Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Szijjártó: Eltöröljük a tandíj
  2007-06-14 20:55:57, csütörtök
 
  Szijjártó: Eltöröljük a tandíjat
2007. június 14. 18:45

A következő polgári kormány első döntései között a tandíj megszüntetése is szerepelni fog - jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadást, ebben az ország gazdasági helyzetéről, a kormány gazdaságpolitikai stratégiájáról, valamint egyensúlyteremtő intézkedéseiről beszélt.

Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője csütörtökön újságírók előtt ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az egyetemi környezetnek megfelelően hiányolja a miniszterelnök beszédéből a tandíjjal kapcsolatos megállapításokat.

Elmondta: Gyurcsány Ferenc annak ellenére nem beszélt a felsőoktatás problémáiról, hogy a Fidesz erre külön kérte.

Kértük, hogy térjen ki arra, miért vezettek be tandíjat dacára annak, hogy ennek szándékát a választási kampányban sértődötten tagadták - tette hozzá.

Szijjártó szerint Gyurcsány szereplése kapcsán kiderült: a Fidesznek igaza volt abban, hogy a tandíj "igazságtalan" és "elfogadhatatlan".

"A tandíj bevezetésével az a helyzet áll elő, hogy a fiatalok nem a tehetségük és szorgalmuk, hanem a szülők pénztárcájának vastagsága alapján tanulhatnak, vagy nem tanulhatnak a felsőoktatási intézményekben" - hangsúlyozta a képviselő

Szijjártó kitért arra is, pártja kormányra kerülve eltörölné a tandíjat.

"Ahogy 1998-ban is a polgári kormány egyik első intézkedése az volt, hogy megszüntette az általános tandíj kötelezettséget, úgy azt tudjuk ígérni, hogy egy kormányváltás esetén a következő polgári kormány első döntései között ugyanúgy szerepelni fog a tandíj megszüntetése" - mondta Szijjártó Péter.

fidesz.hu
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Leértékelte Magyarországot a F
  2007-06-14 20:55:21, csütörtök
 
  Leértékelte Magyarországot a Freedom House
Index/MTI 2007. június 14., csütörtök 19:25

A Freedom House amerikai nonprofit szervezet szerint Magyarország a demokratizálódás folyamatát tekintve 4-5. helyen áll a volt szocialista országok között, derült ki a csütörtökön bemutatott éves jelentésükből. Charles Gáti politológus professzor szerint a közép-európai nyolcak a visszaesés ellenére a posztkommunista átalakulás élharcosai maradtak, de a politikai kultúra fejlődése ezzel nem tudott lépést tartani.

"Magyarország 2006-ban szembesült a legnagyobb kihívással a demokratikus átalakulás folyamatában" - olvasható a Freedom House amerikai nonprofit szervezet éves jelentésében, amit csütörtökön Budapesten hoztak nyilvánosságra. A vizsgált területeket összesítő demokráciamutató Magyarország esetében 2.0-ról 2.14-re romlott tavalyhoz képest az 1-től 7-ig terjedő skálán, amely az egyes országok szabadságjogokkal és demokratikus intézményekkel kapcsolatos teljesítményét értékeli. A magasabb osztályzat a gyengébb eredményt jelöli.

A szervezet Nations in Transit című publikációjában 29 volt szocialista országban, köztük a szovjet utódállamokban elemezte a demokratizálódás folyamatát. Magyarország a 2006-os elemzés alapján jelenleg a 4-5. helyen áll a rendszerváltó államok sorában. A sort holtversenyben Észtország és Szlovénia vezeti. Magyarország demokráciamutatója alapján 1999-ben még dobogós volt, értékelése azonban 2001-re jelentősen visszaesett, majd 2005-ig ismét javult.

