Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Könnygázt és vízágyút használt
  2007-03-15 21:23:30, csütörtök
 
  Könnygázt és vízágyút használt a rendőrség az Andrássy úton
2007. március 15. 18:51 MNO

Könnygázt, paprikaspray-t és vízágyút vetettek be a rendőrök a Vörösmarty utcánál a Terror Háza Múzeum elől kiszorított tömeggel szemben csütörtök este, miután a tüntetők kövekkel és üvegekkel kezdték dobálni őket - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

Az Izabella utca magasságában egy építkezésről építkezési anyagot hordtak ki az Andrássy út közepére a tüntetők. A tüntetők az Izabella és az Andrássy út sarkán rátámadtak az újságírókra, köztük az MTI tudósítójára is. Néhány fotósnak összetörték a fényképezőgépét.

Az MNO helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a rendőrség mindkét irányba lezárta az Andrássy utat. Az Oktogon és az Eötvös utca közti területen megközelítőleg 5-600 ember gyűlt össze, akik a kormányfő távozását követelik. Munkatársunk azt is elmondta, hogy a rohamrendőrök már egyszer felfejlődtek alakzatba, de nem indultak meg a demonstrálók felé.

A rendőrök rövid időre megálltak a Kodály köröndnél, feltehetően azért, mert nem volt elég egyenruhás a betorkolló mellékutcák lezárására. Néhány perccel később a tüntető tömeget oszlató rendőrök ismét megindultak. A tüntetők a Bajza utca magasságában felszedték a járdaszegélyt és a macskaköveket.
Ezzel egy időben egy nagyobb tömeg a Deák tér irányából indult el az Andrássy úton a Terror Háza Múzeum irányába.

A tüntetők többsége fekete álarcot, maszkot, illetve gázálarcot visel. Fejükre kapucnit húztak. Sok a fekete ruhát, fehér fűzős fekete bakancsot viselő szkinhed is. A tömeg folyamatosan provokálja a rendőröket, akik a nem sokkal korábban felállított kordonok mögött sorakoztak fel - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói. A tüntetők tojásokkal kezdték dobálni a rendőröket.

Az Andrássy úton kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Árpád-sávos zászlókat lengető tüntetők. Az Andrássy útnak a Terror Háza Múzeummal szemközti oldalán is gyülekeznek emberek. A tüntetők leállították a forgalmat az Andrássy úton.
A rendőrség kordonokkal teljesen lezárta a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéhez vezető utcákat.

Csütörtök délután a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületében állították elő a Deák térnél elfogott Budaházy Györgyöt, akit tavaly szeptember óta köröztek. A szeptemberi rendbontások miatt körözött férfi elfogásának hírére sokan a Fidesz nagygyűléséről távozó embereket kezdték biztatni arra, hogy vonuljanak az Aradi utcához Budaházy kiszabadítása érdekében.

MTI/MNO
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megérkezett Budaházy ügyvédje
  2007-03-15 21:20:34, csütörtök
 
  Megérkezett Budaházy ügyvédje, az orvost nem engedték be hozzá
2007-03-15 19:27 hírTV

Gaudi-Nagy Tamás, Budaházy védőügyvédje már megérkezett, őt beengedték az épületbe. A mai kihallgatás alkalmával meg szeretné tudni, hogy milyen kényszerítő intézkedést akar, előzetes letartóztatást, esetleg háziőrizetet.

Az ügyvéd azonban azt szeretné elérni, hogy szabadon engedjék Budaházy Györgyöt, és szabadlábon védekezhessen.

19 óra után nem sokkal Budaházy György felesége és édesanyja is megpróbált a kordonon belülre jutni, akik egy orvost is magukkal hoztak, mondván Budaházynak orvosságra van szüksége. Azonban mindezidáig nem engedték be őket.

Könnygázt már bevetettek, a tüntetők az újságírókat verik

A rendőrség koraeste felszólította a Terror Házánál összegyűlt embereket, hogy hagyják el a helyszínt. Több rendőrcsapat kitört a Terror Házától, az elkordonozott részről, és három utcányira leszorították a tüntetőket. Könnygázsprayt is használtak, de oszlatás még nem kezdődött.

Rengeteg rendőr sorakozott fel a tüntetőkkel szemben. Helyszíni tudósítónk látott gumilövedékes puskát és gránátkilövő puskát is. A tüntetők közül többen csúzlival válaszoltak a rendőrök kitörésére. Tudósítónk becslése szerint a tüntetők 1000-1500-an lehetnek, a rendőrök körülbelül 500-600-an.

A tüntetők több újságírót elvertek, azzal az indokkal, hogy ne fotózzák őket, ne fotózzák az arcukat.

A rendőrök nem viselnek maszkot, azonosító van rajtuk.

Gyorshír: teljes a rendőri készültség a Művészetek Palotájánál

Rohamrendőrök és kordon védi a Művészetek Palotáját, jelentette a hírTv tudósítója.

Amint elmondta, teljes a védelem és a készültség, senki nem mehet a környékre, a rendőrök 3-4 gyanúsnak vélt személyt igazoltattak. A kivezényelt rendőrökön már az új felszerelés és golyóálló mellény is látható, emellett azonosítószámokat is viselnek. A Művészetek Palotájába csak meghívóval lehet bejutni, a vendégek folyamatosan érkeznek, az épületbe a sajtó munkatársait sem engedik be.

Gyurcsány Ferenc itt mondja el beszédét, zárt ajtók mögött.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Terror Házánál gyülekeznek
  2007-03-15 21:17:32, csütörtök
 
  A Terror Házánál gyülekeznek Budaházy szimpatizánsai (+videó)

Gyülekeznek az emberek a Terror Háza előtt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közeli épületénél Budaházy György kiszabadítását követeljék - értesült a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Videók: Helyszíni tudósítás 2007. március 15. 18.00

Körülbelül 200 ember van a helyszínen, néhányuk Árpád-sávos zászlót lobogtat és kiabál. Nem sokkal ezelőtt egy kisteherautó is érkezett, rajta kihangosítóval. A rendőrség közben a NNI Aradi utcai épülete körül kordonokat állított fel és több tucat rohamrendőr van a kordonok mögött.

Budaházy Györgyöt csütörtökön délután igazoltatás során fogták el a rendőrök a fővárosi Deák téren. A férfit a BRFK speciális nyomozócsoportja az MTV-ostrom óta kereste. Eddig mindig túljárt már a hatóságok eszén: rendre interjúkat adott, szerkesztőségeket látogatott. Korábban tucatnyi rendőr gyűrűjében szónokolt a Kossuth téren, mégsem tudták elfogni.

