Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Dr. Bábel Balázs érsek ünnepi
  2007-08-21 21:25:16, kedd
 
  Dr. Bábel Balázs érsek ünnepi beszéde
2007-08-21 18:11 Barikád.hu


A Szent Koronát hozó Asztrik apát, utóbb kalocsai érsek 90. utódjaként, szeretettel köszöntöm a Kedves Testvéreket! Emlékeztek az egy évvel ezelőtti viharra? Mintha csak szemléltetni akarta volna a Szent István napján szokásos evangéliumi szakaszt, a hatalmas viharba került házról. A liturgia nem véletlenül olvastatja fel ilyenkor a hegyi beszéd befejező részét, mert Szent Istvánra utal, aki jézusi tanításra építette házát, hazánkat, mely a történelem folyamán sok-sok viharba került. A ház még ma is áll a sziklán: Szent István megkoronázása, szent élete, törvényei, nagy formátumú igazságos uralkodása, végül, ország felajánlása tette ezt lehetővé.

A Kárpát-medencében, ötezer év óta laktak a história által is feljegyzett népek: illírek, trákok, kelták, rómaiak, hunok, különböző germán törzsek, avarok és frankok, akik vagy beolvadtak a többi nép közé, vagy nyomtalanul eltűntek. Az Árpád fejedelem által megszerzett honban csak a magyarság tudott megmaradni, ezer éves államot alapítani, amellyel az életére törő nagy birodalmakat is túlélte. Mindez azért volt lehetséges, mert Szent István királyunk a hazát Jézus Krisztus tanításának sziklájára emelte, amelynek jelképe volt a pápától küldött korona. Az államalapítás Szent István király elvitathatatlan érdeme, amely által lett történelmünk legnagyobb egyénisége, a magyar szentek legnagyobbika.

Ezért a mai nevezetes ünnep a hála napja is, amikor hálát adunk Istennek, hogy nekünk adta Szent István királyt, akiről Hartvik püspök legendájában azt olvassuk, hogy "Krisztus a száján, Krisztus szívén, Krisztust hordozta minden tettében". Hazánk ezer éves fennállása alatt a külső viharokat kiállta. Emberi ésszel szinte felfoghatatlan, hogyan maradhattunk meg. Petőfivel együtt mondhatjuk: "Isten csodája, hogy még áll hazánk." De minden Szent István ünnep az önvizsgálaté is. A XIII. századi kalocsai székesegyházból való az a kalocsai királyfej, vörösmárvány szobor, amelynek eredetije a Nemzeti Galériában látható, amelyről sokan azt tartják, hogy Szent István királyt ábrázolja.

Kétszáz évvel Szent István halála után úgy élt már a magyar nép emlékezetében, hogy egy olyan szoborban mintázta meg, amely markáns vonásaival, vizsgáló tekintetével kérdőre vonja a későbbi magyarokat. Ilyenkor katolikus templomainkban felhangzik az ének: "Hol vagy István király, téged magyar kíván", de meg is fordíthatjuk, hol vagytok magyarok, titeket Szent István kíván. Jézus tanításában hallunk egy-egy ország meghasonlásáról is. Szent István korától kezdve mindig voltak Koppányok és Vaták, akik a pogányságot hirdették és a belsőleg pusztítottak. Koppányék nem voltak pogányok. Egy Isten hitűek voltak. Az viszont igaz, pogányok mindig voltak, ma is vannak. L. P.)

Egy idő óta nagyfokú belső meghasonlás és gonoszság pusztítja országunkat, amelynek kézzelfogható jele a nép fogyása, életerejének alább hanyatlása. Az első kérdésünk lehet önmagunkhoz, amit egykoron a király felkenésekor, így Szent István király megkoronázásakor is feltett az esztergomi érsek: Akarjátok -e, hogy fejedelmetek király legyen? A népnek egyhangúlag kellett felelni rá: Akarjuk. Ha ma megkérdeznék a magyar népet, hogy akarják-e, hogy Szent István királyhoz hasonló hitű és jellemű emberek vezessék az országot, akik a keresztény életelveket élik, és népükkel megvalósíttatják. Vajon kapnának -e kétharmados többséget. Szent István egyértelművé tette törvényeiben, fiához intézett Intelmeiben, hogy a keresztény hitet meg kell őrizni, az egyház és állam rendjét tiszteletben kell tartani, az imádságot, a kegyességet, az irgalmasságot és a többi erényt gyakorolni kell.

Egyéni életpéldájával pedig arra tanított, hogy a családi életet tisztelni kell. Meggyőződéses hitének tanúságát adta, amelyben benne volt a Szűz Mária tisztelet is. Így épített a sziklára, és ezért halálakor Magyarország Európa jelentős államává lett. Magáévá tette a keresztény életeszményt, amely szenteket is termett. Az ezer évvel ezelőtt született Szent Imrét, a nyolcszáz évvel ezelőtt születetett Szent Erzsébetet és több más árpád-házi szentet. Vajon akarná-e a magyar nép ezt követni? Mert ha nem, akkor minden megemlékezés csak olyan, amelyet a próféták kárhoztattak, a helytelen Isten tisztelettel kapcsolatban és ez a szentekre is áll: hogy csak ajkunkkal tiszteljük őket (Iz. 29, 13.).

Szent István a hit megőrzését tette az első helyre, mert a hit a felnőtt embernél az üdvösségre elkerülhetetlenül szükséges, nélküle nem lehetünk kedvesek Isten előtt. A hit ad erőt a keresztény élethez, a reményhez és a szeretethez, az újrakezdéshez és a hűséghez. Magyar népünk, a népszámlálás alkalmával több, mint 75 százalékban valamely keresztény felekezethez tartozónak vallotta magát, s biztosan talán vannak sokan olyanok is, akik ezt nem merték megvallani, de nem Isten tagadók. Ez a hit azonban csak akkor igazán értékes, ha életformálóvá válik, és az áldozatokat is vállalja. Sok honfitársunk pedig úgy él, mintha Isten nem létezne. Abban a világban, ahol nincs jelen az Isten, fölborul az erkölcsi rend.

Szent István számára, magától értetődő volt az élet szentsége, és az ezt védő isteni parancs megtartása. Törvényeivel azokat is bűntette pénzbírsággal és böjttel, akik véletlenül embert öltek (I. könyv, 14.) Az erkölcsiség sarkalatos pontja, az élet védelme és szentsége, ezért Szent István vizsgáló tekintete előtt állva szégyenkeznünk kell, mert a születendő emberi életet nem védtük, az elmúlt fél évszázadban 6 millió magzat életét oltottuk ki. A családok széthullása, gyermekek nem vállalása mindannyiunk előtt fájdalmasan ismert jelenség. Városainkban járva meggyőződhetünk arról, hogy sokkal kevesebb gyereket vezető szülővel találkozunk, mint kutyát sétáltató emberrel. Az egyre kevesebb fiatal, aki rendesen a jövő reménye, nem kapja meg azt a gondoskodást, amit Szent István fiának megadott.

