Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Van-e kiút az erkölcsi válságb
  2007-08-11 21:26:57, szombat
 
  Zlinszky János
Van-e kiút az erkölcsi válságból?

Meg kell valósítani a jogállamot!


Hazánk közélete súlyos erkölcsi válságban van. Legf"obb közjogi méltóságunk, a köztársasági elnök állapította ezt meg néhány héttel ezel"ott. Azóta annyit ismételjük, hogy szinte közhellyé vált.

Az egyik oldal a vállát rántja: na és? Hiszen közerkölcs mint ilyen, általánosan kötelez"o, nincs is - vallják, hirdetik. Erkölcsi pluralizmus van, kinek-kinek a saját világnézete írja el"o a számára érvényes, kötelez"o erkölcsöt. Hogy értsék hát ezt az "erkölcsi válságot", amit az "o lelkiismeretük nem mond annak, így, szerintük, számukra, nem létezik. Az állam pedig - mivel világnézetileg semleges - tartozik álláspontjukat tudomásul venni. A köztársaság elnöke ennek az államnak jelképe, legf"obb méltósága, hogy jön egyáltalán ahhoz, hogy ilyen, "nem értéksemleges" kifejezésekkel zavart keltsen?

A másik oldal háborog! Rendben, jó, hogy ez illetékes helyr"ol elhangzott, eddig jószerivel nem is vettük észre, csak éreztük, hogy valami nincs rendben.
De ha már megállapította, miért áll meg itt?
Miért nem tesz róla, hogy ne legyen?
Ha észlelte, hogy hazugság és megtévesztés meghamisíthatta a választások eredményét, ha tudja, hogy az állam polgárait az "oáltaluk bizalomra méltatott vezet"ok nem esküjük szerint, a köz érdekében képviselik, ha megállapíthatja, hisz maga mondta, hogy a Parlament nem él a neki adott hatalommal, a válság leküzdésére, akkor miért nem veszi kézbe a dolgokat?

Az államf"o miért nem váltja le a kormányt, miért nem oszlatja fel az országgy"ulést, miért nem ír ki új választást?
Miért nem él tekintélyével, miért nem ragadja meg a hatalmat?
Mit érünk az erkölcsi válság tényének puszta rögzítésével?

És hamar kész az ítélet: érdemben az elnök is a válság fennmaradását segíti!

Pedig nagy kár ilyen elhamarkodva ítélni.

A mindkét oldalról támadók mindegyike téved.

El"oször is: a lelkiismeret ugyan szabad, de az Alkotmánynak van - jogi formát öltött - erkölcsi tartalma, és arra a közélet szerepl"oi kötelezték magukat, hogy alkotmányosan járnak el.

Az Alkotmány értékrendje szerint: senki nem szerezhet meg neki nem törvény alapján járó hatalmat, hanem csak a rá ruházott hatalmat, és csak alkotmányos korlátai között, hatáskörében eljárva gyakorolhatja (2. § 3.).

Az államhatalom alkotmányos gyakorlóit párt nem irányíthatja, nem utasíthatja, hatalmat rajtuk keresztül sem, közvetlenül sem gyakorolhat (3. § 3.).

Az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen jogainak védelme az állam (és az állam szervei) els"orend"u kötelessége (8. § 1.).

M"uködéséért a kormány az Országgy"ulésnek felel"os (39. § 1.).

S mindenekel"ott: A Magyar Köztársaság demokratikus jogállam (2. § 1.).

Ebben a jogállamiságban pedig benne rejlik, hogy az Alkotmányban alapvet"o jogok és kötelességek címen rögzített állampolgári szabadságok és jogok ellen nem cselekedhet állami szerv, velük szemben nem gyakorolható állami hatalom!

Ezek között az alapvet"o szabadságok és jogok között pedig egész sor erkölcsi töltet"u található!
Ezek nélkül jogállam elképzelhetetlen, nem m"uködik. Ilyenek a vélemény- és lelkiismereti szabadság, a szólás- és gyülekezési szabadság, az egyenl"oként kezelés, és a hibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutottak kötelez"o támogatása, az egészséghez, környezethez, otthonhoz, munkához való jog és ezek alakításának szabadsága, a fair eljáráshoz való jog, a fegyveres testületek pártatlansága, a tájékoztatás kiegyensúlyozottsága, a közterhek jövedelem- és vagyonarányai szerint megosztott viselése!

