Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Ha egy család ünnepel, jó ok..
  2007-08-20 22:24:22, hétfő
 
  A Fidesz frakcióvezetője ma délelőtt Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren tartott városi ünnepségen szólalt fel. Az alábbiakban a beszéd szó szerinti leiratát közöljük.
Tisztelt Hölgyem és Uraim!

Ha egy család ünnepel, jó ok ez arra, hogy találkozzanak a rokonok, megbeszéljék a világ folyását, elmeséljék egymásnak, hogy kivel mi történt előző találkozásuk óta. Ilyenkor megállunk egy kicsit, számot vetünk a múló idővel. Az ünnepek - egy közösség, egy család, egy nemzet esetében egyaránt - alkalmasak arra, hogy egy pillanatra kiszakadjunk a hétköznapok sodrásából, megálljunk és visszagondoljunk az eltelt időszakra. Visszagondoljunk és - mint egy tükörbe nézve - megvizsgáljuk magunkat: hogyan éltünk, hogy gazdálkodtunk a ránk bízott örökséggel? Gyarapodott vagy zsugorodott a két ünnep között eltelt időszakban közösségünk, közvagyonunk, jól bántunk-e a ránk hagyott képességeinkkel, lehetőségeinkkel?

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Augusztus huszadika Szent István ünnepe. Azé a királyé - első királyunké -, aki a magyar államot megalapította. Szent István ünnepén Szent István örökségével kell számot vetnünk. Arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy jól bántunk-e első királyunk örökségével. Gyarapítottuk, vagy hanyagságunk, alkalmatlanságunk, felelőtlenségünk következtében zsugorodott-e a ránk hagyott vagyon?
Szent István, Géza munkáját folytatva erősítette meg Magyarország kereszténnyé válásának folyamatát, teljesítette be ezzel egy időben az államalapítást. Ily módon a Nyugathoz való kapcsolódás művét Szent István fejezte be. A kereszténység és a királyi hatalomban testet öltött magyar állam első királyunk legmaradandóbb öröksége. István azért akarta a keresztény-germán mintáknak megfelelő államot létrehozni, hogy ezzel egy önmagát a külső és belső támadásoktól megvédeni képes, tagjaiért felelősséget érző, értük tenni tudó, összetartó közösséget hagyjon az utána következő évszázadokra.
Szent István életművével biztosította a magyar nemzet fennmaradását. A magyar államisággal, annak hagyományainak megteremtésével, egy közösség olyan intézményi kereteit hozta létre, amely évszázadokon keresztül Közép-Európa befogadó nemzetévé tette a magyart. Amely lehetővé tette, hogy a magyar államiság, az ehhez kötődő jogok, kötelességek, kötelékek, azaz a közösséghez tartozás érzése az idők folyamán mind a mai napig gerincként tartsa a nemzetet.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szent István tevékenységét és örökségét méltatva nem kerülhetjük meg, hogy a jelen tükrébe nézzünk. Nem bújhatunk ki a kérdés alól: milyen állapotban van ma István örökségének legmaradandóbb eleme, a magyar állam?

Magyarország ma gyenge. Azért gyenge, mert a magyar állam rosszul működik. Ma azt láthatjuk, hogy az állam nem a problémák megoldásának eszköze, hanem a probléma maga. Tévedés ne essék: nem az állam rossz. Nem értek egyet azokkal a politikusokkal, akik azt sugallják, hogy minden, amivel az állam foglalkozik, szükségszerűen pazarló, veszteséges, rossz. Akik azt mondják, hogy az állam felett eljárt az idő.
A magyar állam azért működik rosszul, mert rosszul működtetik. Mert olyan emberek kezében van az irányítás, akik nem értenek hozzá. Mert olyan kormánya van az országnak, amely ugyan hivatalban van, de nem képes az országnak jövőképet adni. Rombolás, kapkodás, megszorítások, kórházbezárás, vizitdíj - ez ma Magyarország.
Magyarország ma gyenge. Nem a magyar nemzet vált tehetségtelenné. Nem kerülik az emberek a munkát, nem felejtettek el takarékoskodni, sikerekről álmodni és azokat megvalósítani. Magyarország ma nem azért gyenge, mert kevésbé szorgalmas és becsületes emberek lakják, mint korábban. Nem. Mi egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely képes lenne sikeressé és erőssé tenni az országot. A mi feladatunk éppen az, hogy ismét erőssé és sikeressé tegyük hazánkat.
Mennyi esélyünk van a sikerre? Az attól függ, milyen nemzet vagyunk. De milyen nemzet is vagyunk? Olyan, amelyre a múltat tanulmányozva méltán lehetünk büszkék. Olyan, amelynek teljesítményeire felfigyel a világ. Olyan, amely szorgalmával, tehetségével nemzetközi megbecsülést váltott ki.
Magyarország lehetne erős. Magyarország ma mégis gyenge. Magyarországot ugyanis ma olyan emberek irányítják, akik a közjó helyett a magánérdekeket szolgálják. Akik az egyéni boldogulás helyett mindössze annyit tudnak üzenni az embereknek, hogy a jó időben, a jó helyen kellett volna lenni. Akik az elmúlt öt évben tönkretették az államháztartást. Akik öt év alatt eljuttatták Magyarországot oda, hogy a térség éllovasából sereghajtóvá vált. Akik odajuttatták az országot, hogy Európában itt a legalacsonyabb a gazdasági növekedés, viszont az egyik legmagasabb az infláció, a munkanélküliség aránya és az államadósság mértéke. Akik eljuttattak minket oda, hogy a háború sújtotta Libanont leszámítva a világon nálunk a legnagyobb a költségvetés hiány. Akik eljuttattak minket oda, hogy tavaly óránként százhetven millió forinttal nőtt az államadósság - és ez az eladósodás üteme az idén gyorsul.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ma Magyarország gyenge, mert tehetséges és szorgalmas embereinek nem tudja megnyitni a sikeres vállalkozás és a gazdasági növekedés által eredményezett bővülő jólét fejezetét, sőt bezárja azt.
Ma Magyarország gyenge, mert fiataljainak csak annyit üzen: ha sikeres akarsz lenni, menj külföldre.
Ma Magyarország gyenge, mert a családok számára a gyermekvállalást a szegénység vállalásával teszi egyenlővé.

