Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Politizáló papok, papoló polit
  2007-05-28 22:47:59, hétfő
 
  Politizáló papok, papoló politikusok
Balás Béla: Kalandra hív Krisztus

>>

Nyomtatható verzió
Továbbküldés drótpostán

Balás Béla kaposvári püspök új könyvét két rövid részlettel mutatjuk be: Surján László választotta ki és tette ezeket közzé az mkdsz.hu honlapon. A politika és a kereszténység viszonyáról beszél itt "Beton atya".

"A politizálás a szó eredeti értelmében a szeretet művészete, élet másokért. Már Arisztotelész is foglalkozott vele, láttatva a nagy összefüggéseket. Az ő gondolkodásrendszerében a filozófiának vannak elméleti ágai: a logika, a fizika, matematika, és vannak gyakorlati ágak, ide tartozik az etika, az ökonómia, a politika. Tőle tanulva gondoljuk végig, hogy nézne ki a világ, ha valaki szégyellné a matematikát, mondván, nem fontos ilyesmivel foglalkozni. Abban a pillanatban megbénulna a tudomány, leállna a közlekedés, megzavarodna a kereskedelem, lehetetlenné válna a földi élet. Ahogyan nem lehet, kidobni a matematikát, ugyanúgy nem lehet letagadni sem az etikát, sem a politikát.

A politikusoknak a szeretet hercegeivé, művészeivé kellene válniuk. Nem a szélhámosokról, a romlottakról kell megítélnünk a politikát. A matematikusok sem arról híresek, hogyan gazdagodtak meg, hol csaltak."


"Korunk számos zaklatott jelensége közül az egyik legjellemzőbb, hogy a politikából eltűnt a spirituális tartalom. Nemrégiben egy televíziós műsorban elhangzott, különös világban élünk, a politikusok papolnak, és a papok politizálnak. Eltekintve a mondat bántó felhangjától, visszakérdeznék: mit kellene tennünk? Nem az lenne a normális, hogy a politikus papi szívvel beszéljen, mert nemcsak közgazdaság létezik a világon, hanem számtalan más érték és halhatatlan lelkek. Nemcsak deficitek és energetikai problémák, hanem negatív szellemek is ellepik a világot, s végre tudomásul kellene vennünk: amit a teológia mond, az véres valóság.

Ugyanakkor a papoknak mélyebbre kellene ereszkedniük az emberi gondok megértésében. Milyen jogon lebeg egy pap mások fölött, amikor Jézus együtt éhezett az éhezőkkel, magokat rágcsálva ment faluról falura, s bajlódott a gyerekekkel, beteg asszonyokkal. Mesterünk a periférián mozgott egész életében, katedra és trón nélkül. A pap milyen jogon játszik urat és fennköltet? Nem kéne egy csipetnyivel többet törődnünk másokkal, vagyis politizálnunk? Ennek szellemében az említett tévéműsor egészen bölcset mondott."

(Szent István Társulat, 2007)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismeretlen szerző: Attól függ
  2007-05-28 22:41:48, hétfő
 
  Ismeretlen szerző: Attól Függ...

Egy kosárlabda az én kezemben kb. 19 dollárt ér.
Egy kosárlabda Michael Jordan kezében
Kb. 19 milliót.
Attól függ, kinek a kezében van.

Egy teniszütő az én kezemben nem ér semmit.
Ha a teniszütőt Gabriella Sabatini fogja,
Akkor megnyeri a világkupát.
Attól függ, kinek a kezében van.

Egy bot az én kezemben arra jó,
hogy elkergessem a kutyákat.
Egy bot Mózes kezében kettéválasztja a hatalmas tengert.
Attól függ, kinek a kezében van.

Egy parittya az én kezemben: gyermekjáték.
Egy parittya az ifjú Dávid kezében
Hatalmas fegyver.
Attól függ, kinek a kezében van.

Két hal és öt kenyér az én kezemben egy halas szendvics,
a tízóraim.
Két hal és öt kenyér Jézus kezében: jóllakat ezreket.
Attól függ, kinek a kezében van.

Szögekkel a kezemben elkészíthetek egy madáretetőt.
A szögek Jézus kezében,
megváltást hoznak az egész világnak.
Attól függ, kinek a kezében van.