Ő nemcsak tanítatta, hanem nevelte és neveltette fiát. Örök szép példája ennek a hozzá intézett Intelmek. A mai fiatalság nagy része erkölcsi nevelés nélkül nő fel, az iskolában, jó esetben oktatják, de inkább csak informálják, ezért könnyebben áldozatul esik a szenvedélyeknek, a bűnözésnek, ami mind fiatalabb életkorra húzódik le. Az ilyen fiatalok lelkiállapota egyre betegebb, amit követ a testi betegség, a velejáró depresszió és kilátástalan lelkiállapot. Szent István király még az idegeneknek is helyet biztosított országában, mi pedig nem vállaltunk a teljes közösséget nemzettársainkkal, s ezzel megtagadtuk őket, akik saját hibáikon kívül a határainkon túl élnek.

A társadalomlélektan kutató szerint (SOTE) a nemzeti összetartozás a közös erkölcsi rend hiánya pszichoszomatikus betegségeket, halált okozhat. Évente Magyarország, Gödöllő nagyságú város lakosságával lesz kevesebb. Azért is nehéz a gyógyítás, mert az elmúlt évek intézmény átalakításai (egészségügy, iskolaügy) sem az embert szolgálták, hanem a hasznot, mert mindent pénz irányít országunkban. Az anyagiak kezelésében sem állhatunk meg Szent István vizsgáló tekintete előtt. A jogtudósok szerint a mai időkre is megmaradt Szent István azon törvénye, hogy az árvákat nem lehet kisemmizni (I könyv, 25.)

Mára a magyar nép vált kisemmizetté, közvagyonát eltékozolták, az országot eladósították. Magyarországon sújtják a legnagyobb adók, az egyre öregebb és betegebb társadalmat. Talán a testvérek azt mondják, hogy pesszimista vagyok, pedig ez a valóság. Mint keresztény ember, érsek mégsem veszítem el a reményemet. Ebben segít Szent István életpéldája is. Átélte gyermekei elvesztését, nagy reménységének, Szent Imrének a halálát. Sorsa drámai volt, de nem tragikus. Tudta, hogy hova kell segítségért fordulnia. Nagy lelki fájdalmában felajánlotta országát a Magyarok Nagyasszonyának és ezt a felajánlott korona jelképezte. Miért nem Jézusnak? - kérdezhetnénk.

Talán azért, mert lelki rokonságot érzett Szűz Máriával, aki ugyanúgy elvesztette a Fiát, mint ahogy ő is. A Szűz Máriának felajánlott ország Jézusé is, mert Mária ott van, ahol az ő Fia van. A mennybe felvételével végérvényesen elválaszthatatlan tőle. Szűz Mária oltalmazónk és tanítónőnk, aki azt mondja a mai magyaroknak, amit a kánai menyegző szolgáinak: Tegyétek, amit Jézus mond. Ez a hit éltet bennünket, s az a remény, hogy nem vette le rólunk áldó és óvó kezét. És egy másik kéz is óv bennünket, a köztünk lévő Szent Jobb.

Gyóni Géza, szülőfalum költője, aki evangélikus lelkész fia volt, s az I. Világháború alatt szibériai fogságában rádöbbent a magyar átokra. S protestáns létére egy hosszú imádságot írt a Dicsőséges Jobbhoz, amelyben ezt írja:

" Dicsőséges Jobb, ne engedd, ne engedd,
Hogy vak pártosság ép most gyöngítsen meg.
S amelynek híján annyi sebünk égett,
Teremts közöttünk szent, erős egységet."

Ünneplésünk hamarosan elmúlik, de maradandó hatású lehet, ha megszívleljük az Intelmek figyelmeztetését, hogy rendszeresen imádkozzunk. Az imádságból hitet, a hitből reményt, a reményből szeretetet merítünk. A szeretet erősíti a szolidaritást, az ország határain belüli és kívüli magyarok között. Összefogás nélkül széthullunk, a közös szolidaritásban megújulhat kereszténységünk, magyarságunk és akkor remélhetjük, hogy nemcsak múltja, hanem jövője is lesz nemzetünknek.

Ámen.

A kalocsa-kecskeméti érsek beszéde a budapesti Bazilika előtt, Szent István napján, 2007. augusztus 20-án.

(althir.org)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány "megsegítené" a hatá
  2007-08-21 21:21:01, kedd
 
 


Gyurcsány "megsegítené" a határon túliakat
2007. augusztus 20. 21:12 MNO

Magyarország kötelességének nevezte a miniszterelnök, hogy segítse a határon túli közösségeket. Gyurcsány Ferenc erről a Biennálé, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében megrendezett ünnepségen beszélt hétfőn este, Budapesten.

Kijelentette: tudja, milyen veszélynek és kockázatnak vannak kitéve azok a magyar nemzeti közösségek, amelyeket elszakít egy államhatár. Gyurcsány Ferenc szerint a mai helyzetben elsősorban a délvidéki és kárpátaljai magyar közösségek szorulnak segítségre.

"Magyarországnak tartósan fenn fog maradni az a kötelezettsége, hogy támogassa és segítse a határon túl élő közösségeket, egyszerűen azért, mert többről van itt szó, mint polgári, politikai, emberi szabadságjogokról" - mondta a kormányfő a Nemzeti Táncszínházban megrendezett ünnepségen.

Ismert: a Gyurcsány-kormány szüntette meg a rendszerváltás óta működő Határon Túli Magyarok Hivatalát, s maga a kormányfő aktív szerepet játszott a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazás idején, aktívan kampányolva a kisebbségben élő magyarok jogainak kiterjesztése ellen.
(MTI, MNO)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem kell a Szent Korona a parl
  2007-08-21 21:19:47, kedd
 
  Gyurcsány Merkelnek: Nem kell a Szent Korona a parlamentbe
Ellentétek a koszovói rendezés ügyében
2007-08-21 20:02 hírTV

Angela Merkel kancellárként először látogatott Magyarországra. Budapesten találkozott Gyurcsány Ferenccel, Sólyom Lászlóval és Orbán Viktorral. Gyurcsány szerint hazánknak felelőssége van Szerbiával kapcsolatban, Merkel azonban úgy látja: nem kell közvetítő országokat kijelölni. A magyar kormányfő szokatlan kijelentést tett a Szent Koronával kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a következőképp mutatta be a hazánkban tartózkodó Angela Merkel német kancellárnak a Szent Koronát a Parlament koronatermében:

"Az az igazság, hogy én mélyen ellenzem, hogy itt van. Szerintem ez a parlament a köztársaság parlamentje, és nem jó a királyság jelképét idehozni. A jobboldali konzervatív kormány úgy döntött így, Orbán miniszterelnök úr."

Budapesten nyit képviseletet a kutatások és fejlesztések terén fontos szerepet játszó Fraunhofer Társaság - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután eszmecserét folytatott Angela Merkel német kancellárral kedden. A két politikus tárgyalásán egyebek mellett a két ország reformjai és Schengen kérdése is szóba került.

