Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
Öt szocialista képviselő kiad
  2007-09-26 23:28:39, szerda
 
  MNO nyomán 2007. szeptember 26. 09:40

Öt szocialista képviselő kiadta volna a miniszterelnököt


Az ellenzéki képviselők mellett öt szocialista képviselő - nevezetesen Baja Ferenc, Hagyó Miklós, Juhász Ferenc, Molnár Gyula és Pál Tibor - is Gyurcsány Ferenc kiadása mellett voksolt egy tegnapi parlamenti szavazáson, de az Országgyűlés többsége végül nem függesztette fel a kormányfő mentelmi jogát.
A Népszava információi szerint egy magánszemély tett feljelentést, mivel Gyurcsány belső hivatali tájékoztatásban az alkalmazottak előtt többször a személyét érintő becsületsértő kijelentéseket tett; a mentelmi bizottság szerint a feljelentésben foglaltak sokszor értelmezhetetlenek és furcsa személyeskedéstől sem mentesek.

A felfüggesztés mellett voksoló szocialista törvényhozók közül az eddig Gyurcsány egyik legfőbb támogatójaként ismert Juhász Ferenc MSZP-elnökhelyettes úgy nyilatkozott: véletlenül rossz gombot nyomott meg. Érdekesség, hogy a másik három képviselő jó viszonyt ápol Leisztinger Tamás MSZP közelinek tartott multimilliárdossal, akinek értesüléseink szerint évek óta jelentős a szerepe a vezető szocialista káderek pajzsra emelésében.

http://gondola.hu/cikkek/56059
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Esküszegés mint politikai manő
  2007-09-26 23:21:30, szerda
 
 
Balogh T. Gyöngyvér 2007. szeptember 27. 00:00

Esküszegés mint politikai manőver


http://gondola.hu/cikkek/56071

,,...az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom és megtartatom; (...); miniszterelnöki feladataimat a Magyar Köztársaság fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem."

,,Majdnem beledöglöttem abba, hogy másfél évig úgy kellett tennünk, mintha kormányoznánk, közbe pedig hazudtunk reggel, délben, meg este."

Két kijelentés. Mindkettőt ugyanaz a politikus tette.

Az egyiket nagy nyilvánosság előtt: a Parlamentben.

A másikat kisebb nyilvánosság előtt: egy Balaton parti üdülőben. Ám utóbb ez is nagy nyilvánosságot kapott.

Elgondolkozhatunk rajta, hogy a két kijelentés között feszül-e ellentmondás. Ezért lenne érdemes megállapítani, mert az egyik kijelentés eskü keretében hangzott el. A pózolós politikus valószínűleg szívére tett kézzel szavalta a szöveget, amiként később a ,,Csizma téren", az új, akkor avatott 56-os bálvány előtt letérdelve szintén mellére tette a kezét.

Ha a második kijelentés ellentétben áll az elsővel, akkor itt esküszegés forogna fenn? - játszik el a gondolattal a szemlélődő.

A Magyar Köztársaság fejlődésének előmozdítása...

Úgy tettünk, mintha kormányoznánk...

Bizony, itt nincsen harmónia. A fejlődést nem lehet látszatcselekvéssel előmozdítani. Ráadásul ez a látszatcselekvés másfél esztendeig tartott, úgy, hogy a másfél év elején a politikus tudta, hogy ez a mímelés legalább másfél évig eltart majd. Így másfél esztendeig néhány száz ember - az önmagát ,,elitnek" kinevező csoport - érdekeit képviselte tízmillió állampolgáré helyett. Azaz a tízmilliót becsapta. A néhány száz kedvéért.

Ennek a gyakorlatnak bizony semmi köze sincs a demokráciához.

Az eskü szövege demokráciát ígér: a Magyar Köztársaságnak - azaz tízmillió ember közösségének - fejlődéséről beszél.

Az ,,úgy kellett tennünk, mintha kormányoznánk" kitétel már szűkebb csoportra utal. És arra, hogy ez a szűkebb csoport a tízmilliót félrevezette, becsapta, megtévesztette.

Első szemlélődésre az rajzolódik ki: itt esküszegés történt.

Esküszegés.

Aki a két szöveget mondta, megszegte a Parlamentben elmondott esküjét. Azaz esküszegő.

Esküszegő.

Vajon belefér-e ez a politikai manőver - az esküszegés - az európai demokráciába? A hatalom megtartásának szándéka indokolttá, elfogadhatóvá, ,,demokratikussá" teszi-e az esküszegést.

Demokratikus, európai politikai manőver-e az esküszegés?

Vagy alvilági manőver...

Jó tisztázni ezt akkor, amikor egy fiatal politikus az egyik vidéki ügyészség erőfeszítései révén most zárt helyre került. És nem vall a hatóságnak: talán arra számít, hogy társai valahogy kiszabadítják majd. S megússza.

Még nem tudjuk az eredményt.