Ma Magyarország gyenge, mert miközben fizetjük az adót és az egészségbiztosítási járulékot, másodszor is megfizettetik velünk az egészségügyi ellátást.
A ma Magyarországa a gyengéket gyötri, az erőseket védi.

A ma Magyarországa a tandíj bevezetésével azt üzeni a fiataloknak: bármilyen tehetségesek is vagytok, csak akkor tanulhattok tovább, ha a jó időben a jó helyen voltatok.

A ma Magyarországa a fizetős egészségüggyel azt üzeni a polgárainak: rám ne számíts, ha beteg vagy. Csak akkor tudod kifizetni az ellátásodat, ha a jó időben a jó helyen voltál.

A ma Magyarországa azt üzeni a nyugdíjasnak: rám ne számíts! Elvettem a tizenharmadik havi nyugdíjadat, nyugodt öregkor csak akkor vár rád, ha a jó időben a jó helyen voltál.

A ma Magyarországa azt üzeni a vállalkozónak: rám ne számíts! Visszatartottam az áfádat, kialakítottam a körbetartozások láncolatát, csődbe vittelek, és az 1,4 százalékos gazdasági növekedéssel a jövődet is elveszem. Itt a tisztességes piac szabályai nem érvényesek: ha nincs rokonod, barátod vagy elvtársad, aki állami megrendelést szerez neked, nem fogsz tudni boldogulni. A jó időben a jó helyen kell lenned.
A ma Magyarországa azt üzeni az embereknek: nem voltatok a jó időben a jó helyen, rám ne számítsatok! Több mint ötven százalékkal emeltem a vezetékes gáz díját, közel ötven százalékkal a távfűtés díját, több mint tíz százalékkal az élelmiszerek árát, és ne várjatok semmi jót a jövőtől sem.

De mi jót is várhatnánk ma:
- attól a porig alázott, politikai célokra felhasznált és cserbenhagyott rendőrségtől, ahol a pénzhiány miatt már a lovaikat sem tudják eltartani, és ahol 26 év az átlagéletkor?

De mi jót is várhatnánk ma:
- attól a közigazgatástól, amelynek vezetőit csak azért rúgják ki, mert szóba mert állni a Fidesszel?

De mi jót is várhatnánk ma:
- attól a kormánytól, amelynek feje a gyűlölet politikáját meghonosította, majd a nyílt és szervezett politikai hazugság eszközétől sem visszariadva becsapta a választókat?

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A polgári Magyarország mindenki köztársasága lesz.
Tudjuk, hogy a demokrácia felsőbbrendű, mint a diktatúra. Tudjuk azt is, hogy a kapitalizmus felsőbbrendű, mint a szocializmus. Mégis, azt láthatjuk, hogy ma a magyarok többsége nem látja 1989 ígéretének megvalósulását. A ma Magyarországa a kiváltságosaké. Azoké, akik a jó időben a jó helyen voltak.

Magyarország polgárai emberhez méltó életre vágynak. Olyan életre, ahol a gyermek nem teher, a munka nem alamizsna, a hit nem szégyen. Ahol a nyugdíj nem segély, a tanulás nem kiváltság, az egészség nem üzlet, az otthon nem vágyálom, és ahol nem dönthetnek rólunk a megkérdezésünk nélkül.

A polgári Magyarország mindenki köztársasága lesz. Méltányos közösség, amely segíti a tehetségeseket, a szorgalmasokat az érvényesülésben. Elhárítja előlük az akadályokat. Nem hagyja magára a rászorulókat, segíti őket a felzárkózásban.

A polgári Magyarország a közös felelősségre épülő erős Magyarország. Az az ország, ahol a politika megszűnik pusztán a hatalom akaratát szolgálni, és helyette az emberek boldogulásának szolgálatát vallja. Olyan ország, amely lehetővé teszi, hogy annak, aki dolgozik, jusson valamire. Annak, aki legalul van, lehetővé teszi, hogy képességei és érdemei alapján feljebb jusson. Ma Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely nem kioktatja, megsarcolja és tönkreteszi a polgárait, hanem biztosítja azt a szabadságot, amely meghozza a jólétet.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A polgári Magyarország a tisztességes piac és az erős gazdaság országa lesz. A vállalkozás szabadsága, a sikeres vállalkozások jelentik a gazdasági növekedés motorját. Meg kell nyitnunk az érvényesülés és a boldogulás szocialisták és szabad demokraták által bezárt kapuit. A polgári Magyarország megteremti polgárai számára a vállalkozás és a gyarapodás feltételeit. Hogy a magyar emberek ne kiszolgáltatottjai, hanem megbecsült partnerei legyenek a nemzetközi cégeknek. Hogy a monopóliumok széttörésével, a közbeszerzések átláthatóvá és tisztességessé tételével, a korrupció felszámolásával tisztességes piaci viszonyokat teremtsünk. De tudjuk jól, a gazdasági növekedés önmagában nem elég.

