyobb magyar művészetfilozófusa, Kossuth díjas, a
híres zengővárkonyi lelkész.

Ő volt, aki Illyés figyelmét felhívta az ismét aktuális egykézésre.
Ahogy mondani szokás, jó családból származik tehát a Gyurcsány bérelte
bizottság vezetője.

Fülep az egyik legnagyobb demokratája volt a korának, és ha alkalma lett
volna olvasni ezt a jelentést,
bizony cifrákat mondott volna a rokon lánykára.

Persze van úgy, hogy az alma messze esik a fájától, de azért az is leírható,
ha már ilyet merészelt leírni Gönczöl Katalin, hogy ő meg Fülep Lajoshoz,
Weöres Sándor és Tolnai Károly mentorához méltatlan,
sok egyéb mellett a nálánál okosabb, nagyobb tekintélyű és felelősebb
emberek iránti tiszteletlenség okán is.
Gondola
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kétezren a titkosszolgálatok c
  2007-02-22 22:23:39, csütörtök
 
  Kétezren a titkosszolgálatok célkeresztjében
2007. február 22. 17:52HunHír.Hu

Magyarországon körülbelül tíz és húsz közé tehető azoknak a szélsőséges jelzővel minősített szervezeteknek a száma, amelyekre a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) odafigyel, és ennek kapcsán országosan mintegy kétezer ember van a látókörében - mondta a szervezet főigazgatója.

Galambos Lajos hangsúlyozta: a törvény szabályozza, hogy milyen eszközöket tudnak igénybe venni a szervezetek által folytatott tevékenységek megfigyelésére. Ismertetése szerint a szélsőséges szervezetekben tevékenykedő emberek között munkások és egyetemet végzett emberek egyaránt vannak. A főigazgató a leghatározottabban visszautasította azt a feltételezést, hogy ahhoz a nemzetbiztonsági szolgálatoknak köze lett volna a rendőrszékház elleni támadáshoz. A támadás után indított nyomozásban viszont az NBH is részt vesz.

Galambos Lajos beszámolt arról, hogy a rendőrséggel nagyon jó, napi kapcsolatban vannak és a közös munkájuk eredményeképpen nagyon sok olyan ügyet sikerült megelőzniük, amely nem került a nyilvánosságra, de az állampolgárok nyugalmát, biztonságérzetét szolgálta. Példaként elmondta, hogy az őszi események során a hivatal kapcsolati rendszere azt jelezte, hogy "egy szűk személyi kör" egy kis repülőgép eltulajdonításának gondolatával foglalkozott. A géppel Budapest fölé repültek volna, s ott benzines palackokat dobtak volna le.

Ez beláthatatlan következményekkel járhatott volna - fogalmazott. Mint mondta, a hivatal és a hatóságok szigorították a helyszíni ellenőrzéseket, több személlyel szemben is úgynevezett korlátozó intézkedéseket tettek, amivel megakadályozták a készülő eseményt. Azt is megállapították, hogy az egyik személy korábban egyéb, köztörvényes bűncselekményeket követett el. Hozzátette: mivel konkrét előkészületi tevékenységet nem dokumentáltak, eljárást nem indítottak, de a hivatal folytatja a személyek tevékenységének további figyelemmel kísérését.

Galambos Lajos arra a kérdésre, hogy ez a "személyi kör" köthető-e az ősszel a Kossuth téren jelen lévő emberekhez, azt mondta, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Hangsúlyozta: alapvető céljuk az ilyen események megelőzése. Az MTI kérdésére, hogy a most hétvégi Fidesz rendezvénnyel kapcsolatban tudnak-e bármilyen szélsőséges szerveződésről, közölte: reményeik szerint nem fogja megzavarni semmi olyan esemény, amely kiszámíthatatlan folyamatokat indítana. Hozzátette: az NBH és a rendőrség mindent megtesz az esemény jogszerű és zavartalan lebonyolítása érdekében.

Galambos Lajos szerda este az ATV Friderikusz Most című műsorban egyebek között arról is beszámolt, hogy a szélsőséges szervezetek mérlegelik, melyek azok a rendezvények, amelyekre "rácsatlakozva" olyan irányba tudják vinni a történéseket, hogy azzal a hazai és a külföldi média figyelmét felkeltsék. Arról is szólt, hogy nagyon sok állampolgári bejelentés is érkezik hivatalukhoz.

ma.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Versengő jelöltek
  2007-02-22 22:16:25, csütörtök
 
  Elek István: Versengő jelöltek
...
Az SZDSZ múltjának nosztalgikusan felidézett képe ráadásul, sajnos,
gyengéden meghamisítja a valóságot.
Hogy milyen jól megfértek az akkori pártban a különböző értékeket
képviselők, arról érdemes lenne megkérdezni Tölgyessyt és híveit.
Tudnának mesélni.
Pártelnökké választása után - a korábbi vezérkar legjelesebb képviselői
demonstratívan nem
vállalták az ügyvivői testületi tagságot sem, és kezdettől az új elnök
programjának zátonyra futtatásán fáradoztak. Bár Tölgyessy csakugyan nem
volt egy szervező zseni, ám hogy oly rövid idő alatt ellehetetlenült a párt
élén, s híveivel együtt belebukott az SZDSZ megújításába, érthetetlen volna
a tolerancia korábbi iskolamestereinek a törekvéseikkel szemben tanúsított
méretes intoleranciája nélkül.
...
Az egyén, a személy kivetkőztetése a normaőrző és a társadalmi normákat
újrateremtő közösségeiből, vagyis egyeddé csupaszítása és tömegemberré
idomítása, és az e törekvéssel szembeni védelmet netán megszervezni képes
állam gyengítése oly szép egységben valósul meg a párt gazdaság-,
társadalom- és kultúrpolitikájában,
hogy annak messze földön nem találni párját. Pedig hát, valljuk be, azért
mások is igyekeznek a régióban.