FH
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismét ránk figyel a világsajtó
  2007-03-15 21:13:01, csütörtök
 
  Ismét ránk figyel a világsajtó
2007. március 15. FigyelőNet, MTI

Óriási feszültség övezi a magyar nemzeti ünnepet, amelyet az ellenzék arra akar kihasználni, hogy újraindítsa zavaró akcióit - írják belga és osztrák lapok. A BBC és az al-Dzsazíránál is vezető anyag Magyarország.

A legnagyobb hírcsatornák, a BBC-től az al-Dzsazíráig egyaránt vezető anyagként számol be a kormányellenes tüntetésekkel kísért magyarországi nemzeti ünnepről, emlékeztetve az október 23-i zavargásokra.

A BBC beszámol a szerdán talált Molotov-koktél-gyárról, a Fidesz délutáni ünnepi rendezvényéről, valamint a teljes rendőri készültségről.

A The Times Online azt emeli ki, hogy a magyarországi utcákon feltűnt történelmi árpádsávos zászló új politikai feszültségeket eredményezett az országban.

Az al-Dzsazíra tévécsatorna pedig arról számol be, hogy az ünnepi megemlékezek alatt jelentős számú tömeg tüntetett a magyar miniszterelnök és kormánya ellen, többek között "kommunista disznóknak" nevezve őket, és távozásra szólították fel. Az al-Dzsazíra is kiemelte a nagyfokú rendőri készültséget, emlékeztetve a tavaly őszi eseményekre.

A Reuters-en olvasható Több ezren tüntetnek a kormány ellen a nemzeti napon című cikk szerint a tavaly kezdődő - Gyurcsány Ferenc lemondását követelő - demostrációs hullámhoz kötődik a március 15-i tüntetés is. A hírügynökség beszámol arról, hogy a nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezéseket kormányellenes bekiabálások szakították meg. A Reuters arra is kitér, hogy az ellenzéki párt délután tartja majd a nagygyűlését, illetve a cikk arra is emlékeztet, hogy a tavalyi zavargások, tüntetések során összesen 800 tüntető és rendőr sebesült meg.

Az OÖ Online osztrák hírügynökség a beszámolójában a magasfokú rendőri készültséget emeli ki, mellyel a rendőrség egyrészt a tavaly őszi rendbontásokat akarja elkerülni, másrészt a szélsőséges csoportok megmozdulásait.

A belgák szerint félünk

A Le Soir nevű belga lap beszámolója szerint a kormány otthonmaradásra kérte a lakosságot, attól tartva, hogy a megmozdulások erőszakos összecsapásokká fajulnak, a nagykövetségek pedig az érzékeny belvárosi körzetek elkerülésére szólították fel a külföldieket. Maurin Picard emlékeztet, hogy a fő ellenzéki párt, a Fidesz - amelyet populista jobboldali erőként jellemez - nagygyűlést rendez az Erzsébet hídnál, s a kormány tart attól, hogy ez elfajulhat. A jobboldali ellenzék viszont azzal vádolja a kormányzatot, hogy szándékosan dramatizálja a helyzetet.

"E riasztó nyilatkozatok ellenére azonban a megfigyelők bíznak abban, hogy a különböző ceremóniák rendben fognak lezajlani. Egyrészt a zavargásellenes erők nagy hatást keltő felvonultatása a jelek szerint elriasztotta az embereket attól, hogy kimerészkedjenek az utcákra" - írja a lap, utalva egy közvélemény-kutatásra, miszerint a megkérdezettek 50 százaléka azt válaszolta, hogy otthon marad majd az ünnepen. "Emellett a közvéleményben már egyfajta fásultság érzékelhető a Fidesz szitkozódásai iránt" - idézi a belga újság egy Budapesten dolgozó külföldi diplomata véleményét. Amihez egy másik diplomata hozzáteszi: a hosszú és várhatóan napos hétvégén a budapestiek kirajzanak majd vidékre.

Kurier: riadókészültség Budapesten

Fokozott riadókészültségben a biztonsági erők Magyarországon címmel megjelentetett cikkben számolt be a bécsi Kurier csütörtökön a március 15-i ünneppel kapcsolatos várakozásokról. A független újság felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a napnak valójában ünnepnek kellene lennie, azonban mára túlsúlyba került az erőszak újbóli kitörése miatti félelem. Az egész országban riadókészültségben vannak a biztonsági erők, hogy a nemzeti ünnepre szervezett több mint 1200 rendezvényen megakadályozzák a rendzavarásokat. A Kurierban emlékeztettek arra, hogy tavaly októberben heves utcai összecsapások voltak a kormányellenes erők és a rendőrség között.

A lap szerint akkor Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz vezetője számított "befűtőnek", aki a mostani nemzeti ünnepre is mozgosított. A Kurier arról adott hírt, hogy most azért bírálták, mert a szimpatizánsokat az Erzsébet hídnál engedi összegyűlni, és emlékeztetett az ottani tavalyi összecsapásra. A lap arról számolt be, hogy a rendőrség az utóbbi napok házkutatásain fegyvereket helyezett biztonságba. Az osztrák újság keltezés és aláírás nélküli cikkében azt írta, hogy Magyarország kormánya szakítópróba előtt áll. Ennek lényege, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök végre tudja-e hajtani az államháztartás szanálását célzó reformokat, vagy Orbánnak sikerül a lakosságot e politika ellen feltüzelni és így megbuktatni a kormányfőt - emelték ki.

Der Standard : nagyfeszültség a forradalom napján

A szintén osztrák Der Standard című liberális napilap Nagyfeszültség a forradalom napján címmel közölte budapesti tudósítója beszámolóját. Ebben Gregor Mayer egyebek között arról számolt be: sok magyar tart attól, hogy a múlt év őszéhez hasonlóan ismét szélsőjobboldali kormányellenes erők rendzavarásaira kerülhet sor. Emlékeztetett arra, hogy a rendzavarások Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "hazugságbeszéde" következtében történtek. Kiemelte, hogy a ma is tisztázatlan körülmények között nyilvánosságra került beszédben a miniszterelnök elismerte: a választási kampányban nem a teljes igazságot mondták el a költségvetés drámai helyzetéről.

A cikkíró szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök és választásokon kétszer kudarcot vallott ellenzéki vezető megpróbálta felhasználni a hetekig tartó tiltakozásokat a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali-liberális kormánykoalíció megbuktatására. Utalt a tavaly őszi összecsapásokra s arra, hogy a szélsőségesek március 15-ére ismét rendzavarásokkal fenyegettek. A cikkíró felhívta a figyelmet arra, hogy összesen 1200 rendezvényről tud a rendőrség, azaz a tavalyinak a duplájáról. Orbán és jobboldali-radikális Fidesze is tömegrendezvényt tervez több tízezer résztvevővel. A tudósító úgy vélte: az összecsapásokkal kapcsolatban terjedő félelem ellenére úgy tűnik, csak kevéssé valószínű, hogy október 23. megismétlődik.