Éppen ezért a polgári Magyarország a törvény és a rend országa lesz. A törvény tisztelete a szabad és civilizált élet alapja. Mi, törvénytisztelő polgárok elvárjuk az államtól, hogy ne a kiváltságokat védje, hanem biztosítsa a polgárok jogegyenlőségét, a békés élet feltételeit. Csorbítatlanul biztosítsa polgárainak szabadságjogait.

A polgári Magyarország a szabadság és a jólét országa lesz. A szabadság és a jólét az emberhez méltó élet lényege, a szabad társadalom és a demokrácia alapja. Elkeserítő látni, hogy 1989 nem tudta beteljesíteni a jólét ígéretét. 2006 októberétől pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarországon vannak politikusok, akiknek az sem drága, hogy polgárai szabadsága ellen forduljanak, ha hatalmi érdekük ezt diktálja.

A polgári Magyarország a tisztességes piac, a gazdasági növekedés, a törvény és rend tiszteletén alapuló szabadság és jólét országa lesz. Sokan mondhatják ma, hogy ez vágyálom. Ez nem így van. A polgári erők által vezetett önkormányzatainkban számos nehézség ellenére is a polgári Magyarország építése folyik. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség politikusai saját közösségeikben már sok helyen bizonyítottak. Balatonfüred, Debrecen, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Karcag, Pápa, Szarvas, Tatabánya, Zalaegerszeg - és még folytathatnánk a sort - polgárai már több éve tudják, hogy városuk jó kezekben van. Babák Mihály, Bencsik János, Bóka István, Fazekas Sándor, Gyimesi Endre, Kósa Lajos, Kovács Zoltán, Lázár János és Szita Károly több cikluson keresztül bizonyították, hogy nemcsak kiváló vezetői városaiknak, de felelős politikusok is, akik megoldásaikkal a polgári Magyarország alapjait erősítik.

Így sikerült megmenteni sok helyi kórházat, többek közt a hódmezővásárhelyit is. Ennek jegyében vette ismét közösségi tulajdonba a közműcéget Lázár János, városuk polgármestere. Ők ugyanis felelős politikusok. Mikor döntéseiket hozzák, a közjót helyezik mindenek elé.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Most újra elérkezett az építés ideje. Hiszen rombolni lehet vaktában, ösztönösen, engedve a pillanat hevének. Építeni csak tudatosan, fegyelmezetten, tervszerűen, értékek és helyes arányok szerint lehet. Külön-külön bármit lerombolhatunk, de közösséget és közös hazát építeni csak együtt tudunk.
Szent István öröksége ezt követeli meg tőlünk.

fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ünnepi olvasnivaló: Ölelés
  2007-08-20 13:58:49, hétfő
 
  ÖLELÉS


Szomszédnéni bekiabált a kapun ,,anyám"-nak, akit valójában ,,anyukám" szólított így és ma már tudom, hogy ő akkor nekem a nagymamám kellett volna, hogy legyen.
Azonban, hogy ,,anyuka" már az elején rám parancsolt, mondván: ,,Neked az én anyám nem nagymamád!" soha többé nem merten így szólítani.

Sajnos, arról nem szólt, hogy helyette mit is mondhatnék, hogyan is szólíthatnám az addig soha nem látott ,,nagymamát".
Azért dönthettem az ,,anyám" mellett, mert ,,anyuka" is így szólította...

Szóval, bekiabált a szomszédnéni, hogy ,,Hoztak cukrot a sarki boltba!"

,,Anyám" gyorsan a tűzhely szélére húzkodta a lábasban fövő tökfőzeléket és kézen fogott, hogy most ez egy olyan nagy dolog, ritka alkalom ám!
Mentem vele büszkén, vagyis, szegény ,,anyám" meg-megállt pihenni. A nagy sietség már megártott szegénykének. Ő is a feje tetejére tekerte a kis fonott kontyát és fekete fejkendőt kötött rá, mint a másik - az ,,igazi" - nagymamám. És ő is fekete alapon halvány-mintás ruhában járt, mintha örökösen gyászolna. Persze, lehet, hogy gyászolt, mert állandóan sírt csendesen, szinte befelé, mint a másik, az igazi nagymamám.

Amint megyünk végig a mi utcánkon, a másik oldalról átköszön - nagyon kedvesen - egy fiatalnak látszó bácsi. Nagyon magas volt és hosszú kabát volt rajta, meg kalap.
,,Anyám" visszaköszönt és arra kért, hogy én is köszönjek neki... Csak néztem csodálkozva, mert hirtelen már nem is volt olyan sietős ,,anyámnak".
- Mi lesz a cukorral, így? Gondoltam magamban.
Alig gondoltam végig mindezt, a hosszú bácsi már át is jött a másik oldalról és megpuszilta ,,anyám" arcát mindkét oldalon.. Anyám, pedig olyan kedves volt a bácsival, amilyennek addig még soha senkivel nem láttam a családból. Úgy látszik nem véletlenül volt olyan kedves, mert a bácsi az volt. Leguggolt hozzám és nekem is akart puszit adni, de én szégyenlősen ,,anyám" fekete szoknyája mögé bújtam. Majd, engedve, ,,anyám" biztatásának, előbújtam és ránéztem az ,,ismeretlen emberre". Ő levette a kalapját és játékosan a fejemre rakta és azt mondta:
- Olyan szép vagy, mint egy kicsi dáma! És milyen gyönyörű, fekete a szemed, úgy ragyog, akár édesanyádé! Aztán, mondd, mikor mostad meg utoljára? -