Romló demokráciamutatók

A jelentés szerint a visszaesés oka, ami egyébként nem kizárólag Magyarországra jellemző, hogy lelassultak a reformok a politikai megosztottság miatt. A jelentés ismertetését követő sajtótájékoztatón Charles Gáti politológus professzor, aki részt vett az éves jelentés elkészítésében, elmondta, hogy Magyarország leggyengébben a korrupció, a média, valamint a bírói függetlenséggel kapcsolatos területeken teljesített.

A jelentés kitér arra, hogy a jobb- és a baloldal közti megosztottság nőtt, és felrója a politikai elitnek, hogy semmit nem tett ennek enyhítésére. A Freedom House szerint Sólyom László a próbálkozások ellenére nem tudta magát független szereplőként meghatározni, hitelességének elvesztésével pedig nehezebben tud közvetítő szerepet betölteni a felek közt.

Lengyelország visszaesése szembetűnő

A közép-európai nyolcak - az a nyolc ország, amely 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz - a visszaesés ellenére a posztkommunista átalakulás élharcosai maradtak, de a politikai kultúra fejlődése ezzel nem tudott lépést tartani, mondta Gáti. A demokráciamutató ezekben az országokban minden esetben romlott az elmúlt években.

Lengyelország esetében ez a változás különösen szembetűnő. "Hét évvel ezelőtt Lengyelország még első helyen állt a posztkommunista országok között, 2007-ben azonban már csak a nyolcadik volt" - mondta Gáti.

Nem rendültek meg a demokratikus intézmények

A politológus szerint mégsem történt végleges visszalépés, vagyis a rendszerváltáshoz köthető fő demokratikus intézmények, mint a piacgazdaság vagy a kapitalizmus, nem rendültek meg. "A reformok sokak számára oly fájdalmassá váltak, hogy átmeneti visszalépés tapasztalható" - mondta. Ennek egyik oka, szerinte az, hogy "a reformok úgynevezett második hulláma (...), amikor arról kell dönteni, hogy fog-e az állam fizetni az egészségügyi ellátásért, az oktatásért (...), visszatetszést keltett a térség lakosságában." Egy másik lényeges ok a korrupció térnyerése, tette hozzá.

A demokratikus átmenet országait górcső alá helyező értékelés Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Litvánia esetében állapított meg visszalépést tavalyhoz képest, míg Csehország, Észtország és Lettország esetében nem változott a demokráciamutató. Az EU-hoz idén csatlakozott Bulgária és Románia javuló tendenciát mutatott.

Tavaly "Az átalakuló nemzetek 2006" című dokumentum Magyarországgal foglalkozó fejezete a választási rendszernek és a civil szférának adta a legjobb minősítést, míg a korrupció elleni fellépés, a kormányzati munka és a média tekintetében találta a legtöbb kivetnivalót. Magyarországot összességében konszolidált demokráciának minősítette.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hazugság új korszaka, avagy
  2007-06-14 20:54:30, csütörtök
 
  A hazugság új korszaka, avagy az ígéretcunamik vége
Eörsi: Ez egy magyar Watergate
2007. június 14. 18:05 MNO

Az SZDSZ számára megkönnyebbülést, az "ígéretcunamik" végét jelentette az őszödi beszéd, a KDNP számára a hazugság új korszakának kezdetét, az MDF-nek pedig egy olyan beszédet, amely nemcsak a miniszterelnököt, hanem az egész politikai elitet járatta le. A pártok vezérszónokai abban egyetértettek, hogy a beszédnek mindenképpen a nyilvánosság előtt kellett volna elhangoznia.

A vitanapon Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője arról beszélt, hogy míg a beszéd a jobboldal számára "felhőtlen boldogságot" okozott, a baloldalnak pedig döbbenetet és megrökönyödést, addig az SZDSZ számára megkönnyebbülést hozott, mert bíztak abban, hogy a politika megváltozik, és az "ígéretcunamik" helyét átveszik a világos alternatívák.

Hozzátette: a szocialista párt részéről több az igazmondás, mint korábban volt, de jobboldalon ebből a szempontból nincs változás.