Hogy Fodor Gábor vagy Kóka János kormányozza tovább az SZDSZ sajkáját, ebből
a szempontból majdnem mindegy. ... kevesen képviselik a mai politikusi
mezőnyben oly töményen a pragmatizmusnak is becézett gazdaságcentrikus
fafejűséget, egyszempontúságot, versenyügyi demagógiát, piaci
fundamentalizmust,
mint éppen Kóka.
..
Tessék szíves fellapozni inkább Adam Smith megfelelő passzusait, amelyekben
a bölcs szerző arról értekezik, hogy milyen társadalmi előfeltételei,
morális és intézményi előfeltételei vannak az ideális szabad
piacgazdaságnak, annak, hogy a kereslet és a kínálat vezérelte piaci
működéstől a közjó érvényesülését remélhessük.

A teljes cikk a http://www.gondola.hu/cikkek/52965 címen olvasható.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Thürmer szerint létezik az Orb
  2007-02-22 22:13:04, csütörtök
 
 
Thürmer szerint létezik az Orbán Viktor által említett új többség
2007. február 22. 14:04 MNO

A Munkáspárt markánsan nemzeti pártként tevékenykedik a jövőben,
határozottan antikapitalista pártként és kifejezetten a munkások és a
dolgozó emberek szószólójaként - jelentette ki a Magyar Kommunista
Munkáspárt elnöke csütörtökön, Szegeden.

Thürmer Gyula közölte: úgy gondolják, hogy valóban létezik az Orbán Viktor
által említett új többség,
amely ellenzi a kormány politikáját, és ennek a többségnek a közeljövőben
konkrét akciókban és szervezeti formában is meg kell jelennie.

A Munkáspárt arra biztat mindenkit, aki nem ért egyet a mostani
kormánypolitikával,
hogy a maga módján tiltakozzon.

Felkérnek minden patikust,
hogy adja ezentúl recept nélkül az Algopyrint,
a betegek kérjék recept nélkül a gyógyszert,
az orvosok pedig ne kérjenek vizitdíjat.

Arra kérnek mindenkit, hogy bojkottálják a kormányt és a kormánypártok által
rendezett akciókat - mondta.

Arra újságírói felvetésre, hogy mindez jogszabályba ütközik, úgy
fogalmazott:
"a társadalomnak ellen kell állnia a szabálysértő kormánnyal szemben,
és valamit tennie kell; ha a szemünk láttára elveszik az utolsó filléreket
a zsebünkből,
akkor ezt nem tűrhetjük némán".

MTI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyermekpornó: közösen tiltakoz
  2007-02-22 22:08:14, csütörtök
 
  Gyermekpornó: közösen tiltakoznak a történelmi egyházak
2007-02-22 17:15 hírTV

A magyarországi történelmi egyházak közös közleményben foglaltak állást a Büntető Törvénykönyv tervezett módosításával kapcsolatban. Állásfoglalásuk szerint a gyermekek egészséges szexuális fejlődésének semmiképpen sem része az, hogy pornográf felvételeket készítenek róluk. A vallási vezetők azt is szeretnék elérni, hogy fokozottabban ellenőrizzék a szexuális tartalmú kiadványok forgalmazását Magyarországon.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közös közleményében kifogásolja, hogy a Büntető Törvénykönyv olyan módosítását terjesztették az Országgyűlés elé, amely büntetlenséget ígér azoknak, akik 14 és 18 év közötti fiatalkorúakról - azok beleegyezésével - saját használatra pornográf felvételt készítenek. Ez a módosítás nem üldözi a megrontást, a pedofíliát, teret enged a perverziónak - áll a közleményben.

Az egyházi méltóságok sürgetik, hogy, más európai országokhoz hasonlóan, Magyarországon is fokozottan ellenőrizzék a szexuális tartalmú kiadványok forgalmazását.

A magyarországi történelmi egyházak vezetői fokozott felelősséget éreznek a gyermekekért és a fiatalokért, akiknek száma drámaian csökken, testi-lelki állapotuk az utóbbi években észrevehetően romlik - olvasható a közleményben.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Ittzés János püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke és Feldmájer Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke arra kérik a parlament képviselőit, hogy ők is ezzel a nemzetért érzett felelősséggel szavazzanak.

FH
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Erzsébet-híd lábánál ünnepe
  2007-02-22 22:01:02, csütörtök
 
  Az Erzsébet-híd lábánál ünnepel a Fidesz 15-én! - Orbán: A béke a rendőrségen múlik
2007. február 22., csütörtök 17:02

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, és az odavezető útvonalon tartja a Fidesz a március 15-i ünnepségét. Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója közölte: a tervet már bejelentették a rendőrségen.

Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a távirati irodának ugyanakkor azt mondta, hogy a Fidesz az Astoriához, a tavaly október 23-ai nagygyűlés helyszínére jelentett be rendezvényt. A két közlés annyiban nem mond ellent egymásnak, hogy az Astoria benne van a párt közleményében szereplő útvonalban.

Orbán Viktor korábban jelezte: beszédet mond az ünnepségen. A pártelnök tegnap azt mondta: ha a rendőrség nem engedi, hogy politikai célokra használják az ünnepet, akkor béke lesz március 15-én.