Kérdezte és én felnéztem nagymamára, vagyis, ,,anyámra", várva, hogy kisegítsen a válasszal. Ő mondott valamit, amin a bácsi jót nevetett és miközben én egyre bizonygattam, hogy
- reggel is megmostam a szememet is, meg máshol is...
- Az nem létezik, mert látom, hogy milyen fekete még mindig. Válaszolta kellemes férfinevetéssel közben.
- Arról én nem tehetek - pityeredtem el magamat.
És, mielőtt elbújhattam volna mama szoknyája mögé hirtelen átölelt az a szép férfi és úgy ölelt, ahogy engem addig még soha senki. Vagyis nem emlékszem arra, hogy ez megtörtént volna valaha...már korábban. Egy darabig nevette, hogy ,,milyen nagyon aranyos kicsi lány" vagyok, már most ,,igazi nő!" mondta ő....
Majd a kacagás furcsa zokogásba ment át, és még akkor is ölelt engem, de úgy, mintha soha többé nem akarna elengedni...
Soha többé nem láttam a ,,bácsit" és el is felejtem ezt az ölelést talán örökre, ha nem jutna mostanában újra és újra eszembe, amikor kicsi unokámat magamhoz ölelem.

Most, hogy gyerekkorom emlékképei gyakran megrohannak, mert keresem szakadatlan édes szüleimet, egyre erősebben él bennem a vágy arra az egyetlen-egyszeri, édesapai ölelésre!!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A magyarok méltóságáért ..."
  2007-08-20 12:09:16, hétfő
 
  "A magyarok méltóságáért, emberi jogaiért" - A Civil Jogász Bizottság Munkacsoportja új jogvédő programja.

Első akciónk: Szavazzon a pénzével! Ne vásároljon az Auchan áruházakban, amíg bocsánatot nem kérnek a magyar emberek megalázása miatt és fel nem hagynak emberi méltóságunk megsértésével, a magyarokkal szembeni diszkriminációval.


A Civil Jogász Bizottság közleménye:

I. Folytatjuk a szeptember-októberi tömeges emberi jogsértésekkel összefüggő munkánkat

A Civil Jogász Bizottság Október 23. Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért elnevezéssel nemzeti elkötelezettségű emberi jogvédő szervezetet hozott létre. Alapítványunk folytatja a tavaly őszi tömeges rendőri brutalitásokkal összefüggő munkáját, tovább küzd az igazság kiderítéséért, bel és külföldön történő megismeréséért, a bűnösök megbüntetéséért, a koncepciós eljárások megszűntetéséért és a károsultak kárpótlásáért. Változatlanul fontos célunk annak elérése is, hogy Magyarországon soha többé ne kerülhessen sor az emberi jogok ilyen tömeges és durva megsértésére.

II. Veszélyben a magyar emberek emberi méltósága. Modern gyarmattá válhat-e Magyarország?

Közel egy évvel a véres őszi események után emberi jogvédő tevékenységünket -"közkívánatra" - új területekre is ki szeretnénk terjeszteni. Országjáró kőrútunk során - ahol mintegy tízezer emberrel találkozhattunk közvetlenül - számos ötletet, kérést, javaslatot kaptunk arra, hogyan segíthetnénk a magyar polgárok emberi jogainak, emberi méltóságának védelmét. Azt tapasztaltuk, hogy a magyar emberek körében általánossá vált a jogfosztottság, a megalázottság és a kiszolgáltatottság érzése. Eluralkodott a félelem jelensége is, különösen a munkahelyeken, ahol a szólásszabadság, a véleménynyilvánítási szabadság vagy az egyesülési szabadság (pl. szakszervezeti jogok) gyakorlása egyre inkább "veszedelmes" tevékenységnek tűnik. Ijesztően kevés jelét látjuk a mindennapi életben annak, hogy közel húsz éve rendszerváltásra került sor, s ma Magyarország független, demokratikus jogállam, amelyben az emberi jogok védelmet élveznek, s az állampolgárok szabadságban élhetnek. Számos jel mutat viszont arra, hogy a globalizálódó világban Magyarország valamiféle "másodosztályú" ország szerepét kapja, egyfajta XXI. századi "gyarmat" sorsára jut, más megfogalmazásban "latin-amerikanizálódik". Úgy tűnik, hogy a külföldi befektetőket nagy részben az olcsó és jogfosztott munkaerő és az igénytelen, avagy igényeiket, jogaikat érvényesíteni nem képes fogyasztók vonzzák hazánkba.