Az SZDSZ frakcióvezetője arra biztatta a kormányt, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tudja meg, ki hozta nyilvánosságra a beszédet. Ez egy magyar Watergate - fogalmazott a politikus, aki nem értett egyet sem azzal a jobboldali felfogással, hogy hazugságbeszédről, sem azzal a baloldalival, hogy igazságbeszédről van szó. Ugyanakkor leszögezte: jobb lett volna, ha a beszéd a nyilvánosság előtt hangzik el.

KDNP: A beszéddel nem zárult le a hazugság korszaka

Ezzel egyetértett a KDNP-s Rubovszky György is, de szerinte nemcsak nyilvánosan, de egy hónappal a választások előtt kellett volna elmondania Gyurcsány Ferencnek a beszédet. Ha ez történik, akkor nem lennének ilyen problémái az országnak, és nem lenne vitanap sem - jegyezte meg. A KDNP frakcióvezető-helyettese szerint a legrosszabb az, hogy a beszéddel nem zárult le a hazugság korszaka, hiszen azóta is ugyanúgy megy minden tovább, mint 2006 májusában.

Lukács Tamás, a KDNP másik vezérszónoka a gondolatmenetet folytatva úgy vélte: nem szembenézésről, hanem a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásról szól a beszéd, amelynek nyilvánosságra kerülése a hazugság új korszakának kezdetét jelenti. A politikus a "hazugság fejedelmeként" beszélt a miniszterelnökről, és bírálta azokat a újságírókat, akik dicsérték Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, az ő megpuccsolását, majd megmagyarázták az őszödi beszédet és a megszorítások szükségességét is.

MDF: Gyurcsány színjátékot játszott el

Hock Zoltán, az MDF frakcióvezető-helyettese szintén azt mondta, hogy a beszédnek a nyilvánosság előtt, egy választások előtti kampánygyűlésen, vagy ha ott nem, akkor legalább a választások után a kormányprogram parlamenti bemutatásán kellett volna elhangoznia. Ha időben és a megfelelő helyen mondja el Gyurcsány Ferenc, akkor igazságbeszéd lett volna, és ha ennek ellenére megválasztották volna a szocialistákat, akkor minden intézkedés, mint kés a vajon, úgy ment volna át a társadalmon - vélekedett.

Szerinte a beszéddel a legnagyobb baj, hogy nemcsak a miniszterelnököt, hanem az egész politikai elitet lejáratta, és árnyékként lengi be a politikai közéletet, a kormány tevékenységét. Hock Zoltán hangsúlyozta: azzal, hogy a miniszterelnök a vitanapon ismét egy színjátékot játszott el, az emberekben még nem lesz béke, továbbra is úgy érzik majd, 2006 tavaszán becsapták őket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Valószínűleg vizsgálják a rádi
  2007-06-14 20:29:13, csütörtök
 
  TAKÁCS: VALÓSZÍNŰLEG VIZSGÁLJÁK A RÁDIÓ UDVARÁN TÖRTÉNTEKET IS
2007-06-13. 02:06:51

Az uniós miniszterek igazságügyi- és belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán tartózkodó Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztert lapunk arról kérdezte, hogy tervez-e vizsgálatot, miután lapunk feltárta: a Magyar Rádió udvarában tavaly szeptemberében a rendőrség az oda bezárt embereket vert véresre verések és kínzott meg.

A miniszter azt felelte, egy hete van hivatalban, de Bence tábornok átfogó vizsgálatot tart a rendőrség átvilágítására. Ez a vizsgálat kiterjed majd az elmúlt időben szóba került rendőri visszaélések okait és körülményeit illetően is.

,,Ebbe szinte biztos, hogy a múlt év szeptember-októberi eseményeinek áttekintése is benne lesz", ígérte Takács Albert, aki hozzá tette: a tábornok tiszta lapot szeretne a rendőrségnél: ,,az is, amit az autópálya rendőrök csináltak, az is ami a Múzeum kőrútnál történt és nyilvánvalóan ezeket a szeptemberi és októberi eseményeket is.

