Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
REBISZ rébuszok
  2007-06-01 19:21:55, péntek
 
  Magyar Elemér
elemer@aenimacgs.com



REBISZ rébuszok

péntek, 2007. június 1. Magyar Elemér

Azt sulykolják nekünk minduntalan, hogy mielőtt az öt rendőr felett pálcát törnénk, várjuk ki a végét, hiszen őket is megilleti az ártatlanság vélelme. Márpedig az is lehet, hogy ártatlanok.
Pedig nem így van.

Ám mielőtt ezt bővebben kifejteném, kicsit régebbről szeretném kezdeni!
Tudják, igazából miért olyan rettenetes a móri ügy? (Függetlenül attól, hogy mik derülnek még ki ezek után.) Nem is elsősorban az a szörnyű, hogy - nagy valószínűséggel - mások ülnek az igazi tettesek helyett. (Nekik egyelőre van miért ülni.) A történet azért megdöbbentő, mert a téves döntés lehetővé tette, hogy ámokfutó gyilkosok sok éven keresztül büntetlenül töltött fegyverekkel mászkáljanak közöttünk, s tovább rabolhassanak, gyilkolhassanak, ha kedvük tartja. egy akkoriban még aktív nyomozótól vásárolt fegyvereikkel.
S mit szóljunk ahhoz a rendőrtiszthez, akit már el is itéltek lopásért? A még ki sem hült hulla mellől közel félmillió forintot lopott el, mert meg volt szorulva. Hogyan bízhatunk abban ezekután, hogy más büntető ügyeiben mindig korrekten járt el? Bűnügyi technikusként ő gyűjtögette össze azokat a tárgyi bizonyítékokat, amelyekre alapítva emberek bűnösségéről döntöttek.
Hát mentség e minderre az, hogy alacsony a fizetésük?
De a leány elleni erőszak ügye az igazán félelmetes. És most ne kenjük, ne odázzuk el a problémát azzal a közhely süketeléssel, hogy az ártatlanság vélelme a rendőröket is megilleti!
Mert gondoljuk csak végig, mi is történhetett itt?
Egy fiatal lány megjelent a rendőrségen a reggeli órákban és azt állította, hogy őt hajnalban több rendőr megerőszakolta. A kapitányságon jó sokat várakoztatták, de érdemben nem foglalkoztak vele. Emiatt is került sor az írásbeli feljelentés késedelmes megtételére, amit a sajtó egy része már eleve ugy kezelt: "a kis kurva alaptalanul rágalmazza a tisztességes rendőröket." De ha netán mégis igaz lenne a története, akkor meg jelentsük ki, hogy álrendőrök zaklatták.
Álrendőrautóban.
S ez napokig így ment, mindaddig, amíg a sértett fel nem ismerte az állítólagos támadóit.
REBISZ-esek voltak.
Akkor jöttek azok a szövegek, hogy el sem fértek volna öten egy autóban, meg, hogy hazakisérték, egyébként is nem arra vitték, amerre ő mondta, s nem azt csinálták vele. Sőt az is lehet, hogy ez egy provokáció volt a sértett részéről. Ez utóbbit egy nyugdijas rendőr nyilatkozta a TV2 Mokkájában nagy tudálékosan, aki most természetesen örző-védő, pardon bocsánat: magándetektív. És aki a volt kollégáiról persze nem is feltételez ilyesmit. Szerinte nem is történt meg.
Na most az ügyben tényleg két lehetőség közül választhatunk.
Az egyik, hogy elkövették, amivel a sértett vádolja őket. Pontosabban ketten az öt közül. Ha ez igaz, akkor megállapíthatjuk, hogy a másik három rendőr(!) közül egy sem akadt, aki közbelépett volna a rendkívül sulyos büntett megakadályozása érdekében, amire egyébként felesküdött. Ehelyett sunyi módon asszisztáltak a bünesethez és utólag is lapitottak, némák maradtak mindaddig, amíg az esetet fel nem derítették és az abban szereplők kilétét kétséget kizáróan meg nem állapították az ügyészi nyomozó szervek, felismertetési eljárással és egyéb bizonyítékok begyűjtésével. De erőszaktevő társaikat azóta is kitartóan védik.
Omerta - vagyis a hallgatás törvénye.
A maffiában.
Mostanság, úgy látszik, a magyar rendőrségen is.
A napokban láttam egy krimit, amiben az egyik bűnöző rászólt a másikra, mert az eltúlzott erőszakot alkalmazott a bankrablás során. Annak a búnözőnek voltak erkölcsi alapelvei. Ezek a rendőrök azonban még csak rá sem szóltak a társaikra. Jóllehet aljas cselekedetüket kötelesek lettek volna akár erőszakkal is megakadályozni. Igen, a rendőr a rendőrrel szemben is köteles adott esetben intézkedni. Ezért fizetjük őket. Ha rosszul is. (Bár a REBISZ-esek jóval többet keresnek mezei, talpas kollégáiknál.)
És senki sem tett másnap sem jelentést a főnökének sem, sőt amikor már nagy erőkkel keresték őket, akkor sem állt elő az öt közül egy sem - egyetlen egy sem! - , hogy ne keressetek, a társaink követték el ezt a szörnyűséget, s nem hagy nyugodni a lelkiismeretünk, elítéljük őket.
Persze, mondom, mindez csak akkor érvényes, ha elkövették.
A másik lehetséges változat, hogy az öt rendőr közül egyik sem valósított meg semmilyen törvénybe ütközőt. Ártatlanok.
Ha végiggondoljuk, ez is elég szörnyű variáció. Hiszen ez azt feltételezi, hogy - nem számítva a gyanúsítottakat - még legalább három rendőr tudta, hogy az állítólagos sértett alaptalanul vádolja őket kiemelkedő súlyú bűncselekmény elkövetésével. Miért nem álltak ki ártatlan társaik mellett teljes mellszélességel azon nyomban, már az első pillanatban? Miért nem jelentkeztek és közölték felháborodottan, hogy teljesen alaptalan a társaikat, s ezen keresztül a testületet ért vádaskodás? Milyen erkölcsű emberek ezek, akik a munkatársaikat, a testületet ért ilyen súlyú alaptalan vádakra sunyi lapítással válaszolnak, holott róluk zeng az egész hazai sajtó napokig.
Omerta- vagyis a hallgatás törvénye...
Kik ezek az emberek? Ezek védenek meg minket? Brrr!
A rendőr-seggnyaló elektronikus és írott sajtó persze - tisztelet a kivételnek (Feket Gy. Attila, Népszabadság, Nagy József, 168 Óra) - mással fogalkozik.
A rendőröket védő sztárügyvédeknek és a sértett jogi képviselőjének ostoba, okoskodó, szakszerűtlen nyilatkozataitól hangos a hazai sajtó, folyamatosan megpróbálják félrevezetni a közvéleményt. A médiában mostanság éppen azt csócsálják, vajjon hány rendőr hajlandó magát alávetni a hazugságvizsgálatnak. Mintha ez lenne a perdöntő. MInt a focimeccsen: mi most az eredmény? Egyelőre úgy tűnik három kettő a sértett javára. (Mert csak ketten hajlandóak.) De még változhat az eredmény, lehet drukkolni. Esetleg esemesben szavazni. (Alapdíjon plusz Áfa.)
Miközben tudjuk, a hazugságvizsgálat a magyar jog szerint se pro, se kontra nem bizonyíték. Mint ahogy az a pszichológus szakvélemény sem, amelyik nem tudta egyértelműen eldönteni, hogy a sértett igazat mond-e, avagy hazudik. Ezen a nyilatkozó jogászok perbeli állásuknak megfelelően nyilatkoztak örömittasan, illetőleg sajnálkozva. Senkinek nem jutott eddig eszébe - még egyetlen laikus épeszű újságíró sem kérdezte meg tőlük - , hogy ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor minek a bíróság. Akkor a pszichológusok biráskodnának, s nem a bírák.
Itt tartunk most.
A szakszerűtlen hablatyolás pedig folyik tovább.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szakképzés szétverése
  2007-06-01 19:11:05, péntek
 