A másik nagy megúszót a civil pszichiátriáról már zártabb pszichiátriára szállították. Ez utóbbi esetben a nyilvánosság - a demokrácia - ereje győzött.

Egyelőre...

De mit hoz a jövő ott, ahol az esküszegés mind máig hatásos politikusi manőver lehet?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Reklámpolitikusok
  2007-09-26 23:15:57, szerda
 
  Reklámpolitikusok




Az átlagemberek, vagyis a lakosság többsége a napi hírek, információk olyan fogyasztói, akik gondolkodásmódjuknak megfelelően értékelik az eseményeket. Nehéz pontos határt húzni, hogy kinek melyik a fontosabb hír, de ha a közösségi kérdéseinkről esik szó, érdemes lenne jobban odafigyelni politikusainkra, arra, hogy ki mire pazarolja idejét.


Évek óta láthatjuk, hogy a románok szemében az RMDSZ olyan papírtigris, amelyről lehet tudni: acsarkodik, de harapni nem tud. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy hányszor fenyegetőztek a kormányból való kilépéssel, s aztán mégis maradtak, s még annyit sem tudtak elérni a törvényhozásban, hogy az egyébként csapnivalóan rossz kisebbségi törvényt elfogadtassák.

Időközben Markó Béla és élcsapata igazi médiaszereplővé váltak, ott vannak a híd-, óvoda-, iskolaavatáson, kolbász- és töltelékeskáposzta-fesztiválon, üzletember-találkozón, s közben nyilatkoznak, mosolyognak. A székelyföldi területi autonómiáért vajmi keveset cselekedtek, csupán annyira futotta, hogy Kökös határában felállították a Székelyföld-reklámtáblát. Igaz, még ezt sem tudták megvédeni a román nacionalistáktól, de ez most keveset számít, amikor a megszerzett hatalom megőrzése került előtérbe. Valamit tenni kellene, hogy a kiábrándult választókat ismét meg lehessen szédíteni. Mivel cselekedni nehéz, nyilatkozni meg könnyű, Markó Béla ismét olyan buta kijelentést tett, amivel tud foglalkozni a sajtó.

Kolozsvári sajtótájékoztatóján állítólag nemcsak a Székelyföld autonómiáját emlegette, mint kitűzött politikai cél, hanem Erdélyét is. Ez kellett csak Funarnak, mert be is jelentette: bepereli Markót, akinek tevékenysége ,,veszélyt jelent Románia integritására". Gyomrunk reszkethet a röhögéstől. Képzeljék csak el, mennyire elfajult a magyar, hogy Markó Bélára kell bízni az esetleges revízió kényes kérdését is.

Fülöp D. Dénes

Polgári Élet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A cári család továbbra sem reh
  2007-09-26 23:14:40, szerda
 
  A cári család továbbra sem rehabilitálható


http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=7545


Az orosz legfelsőbb ügyészség ismételten úgy döntött, hogy a cári család 1918-ban agyonlőtt tagjai nem tekinthetőek politikai represszió áldozatainak, vagyis nem rehabilitálhatóak - közölték szerdán Moszkvában.


Előzőleg augusztusban Maria Vagymirovna Romanova keresete nyomán egy moszkvai bíróság kötelezte az ügyészséget, hogy szeptember 25-ig mondja ki a rehabilitációt, vagy adja vissza az ügyet a bíróságnak.

Az ügyészség a szerdai közlés szerint újra átadta az ügyet a büntetőbíróságnak.

Maria Vlagyimirovna Romanova "nagyhercegnő" - II. Miklós unokatestvérének, a Párizsban elhunyt Kirill Vlagyimirovics nagyhercegnek az unokája - 2005 decemberében adott be keresetet, hogy nyilvánítsák politikai üldözés áldozatává a család megölt tagjait, és ennek alapján rehabilitálják őket. Az ügyészség ezt 2006 februárjában azzal utasította el, hogy II. Miklóst és családtagjait nem bírósági ítélet alapján végezték ki, így az 1918. július 16-ra virradó éjszaka történteket szándékos gyilkosságnak kell tekinteni, s a bűnügyek áldozatainak nem jár rehabilitáció.

Most az ügyészség újra megállapította: nincs dokumentum, amely bizonyítaná, hogy a cárt és családtagjait bírósági, vagy bírósági funkciókkal felruházott szerv döntése alapján ölték meg, vagy vetették alá repressziónak.

A család eredeti beadványában 54 dokumentumot idézett annak alátámasztására, hogy cárt és közvetlen családtagjait a Népi Komisszárok Tanácsa, illetve az urali területi tanács határozatára ölték meg. A felperesek arra hivatkoznak, hogy bár bírósági ítélet valóban nem született az ügyben, akkoriban minden hatalom a tanácsoké volt, és a sztálini repressziók mára rehabilitált áldozatait sem bírósági ítéletek alapján ítélték el, illetve végezték ki.