III. Vegyük kezünkbe sorsunk alakítását, védjük meg emberi jogainkat, emberi méltóságunkat!

Szükségesnek tartjuk, hogy honfitársaink visszanyerjék önbecsülésüket, megismerjék és megvédjék emberi jogaikat, megköveteljék, hogy mind a munkahelyeken, mind pedig az élet más területein emberi méltósággal s jogokkal rendelkező személyekként ismerjék el és kezeljék őket. Hasonlóképpen szükségesnek tartjuk, hogy a magyar emberek az Európai Unió teljes jogú tagjának állampolgárához méltóan, diszkriminációtól mentesen élhessenek. Nekünk magyaroknak - mint minden nemzetnek - jogunk van az önrendelkezésre, arra, hogy meghatározzuk, de legalább beleszólhassunk: milyen országban szeretnénk élni. Olyan országban-e, ahol egy szűk réteg profit-hajszolása és a pénz áll a középpontban, vagy olyanban, ahol az EMBERI élet, az emberek boldogulása és méltósága. Meggyőződésünk és tapasztalataink szerint mi magyarok az utóbbit választanánk - ha választhatnánk. S miért ne tehetnénk? Véget kell vetni a fásultságnak, a reményvesztettségnek. Tettekre van szükség! A Civil Jogász Bizottság "A Magyarok Méltóságáért" munkacsoportja mostantól rendszeresen kéri a magyar lakosságot egy-egy emberi jogi kérdésben történő összefogásra, együttműködésre. Jogvédő programunk célja, hogy a magyar emberek megismerjék emberi jogaikat s érezzék: ha összefogunk, megvannak az eszközeink arra, hogy nyomást gyakoroljunk azokra, akik nem méltósággal rendelkező emberekként, hanem az ő céljaikat szolgáló bábokként tekintenek ránk a saját hazánkban. Mindezen okokból, e célok érdekében kezdjük el jogvédő programunkat "A magyarok méltóságáért, emberi jogaiért". Programunk nem "a jobboldalhoz", nem "a baloldalhoz", hanem minden olyan emberhez szól, akiknek célja Magyarország felemelkedése, a magyar emberek életének jobbrafordulása. Tisztelettel kérjük a lakosság és a média segítségét és támogatását!

IV. Szavazzon a pénzével!

Programunk első elemének jelszava: "SZAVAZZON A PÉNZÉVEL!"

"Apropója" az a tapasztalat, hogy a külföldi beruházók - munkaadói és szolgáltatói minőségükben egyaránt - sajnálatos módon gyakran sértik meg a magyar emberek emberi jogait, méltóságát. Számos külföldi cég olyan jogellenes, illetve sértő bánásmódban részesíti a magyarokat, amelyhez hasonlóra a "nyugati világban" nem vetemedne.

Célunk e gyakorlat megszűntetése, annak elérése, hogy a külföldi áruházláncok és más cégek a magyarokat a nyugati országok polgáraihoz hasonló elbánásban részesítsék, ne diszkriminálják. A magyarok méltóságát, emberi jogait durván és tömegesen sértő cégek ellen országos bojkottot indítunk, s különböző jogi lépéseket teszünk. Munkacsoportunk e mindennapos tapasztalatok sorából egy felháborító esetet emel ki "teszt-ügyként". Esetünkben az Auchan cég sértette meg nagyszámú magyar ember legfontosabb emberi jogát, az emberi méltósághoz való jogot. A jogsértés egyben súlyos diszkriminációt is megvalósított a magyar emberek sérelmére, figyelemmel arra, hogy hasonló tömeges megalázásra ugyanez a cég a "nyugati világban", "nyugati emberekkel" szemben nem vetemedett volna.

V. Az Auchan cég minden magyar embert - aki vásárlás nélkül merészel távozni üzletéből - bűnöző-gyanús, tolvaj-gyanús személyként kezel

Az Auchan áruházlánc egyik budapesti üzletében tapasztaltuk: ha az áruházba betérő személy nem találja a megfelelő árucikket, ezért vásárlás nélkül távozik, olyan megaláztatásban van része, amely a világ "nyugati részén" teljességgel elképzelhetetlen. A hazánkban egyébként hatalmas profitra szert tevő áruház vezetősége (szabályzata) válogatás nélkül - tehát nem szúrópróba-szerűen és nem valamiféle gyanúok alapján - arra kényszeríti az így távozókat, hogy "járuljanak a biztonsági őr elé", álljanak sorba, várakozzanak fegyelmezetten, majd helyezzék retiküljüket, kézitáskájukat egy erre rendszeresített pultra, s nyissák ki a táskákat, mutassák meg annak tartalmát. Hangsúlyozzuk: nem rajtakapott tolvajokról van szó, nem olyanokról, akik legalább "gyanúsan" viselkedtek, nem is a rendőrségi fogdára éppen befogadott gyanúsítottról: "normális", bűntelen magyar emberekről, akiknek egyetlen súlyos vétkük van: vásárlás nélkül mernek távozni a profitra éhes külföldi cég áruházából. A jelenség felháborító, indokolatlan és tűrhetetlen. Nem jelent megfelelő magyarázatot az a gyakran hangoztatott tény, hogy "sok az áruházi lopás". A Magyarországon, a magyar emberek vásárlásaiból hatalmas haszonra szert tevő külföldi cég, az Auchan (mint egyébként bármely cég) meg tudja oldani a tolvajok "kiszűrését", a lopások megelőzését az ártatlan emberek tömeges megalázása nélkül is. A vásárlótér gyakorlatilag teljesen "be van kamerázva"; szintén a vásárlótérben folyamatos ellenőrzést végeznek az egyenruhás és a civil ruhás biztonsági őrök. Emellett minden árucikk elektronikus jelzéssel van ellátva, amely a kijáraton történő áthaladáskor az elektromos védelmi rendszer lévén csipogó hangot ad. Mindezen lopás-megelőzési eszközök költségeit ki más fizetné, mint a vásárlók, hiszen ezek a tételek nyilvánvalóan beépülnek az árakba. Ezek után és efelett a vásárló "méltóságával fizettetni" indokolatlan, s az emberi jogok önkényes megsértését valósítja meg. Lehetséges, hogy az Auchan cég szerint Magyarországon annyi a lopás, hogy ezt még a rendelkezésre álló jogszerű eszközök sokaságával sem lehet megelőzni, s az egyetlen "megoldás" a magyarok tömeges megalázása, táskáink nyitogatása, magánszféránk semmibevétele. Lehet, hogy úgy érzik, e nélkül Magyarországon nem kifizetődő a működésük, nem tudnak elegendő profitot termelni. Ebben az esetben nincs más megoldás: el kell búcsúzniuk a magyar piactól, szedni a sátorfájukat és elmenni Magyarországról.

