Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Enyves kezek
  2007-07-20 12:44:45, péntek
 
  Ablonczy Bálint, itthon@hetivalasz.hu

7. évfolyam 29. szám, 2007.07.19.

Enyves kezek

Nem csak az ifjúsági közéletet érintheti Zuschlag János botránya. Jelentőséget az ad az ügynek, hogy az egykori szocialista országgyűlési képviselő Puch László MSZP-pénztárnok munkatársa volt.

Az ifjú politikus kezdeményezésére alapított ernyőszervezetet 2004-ben Gyurcsány Ferenc súlyos milliókkal támogatta.



Az MSZP-ben a legtöbben legyintettek, amikor bejárta a sajtót a hír: civil pályázati pénzekkel való visszaélés miatt eljárás folyik Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. Egyesek biztosak voltak abban, hogy előbb-utóbb lebukik a politikus, mások pedig úgy vélekedtek, Zuschlag ezt az ügyet is megússza. A Bács-Kiskun megyei szocialista fenegyerek ugyanis sok mindent túlélt már. 2004 októberében le kellett mondania országgyűlési mandátumáról, miután a Hír Tv kamerája rögzítette, amint a holokauszt áldozatain élcelődött. Bár a pártban sokan a fejét követelték, Zuschlag csak hátrébb lépett: 2006-ban a megyei közgyűlés tagja lett, ő a párt kiskunhalasi szervezetének vezetője és az MSZP Bács-Kiskun megyei ügyvezető elnöke.

ÖNKÉNTES FELPONTOZÁS

A megyei főügyészség "különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett" csalással gyanúsít több ifjú szocialista politikust. A gyanú szerint csak papíron létező egyesületeik, alapítványaik nevében nyert pályázati támogatásaikkal nem számoltak el, azokat saját céljaikra hasznosították. Közel ötvenmillió forint tűnt így el. A vallomások szerint az ügy főszereplője, a közpénzelnyelő rendszer létrehozója Zuschlag János - aki egyébként tagadja a vádakat.

"A nyolc gyanúsítottból hetet már kihallgattunk. Ők panaszt tettek az eljárás ellen, ám kifogásaikat a főügyészség elutasította" - tájékoztatja lapunkat Szabó Ferenc, a megyei főügyészség szóvivője (Zuschlag János személyi titkárát, Lados Istvánt egyelőre körözik). Azt is megtudjuk, hogy két éve indult az eljárás, akkor még csak a számvitel rendjének megsértése miatt, az eljárás előrehaladtával aztán egyre több csontváz dőlt ki a szekrényből. Mentelmi jog felfüggesztéséért nem fordultak az Országgyűléshez, azt viszont az ügyész nem árulja el, hogy hány embert hallgattak meg tanúként. "Ezt még korai lenne tudatni a nyilvánossággal" - mondja.

Az ifjúsági civilszervezetek világa túlságosan kicsi ahhoz, hogy sokáig lehessen zsonglőrködni a támogatásokkal. A pénzek jelentős része a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) hét, egyenként tizenegy tagú Regionális Ifjúsági Tanácsán (RIT) folyik keresztül. A hét testület évente fejenként körülbelül negyvenmillió forinttal gazdálkodhat. Ezenkívül még a Nemzeti Civil Alapprogram is bonyolít le pályázatokat, melyeken magukat országos ifjúsági szervezetnek vallók is elindulhatnak.

A hatóságok látókörébe került alapítványok, egyesületek nem fogták vissza magukat, indultak, ahol csak lehetett. S nyertek is, annak rendje és módja szerint, méghozzá Zuschlag János közreműködésével, aki ügyelt rá, hogy minden éhes szájnak jusson betevő falat. Egy lapunknak nyilatkozó ifjúságpolitikai szakértő szerint egy idő után már nem is volt szükség telefonálni, mert a döntést előkészítő bíráló tudta, mely pályázatot kell felpontozni - függetlenül az anyag minőségétől.

A rendszer tehát olajozottan működött, hála az ifjúsági közéletben régi játékos Zuschlag Jánosnak. A politikus már 17 évesen az Ifjú Szocialisták Mozgalmánál (ISZM) vitézkedett, 1998-ban, 21 évesen pedig bekerült az Országgyűlésbe. Az Orbán-kormány idején az ISZM az inkább jobboldalinak elkönyvelt ernyőszervezet, az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament (OGYIP) tagja volt, az Újhelyi István vezette Fiatal Baloldal pedig a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Tanácsot (MAGYIT) erősítette. Így az ISZM komolyabb alkupozícióban volt, s jobban tudta érdekeit érvényesíteni. Emiatt több konfliktusba keveredett az Újhelyi-csapattal.

PUCH LÁSZLÓ KÖZELÉBEN

A 2002-es választás előtt a két ifiszoci szervezet felsőbb pártnyomásra egyesült, s elvbaráti szövetségben próbálták a teljes magyar ifjúsági szférát összefogó ernyőszervezetet létrehozni. Ez végül 2003 decemberében sikerült, amikor is 278 szervezet részvételével megalakult a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia (GYIK). A születést botrányok övezték: az alakuló ülésről kiszivárgott íveken például a házigazdák megjelölték az ellenségesnek vélt civileket. A hallgatói önkormányzatokat tömörítő szövetség nem is lépett be az új szervezetbe. Az összejövetelt Zuschlag János készítette elő és vezényelte le a háttérből, az ülésen ott voltak mindazok a szervezetek, amelyeket most az ügyészség vizsgál - a Jövő Fiataljai Egyesülettől az Y-Generáció Egyesületen át a Bács-Kiskun Megyei Ifjúsági Szövetségig.