A társadalmi szolidaritás a rászorulók iránt és a szociális biztonsághoz való jog!

Ezek közt az értékek közt senki sem válogathat tetszése szerint. Ezek mindenkire kötelez"ok, és megvalósításuk a közjavakból minden más célt megel"oz.

Az Alkotmány rendje el"oször a legf"obb méltóságot kötelezi.

A köztársaság elnöke nem teheti azon túl magát. Csak törvényes keretek közt mozoghat maga is, ha és miközben ezt mindenkit"ol megkívánhatja.

Éppen azért van erkölcsi válság, mert ezen kötelez"o erkölcsi tételeken anyagi és hatalmi szempontok alapján azok tették túl magukat, akiknek els"odleges kötelessége lenne az erkölcs betartása és betartatása!

Van hát kiút? Hol a kiút?

A kiút a jogállam megvalósításában, megvalósulásában rejlik.

Az "oszi választások után erre váratlan esély kínálkozik.

Hazánk települési, városi és megyei önkormányzatainak dönt"o többsége polgári, ellenzéki vezetés alá került.
Az önkormányzatoknak is van, elvonhatatlan, alkotmányos hatalmi köre!

Rajtuk a sor, megmutatni, hogy nemcsak csoportérdek van, szabad érvényesülés a barátoknak és semmi az ellenoldalnak, hanem lehet - a magunk érdekét visszafogva - a köz javán munkálkodni: hatalmi helyzetben, akár a másik oldallal együtt is!

Lehet a pénzekkel takarékoskodni, okosan és közmegegyezéssel gazdálkodni, hosszú jöv"ore tervezni és dolgozni. És lehet megfelel"o érvekkel, a különbeni együttm"uködés megtagadásával, a központi szerveket is ugyanerre szorítani!

Nemcsak a forma szerint törvényesen, nem kerülgetve az alkotmányos értékeket, hanem tudatosan betartva, kibontva, megvalósítva és kiteljesítve azokat!
Akkor talán az Országgy"ulés is ráébred arra, honnét a meghatalmazása, mire kapta azt, és hogyan éljen vele.

Hogy ezen az úton éppen a képvisel"oi juttatások felemelésének és a f"opolgármester illetményei ismert emelésének kellene az els"o lépésnek lennie - amit koalíció és ellenzék teljes egyetértésben tudott elhatározni -, abban kétségeim vannak.

Az önkormányzatoknak ennél céltudatosabban is lehet törekedniük arra, hogy kiutat találjanak az államf"o jelezte erkölcsi válságból.

(A szerz"o jogászprofesszor, volt alkotmánybíró)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar végzet abban rejlik..
  2007-08-11 21:15:10, szombat
 
 
"A magyar végzet abban rejlik, hogy örökké elvétjük az időmértéket. Sánta verslábként kocogunk, vagy botorkálunk a történelem nyomában. Mindig abban bízunk, hogy intézkedik a Magyarok Istene, és a történelem megvár minket, pedig az megy a maga útján, s mit sem törődik az elmaradozóval.
Akkor azután bűnbakot keresünk, átkozódunk meg búsulunk, mert annyi s annyi derék erény mellett valami hiányzik belőlünk: a bátorság az önismeretre."

(Féja Géza: Visegrádi Esték)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ebbe a tájba
  2007-08-11 21:11:59, szombat
 
  Zas Lóránt:
EBBE A TÁJBA

Ebbe a tájba gyökereztél.
A pálmafák, a kaktuszok, az
óceán lett évtizedek óta
már határod. Elmozdithatnak,
de visszajössz mindenhonnan,
megtalálod. Megnevelt :
jutalmazott és büntetett.
A felhös ég, a végtelen kabátod,
beburkol, melegit és hüsit,
életed és talán a halálod.
Messziröl jöttél, kivetettként,
számüzted önmagad, de vissza-
sirod anyád szavát, apád
szigorát, a kertek illatát,
a sirt ott. Mert akit kivetnek,
kivetettek. Nem lehetnek
pokolban szentek a szentek.
Távolba kell azoknak menni,
akik a hátsójukat mutatják,
hogy ennyi az ennyi : a türés
végleges határa. Mindig a holnap
oszt, vagy szoroz. A "mene-tekel"
integet, rád talál ma. Ne bánkódj.
Szoborrá merevedtél. Madarak
fészkelnek vállaidnál. Az
egyszeregy fogdájából fejed
az égbe tör. A szó is kin már.
Üveghegyek öveznek, árnyékuk
kék-vörös. A tóból innál,
ahol gyermekkorod horogját
a ponty kukacostól benyelte
mélyen. Kifogtad, a nád között
hurcoltad, szákodban fért el.
Füredröl a hajó átvitt
a déli partra. Tort ültetek,
a zsarátnok szikrája egekre
ment, a lelkeket kavarta.
Aztán te is egy lettél a véres
összel. Ágyúk dörögtek, sóhaj szállt,
az akasztottak erdeje nött fel.
Most, lent a völgyben egy kis fenyö,
ága üde, körötte a folyó
kanyarban. Ide temessetek,
ha meghalok. Hazámtól távol,
ahol tavasz van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szakrális Kárpát-medence
  2007-08-11 21:07:42, szombat
 