Gyurcsány Ferenc az eszmecsere utáni sajtótájékoztatón bejelentette: a Fraunhofer Társaság Magyarországon hoz létre kutatóintézetet a közeljövőben. A miniszterelnök hozzátette: az Osztrák-Magyar Monarchia fennállása óta nem volt olyan ország, mint Németország, amely gazdasági kapcsolatok terén ennyire kötődne Magyarországhoz. A kormányfő beszélt arról is, hogy a két ország reformjai mellett szóba került a Magyarországra illegálisan behozott német szemét ügye, a német-magyar munkaerőpiac kérdései és Schengen-t is megemlítették tárgyalásuk során. Külpolitikai témák közül röviden beszéltek Koszovóról és Afganisztánról is.

Egyszerre kell kezelni Koszovó függetlenségének kérdését, valamint a szerb stabilitás és az európai perspektíva ügyét - mondta Gyurcsány Ferenc.

Magyarországnak abban van felelőssége, hogy a nemzetközi közösséget ne engedje elfeledkezni arról, hogy Szerbiában is békének és nyugalomnak kell lennie - jelentette ki a magyar miniszterelnök arra kérdésre válaszolva, hogy Magyarországnak lehet-e közvetítő szerepe a balkáni rendezésben.

Angela Merkel erről azt mondta: nem gondolja, hogy egyes államokat közvetítő országként kellene kijelölni, de az EU és Németország is profitálhat Magyarország tapasztalataiból.

Merkel még intenzívebb együttműködést ígért uniós kérdésekben is. A német kancellár utólag köszöntötte Magyarországot a nemzeti ünnep alkalmából és megemlítette, hogy ő is evett egy szeletet az Ország Tortájából.

A keddi volt egyébként Angela Merkel első magyarországi látogatása. Délelőtt fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában, majd Gyurcsány Ferenc kormányfő után Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével találkozott a Parlamentben.

Orbán: Európa jövője a német mintára kidolgozott piacgazdaság

Orbán Viktor szerint Magyarország és egész Európa jövője a német mintára kidolgozott szociális piacgazdaság megújítása és ezen keresztül Európa egyesítése, nem pedig a neoliberális gazdaságpolitika - jelentette ki a Fidesz miután találkozott Budapesten Angela Merkel német kancellárral.

Orbán Viktor hangsúlyozta: véleménye szerint "a neoliberális gazdaságpolitika a kontinensen belül csak károkat és veszteségeket hozhat a jövőben", ezért a Fidesz a szociális piacgazdaságban látja Európa jövőjét.

Angela Merkel a tanácskozást követően leszögezte: Németország azt szeretné, ha Magyarország erős, megbízható és fejlődő partner lenne az Unión belül éppen ezért a jövőben szeretnék még szorosabbra szőni a két ország kapcsolatát.

Merkel: Németország sokat nyert Magyarország csatlakozásával

Németország sokat profitált abból, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, pedig a 2004-s bővítés előtt még több német aggodalom is felmerült - mondta Angela Merkel a budapesti német nyelvű Andrássy Egyetemen tartott előadásában. A német kancellár megemlítette, hogy az erős és szoros kapcsolatokat jól jellemzi például, hogy több, mnt 400 testvérvárosi és 500 iskolai partnerkapcsolat van a két ország között. A politikus jelentősnek nevezte a német és magyar gazdasági kapcsolatokat is, példaként említve a kereskedelmet, amely 1 év alatt 15 %-kal bővült.

FH, hirado.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az újabb Kenedi János féle ügy
  2007-08-21 21:17:46, kedd
 
  Az újabb Kenedi János féle ügynökbizottság margójára
2007 Aug 21 ÚDK

Az ÚDK álláspontja szerint azonnal nyilvánosságra kell hozni az 1945-1990 között működő valamennyi belbiztonsági ügynök névsorát(beleértve az egyháziakat is), valamint a volt inaktív tartótisztjüket nyilatkozattételre kell kötelezni, amennyiben belső pártok közötti bomlasztásra, valamint belpolitikai célokra használják a kapcsolatukat, úgy katonai bíróság előtt felelnek tettükért.

Az eddigi kormányok (Antall-Boross, Horn, Orbán, Medgyessy-Gyurcsány) miért nem hozták nyilvánosságra az ügynökök névsorát? Egyrészt azért, hogy a zsarolható személyeket továbbra is kezükben tarthassák! Másrészt azért, hogy a számukra kompromittáló iratokat megsemmisíthessék, vagy manipulálják. Vélhetőleg Antall József pl. zsarolta saját pártját, zsarolta a kisgazdákat, a KDNP-t. Miért ne tüntetett volna el iratokat is? Ugyanezt elmondhatjuk az őt követő miniszterelnökökről.

A kormány által kezdeményezett Ügynök Bizottságot nevetségesnek, szemfényvesztésnek és humbugnak tartjuk, mert nem áll érdekében a kormányzati oldalnak az eddig jó szolgálatot tett ügynökök hatástalanítása. Arra azonban jó a kormányközeli személyekből álló bizottság felállítása, hogy az ellenzék körében hangoskodó ügynökök egy kicsit halkabbra vegyék hangjukat. Ezt a funkciót a jelenlegi ügynökbizottság elődje a - a Medgyessy ügyben fellált - Bárándi-Mécs bizottság fényesen bizonyította. Egyszer még felelősségre kell vonni őket is.

Az ÚDK szükségesnek tartja a titkosszolgálatok átszervezését!

Semmiféle összevonást, egységesítést nem támogatunk. Álláspontunk szerint egy modern jól szervezett magyar titkosszolgálat, a következőképp néz ki:

- A titkosszolgálatok két fő ága (katonai, polgári) megmaradna, de csak információk és hírek szerzésére!

- A fenti mindkét szervezetből a kém és terrorelhárítást kiszerveznénk, amelyet egy közös belső elhárítássá kell építeni. Ehhez tartozna a rendőrség terrorelhárító csoportja is, amely jelenleg olyan extra jogosítványokkal rendelkezik, mint például a titkosszolgálati eszközök használata.

- A rendőrségnek kizárólag a bűnüldözés, a közlekedés szervezésére, a rend és a biztonság fenntartására lehetnének jogosítványai.

- A belbiztonsági erőket (kémelhárítás, terrorelhárítás, egyéb kiszolgáló tevékenységgel) egy a parlament által megválasztott igazgató vezetné, amelyet a köztársasági elnök nevezne ki.

- Ezzel a természetesen alkotmánymódosítást igénylő átszervezéssel javulhatna a társadalmi bizalom, javulhatna a pártok egymás közötti kapcsolata, hiszen közvetlen egyik pártnak sem lenne ráhatása a szinte megbecsülhetetlen jogosítvánnyal rendelkező belbiztonsági erőkre.

Cs. Szabó Béla/ÚDK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hanukai beszéd és színharmónia
  2007-08-21 21:15:34, kedd
 
  Hanukai beszéd és színharmónia: Kinek, mire és mennyiért adott megbízásokat a GKM?