A gyilkosság helyszínéül szolgáló jekatyerinburgi házban 1932-ben a Forradalom múzeumát rendezték be, majd 1977-ben a Szovjetunió Kommunista Pártjának politikai bizottsága Jurij Andropov javaslatára döntött az épület lebontásáról. Helyén ma templom áll.

1991-ben találták aztán meg a kilenc elégetett és savval leöntött holttest maradványait, amelyek alapján az áldozatokat - II. Miklós cárt, feleségét, lányaikat - Anasztáziát, Tatyjánát és Olgát -, azok nevelőnőjét, a család orvosát, szakácsát és lakáját - többek között a Romanovokkal rokonságban álló brit Fülöp herceg DNS-mintáinak segítségével azonosították. Mária nagyhercegnő és Sándor trónörökös maradványait akkor nem találták meg, de augusztus végén Jekatyerinburgban rátaláltak két személy maradványaira, s azt feltételezik, hogy II. Miklós családjának utolsó két tagjáról van szó: az azonosítás már folyik, de hosszabb időt vesz igénybe.

A cárt 1998-ban temették újra a szentpétervári Péter Pál erődben, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén.

MTI
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Az emberkísérlet folytatódik
  2007-09-26 23:12:38, szerda
 
  Az emberkísérlet folytatódik


Most jön a neheze. A látszat ellenére ugyanis egyelőre csupán a könnyebb akadályt vette a koalíció. A kormányfői ultimátumnak lett foganatja. A szocialisták és liberálisok összekapták magukat, és fegyelmezetten végrehajtották az utasítást. Megállapodtak a több-biztosítós modellről. Úgy lesz verseny, hogy megmarad a nemzeti kockázatközösség, és a területi elv is érvényesül: újra felfedezték az elavultnak tartott és meghaladandónak minősített megyéket. A többségi állami tulajdonban lévő biztosítók úgy versengenek majd a biztosítottakért, hogy azok, akik nem akarnak választani, a területileg illetékes biztosítóhoz kerülnek. Bonyolultnak hangzik? Az is.

Most jön a neheze. Mert egyelőre csak politikai megállapodás született. Ez még korántsem a változás maga.

Az első nagy kérdés: a kormánykoalíció ezennel mindent eldöntöttnek tekint-e? Vagy netán kész más szereplőket is bevonni a leendő törvény kimunkálásába, a rendszer kitalálásába? Lesz-e társadalmi vita, vagy a kormányzat ezt a változást is "izomból" akarja életbe léptetni? Mi az utóbbira tippelünk - ha tárgyalnak is a terveikről, az valószínűleg csupán udvariassági gesztus lesz.

A kormányt ugyanis szorítja az idő: a törvényt mindenáron át akarják passzírozni az Országgyűlés rendszerén, hogy január elsejétől életbe léptessék. Csak utána írhatják ki a pályázatokat, és csak azután kezdődhet el a biztosítók tagtoborzó kampánya.
További lényeges kérdésekre sincsenek válaszok. Egyebek között arra sem, hogy vajon mitől lesz jobb nekünk. Ha a járulékfizetők annyit fizetnek, mint eddig, és ugyanoda járnak orvoshoz, mint eddig, akkor mi lesz a különbség? Hogyan lehet kigazdálkodni a jobb ellátást, ha a jelenlegi rendszerre azt mondjuk, hogy nem jól működik? Miért éri majd meg a biztosítóknak, hogy az állam mellett profitplafonnal sújtott kisebbségi tulajdonosként belépjenek a piacra? Vagy az alapellátás csak a szükséges nyűg lesz a biztosítóknak, és a nagy üzletet a kiegészítő szolgáltatások adják majd?
Ezekre a kérdésekre továbbra sincs válasz. Könnyen lehet, hogy a biztosítók még így is üzletet látnak az egészségügyben. Nagy pénz van ott, ahol ennyire tülekednek a felügyeletért.

Kísérlet zajlik, erőltetett menetben. Emberkísérlet, amelynek mi vagyunk az alanyai. Változatlanul nem értjük, hova ez a lázas sietség, ennyi kérdőjel mellett. Miért nincs beleszólásunk már megint, még mindig abba, ami ezúttal a szó szoros értelmében a húsunkba vág? Ki hatalmazta fel az "egészségpolitikusokat" arra, hogy előkészítetlenül átszabják, ami a kezük ügyébe kerül? Mindaz, ami szélsőségessé tette az egészségügy eddigi átalakítását, nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve.

magyarhirlap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyformán és egyfolytában
  2007-09-26 23:11:24, szerda
 
  Egyformán és egyfolytában

Miközben a koalíciós partnerek közelebbről másfél éves, egyébként pedig évtizedes együttkormányzás után lassanként kigyöngyözik magukból a közösségi kockázatvállalásból a több-biztosítós rendszerbe való átmenet világtendenciákkal szembemenő, teljességgel kalkulálhatatlan következményekkel járó politikai tervét, vagyis kigondolják és egyeztetik azt, amit a maguk elképzelései, vagy mondjuk így: üzleti projektjei szerint már kormányzásuk kezdetén ki kellett volna gondolniuk, és amiben már 2006 későtavaszán egyezségre kellett volna jutniuk, aközben a magyar politikai osztály egésze továbbra is az állóháború megmerevedett állásaiba ragadt.