Az enyhülés jeleként értékelte Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármesternek a budapesti rendőrfőkapitánnyal tartott találkozóját és azt a kijelentését, hogy abban a kerületben nyugalomban és békében fognak ünnepelni. Az osztrák tudósító szerint Rogán polgármesterré választása óta határozottan távolságot tart a Fidesz vezetőjének folyamatos eszkalációs politikájától.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
In-Kal Security...
  2007-03-15 21:09:51, csütörtök
 
  In-Kal: a védett személy érdekében bármilyen eszköz felhasználható
2007-03-15 17:24 hírTV

Minden olyan eszközt fel kell használni, amellyel egy személy megvédhető - mondta el az InfoRádinak az In-Kal Security stratégiai igazgatója arra reagálva, hogy a Március 15-e téren esernyőkkel védték Demszky Gábor főpolgármestert.

A biztonsági szolgálatoknak a nemzeti ünnepek alkalmával különösen arra kell figyelniük, hogy az ünneplő tömeg és a résztvevők személyi és vagyonbiztonságát megóvják - mondta az InfoRádiónak az In-Kal Security stratégiai igazgatója.

Bökönyi István hozzátette: a tömegrendezvényeken előfordulhatnak egészségi problémák, de megjelenhetnek olyan személyek is, akik a vagyonbiztonságot veszélyeztetik, ilyenek a zsebtolvajok, vagy az autókat feltörők.

A rendezvényeken a védett vezetők biztonságát a Köztársasági Őrezred és a rendőrség biztosítja, a biztonságiak azonban segítséget nyújtanak az intézkedő rendőröknek, vagy figyelmeztetik őket, hogy beavatkozás szükséges - közölte a szakértő.

Az In-Kal Security munkatársa úgy véli: minden eszközt fel lehet használni egy személy védelme érdekében, amelyekkel megóvhatják a biztonságát.

Az esernyő is lehet védekezési eszköz, amelyet a biztonságiak általában eső ellen visznek, azonban felhasználható akár a bedobált tárgyak kivédésére is.

inforadio.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hatalom a végzete felé ...
  2007-03-15 21:06:26, csütörtök
 
  Orbán: a hatalom a végzete felé masírozik
2007. március 15., csütörtök 17:45 InfoRádió

A Fidesz elnöke szerint a szabadság magyar híveit a hatalom provokációjával sem sikerült megfélemlíteni. Orbán Viktor a párt március 15-i rendezvényén, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél mintegy 200 ezer ember előtt kijelentette: "minden világos elme látja, hogy a hatalom a végzete felé masírozik".

Orbán: nem hunyászkodunk meg az új arisztokraták előtt

A szabadság magyar híveit ma sem sikerült megfélemlíteni, a hatalom provokációja ellenére ismét összegyűltünk - jelentette ki Orbán Viktor.

A tavasz és a magyarok szabadságvágya ma is erősebbnek bizonyult, mint a hatalom ökölrázása - mondta a Fidesz elnöke. A nép akarata ellenére nem lehet kormányozni - tette hozzá.

Öt nemzedék választ el bennünket 1848 hőseitől. Már 17 éve, hogy vér és emberáldozat nélkül visszaszereztük a szabadságot - emelte ki Orbán Viktor, aki szerint "ha 1848-49 után nem törte meg szabadságvágyunkat a törvények sárba tiprása, akkor most sem hátrálunk meg a símaszkos rohamrendőrök elől".

"Nem hunyászkodunk meg az új arisztokraták előtt" - jelentette ki a Fidesz elnöke, hozzátéve: "a mai hatalom élen jár az állam lezüllesztésében, ezeréves bástyákat támad, pártcélokra használja a rendőrséget, a törvények felé helyezi magát".

"A hatalom a végzete felé masírozik"

Orbán Viktor szerint "minden világos elme látja, hogy a hatalom a végzete felé masírozik. Egyetlen országot sem lehet büntetlenül tönkretenni, éllovasból sereghajtóvá tenni". Az ellenzéki párt vezetője hangsúlyozta: felelni kell a törvénytelenül eltitkolt adatokért, a nemzetgazdaság tönkretételéért.

A márciusi forradalmárok a tetszhalálból támasztották fel a nemzetet, azóta tudjuk, hogyan kell győzni, azóta tudjuk, hogy mi magyarok győzelemre született emberek vagyunk - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor hangsúlyozta, azért gyűltek össze, hogy közösen kiáltsák világgá: nem tűrik el, hogy vesztessé nyilvánítsák a magyarokat.

A politikus feltette a kérdést: mit szóltak volna 1848-49 hősei a mai Magyarországhoz, ahol a kormány hadviselésbe kezdett a saját népe ellen? Orbán Viktor szerint '48 hősei egy emberként mondanák: "nem ezt akartuk, nem ezért kötöttünk kardot".

Orbán Viktor kijelentette: az ország bajaiért az új arisztokrácia a felelős, amely felelősség és teljesítmény nélkül élvez kiváltságokat. A Fidesz elnöke szerint a kormány mindenkinek azt üzeni: vesztesek vagytok, fizessetek, és maradjatok nyugton!

A volt miniszterelnök szerint eljön a pillanat, amikor mindenki megérti: az ország ügyei nem képezik a pártok hitbizományát, az a nép tulajdona. "A demokrácia ott van, ahol a nép, ha a nép az utcán van, akkor a demokrácia is ott van."

"Az új többségnek le kell győznie az új artisztokráciát"

A Fidesz elnöke szerint most nem az méricskélendő, mi a jobb- és mi a baloldal. "Most szabadság lesz, vagy önkény. Új többség vagy új arisztokrácia. Szabadság és jólét, vagy önkény és leromlás. Nincs más út, az új többségnek le kell győznie a kiváltságait védelmező új arisztrokáciát" - jelentette ki Orbán Viktor.

Magyarországon minden van, hogy az ember kielégíthesse igényeit, de annyi nincs, hogy kielégíthesse az új arisztokrácia kapzsiságát - mondta a pártelnök, aki hangsúlyozta: ők megtették, amit a demokratikus ellenzék megtehet.