A miniszter ,,valószínűleg, hogy igen" választ adott lapunk azon nyomatékosító kérdésére, hogy ez a vizsgálat kiterjed-e a rádió udvarában történtekre.

A Luxemburgban tanácskozó miniszterek egyébként nem mutattak túl nagy lelkesedést az uniós kormányok által korábban a tengerbe fordult menekültek megmentése iránt kevés buzgalmat mutató Málta azon ötlete iránt, hogy a líbiai partok mentén megmentett bevándorlókat osszák el a 27 tagállam között.

Lovas István Brüsszel

[Forrás: Magyar Nemzet]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Európa legrosszabb visszaeső d
  2007-06-14 20:24:26, csütörtök
 
  ALMUNIA BÍZIK A KORÁBBI CSALÓBAN Magyarországnak hisznek, de erősen figyelik
2007-06-13. 15:58:38

Európa legrosszabb visszaeső deficitbűnösének bíztatásként a hátára veregettek - talán ebben foglalható össze a legtömörebben Jaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelősének tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzott mondanivalójának lényege a konvergencia-program végrehajtásának állásáról.


* * *


Az Európai Unió bizottságának pozitív tulajdonságai közé a titoktartás nem igen tartozik: nem csak a hazai kormánypárti sajtó szerzett tudomást napokkal az Almunia-jelentés szerdai közzététele előtt, de a Financial Times is, amelyben Budapestről Christopher Condon, Brüsszelből pedig George Parker jelentettte, hogy miről fog szólni a hivatalosan a nyilvánosság elé tegnap tárt beszámoló.

A Gyurcsány-kormány elleni barátságtalansággal még nem vádolt globális brit lap értékelése szerint is ,,elemzők kijelentették, hogy az Európai Bizottság jelentésének legfontosabb része a figyelmeztetés", amely után a cikk jellemzően csupán egyetlen névvel megszólaltatott szereplője kijelentette, hogy ,,Almunia nem elég határozott" és idézi a holland ABN Amro bank londoni közgazdászát, aki szerint ha Almunia túlzottan támogatja a kormány fiskális erőfeszítését, akkor a bizottság nem nagyon koncentrál majd Magyarországra.

Annyi azonban tény, hogy a gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos nem hagyott kétséget afelől: Magyarországot továbbra is igen erősen figyelemmel kíséri főként - még mindig az üzleti-pénzügyi körökben mérvadó lap szerint - amiért a kormány a múltban félrevezette Brüsszelt a költségvetési hiánnyal kapcsolatos szándékait illetően.

Annál meglepőbb volt a biztos válasza lapunk azon kérdésére, hogy bízik-e a magyar kormány által szolgáltatott adatokban nem csak a korábbi félrevezetésre, hanem arra is tekintettel, hogy erővel váltotta le az Országos Statisztikai Hivatal elnökét. Almunia, a spanyol Szocialista Munkáspárt korábbi tagja azzal válaszolt a kérdésre, hogy ami a közkiadások egyenlegét illeti, a Eurostat adatait veszi figyelembe és hogy megvárja az uniós statisztikai hivatal deficitelemzését és azt el is fogadja.

Hozzátette: Magyarországot illetően az Eurostat áprilisi adatközlésére, a Bizottság májusi előrejelzésére, a saját prognózisára és az Eurostat adataira hagyatkozik. Az Almunia-jelentés szerint ,,Magyarország megfelelő úton halad túlzott hiányának a 2006 októberi tanácsi ajánlásban szereplő 2009-es határidőig történő kiigazítása felé, amennyiben továbbra is szigorú költségvetési konszolidációs stratégiát követ és teljes egészében végrehajtja széles körű strukturális reformterveit".