A központi állami ünnepségek március 15-én a szokott helyeken, a Kossuth téren és a Nemzeti Múzeum előtt lesznek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban elképzelhetőnek mondta, hogy sem ő, sem más vezető politikus nem mond beszédet, és a kormány visszafogottan ünnepli az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját.

A kormányfő felhívásában arra kérte a politikai élet szereplőit, hogy valamennyien tanúsítsanak mértékletességet az ünnepen.

"El kéne dönteni, hogy Petőfi vagy Haynau örökösei vagyunk!"

Semjén Zsolt ezzel Dávid Ibolya MDF-elnöknek válaszolt, aki azt javasolta, hogy az öt parlamenti párt közösen koszorúzzon március 15-én. A KDNP elnöke a március 15-ei közös koszorúzás tervével kapcsolatban úgy véli: mindenkinek el kell döntenie, vajon a márciusi ifjak vagy Haynau örökösének tekinti magát. Az MSZP üdvözölte az indítványt, az SZDSZ nem lát esélyt a közös megmozdulásra.

A Fidesz szóvivője azt mondta: akkor válaszolnak, ha megkapták Dávid Ibolya pártelnököknek írt levelét.






A Fidesz újra a Kossuth Lajos utcában
Index 2007. február 22., csütörtök 18:50

Március 15-én is az Astoriánál tart megemlékezést a Fidesz. Az előző ugyanide szervezett rendezvény résztvevői összekeveredtek az atrocitások szereplőivel. Később a Gönczöl-bizottság a helyszínválasztásért bírálta a Fideszt, a helyszín tudomásulvételéért pedig a rendőrséget. Az MSZP szerint a Fidesz égő gyufával megy a lőportárba a szabadságra hivatkozva.

Az Index információi szerint a Fidesz csütörtökön bejelentette a rendőrségen március 15-ei rendezvényét, amelyen Orbán Viktor lesz a főszónok. E szerint az ellenzéki párt az Erzsébet híd-Szabad Sajtó utca-Kossuth Lajos utca-Astoria-Rákóczi út vonalon tartja rendezvényét. A színpad ezúttal az Erzsébet híd pesti hídfője közelében lesz felállítva, ha a rendőrség tudomásul veszi a bejelentést. A dokumentum a rendőrség szóvivőjének közlése szerint már meg is érkezett a BRFK-ra. Fideszes forrásunk is megerősítette a helyszínválasztás tényét, annyit jegyezve meg, hogy az Erzsébet hídnak csak egy kis részén lesz jelen a tömeg biztonsági okokból.

A Fidesz-kormány alatt nem voltak szélsőségesek

Orbán Viktor az Infórádiónak nyilatkozva a szocialistákra hárította a feleősséget arra az esetre, ha március 15-én atrocitások lennének. A volt miniszterelnök szerint a szocialisták tehetnek arról, ha szélsőséges csoportok fenyegetik az állam rendjét. "Amikor jobboldali kormány van hatalmon, akkor rend és nyugalom van, nincs szélsőséges fenyegetés" - mondta Orbán. A szocialisták viszont "felépítik a félelmet", sőt 2006-ban kormányprogrammá tették.

A Fidesz elnöke szerint csak a rendőrségen múlik, hogy lesznek-e erőszakos megmozdulások március 15-én. "Ha nem értenék félre, akkor azt mondanám, hogy követeljük vissza a rendőrségünket, mert az a magyar polgároké." A rendőrség nem arra való, hogy a kormányfő beleegyezésével összeverje a békés polgárokat. Ha a kormány nem használja a rendőröket, akkor béke lesz március 15-én, ahogy béke lett volna október 23-án is, mondta Orbán Viktor.

Az októberi sajnálatos események

A Fidesz először tavaly október 23-án szervezett megemlékezést az Astoriához, de a rendezvény atrocitásokba torkollt. A Kossuth térről még aznap hajnalban kiűzött szélsőjobboldali csoportok megpróbálták visszaszerezni a teret, ezért áttörtek egy rendőrségi kordont az Alkotmány utcánál.

A folyamatosan növekvő tömeg végül egyesült a Fidesz nagygyűlésen résztvevő békés emlékezőkkel. Hogy ezután mi történt, arról megoszlanak a vélemények: a Fidesz szerint a rendőrök szétverték a párt rendezvényére érkezőket, a szocialisták viszont a rossz helyszínválasztással és azzal magyarázzák az összecsapásokat, hogy a Fidesz emelvényen szónokolók egyszerűen hallgattak arról, hogy mi történik párszáz méterre a nagygyűléstől.

A Gönczöl-bizottság jelentése szinte mindenkit kiosztott a történtek miatt. Az események alakulásáért hibáztatják a Fidesz, amely az október 23-i megemlékezés színhelyeként az Astoria környékét, Budapest egyik legforgalmasabb kereszteződését jelentette be. "Ez a helyszínválasztás a korábbi tüntetések tapasztalatai és a városszerte folyó ünnepségek, valamint a több mint ötven külföldi delegáció mozgatása szempontjából különösen aggályos volt. A helyszínt a rendőrség tudomásul vette. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem sikerült megakadályozni az agresszív csoportosulások és a békés demonstrálók keveredését".

MSZP: A Fidesz égő gyufával megy a lőportárba

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek a Fidesz helyszínválasztása kapcsán azt mondta, hogy az Erzsébet híd pesti hídfője nem az 1848-as eseményekhez, hanem sokkal inkább 2006 őszéhez kötődik. "Itt bőgették motorjaikat a Goj motorosok a város testi épségére vigyázó rendőrökkel szemben, (...) itt már szó sem volt békés tüntetőkről, itt már Molotov-koktélok repültek, építkezésekről elhordott anyagokból lett barikád, utcakőből lett fegyver" - mondta.