Miközben az MSZP felső vezetéséig nyúló csalásra, bűnszövetkezetben elkövetett több tízmillió forintra rúgó ,,pályázati" pénzkiszivattyúzásra derült fény, s miközben a társadalom túlnyomó részének egyre súlyosbodó szociális nehézségekkel kell szembenéznie, aközben a megrendült magyar demokrácia ügye jószerével kiúttalannak látszik.

A multinacionális szektor dúskál a profitban, a magyarországi gazdaság egyéb szegmensei viszont lényegében stagnálnak. A pénzügyi összeomlást a súlyos megszorítások révén átmenetileg elkerülte a kormányzat, ennek azonban a növekedés drámai megtorpanása, a munkanélküliség és az infláció növekedése, a lakosság fokozott eladósodása és a középrétegek egyre szembetűnő elszegényedése lett az ára. A koalíciónak halvány lila elképzelése sincs a kiútról, a gazdaság dinamizálásáról, a társadalmi dezintegráció megfékezéséről. Gyurcsány Ferenc a legkövetkezetesebb politikusok egyike, amennyiben egyformán és egyfolytában nem kormányoz, mióta személyes ambícióit összekötötte e sokat szenvedett ország sorsával. Úgynevezett politikájának jól kiismerhető alapja a kommunikációs szemfényvesztés, ami mindössze az ellenségkép manipulatív és provokatív fenntartásával egészül ki. A megszorításokat és az elvakult (vagy nagyon is nyersen önérdekű) neoliberális piacosítást ,,reformnak" hívja (ennek a groteszk szirénhangnak még egykori értelmiségiek is hinni akarnak: a minap Csepeli tanár úr egy tévéműsorban azt állította, különösebb sajtóvisszhang nélkül, hogy az egészségügyben eddig - nem félreértés - ,,gyilkoltak", gondolom az orvosok, meg az ápolók foglalatoskodtak a lakosság elveszejtésével két paraszolvencia között, s ennek kell álljt parancsolni a ,,reformok" által...), s médiagépezete által azt sulykolja, hogy akinek más elképzelése van, az maradi, nem európai és/vagy fasiszta. Magunkfajtának nehéz elhinni, hogy ennyi is elég a hatalmon maradáshoz, pedig de: a többség tökéletes katatóniába burkolódzik, a közéletileg aktív kormánypártiak pedig elhiszik, mert el akarják hinni. S bár újra és újra kerengenek arról hírek, hogy Fletót ,,leveszik", ami talán enyhítene valamit az ország pszichés terhelésén, de sajnos a lényegen: az MSZP koncepciótlanságán, ürességén és gyengeségén, az SZDSZ élcsapat-tudatán és kiemelkedően nagy üzleti érdekérvényesítő erején érdemben nem változtatna.

Magyarországon ma a szavak és cselekedetek viszonya legalább annyira laza, mint a Kádár-rendszer idején. A miniszterelnök baloldali szlogenekkel handabandázik és a globális-neoliberális trendek játékszere. A félelemmel manipulál, miközben gátlástalanságával maga is megfélemlít. A kormányzat és az úgynevezett politikai elit jelentékeny hányada a normaszegést és a galád érdekérvényesítésre törő hajlamot reprezentálja. A társadalom nagyobb része pedig magára marad, mert az adott alkotmányjogi keretek és a morális aláhanyatlás viszonyai között nem lehet korrigálni a közélet visszásságait. A népszavazásra való készülődés átmenetileg lelkesítheti, és egyben tarthatja az ellenzék szavazótáborának magját, de az időben mindinkább kitolódó voksolás stratégiai értéke nagyon is kétséges, mert még siker esetén sem kényszerítő erejű. Nehéz elhinni, hogy van demokrácia és még sincs. Hogy bizonyítható legyen a létezése, ahhoz meg kell nyernie az ellenzéknek a 2010-es választásokat.

Tosóky Gyula

deol.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Veszprémben 700-an tiltakoztak
  2007-09-26 23:09:47, szerda
 
  Veszprémben 700-an tiltakoztak a tandíj ellen
2007-09-26. 13:35:38

Tandíj ellen tiltakoztak fáklyás felvonulással kedden este a veszprémi egyetemisták.

Mintegy 600-700 hallgató vonult a városi stadiontól a Pannon Egyetem A épülete elé azt skandálva, hogy "Vesszen a tandíj!" és "No tandíj!". Az egyetem előtt Teleki László, a HÖOK elnökségi tagja, szegedi politológus hallgató hangsúlyozta: a tandíj igazságtalan, mert azokat bünteti leginkább, akik rossz anyagi helyzetben vannak, s így "nem a tehetség, hanem a tehetősség a döntő" az egyetemekre való bejutásnál.