Betekintettünk a tárca 5 millió forint alatti szerződéseibe

Neizer Anita - Rácz Johanna 2007-08-21 08:30 hírszerző.hu

A sajtóosztály helyett építtető cég figyelte a híreket, és egy fafeldolgozással foglalkozó társaság végzett pr-tevékenységet a gazdasági tárca számára a 2005-2006-os megbízási szerződések szerint. Belekukkantottunk a GKM 2005-2006 közötti, kis összegű megbízási szerződéseibe. Ki készítette fel Szanyi Tibort médiaszerepléseire? Melyik hídépítő cég végzett médiafigyelést a tárca számára? Milyen órabérért dolgoztak a megbízott cégek és magánszemélyek?

Egy pohárköszöntő és egy hanukai beszéd megírását is külső céggel végeztette el a GKM - derült ki a tárca 2005-2006 közötti külsős szerződéseiből. Volt, hogy egy időben két cég is figyelte a médiát a sajtóosztállyal is rendelkező tárca számára, az egyiküknek ráadásul hídépítés a fő tevékenysége. Hardy Mihály a tévében való helyes viselkedésre oktatott politikusokat, egy másik, 1,2 millió forint plusz áfás szerződés kézzel fogható eredménye pedig egy 2 oldalas tanulmány lett. A Hírszerző betekintést nyert a GKM 2005-2006 között köttetett, 5 millió forint alatti szerződéseibe, és más érdekességeket is talált.

Cég/magánszemély Szolgáltatás Időtartam Összeg (áfával)
Ádám Zoltán gazdaságpolitikai tanácsadás 2006.10.01. - 2007.03.31 4,08 millió forint
Dr. Balogh István regionális fejlesztési szaktanácsadás 2005.06.01. - 2005.12.31. 4,38 millió forint
Dr. Balogh István kiemelt projektekkel kapcs. szaktanácsadás 2005.12.30. - 2006.05.31. 3,6 millió forint
Cegos Kft. vezetésfejlesztési koncepció kialakítása 2006. április 1,44 millió forint
Eagles Consulting Bt. a PPP Tárcaközi Bizottság szakmai támogatása 2006.01.01. - 2006.05.31. 2,52 millió forint
Hard News Műsorkészítő és Szolgáltató Bt. médiaképzés 2006.08.01. - 2006.10.30. 2,16 millió forint
Issues Management Tanácsadó Kft. belső kommunikációra vonatk. tanácsadás 2006.12.28. - 2007.02.28. 1,44 millió forint
KACU Tanácsadó és Szolgáltató Kft. belső kommunikációra vonatk. tanácsadás 2005.12.30. - 2006.06.30. 3,02 millió forint
ŰFÉMSZOLG Bt. pr-tevékenység 2005.03.20. - 2005.06.20., 2005.11.2. - 2006.08.31. 180 ezer forint / hó (kb. 2,34 millió)
Observer vasúti szárnyvonalakról tartott egyeztetésekkel kapcsolatos hírek figyelése és tanácsadás 2006.11.27. - 2006.12.31. 240 ezer forint
Observer médiafigyelés 2006.07.24. - 2007.05.31. 7,7 millió forint
Pálhidy és Bozsik Bt. politikai államtitkár médiaszereplésre való felkészítése, komm. tanácsadás 2005.02.01. - 2005.12.31 3,8 millió forint
Pálhidy és Bozsik Bt. politikai államtitkár médiaszereplésre való felkészítés, kommunikációs tanácsadás 2006.01.01. -nbsp;2006.06.30. 2,38 millió forint
Political Capital vezetők beszédének írása, szakpolitikai háttéranyagok készítése 2006.11.01. - 2007.05.31. 1,5 millió forint
TOP INNOV Bt. német-magyar-cseh-szlovák szükséghelyzeti határátlépési gyakorlat lebonyolítása 2005. május 2,4 millió forint
TOP INNOV Bt. kommunikációs tréning, GKM NATO nemzetközi képviselőinek 2005. tavasz és ősz,
2006. tavasz és ősz 4,8 millió,
illetve
4,74 millió forint
TOP INNOV Bt. NATO válságkezelési rendszerrel kapcsolatos feladatok begyakorlása 2005. december 1 millió forint
Zólyomi Fővállalkozó Kft. online és elektronikus hírfigyelés 2005.07.01 - 2006.05.31. és
2006.08.14. - 2006.12.31. 2,16 millió
ZSEBA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. iratkezelés fejlesztése és a tudásmenedzsment kialakítása, Gazdasági, Informatikai és Humánpolitikai Szakállamtitkárság pénzügyi és számviteli területének átszervezése 4,32 millió


Szanyi Tibort felkészítik

A szerződések végigszemezgetése közben felmerült a kérdés, vajon mit csinálhat egész nap a minisztérium sajtóosztálya. A legtöbb megbízás ugyanis olyan, amelyet ők is elvégezhettek volna. A Pálhidy és Bozsik Bt.-vel például négy szerződést is kötöttek azért, hogy 2005. február 1-je és 2007. június 30-a között az akkori politikai államtitkárt, Szanyi Tibort felkészítse médiaszerepléseire. A kommunikációs tanácsadásra körülbelül 5 millió forintot költött a tárca.

Érdekesség: Szanyi Tibor szakmai felkészítése volt a feladata Dr. Balogh Istvánnak is, aki 1 éves időtartamra, összesen csaknem 8 millió forintért szerződött a GKM-mel - igaz, neki nem média témakörben, hanem a regionális és kiemelt fejlesztésekkel kapcsolatban kellett felkészítenie az államtitkárt.

Kezdetben egyébként részletesen elszámolt tevékenyégével a Pálhidy és Bozsik Bt. ügyvezető igazgatója, későbbi beszámolóiban viszont már csak ennyit írt: "médiaszereplésre történő felkészítés, kutatómunkák végzése, felkészítő anyagok készítése - 21 óra. Kommunikációs tanácsadás, médiafigyelés - 19 óra".

Cégével együtt Hardy Mihály is beszállt a minisztériumi felsővezetés médiaképzésébe. 2006 augusztusa és novembere között néhány alkalommal egy-egy munkanap erejéig a televízióban való megjelenésre és általában a médiában való szereplés titkaira oktatta Ábrahám Gergely szóvivőt, valamint Felsmann Balázs és Egyed Géza szakállamtitkárt, összesen 1,8 millió forint plusz áfáért. A résztvevők többek közt átvehették a protokoll témakörét is: "Öltözködési szabályok, külső megjelenés, hajviselet, színharmónia napszak és műsortípus szerint."

Hírfigyelés a hídépítőtől

Hogy mennyire fontos a gazdasági minisztériumnak a sajtó, az is jelzi, hogy két céget is alkalmaztak médiafigyelésre. Ráadásul ugyanabban az időben.