A Fidesz helyszínválasztásának üzenete egyértelmű: "fontosabb a rendbontóknak tetszeni, mint a rendre vigyázni. "A Fidesz szavak nélkül is megadta a jelet a politikai ultráknak. A helyszínválasztás egy jó nagy kacsintás". Nyakó szerint "hadászati pontosságú" a Fidesz választása, hiszen a helyszín közel van az MTV-székházhoz, a Nemzeti Múzeumhoz, a Kossuth térhez és a Petőfi szoborhoz is. "Lehet a szabadsággal takarózni, de égő gyufával lőportárba menni nem szabadság, hanem felelőtlenség".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Semjén Zsolt a migrációs polit
  2007-02-22 21:58:18, csütörtök
 
  A multik érdekeit szolgálja a betelepítéssel a kormány
2007. február 22. 11:10

Nem a magyar családok érdekeit, hanem a multinacionális vállalatok munkaerőpiaci igényeit szolgálja ki a betelepítési program. Minderről Semjén Zsolt beszélt sajtótájékoztatóján, aki arra szólította fel Petrétei Józsefet, hogy távozzon posztjáról.

Kapcsolódó anyagok:
Migráció, rekonstruált dokumentum (doc)
Migráció, scan (pdf)

"A hazudós miniszterelnöknek hazudós minisztere van" - fogalmazott csütörtöki sajtóértekezletén Semjén Zsolt. A KDNP elnöke hozzátette: ha Petrétei József tudott a dokumentumról, akkor morálisan, ha nem tudott, akkor szakmailag alkalmatlan.

A politikus emlékeztett arra is, hogy a Parlamentben tartott demográfiai vitanap egyértelműen megmutatta, hogy a kormány nem óhajtja a családtámogatás útját választani. A több százezres, milliós betelepítés azonban nem a magyar családok érdekeit képviseli, hanem a multinacionális vállalatok munkaerőpiaci igényeit szolgálja ki - szögezte le sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt.

A KDNP elnöke elismerte, ha a magyar demográfiai trendek nem változnak, akkor valóban szükség lesz betelepítésre, azonban annak kismértékűnek és európainak kell lennie. Kiemelte azt is, hogy milliós ázsiai tömegeket nem lehet integrálni egy tízmilliós társadalomba.

A Fidesz és a KDNP nevében Semjén arra szólította fel Petrétei Józsefet, hogy mondjon le. A kormányt pedig arra kérte, hogy ne fogadjon el ilyen tervezetet és helyette válassza a Fidesz és a KDNP által kidolgozott családtámogatási politikát. Hozzátette: ez a politika Franciaországban komoly eredményeket ért el.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikai üldözöttek befogadása sosem volt kérdés, de ilyen mértékű betelepítés nem a magyar családok érdekeit képviseli. Mint fogalmazott, az a kérdés, hogy a kormány a magyar családok érdekeit, vagy a multikét veszi figyelembe.

Semjén Zsolt sajtótájékoztatója végén a sajtó számára kiosztotta a kormány migrációs stratégiája című tanulmány teljes szövegét.

fidesz.hu




Semjén Zsolt a migrációs politikáról
2007. február 22. csütörtök 14:45 mkdsz.hu

A hazudós miniszterelnöknek hazudós minisztere van - mondta Semjén Zsolt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Petrétei vagy tudott erről a dologról, vagy nem. Ha tudott, akkor morálisan alkalmatlan. Ha nem tudott róla, mi történik a saját minisztériumában, akkor pedig szakmailag alkalmatlan. Tehát akár tudott róla, akár nem tudott róla, alkalmatlan, ezért felszólítják a lemondásra.

A dokumentum nyilvánosságra hozatala után kiderült: a kormány nem óhajtja a családtámogatás útját járni és elutasítják azt a javaslatot, hogy ne csak a jövedelmeket vegyék figyelembe, hanem azt is, hogy ebből a jövedelemből hány másik embert tartanak el. Miért nem támogatják a családokat? Azért, mert betelepítési programokat készítenek elő titokban, ami nem a magyar emberek érdekét szolgálja, hanem kizárólag a multinacionális cégek munkaerő-piaci igényeit akarja kielégíteni. A dokumentum nyilvánosságra hozatalának célja az volt, hogy a kormányzat ne tagadhassa le ilyen tartalmú stratégiáját és ha ezt a tömeges betelepítési politikát elutasítják, támogatniuk kell azt a családtámogatási politikát, amit a KDNP és a Fidesz követel.

(mhl)

A Magyar Köztársaság migrációs stratégiájáról - előterjesztés a kormány részére (PDF, 5 MB)

http://mkdsz.hu/images/stories/n71/semjen3.pdf
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Korszakváltozásunk '07
  2007-02-22 21:37:40, csütörtök
 
  Korszakváltozásunk '07
Magyar Hírlap Online 2007-02-16


Magyarország a legutóbbi öt hónap ma is zajló eseményeivel történelmet ír.
Ezúttal dicstelen történelmet.
Először fordul ugyanis elő a világon, hogy olyan kormányzatot tart
hatalomban egy demokratikus államformájú ország lakossága, amelyik a saját
bevallása szerint nem csinált semmit a megelőző négy évben - amikor már
hatalmon volt, majd amikor újabb négy évre való megválasztásáért
kampányolt -, hanem csak hazudott szüntelenül.

Azzal a támogatottsággal, ami a hazugságban és semmittevésben lelepleződött
kormányzat továbbra is fennálló uralmának tényét tekintve folyamatosan
megvan, kölcsönös hazudozáson alapuló (hallgatólagos) társadalmi szerződés
jött létre. "Kölcsönösségről" azért beszélünk, mert a rájuk szavazó
választó - akarva vagy akaratlanul - hazug partnernek kötelezi el magát.