Mint mondta, legalább 24 ezer diákot riasztott el a főiskoláktól, egyetemektől a tandíj bevezetése, ami szerinte meghaladja majd az évi 100 ezer forintot is.

Nem adjuk fel, küzdünk a végsőkig, hogy a felsőoktatási törvényből törölje a parlament a tandíjat bevezető 125. szakaszt - hangsúlyozta a HÖOK elnökségi tagja, akinek a szavait üdvrivalgás, dobolás és sípolás követett.

Antal Gábor, a veszprémi egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke szerint a tandíj csak sarc a hallgatókkal szemben, elhibázott, kapkodó megoldás, s egyáltalán nem segít a felsőoktatás számos gondján.

(Kuruc.info)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tisztelettel meghívjuk a Széch
  2007-09-26 23:05:12, szerda
 
  A nemzet biztonsága és a Honi Gárda

2007. szeptember 26. szerda 00:51
Tisztelettel meghívjuk a Széchenyi Kör összejövetelére, 2007. szeptember 28-án (pénteken), 18:00 órakor, a MOM Művelődési Központ I. emeleti szalonjába (Budapest, 1124 Csörsz utca 18.).
Előadást tart Dr. Simicskó István, a KDNP Országgyűlési képviselője, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke A nemzet biztonsága és a Honi Gárda címmel.
Az előadás után a hallgatóságnak lehetősége van 3-3 percben kérdéseket intézni az előadóhoz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szlovák házelnök hiába vár..
  2007-09-26 23:02:19, szerda
 
  A szlovák házelnök hiába vár...
PASKA HIÚ REMÉNYE
SZILI LEMONDTA A TALÁLKOZÓT!
FENET 2007.szeptember 26 13:59

A szlovák parlament elnöke reméli, magyar kollégája nem mondja le jövő hétre tervezett kassai látogatását. Pavol Paska azt mondta, bízik abban, hogy Szili Katalin ott lesz a kettejük közös védnöksége alatt zajló kassai és eperjesi eseményen, és így módja lesz majd a Benes-dekrétumokkal összefüggésben hozott pozsonyi döntés miatt kialakult feszültség mérséklésére.

Az MTI pozsonyi tudósítója úgy tudja, hogy Szili Katalin diplomáciai úton még hétfőn közölte a szlovák parlament házelnökével, hogy a kassai és az eperjesi rendezvényen személyesen nem vesz részt, ellenben kabinetfőnöke, Kerényi György jelen lesz az eseményen. (FENET/MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit várhatunk az ősztől a "par
  2007-09-26 22:52:30, szerda
 
  Mit várhatunk az ősztől a "parlamenti tanévnyitó" után?

http://fusz.hu/node/6622

2007.09.26

Bár hivatalosan szeptember 10-én, Sólyom László köztársasági elnök úr és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr beszédeivel kezdődött az őszi ülésszak, nem hivatalosan a Magyar Gárda körüli, elsősorban az MSZP által kezdett hecckampánnyal.

Köztársasági Elnök úr kifejtette, hogy mély politikai megosztottság van az országban, mely érzelmeken, indulatokon alapul. Innen kell kiutat találni. Nincs hazánkban fasizmus, és fasiszta veszély. És nincs fasizmus. Elnök úr " megrótta" mind a jobb, mind a baloldalt. Az SZDSZ frakcióvezetője kapott dicséretet. Érett politikusi magatartást tanúsított azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol kijelentette, hogy hazánkban nincs fasiszta veszély. Ezért is érthetetlen, hogy ezek után Lendvai Ildikó frakcióvezető asszony támadta leghevesebben Elnök úr szavait. Újabban a frakcióvezető asszony beállt a miniszterelnök úr "héjái" közé.

A Köztársasági Elnök úr beszéde államférfihoz méltó volt. De egyik párt sem értette meg igazán az üzenetét. A beszédnek különös keretet adott az a tény, hogy alig egy héttel hangzott el az egy éves évfordulója előtt a "nevezetes hazugság-igazság" beszédnek. Ez az üzenet pedig a következő: A kilábaláshoz a pártoknak meg kell egyezniük néhány stratégiai kérdésben, és azokat követniük kell. Ezek után nézzük, meg mit várhatunk az ősztől. Természetesen először a koalíciót alkotó pártokkal foglalkozom.

MSZP. A kezdeményezést a miniszterelnök úr ragadta magához a Magyar Gárda kapcsán. .Az őszödi beszéd kiszivárogtatása után gyakorlatilag a miniszterelnök hídban volt. Sőt a Fidesz-KDNP persona non gratanak nyilvánította. Mivel azonban nem változtatott a harcias politikai karakterén, a politika a régi mederben, a tavalyi szimbolikában folytatódik: kommunisták és fasiszták, haladók és maradiak, reformerek és reformellenesek - továbbra is ezek a kulcsszavak. Ezért is reagált túlságosan hevesen a Gárdára.