A jelentés hozzáteszi: jelenleg nem tűnik szükségesnek a túlzott hiány esetén követendő eljárás keretében további lépéseket ajánlani, de a Bizottság továbbra is élénk figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

Lovas István Brüsszel

[Forrás: Magyar Nemzet]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit keres Gyurcsány a Corvinus
  2007-06-14 20:15:32, csütörtök
 
  MIT KERES GYURCSÁNY FERENC A CORVINUS EGYETEMEN?

Évekig hangoztatták és ma is arról beszélnek, hogy ne politizáljanak az egyetemek, főiskolák, nem való oda a politika. Így tiltották ki a Jobbikot évekkel ezelőtt a főiskolákról. És mit látok ma? Gyurcsány Ferenc a Corvinus egyetemen előadást tart, politizál!

Legyünk következetesek, és tegyük fel a kérdést: MIT KERES TEHÁT GYURCSÁNY FERENC A CORVINUS EGYETEMEN? Mit hazudozik ott össze-vissza a most hirtelen bűnbánó Gyurcsány a fiataloknak?

Skodacsek András, Nemzeti Hírháló
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szilvásy beismerte távozását
  2007-06-14 20:10:41, csütörtök
 
  Szilvásy beismerte távozását
2007-06-14 11:36 hírTV

Beismerte távozását a kancelláriaminiszter a Független Hírügynökségnek. Szilvásy György családi okok és a Nemzetbiztonsági Hivatallal kapcsolatos botrányok miatt válik meg a Miniszterelnöki Hivatal vezetésétől.

A miniszterelnök feltehetőleg még a héten - valószínűleg pénteken - bejelenti, hogy Szilvásy Györgyöt Kiss Péter jelenlegi szociális és munkaügyi miniszter váltja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élén, Kiss Péter helyét pedig Simon Gábor az MSZP Országos Választmányának elnöke veszi át. Pénteken egyébként az MSZP és az SZDSZ várhatóan közös tájékoztatón reagál az elmúlt napok eseményeire - értesült a Független Hírügynökség.

Szilvásy György csütörtökön elmondta, hogy három lehetőség merült fel az ő jövőjével kapcsolatban: a polgári titkosszolgálatok vezetése tárca nélküli miniszterként, az újonnan létrejövő Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetése, valamint a kormányzati informatika vezetése. A politikus a Független Hírügynökségnek megerősítette, hogy mind a három lehetőség közel áll hozzá és szívesen elvállalná, ez azonban elsősorban a miniszterelnök döntése.

Szilvásy azt is elmondta, hogy elsősorban családi okok - nemrég született gyermeke - és a terhelés csökkentése miatt válik meg a MeH vezetésétől, de azt sem tagadta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) kapcsolatos sorozatos botrányok is közrejátszanak távozásában.
FH
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szocialisták megszabadulnána
  2007-06-14 20:09:32, csütörtök
 
  A szocialisták megszabadulnának Kókától?
Az APEH nem adott érdemi információt a TranzitArt ellenőrzésével kapcsolatban
Gavra Gábor, Kósa András 2007. június 14. 13:00 hirszerzo.hu

Az MSZP-ben hivatalba lépése óta népszerűtlen gazdasági miniszter kormányból történő távozását várja több szocialista forrásunk az után, hogy Kóka János - máig nem bizonyított módon - áfacsalás-gyanúba keveredett a Manager Magazin cikke nyomán. Az APEH-nél adótitokra hivatkozva megtagadták a választ arra a kérdésünkre, volt-e rendkívüli ellenőrzés a Bukarest utcai TranzitArt Café tulajdonosánál; a vendéglős már tegnap is elzárkózott a nyilatkozattól.

Az nem meglepetés, hogy az MSZP-ben nem szeretik Kókát, az viszont új fejlemény lenne, ha most nyíltan támadnák a személyét - mondta lapunknak egy liberális vezető, miután az állítólagos számla nélkül kifizetett magánrendezvény ügyében hetek óta nem csupán a sajtó, de a színfalak mögött szocialista politikusok is támadják a liberális párt elnökét.