Tedd le törődöttségeidet, félelmeidet, aggodalmaidat,
reményeidet, álmaidat, családodat és kapcsolataidat
az Isten kezébe, hiszen tudod:
Attól függ, kinek a kezében van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötven dühös ember a fórumon
  2007-05-28 22:39:50, hétfő
 
  Ötven dühös ember a fórumon
2007-05-28 16:31:47 elnök

Az M5-ös autópálya bevezető szakaszára zajvédő fal építését követelők múlt heti fórumán ötven pesterzsébeti és kispesti lakos hallgatta meg dr. Biczi Tamás ügyvédet a főváros ellen indított perek állásáról.

A fórumot az Egészséges Pesterzsébetért Egyesület (EPER) szervezte.
Zólyomi Mátyás önkormányzati szakértő, az egyesület elnöke arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az ombudsman állásfoglalása jogalapot nyújt a főváros ellen indított perekhez. Ő ugyanis kinyilvánította azt, hogy az alkotmányban is rögzített egészséghez való jog minden egyéb érvnél erősebb.

Az EPER tehát felkért egy ügyvédi irodát, hogy vállalja a zajvédő fal hiánya miatt szenvedő lakosok képviseletét. Dr. Biczi Tamás szerint vagyoni és nem vagyoni kártérítési pert indíthatnak azok a Nagykőrösi úti lakosok, akik az engedélyezett határértéket 10-15 decibellel meghaladó zajterhelés alanyai, a lakásuk, illetve házuk pedig megrongálódott a gépjárműforgalom okozta rezgéstől és levegőszennyezéstől. A nem vagyoni kártérítés azért jár, mert a lakásuk egyes szobáit az emberek nem tudják rendeltetésszerűen használni (nem tudnak bennük tévézni vagy aludni).

Emiatt személyenként mintegy 400-500 ezer forint kárigény érvényesíthető. Jogerős ítélet A vagyoni kártérítés alapja az, hogy a házak az állandó és erős rezgés következtében megrongálódnak (kilazulnak az ablakkeretek, megrepedeznek a falak, a kipufogógáz szétmarja, porhanyóssá teszi a tetőcserepet), s az autópálya megépítése és a zajvédő fal hiánya miatt elértéktelenedtek, gyakorlatilag eladhatatlanok. A vagyoni kártérítés összege több millió forint is lehet.

A Mártírok utcai Zrínyi Miklós Általános Iskolában megrendezett fórumon jelen volt egy hölgy, aki már jogerős ítélettel rendelkezik: ötmillió forint vagyoni kár megtérítését ítélte meg neki a bíróság. Eddig harminchatan indítottak pert a főváros ellen, de ez a szám minden bizonnyal tovább növekszik.

A fórumon is többen átvettek olyan adatlapot, amelynek kitöltésével megbízhatják az ügyvédi irodát a perük elindításával. Áttolnák az utat? Földesi Gyula fővárosi és pesterzsébeti önkormányzati képviselő az EPER kezdeményezésétől azt várja, hogy a perek özöne és a kifizetendő százmilliók rákényszerítik a fővárost a régen megígért zajvédő fal megépítésére.
Bejelentette, hogy júliusban vagy a nyári szünet után, szeptemberben interpellálni fog az üggyel kapcsolatban a Fővárosi Közgyűlésben Demszky Gábor főpolgármesternél. Hozzátette azonban, hogy gyors válaszban senki ne reménykedjen, mert a főpolgármester azt a szokást vezette be, hogy az interpellációkra csak egy-két hónap múlva válaszol.

A lakosok elkeseredése érthető. Lassan húsz éve, hogy gyötri őket az egészségtelen mértékű zaj, és mégsem történik semmi.
A baj egyes tájékozottabb lakosok szerint azzal kezdődött, hogy az M5-ös autópálya bevezető szakaszát annak idején nem az eredeti terveknek megfelelően építették meg. Elfelejtettek kisajátítani és lebontani a pesterzsébeti oldalon egy házsort. Így a lakóházak ezen az oldalon is nagyon közel vannak a pályához.

Még rosszabb a helyzet a kispesti oldalon, ahol egyes szakaszokon csak négy-hat méter a távolság az út és a házak között. Akadt résztvevő, aki az út "visszaépítését" javasolta egy buszsávra és egy-egy közforgalmi sávra. Így biztosan csökkenne a zaj.