  A szakképzés szétverése - történet a neoliberális ámokfutás előző fejezeteiből



Népszabadság • 2007. május 29.

A szakképzés szétverése

2007. május 29. , írta Dr. Pécsi Ágnes

A szakképzés felszámolásának folyamata 1997-ben indult el, amikor 24 szakközépiskolát - köztük jó nevűeket és jól működőket - zártak be. Alapítványi iskolák, bt.-k és kft.-k vették át a helyüket, az OKJ-s szakmákat csak Budapesten több mint 300 alapítványi "kisiskola" (köztük ún. lakás- vagy hokedliiskolák) oktatják. Ez a valódi szétaprózottság! Ez a megkérdőjelezhető szakmai színvonal!

A XIX. század második felétől létezik a magyar oktatásban az a típusú középiskola, amely szakmát is adott a gyermekek kezébe. Német, osztrák, cseh stb. mintára hozták létre az első szakképzőket, például az ebben az évben 150. évét töltő kereskedelmi szakképző elődjét. A szakmák művelése és oktatása persze a hozzájuk kapcsolódó "tantárgyakkal" együtt jóval régebbi múltra tekint vissza: a kereskedelem, az egészségügy, a bőrfeldolgozás, a textilszakmák stb. szakoktatása több ezer éves múlttal rendelkezik. Már az ókori keleti népek, például az egyiptomiak is magas színvonalon foglalkoztak ezzel, de erről tanúskodnak Ugarit, Mari, Ebla levéltárai is.

A szakközépiskolák elődei a XIX. század végétől szakmát oktattak szakmai tárgyakkal, és mellette közismereti tárgyakat tanítottak. Máig a középfokú általános műveltség megszerzését nyújtják a szakmai ismeretek mellett. A második világháború után előbb a technikumok, majd a szakközépiskolák és mellettük a szakmunkásképzők képezték a munkásokat. A képzési idő 1998-ig négy év volt a szakközépiskolákban. A hét négy napján iskolai oktatás folyt (szakmai és közismereti tárgyakkal), egy nap gyakorlat, és minden tanítási év végén volt egy két-három hetes összefüggő nyári gyakorlat. A negyedik év végén érettségi-képesítő bizonyítványt kaptak az itt tanulók. Elhelyezkedhettek a szakmában, más szakmákban, a tehetségesebbek pedig szakirányú főiskolára, egyetemre mehettek tovább tanulni.

A szakközépiskolák és egyéb középfokú szakképzők a szak- és betanított munkások, az alap- és középszintű végzettséggel rendelkező alkalmazottak gyermekeit képezték (nevelték, oktatták) munkássá, alkalmazottá! Azok is szakközépiskolába adták gyermekeiket, akik nem tudták volna gyermekeik felsőfokú oktatását finanszírozni. A kilencvenes évek közepétől ez az iskolatípus fogadja be a munkanélküliek, a nehéz szociális helyzetben lévő családok, az elesettek hátrányos, fokozottan hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyerekeit! Az ő oktatásuk emberfeletti terheket ró a szaktanárokra, az osztályfőnökökre és minden pedagógusra ezekben az iskolákban. Mi nem csupán órákat adó tanárok vagyunk, hanem nevelők, pedagógusok. A szakközépiskola (a szakmunkásképzők felszámolása miatt) egyre inkább a tanulási nehézségekkel küzdő, gyengébb általános iskolai eredményt elért gyermekek képzési helye. Ezért nem lehet a szakközépiskolákat megszüntetni, és egy-kétezer fős TISZK-"istállókba" (Térségi Integrált Szakképző Központokba) terelni ezeket a gyermekeket.