Ebben áll a történelmi újdonság.
Ami nem véletlenül, hanem a néhány évtizede folyamatban lévő
korszakváltozásunk menetében következett be. Ebben a posztmodernológiai -
korszakváltozásunk intézményes filozófiai kutatásának ötéves jubileumához
kapcsolódó - írásban az előidéző összefüggésekből jelzek néhányat, és utalok
a válság megoldására.
Egyes részletek kifejtése olvasható a könyveimben.

Illetékesség

Nézzük először a "posztmoder-nológia" illetékességét.
A posztmodern szó szerint "modern utáni"-t jelent.
Modernnek pedig általában az újkori európai civilizáció kb. 1500-tól a
huszadik század harmadik harmadáig terjedő korszakát nevezzük.
Ezt a korszakot az egyre fejlettebb technikával eszközölt Haladás és a Végső
Teljesség elérésébe vetett hit vagy ideológia jellemezte.
A huszadik század harmadik harmada körüli időben azonban hitelüket
vesztették a beteljesülés eszméi.
Eleinte ezeknek, mint "Nagy Beszélyek"-nek a hitelvesztése értelmében
használták a posztmodern címkét.

Ugyanakkor a tagadás igenlő ellentételezése a Jelenben élés sokféle
ujjongása volt:
játékosság; szexuális felszabadulási mozgalmak;
a művészetek mindennapi életbe ültetése;
bármely "szöveg" kikezdése és szerteágazódásának a megmutatása
(dekonstruálása);
ennek során a "paralógia" (mellébeszélés, félresikló gondolkodás és érvelés)
jelentőségének
hangsúlyozása a megrögzött és begyepesedett Igazságra igényt tartó egyenes
beszéddel
("ortológia") szemben;
a retorika vetélkedése a tulajdonképpeni mondanivalóval;
merítkezés a virtualitásban; a "másság" kultiválása;
a tákolmány előjoga a mesterművel szemben;
kérkedés a "bármi megteszi" ("anything goes") jelszavával,
a helyénvalóság ellenében stb.

Magától értetődőnek vették eközben a "Posztmodern" hívei, hogy a technikai
újításokon mérhető civilizációs fejlődés töretlenül folytatódott, és ennek
gyümölcseit akár a megtermelésükben való részvétel fáradsága nélkül
élvezhetik (a parazitizmus, élősködés, felélés hívószó volt).

A múlt század hatvanas éveinek végétől kezdve egyre hatékonyabban
mutatkozott azonban a kemény valóság,
amit szívesen mellőztek a Posztmodern ujjongásában.

A posztmodern korszakváltozás tudományos felfogásáról és vizsgálatáról -
ezt a tudományt neveztük el 1997-ben posztmodernológiának - abban az
értelemben beszélünk,
hogy az "ujjongás" és a kemény realitás különféle változatait egyaránt
mérlegeljük.

Az utóbbiak közül néhány fontosabb: a technikai fejlődés innovációin mérhető
civilizációs fejlődésbe van a posztmodern kultúra beágyazódva; az Európa-,
illetve Nyugat-központú világ ellentmondásosan
(első, második, sőt harmadik világokra törve) globalizálódik;
perifériák sokasodnak, miközben a lokalitások éppen a perifériákon maradnak
az élet nagymértékben
magára utalt színterei; a már korábban Negyedik Hatalomnak számító
Média az információrobbanást egy csapásra közvetítő,
zároló és uraló civilizációs Hatalom (a Civilizátum) ágense lett.

A posztmodern itthon

Ami Magyarországot illeti, a szovjet uralom alatti kommunista rendszer
öszeomlásakor négy, egymással páronként és összességében ellentétes
vonatkozásban lett a korszakváltozás egyik színhelye.

Kiderült, hogy Magyarország még arról a Modernről is le van szakadva,
amelyet a Posztmodern ekkor már megkérdőjelezett.
A lakosság viszont már a posztmodern fogyasztó szerepét igényelte.

Nemritkán még mindig azzal a marxista nosztalgiával, hogy jár neki az is,
amit nem termel meg.
Közben mindhárom öszefüggést keresztbe vágta a vesztes világháborúk
következtében fennálló
elmarasztaltság:
a trianoni békeszerződés diktátuma, a folyamatosan tovább élő
"trianonizáció".

Ennek értelmében, ami Magyarországon "nemzeti"-nek érződik, azt a leszólás
értelmében bélyegzik nacionalistának, esetleg fasisztának azok, akik - a
megszégyenítéssel megalázkodás előidézését célozva - valamilyen másság
kiszolgálásával akarnak uralkodni Magyarországon.

Ebben a négyrétű bonyodalomban váltak meghatározóvá olyan tendenciák,
amelyeknek összejátszása vezetett a kölcsönös hazudozáson alapuló
(hallgatólagos) társadalmi szerződéshez.
Majd pedig, miután ez a szerződés létrejött, ezeknek a tendenciáknak a
megerősödése vált jellemzővé.
Hét ilyen jellemzőt említek.

(1) Magyarországon nem termelik meg azokat a (részben csúcstechnikai)
javakat, amelyeket igényelnek az élethez, ezért felélési mentalitás terjedt
el.

(2) A Média szórakoztatás, "mulatság" örvén gerjeszti ezt a mentalitást,
mert akiknek ilyen a mentalitásuk, azok

(3) azt a politikai rendszert támogatják, amelyik többet oszt - vagy azt
ígéri, hogy többet fog osztani - az embereknek, mint amennyit az emberek
megtermelnek.