Az ellenzők nem csak ezt kifogásolták: szerintük volt olyan küldött a GYIK alakuló ülésén, aki három egyesületet is képviselt, kérdésessé téve a delegáló szervezet komolyságát. Az akkori kormánynak azonban nem voltak ilyen kétségei. Az új ernyőszervezet működéséhez 2004-ben a Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 12 millió forinttal járult hozzá - a 300 ezer egyetemistát képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ugyanekkor négymilliót kapott. Akkoriban többen úgy tudták, a tárca vezetésének szívügye az új szervezet: Szilvásy György közigazgatási államtitkárra (ma a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter) és Mesterházy Attila politikai államtitkárra is számíthatott a szárnyait próbálgató GYIK. A később éppen Gyurcsány Ferenc által megszüntetett tárca vezetői stratégiai kérdésnek tekintették, hogy az addig jobboldali vadászmezőnek számító ifjúsági szférában is baloldali fordulat következzen be.

Zuschlag János 2004-es bukása nem hozott változást az ifjúságpolitikai háttérmozgásban, sőt a politikus még erősödött is. 2005 októberében a Népszabadság is megírta, hogy Zuschlag Puch László pártpénztárnok munkatársaként dolgozott. A pozíció védettséget jelentett számára, még azt is megengedhette magának, hogy szűkebb pátriájában, Kiskunhalason lebegtesse indulását a 2006-os országgyűlési választásokon. (Végül elállt e tervétől.) Az MSZP belviszonyait ismerők éppen Zuschlag betonkemény pozíciói miatt nem hisznek abban, hogy véletlenül kapott mostanában az ügy nagyobb nyilvánosságot. A párt régi vonalát képviselő Puch Lászlóval ugyanis Gyurcsány Ferenc viszonya soha nem volt kiegyensúlyozott. A miniszterelnök idén, a februári tisztújítás előtt megpróbálta elmozdítani pénztárnoki székéből a minden titkok tudóját; az akció akkor nem sikerült, a hírek kiegyezésről szóltak. Most a "nagyok" mintha újra kiásták volna a csatabárdot: a Zuschlag János elleni nyomozás a célegyenesbe fordult, hiába próbált a politikus - az Élet és Irodalom információi szerint - magasabb szinten közbenjárni a vizsgálatok leállításáért.

A MEGÚJULÁS ZÁSZLÓVIVŐI

A Zuschlag bábáskodásával létrejött, visszaéléssel vádolt egyesületeknek korábban helyt adó GYIK most a megújulás zászlaját lobogtatja. A továbbra is hatalomközeli ernyőszervezet az ellenőrzés fontosságát hangsúlyozta július 4-i közleményében, miközben áttételesen sejtetni engedi, hogy a szoci ifjak nem csak a saját zsebükre dolgozhattak. "A GYIK megalakulása óta képviselt álláspontja, hogy a politikai pártok ifjúsági szervezetei, a pártok alapítványaihoz hasonlóan, alanyi jogon kapjanak támogatást a működésükhöz. Ezzel elkerülhető lenne, hogy különböző szakmai köntösbe bújtatott programokkal próbáljanak forráshoz jutni, illetve talán megelőzhetőek lennének a napokban napvilágra került Bács-Kiskun megyeihez hasonló esetek is." A szervezet azt is üdvözölte, hogy a kabinet utasítására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi az összes, 1998 és 2006 között kiutalt állami forrás felhasználását. A civilszervezetek viszont ezen felháborodtak, mondván, csak öt évig kötelesek megőrizni a pályázati dokumentációt. A pénzek felhasználását többször ellenőrizték az illetékes szervek, nem lehet egy egész szférát büntetni néhány enyveskezű miatt - így a civilek.

A tiszteletreméltóság azért is fontos a GYIK-eseknek, mert hamarosan ők lesznek a magyarországi ifjúságpolitika erős emberei. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterként ugyanis egyik első döntésével átalakította a regionális ifjúsági tanácsokat: kimaradnának a nagycsaládosok, a HÖOK, az OGYIP és a MAGYIT delegáltjai, helyükre a kormányközeli GYIK négy embere kerül. Az egyházak továbbra is két embert küldhetnek, ám a történelmi felekezetek mellett két kisegyház is bekerült a delegálók közé. Így a kormányküldöttekkel együtt sikerülhet a hatalomnak kedvező többséget kialakítani a tizenegy fős testületben. A rendelet ellen a KDNP máris tiltakozott, mondván, a GYIK-et a háttérből továbbra is az ifjúsági pénzek elsíbolásával vádolt Zuschlag János és köre irányítja.

http://www.hetivalasz.hu/showpic.php?id=14383
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincsenek liberális témák
  2007-07-20 12:43:10, péntek
 
  Zsuppán András, itthon@hetivalasz.hu

7. évfolyam 29. szám, 2007.07.19.
Nincsenek liberális témák


Az SZDSZ azzal, hogy kiállt a tavalyi rendőri jogsértések mellett, eljátszotta a lehetőséget, hogy most hitelesen pártfogolja a homoszexuálisokat - vallja lapunknak Morvai Krisztina.

