Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A Nagyböjti ötödik hét
  2007-03-23 18:58:07, péntek
 
  A Nagyböjt ötödik hetét, szokás úgy is nevezni, hogy A Szenvedés els"o hete. Az ennek a hétnek a péntekét, - bár a zsinat utáni liturgia szerint ezt most nem ünnepeljük, - de A Fájdalmas Anya péntekének is szokták hívni, nevezni, ünnepelni. Azért, - f"oleg vidéken. - még ma is így ünneplik ezt a napot. Ezen a napon szokták végezni, A Mária hét fájdalma rózsafüzért. Az énekekben er"osebben kit"unik, a Fájdalmas Anyához szóló énekek is. Ilyen ének a Stabat Mater, amit annyi zeneszerz"o, sokféleképpen feldolgozott. De, feldolgozta Kodály Zoltán is, ugye akinek most emlékezünk halálának a negyvenedik évfordulójára. De, annyira ismer"os, hogy le is írom, teljes terjedelmében.

1./Áll a gyötrött Istenanyja,
Kín az arcát könnybe vonja
Úgy siratja szent Fiát.

2./Gyász a lelkét meggyötörte,
Kín és bánat meggyötörte,
T"ornek éle járta át.

3./Ó mi nagy volt ama drága
Sz"uzanya szomorúsága
Egyszülött szent magzatán.

4./Mennyit sírt és hogy kesergett
Látván azt a nagy keservet
Azt a nagy kínt szent Fián.

5./Ki ne sírna, melyik ember,
Hogyha ennyi gyötrelemben
Látja lankadozni "ot?

6./Ki ne sírna Máriával,
Hogyha látja szent Fiával
Szenvedni a szent Szül"ot?

7./Népét hogy megmossa szennyt"ol,
Látta tenger gyötrelemt"ol
Roskadozni Jézusát.

8./Látta édes egy-szülöttét,
Halálos nagy elepedtét,
Látta hogy halálra vált.

9./Szeretetnek szent kútf"oje,
Fájdalomnak éles t"ore
Járjon át a lelkemet.

10./Hogy szívembe lángra kelne
Krisztusomnak szent szerelme.
segíts néki tetszenem!

11./Én szívembe jól bevéssed,
Sz"uzanyám, nagy szenvedésed
S az átvertnek sebeit.

12./Gyermekednek, a sebzettnek,
Ki miattam szenvedett meg,
Osszam meg gyötrelmeit.

13./Add meg, Kérlek, hogy míg élek,
együtt sírjak mindig véled
S azzal, ki a fán eped.

14./A keresztnél véled állni,
Gyászban véled eggyé válni:
Erre "uz a szeretet.

15./Dics"o Sz"uze szent sz"uzeknek,
hadd ízleljem kelyhedet meg.
Add nékem fájdalmaid.

16./Add tisztelnem, add viselnem,
S nem feledem, holt Szerelmem,
Krisztusomnak kínjait.

17./Sebeivel sebesítsen,
Szent mámorban részegítsen
Buzgó vérével Fiad.

18./Hogy ne jussak ama t"uzbe,
Védj meg engem, drága Sz"uz, te.
Az ítélet ha riad.

19./Krisztusom, ha j"o halálom,
Anyád szeme rám találjon
És elhívjon engemet.

20./S hogyha testem porba tér meg,
Lelkem akkor a nagy égnek
Dics"oségét lelje meg!

Tehát, ezt jelentené, a következ"o Nagyböjti ötödik hét. Még hozzátartozik, hogy - bár nem kötelez"oen, - de a templomokban a Feszületek Corpusát, el szokták fedni viola szín"u lepellel. Ez az elfedés, egészen a Nagypénteki "kereszt leleplezéséig " tart. Ezzel a tettel, nem eltakarjuk Krisztust, hanem arra enged következtetni, hogy b"uneink miatt, nem érdemeljük ki, hogy nézzük, lássuk a Szent Testet. Egy másik magyarázata az, hogy valamikor a középkorban, annyira díszesek és ékszerekkel voltak telve a Feszületek, hogy a Nagyhét el"otti hétt"ol, eltakartak mindent, ami díszíti a Feszületet. A másik, ami erre a hétre szól az az V. Vasárnapi Szentmise. Az Örömhír Szent János Evangéliumából való. Az a rész, amikor az írástudók és a farizeusok egy házasság törésen ért asszonyt vezetek elé. ennek lényege, hogy Jézust próbára és ítéletre kényszerítsék a Mózesi törvény szerint. Jézus, persze mondott egy mára már szálló igévé váló mondatot, mégpedig;"Az vesse rá az els"o követ, aki közületek, b"un nélkül való!" Ezt, Jézus már csak azért is mondhatta, mert "O, valóban b"un nélküli. Azért igaz, ami igaz, a zsidók Mózesnak ezt a törvényét, nagyon gyakran kihasználta. Megunta az asszonyt, valakit megfizetett, és máris megtörtént a "házasság törés!" Innent"ol kezdve, az asszony sorsa, meg volt pecsételve. Jézus, a házasságról, egészen másképpen beszél. "O azt mondja, hogy már az is házasságot tör, aki b"unös szándékkal néz asszonyra! tehát, bátran kimondhatjuk, hogy Jézus volt az, Aki a n"ok védelmében legel"oször fellépett. Na akkor tartsunk most itt egy kis b"unbánatot. Nézzünk csak a lelkünk mélyibe! Miket nézegetünk?......... Miket beszélünk?........ Hogyan bánunk a családunkkal?...... ..... Megtettem.-é. mindent annak érdekében, hogy egybe tartsam a családomat?........ Megcsaltam.-é., a házastársamat?........ és gondolatban?......... Netán Szentségi házasságot kötöttem és mégis elváltam?.........De, miért?...... Az esetleges új házasságomban, ha van gyerek a régib"ol, azzal, azokkal hogyan bánok?....... Nevelem.-é. "Ot, "Oket is a Keresztényi Erkölcsök szerint?....... Törekedtem .-é. arra, hogy gyermekeimet a Keresztény Erkölcsök szerint neveltem?........ Egyáltalán törekszem.-é. magam arra, hogy a Keresztény Erkölcs szerint éljek?........