Forrásunk a pártelnök és ezen keresztül az SZDSZ pozícióinak gyöngítését látja a támadások egyik lehetséges okának, akkor, amikor a reformok miatt komoly nézeteltérések vannak a két koalíciós partner között.

Nincs levadászási engedély

"Úgy tudom, hogy a Kóka elleni szocialista támadásokat leállították az MSZP vezetői, de legalábbis nincs központi utasítás a János levadászására, hiszen azt már Eörsi Mátyás Puch László-s elszólása óta tudhatja mindenki, hogy a lehető legszerencsétlenebb dolog ilyen nyíltan nekimenni a koalíciós partnernek" - mondta az általunk megkérdezett liberális politikus.

Az MSZP és Kóka közötti viszonyt néhány héttel ezelőtti, Puch László szocialista pénztárnokkal kapcsolatos nyilatkozatával elmérgesítő Eörsi Mátyás liberális frakcióvezető a Nap-kelte műsorában ma reggel azt mondta, többször megkérdezte már Kóka Jánost az esetről, és a miniszter mindannyiszor azt mondta, nem ő az ominózus állítás alanya.

A frakcióvezető egyébként "az elmúlt időszak legocsmányabb botrányának" nevezte az esetet, hiszen még "senki semmilyen bizonyítékot nem mutatott" fel.

Adótitok az ellenőrzés

Kóka János ellenben "mutatott egy számlát, amin ott volt az áfa, megjegyzem szerencsés, mert én nem őrzöm meg a hónapokkal ezelőtti éttermi számláimat, ő szerencsésen ezt most megtalálta. (...) Ha bárki bármit tud az ügyben, álljon ide" - mondta a képviselő, hozzátéve, hogy "ha bárki szabaddemokrata politikus ilyet tett, viselnie kell a politikai következményeket, csak tudjuk már meg, ki volt".

Az APEH-nél megkeresésünkre azt mondták, nincsenek "rendkívüli" ellenőrzések a hivatalnál, munkatársaik konkrét tervek alapján vizsgálódnak vagy bejelentésekre mennek ki. Az azonban, hogy egy-egy üzletben volt-e ellenőrzés, adótitkot képez, vagyis csak a hely tulajdonosa nyilatkozhat róla, ők nem.

A TranzitArt vezetője már szerdán elzárkózott a sajtó elől. Emlékezetes, hogy a Manager Magazin állítása szerint a zsebbe fizető miniszter sztorijának nyilvánosságra kerülése után az esetben érintett étterem tulajdonosa rendkívüli APEH-ellenőrzést kapott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány: elszalasztottuk a l
  2007-06-14 20:08:29, csütörtök
 
  Gyurcsány: elszalasztottuk a lehetőséget
2007. június 14. FigyelőNet, MTI

A második Gyurcsány-kormány első éve című politikai vitanapon a miniszterelnök elismerte, hogy korábban kellett volna meglépni a reformokat, és ennek elmaradása az ő hibájuk. Kóka János szerint helyreállt az egyensúly, az ellenzék viszont úgy véli, a kormány csak ideológiát gyárt, hogyan szívjon ki még több pénzt a nagy rendszerekből. Az MDF szerint a kullogás éve volt a tavalyi.

Nincsen erős Magyarország erőfeszítés nélkül, az erőfeszítéshez pedig olyan kormány kell, amelyik mer cselekedni - mondta a kormány első évét értékelő, az MSZP által kezdeményezett vitanapon Gyurcsány Ferenc csütörtökön a parlamentben. Úgy fogalmazott: el lehet dönteni, hogy a reformokat az ellenzékkel közösen csinálják-e. A legkönnyebb ez lenne, de megy nélküle is, ugyan kicsit lassabban, kicsit drágábban és több vitával - tette hozzá a kormányfő.