A Civil Jogász Bizottság társelnökét arról is kérdezzük, milyen az a jobboldali jogvédelem, és hogy miként hozná összhangba a konzervatív családképet a feminizmussal.



- A tavaly október 23-ai eseményeket vizsgáló jelentés megállapította, hogy a rendőrség hibákat követett el. Elégedett?

- Az alapvető tények a helyükre kerültek: a jelentés kimondja, hogy súlyos, tömeges rendőri erőszak történt. Az események kormánypárti értelmezése ezzel megdőlt. Nem igaz, hogy egy erőszakos csoporttól kellett megvédeni a csendes többséget, nem igaz, hogy a rendőrség fellépése jogszerű volt, és legfeljebb kisebb túlkapások történtek.

- A jelentés összegzése nem kételkedik a fellépés jogszerűségében.

- Az összegzés mintha nem is ehhez az anyaghoz tartozna. A felelősök neve helyett én ezt a részt takarnám le. A nevek kitakarása egyébként is félreértés. Nyilvánosságra kell hozni, kik rendelték el a kardlapozást és más aránytalan, sérüléseket okozó kényszerítő eszközök használatát.

- A rendőrség korábbi felső vezetése viszont megbukott, állítólag a Zsanett-ügy miatt. Teljesült ezzel a követelésük?

- Rögtön a szeptember 19-ei események után kellett volna meneszteni őket, nem miniszterelnöki dicséretben részesíteni. Óriási különbség van aközött, hogy a rendőri jogsértéseket állami szervek, sőt a kormány támogatásával követik el, vagy néhány rendőr magánakciójáról van szó. Amennyiben Zsanettet megerőszakolták, az az öt rendőr bűne, azért a felső vezetés nem felel. A szeptemberi és októberi eseményekért viszont igen. Ugyanakkor tény: az őszi események kapcsán a rendőri állomány azt tapasztalhatta, hogy durva jogsértéseket következmények nélkül lehet elkövetni. Ebben kereshető összefüggés a vezetés felelőssége és a Zsanett-ügy vagy más "rendőri magánbűnök" között.

- Sokat beszélnek a vezetők felelősségéről, a közrendőrök mentalitásáról viszont kevesebb szó esik.

- A rendőröket arra készítették fel, hogy gyűlölködjenek. Úgy állították be, mintha az MTV ostromában részt vevők és az október 23-ai felvonulók azonosak lennének. Elhitették velük, hogy a tüntetők miatt kell harmadik napja szolgálatban lenniük, szinte étlen-szomjan, rettentő körülmények között dolgozniuk. A bajt abban is látom, hogy a rendőrképzésben nem arra szocializálják a rendőröket, hogy a feladatuk szolgálat. Nem szabad például vizsgálniuk, hogy a gyülekezési jog gyakorlói milyen ügyért vonulnak utcára. Az ő dolguk az emberi jogok, így a gyülekezési jog biztosítása, a demonstrálók védelme.

- Akkor a melegfelvonuláson történt dobálást szintén meg kellett volna akadályoznia a rendőrségnek. Vajon miért nem tette?

- Szeptember-októberben a liberálisok elszalasztották, hogy kiálljanak az emberi jogok védelme mellett. Ha megteszik, most joggal tiltakozhatnának az intolerancia ellen. Most azok az SZDSZ-es vezetők tiltakoznak a leghangosabban, akik szerint tavaly minden rendben volt.

- Jogvédőként sokáig a liberális oldalhoz sorolták, mostanában viszont jobboldaliként könyvelik el. Hogyan határozza meg önmagát?

- Nem szívesen nevezem magam jobboldalinak, mert a világ jelentős részén a jobboldaliságon azt értik, hogy elragadtatással gondolok Bush elnök politikájára, vagy barátja vagyok a globalizált nagytőkének. Rám ez nem igaz, ahogy a jobboldal sok hazai támogatójára sem. A valódi megosztottság Magyarországon a nemzet sorsa iránt aggódók, illetve közömbösök között van. A másik választóvonal a haszonelvű, individualista, versenyközpontú gondolkodás és az ember- és közösségközpontú, szolidaritáson alapuló világnézet között húzódik.

- Van jövője a "jobboldali jogvédelemnek"?

- A Civil Jogász Bizottság tagjaiként nemzeti elkötelezettségű emberi jogi jogvédő alapítványt hoztunk létre. Már kapható bizottságunk összefoglalója a történtekről. Komoly eredményeket értünk el az igazság kiderítése terén. Reméljük, hamarosan egyéb emberi jogi témákkal is foglalkozhatunk majd, hiszen ez korántsem a liberális oldal "magánterülete". Még az olyan témák sem, mint a családon belüli erőszak vagy a női egyenjogúság, amelyek eddig feminista, liberális témákként voltak elkönyvelve.

- Össze lehet békíteni ezeket a témákat a konzervatív családképpel?

- Ha a nemzeti oldal nyerni kíván a következő választásokon, akkor foglalkoznia kell a nők valós problémáival. Le kell vetkőzni azt a megközelítést, amely alárendeli a nőket a férfiaknak, ami sokszor még a vezetők nyelvi fordulataiban is tetten érhető. Nagyobb szerepet kell adni a nőknek a közéletben, fel kell tárni a munkahelyi diszkrimináció jelenségét, és foglalkozni kell a nők elleni erőszakkal.

- A Civil Jogász Bizottság hogyan folytatja a tevékenységét?