Mások úgy tudták, már terv is készült arra, hogy a Nagykőrösi utat teljes egészében "áttolják" Pesterzsébetre, hiszen a kispesti oldalon levő, többségében műemlék épületek nem lebonthatók. Ezért Pesterzsébeten számolnának fel egy-két utcát, s annak helyére kanyarítanák a Nagykőrösi utat. Így elegendő hely keletkezne a zajvédő fal megépítésére, és a házak is távolabb kerülhetnének az úttól.

Mások szerint éppen a zajvédő faltól értéktelenednének el végképp az ingatlanok, hiszen ezek a bezártság érzetét keltik, ami az idegekre szintén rendkívül rossz hatással van. Újra és újra Nem mondhatjuk, hogy az iskolából megkönnyebbült lélekkel távoztak el az emberek a fórum végeztével. Néhányukat töltötte el csak örömmel az a tájékoztatás, hogy amennyiben a zajvédő fal a kártérítési összegek kifizetése ellenére sem épül meg, akkor a pereket újra és újra el lehet indítani, mindaddig, amíg a főváros jobb belátásra nem jut.

Volt azonban, akit ez a kilátás sem dobott fel. Egy úr az elébe festett jövőre úgy reagált: "Nem pénz kell nekünk, hanem fal."

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csíksomlyó, a Kegyszobor
  2007-05-28 22:31:42, hétfő
 
  A Kegyszobor

A templom legértékesebb tárgya a Szűz Mária kegyszobra.
A XVI. század elején (1510-1515) reneszánsz stílusban készült, hársfából.
Alkotója ismeretlen. Magassága 2,27 m.

A világon ismert kegyszobrok között a legnagyobb. A napba öltözött Asszonyt ábrázolja, akinek lába alatt van a hold, fején a tizenkét csillagból álló koszorú. Királynőként is ábrázolja Szűz Máriát: fején korona, jobb kezében jogar, bal karján tarja szent Fiát, a világ Megváltóját.
1798-ban, Batthánnyi Ignác erdélyi püspök idején az egyház "Csodatevőnek, segítő szent Szűznek" nevezi el.

A Kegyszobor a Mária-zarándoklatok középpontjában áll.

Régi szokás, hogy a zarándokok, miután a Kegyszobor előtt Máriához, Isten Anyjához könyörögtek, megsimogatják a Kegyszobor lábát, hozzáérintik ruhájukat és kegytárgyaikat. Így óhajtják kiesdeni a maguk számára az Istenanya áldását.

A századok folyamán a Kegyszoborral sok csoda történt, sok ima meghallgatásra talált. Többször olyan fényben ragyogott a szobor, hogy világossága betöltötte a templomot. Nagy katasztrófák előtt szomorúnak látták az emberek az arcát.

Az 1661-es török-tatár dúlás alkalmával, amikor a templomot felgyújtották a tatárok, a Kegyszobor sértetlen maradt. A hagyomány szerint az egyik tatár vezér, azt gondolván, hogy a Kegyszobor nagyon értékes lehet, el akarta szállítani, de az olyan súlyossá vált, hogy nyolc pár ökör sem tudta elhúzni a szekeret. A tatár vezér ledobta a szobrot a szekérről, kardjával hozzávágott, megsebezve a Kegyszobor arcát és nyakát. Ezek a sérülések ma is láthatók a Kegyszobron. A tatár karja bénán hanyatlott alá.

Az idők folyamán a hívőknek a Kegyszobor előtt elmondott imája, a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására, igen sokszor meghallgatásra talált. Ennek emlékét őrzik a Kegyszobor két oldalán kifüggesztett fémtárgyak (fogadalmi tárgyak). Ezek a XVII-XVIII-XIX. századokban készültek. Imameghallgatás esetén ilyen fogadalmi tárgyakat készíttettek és adományoztak hálából a Szűzanyának. Az 1940-es évektől napjainkig, márványból készült hála-táblák tanúskodnak arról, hogy a Szűzanya most is meghallgatja tisztelőinek imáját.

Utolsó frissítés: 2007
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cser Ágnes feljelentette ...
  2007-05-28 22:28:57, hétfő
 
  Cser Ágnes feljelentette Horváth Ágnest egy nyilatkozatáért
2007-05-28 02:09:06 elnök

Az EDDSZ (Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) elnöke, Cser Ágnes, feljelenti az egészségügyi minisztert, mert korábban kijelentette: Magyarországon minden ötödik beteget félrekezelnek.