Hiszen a pannon puma gyengélkedik, sőt inkább agonizál. Növekvő infláció, növekvő munkanélküliség, növekvő szegénység, reformkáosz, reformszegénység jellemzi a második Gyurcsány-kormány valamivel több, mint egy évét. Sőt, alaposan meglepett mindenkit, hogy a magyar gazdaság jobban gyengélkedik, mint bárki is gondolhatta volna. A KSH adatai szerint ez év második negyedében gyakorlatilag megállt a magyar gazdaság növekedése. A növekedés mindössze: 0, 1% az előző negyedévhez képest.

Tehát ezért volt a túlreagálás, mert ha a kormányzat valós teljesítményét értékeljük, igen-igen gyenge az eredmény. Véleményem szerint az is baj volt, hogy a megújulásra képtelen baloldali média is ,,túllihegte" a problémát.

A Gárdán kívül az MSZP és Gyurcsány Ferenc másik csodafegyvere az őszi kommunikációs gőzhenger lesz. Hetente tartanak majd sajtótájékoztatókat új intézmények, iskolai és kórházi szárnyak átadásáról, alapkőletételekről és különféle fejlesztési programok elindításáról. Néhány hónapon belül mindenhol toronydarus, fúrópajzsos óriásplakátok sokasága fogja jellemezni a városképeket. Korábban soha nem látott fejlesztéseket hoznak az uniós támogatások.
Ez lesz az üzenet. Ezen a kampány keretében mindent elkövetnek majd a népszavazás ellehetetlenítésére.

Ugyanakkor valószínű, hogy a harmadik negyedévi növekedési adatok még gyengébbek lesznek. Az oktatásban, az egészségügyben történt tömeges elbocsátások, minden idők legnagyobb aszálya miatt a mezőgazdaság gyenge teljesítménye majd most kezdi éreztetni a kedvezőtlen hatását.

Másik fontos kérdés: megérett-e a helyzet Gyurcsány Ferenc menesztésére az MSZP-n belül? Hasonlóan Medgyessy Péterhez. De ne feledjük, hogy Medgyessy osztogatott, nem volt az MSZP tagja, sőt még a szocialista frakció tagja sem. Ezzel szemben Gyurcsány megszorít, reformál, sőt pártelnök is. Most nehéz eldönteni, hogy mi a pontos helyzet az MSZP-ben. Az biztos, hogy miniszterelnök úr maga alá gyűrte a pártot, de az is egyre világosabb, hogy Ő meg a párt foglya.

Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy már felmerült a váltás gondolata néhány szocialista politikus fejében. Miniszterelnök urat néha az egekig magasztaló Debreceni József is színt váltott, hiszen már azt írta bálványáról: "Jelenlegi pozíciója biztos - a jövője bizonytalan." Hasonló szellemben nyilatkozott Tamás Gáspár Miklós, Kéri László, Lengyel László. Ja kérem, változnak az idők, meg a népszerűség is el tud olvadni. Hasonlóan a lendülethez.

Minden boszorkányos kommunikációs sikerpropaganda ellenére az emberek semmi változást nem fognak érzékelni saját sorsukban. Ilyen körülmények között kell elfogadtatni a 2008-as költségvetést. Minden "veresi trükkök százai" , minden sikerpropaganda ellenére sem fog csökkenni a vállalkozók, a nagycsaládosok, a bérből és fizetésből élők terhe. Sőt a pénzügyminiszter úr minden kötelező optimizmusa ellenére sem vagyunk még a gödör alján. Az idei 2,2 százalékos gazdasági növekedése sem fog teljesülni, a jövő évi sem.

Ráadásul a népszerűsége mélypontján lévő pártot különböző botrányok is sújtják: Zushlag-ügy, meg mások is. Sőt koalíciós feszültség az SZDSZ-szel. Ugyanakkor az államfői beszéd után miniszterelnök úr meghirdette a 48 pontját. Gondoljuk meg, négy év alatt hatszor hirdetett programot. Komolytalan! A 100 lépéstől eljutottunk a 48-hoz. De nem azért, mert 52 már teljesült. Egyszerűen kapkodás, bizonytalanság, határozatlanság.

A párton belül bizonyosan foglalkoznak már a Gyurcsány utáni érával. Miniszterelnök úrnak akkor kell igazán aggódnia, ha az MSZP második vonala összefog ellene. Mert nekik haza kell menniük és a szavazóik szemébe kell nézniük. A választókat nem nagyon érdekli a pártfegyelem. Ők a programok mentén juttatták be a képviselőiket. Aztán csak bezárták a kórházat, összevonták az iskolát.