Teljes szívemb"ol bánom minden b"unömet,

mert azokkal a jó Istent megbántottam,

Er"osen fogadom, hogy az Isten segítségével a jóra törekszem,

a b"unt és a b"unre vezet"o alkalmakat elkerülöm! Ámen.

Nagyon érdemes ezeken gondolkozni. Ha egy jó Húsvéti gyónással mindezeket tisztázom, akkor nincs szükség pszihiáterre! Az Egyház öt parancsa közül a harmadik: "Évente gyónjál és legalább a hívéti id"oben áldozzál!" VIGYÁZZ!!! Az Áldozás az azt jelenti, hogy Krisztus testét és Vérét veszed magadhoz! Ü volt az, aki Önmagát adta értünk, b"unösökért! Csak úgy odaállni azért, hogy "na akkor itt a Húsvét, hát akkor megyek és megáldozom," ÍGY, NEM ÉRVÉNYES! Nem jön létre a Szentség teljessége, mert nem figyelsz oda arra, hogy mit teszel. Ezzel, csak azokhoz az írástudókhoz és farizeusokhoz tartozol, akik csak kiabálni és provokálni tudnak, hogy: "Mester, ezt az asszonyt házasságtörésen érték. Mózes azt parancsolta a törvényben hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?" Ha azt akarjuk,hogy tiszta legyen a lélek, akkor el"obb mélyen a lélekbe szállásunkra van szükség, hogy belülr"ol, azaz, a lélekben legyünk tiszták, és csak ha err"ol teljesen meg vagyok gy"oz"odve, akkor jöhet hozzám, a Mennyei manna, azaz, Jézus Krisztus. Az Istent"ol adott végtelen szeretetemmel küldi, a Miki.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És Magyarországon?
  2007-03-23 11:13:11, péntek
 
  "És Magyarországon ? ...

´Az elmúlt tíz évben 2500 embert gyilkolt meg az olasz maffia
NOL • Népszabadság Online • 2007. március 22.

Az olasz maffia 2500 embert, köztük 37 gyermeket gyilkolt meg az elmúlt tíz évben - közölték Olaszországban annak kapcsán, hogy idén már a 12. alkalommal tartották meg a szervezett bűnözés áldozataira való nemzeti megemlékezés napját.

A maffiagyilkosságok 70 százaléka büntetlenül marad, és a legtöbb esetben a bűncselekmény indítékára sem derül fény.

Mintegy 30 ezren vettek részt szerdán a legnépesebb emléknapi rendezvényen: civil szervezetek tiltakozó menetén, amelyet a szervezett bűnözés áldozatainak emlékére tartottak a dél-olaszországi, calabriai Polisentában. A megmozdulással az állampolgárok azon elvárásának szerettek volna hangot adni, hogy "teljes erővel" folytatódjon a bűnszervezetekkel szembeni fellépés. Vezetőjük bírálta a hatóságokat, amiért az utóbbi időben alábbhagyott a maffiával szemben a figyelmük.´
Forrás: www.nol.hu/cikk/439902/

´Harminc gazda lett öngyilkos
Kifosztottak - Premier a hírTV-n 2006. március 26.

Évek óta harcolnak pénzükért és életükért a hajdúsági állattartók. "Elvitték a libákat, és innentől kezdve mi pénzt nem láttunk" - állítja egy gazda, akitől a HajdúBét megvásárolta állatait, de nem fizetett értük.
Az elkeseredett gazdák a jogállamiságot emlegetik, és egyikük úgy véli, a csődtörvény arra jó, hogy a becsületes embereket kifosszák.
A gazdák közül 30-an elkeseredettségükben öngyilkosságba menekültek. Sokan még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is írtak, hogy segítsen: "Nagyon vártuk a választ, de ő nem segített. Nem az ő hatásköre..."