Munkacsoportunk az Emberi Jogok Országgyűlési Biztosához fordulva kéri a jelenség alapos kivizsgálását és ajánlás elkészítését e tárgyban, amely bizonyára mind az Auchan mind más külföldi üzletek számára irányadó lesz.

A magyar lakosságot pedig arra kérjük, hogy mindaddig ne vásároljanak az Auchan áruházakban, amíg a cég vezetősége bocsánatot nem kér a magyar emberek tömeges megalázása miatt, s véget nem vet a "táskaellenőrzések" diszkriminatív és az emberi jogokat sértő gyakorlatának. Be kell bizonyítanunk, hogy képesek vagyunk hatást gyakorolni a hazánkban zajló folyamatokra. Jogunk van megfontolni, hol költjük el a pénzünket. Ne gazdagítsunk olyanokat, akik a magyar ember méltóságát, emberi jogait semmibe veszik. Ne térjünk be Auchan áruházba a bocsánatkérésig! Hívja fel ugyanerre családtagjai, kollégái, barátai figyelmét! Terjessze felhívásunkat az interneten, levelezőlistáin, minden lehetséges fórumon!

S végül: tekintsük úgy, hogy itt az alkalom - Kezdjünk tudatosan magyar árut vásárolni, magyar piacon, magyar üzletben!

Budapest, 2007. augusztus 16.

A Civil Jogász Bizottság munkacsoportja

Függelék:
A témával kapcsolatos tételes emberi jogi szabályok:
Jogvédő programunk mottója az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmányának 1. és 2. cikke:
1. cikk
1. Minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.
2. Céljai elérése érdekében minden nép - a kölcsönös előnyök elvén alapuló nemzetközi gazdasági együttműködésből és a nemzetközi jogból eredő kötelezettségeinek tiszteletben tartásával - szabadon rendelkezik természeti kincseivel és erőforrásaival. Semmilyen körülmények között sem fosztható meg valamely nép a létfenntartásához szükséges eszközeitől.
Az "Auchan-üggyel" összefüggő legfontosabb emberi jogi rendelkezések

Alkotmány

54. § (1) A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani.

(2) Senkit nem lehet kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó elbánásnak vagy büntetésnek alávetni, és különösen tilos emberen a hozzájárulása nélkül orvosi vagy tudományos kísérletet végezni.

(KIEMELTÜK AZ ÜGY SZEMPONTJÁBÓL LEGFONTOSABB KIFEJEZÉSEKET)

ENSZ Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmánya


Cikk 17
1. Senkit sem lehet alávetni a magánéletével, családjával, lakásával vagy levelezésével kapcsolatban önkényes vagy törvénytelen beavatkozásnak, sem pedig a becsülete és jó hírneve elleni jogtalan támadásnak.
(Az eredeti angol szövegből látszik, hogy az Egyezségokmány a "privacy" védelmét szabályozza e cikkben emberi jogként. Ez többet és mást jelent, mint a magyar fordításban a "magánélet". Inkább "magánszféráról" lehetne szó. Esetünkben a táska-ellenőrzés, a táskában lévő személyes tárgyak indokolatlan "megszemlélése" teljes mértékben megvalósítja a "privacy" sérelmét.)


Article 17


1. No one shall be subjected to arbitrary or unlawful interference with his privacy, family, home or correspondence, nor to unlawful attacks on his honour and reputation.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem Koppányt
  2007-08-20 12:01:56, hétfő
 
  NEM KOPPÁNYT



(,,Csupán magyar..." -

Stampa Lászlónak)



Nem Koppányt siratom, hanem

a harci kedvet, a kopját

siratom, a tegezt, a lándzsát,

a harci mént, hogy mindenért

és mindenkinek megfeleljek,

hogy dédapámmal és unokámmal

ott legyek Mohácsnál, Majténynál,

Világosnál, Visegrádnál,

a Bánátban és Bácskában,

ahol csak csatánk van,

és magammal rántsam a

törököt Nándorfehérvár

bástyájáról a halálba,

hogy Zrínyivel haljak vad-

kantól és cselszövéstől,

amelytől annyiszor haltak

eleink átkot hörögve

a császárra. Nem Koppányt

siratom, világtájakra

vágott testéből vér szivárog,

Jézusunk Ő, megfeszíttetett, fel-

négyeltetett: Trianon előtti

tálca, László feje, Dózsa trónja,

pernyébe fúlt forradalmaink

szalmalángja, haduraink:

Emese, Álmos, Árpád nem

nemzettek elég gyermeket

a világra. Nem Koppányt

siratom, hanem az almafákat,

bozótjainkat, cserjéseinket,

fűzfáinkat, fenyveseinket

és tölgyeinket, szél ha támad,

parazsat, pattogó szikrát,

palánkba harapó duhaj lángot,

Koppány seregét siratom:

Bornemissza Gergőt, Esze Tamást,

Bercsényit, Bemet, a pesti srácot,

aki csatázott. Nem Koppányt

siratom, hanem az orosz

hómezőbe vesztet, a bakó

Bogártól felhúzottat, meg-

gyalázott asszonyainkat,

sírokat, a keresztet.