Az Observer 2006. július 24. és december 31. között végzett sajtófigyelést közel 3,5 millió forintért. De ugyanebben az időben (2006. augusztus 14. és december 31. között) a Zólyomi Fővállalkozó Kft.-vel is szerződést kötött Kákossy Csaba kabinetfőnök hírfigyelésre. A cégbírósági bejegyzés szerint az egyébként épület, híd, alagút, közmű, vezeték építését végző cég 700 ezret kapott a munkáért, de korábban 11 hónapos sajtófigyelő szolgálataiért 1,1 millió forintot fizettek számlájára.

Szintén hasonló témakörben köthettek szerződést a MŰFÉMSZOLG (Műanyag, Fém, Fa Feldolgozó és Szolgáltató) Bt.-vel. A cégbírósági bejegyzés szerint a társaság főtevékenysége fatömegcikk gyártása. A szerződés szerint a cég azonban nem konyhabútort gyártott a minisztériumnak, hanem PR-tevékenységet végzett. Cikkek és sajtóanyagok megírására, illetve a sajtó képviselőivel való kapcsolattartásra havonta 150 ezer forintot kapott. Az elszámolás egyébként itt sem történt meg részletesen. A teljesítési igazolásban annyi szerepel: "részvétel a GKM PR-tevékenységének kialakításában".

Határátlépési konferencia 2,4 millióért

Többször kapott megbízást a TOP INNOV Bt. A társaság 2005 májusában áfával együtt 2,4 millió forintot kapott azért, hogy megszervezze és lebonyolítsa a német-magyar-cseh-szlovák szükséghelyzeti határátlépési gyakorlatról szóló konferenciát. 2005-ben és 2006-ban pedig kétszer háromnapos kommunikációs tréninget tartott a NATO nemzeti képviselőinek és szakértőinek.

2006 novembere és 2007 májusa között mások mellett a Political Capital (PC) írta a GKM államtitkárainak és osztályvezetőinek beszédeit, de készített még szakpolitikai háttéranyagokat és prezentációkat is. A társaság írt többek között pohárköszöntőt, újévi köszöntőt, de még a hanukai gyertyagyújtáson elhangzott beszédet is. A tárca 720 ezer forintért tanulmányt is íratott a PC-vel, mely a Corvinus Egyetem évkönyvében jelent meg. A szerződés szerint a PC 15 ezer forintos órabérért dolgozott.

Lebegő szaktanácsok

A szaktanácsadás azért is érdekes műfaj, mert többnyire szóban zajlik, így az érdemi munka elvégzéséről hiába is keresnénk kézzelfogható bizonyítékot. Az elszámolás már-már becsületkassza alapon megy: Dr. Balogh István magánszemély teljesítésigazolásai például tételesen felsorolják, hogy a tanácsadó hol járt, mit végzett el a havi 625 ezer forintos fizetségért, de például ugyanez nem derül ki a KACU Kft. esetében; ott csak egy egyszeri teljesítésigazolás bizonyítja a munka elvégzését.

Érdekes volt az Issues Kft. házon belüli kommunikációval kapcsolatos tanácsadása. Az 1,2 millió forint plusz áfáról szóló szerződés információs anyagok elkészítését és teljes körű tanácsadást írt elő, az együttműködés látható eredménye azonban csak egy alig több mint 2 oldalas tanulmány "Javaslatok az intranetstruktúra felülvizsgálatára, átalakítására" címmel.

(A Political Capital és a Hírszerző 2005 Kft. egyaránt a Capital csoport tagjai.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Betiltatnák a Magyar Gárdát a
  2007-08-21 21:10:48, kedd
 
  Betiltatnák a Magyar Gárdát a nemzetközi zsidó vezetők

2007-08-21 20:15 Barikád.hu


David Rockefeller, George Pataki, Michael Bloomberg, Ronald Lauder.
Közös levélben követelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, hogy jogi lépésekekel akadályozzák meg a Magyar Gárda szervezkedését.

Az MTI brüsszeli irodájához kedden eljuttatott szövegben Ronald S. Lauder és Mose Kantor egyebek között arra kérik a kormányfőt, sürgősen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy "megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit használva".

Az augusztus 15-én kelt, az MSZP és az SZDSZ kommunikációjába illeszkedő levél szerzői arra sürgetik Gyurcsány Ferencet, hogy minden szükséges jogi lépést tegyen meg a szóban forgó fenyegetés megakadályozása érdekében, mert az az európai demokráciára is veszélyt jelenthet.

A világ egyik leggazdagabb embere, Ronald S. Lauder a híres kozmetikai céget alapító Estée Lauder fia. Alapítványa Magyarországon óvodát és iskolát tart fenn kizárólag zsidó származású gyerekek számára.

Szarvason pedig a rendszerváltás körül Fekete Jánosnak, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökének segítségével ifjúsági tábort vásárolt, ahol rendkívüli biztonságos körülmények között egy évben többezer zsidó fiatal nyaral.

MTI-barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Demszkij elvtárs sötétkék gárd
  2007-08-21 19:39:46, kedd
 
 
Demszkij elvtárs sötétkék gárdája
2007-08-21 09:43 Publicisztika

És mi a helyzet a sötétkékkel?... A szellemileg már csaknem teljesen leépült Demszkij Gábor elvtárs bornírt populizmusa szerint ,,a magyar demokráciának nincs szüksége sem fekete, sem narancs, sem rózsaszínű gárdára... Ki-ki tiltakozhat aláírásával vörösgárda felállítása ellen, aki félelem nélkül, békében szeretne élni."



Fekete, narancs, rózsaszínű, vörös...

Demszkij elvtárs nem vette észre, hogy tavaly október 23-án az ő (al)világvárosában sötétkék gárdák sértették a magyar állampolgárok véleménynyilvánításhoz fűződő alapvető emberi jogát? Tucatnyi európai uniós polgár a testi épséghez fűződő emberi jogában is korlátoztatott az állam által.

És kit tüntetett ki utóbb Demszkij elvtárs? Csak nem egy törvénysértőt, akiről az állam ügyészsége most állapította meg, hogy jogtalanul okozott sebesüléseket embertársainak a sötétkék gárda bevetésével?

,,A munkásosztály élgárdája a kommunista párt" - mondogatták még a pártállamban egykor. Demszkij elvtárs nem veszi észre, hogy az ő gárdája már kilencedik éve van testvéri koalícióban a munkásosztály élgárdájával?

Vajon kit nézhet balgának Demszkij elvtárs? Már nemcsak az ország csendes többségét, hanem saját híveit is? Azt gondolná, hogy hívei nem vették észre, hogy ők a munkásosztály élgárdájával lepaktáltak, és együtt ,,végig hazudták az elmúlt négy évet, és közben nem csináltak semmit! Semmit!"

Az őszödi bűnbevallás Demszkij elvtársékra is vonatkozott. Ők cinkosai voltak azoknak, akik hazudtak reggel, éjjel meg este.

Mielőtt Demszkij elvtárs erkölcsi magaslatról populista módon igazságot osztana, nem kellene-e elszámolnia a horvát tengerparton épített luxusvillával? Mert annak pénzforrásai bizony ködösek mind máig. Nem kellene-e elszámolnia a négyes metróval? Miért nem engedte, hogy az oroszok megépítsék az államadósság fejében? Csak nem azért, mert akkor nem nyílott volna mód korrupcióra?