A jól működő magyar szakközépiskolai képzésnek a múlt század 60-70-es éveiben Nyugat-Európa (Belgium, Hollandia, Németország) szakképzői a csodájára jártak. Az ETUCE (European Trade Union Committee for Education) ajánlásában azt lehet követendő mintaként olvasni, ami Magyarországon úgy a 90-es évek végéig volt a szakképzésben (decentralizált szakképzés kis létszámú osztályokban, több, iskolán és osztályon kívüli foglalkozás gyakorlati munkahelyeken stb.). Ennek az ajánlásnak a legfontosabb alapelve, hogy az oktatásra szánt pénz elosztásánál nem lehet szempont, hogy melyik oktatási formának nagyobb a gazdasági hozadéka! A hatékonyság és igazságosság mellett elsődlegeseknek kell lenniük az egyén szociális és személyes szempontjainak is!

A szakképzés felszámolásának folyamata 1997-ben indult el, amikor 24 szakközépiskolát - köztük jó nevűeket és jól működőket - zártak be. Alapítványi iskolák, bt.-k és kft.-k vették át a helyüket, az OKJ-s szakmákat csak Budapesten több mint 300 alapítványi "kisiskola" (köztük ún. lakás- vagy hokedliiskolák) oktatják. Ez a valódi szétaprózottság! Ez a megkérdőjelezhető szakmai színvonal! Miközben rendelkezésre áll (állt) egy jól felszerelt szakközépiskolai hálózat jól képzett szaktanárokkal! Üzletté vált a szakoktatás! Többtucatnyi szakma oktatása tűnt el a fővárosi (országos) szakoktatásból! Ha valóban reformot akarnának végrehajtani, akkor elvégeznék az elaprózott szakképzés felülvizsgálatát, és az ott tanulókat visszairányítanák a szakképzési rendszerbe!

A második évezredhez közeledve iskolázhattuk be az utolsó szakközépiskolai évfolyamokat. A képzést kibővítették hat évre, és egy nem létező iskolatípust: a szakképzés nélküli szakközépiskolát akarták/akarják megteremteni. Az első négy évben gyakorlat nélkül csak ún. szakmai alapozó tárgyakat taníthatunk a közismereti tárgyak mellett, négy év után "csak" egy érettségi bizonyítványt kap a gyerek, további egy-két év még, amíg a szakmai képesítést megszerezheti. Amit régen a gyerek négy év alatt, gyakorlati képzéssel együtt szerzett meg, azért most öt-hat évig kénytelen iskolába járni. Ha valóban reformot akarnának végrehajtani, akkor a szakközépiskolai képzés időtartamát vizsgálnák felül, helyreállítanák a jól bevált szakközépiskolai képzést!

A szerző a 150 éves Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola diákja 1968-72 között, tanára 1982-2007 között
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Első fokon nyert a csendőr szá
  2007-06-01 19:06:55, péntek
 
  Első fokon nyert a csendőr százados a Népszava ellen

szerda, 2007. május 30.



Egy pontban helyreigazításra kötelezte a Népszavát első fokon a Fővárosi Bíróság szerdán abban a sajtóperben, amelyet Képíró Sándor volt csendőr százados indított a lap ellen. A szerdai ítélet jogerőre emelkedése esetén a lapnak azt kell közétennie: megalapozatlanul állította, hogy a ma kilencvenes éveiben járó férfit 1946-ban háborús bűntettek miatt elítélték.

Megalapozatlanul állította a Népszava, hogy a ma kilencvenes éveiben járó Képíró Sándor volt csendőr századost 1946-ban 14 éves elzárásra ítélték háborús bűntettek miatt. Ezt a szöveget kell megjelentetnie a Népszavának a Fővárosi Bíróság szerdán hozott, első fokú ítélete szerint.

Mint a felperes jogi képviselője, Zétényi Zsolt a tárgyaláson elmondta, nincsenek okirati bizonyítékok az ítéletre vonatkozóan. Kifogásolta ugyanakkor az április 13-án megjelent cikk "körözött bűnös" kitételét, megjegyezve, hogy Képíró Sándor ügyében nem eljárást, hanem "tényfeltáró vizsgálatot" folytat az ügyészség. Ugyancsak elmarasztalni kérte a lapot amiatt, hogy a Két magyar háborús bűnös is van Zuroff listáján című írás Képíró Sándort az ötödik legkeresettebb háborús bűnösnek nevezte. Kifogásolta azt is, hogy ügyfelét kapcsolatba hozták az 1943 eleji Újvidék környéki vérengzéssel, és többször is megemlítette: ügyfele nem ölt embert, és nem is vett részt ilyen cselekedetben.

A lap jogi képviselője ezzel szemben azt hangoztatta, hogy az idős férfi ügyében polgári lakosság elleni erőszak miatt folyik vizsgálat, azt nevezve az ügy döntő kérdésének: van-e joga a sajtónak érdemi dokumentumok alapján beszámolni az ügyről.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség polgári lakosság elleni erőszak bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított Képíró Sándor ügyében - mondta március 13-án Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek. A nyomozást azért rendelte el az ügyészség, hogy kiderüljön, a ma 93 éves férfi részt vett-e 1942-ben a délvidéki razziában.