- A "liberális mantra" tehet arról, hogy a szabadságjogok mellett az emberi jogok másik fontos csoportjáról, a gazdasági, kulturális és szociális jogokról megfeledkezünk. Nem csak akkor sérülnek ugyanis az emberi jogok, ha az állam megveri vagy véleménynyilvánításában korlátozza a polgárait. Az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a tisztességes megélhetéshez vagy a tanuláshoz való hozzáférés joga szintén emberi jogi kérdés. Ezen a téren szeretnénk kutatásokat végezni és esettanulmányokat készíteni. Milyen esélyegyenlőség az, amikor egy szegény gyerek csak akkor jut diplomához, ha valóságos zseni, egy gazdag gyerek viszont gond nélkül, jóval szerényebb képességekkel megszerezheti? Márpedig a tandíj bevezetése ezt eredményezi.

- Miért lenne emberi jogi kérdés az ingyenes felsőoktatás vagy az állami egészségügy?

- Magyarország 1976-ban aláírta az ENSZ gazdasági, szociális és kulturális jogokról szóló egyezségokmányát, amely számos rendelkezést tartalmaz az oktatáshoz és az egészségügyhöz való egyenlő hozzáférésről. Magyarországon ennek az ellenkezője történik, és mi tétlenül nézzük, hogy egy kétszázalékos párt ránk kényszerítsen egy borzasztó rendszert. Márpedig minden nemzetnek jár az önrendelkezés. Ezt a jogot vették el tőlünk. A magyar nép nem akar olyan országot, amelynek nem az ember, hanem a haszon és a pénz áll a középpontjában. Tavaly, még a "reformok" bevezetése előtt kórházba kerültem; egy cigányasszony feküdt mellettem, infúzióval a karjában. Egy osztályos orvossal beszélgettünk, aki azt mondta: "Az a gyógyszer, amit infúzión kap, több millió forintba kerül. Most ugyanúgy megkapja, mint ön vagy a másik szobatársuk, aki jól kereső vállalkozó. Rettenetes tudni, hogy ez már nem sokáig lesz így." Nos, ha valami, ez például súlyos emberi jogi kérdés.

http://www.hetivalasz.hu/showpic.php?id=14378
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem díjazom
  2007-07-20 12:41:39, péntek
 
  Dévényi István, eletstilus@hetivalasz.hu

7. évfolyam 29. szám, 2007.07.19.
Nem díjazom


Dévényi István: Nem díjazom - Egyre inkább hajlok rá, hogy soha nem fogom megtudni, milyen érzés normális országban élni. Pedig még az egészségügyi reform előtti időkből származó magyar statisztikák szerint is van hátra néhány évtizedem, de hiába, valahogy nem javulnak itt a dolgok, sőt! És ez most tényleg nem a megszokott depressziómagyar nyafogás, hanem a honi közélet legfrissebb fejleményeinek tárgyilagos elemzése. Tényközlés. Folyt.

A legújabb illúzióromboló aktus a Prima Primissima díjhoz kapcsolódik. A média kategóriában "induló" idei jelöltek ismertetésekor Csányi Sándor ugyanis a következőt jegyezte meg: a jövőben politikai újságírót nem jelölünk. Így járulunk hozzá a társadalmi békéhez.

Na most a társadalmi békéhez való ilyetén hozzájárulás hamisítatlan, vegytiszta kirekesztés. Egy jól definiálható társadalmi csoport megbélyegzése. Egy kisebbség arcul csapása. A politikai újságíró helyére tessenek beilleszteni másik kifejezést, és mindjárt kiderül, hogy miről is van szó. Például: a jövőben nőket nem jelölünk, így járulunk hozzá a társadalmi békéhez. Vagy: a jövőben cigányokat nem jelölünk, így járulunk hozzá a társadalmi békéhez. Esetleg, hogy még valamelyest aktuális is legyen a párhuzam: a jövőben homoszexuálisokat nem jelölünk, így járulunk hozzá a társadalmi békéhez.

Persze értem én a szándékot. Mostanában akadt szép számmal a köz részéről pfújolva fogadott díjazási aktus, jó lenne ettől a Prima Primissimát megkímélni. X. Y. lett a befutó? Biztosan azért, mert soha nem lankadó lelkesedéssel küzd az ellenzék ellenében. Z. is jelölt? Még szép, hiszen két ökörrel sem lehet kivonszolni a miniszterelnök hátsójából. És ez bármilyen kormány idején működőképes sablon, mert a nép egyrészt kegyetlen őszinteséggel és egyszerűséggel tud véleményt formálni, másrészt meg időnként még igaza is van.

Mivel azonban a népet lecserélni továbbra sem lehet, a szeplőtelen tisztaságra áhítozó grémium egyet tehet, megszünteti a legproblémásabbnak tűnő gócpontot; jelen esetben kizárja a játékból a politikai újságírókat. A rossz szülő is ilyesmit művel, ha nem bír a gyerekével: beleszórtad a homokot a szomszéd Pistike szemébe? Akkor többet nem megyünk ki az udvarra. A probléma látszólag megszűnik, az áldozat is megnyugodhat, ha homokozni indul, és anyukának sem kell feszt a szomszéddal cirkuszolnia, csak közben a dobálós kölök minden egyes alkalommal jól megveri majd Pistikét, ha összefut vele az óvodában, merthogy ugyebár miatta tiltatott ki a játszótérről.