Az idén készült filmet a Hír Televízión láthatják először. Kifosztottak - Erdélyi János és M. Szabó Imre filmje.´
Forrás: www5.hirtv.net/?tPath=/belfold/&article_hid=90497

Kommentár: Magyarországon is nyugodtan lehetne az olaszországihoz hasonló tiltakozó menetet szervezni. Csak itt egy ország az áldozat."

R. B.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Április elsején: élőlánc a kór
  2007-03-23 10:53:19, péntek
 
  Április elsején: élőlánc a kórházakért!
________________________________________________________

(L)O.P.N.I. - vagy megőrizni?

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) március 31-én fogad utoljára betegeket. Dobra kerül az impzáns épület, amely 140 éven át szolgálta az elme és a lélek betegségeinek gyógyítását. Az itt folyó, világszerte elismert oktató, kutató és gyógyító munka jóvátehetetlen kárt szenved, szakmai közösségeket, kezelési és rehabilitációs programokat számolnak fel, megszakadnak a gyógyulás szempontjából létfontosságú orvos-beteg kapcsolatok.
Több mint hétszáz ágyat kellene más intézményeknek befogadniuk, ennek megfelelő szabad kapacitás azonban nem áll rendelkezésre, megteremtése milliárdos nagyságrendben terhelné a tárca költségvetését. Mert Budapesten nem a rosszul működő, és nem a kihasználatlan kórházak szűnnek meg, hanem azok, amelyek értékes telken, egészséges és esztétikus környezetben működtek. A tüdőszanatóriumnak a hegyi levegőhöz, a sérült lelkeknek a kerti sétányhoz többé nincs joga, ilyesmi csak magánbetegeknek, luxusingatlan-tulajdonosoknak jár.
Vajon kinek az érdekét szolgálja a kórházak kiárusítása? Kinek jut, és mennyiért fog elkelni a negyven hektáros park közepén álló műemlék-épület? A miniszter nem árulja el terveit, csak az épület kiürítését, a betegek eltávolítását sürgeti.
Az Élőlánc Magyarországért április elsején, vasárnap délelőtt 10 órakor az OPNI főbejáratához hívja mindazokat, akiket felháborít, hogy az egészségügy időszerű reformja helyett a kormány az ellátást korlátozza, az ingatlanokkal üzérkedik, és magánbiztosítók kezére játssza a társadalombiztosítás vagyonát, a járulékfizetők pénzét.
Az Országos Civil Fórum ugyanott szabadtéri sajtótájékoztatón ismerteti egészségpolitikai javaslatait. Felszólalnak a pszichiáter-szakma és a bezárt kórházak képviselői. Csak az OPNI dolgozóinak a szájára kerül lakat. Ők nem mondhatják el véleményüket a minisztérium engedélye nélkül. Hallgatásuk nem beleegyezés.
Segítsen, hogy a tiltakozás hangja eljusson az ország házáig!


Az Élőlánc Magyarországért elnöksége
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jöjj el, szabadság!
  2007-03-23 10:49:10, péntek
 
  "Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!"
József Attila


Az elvtársak megint könyékig turkálnak az alapvető emberi jogokban, de nem lelék azt!
Váltortatnának a gyülekezési jogokon!

8 órán keresztül, gondolják elég tüntetgetni..
Elképesztő!
Mégis, mi járhat a fejükben, ha arra gondolnak, hogy ellenük demonstrálnának az emberek, mert nem tetszik nekik, azok az intézkedések, amik őket gazdagabbá, a népet a mély szegénységbe taszítja?

Mit jelenthet nekik a demokrácia?
Ez bizony a legnagyobb átok lehet nekik!
Milyen égés lehet, hogy nem húzódnak be az emberek a lakásukba,-ha még megvan nekik,- és csendben tűrik a szegénységet?!
Ahelyett az utcán őket "lejáratva", az ország, világ előtt jól láthatóan tüntetnek ellenük?

Mivel az elvtársakat csak a felszín érdekli, gondolom, erről csak így gondolkodnak, ennél mélyebb értelmezésre nem is adják a vörös felhőbe bújtatott fejüket!

Hazafiasság, mi?

Egyre inkább kiderül számomra, a haza ott kezdődik, és végződik náluk, mekkora haszonnal fejezik be a mindennapjukat!
Se az ablakon, se az árnyékukból nem "gazdaságos" kitekinteniük!

104 millió forint kommunikációra?
De kinek komminukálnak?

Látnak e valamit a saját hasznukon kívül is?
Vagy ez a 8 óra engedélyezendő tüntetés arra lesz jó, hogy az elvtársak "kiszellőztesség" a fejüket, és ránézzenek az ellenőrzött tömegekre?
Sajnos a módszerváltás után itt tartunk!