Orbán Viktor szerint a Fidesz az önkormányzati választás után győzelemre vitte a népszavazás ügyét is. "Kivívtuk, hogy az emberek szabadon dönthessenek arról, amiről 2006-ban nem dönthettek. Becsüljük meg a népszavazás történelmi lehetőségét"- mondta a párt elnöke, aki szerint most az embereknek kell dönteniük, mert "a mi kórházaink, a mi családunk, a mi gyermekeink jövője, a mi hazánk sorsa forog kockán".

Futni, de gyorsan

"A népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában is, ha az a népakarat ellenére kormányoz, ha ez emberek létét veszélyezteti. Joga van, egy feltétellel: ha a népakarat kinyilvánításának minden alkotmányos eszközét igénybe vette, és a kormány elmulasztja alávetni magát a nép akaratának" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint sarokba szorult a koalíció, nem maradt számára más hely, mert mindent elveszített: hitelét, szavazóit, erkölcsi alapját. "Ezek után Európa minden kormánya lemondott volna, ők azonban foggal-körömmel ragaszkodnak székükhöz" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A népszavazás az utolsó alkotmányos eszköz, amellyel az emberek kinyilváníthatják akaratukat - közölte az ellenzéki párt vezetője. "Utána vagy azt teszi a kormány, amit az emberek akarnak, vagy elkergethető lesz" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: "onnantól fogva nincs több magyarázkodás, nem marad más számára mint futni, de gyorsan".

Ezért érdemes hittel és jókedvűen gondolkodnunk Magyarország jövőjéről - tette hozzá a Fidesz elnöke, aki szerint "nem kell harag, nem kell gyűlölet, Magyarországnak méltósággal és jókedvűen kell győznie, ahogy a tavasz győz miden évben a tél felett".

Schöpflin: tüntessük el a félelmet az országból!

A Fidesz európai parlamenti képviselője, Schöpflin György is a szabadság eszmeisége köré szőtte gondolatait. Sok vajúdás kellett a félelemmentes hatalomgyakorláshoz - hangsúlyozta a politikus. "Önmagában nem elég a zsarnokokat elkergetni, az emberek is alkotó elemei a demokráciának" - jelentette ki Schöpflin György.

"A félelem nem tűnt el, hanem újra és újra feléledt és azok, akik érdekeltek a fenntartásában, e célból régi új módszereket vetnek be" - jelentette ki, majd hozzátette: sokkal könnyebb a hatalom gyakorlása, ha azzal nem kell elszámolniuk. Ez a tartozás nem felesleges luxus, hanem szerves része a félelemmentes demokráciának - hangsúlyozta Schöpflin György.

"Tüntessük el a félelmet az országból!" - szólította fel az egybegyűlteket a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Landsbergis: legyenek bátrak!

"Csak a meggyőződésemet, a szeretetemet és a hitemet hoztam el Önöknek. Legyenek bátrak és a szabadság győzedelmeskedik. Isten áldja Magyarországot!" - hangsúlyozat beszédében Vytautas Landsbergis volt litván miniszterelnök.

Deutsch-Für: elegünk van a kordonokból

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke kijelentette: nincsenek örökké tartó hazugságok. "Börtönbe lehet zárni embereket, vasfüggöny mögé országokat, kordonnal börtönbe lehet zárni az ország főterét, de csak idő kérdése, hogy felszabaduljanak" - jelentette ki Deutsch-Für Tamás.

"Elegünk van a kordonokból, hogy el akarják venni a szabadságunkat, hogy kényük-kedvük szerint lefasisztázzanak bennünket" - mondta a Fidesz elnökének kabinetfőnöke.

"Lassan mondom, hogy szocialista pártelnök-miniszterelnök is megértse: elegünk van abból, hogy tönkreteszik a hazánkat" - jelentette ki Deutsch-Für Tamás, aki felszólította a tömeget: "mutassuk meg nekik, hogy hol lakik a magyarok istene!"

A fideszes politikus közölte: a szabad Magyarországon nem fognak ellopni egyetlen fillért sem, mert nem hagyjuk. "Loptak már eleget" - fogalmazott.

"Tavaly október 23-án nem volt forradalom Magyarországon, de leverték. Ma sincs forradalom, de nem engedjük, hogy leverjék" - közölte Deutsch-Für Tamás.

Mintegy kétszázezer ember

A távirati iroda becslése szerint mintegy kétszázezer ember gyűlt össze csütörtökön délután Budapesten a Fidesz által hirdetett nagygyűlésre.

A tömeg teljesen megtöltötte a Szabadsajtó utat és a Kossuth Lajos utcát egészen az Astoriáig. Sokan vannak a környező mellékutcákban. A tömegben nagyon sok nemzetiszínű és néhány árpádsávos zászlót látni.

A színpad mellett, a Szabadsajtó út elején lévő étteremben gyülekeztek a Fidesz politikusai, illetve a rendezvény vendégei. Látni lehetett Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát és Csoóri Sándor költőt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hazafias mozgalmat indít ...
  2007-03-15 19:49:13, csütörtök
 
  Hazafias mozgalmat indít a Jobbik
2007. március 15. 16:19 MNO

Új radikalizmus programot és hazafias nemzeti mozgalmat hirdetett a Jobbik Magyarországért Mozgalom csütörtökön Budapesten, a Vörösmarty téren tartott március 15-i ünnepségén.

A Bethlen Gábor nevét viselő program több mint ötven pontban fogalmazza meg az ország felemelkedését célzó intézkedéseket és javaslatokat - mondta Vona Gábor, a szervezet elnöke mintegy háromezer ember előtt.

Példaként említette, hogy a nemzeti lobogóhoz hasonlóan büntető törvényi védelem alá kívánják vonatni a Szent Koronát, a turulmadarat, valamint az árpádsávos zászlót, hogy aki a jelképeket meggyalázza, börtönbüntetést kapjon. A hazafias nemzeti mozgalom - amelynek keretében nemzeti őrsereget toboroznak - augusztus 20-án bontja zászlaját.

Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője beszédében azt mondta, "1848 volt az üzenete az '56-os forradalomnak és a mának, a lakájpolitikusoknak távozniuk kell. Nem cirkuszt, valódi parlamenti demokráciát akarunk". Az egykori '56-os halálraítélt az 1848-as 12 pontot mintegy aktualizálva egyebek között a cenzúra eltörlését, a rabolt vagyonok elszámoltatását, az uzsoraadók megszüntetését, a politikai foglyok szabadon bocsátását, Erdély autonómiáját követelte.

MTI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A haza veszélyben van"
  2007-03-15 19:37:36, csütörtök
 
  Bencze Áron "A haza veszélyben van"
Gondola 2007. március 15. 12:08


Több százan vettek részt a Fidelitas ünnepi megemlékezésén.
A rendezvényen Schmitt Pál és Szijjártó Péter szólaltak fel.