A kormányfő a népszavazási kezdeményezésekkel kapcsolatban azt kérdezte: miért arról tartunk népszavazást, hogy mit ne csináljuk, miért nem arról, hogy mit csináljunk? Gyurcsány Ferenc úgy látja, inkább az utóbbira lenne szüksége az országnak. "Van, aki odáig viszi ezt, nyilván nem politikai szándékoktól mentesen, hogy hát a parlament egyik felében csalók, rablók, talán még tolvajok is ülnek, hát nyilván zacskóban, borítékban, táskában, jó ég tudja még miben, hordják az államkincstárból ki a pénzt, és viszik haza" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Elmondta: ezeket a pénzeket a rendszerváltás utáni legnagyobb szociális kiigazítására és közösségi beruházásaira fordították. A miniszterelnök azt mondta: nem ismer olyan mérvadó gazdasági kutatóintézetet, amely azt mondaná, elkerülhető lett volna az állami kiadások csökkentése az egyensúlyteremtéshez.

"Elszalasztottuk"

A kormányfő a 2000 és 2003 közötti költségvetési és gazdaságpolitikáról azt mondta: könnyebb lett volna akkor átalakítani az egészségügyet, az oktatást, amikor ötven százalékkal emelkedtek a bérek. "Elszalasztottuk. Egyébként mondhatják, hogy ez a mi hibánk volt. Igen, így van" - tette hozzá. A kormányfő szerint a hallgatók értik, miről szól a felsőoktatás átalakítása, és nem azt kérdezik, miért kell tandíjat fizetni, hanem azt, hogyan lehet az egyetemük a legjobb Európában. Az egészségügy kapcsán közölte, hogy soha egyetlen egy szóval sem hallotta a parlamentben a kiváltságok ellen küzdő ellenzéki képviselőktől, hogy küzdjenek az egészségügyben tapasztalható anomáliák ellen. Szavai szerint nem a 300 forintos vizitdíj a magyar egészségügy morális fertője, hanem annak elhallgatása, hogy 2005-ben az egészségügyre fordított összes kiadásnak a háromnegyedét fedezte a járulékbevétel.

A KDNP-s Hargitai János szerint ugyanakkor nincs reformláz, a kormány ideológiát gyárt, hogy a nagy rendszerekből pénzt vegyen ki. Mint a politikus elmondta, az ország ellenében nem lehet reformokat végrehajtani, az emberek átlátják, hogy "önök már sokszor csapták be ezt a nemzetet, most is ezt teszik".

Kóka: helyreállt az egyensúly

A kormánynak az elmúlt egy évben sikerült helyreállítania a gazdasági stabilitást és a költségvetési egyensúlyt - jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter a vitanapon. "2006-ban Magyarország érdeke mindenekelőtt azt kívánta, hogy hozzuk egyensúlyba a költségvetést, és mondjuk ki egy évvel a kormányzás megkezdése után, hogy ezt az ambiciózus célt sikerült teljesíteni" - hangsúlyozta.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető ezt követően a tabuk trónfosztását, a kockázatos, ám elkerülhetetlen változtatások "bevállalását" hangsúlyozta parlamentben. A kormánypárti politikus szerint a politikai palettán látszik egy veszélyes törekvés, amelyet fanatizmus, demagógia és esztelen ígéretek jellemeznek. Ezek az erők a politikai vitákat hitvitákká változtatják, a racionális érveket átkokkal és politikai babonákkal cserélik fel. Az országban azonban többségben van a józanság, a felelősség: ez az új többség. "Az elmúlt egy év fontos feladata volt a költségvetési egyensúly javítása, a közszolgálat reformja és a fejlesztések megalapozása. Komoly lépések történtek a szürkegazdaság visszaszorítása, az egészségügyi, az oktatási és a nyugdíjrendszer reformja és a fejlesztések terén" - mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. Hozzátette: a változtatások kockázatosak, de még kockázatosabb nem változtatni. "Aki ma homokba dugja a fejét, az holnap csikorgatja a fogát" - fogalmazott Lendvai.