Tudjátok-e, mennyit kértünk
Titeket,
Hogy irántunk emberiek
Legyetek,
Vegyetek be az emberek
Sorába...
Rimánkodott a szegény nép,
S hiába.
Petőfi Sándor

http://duft.extra.hu/?p=862
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Nagyerdő jövője - kozultáció
  2007-03-23 09:57:08, péntek
 
  A Nagyerdő jövője - konzultáció
2007. márc. 21.
Diószegi Sámuel Erdei Művelődés Háza Debrecen, Kartács u. 10.


A Zöld Kör, a Dél-Nyírség-Bihari Tájvédelmi Egyesület és a Lycium Kör a ,,NAGYERDŐ JÖVÖJE - Natura 2000" címmel egy konzultációt kezdeményez, melynek célja a Debreceni Nagyerdő, bővebben a Debrecen-Hajdúböszörményi tölgyes NATURA 2000 terület (HUHN 20033) sorsáról, fejlesztéséről történő egyeztetés.

A NATURA 2000 hálózat kialakításának deklarált célja a természeti értékek fennmaradásának biztosítása, amelyet különböző ösztönzőkkel és elvárásokkal összhangba kíván hozni az adott területen tervezett fejlesztésekkel és az ott folyó gazdálkodással.

Szándékunk a találkozóval kapcsolatban az, hogy értékeljük a jelenlegi állapotokat és megismerjük azokat az elképzeléseket, amelyek ismerete nélkül nehezen fogalmazható meg a Debreceni Nagyerdő és a kapcsolódó erdőségek jövője. Ehhez a természeti értékeink védelmét szem előtt tartó és lehetőleg minden érintett számára elfogadható, közös irányvonal fel vázolását szorgalmazzuk, amelynek csupán egy állomása lehet az általunk kezdeményezett fórum.

Az egyeztetésre ezúton invitáljuk az érintett önkormányzatokat, erdőgazdálkodókat, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságát, a Tiszántúli Környezetvédelmi Vízügyi és Természetvédelmi Felügyelőséget, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot, valamint az Állami Erdészeti Szolgálat Debreceni kirendeltségének képviselőit és nem utolsósorban néhány érintett civil szervezetet.

A konzultáció időpontja és helyszíne:

2007. március 21. (szerda) délelőtt 9 órai kezdettel
Diószegi Sámuel Erdei Művelődés Háza Debrecen, Kartács u. 10.

Tervezett program:

9.00 - 9.10 Köszöntő

9.10 - 9.30 NATURA 2000 hálózat, Debrecen-Hajdúböszörményi tölgyesek és az aktuális problémák
Felkért előadók: Gyarmathy István - Olajos Péter , HNP Ig. - D-Ny-B TVE

9.30 - 9.45 NATURA 2000 jogi vonatkozásai
Felkért előadó: Dr. Baranyi Tamás, DE ÁJK

9.45 - 10.00 A Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület és a Natura 2000 terület erdészeti kezelése, eredmények, problémák
Felkért előadó: Juhász Lajos igazgató, NYÍRERDŐ zRT. Debreceni Erdészet

10.00-10.15 A Debreceni Nagyerdő védelmének városépítészeti kérdései
Felkért előadó: Tóth Sándor főépítész, DMJV

10.15-10.30 A CIVAQUA Projekt jelenlegi állása
Felkért előadó: Kóthay László igazgató, TIKÖVIZIG

10.30-10.45 Tájékoztató az épülő 354-es útról és annak
természetvédelmi vonatkozásairól
Felkért előadó: f e l k é r é s folyamatban (NA zRt.)

10.45-11.00 Kávészünet

11.00-11.30 Korreferátum
Dr. Varga Zoltán tanszékvezető, Debreceni Egyetem és
Vargáné Dr. Sipos Julianna ny. osztályvezető, HNP Ig.

11.30-12.30 Hozzászólások, vita

12.30-12.40 A rendezvény zárása / sajtótájékoztató


Megjelenésére feltétlen számítunk. A konzultációval kapcsolatban bővebb felvilágosítással Molnár Attila, a Zöld Kör programvezetője szolgál (tel: 06(52)280-038, mobil: 06(70)337-2917, e-mail: attila@zoldkor.net