A Fidesz alelnöke arra hvívta fel a figyelmet, hogy 1848 után ismét
veszélyben a haza.

Schmitt Pál a hajdani Landerer&Heckenast nyomda előtti beszédében arra hívta
fel a figyelmet,
hogy március 15. egy legenda.

Mint fogalmazott ez a nap a szabadság legendája.
Benne van minden, ami a polgárság legnagyobb értékeit jelenti.
A jogot arra, hogy szabadon dönthetünk a sorsunkról.
A jogot arra, hogy szabadon gondolkodhatunk, hogy szabadon beszélhetünk.
A jogot arra, hogy a nemzet által választott, a nemzetért dolgozó felelős
kormány vezesse a hazát,
amelyben élünk.
A jogot arra, hogy ezt a kormányt, ha felelőtlen, számon kérhessük, és
elcsaphassuk.
És végül a jogot és kötelességet arra, hogy a nemzetnek mindenki egyformán a
polgára lehessen
- sorolta a Fidesz alelnöke.

Az egészségügy halálra ítélése

Véleménye szerint ma különösen szükségünk van március 15. példájára.

Ma megint veszélyben van a haza! - húzta alá, kiemelve:
nem idegen csapatok akarják fegyveresen elözönleni az országot.
Az ország a gazdasági összeomlás előtt áll.
Az államháztartás megroppant
Egyszerűen és közönségesen megmondva: öt esztendő alatt tönkrementünk.
Ez tény - szögezte le.
Hozzátette: most pedig azzal vakítanak minket azok, akik ezt a válságot
előidézték,
hogy több nemzedék által összehordott közös javainkat föláldozva
megmenekülhetünk ebből a bajból.

Nem átalakítják, hanem összedöntik a magyar egészségügyet, és nem csak
épületeit ütik dobra,
hanem a jövőt jelentő orvosképzést is kikészítik - jegyezte meg Schmitt Pál,
aki szerint családpolitika helyett betelepítéssel szeretnék megoldani a
multik munkaerőgondjait.
Mint közölte, a kis és középvállalkozók vállaira egyre újabb terhet raknak,
pedig ők adják a magyar emberek több mint felének a kenyeret.

Romániában nem kell félni

Kiemelte azt is, hogy a veszélyt mi sem bizonyítja ezt annál jobban,
minthogy 1990 óta először
a mai ünnepet a félelem árnyékában üljük.

Ott voltunk október 23-án az Astoriánál.

Láttunk békeidőben, a saját adóforintjainkon felszerelt és eltartott
rendőrség által bemutatott,
ránk támadó lovasrohamot,
szívhattunk könnygázt,
láthattunk menekülő öregeket,
anyákat és kisgyerekeket.
Láthattunk fejmagasságba kilőtt gumilövedékeket, könnygázgránátokat,
és láthattunk földön fekvő embereket és zászlókat
vadállati kegyetlenséggel taposó, rendőröknek látszó illetőket - jegyezte
meg.

A magyar közélet abszurd drámájának nevezte azt, hogy Erdélyben, Romániában,
a román rendőrök
távolságtartó felügyelete mellett szabadabban lehet az 1848-s forradalom
évfordulóját ünnepelni,
mint a gumilövedékekkel fenyegető rendőr-osztagok és a hatalmához mindenáron
ragaszkodó
miniszterelnök által fémjelzett anyaországban.

Merre van a szabadság?

Hol van az a szabadság, melyről 1848 fiataljai, a márciusi ifjak oly sokat
álmodtak?
- tette fel kérdését ünnepi beszédében Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke.
Hát először is ott, ahol az emberek választhatnak, mert van választási
lehetőségük.
Szabadság ott van, ahol a hatalom nem az új arisztokrácia érdekeit képviseli
és főleg nem kizárólag azt.
Szabadság ott van, ahol a hatalom az emberektől elnyert megbízatást nem
saját kiváltságainak növelésére használja.
Szabadság ott van, ahol a munka a tehetség és a szorgalom mindenki számára
képes megnyitni
a felemelkedés és erőlelépés kapuját.
És szabadság ott van, ahol az emberek szeretik azt a helyet, ahol élnek,
ahonnan nem vágynak világgá.
És persze ahonnan nem is küldik őket világgá az ország legnagyobb
tehertételének nevezve őket
- sorolta a lehetőségeket a politikus.

Nem ezért küzdöttek majd 160 éve

"Mindezzel ellentétben ott egyáltalán nincs szabadság, ahol kisstílű
ügyeskedők, politikai kalandorok,
milliárdos vagyonokat összeharácsolók, a magukat törvényen felülállóknak
képzelők,
vagy éppen gátlástalan hazudozók az arcunkba nevethetnek, mondván szabadság
van,
azaz nekik mindent szabad" - hangsúlyozta a Fidelitas elnöke,
kiemelve: ebből a magyar fiatalok, az új nemzedék képviselői nem kérnek!

Mint fogalmazott, 1848 fiataljai nem azért küzdöttek, hogy 2007 fiataljainak
újra az alapvető
szabadságjogokért kelljen megküzdeniük.
Már pedig kedves barátaim, nekünk magyar fiataloknak ki kell állnunk
szabadságjogainkért,
az 1848-as márciusi ifjak emlékéért.

Véleménye szerint az embereknek ismét ki kell állniuk, és világos választ
kell adniuk,
rabok legyünk vagy szabadok.

Szijjártó emlékeztetett a márciusi ifjak 12 pontjára.
Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 48-asok követelték a
sajtó szabadságát és pártatlanságát.
Mi is ezt követeljük! - tette hozzá.

"Követelték a felelős kormányt.
Mi is követeljük, hogy a kormány számoljon el mindazzal, amit tett, mondja
el nekünk hova tette, mire költötte adóforintjainkat!
A márciusi ifjak követelték a közös teherviselést.
Mi is követeljük, hogy az új arisztokrácia ne kiváltságait növelje,
ne vegye el az emberek utolsó fillérjeit is, miközben ügyeskedésével újabb
és újabb milliárdokat halmoz fel!