Ameddig van mit osztogatni, addig
(4) a politikai uralkodók a felélők szavazatainak Média-propaganda
segítségével történő megvásárlása révén uralkodnak tovább, és

(5) növelik - mind a felélők, mind a többiek rovására - a maguk profitját,
aminek birtokában még több szavazatot vásárolnak meg (politikai marketing
révén és egyéb utakon).

Ilyen módon azonban
(6) Magyarország nem felzárkózik az első világhoz, hanem leszakad róla, és
még kevésbé termelik meg majd itthon azt, amit igényelnek.
A határokon belül érződő és a nemzetközi összehasonlításokban megmutatkozó
lemaradásról
(7) azzal terelik el a figyelmet, hogy az ellenzékre valamelyik
trianonizációs szégyenbélyeget sütnek a
Média-propagandában, rendszerint a Nagy Beszélyek lejáratásának
eszköztárából vett valamelyik fogással
(például dekonstruáló, paralogizáló, retorikai, virtualizáló villódzással).

A hazug krétai

A létrejött kölcsönös hazugságon alapuló (hallgatólagos) társadalmi
szerződés további sajátosságai közül hármat emelek ki.
(I) Sem Igazság, sem tárgyilag helytálló funkcionális állítás nem forogja ki
magát,
hanem hazugságspirál tekeredik elő.
A hazugságnak ez az öngeneráló sajátossága jól ismert a logikában, például
"a krétai hazug"
paradoxon kapcsán (egy krétai azt mondta, hogy minden krétai hazudik, tehát,
ha ő, aki krétai, igazat mond,
akkor hazudik stb.).

(II) Hazugságspirál szerint egy közösség nem működhet együtt
(a) termelésre, hanem csak
(b) lefosztásra és
(c) szétosztásra.

(III) A hazugok mindenkit hazugnak próbálnak beállítani -
Magyarországon például az összes politikust vagy politizálót -, hogy ezzel a
hazugságukkal iktassák ki a hazugságspirál megszüntetésének a lehetőségét:
úgy tüntetve fel a dolgot, mintha a hazudozás(-politizálás)nak nem lenne
alternatívája.

A kölcsönös hazugságon alapuló társadalmi (hallgatólagos) szerződés
megszüntetésének előfeltétele a Népfelelősség.

Ezt a kifejezést a Népszuverenitás mintájára vezetjük be.
Hangsúlyozva, hogy a nép felelőssége, hogy az általa szuverén módon
választott tisztségviselőit
megfelelő módon elszámoltassa.

Erre támaszkodva lehet, sőt kell követelni, hogy a hazugságban lelepleződött
kormányzat és pártjai
távozzanak a hatalomból.
A kölcsönös hazudozáson alapuló társadalmi szerződést csak ilyen módon lehet
felszámolni.

Ez a következtetés egyaránt adódik józan ésszel gondolkodva és
korszakváltozásunk tudományos vizsgálatának eredményeként.
Minden egyéb magyarázat a (lokális) posztmodern diskurzus kitekerése.

A hazugságesemény - ami úgy éktelenkedik az országon, mint a corpus
delicti - agyonhallgatásával történő bármilyen elemzés csupán
de-/rekonstruálgatás.
Magyarán handabandázás.

Ajánlásként a római Cato Censorius állhatatosan hangoztatott mondását
fogalmazhatjuk újra.
Bármilyen ügyben történő parlamenti és közéleti felszólalást ezzel a
mondattal kellene zárni,
míg foganatja nincs:
Ceterum censeo adminstrationem sinistram-liberalem ablegandum esse.
(Egyébként az a véleményem, hogy a balliberális kormányzatnak távoznia
kell.)

Pethő Bertalan egyetemi tanár
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Juhász: Ami tegnap elég volt,
  2007-02-22 20:59:18, csütörtök
 
  Juhász: Ami tegnap elég volt, nem biztos, hogy ma is elég
Elhangzott 2007. február 21-én
2007. február 22., csütörtök 10:47


Kongresszus előtt a Magyar Szocialista Párt. Hétvégén, szombaton-vasárnap elméletileg sok minden eldől, gyakorlatilag - és lapinformációk, elemzések szerint - olyan sok minden azért nem. A szerda esti Háttér vendége volt Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke.



- Az elemzők azt mondják, hogy szinte példa nélküli, hogy hét tisztség kiadó és heten jelentkeznek rá. Mi szükség van tulajdonképpen tisztújításra, ha a jelöltek száma megegyezik az elosztható pozíciók számával?

- Mert nem minden jelölt ugyanaz, aki korábban volt, és a vezető posztokra történő jelölés nem fedi le a mostani vezetést, azaz változások lesznek. Az tény, hogy most hosszú idő óta először ugyanazon posztra nem jelölünk több embert. Ez azt jelenti, hogy a jelölés-előkészítési folyamat, ha tetszik, akkor sikeres volt - mondta Juhász Ferenc. A mostani jelölés részint ambíció hiányában, részint pedig azért alakult ilyen formában, mert a vezető tisztségviselők a közösség megelégedésére végezték a munkájukat.

- Az ambícióhiánynak lehet-e oka, hogy az emberek eleve nem nagyon szeretnének már pártközelben lenni, tehát az átlag emberek érdeklődése elfordult a politikától, kevesebben akarnak párttagok lenni?