Álmainkat siratom,

regéinket, a meséket.

Fanyűvő Jánost siratom,

Árgyélust, Tündér Ilonát,

az egri nőket, igriceinket

siratom, táltosainkat,

Prohászkát, Apor Vilmost, a

féllábú Jánost: húsunkból

és vérünkből még eposz

nőhet. Nem Koppányt siratom,

hanem a tartást, a mindent

kimondó szót, az esküt, ami

köttet. Nem Koppányt siratom:

magamért ejtek könnyet.

Zas Lóránt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csasztuskák fittyet hányva
  2007-08-20 12:00:16, hétfő
 
  CSASZTUSKÁK FITTYET HÁNYVA


István is

István is totojkázott,
megosztotta az országot.
Ferenc is olyan álnok,
aki helyére állt ott.

Persze, a kerék még foroghat,
aki fent van, csúszhat le holnap.
Ökle majd lesz a harcosoknak :
hadat soroznak.


Kagylókat gyűjt

Kagylókat gyűjt a feleségem,
mindegyikük gyönyörű érem.
A Jóistent csak arra kérem :
legyen ebédem.

Madaraim messzire szállnak,
talán végét viszik a nyárnak.
A szerelem is olyan véges :
lehülni képes.


Éjjel vihar volt

Éjjel vihar volt, és a tenger
a partra hinárt és habot ver.
Fürdőgatyám messzire mászott :
viszik a rákok.

Megkergettem az éhes gémet,
bóbitáját csodáltam, fénylett.
A kishalak is menekülnek :
mélyre merültek.


Az égből

Az égből jöttek. Éjjel láttam,
dolmány volt rajtuk pántlikásan.
Kürtöt is fújtak. Lehel hétszer :
mégsem elégszer.

Mert harcainkat már feladták,
bespájzoltak lovat és kantárt.
Jöttmentjeink göndör hajára :
glória száll ma.


Azt mondják

Azt mondják, hogy messzire mentem,
hazát és barátot feledtem.
Hazudnak, akik arról irnak,
hogy más földet választok sirnak.

Ha meghalok, majd elégetnek,
őszbe hajló, didergő estnek.
Csónakra raknak a halászok :
tengerre szállok.


Én fittyet

Én fittyet hányok mindazoknak,
akik ma folyton siránkoznak.
A Föld kerek és szálfa sok van,
csak dönteni kell igy, korosan.

A láng fellobban innen, onnan,
a ló megugrik, vadkan horkan.
A hajnal eljön és a fénnyel :
önkény vetél el.


Hár irtam
(Csörének)

Hát irtam én és szónokoltam,
a keresztet cipeltem porban.
Be is jártam a nagyvilágot.
Velem voltál Te jó, Te áldott.

Ha élnék is még pár esztendőt,
fejfámra majd Te kösd a kendőd.
Feljövök érte, ha lehetne :
szép lesz az este.

-- malomfalvi --
(Mexikó, 2007. aug. 19.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emlékeztetőül
  2007-08-20 11:47:58, hétfő
 
  Bencsik, Makovecz, Pilhál: Elég volt a parlamenti színházból!
2007. március 13., kedd

Magyarországon rendkívüli helyzet van - olvasható a harminchat közéleti személyiség által aláírt és a magyarsághoz címzett kiáltványban. A dokumentum szerint "a közhatalommal visszaélők nyugtalanságot és nyomort szabadítottak az országra". A parlamenti ellenzéket is bíráló, állampolgári ellenállásra buzdító dokumentumot olyan - a Fidesz megbízható embereinek tartott - közszereplők is aláírták, mint Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Pilhál György a Magyar Nemzet munkatársa, és Makovecz Imre világhírű építész.

"Az 1956-os forradalom és nemzeti szabadságharc 50. évfordulóját ünneplő tömeget, ártatlan embereket sosem látott brutalitással szétverő rendőri erők és vezetői nyilvánvalóvá tették, hogy Magyarországon 16 év után, a hatalomban élősködő, szélsőbaloldali, nihilista kispárt-töredék irányításával ismét tombol a kommunista hatalmi erőszak. Ezen események miatt politikai koncepciós perek folynak" - vélik a "Kiáltvány a magyarsághoz" című, hétfőn napvilágot látott felhívás aláírói. A dokumentumot számos közéleti személyiség, neves alkotók, művészek és médiaszereplők jegyzik

A polgárokat a rákosista-kádári diktatúra folytatásaként el akarják tiltani a polgári engedetlenség és az alkotmányos állampolgári jogok parlamenten kívüli gyakorlásától. "Az alkotmányos és civil társadalommal kötelező egyeztetést félretéve, a közhatalommal visszaélők nyugtalanságot és nyomort szabadítottak az országra" - közölték. Az aláírók hozzáteszik: a hatalmon lévők "reformintézkedéseivel" az elmúlt több mint négy év "gyalázatos eredménytelenségének folytatásaként pénzbehajtás folyik, a társadalom minden rétegét durván megtámadva".

A dokumentum szerint a puccsal hatalomba került, törvényesnek nem tekinthető, tisztázatlan szellemiségű, önmaga szerint is hazug miniszterelnök nyilvánosan többször meggyalázta a magyarságot, a hazát, amelyet az országot jelenleg uraló két erő - szocialista jelszó alatt - meg akar semmisíteni. A háttérerők által kiválasztott, ezen, elsőszámú kormányszemély és az ország javai felett szabadon garázdálkodó nemzetközi, pénzügyi erő a "privatizáció" 18 éves hazugságával az ország jövőjét árulja ki, földjétől a légi közlekedésig - áll a szövegben.