Horváth Ágnes azt mondta, vállalja a vizsgálatot. Feljelentik rágalmazásért Horváth Ágnes kijelentései ellen a Fidesz is tiltakozott. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa azt mondta: "felkérjük Horváth Ágnest, hogy kérjen bocsánatot többször megismételt kijelentései miatt, miszerint minden ötödik beteget félrekezelnek, illetve potenciálisan minden beteget megölhetnek a kórházakban", vagy ha nem hajlandó erre, mondjon le egészségügyi miniszteri hivataláról.

Kökény Mihály (MSZP) szerint a miniszter és az államtitkár is elismerte, hogy a kijelentés megfogalmazása nem volt szerencsés. A legfőbb ügyésznek címzett beadványában a szakszervezeti elnök azt írja: elfogadhatatlan, hogy az egészségügyi miniszter az Országgyűlés és a nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket tegyen, hogy Magyarországon a betegek ötödét félrekezelik, ezért halálukat orvosok és egészségügyi dolgozók okozzák - számolt be sajtótájékoztatóján a feljelentés szövegéről Cser Ágnes.

A miniszter egy másik kijelentését is idézte: e szerint a biztosítók olyan kórházakban nem vásárolnak majd szolgáltatást betegeiknek, ahol "potenciálisan megölik" a pácienseket. Az EDDSZ elnöke szerint a miniszter kijelentései teljességgel valótlanok, ezért jelenti fel, soronkívüli eljárást kérve a legfőbb ügyésznél. Cser Ágnes ámokfutásnak nevezte az egészségügyi reformot, amelynek szerinte "azonnal véget kell vetni".

A feljelentésben több bűncselekmény elkövetésével is vádolják az egészségügyi minisztert - mondta el Cser Ágnes. Az egyik a hamis vád, miután olyat állít az ágazat munkavállalóiról, hogy a betegek negyedét félrekezelik - magyarázta. A másik a rágalmazás minősített esete, mert nagy nyilvánosság előtt "legyilkosozza" azokat az embereket, akik a kórházakban dolgoznak - fogalmazott Cser Ágnes. "Természetesen állok az ügyészségi vizsgálat elébe" - mondta a hírre reagálva Horváth Ágnes miniszter, aki úgy vélte, jobb lenne arról beszélni, miként lehet visszaszorítani a félrekezelések számát.

Az egészségügyi miniszter egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón a feljelentésről szóló hírrel kapcsolatos kérdésre megismételte: azt hozták nyilvánosságra, hogy a kórházak jelentése szerint a boncolásoknál kiderült: az elhunytak 22,6 százalékánál eltérés mutatkozik a diagnózis kori és a boncolás kori lelet között. Hozzátette: a kórházak jelentéséből, számaiból dolgoztak, nem az egészségügyi miniszter gyártja az adatokat.

http://www.fideszbp20.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pünkösdről
  2007-05-28 22:26:26, hétfő
 
  Pünkösd - ünnep és népszokások
2007-05-28 01:03:12 elnök

A húsvét utáni ötvenedik napon, idén május 27-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét (protestáns megfogalmazásban a Szentlélek kitöltését), egyben az egyház születésnapját, azaz pünkösd napját.

Pünkösd a karácsony és a húsvét után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, neve a görög pentecostes (ötven) szóból ered.

Az ószövetségi zsidó népnél eredetileg aratási hálaadó ünnep vagy az első zsenge ünnepe volt, majd a sínai-hegyi törvényhozás (mózesi törvény) emléknapja lett.
Ezen a napon ülték meg annak emlékét, hogy az Isten szövetségre lépett népével, Mózes törvényt hirdetett. Nevezték "hetek ünnepének" is (hétszer hét peszah után). Pünkösd ünneplése egyidős az egyházzal, 305-ben rendelte el püspöki szinódus a galamb vagy lángnyelvek alakjában ábrázolt Szentlélek eljövetelének megünneplését.

Az egyház születésnapjává nyilvánított pünkösd történéseit megörökítő Újszövetségi Szentírás részletesen leírja, hogy miként szállt le azon a napon a Jézus Krisztus által mennybemenetele előtt megígért Szentlélek a tanítványokra.