Ötórás szavazás hétfőn

Mintegy ötórás szavazás várható az Országgyűlés hétfői ülésnapján, amelynek kezdetén az utolsó megszálló katona távozásáról is megemlékeznek a képviselők. Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy a Ház jövő heti kétnapos, hétfői és keddi ülésén összesen 53 napirendet tárgyalnak honatyák. Szili Katalin kitért arra is, hogy a jövő héten kezdődő és június 25-én záródó rendkívüli nyári ülésszakon az Országgyűlés megkezdi a pénzmosás elleni törvény általános vitáját.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beismerés Verestől: az előző k
  2007-06-14 20:07:41, csütörtök
 
  Beismerés Verestől: az előző kormány felel a jelenlegi helyzetért
2007. június 14. 13:54 MNO

A jelenlegi helyzetért a legnagyobb felelőssége nyilvánvalóan a 2002-2006 közötti kormánykoalíciónak volt - mondta Veres János a kormányzat munkáját értékelő parlamenti vitanapon. Az egészségügyi miniszter szerint a beteg legyen olyan, mint egy jól tájékozott vásárló, ha kórházba megy.

Az államháztartási hiány csökkentésének és az uniós pénzeknek köszönhetően a kormányzati ciklus végére ismét négy százalékos gazdasági növekedés alakul ki Magyarországon. A pénzügyminiszter erről a kormány első évéről tartott csütörtöki parlamenti vitanapon beszélt. Veres János szerint három év alatt 1.100 milliárd forint jut a vállakozásfejlesztésre, pusztán az államháztartási hiány csökkentése folytán.

Az Európai Bizottság, az IMF és az OECD is alapvetően pozitív véleményt formált a magyar gazdaság elmúlt egy évéről - hangsúlyozta Veres. Az Európai Bizottság illetékes biztosa szerint Magyarország a nehéz, de szükséges szerkezeti reformok útján jár, konszolidálja az államháztartást és jelentős hiánycsökkentést hajt végre.

A tavaly nyáron megindult folyamatot "a helyes irányba tett jó lépések sorozatának tartják" - mondta a pénzügyminiszter, aki szerint nem igaz, hogy az Orbán-kormány nem járult hozzá a jelenlegi helyzet kialakulásához. Például az akkoriban bevezetett lakástámogatás a 2003-ban bevezetett változtatások ellenére még jelenleg is évi 200 milliárddal terheli meg a költségvetést, a 2000-ben elfogadott kétéves költségvetés pedig több száz milliárdos maradványszintet tartalmazott a költségvetési intézményeknél, és ezt csak 2007-re sikerült leküzdeni. Ugyanakkor a pénzügyminiszter megjegyezte azt is: a jelenlegi helyzetért a legnagyobb felelőssége nyilvánvalóan a 2002-2006 közötti kormánykoalíciónak volt, de belátta hibáját, és olyan változtatásokat vezetett be, amelyek reálissá teszik a maastrichti kritériumok teljesítését az ország számára 2009-ben.

Horváth Ágnes átlátható várólistákat szeretne

Horváth Ágnes a parlamenti vitanapon elmondta: a magyarok többet betegeskednek és hat évvel kevesebbet élének, mint egy uniós átlagpolgár. Az európai színvonalú egészségügyi ellátórendszer kialakításának része például az átlátható várólisták létrehozása és a hálapénz eltüntetése, továbbá hogy a beteg jól tájékozott vásárlóként jelenjen meg a kórházakban. Horváth Ágnes az elmúlt év eredményei között említette, hogy elindult a jogosultságok, illetve az ellenőrizetlen jogviszonyok áttekintése, és fele részüket már sikerült tisztázni, továbbá 31 patika nyílt az országban és 1500 gyógyszer lett olcsóbb. Horváth szerint nagy kitartás kell az egészségügyi szemléletváltás végigviteléhez.
(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 686 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 915
  • e Hét: 2837
  • e Hónap: 6582
  • e Év: 160078
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.