Mit is mondott Medgyessy Péter a Népszabadságban 2004. augusztus 19-én? ,,Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel." Ez csak kiszaladt volna a száján? Nem. Napokkal később megerősítette. A szólás szabadsága című tévéműsorban 2004. augusztus 22-én Friderikusz Sándor rákérdezett: ,,Azt milyen tényekre alapozva nyilatkozta a Népszabadságnak csütörtökön, hogy - idézem - ,,az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel"... Kire és mire gondolt? A Wekler- vagy a Demszky-ügyre, vagy valami egyéb is a tudomására jutott, amit egyelőre nem tárt a nyilvánosság elé?... Ön többet tud, mint amit mi? Tehát túl van ezen a Wekler-, meg a Demszky-ügyön?" És Medgyessy visszakérdezett: ,,Hát képzelje el, hogyha egy miniszterelnök nem tudna többet, mint önök."

Megerősítette a korrupciós vádat a kormányfő.

Vajon hol van az egykori rendszerváltó hevület? Miért nem akarja tisztázni Demszkij elvtárs az őt és gárdáját ért korrupciós vádat? Mielőtt másokat gyanúsít meg gyilkos szándékkal... Demszky Gábor nem nevezte alaptalannak az aggodalmat - írja a sajtó -, hogy a Magyar Gárda tagjai veszélyt jelenthetnének Amerika biztonságára, nem tévészékházat elfoglalva, vagy autókat felgyújtva, ,,hanem akár robbantási kísérlettel".
Ez már a legsötétebb populizmus... Sötétebb, mint a gumilövedékes gárda sötétkékje.

Balogh T. Gyöngyvér
(gondola.hu)
http://portal.jobbik.net/index.php?q=node/4894
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az eddiginél brutálisabb megsz
  2007-08-21 19:34:32, kedd
 
  Az eddiginél brutálisabb megszorítások?

2007. augusztus 21.


A Fidesz szerint annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc már március 24-én kijelentette, "túl vagyunk a nehezén", kiszivárgott információk szerint újabb megszorításra készül a kormány.

Bár fáradó tempóban és lankadó hittel ismételgették a kormányfő szavait a kormánypárti politikusok, miszerint nincs szükség újabb megszorításokra, a KSH adatai szerint komoly problémák vannak az országgal - fogalmazott Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Mint kifejtette: az ország gazdasági növekedése kiábrándítóan alacsony, 1,4 százalékos, miközben az államháztartási hiányban Európa-rekorderek vagyunk, eladósodottságban és munkanélküliségben pedig az élbolyhoz tartozunk. Eközben egy esztendő alatt a liszt 28 százalékkal, a vezetékes gáz 53 százalékkal, a távfűtés pedig közel 50 százalékkal drágult.

Navracsics Tibor kitért Draskovics legújabb tervezetésre is, melyet az egyik napilap ismertetett szombaton. Elmondta: ez a munkaterv minden eddiginél brutálisabb csomagot jelenthet. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző három Gyurcsány-csomagnak köszönhetően az emberek tartalékai kimerültek, rohamosan emelkedett az emberek eladósodottsága. Mint fogalmazott, ugyan tagadják a tervezet fontosságát, ám több olyan esetről tudunk, mikor heves tiltakozás után, szépen csendben mégis elfogadták az ötleteket.

A Fidesz frakcióvezetője rámutatott arra is, Gyurcsány Ferenc a róla szóló könyvben még kifogásokat emelt Draskovics Tiborral szemben. Akkor politikai bizalmatlanságra hivatkozott - folytatta a képviselő -, ám láthatólag mára rendeződött a helyzet, hiszen tárcanélküli miniszterré emelte kormányában. Ugyanakkor Navracsics arra is felhívta a figyelmet, hogy Daróczi Dávid Gyurcsány Ferenc szavait tolmácsolva úgy fogalmazott Draskovics tervezetéről: nem tekinti politikailag fajsúlyosnak a munkatervet.

Gyurcsány Ferenc két lehetőség előtt áll: vagy elismeri, hazudott, mikor arról beszélt, hogy nincs szükség megszorításokra, és bevezeti a negyedik Gyurcsány-csomagot, vagy pedig elveti. Ez esetben azonban felmerül a kérdés, miért van szükség egy politikailag fajsúlymentes minisztert a kormányban? - jegyezte meg Navracsics Tibor.


[ Fidesz ]

Navracsics: újabb brutális megszorítás jön
Forrás: fidesz.hu, Kormányszóvivői Iroda 2007. augusztus 21. 13:58 gondola

Annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc már március 24-én kijelentette, "túl vagyunk a nehezén", az egy hete kiszivárgott információk szerint újabb megszorításra készül a kormány. Kormányszóvivői Iroda: "csak újragondolják az állam szerepét".

Bár fáradó tempóban és lankadó hittel ismételgették a kormányfő szavait - nincs szükség újabb megszorításokra - a kormánypárti politikusok, a KSH adatai szerint komoly problémák vannak az országgal - fogalmazott Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Mint kifejtette: az ország gazdasági növekedése kiábrándítóan alacsony, 1,4 százalékos, miközben az államháztartási hiányban Európa-rekorderek vagyunk, eladósodottságban és munkanélküliségben pedig az élbolyhoz tartozunk. Eközben egy esztendő alatt a liszt 28 százalékkal, a vezetékes gáz 53 százalékkal, a távfűtés pedig közel 50 százalékkal drágult.

Navracsics Tibor kitért Draskovics legújabb tervezetésre is, melyet az egyik napilap ismertetett szombaton. Elmondta: ez a munkaterv minden eddiginél brutálisabb csomagot jelenthet. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző három Gyurcsány-csomagnak köszönhetően az emberek tartalékai kimerültek, rohamosan emelkedett az emberek eladósodottsága. Mint fogalmazott, ugyan tagadják a tervezet fontosságát, ám több olyan esetről tudunk, mikor heves tiltakozás után, szépen csendben mégis elfogadták az ötleteket.

A Fidesz frakcióvezetője rámutatott arra is, Gyurcsány Ferenc a róla szóló könyvben még kifogásokat emelt Draskovics Tiborral szemben. Akkor politikai bizalmatlanságra hivatkozott - folytatta a képviselő -, ám láthatólag mára rendeződött a helyzet, hiszen tárcanélküli miniszterré emelte kormányában. Ugyanakkor Navracsics arra is felhívta a figyelmet, hogy Daróczi Dávid Gyurcsány Ferenc szavait tolmácsolva úgy fogalmazott Draskovics tervezetéről: nem tekinti politikailag fajsúlyosnak a munkatervet.

Gyurcsány Ferenc két lehetőség előtt áll: vagy elismeri, hazudott, mikor arról beszélt, hogy nincs szükség megszorításokra, és bevezeti a negyedik Gyurcsány-csomagot, vagy pedig elveti. Ez esetben azonban felmerül a kérdés, miért van szükség egy politikailag fajsúlymentes miniszterre a kormányban? - jegyezte meg Navracsics Tibor.