Prima Primissimára lefordítva: nem az a megoldás, hogy az érintettek a legkisebb ellenállás felé tolják a rendszert. Igenis díjazni kell a politikai újságírókat, ha arra érdemesek. Mert akadnak kollégák, akik függetlenül attól, hogy egyértelműen leteszik a voksukat valami mellett vagy éppen ellen, tisztességes, böcsületes, korrekt munkát végeznek. Ha tehát az adott esztendőben mondjuk az éles tollú publicista alkotta médiaszerte a legnagyobbat, akkor nosza, vigye ő haza az elismerést. Ez fogja helyes irányba lökdösni a honi társadalmat, és nem az álszent finnyáskodás. Az maradjon csak a rossz politikai újságírók rossz szokása.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csermely Péter: Sólyom –
  2007-07-20 12:26:43, péntek
 
 
Csermely Péter: Sólyom - Tiranai lepel
2007. július 20. 11:04



MNO
Csermely Péter: Ide hallgasson, drága Albán Úr, én egyszer hibáztam életemben, már ami azt illeti. Amikor levelet írtam egy vándorcirkusznak. Aztán rájöttem, hogy közben biztosan odébb mentek. De nem ez a lényeg. Művelt ember vagyok én, sok ilyen jellegű médiát fogyasztok, néha még olvasok is egy könyvet, amit régebben kaptam. Ezért mondom, hogy fel vagyok háborodva a Sólyom Köztársasági Államfőn. Odaül a tévébe, aztán szidja a Kormányt. De még hagyján. Azt mondja, hogy ami van, az elszomorító, és hogy ő nem érti a sok reformot. Egyrészt ne szomorkodjon, hanem csináljon jobbat, de persze csak a szája jár, nincs semmi programja. Egyszer se mondja el, hogy itt akkor ez lesz, ott meg az, és határidőre kész lesz minden, és olcsó lesz. Ilyet nem beszél, csak sóhajtozik, meg nem tüntet ki senkit, csak ha Fideszes. Még én jobb Elnök lennék, higgye meg, Albán Úr. És ami a másik. Ha nem érti az eredményeket, akkor miért nem mond le? Nézze, ha én a munkahelyemen azt mondok, hogy ezt nem értem, rögtön kirúgnak, és igazuk van. Vagy ha én bemegyek a közállami hivatalba egy irattal, és ott azt mondja az intéző, hogy ő nem érti, akkor máris igazam van, ha lármázok. Mert az a dolga, hogy értse, úgy vették fel dolgozni a fizetésért. És a Sólyom Úr? Ő a legmagasabb közhivatal, és van arca mondani, hogy nem érti. Pedig őt a Parlament választotta meg, az igaz, hogy véletlenül, az aranyos kis Szili Katalin helyett, mert az SZDSZ-eseket nem engedte szavazni az agresszív módon radikális Áder Úr, és ez a Sólyom nevű lett helyette. De ha már ő lett, akkor a Parlament most mondja meg neki, hogy hát hallja Sólyom, becsülje meg magát, ha már magára szavaztunk, és készüljön fel rendesen, mielőtt így viselkedik a tévében, maga jobboldali tahó, különben keresünk egy másik Elnököt, aki nem ilyen ostoba. Jellemző, hogy ez is az Orbán Viktor jelöltje, ezek mind ilyenek, csak a pénz meg az autó, meg szidni a kommunistákat, de amikor munka van, akkor mutogatnak, hogy nem így kellene. Ebből állnak. Nem mintha én érteném a reformot, szépséges Albán Úr, de én egy egyszerűen kis ember vagyok, és biztos kiderül a legvégén, hogy miért ilyen drága minden, aminek meg nem drágult az ára, az mind megszűnt. De a Gyurcsány Miniszterelnök Úr megmondta, hogy ez jó lesz, hát én is sokat gondolok rá, hogy milyen lesz, amikor jó lesz. A Kormányfő Úr, az bezzeg érti. Az is szemtelenség volt, hogy a Sólyomnak még volt ábrázatja panaszkodni, hogy a Kormány sose nem tájékoztatja őt. No de, aranyos Albán Úr, hát mi a fityfenének kellene állandóan beszámolni ennek a Sólyomnak, amikor úgyse érti? Van más dolga is a Kormánynak, mint hogy éjjel-nappal az Állami Elnököt képezze. Jobb lett volna a Szili Katalin, csak hát a Fidesz nem akarta őt, jöttek azzal, hogy a Sólyom László így, meg a Sólyom László úgy, hogy milyen okos, meg hogy korábban bíró volt. Szép kis bíró lehetett az ilyen, az első tolvaj vádlott a szemébe hazudik, ez meg csak néz bután, és elengedi. Szomorú az állapot, kedves Albán Úr, én mondom magának.

Lejegyezte: Csermely Péter

(Magyar Nemzet, 2007. július 20.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Balliberális precedens
  2007-07-20 12:25:37, péntek
 
  Balliberális precedens
Kulcsár Anna
2007. július 20. 0:01


Magyar Nemzet

Megkönnyebbült a balliberális tábor: az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdán Kálmán László három népszavazási kérdését is hitelesítette. Az OVB határozatai reménnyel töltik el őket, hiszen nem egyedül a Fidesz gyűjt majd aláírást és kampányol a kormány már folyamatban lévő vagy még csak tervezett intézkedései kapcsán.Nemcsak népszavazás lesz, hanem várhatóan ellennépszavazás is. Ilyen még úgysem volt.