A Szentlélek kiáradt az apostolokra, betöltötte őket megvilágosító, lelkesítő, szeretetet sugárzó kegyelmével, hogy képessé váljanak Jézus Krisztus missziós parancsának teljesítésére, s ők különféle nyelveken kezdtek beszélni.

Péter apostol prédikálásának hatására sokan megtértek, belőlük alakult meg az első keresztény gyülekezet, a jeruzsálemi ősegyház.

A pünkösdi jelképek a szél, a galamb és a tüzes lángnyelv. A katolikus egyházban a II. Vatikáni Zsinat liturgiareformja szerint a pünkösd az ötvennapos húsvéti ünnepkör ünnepélyes befejezése. Korábban pünkösd vigíliáját (az V. századtól) és pünkösd nyolcadát (a VII. századtól) is külön megünnepelték.

Bár pünkösdhétfő a zsinati liturgiareform bevezetése óta már nem külön egyházi ünnep, a nyugati országokban - és 1993 óta Magyarországon is - ünnep.

A néphit szerint ha pünkösdkor szép az idő, jó lesz a bortermés.
Pünkösdhöz több népszokás is fűződik, ezek közül egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás. Ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon mérték össze ügyességüket: lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás, stb.
A győztes egy évig ingyen ihatott a kocsmában, neki tartozott engedelmességgel a többi, s viselhette a pünkösdi koronát, uralkodásának rövid idejére utal az irodalomba is átment "pünkösdi királyság" elnevezés. Jellegzetes pünkösdi szokás a pünkösdi király vagy királyné körmenete: a legkisebb lányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal királynőnek öltöztetik és rózsaszirmot hullatva házról házra járnak köszönteni.

A magyar pünkösdi szokások hasonlóak a szláv, román és germán szokásokhoz. Pünkösd megünneplésének kiemelkedő magyar eseménye a csíksomlyói búcsú, az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségeinek egyike, amely a rendszerváltozás óta a világ magyarságának rendszeresen ismétlődő tömegrendezvénye is lett. Eredete: 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a határőr katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni, az összegyűlt székelyek azonban Nagyerdőnél legyőzték és megvédték hitüket.

Erre emlékezve minden pünkösd szombatján nagy búcsút tartanak, ahová a rendszerváltozás óta évente több mint százezer ember érkezik, főként Erdélyből, Magyarországról, a Vajdaságból, Szlovákiából és Ukrajnából, de a világ minden más tájáról is.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bayer Zsolt: Nincs alku
  2007-05-28 17:52:04, hétfő
 
  Bayer Zsolt: Nincs alku

Tudják, úgy van az, hogy amikor az ember ott van valaminek a születésénél,
akkor bizony élete végéig elfogult lesz azzal a valamivel kapcsolatban.
A legkézenfekvőbb példa erre a saját gyerekünk lenne - de ez fölöttébb hülye
példa lenne,
hiszen a saját gyerek nem valami, hanem a minden.
Úgyhogy a gyereket hagyjuk.

Vegyük inkább a Fideszt.
Ott voltam, amikor született.
Lévén, én vagyok az egyik alapító tag.
Ott voltam, és boldog voltam.
Úgy éreztem, tettem valami fontosat.
És most, így utólag, még mindig azt mondom, azt érzem, hogy tényleg tettem,
tettünk valami fontosat.
Ám ez igazán régen volt, évezrede, és nagy baj lenne az akkori fontosság
tudatába ájulni.
Oda jutnánk akkor, mint a régi elvtársak, akik még látták Lenint...
Azon próbálok meg töprengeni inkább, hogy mi a teendő vajon most,
tizenkilenc év elteltével.
Ugyanis a jelenlegi magyarországi helyzetet szemlélve, átélve, néha úgy
gondolom, hogy nem is történt semmi.
Nem történt semmi tizenkilenc esztendő alatt.
Ez a tizenkilenc év nem volt egyéb, mint a leghosszabb út - oda, vissza.

Tizenkilenc év.
Gyurcsánytól Gyurcsányig.
Hátborzongató.