Elég volt a parlamenti színházból - jogos az ellenállás!

A kiáltvány megfogalmazói szerint "Hazánk törvényen kívüli ország", úgy mint 1990 előtt. A már csak adok-kapokból álló parlamenti színházból mindenkinek elege van - fűzték hozzá. Az aláírók ezért kötelességüknek tartják tudatni a nemzettel, hogy "a kormánynak nevezett, idegenekkel szövetkező érdektömörülés eltávolítása, mielőbbi közakarattal, nemzetstratégiai szempontból törvényes kötelességünk".

A rablókat és a sajtó politikai irányítóit - akik társtettesek és bűnsegédek - személy szerint kell elszámoltatni, mert Magyarország utolsó órás végveszélyben van, a küszöbön álló államcsőd előtt. Ennek bekövetkeztekor az okozókat még az ország területén fel kell tartóztatni és nyilvánosságra hozni: ki, mikor, milyen pénzből, hogyan, mekkora vagyonhoz jutott a közvagyonból - hangsúlyozzák az aláírók.

"Amennyiben e gátlást nem ismerő hatalom a közeljövőben ismét törvénytelen eszközökhöz nyúl, azzal felhatalmazást ad a már végveszélybe került magyarságnak, hogy egyéni érdekeinket és jövőnket hasonló eszközökkel megvédjük - Európa és a világ előtt is" - írták a kiáltvány jegyzői.

Aláírók:

Andrásfalvy Bertalan nyugalmazott egyetemi tanár, Balassa Sándor zeneszerző, Báthory Katalin vegyészmérnök, közgazdász, Bencsik András főszerkesztő, Budai Ilona énekművész, Csete Ildikó iparművész, Csete György építőművész, Dörner György színművész, Duray Aladár szakorvos, Fábián Gyula tanár, újságíró, Gárday Gábor operaénekes, Gedai István, a Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója, Gidai Erzsébet közgazdász professzor, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapuvédője, Györffy László író, Haeffler András újságíró, Herczeg Margit ügyvéd, Kisida Elek sebészorvos, Kiss Dénes költő, Klotz Mária lapalapító, főszerkesztő, Kondor Katalin újságíró, Makovecz Imre építőművész, Murányi László újságíró, címzetes egyetemi docens, M. Szabó Imre újságíró, Nagy László ügyvéd, Nádasdi Ferenc gróf, a Nádasdi Alapítvány és Akadémia elnöke, Papp Lajos szívsebész, Pilhál György újságíró, Szokolay Sándor zeneszerző, Takács József nyugalmazott evangélikus lelkész, Tolcsvay Béla énekmondó, zeneszerző, Trencsényi László 56-os Magyarok Világszövetségének ügyvezető elnöke, Vödrös Attila lapszerkesztő, Vödrös Csaba villamosmérnök, Wiczián Zsuzsánna, a New York-i Magyar Televízió producere, Zacsek Gyula közgazdász
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Én megbocsátok
  2007-08-20 11:37:42, hétfő
 
  Én megbocsátok
(Az emigráns panaszaiból)

Én megbocsátok annak, aki bántott,
aki azt beszélte, hogy mi sápot
szedtünk és nem ültettünk virágot.
Igy szövik a handa-bandát és a
ferde képet. Az utcán hallani, hogy
heherésznek erről-arról a nagy
okosok. Mi megszöktünk, mert féltünk :
nem mindenki gazdag ott. Dolgoztunk,
beszéltünk, de nem mondhatjátok :
az állam adott. Sokszor fagytól, vagy
a melegtől kaptunk sebeket. Élünk,
de hazánk, az árvuló föld, a szél
nem is emleget. Nem feledtük el
folyóink kékjét, mezőink varázsát,
a magasra nyúló hegyeket.
Sorsunk a nagy semmi : lassan betemet.

Zas Lóránt

-- Mexikó, 2007. augusztus 17. --
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A katonák
  2007-08-20 11:35:40, hétfő
 
  A katonák
(A tábornok jelenti)

Katonáink ütemre lépnek,
tam-tamja van a reggeli zenének.
Nem gondolnak nőre, a tanyára,
elég nekik a por és pára.
Nincsen itt felhő, sem kisértet.
A tank óbégat, a bomba béget.
A kézifegyver olajos zára
ráfröccsen dögre és Koránra.
A homok izzik, a csend meg hallgat.
Gzőzelmet várunk és nyugalmat.
Üzenem az hazai cárnak,
a zsold kevés, szakácsok citeráznak.
Az arab reszket, az őr meg vallat.
Fogát kivertük. Műfogsort kaphat.
A két folyót használjuk kádnak :
úsztatjuk Washintonba a hullákat.

Zas Lóránt

-- Mexikó, 2007. augusztus 17. --
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Isten
  2007-08-20 11:32:49, hétfő
 
  Az Isten

Az Isten nem halott, hiába mondod.
Megcsúfolták kajafások és bolondok.
Meg is ülték sorján a tort ott,
pászkát is adtak, meg koloncot.
De vérében a sebzett bárány
emberi hangon is kiált már.
Fejét Heródes hozta tálcán :
János beszél. Az ördög kántál.

Zas Lóránt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2007.07 2007. Augusztus 2007.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 157
  • e Hét: 780
  • e Hónap: 3906
  • e Év: 35636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.