Egyesek - köztük Szigeti Péter, az OVB elnöke - úgy vélik, a több hónapos folyamat vége az lehet, hogy mind a Fidesz, mind a nyelvész kérdései megkapják a választók több mint 25 százalékának szavazatát. Akkor pedig a két kérdéscsoport kioltja, megsemmisíti egymást. Az Országgyűlésnek tehát semmit sem kell majd tennie, szabadon érvényesülhetnek a kormány elképzelései. A baloldal azonban valószínűleg kicsit előre szaladt az időben. A népszavazás ügye még nincs lefutva. Bizonyosra vehető, hogy az OVB mind a hat határozata az Alkotmánybíróság elé kerül. A bírák döntését részben megelőlegezhetjük, hiszen egyszer már szabad utat adtak a Fidesz és a KDNP kezdeményezésének. A kórház-privatizáció, a gyógyszerárusítás és a családi gazdálkodók elővásárlási joga ügyében hitelesíthetőnek ítélték a kérdéseket. Ez várhatóan most is így lesz.

Távolról sem biztos azonban, hogy a nyelvész kérdései kiállják az alkotmányossági próbát. Vegyük például a földtörvény ügyét! - Egyetért-e ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén? - tudakolja Kálmán László. Mi pedig azt kérdezhetjük: vajon kinek az elővásárlási jogáról lehet itt szó? Kit tekinthetünk a földterület megművelőjének? Azt, aki bérlőként használja a tulajdonos földbirtokát? Vagy pedig azokat a szolgáltatókat, akik a bérlő megbízásából saját kezűleg vetnek és aratnak, kapálnak és permeteznek, tehát alvállalkozóként, netán napszámosként ténylegesen megművelik a termőföldet. S még számos variáció képzelhető el. A nyelvészeti szempontból talán egyértelműnek minősíthető kérdés a jogi kategóriák teljes zűrzavarára utal. Ebből az Országgyűlés aligha tudná eldönteni, kinek kell megadnia az elővásárlási jogot. A termőföld kérdése egyébként a régi mozgalmi jelszavakat juttathatja eszünkbe. Azokat az időket idézi, amikor a következő tulajdonjogi megfontolások érvényesültek: ,,Miénk a gyár!", ,,Tiéd az ország, magadnak építed!", ,,Azé a föld, aki megműveli!" Nem lenne meglepő, ha az Alkotmánybíróság úgy találná, hogy a földbirtok ügyében feltett kérdés nem egyértelmű, nem bocsátható népszavazásra. Hasonló aggály vethető fel annak a kérdésnek a kapcsán is, amely az önkormányzatok egészségügyi feladatainak ellátásáról érdeklődik.
A formainál súlyosabb a tartalmi dilemma. Milyen referendum az, amelyet azért kezdeményeznek, hogy ugyanabban a kérdéskörben megakadályozzák a nép tényleges megkérdezését? Az alkotmány úgy rendelkezik, hogy a nép a hatalmat képviselői útján és közvetlenül gyakorolja. A komoly szándékkal elindított népszavazási eljárás meghiúsítása aligha nevezhető a népszuverenitásból fakadó jogok gyakorlásának. A nyelvész kezdeményezése tilalmazott, burkolt alkotmánymódosításnak tekinthető.

A Horn-kormány úgy próbált egy népszavazást kijátszani, hogy ugyanabban az ügyben maga is eljárást indított. A Gyurcsány-kabinet egy magánkezdeményezés támogatásával igyekszik útját állni a népszuverenitás gyakorlásának. Az Alkotmánybíróságnak most módja lesz arra, hogy az 1997-es precedenst továbbgondolva kifejtse álláspontját a jogi formában megnyilvánuló politikai törekvésről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány a finnugor testvéris
  2007-07-20 12:24:37, péntek
 
  KDNP: Gyurcsány a finnugor testvériséget is elárulja
2007.07.19. 14:44

A Kereszténydemokrata Néppárt közleményben szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy ne vegyen részt az Észtország kizárásával készülő finnugor fórumon. Az ellenzéki párt szerint Moszkva a saját nagyhatalmi ambícióinak akar teret nyitni ezzel a diplomáciai fogással, amelynek elfogadása éppen a finnugor testvériség elárulása. Gyurcsány már az észtek észrevételére azt válaszolta néhány napja, hogy szerinte a finn államfővel együtt jól tudja képviselni a ,,rokon népek" érdekeit is.

A KDNP a finnugor testvériség elárulásának tartja, hogy Gyurcsány Ferenc az orosz elnök, Vlagyimir Putyin meghívására részt vesz a Mordvinföldön megrendezendő finnugor fórumon. A kereszténydemokraták a Fidesz után egy héttel ítélték el a miniszterelnököt, amiért nem bojkottálja a rendezvényt. A KDNP közleménye szerint "a finnugor nyelvcsalád népei hajdan hatalmas vidékeket laktak Észak-Skandináviától az Uralig, sőt attól keletre is. E tájak és népek sokat szenvedtek a mind erősebb orosz elnyomástól, a XX. században pedig a Szovjetunió erőszakos asszimilációs politikája igen súlyos károkat okozott a finnugor népeknek. Az erőszakos asszimilációs politika következményeképpen hovatovább az összes obi-ugor nyelv kihal, a permi nyelvek belátható időn belül szintén kihalnak, akárcsak a volgai nyelvek. A Szovjetunió gyalázatos politikája tulajdonképpen felszámolta a területén élt finnugorokat."