Ha ezt akkor, 1988. március 30-án este valaki megsúgja nekem, azonnal
disszidálok.
De nem súgta meg senki.
S persze ilyenkor szokott jönni az obligát ellenérv: de hát itt demokrácia
van, és működnek a demokrácia intézményei.

Csitt-csitt, gyertek csak ide...
Hajoljatok közelebb...
Nehogy meghallja valaki: nem érdekelnek a demokrácia ilyetén intézményei.
Teszek rá, hogy működnek-e, vagy sem.
Ha így működnek, akkor mindegy, hogy működnek-e, vagy sem.
Én nem így képzeltem el ezt az egészet tizenkilenc esztendeje.

És mostanában József Attila életművéből is két sor foglalkoztat igazán.
Ez a kettő:
"Nincs alku - én hadd legyek boldog! /
Másként akárki meggyaláz";
nos, ezt kell most szem előtt tartani...

Itt állunk boldogtalanul.
Tehát meggyalázva.
Naponta gyaláznak meg azok, akik most jönnének elő a börtönből, ha van egy
kis eszünk tizenkilenc évvel ezelőtt.
Ha nem vagyunk azok a végtelenül naiv, már-már ostobán és önsorsrontó módon
jó és megbocsátó "rendszerváltók".

Átvertek bennünket.
Már akkor, tizenkilenc évvel ezelőtt.
És nem vettük észre.
Talán még most sem látjuk át egészen, hogy kik és hogyan.
Csak azt látjuk, hogy mindenütt megátalkodott, szemét gazemberek gyaláznak
meg bennünket.
Néha egy-egy pillanatra úgy tűnik, fellázadnak a népek - aztán minden marad
a régiben.
A hálózatok erősek, és "rendet" tesznek.
Majdnem így járt Basescu, így járnak majd a lengyel ikrek - nekünk ezt a
sorsot kellene elkerülni.

Azokkal, akiknek megkegyelmeztünk tizenkilenc éve, nem lehet jövőt, hazát,
országot építeni.
Ez a felismerés azért közelebb fog vinni mindnyájunkat a célhoz.
Ez az első lépés ahhoz, hogy ne legyünk lúzerek.

A második is egyszerű: együtt kell maradnunk.
Bármi áron.
S ha valaki elcsüggedne, vagy feladná, vagy úgy érezné, hogy talán nem
együtt könnyebb lenne,
az egyetlenegy dologra gondoljon: a szemetek csak azon dolgoznak és
fáradoznak mindennap,
hogy mi ne maradjunk együtt.
Csak az ellenséget kell figyelnünk.
Ameddig ők ki akarják iktatni az egységet, addig kell együtt maradnunk.
Hogy az alkalmas pillanatban ott legyünk a helyünkön.

És soha többé ne legyünk kíméletesek.
Önsorsrontó módon jók és megbocsátók.
Soha többé.
Nincs alku...


Magyar Nemzet Képeslap
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hátborzongató...
  2007-05-28 00:47:32, hétfő
 
  Hátborzongató, de ma sokkal igazabbak e Nyilatkozat gondolatai!!!


"Magyarország történelmének egyik súlyos válságába sodródott. Népmozgalmi erejében megroppant. Önhitében és tartásában megrendült. Kohéziójának kapcsai tragikusan meglazultak. A magyar etnikumot példátlan széttagoltság sújtja. Nemzetünknek nincs közösen vállalható jövőképe. Az országot megrázó társadalmi-gazdasági válság, a demokrácia, a politikai intézményrendszer elégtelensége, a közerkölcs súlyosbodó gondjai, a kulturális élet, a közoktatás aggasztó tünetei, megmaradásunk gondjai kaptak hangot az eszmecsere során."

Lakitelek, 1987.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar nép képes elérni ...
  2007-05-28 00:33:15, hétfő
 
  A magyar nép képes elérni az előrehozott választásokat
2007-05-27 23:51:43 elnök


Orbán Viktor élénkülő közéleti vitákat remél hamarosan megjelenő könyvétől, amelyben a Fidesz szakmai programpontjait összefogó kölcsönös felelősségvállalás politikájáról ír; a pártelnök az MTI-nek Felcsúton adott interjúban azt mondta: az előrehozott választást eredményező helyzetet a Fidesz nem tudja és nem is akarja kialakítani, "csak a tisztelt magyar nép képes rá" azzal, hogy befolyást gyakorol a legnagyobb kormányzó pártra.