A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának igazgatója 2006 szeptemberében jelentette be, hogy feltételezett háborús bűnösre bukkant Budapesten. Efraim Zuroff akkor azt mondta: Képíró Sándor az 1942-es újvidéki mészárlásokban csendőrként, valamint az 1944-es délvidéki deportálásban csendőr századosként tevékenykedett. A központ vezetője hangsúlyozta: két per is indult Képíró Sándor ellen, 1944-ben tíz évre ítélték a Magyar Hadsereghez való hűtlensége és rossz hírnév keltése miatt. Ezt az ítéletet a német megszállást követően érvénytelenítették, majd 1946-ban a Népbíróság 14 évre ítélte háborús bűnök miatt. Az ítélethirdetéskor már külföldön tartózkodott, évtizedekig Argentínában élt.

A Fővárosi Bíróság február 19-én keltezett végzésében a Képíró Sándor ügyében 1944-ben meghozott ítéletet végrehajthatatlannak nyilvánította. "Képíró Sándor volt csendőr századost a jogerős elítélését követő bűnvádi eljárás során vagy a jogegység érdekében használt semmisségi panasz folytán született új határozattal büntetlen előéletűnek nyilvánították, és ennek következményeként 1944. február 18-ai hatállyal korábbi tiszti rendfokozatába visszahelyezték. Mindez megszakítás nélküli hivatásos tiszti pályafutást eredményezett a jövőre nézve" - állapította meg a bíróság. Akkor a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodája élesen elítélte a bírósági döntést.

A távirati irodának nyilatkozva történészek megalapozatlannak nevezték a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatójának vádjait Képíró Sándor ellen. A szakértők szerint nincsenek megbízható bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy Képíró Sándor részt vett volna az újvidéki kivégzésekben, ráadásul arról az 1946-os népbírósági határozatról sem tudnak, amelyre egyebek mellett a központ hivatkozik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hazug, álságos színjátékot muv
  2007-06-01 19:00:38, péntek
 
 


Hazug, álságos színjátékot muvelnek a szocialisták?

Simicskó István megkapta az alapítványról szóló jelentést
2007. június 1. 12:48





MNO
Kézhez kapta Szilvássy Györgytol az Egy-Másért Alapítványról szóló jelentést
a nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke. A jelentés
napirendre tuzését javasolja az Országgyulés nemzetbiztonsági bizottsága
keddi ülésére Vadai Ágnes, amire a Fidesz úgy reagált: amit a szocialisták
ebben az ügyben tesznek az hazug, álságos színjáték.

-Megkaptam a négyoldalas dokumentumot, bizottsági ülés lesz majd ebben
az ügyben � mondta Simicskó István, aki szerint fontos hogy felálljon egy
vizsgálóbizottság az alapítványról szóló kérdésben, és bíznak abban, hogy
ezt a kormánypártok is megszavazzák.

Tudomásunkra jutott, hogy az Országgyulés nemzetbiztonsági
bizottságának elnökéhez megérkezett az alapítvány tevékenységével
kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról szóló jelentés � írja Vadai Ágnes
közleményében. Amint a testület szocialista tagja fogalmaz, szükségesnek
tartják, hogy a bizottság június 5-i ülésén tuzzék napirendre a jelentés
megtárgyalását, az ügy fontosságára való tekintettel, és figyelembe véve azt
a tényt is, hogy a Fidesz képviseloi az elmúlt napokban számtalan, az ügyre
vonatkozó megkérdojelezheto állítást tettek.

A politikus közölte: amennyiben az elnök nem tuzi napirendre a
vizsgálatról szóló jelentést, ok teszik meg a szükséges lépéseket. Vadai
Ágnes szerint a keddi ülés jó alkalom lesz arra is, hogy a jelentés
megtárgyalása után az ellenzéki képviselok megkövessék Szilvásy György
kancelláriaminisztert, az ot és családját ért visszataszító fideszes
támadások és feltételezések miattn.

Fidesz: álságos színjáték amit az MSZP tesz

Hazug, álságos színjáték, amit a szocialisták az Egy-másért Alapítvány
zurös ügyei kapcsán muvelnek � reagált közleményben Demeter Ervin, az
Országgyulés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja Vadai Ágnes
szavaira. Most harcosan követelik, hogy a parlamenti szakbizottság megfelelo
módon foglalkozzon a témával, ám a keddi parlamenti ülésen megakadályozták
az esetet kivizsgáló országgyulési vizsgálóbizottság létrehozását. Demeter
szerint a szocialisták egyébként a múlt héten � hazug módon -� még azt
nyilatkozták, hogy támogatják a fideszes kezdeményezést. A Nemzetbiztonsági
Iroda most elkészült jelentése is azt erosíti meg, hogy az ügy tisztázásához
országgyulési vizsgálóbizottság felállítása szükséges.

A kormányról bebizonyosodott, hogy takargatnivalója van az ominózus
alapítvány ügyével kapcsolatban, a kormánypártok pedig falaznak a
kormánynak � áll a közleményben.

(MTI, MNO)







JobbINFO: http://jobbinfo.tvn.hu
J-ZONA: http://hirportal.uw.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tállai: Anyagi és érzelmi turé
  2007-06-01 18:49:42, péntek
 
  Tállai: Anyagi és érzelmi turéshatáron a lakosság
2007. június 1. 12:46





MNO
A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vesse el az ingatlanadó bevezetését,
illetve az MSZP országgyulési frakcióját, hogy nyilvánítsa ki: szakmai
elokészítetlensége és társadalmi elutasítása miatt nem lehet bevezetni ezt
az adónemet � közölte pénteki sajtótájékoztatóján Tállai András.