  Szakrális Kárpát-medence


Sorsszerű, hogy kihez milyen könyvek kerülnek - mondta nekem Szepes Mária írónő néhány hete. Hogy ez mennyire igaz!

Öt éve vettem egy érdekesnek tűnő könyvet. Királygyilkosságok. Írta Grandpierre K. Endre. Engem - műszaki végzettségű lévén, addig nem érintett meg a történelem forgószínpadának szele, de amit ebben a műben olvastam, az (nem tudok rá jobb szót) ütött! Árpád-házi királyaink halálának történetét ismerteti. Bebizonyítja, hogy I. Istvántól kezdve királyaink többsége nem természetes halállal halt meg, általában orgyilkosok, méregkeverők végeztek velük... A tényeket, adatokat az író a Képes Krónikából és más történelmi forrásokból meríti - ugyanonnan, ahonnan a történettudomány, a történészek generációi táplálkoztak, táplálkoznak. De akkor ezek a tények miért nem szerepelnek a történelemkönyvekben?! Miért csak egy embernek tűnik fel az, hogy évszázadokon át rejtélyes körülmények között haltak királyaink?!
Néhány hete egy nagyszerű fiatalember - Born Gergely történelemtanár előadására vezetett a sors. Tudom, nem véletlenül. Közel egy órán át mesélt - hol máshol, mint egy Múzeumfalu magtárában a mag-ságról, azaz a magyarságról, a Szent Koronáról, Atilláról, és az őt követő szent királyokról. Nem voltunk sokan, kint dörgött, villámlott, szakadt az eső, de mindenkit magával ragadott - amit mondott és ahogy mondta… Az előadás után megkérdeztük, hogyan jutott mindezen tudás birtokába. Merthogy olyan könyv, amiben „ilyeneket” olvashat nemigen létezik. Vannak írott források, meg nagytudású tanítók - mondta. És egyre többen, akik ezt hallgatva magukévá teszik, aztán tovább fűzik. (Mindenesetre irigylésre méltóak azok a békéscsabai diákok, akiknek ilyen történelem tanár adatik.)


- A Kárpát-medencében szakrális erők működnek. A Kárpát-medence - a világ kicsiben.
És a nép, amely itt élt és itt él a mai napig, a magyar - mag - a mag, a teljességet képviseli.
A Kárpáti magyar haza koronás haza. Örök királyság.
- A Földről tudni kell, hogy él. És mint élő szervezet, rendelkezik energiaközpontokkal. A legfontosabb energiaközpontja a szív-csakrája, melynek helye a Pilis, még pontosabban Dobogókő. A neve sem véletlen. (megj.: A Nasa kiadásában megjelent Gaia elmélet című munka azt írja, hogy földünk élőlény, amelynek a szív-csakrája a Kárpát-medencében van.)
Van még egy érdekessége a pilis szónak. A régi nyelvekben fejtetőt jelentett. A fejtetőhöz köthető a korona-csakra. Ugye tudják, hogy a Pilisben volt Árpád-házi királyaink szent koronázási helye?!
- A Föld energia-csomópontjait nevezik szent helyeknek. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezek a helyek állandóan változnak. Van két vallási alakulat, mely konokul ragaszkodik a szent helyeihez. Ez a szemellenzős hozzáállás az egész közel-keleti konfliktus oka. Ez a két vallás a mohamedán hit és a zsidó vallás.