A találkozóra meghívottak:
- Debrecen Megyei Jogú Város: Szabó Miklós Bizottsági elnök, Tóth Sándor Főépítész, Jakab Norbert Környezetvédelmi előadó
- Hajdúböszörmény Város Önkormányzata: Kiss Attila Polgármester
- Hajdúhadház Város Önkormányzata: Béres László Polgármester
- Bocskaikert Község Önkormányzata: Szőllős Sándor Polgármester
- Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: Gyarmathy István Igazgató-helyettes, Olajos Péter osztályvezető, V. Sipos Julianna ny. osztályvezető
- Debreceni Egyetem: Dr. Varga Zoltán egyetemi tanár
- TIKÖVIZIG: Kóthay László Igazgató
- TKTVF: Rózsa László Igazgató helyettes
- ÁESZ Debreceni kirendeltség: Kiss János Igazgató
- Nyírerdő zRt.: Kaknics Lajos Vezérigazgató, Juhász Lajos Igazgató
- Hajdúböszörményi Erdőbirtokosság: Molnár Ferenc elnök
- Hajdúhadházi Erdőbirtokosság
- Civil szervezetek ( Zöld Kör, Dél-Nyírség Bihari TVE, Lycium Kör, TTT, MME )
- Debreceni Polgárőrség
- NA zRt.: Remenyik Kálmán Vezérigazgató
- Nagyerdő Vadásztársaság: Iván János elnök



www.zoldkor.net
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Titlakozunk a Budapest-Dakar r
  2007-03-23 09:55:06, péntek
 
  Tiltakozunk a Budapest-Dakar rali terve ellen!
[2007. Mar. 19. 13:24]

Nyílt levélben tiltakoznak környezetvédők a Miniszterelnöknél a tervezett a Budapest- Dakar rali megrendezése ellen többek között annak környezetszennyezése miatt.


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy a magyar kormány közpénzből is támogatni kívánja a Budapest-Dakar rali megrendezését, a hírek szerint legalább 500 millió forinttal, amely összeghez további fővárosi források is hozzáadódnának. Álláspontunk szerint a kormánynak meg kellene akadályoznia a projekt megvalósulását, ahelyett, hogy támogatná - ráadásul súlyos százmilliókkal.

Az eredetileg Párizs-Dakar nevű autós-motoros verseny ugyanis a kezdetektől fogva súlyos kritikák kereszttüzében áll. A verseny mindenekelőtt társadalmi-politikai okokból illegitim: Afrikában olyan területeken megy keresztül, amelyek lakosait nem kérdezték meg, akarnak-e a gazdag nyugatiak zajos, környezetszennyező és veszélyes szórakozásában részt venni. Persze, mint a hazai események mutatják, nem csupán Afrikában nem kérdezik meg az embereket erről.

A verseny továbbá - a L'Osservatore Romano közelmúltban megjelent vezércikkét idézve - véres és felelőtlen ámokfutás, amelynek 29 éves története alatt 49-en veszítettél életüket: ebből 24 versenyző és 25 civil. Tekintettel arra, hogy a versenyt évente egyszer rendezi meg, ez azt jelenti, hogy minden eseményre majdnem két halott jut - nem beszélve a súlyos sebesültekről. Úgy véljük, Magyarországnak nem egy ilyen erőszakos, a gladiátorok korát felidéző perverz szórakozáshoz kellene a nevét adnia. Magyarország és az ország imázsa ennél többet érdemel!

A Párizs-Dakar rali továbbá rendkívüli környezeti szennyezést és rombolást okoz. Először is, mint az autósportoknak általában, igen jelentős a klímaváltozásért is felelős széndioxid kibocsátása. Szimbolikusan jeleníti meg azt az erőforrásokkal pazarlóan bánó, környezetszennyező kultúrát, amelyet az emberiségnek meg kell haladnia. Hazánk már helyet ad egy Forma 1 futamnak is. Miért kell egy újabb környezetszennyező, rossz példát nyújtó projektet támogatnia, amikor Ön, Miniszterelnök Úr, a legutóbbi Európai Uniós csúcsértekezleten azt állította, hogy hazánk nem képes megfelelni az EU elvárásainak a klímaváltozást okozó gázok csökkentésére irányuló erőfeszítések terén? Mi ennek a szimbolikus üzenete? Vajon felelős magatartás-e ez Magyarországtól, amelynek egyébként elemi érdeke lenne az éghajlatváltozás megelőzése, hiszen a globális klímaváltozás következményei súlyosan fogják hazánkat érinteni?

A ralinak további drámai környezeti hatásai is vannak: a feltúrt, tönkretett természeti élőhelyek, az úton tömegével otthagyott roncsok, veszélyes hulladékok. A hírek szerint hazánk nem csupán pénzt költene a ralira, hanem a Bakonyban lehetőséget is adna egy közvetlen szakaszra. Várható, hogy a sivatagi extrém terepviszonyokra kialakított terepjárók, kamionok felbecsülhetetlen környezeti károkat, talajrongálást foknak okozni. Készült-e erről környezeti hatástanulmány? Ha igen, szeretnénk azt megismerni.