48-as elődeink követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását.
Mi is követeljük, hogy a hatalom ne korlátozza önkényesen alapvető
szabadságjogainkat!
Legyen béke, szabadság és egyetértés!
Béke lesz, ha lesz igazság.
Szabadság lesz, ha a hatalom nem vezényel brutális támadást saját népe
ellen.
És egyetértés lesz, ha az emberek végre demokratikus körülmények között
hozhatnak
döntést saját jövőjükről - tette hozzá.

http://www.gondola.hu/cikkek/53342
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Titokban" olvasták fel a ....
  2007-03-15 19:33:17, csütörtök
 
  ,,Titokban" olvasták fel a Gyurcsány-levelet Kolozsváron
[ 2007-03-15 ] Fotóval: http://erdely.ma/hirek.php?id=23226

"A Magyar Köztársaság üzenetének" felkonferálása után Szentpéteri István konzul egy levelet olvasott fel a kolozsvári ünnepség templomi részének keretében, melynek nem volt aláírója, de, mint utólag kiderült, a levél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenete volt.

A hagyománytól eltérően idén a Szent Mihály templomban olvasták fel a magyarországi kormányfő üzenetét, vélhetően azért, hogy elkerüljék a Gyurcsány-levél várhatóan több városban is bekövetkező kifütyülését. Ennek ellenére a református és az unitárius teológiai hallgatók a tavalyihoz hasonlóképpen tervezték fogadni az üzenetet (mikor is bevonták a zászlókat és a zászlórudak földhöz való ütögetésével szolgáltattak aláfestést, miközben hátat fordítottak), idén megtoldva azt - templomban lévén - a Tebenned bíztunk eleitől fogva kezdetű temetési zsoltár eléneklésével a szöveg olvasásának ideje alatt.

A tiltakozásra nem kerülhetett sor, a Gyurcsány-üzenetet ugyanis "a Magyar Köztársaság üzeneteként" vezették fel, melyről eleinte mindenki úgy gondolta, hogy a magyar köztársasági elnök ünnepi üzenete. Akkor vonták össze egyesek csak a szemöldöküket, mikor a szerző a nemzeti radikalizmus ostorozása közepette a "modern progressziót" jelölte meg a magyarság célkitűzéseként.

Minekutána aláíró neve nem hangzott el a dokumentum felolvasása végén, megkérdeztük a konzult, ki a levél írója, mire azt a választ kaptuk, hogy Gyurcsány Ferenc. Kérdésünkre, akkor miért nem hangzott el egyáltalán e név (szemben például a román kormányfőével), Szentpéteri István úgy nyilatkozott, erre nem volt szükség, mert a Magyar Köztársaság miniszterelnökének az üzenete volt felkonferálva. Jeleztük neki, hogy a miniszterelnök szó hiányzott a felvezető szövegéből, melyre az volt a válasza, hogy pedig azt kellett felolvasniuk, és ő úgy emlékszik, ezt is tették.

Úgy tudjuk, az ünnepségen felszólalóknak adott programon is a "Magyar köztársaság üzenete" szerepel, viszont megkérjük azt, aki mozgókép-, netán hanganyagfelvétellel rendelkezik az említett momentumról, vegye fel a kapcsolatot szerkesztőségünkkel.

Bagoly Zsolt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kicsi Anna sírkeresztje
  2007-03-15 19:27:15, csütörtök
 