Az MSZP-ben némi aggodalmat is megfigyelhetünk ezzel a gyurcsányi diadalmenettel kapcsolatban. Ezek szerint a polgárokat nem nagyon érdekli, hogy ki adja át az autópályákat vagy a kórházakat, sem az MDF-et, sem a Fideszt nem mentette ez meg annak idején. ,,Kötelező program a szalagátvágás. Nagyobb bajként értékelik, hogy hiányzik az MSZP megújulása, és nem látszik a párt új imázsa. Sok "mezei" képviselőnek eszébe jut, hogy a vesztes önkormányzati választások után mintegy 10 ezren vesztették el addigi egzisztenciájukat.

Az ősz folyamán az MSZP-ben a felszínen semmi sem fog változni. Sikerek. Propaganda. Óriási eredmények. Giga és Mega jelzők. Soha nem látott fejlődés. Kár, hogy ezekből semmit nem lehet érzékelni. A nevezetes beszédből azt is megtudtuk, hogy miniszterelnök úr látványosan, és sajnos hihetően elő tudja adni a semmit. (,,Másfél évig nem csináltunk semmit.") Akkor másfél évig jól adta, hogy milyen nagy a jólét.

Azonban az erjedés már megindult a párt soraiban. Az a kérdés, hogy a keletkező gázok mikor érik el a kritikus tömeget. Miniszterelnök úr csak előre tud menekülni. Azonban a pártja már nem tudja, vagy nem akarja követni. Egyszer már meg tudta zsarolni az MSZP kongresszusát: "Ha az ő programja nem kell a pártnak, akkor keressenek hozzá valaki mást." A nevezetes beszédben van egy olyan rész, hogy: "Majd jó könyveket írok a baloldalról." Lehet, hogy kezdheti az anyaggyűjtést?

SZDSZ. A kevés Kovács Pisti. A vidék gyakorlatilag kovácspistimentes. Különösen a 2006-os önkormányzati választások után. Kóka doktort azonosítják a sikeres megtévesztő kampánnyal. A pannon pumával. A dübörgéssel.

Az MSZP vezetésében egyre több fejfájást okoz az SZDSZ. Az MSZP-ben többen felháborodtak azon, hogy a Magyar Gárda ügyében a liberálisok tőlük eltérő módon reagáltak (nincs fasiszta veszély!), és továbbra sincs végleges megállapodás az egészségügyben bevezetendő több-biztosítós finanszírozás tekintetében, ami pedig az egyik fő témája volt az SZDSZ-nek. A kevesebb adó mellett.

Tény, hogy Eörsi Mátyás érett politikusi magatartást tanúsított miniszterelnök úrral szemben! Ami jó ismerjük el, bármely oldal cselekedte is!

Az utóbbi időben azért érezhető némi koalíciós feszültség is. A levezetés módja már nem mindegy. Ez a nézeteltérés már tetten érhető a reformokról való gondolkozásban: míg az MSZP-ben vannak olyanok, akik szerint az erőltetett reformretorikát abba kellene hagyni, mert ez csak hergeli az embereket, addig az SZDSZ-es kemény mag inkább fokozná a reformok végrehajtásának ütemét.

A 48 pont meghirdetésekor miniszterelnök úr üzent a koalíciós partnernek is, hiszen óva intett a reformradikalizmustól. Ugyancsak jelzésértékű a Millenáris Parkban az MSZP őszi - formába hozó - tréningjén elhangzott gyurcsányi üzenet, hogy nem támogatja Kóka János kabinetfőnökének Kákosy Csaba gazdasági miniszterré történő választását. Azért, mert kormányának tekintélyes emberekből kell állnia.

Erre valószínűleg azért került sor, mert az MSZP frakciójában már több esetben bírálták a kormányt és a koalíciós partnert is, hogy túlzott reformdühvel, társadalmi támogatás nélkül áterőltette az intézkedéseit. Az Álmoskönyv szerint is kockázatosnak tűnik, ha a Kóka János vezette SZDSZ látványosan kötekedős, különutas politikával kívánja megkülönböztetni magát az MSZP-től.

A pártelnöki versengésben pár szavazattal győző Kóka János hihetetlen teljesítménykényszerben szenved, miközben év végi határidővel lemondott a gazdasági minisztérium vezetéséről. Már az utódlás kérdése is erőpróba számára, hiszen a hírek szerint a párt úgynevezett Demszky- és Fodor-szárnya összefogott. Mind Kókának, mind az említett politikusoknak más jelöltjük lehet - a kormány munkájára rendkívüli hatással levő - minisztérium vezetésére.

Ugyanakkor kiszivárogtatott közvélemény-kutatási adatok szerint sokkal többen látnák szívesen a pártelnöki székben Fodor Gábort. A pártelnök úr által vezetett minisztérium körül, és a párt más prominensei körül is egyre több a "nem törvénytelen, de etikátlan" ügy.

A koalícióból való kilépésnek kevés a valószínűsége. Az SZDSZ a mértékadó közvélemény-kutatási eredmények szerint is 2-3% körüli eredményeket ér el. Tehát igen kockázatos most felvállalni egy előrehozott parlamenti választást. Kóka doktor pontosan érzi ennek a kockázatát.