Végezetül cinikusnak gondoljuk, hogy éppen most, a kórház- és iskolabezárások idején, a költségvetési megszorítások mellett kíván ilyen célokra a kormány pénz költeni. Ebből a szempontból azt sem tartjuk elfogadható érvnek, hogy a turizmus révén az elköltött pénz megtérül majd. Egyrészt a költésre MOST kerül sor, amikor másra pedig nem jut elég pénz - az esetleges bevétel pedig a jövő zenéje. Másrészt úgy véljük, hogy ha mégis a turizmust kívánja a kormány fejleszteni, akkor annak vannak más útjai is. Emlékeztetnénk Miniszterelnök Urat arra, hogy 2007 a zöld turizmus éve! A környezetet kímélő, és a hazai kulturális hagyományokra épülő turizmus fejlődésén nagyot lendítene egy ilyen nagyságrendű támogatás.

Miniszterelnök Úr!

A Budapest-Dakar rali ötlete egy nem megfelelően végiggondolt koncepción alapul. Nyilván vannak Magyarországon olyan üzleti körök és olyan motorsport rajongók, akiknek ez tetszik. Önnek azonban Magyarország tágabb és hosszú távú érdekeit, a jó hírét, a hazánkhoz kötődő események szimbolikus jelentőségét és értékeit is szem előtt kell tartania. Meggyőződésünk, hogy alaposabb mérlegelés után Ön is arra a következtetésre jut majd, hogy a Budapest-Dakar rali hazánkhoz méltatlan kezdeményezés. Olyasmi, ami miatt szégyenkeznünk kell önmagunk és a világ jobbik fele előtt. Mi azt szeretnénk, ha Magyarország olyan dolgokban venne csak részt, amire joggal lehetünk büszkék gyermekeink szemében is. Miniszterelnök Úr, vonja vissza a ralihoz adott kormánytámogatást!

Boda Zsolt sk.,szóvivő Védegylet
Lajtmann Csaba sk.,programvezető Reflex Környezetv. Egy.
Pálfy András sk., elnökségi tag ART-ÉRA Kulturális és Környezetv.Egy
Miháltz Márton sk.,munkacsoport-vezető Zöld Fiatalok
Simonyi Gyula sk.,elnök BOCS Alapítvány
Molnár Antal sk.,elnök Zöld Kör,Hajdúböszörmény
Ilosvay György sk.,ügyv. elnök CSEMETE
Ámon Ada sk.,igazgató Energia Klub
Szendi Gábor sk.,elnök Esztergomi Környezetkultúra Egy.
Móra Veronika sk.,elnök ETK
Kovács Bence sk.,ügyv.igazgató Független Ökológiai Központ
Rohonyi Péter sk.,kampányfelelős Greenpeace Magyarország
Kiss József sk.,ügyv.elnök HOLOCÉN Természetv.Egy.
Szilágyi László sk.,elnök Hulladék Munkaszövetség
Ádám Ferenc sk.,ügyv.elnök KÖRLÁNC
Lukács András sk.,elnök Levegő Munkacsoport
Mező János sk.,koordinátor LMV! Aktivista Klub,Pécs
Farkas István sk.,ügyv. elnök Magyar Természetvédők Szövetsége
Tömöri Balázs sk.,elnök Messzelátó Egyesület
Sallai R. Benedek sk.,ügyvezető NIMFEA Természetv. Egy.
Pánovics Attila sk.,elnök Pécsi Zöld Kör



Kapcsolódó anyagok:

Nem álom a rémálom - Budapest-Dakar rali 2010-től?
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Több évitzedes szennyezés
  2007-03-23 09:46:03, péntek
 
  Több évtizedes szennyezés
[2007. Mar. 15. 07:19]



A Monsanto multinacionális növényvédőszer-gyártó vállalat évtizedekkel ezelőtt a környezetre és egészségre veszélyes hulladékát több ezer tonnányi mennyiségben kiépítetlen dél-walesi hulladéklerakókba szállíttatta. A 30 évvel ezelőtt eltemetett mérgek még ma is szennyezik a talajvizet és a levegőt.



Az angol Környezetvédelmi Ügynökség szerint az ország - dél-Walesben található - legszennyezettebb területének megtisztítása mintegy 100 millió fontba (35-40 milliárd forint) kerülne. A vizsgálatok szerint az illegális lerakókból 67 különféle mérgező vegyi anyag szivárog, melyek között megtalálható a dioxin, a PCB és az Agent Orange és származékai.

A hatóságok már hosszú ideje tudtak a szennyezésről, de nem tettek semmit annak felszámolása érdekében. Annak ellenére folytatódott a PCB gyártása és lerakása, hogy a cég 1953-as vizsgálataiban a PCB-t közepes dózisban kapó patkányok több mint fele elpusztult az anyagtól.

Forrás: Guardian
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A ... biógazdálkodás halála
  2007-03-23 09:43:39, péntek
 
  A géntechnológia a biogazdálkodás halála?
[2007. Mar. 15. 07:55]


A hazai biogazdálkodás egyelőre megmenekült a génmódosított növényektől, a brüsszeli döntés azonban még nem jelent tartós védettséget. Egyrészt az Európai Bizottság még egyszer kezdeményezheti a határnyitást, másrészt - ami veszélyesebb - , Magyarország akár önként engedhet a GMO-lobbi nyomásának. A greenfo utánajárt, mit is veszíthet egy biogazda...