Tállai András, a legnagyobb ellenzéki párt országgyulési képviseloje
szerint maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta: nincs költségvetési
kényszer az ingatlanadó bevezetése mögött, illetve nincs ilyen európai uniós
és koalíciós kényszer sem.
A politikus szerint az ingatlanadó ma már csupán Veres János
pénzügyminiszter presztízsügye, és a kormány döntésképtelennek bizonyul a
helyzetben. Ugyanakkor, mintha felébredne az MSZP frakció, és azt mondaná,
elég, ne tovább! - tette hozzá.

Tállai András felidézte, hogy a tavalyi országgyulési választási
kampány során Gyurcsány Ferenc �az adócsökkentés kormánya", koalíciós
partnere pedig a �több SZDSZ, kevesebb adó" szlogennel kampányolt. Az
ellenzéki politikus feltette a kérdést: miként illeszkedne az ingatlanadó az
adórendszerbe, hogyan lehetne kiváltani az önkormányzatoknál a jelenleg
mintegy 60 milliárd forintnyi, elsosorban ingatlanokból származó,
vagyontípusú adóbevételt és miként lehetne felmérni az adóalapot.

Tállai András hozzátette, hogy jelenleg is vannak vagyontípusú adók,
ilyen például a kormány fatális kudarcának nevezheto luxusadó, ami alig 160
ilyen adózót eredményezett, és a várt 1 milliárd forinttal szemben mintegy
100 millió forint bevételt produkált.
A Fidesz álláspontja szerint az ingatlanadónál figyelembe kéne venni
Magyarország sajátos helyzetét is, miután itt az ingatlanok 90 százaléka a
lakók tulajdonában van, amely arány Európa átlagában csak 40-50 százalék.

Tállai András felvetette, hogy az anyagilag és érzelmileg amúgy is
turéshatáron lévo lakosság számára elfogadhatatlan az ingatlanadó, amely még
hátrányosabb helyzetbe hozná a kisjövedelmueket, köztük a nyugdíjasokat. A
képviselo arról is szólt, hogy a magyar ember általában élet- és
egzisztenciális céljának tekinti a saját tulajdonú ingatlant, amelyet
nagyrészt hitelekbol vett meg, és a törlesztés mellett elviselhetetlen
terhet jelentene számára az ingatlanadó.

(MTI)






JobbINFO: http://jobbinfo.tvn.hu
J-ZONA: http://hirportal.uw.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem zárható ki Magyarországon
  2007-06-01 18:45:08, péntek
 
  Nem zárható ki Magyarországon a koalíciós vá


FAZ: Nem zárható ki Magyarországon a koalíciós válság

Rendorségi buncselekmények és titkosszolgálati botrányok árnyékolják
be Magyarország és a magyar kormány képét - emelte ki csütörtöki
kommentárjának címében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).


A német konzervatív újság Magyarország-szakértojének számító Reinhard
Olt balatonoszödi keltezésu írásának elején idézte Gyurcsány Ferenc
miniszterelnököt, aki szerint az általa bevezetett reformok elso eredményei
már érezhetok. A kormányfo abból az alkalomból nyilatkozott, hogy egy évvel
ezelott hangzott el híres "hazugságbeszéde", amely a Balaton déli partját
messze túlszárnyaló visszhangra talált. Az a beszéd, amelyet a
miniszterelnök a kormányától nem éppen messze álló, Népszabadság címu lapnak
adott interjúban "szenvedélyes hangú igazságbeszédnek" nevezett, az ország
legújabb kori történetében az eddigi legélesebb politikai felzúdulásokhoz,
illetve az 1956-os népfelkelés véres leverése óta az eddigi leghevesebb
eroszakos cselekményekhez vezetett - írta a FAZ.
A német lap a továbbiakban emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány
politikájának és a MSZP-nek a támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint
azóta hanyatlóban van. Ugyanez vonatkozik a kisebbik koalíciós partnerre, az
SZDSZ-re is. A kormányfo szerint ugyanakkor nem zavarja ot, hogy pártjának
támogatottsága hosszú ido óta alig a fele az ellenzéki polgári szövetség, a
Fidesz támogatottságának, amelynek élén elodje és legfobb ellenfele, Orbán
Viktor áll. Az az Orbán, akit - mint a lap írta - a napokban meggyozoen
erosítettek meg a párt kongresszusán, noha a Fidesz soraiból kemény és
kritikus hangok is hallatszottak.

Gyurcsány - mint a FAZ fogalmazott - arra számít, hogy "megváltozik a
lapjárás", hiszen a politikában épp olyan gyorsan érhetok el nagy
változások, amilyen gyorsan a közvélemény-kutatási eredmények változhatnak.
A koalíció egysége szerinte nincs veszélyben, azt nem veszélyeztetik a
betegbiztosítási rendszerrel kapcsolatos viták sem.