* * *

Reakció Navracsics Tibor sajtótájékoztatójára

Navracsics Tibor éppen úgy viselkedik, mint a tudálékos esztéta, aki a főcím után máris a film végét kritizálja.

Előbb szakértői javaslatok, utána egyeztetések a pártok szakértőivel, majd kormány- és végül a parlamenti döntés. Ez a helyes sorrend, ha valaki civil szakértőket akar bevonni az állam átalakítását célzó döntések megalapozásába.

Ezt felcserélni szakmai hiba a kritikában is: a folyamat legelején arról beszélni, hogy mi lesz majd a végén, nem szakmai hozzáállás, hanem színtiszta pártpolitika. Főként akkor, ha a frakcióvezető is tudja a kormányfő és a szakminiszter napokkal korábbi nyilatkozataiból, hogy nincs szó se csomagról, se megszorításokról; kizárólag az állam szerepének újragondolásáról - amit egyébként maga Navracsics Tibor is szorgalmazott eddig.

Kormányszóvivői Iroda
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Árulják a hazát, a haza árulói
  2007-08-21 19:32:00, kedd
 
  A haza árulói

Mottó :
"Ámde a vén könyvekben sok volt még a sötétség,
Főként, mert idegen szók fertőzték meg a nyelvünk,
Megtévesztették az igazságot kereső észt,
S egyszeriben kedvét vették a komoly tanulástól ..."
( Janus Pannonius )

Amikor e sorok íródnak, még nem lehet pontosan tudni, vajon lesz-e tüzijáték Budapesten vagy nem ? Lesz vihar vagy sem, tényleg nem szeretnék most gáljéjunior helyében lenni. Igaz, gáljéjunior nálam sokkal könnyebb helyzetben van, mert neki olyan világhíres spiritualisták búgják fülébe a tuti frankót, mint Szilvásy elvtárs elmebeteg öcsikéje. Azért mégiscsak lehet valami természetfeletti sorsszerűség a mai ítéletidőben, ha még az égiek sem tudnak megbékülni a nemzet mészárosaival. Aki tud menekül, már ha van innen hová ...

Ha az államalapítás ünnepén megpróbálunk napi mérleget vonni István király örökségéről, siralmas kép tárul elénk : az általa egykor meggündolt keresztény állam látszólag még létezik, látszólag még működik - igaz, szinte minden eresztékében vészjóslóan recseg-ropog, helyenként már-már omladoznak is a falai. Sajnos úgy rossz, ahogy van. Persze az egész kóceráj nem azért fenyeget összeomlással, mert a "rendszerváltás" statikus-mérnökei velejéig rossz Alkotmányra alapozták volna az egész konstrukciót, az egykor betervezett anyagok alapjában véve megfeleltek az adott kor szinvonalának. De azt egyetlen építmény sem bírja el, hogy dilettáns kóklerek rámoljanak ki belőle mindent, amitől még az, ami. Amikor még csak a parkettát kótyavetyélték el belőle - szinte észre sem vettük. Amikor a fejünk felett pénzzé tették a radiátorokat már sejtettük, hogy baj lesz. Egyre hidegebb a tél, és már egyetlen ablak sincs a helyén. Mára odáig jutottunk, hogy szorgos sietséggel egyesek már a tartógerendákat fűrészelik pofátlanul, anélkül hogy erről előzetesen bárkit megkérdeztek volna. Kezükben láncfűrészként csattog a neoliberális dogma, miszerint az állam "rossz tulajdonos", ezért mielőbb mindent el kell adni. Teljes végkiárusítás, valakinek nyilván az üres telekre fáj a foga ...

Árulják a hazát, a haza árulói.

De mi lesz velünk, ha ledózeroltak körülöttünk mindent, ami eddig fontos volt a számunkra ? Miközben egy életidegen maroknyi kisebbség ( most ) szabadon dönt a sorsunkról, számít-e még valamit, hogy mit szeretnénk mi, a tulajdonképpeni
többség ?
Vajon augusztus 20-a nyitánya lesz-e egy új nemzeti ébredésnek, amikor a társadalom egységesen kiáltja végre : megállj elvtársak, eddig és ettől ne tovább ?
Nehéz megválaszolni. Hiszen sokszor gondoltuk és mondtuk már, hogy hátunk mögött már csak a fal van - aztán mindig kiderült, hogy mégsem. Mindig volt hová hátrálni. Annakidején a kádár-rezsim sokkal bölcsebben viselkedett ebben a kérdésben, mint teszi azt az idegbeteg bájgúnár. Kádár ugyanis pontosan tudta, hogy vérbenfogant hatalmát csak addig képes ( akár hamis konszenzus árán is ) fenntartani, amíg apolitikussá korcsosított népe nem kényszerűl tömeges nélkülözésre. Nem volt ez tőle különleges bölcsesség, csak józan paraszti gondolkodás : a puritán gyilkos ugyanis soha nem akarta kitapasztalni, valójában hol húzódik az a bizonyos fal. Vagy épp ellenkezőleg, ő nagyonis tudta - persze a lényegét tekintve most már egyre megy.

Éhséglázadás ?

Szerintem közel állunk a "deadline"-hoz, nagyonis. Hogy végül mi lesz az a bizonyos utolsó csepp a pohárban - egyenlőre csak találgatni lehet : sajnos van belőle bőven választási lehetőség. Hiszen túl sok az olyan szőnyegbombázáshoz hasonló kormányzati megszorítás, amely egy egészséges ( adófizető ) társadalom esetében
( már önmagában külön-külön ) is joggal kiverné a biztosítékot. Sokakat foglalkoztat tehát a kérdés, de senki sem sejti hol az éhséglázadás tűréshatára. Ahogy az előzetesen várható volt - a társadalom sajnos megbillent, és sokan kerültek túl közel a tűzhöz. A társadalmi robbanás kritikus tömege tehát együtt van, ezért már a legkisebb szikra is végzetes lehet. És a nagy durranás menetrendszerűen fog bekövetkezni, ha a többségnek már minden mindegy - és ettől minden más eleve csak jobb lehet.

Természetesen nem vagyunk egyformák. Sem anyagi lehetőségeink, sem gondolkodásunk tekintetében lehetetlen általánosítani. Egy konkrét dolgot nem lehet milliókra egységesen kivetíteni, mindannyiunk számára más és más értékek elveszítése jelenthet feldolgozhatatlan lelki traumát.
( Kinek a pap, kinek a papné ... )

Nyilván sokan lesznek olyanok, akik a kifizethetetlen közüzemi számláik ( esetleg a bevezetésre kerülő ingatlanadó miatt ) fogják elveszíteni az otthonukat, másoknak a lizingelt autóját fogja visszavenni a bank. De mindez árnyalattal még mindig "jobb", mint amikor az emberek tömegesen lesznek képtelenek gyermekeik tanítatására, a mindennapi betevő biztosítására - ne adj'Isten, a szemükfénye ártatlanok gyógyításának a finanszírozására. Egyszerű, akinek nincsen pénze az meghal. Modern taigetosz - népírtás, szabaddemokrata módra. Azt hiszem, az én esetemben ez utóbbi lenne az a végső momentum, amikor kitűzném az első szocliberális takony fejét a háza kerítésére. És nincs kétségem arról, hogy hasonló szituációban sokan cselekednének még hozzám hasonlóan. Ezért jóindulatúan figyelmeztetném a regnáló hatalmat, hogy nagyon súlyos ára lesz annak, ha nem állítják meg időben az elszabadult őrületet. Mindig mondjuk, amíg "nem késő". Pedig már régen az.