Csupán néhány meghatározott és nem túl erős növényvédőszer használatát engedi meg az ökológiai, vagy közismert néven biogazdálkodás. A nyugati országokban és most már hazánkban is egyre keresettebbek a biotermékek, melyek nem tartalmaznak vegyszermaradványt, beltartalmi értékük, vitamin- és nyomelemtartalmuk messze magasabb, mint hagyományos gazdálkodás esetén. A biotermesztés egyik alapja, hogy kizár bármilyen genetikailag manipulált fajtát - magyarázta Roszik Péter, a ökológiai termesztést tanúsító és ellenőrző szervezet, a Biokontroll Hungária Kht. ügyvezetője.

A biogazda nagy áldozatot hoz, míg a 2,5-3 éves átállási idő alatt ugyan betartja a szigorú termelési feltételeket, de még mindig szokványosként értékesítheti a terményt. A gazda csak azután viheti piacra igazi biotermékét, hogy kiérdemelte a biotermesztői tanúsítványt. Ezt követően a szervezet folyamatosan kontrollálja, teljesülnek-e az előírt feltételek.

A génszennyezés valós problémát jelent az ökológiai gazdálkodásnak. Mivel nem megengedett, hogy a termény transzgéneket tartalmazzon, ha a szúrópróbaszerűen bevizsgált mintában találnak, az már továbbiakban nem minősül bioterméknek. Az idegen géntartalmat a mai labortechnikával 0,1 százalékos jelenlét felett tudják kimutatni nagy biztonsággal. Ha tehát ennél nagyobb a szennyeződés, hagyományosnak, ha pedig a 0,9 százalékot is meghaladja, már csak GMO-nak minősül a termék.

A biokukorica ára a termelő telephelyén tonnánként 54-55 ezer, a szokványos (nem bio) esetében 31-32 ezer forint körül alakul, a GMO-s gyakorlatilag értékesíthetetlen. A bionál hektáronként 7, a hagymányosnál 8 tonna körüli hozamokkal lehet számolni.

Ha a bioterményt szokványossá minősítik vissza, hektáronként 162 ezer, ha GMO-vá és egyáltalán értékesíthető, 224 ezer forintnyi a veszteség. Ehhez jön a tételenként 20-110 ezer forintos vizsgálati díj - számolt Roszik Péter.

Spanyolországban 1998 óta termesztik az amerikai kukoricahibrideket, a fajták száma mára elérte az 52-t. Az ibérai biogazdák egyharmadánál kimutatták az idegen gént. A magyar agrártámogatási rendszer a belső aránytalanságok miatt sem kedvezett az elmúlt két évben az ökotermelőknek, ez megmutatkozik a vetésterület kismértékű csökkenésében is. Ma mintegy 130 ezer hektáron, a mezőgazdaságilag művelt terület 2 százalékán folytatnak biogazdálkodást. Az agrártárca tervei szerint ez az arány 2013-ra legalább 5 százalékra emelkedik.



Bohus Anita greenfo


Kapcsolódó anyagok:

A géntechnológia elválaszthatatlan az agrár-biotechnológiától
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sziki Őszirózsa Tanösvény
  2007-03-23 09:41:35, péntek
 
  Átadták a Sziki Őszirózsa Tanösvényt
[2007. Mar. 15. 08:33]


Felújította a Sziki Őszirózsa Tanösvényt a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A 10 felújított táblával, három madármegfigyelő-kilátóval ellátott megújított SZIKI ŐSZRÓZSA TANÖSVÉNY a szikes tavak és pusztai területek látványosságait mutatja be, amely március 15-étől látogatható Fertőújlak térségében.


A tanösvényen most megfigyelhető értékek:

- A Fertő-menti szikes tavak fészkelő és vonuló madarai, de még itt vannak a telelő szárnyasok is, továbbá a Fertő nádasában fészkelő madarak jó része is megfigyelhető, hiszen itt táplálkoznak. Most március idusán így még együtt láthatóak a fészkelő nyári ludak a telelő vetési ludak és nagy lilikek több ezres tömegeivel, megérkeztek a bíbicek, gulipánok, vonulnak a nagy pólingok, itt vannak a böjti récék, a nagy kócsagok, a dankasirályok stb...


A fertő menti gyepeken a napokban előjöttek az ürgék üregeikből, és természetesen a magyar szürkemarhák és rackajuhok is megszemlélhetőek (igaz, még csak a telelőhelyükön az ún. Hídi major térségében, a tanösvény kiiduló pontjától nem messze.)

Botanikai érdekességek majd csak a vegetációs idő beindulása után, de leginkább nyár végén, ősz elején lesznek csak (elsősorban a szikes növények, sziksófő, szíki őszirózsa, továbbá néhány nagyon látványos tomeges szép növény, mint az osztrák len stb...)