A német újság figyelemre méltónak nevezte azt is: a kormányfo a Blikk
címu bulvárlapnak nyilatkozva eltért az elmúlt évben hangoztatott
álláspontjától, amely szerint személyével szemben "nincs alternatíva".
Ezúttal viszont mind Szili Katalin parlamenti elnököt, mind Lendvai Ildikó
frakcióvezetot, mind pedig Kiss Péter munkaügyi minisztert - a FAZ szerint
mindhárman Gyurcsány párton belüli riválisai - "alkalmas vezetoi
személyként" jellemezte. A szerzo, Reinhard Olt szerint ez minden bizonnyal
nem csupán a közelmúltban tartott MSZP-frakcióülésre vezetheto vissza,
amelyen a kormány munkájával kapcsolatban kritikus értékelések fogalmazódtak
meg. Ugyanakkor - mint a cikkíró fogalmazott - nem kell feltétlenül az
esetleges lemondással kapcsolatos megfontolásokat sem kiolvasni az említett
állásfoglalásból, noha a közvélemény-kutatások alakulásának további romlása
esetén egy "palotaforradalom" a szocialisták körében és - vagy - egy
koalíciós válság sem zárható ki.

Gyurcsány még vissza tudta utasítania a frakciónak azt a követelését,
hogy állítsa vissza a belügyminisztériumot - írta a német lap, amely szerint
a kormányfo kemény szavakkal, illetve személyi döntésekkel képes volt
enyhíteni a reá nehezedo nyomáson. Ezzel összefüggésben a lap sorban
felidézte az elmúlt idoszakban történt megvesztegetési, adócsalási, lopási,
csempészési, megeroszakolási és más buncselekményeket, amelyeket - mint
hozzáfuzte - nyilvánvalóan nem csak a magyar rendorök és titkosszolgálati
alkalmazottak követhetnek el. "Mindez - s néhány más ügy is - égbekiáltó, és
nem csak az ellenzék szerint" - hangoztatta a felsorolás végén a FAZ.






JobbINFO: http://jobbinfo.tvn.hu
J-ZONA: http://hirportal.uw.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fidesz-programot, de azonnal?
  2007-06-01 18:36:52, péntek
 
  Fidesz-programot, de azonnal?
2007-06-01. 11:24:59

A magyar politikai élet elmúlt, közel egy esztendejének különlegessége, hogy a kormánypártok és társutas értelmiségük vadul követelik az ellenzéktől az azonnali és részletes programalkotást. Illetve azt, hogy az ország "eredményes" lepusztítása miatti újabb és újabb mélypontok folyamatosan romló mutatóihoz igazítsa gazdasági és társadalmi elképzeléseit.

Meglepő ez a buzgalom, hiszen ugyanazon lélegzetvétellel arról is biztosítanak, hogy a kormánypárti frakciók az utolsó eladható állami vagyontárgyig kitartanak vezérük mellett, tehát egyelőre nem számolnak előrehozott választásokkal. Ráadásul a koalíciós pártok nem arra kértek a választási kampányban felhatalmazást - bár saját ígéreteik utólag láthatóan nem igazán érdekli őket -, hogy folyamatosan számonkérő széket játsszanak az ellenzékkel szemben, hanem zseniális, szociálisan igazságos, nagyjólétet teremtő stb. elképzeléseik megvalósítására.

A kormányfőn és kormányán néha kitör a látszat-egyeztethetnék. (Emlékszik még valaki Gyurcsány Ferenc január végi terjengős, Szembenézés című esszéjére?) Ezek a rohamok általában akkor jelentkeznek, ha az eltagadhatatlan kormányzati kudarcok felelősségét szeretné a hírhedett őszödi beszédben nyíltan megemlített kis összeesküvő csoport az ellenzékre is szétteríteni. Ugyanis az ellenzéki törvénytervezetek sorsa - legtöbbször még napirendre sem hajlandóak azokat venni - egyértelműen azt bizonyítja, hogy a híres szürkeállományú pártok nem az eltagadhatatlan válság megoldása érdekében kíváncsiak oly hevesen a Fidesz elgondolásaira. Hiszen a reformoknak gúnyolt forráskivonás az egészségügyből, az oktatásból sokkal egyszerűbben levezényelhető az ellenzék és a szakmai szervezetek okvetetlenkedése nélkül. Bár néha tetten érhető a gondolattalan kormánypártok esetében az ötletlopás szándéka, de ezt inkább csendben teszik, ehhez nem lenne szükséges naponta az ellenzék programtalansága miatt sajnálkozni.

Nehéz elhessegetni a gyanút, hogy a programot követelők kórusnak majd' egyetlen, szinte mantraként ismételgetett tézismondata az ellenzék megerősítésére vár. Nevezetesen azt várják, hogy Orbán Viktor pördüljön ki az emelvényre, s ismerje be: a mai helyzetben a koalíció által űzött megszorításoknak nincs valódi alternatívája. Amennyiben hatalomra jutna a Szövetség, lényegében ők sem tudnának mást csinálni. Márpedig akkor kár lenne ismételten kormányra juttatni őket, hiszen most is elvennének négy-öt millió forintot egy-egy nyugdíjastól, csak azért, hogy odaadhassák a gyűlölt középosztálynak. Pfuj!!! Persze ebben a vádban benne foglaltatik a koalíció csendes beismerése is, miszerint a jelenlegi kormánypártok a gyakorlatban nem tudnak jobban kormányozni, mint a folyamatosan pocskondiázott ellenzék.

Persze ez az - egyébként létező - Fidesz-program körüli kormánypárti pörgés normális médiaviszonyok között aligha lenne komolyan vehető. Különösen komikus ez a hangzavar az őszödi beszéd évfordulóján, egy olyan Magyarországon, ahol Gyurcsány Ferenc a klasszikus kommunista logika alapján tevékenykedik. Ahol a hatalom megszerzése minden eszközt szentesít, s ha egyszer birtokon belülre kerültek, akkor azt csinálnak, amit akarnak, függetlenül attól, mit ígértek ellenzékben, vagy miről beszéltek a kampányban.