- Azt tanították velünk, hogy első királyunk István, aki koronát kapott II. Szilveszter pápától - holott ennek semmiféle bizonyítéka nem lelhető fel. A magyar Szent Korona nem Szent Istvántól, hanem Atillától származik. Nagyon fontos Atilla.
Hármas koporsójának története talán sokak számára ismert. A 3 a számmisztikában a család száma - na meg a feltámadásé. Harmadnapra halottaiból … A koporsó három rétege a következő: kívül vas - a vas a Mars féme. Középen ezüst - mely a a Hold féme, belül pedig arany: Nap féme. A három égitest: ideje - Szent Benedek napja - március 21.
- A monda szerint Atilla újra testet ölt, mégpedig háromszor a történelemben, és egyszer csillagserege élén. Ez lesz Csaba királyfi. Hogy hol tartunk most a történelemben? A három alak már bevégezte földi uralkodását - Szent László király, Mátyás király és II. Rákóczi Ferenc. A negyedik még nem jött el. De közel van, már elindult felénk ...
- Atillát olyan szinten ki akarták iktatni a magyar nép gondolatvilágából, hogy II. József a Szent Koronáról is levetette az Atillát ábrázoló képet. Most Konstantin van ugyanott. A legmodernebb technikák azonban segítenek a régi rajzolat rekonstruálásában. De Atilla nem csak a koronán adta át a helyét a bizánci uralkodónak. A régi naptárakban május 21-e volt Atilla névnap. Ugye kitalálják, hogy most melyik név kötődik ehhez a dátumhoz? Igen, Konstantin. Hát ennyire fontos volt a csere. Ilyen szinten hamisították a történelmet.

Akinek nincs múltja, annak nincs jövője sem. Sajnos ez a cél a magyarsággal.
- Erőszak, agresszió, testiség - ezt árasztja a modern nyugati kultúra. Két dolog közül lehet választani: vagy mi süllyedünk az ő szintjükre, vagy őket emeljük magunkhoz.
De fel kell eszmélni, észre kell venni, hogy tudatos hazugságra épül a nemzetstratégiánk. És ha nem találunk magunkra, végképp elveszünk.

Seres Mária


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem a forradalmárra, az ország
  2007-08-11 21:04:54, szombat
 
  NEM A FORRADALMÁRRA, HANEM AZ ORSZÁGÉPÍTŐRE VAN SZÜKSÉG

T. 2006-09-24 15:32:27

"Nem a forradalmár Orbán Viktorra, hanem az országépítő Orbán Viktorra van szükségünk!

Ne érezze magát senki magára hagyatottnak, amikor tízezrek veszik körül, akik ugyanazt érzik, és akarják. Minél jobban követelik Orbán Viktor személyes megjelenését, annál inkább célszeméllyé változtatják.

Orbán Viktor nélkül lefejezettnek érzi magát a magyar nép?

A Kossuth téren megalakult Nemzeti Bizottmány tagja, Molnár Tamás egy veszedelmes lelki piromán, anarchista lelkületű ember! Esküdt ellensége a Fidesznek, és Orbán Viktornak. Vigyázzon mindenki arra, hogy mit fogad be a felszólalásaiból! Ő egy igazi Robespierre!
Elsőnek Gyurcsány Ferencet, másodiknak Orbán Viktort vitetné a nyaktiló alá!

Ha valaki, vagy valakik Orbán Viktor távolléte miatt megvonják tőle, és a Fidesz MPSZ-től a bizalmat, tovább forgácsolják a nemzeti jobboldalt. Ez nyílegyenes út a látványos, és végleges bukáshoz.

Túl nagy a baj, és ezt nem szabad pártpolitikai szintre süllyeszteni. Orbán Viktor személyes jelenlétével a külső szemlélők szemében azzá változtatnánk! Ez az egész magyar nemzet katasztrófája, még akkor is, ha az ország felének be van zárva a szeme, a füle, és a szája, gondolatai kitörési pont nélküli körpályára vannak kényszerítve, és nehéz lakat van a szívükön.

Sürgősen el kell készíteni egy vészforgatókönyvet. Nagyon kicsi az esélyünk, hogy az önkormányzati választásokon nyomasztó fölénnyel diadalmaskodjunk. A megroppantott gerincű baloldali gondolkodású emberek, a kommunista diktatúra több mint fél évszázados uralma alatt erkölcsi fogyatékosokká váltak. Mindenfelé azt hallom, hogy na és? Mindenki hazudott, de ő legalább bevallotta!
Nincs bennük már semmi önérzet, büszkeség, szabadságszeretet, nyomorult szerencsétlen ölebbé váltak, akik megalázva is, megnyalják a gazda kezét, amelyik véresre verte őket.
Mégsem lehetnek az ellenségeink!