A tanösvény Fertőújlak térségében a Hansági-főcsatorna ún. Fertő-széli zsilipjénél kezdődik, és úgy a kerékpárosok, mint a gyalogosok számára látogatható. (Sarródtól 5km-re északra)

Sarródon, a Kócsagvárban ingyenes, térképpel ellátott túrasegédletek szerezhetőek be nemcsak a tanösvény közvetlen környékét jelentő Fertő-táj K-i területeiről, hanem még másik öt potenciális nemzeti parki kirándulási helyszínről magyar és német nyelven.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zöldek országos találkozóján
  2007-03-23 09:35:45, péntek
 
  Sólyom és Szili a zöldek országos találkozóján
[2007. Mar. 17. 11:05]



Kecskeméten tartják a zöld szervezetek XVII. országos találkozójukat. A program során környezet- és természetvédelmi szakmai témák kerülnek megtárgyalásra. Tegnap az OT vendége volt Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.



Sólyom László szerint a környezetvédelmi mozgalom változik, ma már létszámában, struktúrájában, szakosodásában jelentős tekintéllyel bír, komoly szakmai tevékenységgé alakult - mondta a köztársasági elnök tegnap délután Kecskeméten a Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek XVII. Országos Találkozóján. A mozgalomból eltűnt a hóbortosság, nemzetközi kapcsolatai, nyert és vesztett ügyei, komoly változást hoztak a zöld szervezetek életében, elismertségében - mondta előadásában a köztársasági elnök, aki hangsúlyozta, hogy minden segítséget próbál nekik megadni, korlátozott lehetőségei ellenére.

Óriási változásként értékelte, hogy a politika kikopott a zöld mozgalmak mellől. Példaként említette a Duna Mozgalmat, mely résztvevőinek kisebb része volt gátellenes, a többség a politika elleni tiltakozásként csatlakozott a civil kezdeményezéshez. Változásként értékelte, hogy a korai időszak protestáló mozgalma mára előrenéző, tervező, s a jövő generációért felelősséget vállaló szervezetté alakult.

Sólyom László kiemelte, hogy a zöld mozgalmaknak még mindig egyfajta "szabadságküzdelmet" kell folytatni az információszerzés területén, melynek ma már legnagyobb gátja az üzleti szféra. A Paksi Atomerőmű körüli titkolózás jó példa erre - mondta. A köztársasági elnök véleménye szerint a jelenlegi helyzetben a civil szféra lehetőségei megnőttek, mert a "pártpolitikában való bizalom alacsony, melyet a pártok megszolgáltak". Most itt van a nagy űr, ahova be lehet törni - tette hozzá. A köztársasági elnök kiemelte: mivel a zöld szervezetek nem törnek hatalomra, ezért nem a taglétszám a fontos, hanem az, hogy milyen szakszerűen képviselik a környezetvédelmi ügyeket. Sólyom László beszélt arról, hogy az állam által létrehozott civil szervezetek "szörnyszülöttek, jó trükkök, de nem mind rossz, mert vannak kivételek is".

A résztvevőket köszöntötte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki kiemelte, hogy a következő hét évben kétezer milliárd forint pályázati lehetőség áll a környezet- és természetvédelem rendelkezésére a különböző uniós forrásokból. Ha megfelelően használjuk fel a támogatásokat, akkor ennek meg kell látszania Magyarország környezeti állapotán - tette hozzá a miniszter.

A XXI. században nem a fenntartható fejlődés, hanem a harmonikus fejlődés a legfontosabb kérdés - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki szintén vendége volt tegnap délután a zöldek találkozójának.



Nem lehet csakis és kizárólag abból kiindulni, ami a verseny és a gazdaság kizárólagosságát jelenti, hanem nagyon jól érzékelhető, nem csak Magyarországon, hanem a világ társadalmaiban is, a társadalmi polarizáltság elviselhetetlen foka - jelentette ki házelnök. A szociális- és társadalmi kérdések legalább ugyanolyan fontosak, mint a gazdasági kérdések, de a klímaváltozás hatásait figyelve az ökológiai problémák is előtérbe kerülnek - fűzte hozzá Szili Katalin. Véleménye szerint, negyedik pillérként a kultúrát is a harmonikus fejlődés közé kell emelni.

A házelnök a kultúra területén a fogyasztási kultúrától kezdve beleérti azt is, ahogy élünk, ahogy használjuk a körülöttünk lévő világot. Ha ezt a négy szempontot ötvözni tudjuk, akkor egy harmonikus fejlődést tudunk létrehozni. Ahhoz azonban, hogy a harmonikus fejlődés valósággá váljon, szükség van egyfajta paradigmaváltásra, és szemléletváltásra.
További képek sajtószobánkban >>>

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2007.02 2007. Március 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 33
  • e Hét: 1743
  • e Hónap: 10347
  • e Év: 46288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.