A kereszténydemokraták azt is állítják, hogy Gyurcsány Ferenc "a maga hebehurgya, önző politikájával már eddig is súlyos károkat okozott a magyar nemzet ügyének". "Kritikátlan oroszimádatával, most éppen a finnugor testvériség eszményébe rúg egyet" jóllehet a "nemzetközi felmérések szerint két nép viseltetik irántunk, magyarok iránt teljes szimpátiával: a finn és a lengyel".

Gyurcsány Ferenc azt követően, hogy Andrus Ansip észt kormányfő is jelezte, a távolmaradást várná el a magyar miniszterelnöktől, szintén közleményben fejtette ki: szerinte "a magyar miniszterelnök és finn államfő személyes jelenléte jelent garanciát" arra, hogy balti ország érdekeit is magas szintű képviseljék az eseményen. "A történelmi kapcsolatok fontossága és az ebből eredő közös jövő indokolja, hogy a magyar kormány a legmagasabb szinten képviselje magát a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kezdeményezett nemzetközi finnugor találkozón, melyen Tarja Halonen finn elnök is részt vesz." - szögezte le Gyurcsány.


Index, hunhír
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Navracsics: "azért bénázom le
  2007-07-20 12:23:23, péntek
 
  Navracsics: "azért bénázom le őket, mert bénák"
2007.07.19. 14:57

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc saját maga mondta, hogy túlmozgásos, és lotyaszájú, ezért nem baj, hogy Deutsch Tamás ideggyengének nevezte őt. A 168 Órának adott interjújában Navracsics Tibor úgy nyilatkozott: politikai vitában minden stílus előfordul, és az idegállapottal kapcsolatos vitát a baloldal kezdte azzal, hogy Veér András diagnosztizálta Kövér Lászlót.

Ennek ellenére ő személy szerint igyekszik távol maradni a személyeskedéstől, és ezzel új stílust hozott a Fideszbe. Mindamellett ő csak akkor bénázza le a kormány politikusait, amikor bénák, és ez az ellenzék vezetőjeként feladata.

A legnagyobb ellenzéki párt hosszú távú stratégiáját illetően a frakcióvezető úgy vélte, választásról választásra módosul a taktika, most azonban az általuk indított támadások célja a kormány elszámoltatása, nem pedig a 2010-es választási győzelem. Navracsics szerint a 2002-ig elért jó államháztartási egyensúlyi helyzetet bizonyítja, hogy a szocialisták kormányra kerülésekkor bevezethették a közalkalmazottak ötven százalékos béremelését, de az MSZP rossz politikájának eredményeképpen az ország éllovasból a régió sereghajtójává vált, mindennek pedig nem nevezték meg a felelőseit.

A frakcióvezető szerint a 2006-os országgyűlési választás sem tekinthető az első Gyurcsány kormány elszámoltatásának, mert a baloldal a kampány során hazudott az ország állapotát illetően, ellentétben a Fidesszel, amely ,,a legjobb tudása szerinti képet adta" Magyarország helyzetéről. Navracsics szerint a Fidesz által a 2006-os választási kampány során hirdetett azonnali, tízszázalékos járulékcsökkentés, és az új Széchenyi program fellendítette volna a nehézségekkel küzdő gazdaságot, amely a ciklus végére a tizennegyedik havi nyugdíjat is ki tudta volna termelni.

A Fidesz megfelelő számú és képzettségű szakpolitikussal rendelkezik, és Jövőnk címmel készül a párt új programja. Navracsics annak ellenére tartja fontosnak a dokumentum elkészítését, hogy Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott: tele a padlás programokkal. A népszavazásról szólva úgy vélte, a kérdések megválaszolásával az állampolgárok lehetőséget kapnak arra, hogy véleményt mondjanak az adott kérdésekről, amely azonban önmagában nem vezet kormányváltáshoz. A frakcióvezető nem kommentálta a feltevést, miszerint a Fidesz azért akarja betiltani a televíziós politikai hirdetéseket, mert adósságot halmozott fel.
168 Óra, vg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eladósította lakosságát a Gyur
  2007-07-20 12:22:12, péntek
 
  Eladósította lakosságát a Gyurcsány-kormány
2007.07.19. 14:42

Kölcsönből fizetik a magyarok a megszorítások miatti hiányokat. Több, mint 250 milliárd forint hitelt helyezett ki a pénzügyi szféra a lakossági piacon az első negyedévben. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ennyi pénzt eddig még sohasem vett fel a lakosság kölcsönként.

Nemcsak a hőség rekord, de a hitelfelvételi rekord is megdőlt az elmúlt napokban - hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. A háztartások hitelfelvételi láza már öt éve tart, de úgy látszik hamarosan csúcsot dönt - írja a Népszabadság.

Az emberek többsége nem az életmódján próbált megszorítani, hanem a hiteleit sokszorozta meg. A megszorításokkal párhuzamosan legalábbis megugrott a kölcsönfelvételek száma és mértéke - vagyis a reáljövedelem-csökkenést sokan adósságuk növelésével pótolják ki. Az emberek átmenetinek gondolják a kiigazítást, és azt a néhány hónapot akarják majd kibekkelni, amíg a fizetésük értéke nem éri el a korábbi szintet.