Orbán Viktor elmondta: kedden készült el Egy az ország című könyve, amelyet január óta írt. Mint mondta, év eleji országértékelő beszédére készülve derült ki, hogy több a mondanivalója, mint amit akár több beszédben is el lehet mondani, ezért döntött úgy: könyv formájában fejti ki gondolatait. (A könyv a május végi könyvhétre jelenik meg.)

A pártelnök szerint ebben a munkában nem programpontok, hanem elvek vitáját akarja lefolytatni, ami eddig nem történt meg a közéletben. Azt senki sem vitatja el a Fidesztől, hogy tud és jól tud kormányozni, mégis rendszeresen találkozunk azzal a kérdéssel, miért nincs program, holott van - folytatta Orbán Viktor.

Úgy vélte: mivel eddig nem vitáztak arról, hogy milyen társadalomszervezési eszmére érdemes szakmai programokat építeni, ezek a programpontok szétesőek maradtak. Csak az elvek vitája abroncsozza össze a szakmai javaslatokat - fűzte hozzá.

Orbán Viktor jellemzése szerint a kormányzati hatalmat jelenleg olyan társadalmi eszme, a neoliberalizmus nevében gyakorolják, amelynek lényege, hogy az élet minél több területét helyezze piaci alapokra.
Ezt mi vitatjuk, mert szerintünk az emberi-társadalmi élet nem gazdasági jellegű szeletét a piacelvűség és a nyereségérdekeltség elve helyett a kölcsönös felelősségvállalás, vagy pontatlanabbul a szociális piacgazdaság eszméjére kell építeni - fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy a politika alkalmas-e ennek a vitának a lefolytatására, Orbán Viktor azt mondta: a magyar közélet provinciális, elpárolgott belőle szinte minden olyan tényező, ami egy szellemi vitához szükséges.
Ezért nem is annyira a politikai osztálytól várja a vita lefolytatását, hanem azt reméli, hogy a magyar értelmiség feltámad "tetszhalotti állapotából" és újra virulenssé, inspirálóvá teszi a közéletet.

Hozzátette: a vita és egy új alkotmány kidolgozása elvileg összeköthető, sőt talán célszerű is lenne, de a magyar politikai közállapotokban nem látja reális esélyét a megegyezésnek.
Pártelnöki újraválasztása kapcsán azt mondta: míg legutóbb az volt a feladata, hogy felkészítse a Fideszt a 2006-os választásokra, mostani megbízatása az, hogy a Fideszt "elvigye a hídig". Kifejtette: most fel kell készítenie a Fideszt a következő megmérettetésre, ami szerinte azért izgalmas, mert nem lehet tudni az időpontját.

Orbán Viktor szerint egyszerre kell hosszú távú építkezést folytatni és közben mindig alkalmas állapotban lenni arra, hogy a Fidesz akár holnap át tudja venni az állam és a kormányzati munka irányítását.

"Magyarországnak sürgősen előrehozott választásokra volna szüksége", ugyanis a kormányzó pártok alkalmatlanok a szükséges gazdaságpolitikai fordulat végrehajtására, így politikai fordulat is kell - jelentette ki a volt kormányfő.

Orbán Viktor szerint az előrehozott választás alkotmányosan kivitelezhető, és a többség Magyarországon ma úgy gondolja, hogy a bajokon egy mielőbbi előrehozott választással lehet segíteni. Szerinte azonban ettől el kell választani azt a kérdést, hogy mennyiben lehet számolni az előrehozott választások esélyével.
Erre azt mondta: nem zárja ki. "Ezt a helyzetet a Fidesz nem tudja és nem is akarja kialakítani, csak a tisztelt magyar nép képes rá, azzal, hogy befolyást gyakorol a legnagyobb kormányzó pártra, de ez a tisztelt magyar nép és a kormányzó párt ügye, ebben a Fidesznek nem osztottak lapot" - fogalmazott a pártelnök.

Hozzátette: a nép ezt úgy érheti el, ha világossá teszi, hogy elfogadhatatlannak tartja a kialakult állapotokat.

Egy közösség sokfajta módon tudja kifejezni a véleményét, az egyik például a népszavazás, és a Fidesz ezt az alkotmányos eszközt ajánlotta fel - mondta.