Gyurcsány Ferenc egy veszedelmes, pszichopata személyiséggel rendelkező teljesen gátlástalan ember. Az MSZP elszalasztotta az utolsó lehetőségét, hogy megállítsák őt. A kormány, és a képviselőik ma már nem csak a koncot, hanem a puszta életüket védik.
,,"A kommunizmus megbukott, mindenféle értelemben, de a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem meztelen életét és a zsákmányt."
(Márai Sándor)

Minden erőnket a helyhatósági választások utánra kell tartalékolnunk. Azután, ugyanis csak engedéllyel lehet majd megint tüntetni, és a hatóságok részéről brutális válasz fog érkezni.
Ha most feladjuk, visszatér a diktatúra, és beláthatatlan időre visszasüllyedünk a barbárságba.
Nem érdeke senkinek, hogy segítsen rajtunk, így kívülről sem várhatunk semmi jót. Azt mondják, ez Magyarország belügye, ugyanakkor számtalan csatornán érkezik támogatás az illegitim hatalom számára.

Igen sok tájékozatlan ember megnyilatkozását olvasom a vendégkönyvben. Ha már egyszer van internet hozzáférése, miért nem veszi magának a fáradtságot, hogy bővítse, és naprakésszé tegye az ismereteit?

Isten segítsége, és hozzájárulása nélkül ugyan mire megyünk? Szervezzünk országos imaláncot. Aki ezt nevetségesnek, vagy eredménytelennek tartja, az elveszett ember!

Vajon figyelt rám valaki?"

T.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kossuth hangja
  2007-08-11 18:51:42, szombat
 
  Kossuth hangja - eredeti.mp3>> A beszéd története:

1889 őszén a párizsi világkiállításra menet egy 850 fős magyar csoport
Turinba (Torinóba) is ellátogatott. Egy maréknyi hazai földet adtak át
emlékül Kossuthnak, a magyar függetlenség zászlótartójának. Kossuth egy
megható beszédben köszönte meg a számára oly' kedves ajándékot. A csoport
egy tagja, Felner Károly akkor határozta el, hogy alkalomadtán
fonográfhengerre veszi Kossuth hangját.

Erre a következő évben, 1890. szeptember 20-án került sor.

Felner kérésének tolmácsolására Kossuth két bizalmasa, Helfy Ignác és Lukáts
Gyula vállalkozott.

Szeptember 20-án délelőtt 10 órakor jelentette Kossuthnak Ruttkayné Kossuth
Lujza (Kossuth Lajos húga), hogy két magyar ember érkezett Budapestről, és
üzenetet hozott Helfy Ignáctól és Lukács Gyulától.

Néhány perccel később Felner Károly és társa, Barna Tivadar már Kossuth
előtt állt, aki az első barátságos szavak után rögtön ezt kérdezte:

"-Mit üzent Helfy?"

Mire Felner ezt válaszolta:

"-Helfy és Lukács képviselő urak élőszóban terjesztik majd elő kérelmüket."

Kossuth csodálkozó pillantására Felner odavezette Kossuth-ot a
biliárdszobában Ruttkayné által előkészített fonográfhoz. A
fejhallgató-részt Kossuth füleire illesztették, s a készülék Helfy Ignác élő
szavait tolmácsolta:

"-Jó reggelt, kormányzó úr!"

Kossuth meglepetten kapta fel fejét, és szinte gépiesen válaszolt:

"-Jó reggelt! ... Jó reggelt Náci!"

Maga is elmosolyodott önkéntelen föllelkesedésén, s most már rendkívüli
érdeklődéssel hallgatta végig a kérő üzenetet, amely Ruttkayné unszolására
arra bírta az immár szerepléstől idegenkedő 88 éves Kossuth-ot, hogy végülis
elmondja megörökítendő beszédét.

Az emlékezetes hangfelvétel rögzítésére tehát 1890. szeptember 20-án
délelőtt 11 órakor került sor Torinóban (Turinban); fonográf-viaszhenger
formájában.

Néhány nappal később, 1890. október 6-án már Aradon zengtek Kossuth szavai a
13 vértanú emlékművének felszentelése alkalmából.


Az erős háttérzaj eléggé megnehezíti Kossuth szavainak megértését; a
"tisztított" változat egy fokkal jobb, de néhol az is igen nehezen érthető.