Nekifeszült a hátunk a falnak.

http://api01.extra.hu/Kep%20regi/Kep-1908.jpg

http://api01.extra.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Állam kontra nemzet?
  2007-08-21 19:29:13, kedd
 
 
Állam kontra nemzet?

A rendszerváltás tizennyolcadik évében a magyar állam példátlan merényletet kísérel meg a magyar nemzet ellen: minden vagyonától meg akarja fosztani. A vagyonának maradékától is. Ami még mindig nem kevés. Kétségkívül súlyos ez az állítás, ám aligha lehet másként értelmezni azt az új vagyontörvényt, amelyet a kormánypárti képviselők június végén, a szó szoros értelmében az éj leple alatt, vagyis az éjszakai órákban szavaztak meg.

Ez, mint ismeretes, eladhatóvá nyilvánítja a még megmaradt kincstári, azaz közvagyon jelentős részét is � a nemzet fennmaradásának fizikai és materiális támaszát. Sokatmondó, hogy a politikai csatározásokba belefáradt közvélemény fel sem ismerte az ebben rejlő veszélyeket, annak a jól belátható következményeit, hogy immár könnyűszerrel megfoszthatnak minket földünk kincseitől, erdőinktől, vízkészletünktől és legértékesebb épületeinktől.

A gondjaira bízott nemzeti vagyon elherdálásával az állam óhatatlanul saját működési feltételeit is ellehetetlenítené, ezért a vagyontörvényben tükröződő szándék e sorok szerzőjének olvasatában alapjaiban kérdőjelezi meg az államvezetés legitimitását. Milyen legitimitása lehet egy olyan államnak, amely eleve lemond arról, hogy alapfunkcióinak egy részét betöltse? Alkotmányos kötelezettségeit is megsértve, amint arra e lap hasábjain Bencze Izabella rámutatott. Közösségi feladatokat közösségi vagyon nélkül ugyanis nem lehet ellátni.

A közvagyon felszámolásának kísérlete természetesen csak egy új fejezet abban a szomorú és régóta tartó folyamatban, amelyben a Gyurcsány-kormány nem pusztán a társadalom bizalmát veszítette el, hanem minden tekintélyét is, és folyamatosan növekvő legitimációs deficitet halmoz fel.

A legitimitás elvesztésénél pedig kevés súlyosabb probléma képzelhető el egy demokratikus rendszerű országban.

A politikai gondolkodás klasszikusai azt a kormányzatot tartották legitimnek, amely az államra bízott politikai közösségnek helyes és a lehetőségekből a lehető legtöbbet kihozó kormányzást biztosít.

A legitimitás fogalma ily módon az általános közjót megteremtő államhatalomhoz kapcsolódott; ha az állam tevékenysége nem felel meg ennek az elvárásnak, akkor illegitimmé válik, a kormánnyal együtt. A magyar állam jelenlegi gazdái a neoliberalizmus doktrínájának szószólóiként és � még inkább � haszonélvezőiként saját szűk csoportérdeküket képviselik, s a közjó iránti elkötelezettségük egyetlen "reformban" sem található meg. Kórházaink, egyetemeink, könyvtáraink, műemlékeink eladásában semmiképp sem�

A neves angol konzervatív filozófus, Roger Scruton arra is joggal figyelmeztet, hogy csak azt az államot tisztelhetjük, amelyiknek "személyisége" van, vagyis amely képes az egyéni cselekvésre és felelősségvállalásra. Az állam cselekedeteinek "egy értelmes lény cselekedeteinek kell lenniük", s ebbe az is beletartozik, hogy az államnak nyitottnak kell lennie a kritikára és képesnek a bűnbánat és a szégyen érzésére. Bármely állam támaszát a polgáraitól joggal elvárható hűség adja, de ennek előfeltétele is van: az államnak méltónak kell lennie erre a hűségre. A magyar polgárok többségének legnagyobb bánatára a magyar állam ma nem ilyen. Hogyan is lenne a hűségre méltó az az állam, amely önkényesen feljogosítja magát annak eladására, ami valójában nem is őt illeti?

A vagyon a nemzeté, nem az államé. Amelyre azzal a meghagyással bíztuk rá a vagyonunkat, hogy gazdálkodjon vele okosan � aztán ennek az ellenkezőjét teszi. Amely a több-biztosítós modell kierőszakolásával önkényesen felmondja a polgáraival kötött sok évtizedes társadalmi szerződést.

Csoda-e, hogy a demokratikus rendszer legitimitása Magyarországon kiüresedett, és a politikai stabilitás már csak a társadalom passzív "követnikészségén", apátiáján alapul?

Ez a súlyos legitimációs válság demokráciánk intézményrendszerének keretében egyre nehezebben kezelhető.

A képviseleti demokráciának igen sok előnye van, ám látnunk kell, hogy a népszuverenitás letéteményeseként funkcionáló törvényhozás igen könnyen a partikuláris pártérdekek foglyává válik. A képviselők felelősséggel tartoznak ugyan választóiknak, ám az utóbbiak nem utasíthatják őket arra, hogy adott ügyben így vagy úgy járjanak el: úgynevezett szabad mandátum illeti meg őket.

Elméletileg nehéz is lenne vitatni ennek az indokoltságát, hiszen néha éppen a közösség érdekében kell eltérni a közvélemény pillanatnyi kívánságaitól. A választói akarattól azonban nemcsak a köz érdekében lehet eltérni, hanem pártérdekből is. A mögöttük álló pártokkal szemben pedig a képviselők egyáltalán nem élveznek szabad mandátumot.

A demokrácia gépezetének a deficitjét csak a civil társadalom megszerveződésével és fellépésével lehet korrigálni. Ezért lépett fel hatvan értelmiségi nyilvános petícióval a nemzet kifosztása ellen.

A nemzeti célokhoz nemzeti vagyonra van szükség. Olyan államból tehát nem kérünk, amely nem kíván közösségi célokat szolgálni, s ezért közvagyonra sem tart igényt. Felelősségtudattal cselekvő "személyes" államra van szükségünk, amely a miénk � s ezért a magunkénak is tudjuk érezni.

(Forrás: MHO) Egedy Gergely politológus
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2007.07 2007. Augusztus 2007.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 353 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 650
  • e Hét: 2137
  • e Hónap: 13248
  • e Év: 166744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.