Van ennek a vitának mélyebb értelme is. Hiszen, ha igaz az az állítás, hogy az ellenzék sem képes a kormányprogram valós alternatíváját nyújtani, akkor a mostani gazdasági és politikai hatalmi viszonyok között a rendszerváltás veszteseinek elméleti esélyük sincs a felemelkedésre. Ez pedig egyenes folytatása annak az évtizedes, a beletörődést sugalló hazugságnak, miszerint felesleges többről, szebbről álmodnunk, változtatni úgy sem tudunk semmin. S ha a magyar társadalom többsége vevő lenne erre, akkor tényleg elfogadnánk, hogy immár szabad akaratunkból visszaléptünk a 80-as évek elejére, ahol a köznek nem marad más reménye, minthogy a párton belüli hatalmi harcok kimenetelét figyelje és abban reménykedjen, a mostaninál nem lesz (sokkal) rosszabb.

[Forrás: http://www.mno.hu/index.mno?cikk=413626&fr=nemzetihirhalo]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehangoló adatok Magyarországr
  2007-06-01 18:33:21, péntek
 
  VILÁGBANK: LEHANGOLÓ ADATOK MAGYARORSZÁGRÓL ,,Egymillió dolláros kérdés", hogy mikor emelkednek a magyar jövedelmek
2007-05-31. 14:45:19

,,Egymillió dolláros kérdésnek" nevezte Thomas Blatt Laursen, a Világbank közép-európai és baltikumi térségért felelős fő gazdasági tisztségviselője lapunk érdeklődését arra, hogy szerinte mikor kezdenek majd emelkedni a magyar jövedelmek.

Jó makrogazdasági környezet és eredmények - kivéve Magyarországot: ez az alaphangja annak a vaskos jelentésnek, amelyet a Világbank Varsóban mutatott be brüsszeli, zágrábi és bukaresti videólánckapcsolással az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok gazdaságairól.

A jelentés a legfontosabb gazdasági fejlődési mutatókat és reform intézkedéseket elemzi, illetve összegzi. A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a gazdasági bővülés üteme a térségben vagy gyorsult vagy azonos szinten maradt - Magyarországot kivéve, ahol az lassult. A gazdasági növekedés Észtországban és Lettorszgában 11-12 százalékos, Szlovákiában a 8, Lengyelországban 6 százalékos ütemet is meghaladja.

Az erős gazdasági növekedés a növekvő foglakoztatással és a csökkenő munkanélküliséggel kapcsolódott. Ami az inflációt illeti, a jelentés szerint az Magyarországon minden bizonnyal most tetőzött a jelentős, kormányzati hatásra létrejött áremelkedések, a gyengülő kereslet és az erős forint hatására.

A Világbank kiértékelése kiemeli, hogy a kormányok költségvetési politikája általában nem használta ki a térségben tapasztalható erős gazdasági növekedést. A szerkezeti költségvetési egyensúly 2006-ban valamennyi ,,visegrádi" országban romlott Lengyelország, Szlovénia és Románia kivételével.

Költségvetési politikáját jelentősen csak Bulgária és Észtország szigorította. A fájdalmas elnökváltáson éppen átment washingtoni intézmény szerint a világgazdaság ,,igen optimistán tekint a 2007-re és 2008-ra továbbra is várható robusztus növekedésre". A nyugati világ egyik alappillérének tekintett intézmény kiemeli, hogy a térség országaiban a növekedést az erős belföldi kereslet és a globális gazdaság egészséges növekedése támogatta, ami azért is érdekes megállapítás, mert Veres János pénzügyminiszter lapunknak Brüsszelben is korábban úgy nyilatkozott, hogy a belföldi kereslet növeléséről már kiderült: az nem járható útja a gazdaság élénkítésének.

Sőt, állapítja meg a Világbank, a belföldi kereslet a 2006-os bővülés ,,fő hajtóereje" volt és a jövőben is az lesz. Magyarország a befektetések területén szintén szomorú kontrasztot képviselt a térség többi országához képest, ugyanis 2006-ban ,,több mint tíz év óta első ízben lett kisebb a befektetési tevékenység Magyarországon". A jelentés 11. pontja szerint ,,Magyarország a térségben az egyetlen ország, ahol 2004-hez képest nagyobb a munkanélküliség aránya".

A képhez hozzátartozik az is, hogy a foglalkoztatottság a térségben mindenütt nőtt és ,,e növekedés a magyarországi 0,7 %-tól az észtországi 6,7 %-os ütemig terjed". Magyarország - és Lengyelország - néz szembe a legnagyobb nehézségekkel a munkaerőpiac terén is, mivel a foglalkoztatottsági ráták ,,minden korcsoportban messze az EU8+2 országok alatt vannak".

Jellemző adat, hogy míg például a 15-24 éves korcsoportban a foglalkoztatottsági arány Magyarország 21,7 ez Lettországban 35,9, az EU régi tagországaiban átlagban 40,1. A 60-64 éves korosztályban a magyar index 13,4-en áll, míg a lett 39,2-őn, de még a román is 32,4. Laursen lapunk kérdésére ,,nehezen megjósolhatónak" mondta, hogy a magyar gazdaság mikor tér magához, de reméli, hogy ez jövőre és 2009-re lassan már érezhető lesz, elsősorban a belföldi kereslet növekedésének hatására, de az valószínű, mondta a fő közgazdász, hogy a gazdasági növekedési ütem nagysága akkor sem éri majd el a többi országét.