A legjobb az írott szöveggel együtt követni Kossuth beszédét; íme:


"A világ bírája a történelem fog e kérdésre felelni. Legyenek a szentemlékű
vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének
legjobb áldásaival az örökkévalóságon keresztül; engem ki nem borulhatok le
a Magyar Golgota porába, engem október 6-a térdeimre borulva fog
hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé
nyújtva agg karjaimat a hála hű érzelmeivel áldom a vértanúk szent emlékét
hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódoknak
adtanak; 's buzgó imával kérem a magyarok Istenét, hogy tegye diadalmassá a
velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairól a Magyar Nemzethez zeng. Úgy
legyen Ámen!"


Ezután a budapesti Vigadó termében 10-es csoportokra szakaszolva a budapesti
lakosság tömegei hallgatták meg az üzenetet.

1890. november 9-én már Cegléden van a viaszhenger.

1894-ben, már Kossuth halála után a győri Első Magyar Asztaltársaság
helyiségében szólaltatják meg a viaszhengeren rögzített hangot.

1895-ben a Viharsarokban hallgatják tömegek Kossuth hangját.

Majd Miskolcon, Budapesten, Párizsban.

A henger egyre kopottabbá válik. Szakértők egy-egy ilyen viaszhenger
élettartamát legfeljebb 20-30 lejátszásra teszik.

Az a fonográfhenger viszont több százszor került lejátszásra. A tű a
hangbarázdát szinte "kiesztergálta". Ez az oka annak, hogy miért
recseg-ropog annyira a hang.


A viaszhenger további története:

1919 után Felner Károly átadta a hengert Lajtha László
zeneszerző-zenetudósnak. Lajtha 1929-ben jutott ki Párizsba, 1930-ban
Lajthát megválasztották a Nemzetközi Szellemi Együttműködés Intézetének
Népzenei Osztálya igazgatójának. A hengert átadta a népzenei osztálynak, és
annak munkatársai azt Genfben helyezték el. Ott némileg javítottak a
minőségén, állagán; majd Lajtha visszahozta azt Magyarországra.


Itt Magyarországon a henger (ill. az azon rögzített hang) restaurálása során
elsődleges szempontnak Kossuth hangja karakterének, hangszínének megtartását
tartották, és nem annyira a szavak érthetőségének teljes visszaadását; mely
utóbbi esetben már nem az eredeti hang került volna visszaállításra. "Így a
"tisztított" felvétel sem biztosít teljes érthetőséget, de legalább valóban
Kossuth hangját hallhatjuk rajta.


Forrás: A Magyar Rádióban e tárgyban elhangzott, mp3-formátumban mellékelt
műsor hanganyaga.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem Koppányt
  2007-08-11 18:30:55, szombat
 
  NEM KOPPÁNYT

(,,Csupán magyar..." -
Stampa Lászlónak)

Nem Koppányt siratom, hanem
a harci kedvet, a kopját
siratom, a tegezt, a lándzsát,
a harci mént, hogy mindenért
és mindenkinek megfeleljek,
hogy dédapámmal és unokámmal
ott legyek Mohácsnál, Majténynál,
Világosnál, Visegrádnál,
a Bánátban és Bácskában,
ahol csak csatánk van,
és magammal rántsam a
törököt Nándorfehérvár
bástyájáról a halálba,
hogy Zrínyivel haljak vad-
kantól és cselszövéstől,
amelytől annyiszor haltak
eleink átkot hörögve
a császárra. Nem Koppányt
siratom, világtájakra
vágott testéből vér szivárog,
Jézusunk Ő, megfeszíttetett, fel-
négyeltetett: Trianon előtti
tálca, László feje, Dózsa trónja,
pernyébe fúlt forradalmaink
szalmalángja, haduraink:
Emese, Álmos, Árpád nem
nemzettek elég gyermeket
a világra. Nem Koppányt
siratom, hanem az almafákat,
bozótjainkat, cserjéseinket,
fűzfáinkat, fenyveseinket
és tölgyeinket, szél ha támad,
parazsat, pattogó szikrát,
palánkba harapó duhaj lángot,
Koppány seregét siratom:
Bornemissza Gergőt, Esze Tamást,
Bercsényit, Bemet, a pesti srácot,
aki csatázott. Nem Koppányt
siratom, hanem az orosz
hómezőbe vesztet, a bakó
Bogártól felhúzottat, meg-
gyalázott asszonyainkat,
sírokat, a keresztet.
Álmainkat siratom,
regéinket, a meséket.
Fanyűvő Jánost siratom,
Árgyélust, Tündér Ilonát,
az egri nőket, igriceinket
siratom, táltosainkat,
Prohászkát, Apor Vilmost, a
féllábú Jánost: húsunkból
és vérünkből még eposz
nőhet. Nem Koppányt siratom,
hanem a tartást, a mindent
kimondó szót, az esküt, ami
köttet. Nem Koppányt siratom:
magamért ejtek könnyet.