Arra a kérdésre, számítanak-e a miniszterelnök koalíción belüli bukására, vagy arra, hogy képviselők a kormányoldalról pártolnak át a Fideszhez, Orbán Viktor azt mondta: a kormányoldallal nem törődnek, a koalíció erőviszonyainak átalakítását a saját illetékességi területükön kívül lévő ügynek tekintik.

Szerinte a kormányzat a Fidesz népszavazási kezdeményezését úgy akarja megakadályozni, hogy "régi elvtársi kapcsolatokat éleszt újjá az Országos Választási Bizottság meghatározó tagjai és saját maga között".
Hozzáfűzte: ez az egész helyzet egy olyan "ficam" az alkotmányos rendszerben, amelyet orvosolni kell.
Mint mondta, a Fidesz egyáltalán nem tett le arról, hogy ősszel kiírhatják a népszavazást.

Orbán Viktor kiemelte: az új többségtől nem a Fidesz, hanem egy közös jövőkép támogatását kérik.
Mint mondta, az új többségből senki nincs kizárva, azt szeretnék, ha minél többen lennének.

Az MDF szerepére vonatkozó kérdésre megjegyezte: az új többség nem pártalapon szerveződik, ezért nincs jelentősége annak, ki melyik oldallal szimpatizált a megelőző időszakban.

Emlékeztetett arra, hogy az MDF nem tartozik a Fidesz szövetségesei közé, "hiszen bejelentette, hogy nem akar odatartozni".

A Dávid Ibolyával való esetleges találkozóról a Fidesz elnöke azt mondta: úgy látja, hogy a magyar közélet ezt nem tekinti a legfontosabb kérdések közé tartozónak.

Arra a felvetésre, hogy Lezsák Sándor, az MDF-ből kizárt politikusok által alapított Nemzeti Fórum elnöke új lakiteleki nyilatkozat megfogalmazására készül, amelyből kihagyná az MDF-et, Orbán Viktor közölte: ebbe a vitába nem kíván beavatkozni, ugyanakkor sajnálja és méltatlannak tartja azt a bánásmódot, amelyben az ős-MDF-eseket a saját pártjuk részesítette.

http://www.fideszbp20.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bizonyíték....
  2007-05-28 00:24:58, hétfő
 
  Újabb bizonyíték az erőszakoló rendőrök ellen
2007-05-27 23:58:30 elnök


A Múzeum körúti erőszak sértettjének ügyvédjét nem lepte meg a mobiltelefonok cellainformációiról megjelent hír, amely a sértett állítását igazolhatja.

Tuza Péter szerint a nyilvánosságra került bizonyíték is alátámasztja: nem blöffölt, amikor arról beszélt, hogy több olyan, a sértett állítását igazoló bizonyíték is létezik, amelyet a gyanúsítottak még nem ismernek.

Az ügyvéd azzal összefüggésben mondta ezt, hogy a Magyar Televízió Híradójában elhangzott: a mobiltársaság szerint a mobiltelefonok cellainformációi cáfolhatják a 21 éves lány megerőszakolásával gyanúsított rendőrök vallomását.
A telefontársaság nyilvántartása szerint ugyanis a rendőrök mobiltelefonjai épp az ellenkező irányba mozdultak el a Múzeum körútról, mint ahogy a gyanúsítottak állították, azaz nem a XIII., hanem a IX. kerület felé.

Tuza Péter, a gyanúsítottak egyik ügyvédjének arra a megjegyzésére, hogy a cellainformáció önmagában nem perdöntő bizonyíték annyit mondott: ez az információ nem önmagában áll, több másikkal együtt igazolják a sértett állítását.

Az említett bizonyítékokat azonban az ügyvéd a nyomozás érdekében nem ismerteti, elmondta: nyilvánosságra hozásuk a nyomozóhatóság feladata.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság május 19-én helyezte előzetes letartóztatásba azt az öt rendőrt, akiket a Múzeum körúti erőszakos közösülés elkövetése miatt vettek őrizetbe.
Két rendőrt erőszakos közösüléssel és hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, hármat pedig erőszakos közösülés bűnsegédként való elkövetésével gyanúsítanak.

http://www.fideszbp20.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2007.04 2007. Május 2007.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 7287
  • e Hónap: 8234
  • e Év: 44175
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.