A mostani adatokból, banki beszámolókból az tűnik ki: utóbbiaknak lett igazuk. Bár a jegybanki statisztikák nem jeleznek igazi trendfordulót, a banki beszámolók már igen. Az első negyedéves MNB-jelentésből nem látszik, hogy megállna az eladósodási hullám, miközben a megtakarítások növekedésének üteme sem esett vissza igazán. Ez utóbbit egyes bankok jelzik - de a tapasztalatok eltérőek.

Népszabadság - fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elcsúszik a biztosítási refor
  2007-07-20 07:10:05, péntek
 
 
Elcsúszik a biztosítási reform?
2007. július 20., péntek 5:50

Az eredeti tervekhez képest legalább féléves csúszással indulhat a több-biztosítós egészségügyi rendszer - értesült a Napi Gazdaság, amely szerint az üzleti biztosítók leghamarabb jövő év közepén kezdhetik meg a tagtoborzást, 2009 júniusa körül pedig az érdemi munkát.

A késés többek között arra vezethető vissza, hogy a kormányzat által is jelzett nemzetközi pályázatot januárnál korábban nem tudják kiírni, annak elbírálása pedig több hónapig is elhúzódhat. A biztosítók és a szaktárca képviselői kedden egyeztettek, de konkrét előrelépés nem történt, mivel a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjai még nem véglegesítették kérdéseiket. Juhos András, az Uniqa Biztosító Zrt. igazgatósági tagja elmondta: többek között azt szeretnék tudni, hogy legfeljebb mekkora veszteséggel járhat, ha a modell valamiért mégsem tartható fenn hosszú távon, és arra is kíváncsiak, hogy a fejkvóta és a kiadások egyensúlyát miképpen teremtik meg és erre milyen garanciákat vállal az állam, továbbá milyen mélységben láthatnak majd bele a biztosítók a velük szerződő egészségügyi szolgáltatók működésébe. Tisztázásra vár a regionalitás elve is. A biztosítók értelmezése szerint kétféle változat képzelhető el: az egyik szerint kistérségekre bontanák az országot, és a pénztárak nem egy-egy nagy régiót kapnának, hanem kedvezőtlenebb és szerencsésebb demográfiai mutatójú térségeket egyaránt, a másik szerint a pályázaton nyertes társaságokhoz utólag sorsolnák az egybefüggő régiókat. A szolgáltatóknak már a tagtoborzáskor jó volna tudniuk, hová koncentrálják erőiket. Juhos András találgatásnak minősítette a Napi Gazdaságnak azt az információját, amely szerint a most tárgyaló 15 biztosító (a Mabisz 13 tagja, a Magyar Posta és az MKB) közül legfeljebb 3-4 vállalná a belépéssel járó kockázatot. Hozzátette, hogy a felügyelőbizottságok már nagy rutinnal kezelik a piaci, s részben a politikai kockázatot is, ám az egybefüggő régiók utólagos kisorsolását leginkább a lottójátékhoz hasonlította.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormányzatot nem bizonytalanította el az egészségbiztosításról szóló népszavazás, és gőzerővel készül a modellváltás koncepciója. Horn Gábor koalíciós államtitkár úgy véli, nincs ok aggodalomra vagy az átalakítás előkészületeinek leállítására a referendum miatt. Hozzátette: nehéz helyzet elé állítaná a törvényhozást, ha a választók nem járulnának hozzá, hogy az üzleti biztosítók bármilyen formában részt vegyenek a kötelező egészségbiztosítási rendszerben, hiszen már ma is több millió embernek van valamilyen magán-egészségbiztosítása. Az államtitkár a biztosítók által sürgetett állami garanciával kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte ilyenre nincs szükség, mivel magánjogi szerződések születnek majd a pénzügyi befektetőkkel. A lap idézi Sinkó Eszter rendszerelemző közgazdászt is, aki szerint semmi sem rombolhatja jobban az üzleti biztosítók biztonságérzetét, mint a referendum lehetősége, miután jelenleg nem áll túl magasan a kormánypártok népszerűségi indexe. Csütörtök estétől egyébként Dobogókőn egyeztetnek a kormányzati tisztviselők és a koalíciós szakpolitikusok az egészségügyi átalakításról. A Népszabadság információi szerint a találkozó nem lesz feszültségmentes, mivel a kormányfő kifogásolja, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter fizetett hirdetésben közzétette a készülő modellt.

MR
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tömegével bocsáthatják el a ta
  2007-07-20 07:09:18, péntek
 
 
Tömegével bocsáthatják el a tanárokat
2007. július 20. 0:05 Magyar Nemzet

Szorult helyzetbe kerültek a települési önkormányzatok amiatt, hogy a kormány úgy döntött, szeptembertől emeli a pedagógusok kötelező óraszámát. A lépés következtében országszerte mintegy tizenegyezer pedagógusnak kénytelenek felmondani az intézményfenntartó önkormányzatok, amelyek úgy érzik, a kormány a végrehajtó hálátlan szerepét osztotta rájuk.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a közoktatási törvény módosításával tizenegyezer pedagógus elbocsátását készítették elő, a változtatások egyetlen célja a közoktatás központi kiadásainak további csökkentése volt. A módosítást ráadásul sürgősséggel terjesztette az Országgyűlés elé a kormány, amiből kitűnik, hogy a kabinet minden szakmai érvet félresöpörve csupán a konvergenciaprogram végrehajtását tartotta szem előtt.

Munkatársainktól
(Részletek a Magyar Nemzet július 20-i számában)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2007.06 2007. Július 2007.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 574 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.