Zas Lóránt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden az 50-es évekre hajaz..
  2007-08-11 07:52:18, szombat
 
  CSASZTUSKÁK BOMBA ÁRNYÉKÁBAN


Husszein az

Husszein az akasztófán,
zsoldosaink keze véres.
Útszéli bombák. A győzelem nehéz lesz.
Nagy a távolság hazáig.

Elnökünk naponta fejet tágit.
Cheney és Rice termékeny páros.
A zászló csillagos, sávos.
Mekkát és Medinát is bevesszük.

Kiválogatjuk, szedjük
a mannát, amit az ég hullat.
Megtesszük Maliki-t úrnak.
Ő is választott : fárosz.


Irán következik

Irán következik és Sziria
mielőtt új főnök jön a Házba.
Mindkettőt mi rázzuk gatyába.
Nukleáris rakétát is küldünk.

Az új világrend szőlő-fürtünk.
A cseresznyét tálból osztjuk.
Atyáink igy rendelték. Botjuk
akkor is vágott -- mára támfa.

Mert egy akol lesz : nyáj és bárka.
Mózes kőtáblája összetörhet.
Egységessé kovácsoljuk a Földet :
közös pásztorra, áldomásra.


Castro még

Castro még él, de nem biztos.
Raul szónokol már : a testvér
képes új irányt mutatni. Negédes,
mint kubai szivar a szájban.

Elvegetálunk ismét ötven évet.
Hősi forradalmunk példa : szárnyas.
Menetelünk és tüntetünk. Tágas
horizontunk és Lenin éltet.

Hála a jenkinek : csak béget.
Csapatait ránk nem küldi.
Kennedy-t megölték. Ütni
sem készül : szent a béke.


Chavez-t gyűlölni

Chavez-t gyűlölni fontos.
Olaját elvenni ront most
a mindent habzsoló rokon.

Ha érvel, mi vörösre festjük.
Mert bőre barna, nem szeretjük,
és rendet csinálunk ott, a dombokon.

Fenyeget, ágál. Oson
tüzet csiholni házain a beste.
Felszabaditjuk országát az este.


Pelosi mindent

Pelosi mindent megigért,
az átlagember ezért választ.
Nyomni a sódert, nyitni szájat.
Csak Ron Paul ne beszélne.

Hangfogót arra, aki térdre
nem rogy, ha a nagyok tekéznek.
Nálunk mindent sémára mérnek.
Egyiptomban épültek a tárnák.

Larry King esténként ágál.
Tammy meghalt, de él a mitosz.
Vakoló, sarlatán. Késői hikszosz.
Keresztet nem vet annál a fánál.


Az egymást

Az egymást követő nemzedékek
megalkották a szót, hogy jog.
A törvényt-hozók irása elégett,
itt minden ős sirjában forog.

Könnyű látni és tudni, hogy koholnak
pert, és elhinni mindazt, ami nincs.
Súlyos örökség. Messze még a holnap,
törött-e le lábukról bilincs ?

Az Afrikából elhurcolt kis "állat",
az indiánok száz és százezrei.
Az utcasarkon gyilkosok tanyáznak.
A megváltás is emberi.


Ez a

Ez a cövek lesz Mexikó
és Kanada határa. Az ország
nagyobbra nőhet. A batár
egynemű lovakkal vágtat :
nincs véges sem ma már.

A peon és a polgár
olyat kap, amit érdemel.
A gaz mellig ér. Lepel
és korbács képe kell
a népnek, hogy riadjon.

Aki ma él, maradhat talpon,
de holnap szűkesztendő jön :
sakál énekel.
A sarkon túl, innen a délkörön
kéz kezet mos : betel.


-- malomfalvi --
2007. aug. 8-10
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2007.07 2007. Augusztus 2007.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 888
  • e Hónap: 9492
  • e Év: 45433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.