- Általános probléma ma Magyarországon, hogy a politikai osztály megítélése a béka feneke környékén van, és ez nem jó. Nem jó az országnak, nem jó a demokráciának, de ezt tényként kell elfogadni. Gyakorlatilag nagy tagsággal rendelkező néppárti szervezetek nem nagyon vannak Magyarországon, ugyanakkor ez a kevés embert megmozgató, de mégis az ország életét formáló pártközösség, amely ma Magyarországon működik, az megfelelő terepet, lehetőséget biztosít a politikai ambíció kiteljesedésére. A politikai ambíció, ami adott esetben megjelenik különböző helyeken, az egyébként utat kér és utat talál magának, tehát nem kell attól félni, hogy előbb-utóbb az lesz a helyzet, hogy nem lesznek jelöltek, illetőleg nem lesz, aki a tisztségre jelentkezik. Most az a szituáció van, hogy ugyanazon tisztségre, ugyanazon posztra kevés jelöltet találtak, kevés jelölt pályázott. Ez az oka annak, hogy igazából a személyi kérdésekben a vezető pozíciók tekintetében nem lesz drámai helyzet a kongresszuson.

- Vegyük akkor sorba: lesz egy elnök, egyetlen jelöltjük van, Gyurcsány Ferenc. Ön szerint milyen arányban fogják megválasztani?

- Egészen bizonyosan nagyon magas arányban. Ugyanakkor meg arra is mernék tenni nagyobb összegű fogadást, hogy nem száz százalékosan. A szocialista pártban van hagyománya annak, hogy a jelöltekre, ha még egy jelölt is van, akkor is adnak proteszt szavazatot, vagy éppenséggel lehúzzák. Azt gondolom, hogy 85-90 százalék körüli arányban fogják megválasztani pártelnöknek a miniszterelnök urat.

- Két elnökhelyettes van, ön az egyik várományos, és Szekeres Imre a másik. Az egyik hetilap azt írja, hogy a miniszterelnök támogatását élvező Juhász egyébként pár hete elhárította magától a személyére szabott főállású pártszervezői feladatkört, mellyel a hónapok óta véres verejtékkel kialkudott forgatókönyvet írta váratlanul felül. Miért hárította el magától, már ha igaz ez az elemzés?

- Az elemzés nem téved, ugyanakkor nem hónapokon keresztül készült ez a forgatókönyv, hanem egy hagyományt követő magatartás alakult ki. Az elmúlt esztendőkben a szocialista pártnak volt ilyen típusú feladata, megbízott vezetője. Én azt gondolom, hogy új helyzet van, amikor is a kormányzati politika, illetve a párt nyitottságának, ha tetszik társadalmi bázisának szélesítése munkamegosztást, sok embert kíván. Egy emberre tevékenységében, felelősségében ráruházni ezt a munkát nem szabad, mert az részint eleve kudarcra van ítélve, részint másokat tehermentesít a konkrét munkavégzés alól. Azt gondolom, hogy egy csapatnak kell dolgoznia, egy csapatban mindenkinek megvan a meghatározott feladata. Nekem, ha megválasztanak, adott esetben hasonló, mint mondjuk egy ügyvezetőnek, de mégis, a munkavégzésben, a munkamegosztásban és a felelősségben azért közösen osztozunk.

- Valójában mit csinál az, aki szervezi a bázist, vagy aki mozgatja az alapszervezeteket, amihez sok személyes kapcsolat kell? Odamegy és rábeszél?

- Gyakorlatilag a szocialista párt tevékenységének - és általában a pártok tevékenységének - különböző metszetei vannak, mást végzünk országos szinten, hiszen ott az országos politikát szeretnénk formálni, abban szeretnénk részt vállalni. Más ez egy megyei szinten, ahol is a megyei közgyűlés a pártok megfelelő terepe arra, hogy az érdekeiket, értékeiket megpróbálják képviselni, és teljesen természetesen helyben önkormányzatok is vannak, ahol szintén a helyi, lokálpatrióta programot kell valamilyen úton-módon képviselni, vagy megfogalmazni. Ez mind-mind másfajta munkamódszer, másfajta feladat, és eközben mégis van egyfajta egység. Az egység az alapértékekben, a munkaformában, a magatartásformában van. Ezt az egységet kell egyébként ápolni, gondozni jó gazda módján, másrészt pedig teret, lehetőséget adni, hogy a helyi érdekérvényesítésben mindenki a maga módján a legsikeresebb lehessen.

- Tehát lesz három alelnök, egy választmányi elnök és marad a párt pénztárnoka, Puch László, akivel egy nagyon hosszú interjút közölt az Index. Az derül ki belőle, hogy bár sokáig úgy volt, mintha a párt pénztárnokának csökkenne a szerepköre, nőni fog. Milyen módon fog nőni?

- Lényegileg nem változik a szerepe. Sajtótalálgatások jelentek meg arról, akár csökkenni fog, akár nőni, a jelenlegi alapszabály, illetőleg a tervezett változtatás nem ad plusz jogosítványokat.

- Ha már szóbahozta az alapszabály-módosítást. Szintén sajtóforrások arról szólnak, hogy nem sikerült olyan mértékben megváltoztatni egyelőre az alapszabály tervezetét, mint amennyire szerették volna, mert nagyon sokan attól tartanak, hogy ez óhatatlanul a párt centralizálásához vezetett volna.