  WASS ALBERT
Kicsi Anna sirkeresztje

Elmondom, hadd tudja meg végre a világ kicsi Anna igaz történetét.
A falu neve, ahol mindez történt, Mezőbölkény és a falu szélén van egy ócska, düledező gabonás, amelyik valamikor egy uradalomhoz tartozott. Az uradalom még az első világháború után megszűnt és a gabonás a község tulajdonába ment át, de már a község sem használta esztendők óta semmire, olyan rozoga volt. Ez alatt a gabonás alatt van egy pince. És ebbe a pincébe rejtették el a jó bölkényiek Bihorát, a kommunista kovácsot és Weiss urat, a zsidót.
Nem azért tették ezt, mintha az egész falu csupa kommunistából állott volna, avagy túlságosan szerették volna a zsidókat. Nem. Egyszerűen csak azt tartották, hogy Bihora is ember és Weiss úr is az, akik nem tehetnek arról, hogy az egyiknek elvette Isten a szép eszit és kommunistává tette, a másikat pedig úgy formálta, hogy zsidó legyen belőle. Mivel pedig a németek és a hozzájuk hasonló izgágák erősen vadásztak akkoriban erre a két féle emberre, hát a mezőbölkényiek fogták magukat s egy felleges éjszaka beköltöztették a kovácsukat, meg a zsidójukat az ócska gabonás pincéjébe. Levittek nekik két ágyat, meg két széket és egy asztalt. Petróleumlámpát is adtak hozzá, csak éppen a lelkükre kötötték, hogy ha világosságot csinálnak, elébb tömjék bé szalmával a pinceablakokat.
Amit tettek, legjobbkor tették a bölkényiek, mivel másnap reggel megjelent a faluban négy német katonaféle meg két csendőr és egyenesen Weiss urat keresték, meg Bihorát, a kovácsot. A kovácsnak családja volt otthon s azok megmondták, hogy az ember elment volt éjszaka s nem tudják hova. A csendőrök összekutatták a házat, végigkeresték a falut, de Bihorát nem lelték meg. Így jártak Weiss úrnál is. Neki ugyan nem volt családja, de ott meg a szomszédok vallották be, hogy bizony nem tudják mi lett a zsidóval. Ott volt, aztán egyszerre csak nem volt ott többé.
A németek szitkozódtak a maguk nyelvén, a csendőrök kerestek, estig ott ültek a falu nyakán, aztán elmentek. Két hétig majdnem minden második nap visszajöttek, megjárták az erdőket is, faggatták az embereket, aztán leszoktak Bölkényről rendre. Weiss úr, meg Bihora pedig ültek szépen és türelmesen az ócska gabonás pincéjében, melynek az ajtaján gyermekfejnyi nagy rozsdás lakat fityegett s annak a lakatnak a kulcsa pedig ott csüngött a kicsi Anna nyakában, az ing alatt.
Kicsi Anna a falu árvája volt és egy özvegyasszonynál lakott az alvégen. Ő pásztorolta a falu bárányit és a báránylegelő ott volt az ócska gabonás körül. Így került hozzá a kulcs. Ő volt az egyetlen, aki föltűnés nélkül ülhetett le naponta a magányos épület árnyékába, míg bárányai szorgalmasan tépegették az öles gyomnövények leveleit, melyek a düledező falak alját ellepték.
Minden hajnalban valaki más tért be az özvegyasszony házához batyuval a kezében és vitte kicsi Annának az ebédkosztot. Így volt ez eddig is. Éppen csak, hogy a batyuk lettek súlyosak és terjedelmesek, mióta Weiss úr meg Bihora a pincét lakták. Kicsi Anna pedig fogta a batyut, meg az elmaradhatatlan mogyorófapálcát s indult végig a falun, összeszedni a bárányokat. Nem egyszer találkozott ilyenkor össze a csendőrökkel, meg a német katonákkal, de azok rá se néztek. Mit is néztek volna egy vézna, sápadt, tizennégyéves leánykán, Akinek két szőke hajtincsében még csak pántlika sincs? Aki mezítláb tapossa a falu porát serény kis báránykák megett, színét vesztett ruhácskában, soványan és nagy-nagy bámuló kék szemekkel? Akinek hangját sem lehet hallani, aki olyan észrevétlen, amilyen csak az lehet, aki a falu árvája?
Kicsi Anna pedig kiterelte minden reggel a falu bárányait az ócska gabonás melletti báránylegelőre s leült az elhagyott épület alá. Odébb egy mélyedés volt a dudvák között, valamikor falépcsők voltak benne és ez a mélyedés vezetett le a pinceajtóhoz. Egy ideig üldögélt ott, aztán mikor látta, hogy sehol nem mozdul semmi a környéken, besurrant a mélyedésbe - ügyelve, hogy nyomot ne taposson az öles gyomok között - elővette ingéből a nagy rozsdás kulcsot és kinyitotta a pinceajtó lakatját.
- Adjon Isten jó reggelt - mondotta szelíden, amikor beadta nekik az aznapi batyut.
Az ajtón kinyújtottak ilyenkor egy korsót, azzal leszaladt a vízre, majd megkérdezte, hogy kívánnak-e még valamit. Néha pénzt adtak dohányra, olykor egy-egy levelet. A kovács megkérdezte, hogy mi van otthon, Weiss úr is kérdezett ezt-azt, aztán kicsi Anna újra rájok zárta az ajtót és visszament a bárányaihoz.
Napközben néha meghallotta a Weiss úr füttyét, olyankor körülnézett s ha nem volt senki, odaszaladt a pinceablakhoz. Izentek vele ezt-azt, megbízták, hogy mit hozzon holnap, s kicsi Anna becsületesen elintézett mindent. Olykor Bihora jött az ablakhoz és halk dörmögő hangon megkérte kicsi Annát, hogy énekelne odakint valamit, mert attól kellemesebben telik az a nyavalyás idő. És kicsi Anna ilyenkor énekelt. Szívesen tette, jól esett tudnia, hogy az ő cérnahangocskája is örömet okoz valakinek.
Nem is történt semmi hiba.
Egy este aztán végigszaladt a falun a hír: jönnek az oroszok! Messziről ágyúzást lehetett hallani és az embereket kigyűjtötte az izgalom a piacra. Akadtak, akik azt is tudták, hogy melyik falunál vannak már.
Másnap reggel, batyuátadáskor, elmondta kicsi Anna, hogy mit hallott a faluban.
- Felszabadulunk! - örvendett meg a két ember a pincében s erősen lelkére kötötték kicsi Annának, nehogy a nagy felszabadulásban róluk megfeledkezzék.
Hát ettől nem kellett féljenek. Az óvatos bölkényiek nagyon is számon tartották a maguk két emberét. Amikor úgy dél felé hallani lehetett már a puskalövéseket is és néhány fülig poros német végigzörgött lóhalálában rablott szekereken a falun, néhány esküdt, élükön a bíróval, kivonult ünnepélyes processzióban, de igen serényen az ócska gabonáshoz.
- Jöszte a kulccsal! - kiáltottak oda már messziről kicsi Annának.
Úgy nyitotta ki a bíró az ajtót, mint aki szertartást végez.
- Úgy na, mink magukat megsegítettük. Most aztán maguk segítsenek meg minket.
Boldogan szökött elő a pincéből Weiss úr, meg Bihora.
Sírva ölelgették a bírót, meg az esküdteket s fogadkoztak erősen, hogy haja szála sem görbülhet Bölkényben senkinek.
Még kicsi Annát is megölelgette a végin a kovács.
- Ne félj kislány - mondotta neki könnyben úszó szemekkel - mától fogva az én lányom vagy! Az ország lánya vagy! Az egész felszabadult kommunista közösség lánya vagy! Meglátod, miként hálálják meg a világ felszabadult proletárjai a jócselekedetet!
Aztán mentek nagy sietve, hogy fogadják illően a felszabadulást.
Hát oroszok, azok jöttek. Bár nagyrészük a fővölgyeken haladt előre, délutánra azért Bölkénynek is jutott belőlük egy század. Az emberek behúzódtak előlük a házaikba. Mert akármilyen felszabadulást is hirdettek a kovácsék, az egyenruhához mégsem volt túlságosan sok bizalmuk. Majd ha ezek odébb mennek, gondolták, majd akkor meglátjuk, mit kell ünnepelni.