A Hírtévé azon kérdésére, hogy milyen további szerkezeti reformokra lesz szükség Magyarországon, Thomas Laursen azzal felelt, hogy ,,a reformokat illetően mindig nehéz azt mondani, elég az elég", de Magyarországnak a felvázolt reformokat feltétlenül végre kell hajtania.

Lovas István Brüsszel

[Forrás: Magyar Nemzet]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csoportos létszámcsökkentés De
  2007-06-01 13:54:03, péntek
 
 
Csoportos létszámcsökkentés Debrecenben
Forrás: Weborvos D.K.K. 2007-05-31 17:11

Elküldenek 199 dolgozót a debreceni Kenézy Gyula kórházból, 62 üres
álláshelyet pedig megszüntetnek.

Erről döntött csütörtöki ülésén a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés.

A csoportos létszámcsökkentésről szóló intézkedést a működőképesség
biztosítása érdekében kellett meghozni.

A döntés alapján
29 orvost,
4 egyéb felsőfokú végzettségű közalkalmazottat,
48 egészségügyi szakdolgozót és
76 egészségügyi fizikai szakdolgozót bocsátanak el a megyei önkormányzat
fenntartásában működő
Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézetből.

Elküldenek továbbá 15 gazdasági, műszaki és ügyviteli alkalmazottat és 27
fizikai dolgozót is.

Így az üres állások megszüntetésével együtt összesen 258 álláshely szűnik
meg az intézményben.

A főigazgató nyilatkozata szerint az intézkedés nem érinti az egészségügyi
szolgáltatások
nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételek biztosítását és a megyei
önkormányzat feladat-ellátási kötelezettségét - szerepelt az
előterjesztésben.

A csoportos létszámleépítés legfőbb indoka az ágyszám csökkentés.

Az elmúlt évhez képest ebben az évben a kórház tervezett bevétele több mint
21 százalékkal csökken,
ezt pedig tovább növeli a 7 százalékosra becsült infláció.

Még inkább nehezíti a helyzetet, hogy a finanszírozás mértékét jogszabályban
nem rögzítették,
így a működéshez szükséges bevételek nem tervezhetőek.

Az április-májusi emelt összegre megkötött OEP finanszírozási szerződés
csupán a jelenlegi helyzetet tükrözi.

Ha a májust követő időszakra vonatkozóan nem sikerül az egészségügyi
tárcával és az OEP-pel
megállapodni, a kórház vezetése kénytelen lesz a csökkentett finanszírozási
összeggel számolni.

A kórház előzetes számításai szerint a csoportos létszámcsökkentés bruttó
költsége 372 millió forint,
ha azonban a döntést végrehajtják, ezzel havonta 26 millió forintos
bérmegtakarítás érhető el.

A csoportos létszámcsökkentést érintő költségeket illetően az önkormányzat
megpályázza
az igénybe vehető támogatást.











JobbINFO: http://jobbinfo.tvn.hu
J-ZONA: http://hirportal.uw.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Trianon-emlékmű alapkövét hely
  2007-06-01 13:51:07, péntek
 
  Trianon-emlékmű alapkövét helyezték el Nagykörűben
2007-05-31. 13:49:52 Fotókkal: Kuruc.info

A képen látható gyönyörű Trianon-emlékmű alapkövét helyezték el május 27-én Nagykörűben. Az eseményre szinte egy egész napot szántak, Történelmi Emléknappá nevezve ki 27-ét. A méltó ünnepség 15 órakor filmvetítéssel kezdődött a Művelődési Házban, ahol a szervezők kesergés helyett inkább arra próbálták rávezetni a hallgatóságot, hogy ha a magyar igazán akar valamit, akkor minden esélye megvan annak megvalósulására: archív dokumentumfilmeket tekintettek meg az elszakított területrészek visszacsatolásairól, abból az időből, amikor még volt politikai akarat az ország területi egysége helyreállítására, s a törekvést részleges siker is koronázta.

17 órakor tárogató hangjaival, a kürtszóra bevonuló lovas-nomádok bevonulásával kezdődött a Trianon-emlékmű ünnepélyes alapkőletétele, megemlékezés Magyarország szétdarabolásáról.

A Trianon-Emlékmű alapkőletételére tárogató muzsikára gyülekeztek a résztvevők. A lovas-nomádok bevonulása után a himnuszt énekeltük. Beszédet mondott dr. Veres Nándor polgármester, beszédében hangsúlyozta a trianoni döntés máig ható igazságtalanságát, a határokon kívül rekedt honfitársaink szomorú sorsát. Wass Albert "Üzenet haza" című versét Tóth Lili szavalta el.

Tárogató hangja mellett elhelyeztük az alapba az Erdélyből és Délvidékről, a Madéfalvi Emlékműtől, Torockóról és Ludasról hozott egy-egy marék földet, egy követ a Székelykő hegyről, s egy nagykörű címerével ellátott palackban üzenetünket az utókornak.

Az alapkő mellett elhelyezték Nagy-Magyarország fába vésett térképét, mely az Emlékmű elkészültéig fog állni. Az ünnepség végén elénekelték a székely himnuszt, majd a lovas-nomádok kürtszóra, a tárogató hangjai mellett átvonultak a bemutató helyszínére.

18 órától a Pusztai Róka hagyományőrző egyesület "Harc és Játék" lovas-nomád bemutatója következett.

20 órától a Művelődési Házban a szürkemarha pörkölt vacsora elfogyasztása után Táncházzal zárult az emléknap, ahol Demény Ferenc és Barátai zenéltek, s csángó táncokat is tanulhattak az ügyesebbek.

(trianon-emlekmu.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 686 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1393
  • e Hét: 2880
  • e Hónap: 13991
  • e Év: 167487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.