- Ezt határozottan cáfolom. A mostani tervezetünk gyakorlatilag a megalakulásunk óta legjelentősebb alapszabály-változást javasolja és ebben a pillanatban, ismerve a szervezetek álláspontját, nagyon jó esély van arra, hogy ezek jelentős része elfogadásra kerüljön. Attól izgalom az izgalom, hogy kétharmados döntés van, azaz önmagában egy politikai szándék, vagy egy vezetői akarat csak akkor tud érvényesülni, ha ez megfelelő támogatást kap. Nem lehet itt centralizálni, nem lehet itt valami központi vezéri akaratot érvényesíteni, hiszen a kongresszusi küldöttek kétharmadának egyhangú javaslata kell ahhoz, hogy valami végül is az alapszabályban módosításra kerüljön. Most úgy látom, hogy a pártreform elindításához szükséges feltételeket tudjuk megteremteni. Változnunk kell, azt kéri a kormány, azt kéri a politika az állampolgároktól, hogy naponta változzanak. Ugyanúgy igaz ez a politika tartalmára, minőségére és teljesen természetesen a pártokra és azok munkájára. Az, ami tegnap elég volt, nem biztos, hogy ma és holnap elegendő. Alapvetően egy intelligens akaratképzés és közös munkavégzés vezet bennünket. Az intelligens akaratképzés alatt azt értem, hogy végig kell vitassuk azt, hogy mit gondolunk a világról, Magyarországról, benne a mi szerepünkről, és mit kell csinálni egy baloldali pártnak. De miután ezt végiggondoltuk és megvitattuk, azt követően mindenkinek van ebben feladata, mármint a végrehajtásban, ugyanúgy az önkormányzati képviselőknek, ugyanúgy a megyei önkormányzati képviselőknek és ugyanúgy az országgyűlési képviselőnek is.

- Lesz-e szociáldemokrata értékek bizottsága, és ha lesz, akkor ez micsoda?

- Azt szeretnénk, hogy legyen, és úgy tűnik, hogy van erre fogadókészség. Ahhoz, hogy egy modern, gyors világban gyors döntéseket legyünk képesek hozni megalapozott elvi háttérrel, ahhoz szükséges egy ilyen testület, amely nem feloszlat, nem dönt, hanem kezdeményez, figyelemmel kísér és segíti a munkát. Az elnökség dönti el, hogy kik kerülnek be ebbe a testületbe. Arra van lehetősége, hogy azt mondja: gondoljátok át, hogy ezt és ezt helyesen csináltátok-e, ez és ez a programelem megfelelő-e a mai kihívásoknak, vagy éppenséggel az, amit a kormány csinál, megfelel-e a szociáldemokrata párt alapértékeinek, és erre vonatkozóan fogalmaz meg javaslatokat.

- Még van itt egy dolog, ami első nézésre antidemokratikusnak tűnik: a lépcsőzetes vétó. Vagyis, hogy a magasabb szintű szervezet az alacsonyabb szintű döntéseket meg tudja vétózni.

- Nem tudom, hogy egy modern politikai párt, amely alapvetően arra törekszik, hogy az akaratát érvényesíteni tudja párton belüli működés tekintetében, milyen módszereket használhat. Ismerünk egyet a legnagyobb ellenzéki párttól, ahol maga a pártelnök mondja meg azt, hogy helyben ki lehet, ki nem lehet, egymaga adott esetben feloszlathat, változtathat. Minálunk ilyenről szó nincsen. Nálunk a felsőbb döntéshozó fórumnak van lehetősége - megint csak kétharmados döntéssel - bizonyos kérdéseket, bizonyos döntéseket ha tetszik, akkor eliminálni, azt mondani, hogy nem jó, gondoljátok újra, és azt kezdeményezni, hogy közösen beszéljük meg, hogy mit csináljunk. Erre alapvetően a jelölési időszakban van nagyon nagy szükség, amikor is az érdekek nagyon szembe tudnak menni, mint ahogy erre volt az elmúlt időszakban is példa. De fordítva is igaz: nem hozhat felsőbb testület mondjuk alsóbb szervezetre, pártszervezetre, választókerületi közösségre olyan döntést, amely az ottani érdekekkel szembe menne. Vagyis, azoknak, akik helyben döntést hoznak, nem lehet olyan döntést hozniuk, ami a párt egészének érdekeivel szembemegy, és fordítva, a párt felsőbb testületei nem hozhatnak olyan döntést, ami a helyieket kizárná vagy a helyiek akaratával ellentétes lenne. Én azt gondolom, hogy a hatékonyságot ilyen módon lehet biztosítani demokratikus körülmények között. Nem szeretnénk a Fidesz példáját átvenni.

- Tíz éve nem volt ilyen népszerűtlen a párt, a támogatottsága a felmérések szerint 17 százalékon áll az összes választó körében. A kongresszuson foglalkoznak-e ezzel a kérdéssel, és van-e ötletük arra, hogy a tendencián változtassanak?

- A népszerűségvesztés nagy, de semmiféleképpen nem drámai. Mondja, hogy tíz évvel ezelőtt volt ilyen. A mostani kormányzati intézkedések, részint a stabilizáció és annak következményei, részint a meg nem értett, el nem fogadott, be nem mutatott és az eredményeit még produkálni nem tudó reformfolyamat számos emberben kelt ellenérzést. Ez sajnos kalkulált volt, ezzel számoltunk, ugyanakkor meg azt gondolom, hogy az elkövetkező időszakban, hogyha tudatosan és határozottan végigvisszük azt a politikát, amit elterveztünk, akkor ez sikerre vihet bennünket. Egy olyan alapot szeretnénk, amely az ország számára a perspektívát jelenti, egy sikeres, hatékony, az Európai Unióban versenyképes Magyarországot megteremteni, ami nem működik sikeres és hatékony, versenyképes állampolgárok nélkül, akik egyébként korrekt helyzetben vannak és gyarapodó közegben élnek.


Farkas Erika

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2007.01 2007. Február 2007.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 269 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1502
  • e Hét: 7234
  • e Hónap: 18345
  • e Év: 171841
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.