Hanem azok nem mentek odébb. Megszállták a falut. Betódultak az udvarokra. Berúgták a házak ajtaját. Leütötték a falról a Krisztus-képeket. Ordibáltak, pisztollyal lődözték az ólbeli disznókat s a házakban rátámadtak a fehérnépekre. Egyszeribe megtelt a falu jajgatással sivalkodással, lőporfüsttel. Az emberek szaladtak a falu kommunistája után.De volt annak baja egyedül is. Ott vitatkozott a kapuban három muszkával. A muszkák hajtották kifelé a tehenét, ő meg magyarázott nekik.
- Én kommuniszt! Hallod, továris? Én kommuniszt! Stalin, Lenin, kommuniszt!
- Dobre, dobre - bólogattak a muszkák és elvitték a tehenet.
- Ponciusát ennek a világnak - mérgelődött a kovács - nem tudok beszélni velök! Hol van Weiss úr? Az érti a nyelvöket!
Szaladtak az emberek a kováccsal együtt Weiss úrhoz. De az már akkor ott ült egy autóban, valami tisztféle mellett s csak ennyit kiáltott vissza nekik:
- Szükség van reám a városban! Ha kell valami, forduljanak csak bizalommal a parancsnok elvtárshoz! Van mellette tolmács!
Azzal elrobogott. Akkor már egyetlen tébolyult sikoltás volt a falu. Tépett ruhájú asszonyok futkostak eszelősen búvóhelyet keresve. Véresre vert férfiak hörögtek az udvarokon. Röhögő, durva katonák vonszoltak hajuknál fogva sikoltozó leányokat. Valahol égett egy ház. Az emberek szaladtak a kováccsal a parancsnokhoz. Félórába került, míg megtalálták. Ott ült a plébánia szobájában, elterpeszkedve. Előtte egy kancsó bor. Két katona akkor taszigált be hozzá éppen egy síró leányt.
- Hő? - mordult rá a kovácsra, amikor az elébe toppant.
- Elvtárs! - kiáltott képéből kikelve Bihora - hogy tűrheti, amit ezek csinálnak? Én kommunista vagyok én...
A parancsnok odaintette a tolmácsot. Az rámordult Bihorára.
- Mi bajod van?
- Elvtárs! - fordult feléje kétségbeesetten a kovács, hogy végre talált valakit, aki megérti a szavát - én mint igaz kommunista magyar kérem magukat...
- Te kommunista vagy? - nézett végig rajta bizalmatlanul a magyarul beszélő pisztolyos ember.
- Igen, elvtárs! Húsz éve vagyok kommunista és ezek az emberek itt megvédtek, elrejtettek...!
- Mit tettél a kommunizmusért? - szakította félbe türelmetlenül a pisztolyos.
A kovács megzavarodott.
- Hogy...?
Azt kérdeztem, mit tettél? Miféle érdemeid vannak?
Hány embert öltél meg? Hány hidat robbantottál? He?
- Én? - húzta ki magát Bihora sértődötten - hallja-e én nem vagyok se gyilkos, se robbantós! Én becsületes, békés kommunista magyar vagyok! Munkás kommunista proletár vagyok én, elvtárs, becsületes ember! De ami itt folyik az szörnyűség! Az megcsúfolása Marx tanainak! Az!
- Mars ki! - üvöltött rá a tolmács, azzal fölkapta a parancsnok asztaláról a szíjkorbácsot és teljes erővel végigsújtott vele Bihora fején - mars ki disznó! Még bírálni mered, pimasz kulák létedre, hogy mit csinálunk! Mars ki!
Azzal ütötte, verte a szíjkorbáccsal, ahol érte. Bihora vakon támolygott ki a plébániáról. Érezte, hogy csurog arcáról a vér. De nem az fájt. Hallotta a háta mögött sikoltani a szerencsétlen behurcolt leányt, durva állati röhögést hallott és az fájt rettenetesen. Hogy ezek azok, akikre húsz évig várt. Akikben úgy hitt, mint a papok a maguk Istenében. Akik a szabadulást, az emberiessége, az egyenlő jogokat és a boldog békességet hirdették. Ezek azok!
Félre lökték. Belerúgtak. Csak támolygott vakon az utcán. Valaki elébe futott. Egy öregasszony.
- Bihora úr! Bihora úr! Jöjjön gyorsan! Jaj én Istenem, és Istenem, kicsi Anna...! Nyolcan is reámentek, arra a gyerekre! Jaj Istenem, jaj! Ilyet kellett megérjünk, jaj! Csak annyit hallott, hogy kicsi Anna. Megrázkódott ettől Pillanat alatt magához tért. Nem, ez nem szabad megtörténjék! Minden csak ez nem! Ha ez megtörténik, vége a világnak!
Rohant az alvég felé. Lihegve, hörögve csörtetett be a szűk kis udvarba. Az ajtó nyitva volt, szélesen, mint az olyan ajtók, ahonnan a rémség elűzte a gazdát.
Minden, csak ez nem! Fölkapott a fal mellől egy heverő karót. Bevágódott az ajtón. A szűk kis ház tele volt katonával. Gonosz vigyorgásokkal tülekedtek az ágy körül. A kovács közéjük ugrott a karóval.
- Kifele innen, disznók! Kifele! Bitangok! Aljasok! Kifele!
Leütötték hamar. Csizmák tapostak reá. Rúgások érték. Fejbe vágták. Még ájultan is ütötték, rúgták. Azt hitték, halott. Kidobták az udvarra. Hajnalban akadt reá a felesége. Úgy vitték haza saroglyán. Véres habot hörgött az egész falu, azon az éjszakán.
Kicsi Anna másnapra meghalt. Akkorra már odébb mentek a katonák, csak egy komisszár maradt utánok. Géppisztollyal uralkodott a plébániáról a felszabaduláson.
Pap nélkül temették kicsi Annát. A plébánost pincébe zárva őrizte a komisszár. Alig volt a temetésen valaki. Sok embert, asszonyt s leányt temettek még azon a napon.
Három hétig feküdt Bihora, a kovács. Akkor fölkelt valahogy, átvánszorgott a műhelybe és hosszasan matatott ott. Mikor kijött, vadonatúj sírkereszt volt a vállán. Nem nézett senkire, csak egyenesen a temetőkertbe ment. Megkereste a kicsi Anna sírját. Nagy nehezen felállította rá a keresztet.
A kereszt fájába bele volt égetve fekete betűkkel:
"Itt nyugszik Kicsi Anna és a szabadság"
Állt előtte még egy ideig és nézte. Talán imádkozott is. Aztán hazavánszorgott és visszafeküdt az ágyba.
Másnap hívatta Bihorát a komisszár. A temetőbe.
- Mi az ott? - ordított rá dühtől vörösen és rámutatott korbácsával a keresztre.
- Kereszt - felelte Bihora keményen.
- S neked meghalt a szabadság?
Bihora ránézett a komisszárra, egyenesen a szemébe.
- Nem csak nekem, elvtárs. Mindenkinek, aki itt él!
Már csattogott is a korbács Bihorán. Aztán elvitték.
Félév multával került csak elő. Elcsigázottan, nyomorékra verve. Akkor már egyetlen keresztfa sem állott a bölkényi temetőben. A komisszár ledöntette valamennyit. Mert a kereszt a reakció jelvénye s még a halottaknak sincs joguk reakcióhoz a felszabadulás országában.
Egy napon kis tölgyfacsemetét hozott be Bihora az erdőről. Egyenesen a temetőkertbe vitte. S ráültette kicsi Anna sírjára. Oda éppen, ahol a kereszt állott volt. A plébános úr ott sétált éppen a sírok között és meglátta a kovácsot.
- Mit csinál itt jóember?
- Keresztet ültetek kicsi Anna sírjára, plébános úr kérem.
Aztán látva a plébános csodálkozó arcát, hozzá tette még halkan.
- Ebből ácsolok majd keresztet egyszer, ha eljön rá az idő.
Nézte a plébános a kis tölgyfacsemetét s mellette a törődött arcú megvénült embert, aztán sóhajtott.
- Isten tudja, mikor lesz az, Bihora.
Az ember ott a sírnál ránézett a papra. Konok tűz sötétlett a szemében.
- Mentől későbben lesz, plébános úr, annál nagyobb és szebb lesz majd a kereszt!
- De akkor már csak annyit kell ráírjak - tette hozzá lassan - hogy itt nyugszik kicsi Anna. Mert a szabadság addigra föltámad.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2007.02 2007. Március 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 715
  • e Hét: 2425
  • e Hónap: 11029
  • e Év: 46970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.