Az SZDSZ-en nem sokat segítene, ha kilépne a koalícióból, és kívülről támogatná az MSZP-s kormányt. A pártot már azonosították a Magyar Bálint-féle ámokfutással az oktatásban, valamint Molnár Lajos-Horváth Ágnes duó okozta csapással az egészségügyre. Ugyanakkor a Demszky -féle barba-trükkök is egyre hatástalanabbak a budapestiek szemében az élhető város meg más üres lózungok vonatkozásában. Tehát nem túlzás kijelenteni, hogy az SZDSZ nincs valami jó állapotban, s elmondható a koalíció egészéről is.

FIDESZ. Gyakorlatilag megkezdte a felkészülést a népszavazásra, mert már kampányol. A Magyar Gárda ügyében egy azonnali, és teljesen egyértelmű elhatárolódással kiszúrta volna a kormányfő fasisztázó lufiját. A Fideszben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy bár jelentős mértékben vezetnek a közvélemény-kutatásokban, ám kormányzóképességben a közvélemény nem tartja Orbán Viktort lényegesen jobb politikusnak, mint szocialista konkurensét.

A kormányt gyakorlatilag minden rezdülése kapcsán élesen bíráló ellenzéki párttól egyre többen várják, hogy konkrét szakmai javaslatokkal álljon elő, ám ha a Fidesz programot hirdetne, ami érdemi módon bemutatná, miként kormányoznának. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy az MSZP és sajtója ízekre szedje, esetleg másolja a FIDESZ programját. Sokáig már ezt a lufit sem lehet eregetni, mert a szavazók konkrétumokat várnak a legerősebb ellenzéki párttól.

A tavaszra várható népszavazás kérdéseivel kapcsolatos alkotmánybírósági (a FIDESZ reményei szerint számukra kedvező) döntéstől függően határoz az ellenzéki párt vezérkara, hogy milyen erővel és mikor kezdik az aláírásgyűjtéseket. A tervek között szerepel egy több százezer embert megmozgató, ajtótól ajtóig tartó aktivista kampány is. Ez természetesen felforrósítaná az ősz hangulatát.

Érdekes lesz összehasonlítani az MSZP-SZDSZ "sikerpropaganda" kampányával.

Ugyanakkor igencsak a FIDESZ javára írható, hogy csak alkotmányos módozatokban gondolkodik. De a jelenlegi helyzetben több kell. Valakinek ki kell mozdítania a lefagyott, lemerevedett politikai állóháborút a holtpontról. Azt hiszem, a legtöbbet ebből profitálhatna a FIDESZ. Az is világos, hogy ezt a lépést Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök úr tudja megtenni.

A jelenlegi koalíció már ezt az esélyét eljátszotta. Gyurcsány Ferenc a maga nagyképű, tévedhetetlenségi mítoszával, az őszödi beszédének eredményeképpen ezt az esélyt már végképp elszalasztotta.

Hogyan lehet ezt megcsinálni? Nem találtam fel a kanálban a mélyedést, de a történelem számtalan példát mutat a hogyanokra. Egyet azért mondanék. A néhai Szadat elnök a negyedik elvesztett háború után elment az addigi halálos ellenségéhez Izraelbe tárgyalni. Fegyverszünetet kötöttek.

KDNP. Gyakorlatilag nem mérhető a közvélemény-kutatások eredményeiben sem. A szürkeségéből, arcnélküliségéből ezen az őszön sem fog kitörni. Az tény, hogy a pártelnök úr egy igen rosszul időzített, és nagyon rossz beszéddel kezdte az évadot. Nem használt sem a kereszténydemokrata eszmének, sem Semjén Zsoltnak. Az egész csak Horn Gábor úr hihetetlen megnyilvánulásai miatt emlékezetes. Így már Gusztos úr után Ő is elveszti a fejét.

MDF. A pártot egyre többen a baloldalra sorolják. Az is világosan látszik, hogy a pártelnök asszony viszonylagos népszerűsége nem viszi magával a pártot. Pártelnök asszony túl sokat beszél a normális Magyarországról. Meg az Antalli-örökségről. Pártelnök asszonynak nem áll jól az örökös sértődöttség. Neki is tudnia kell, hogy sem a hála, sem a sértődöttség nem politikai kategória.

Véleményem szerint az államfő beszédének az üzenete a következő: A gyűlöletnek nincs helye a közéletben, a demokráciában. Főleg nem a parlamenti politizálásban.

Sajnos a nyitány nem sok jóval kecsegtet. Egyelőre úgy tűnik, hogy folytatódik a süketek és vakok párbeszéde. Hogy lehet kitörni ebből az ördögi körből? A jelenlegi kormánykoalicíó bezárta magát a saját csapdájába, mivel felsorakozott a teljesen hiteltelen kormányfő mögé. Mert a koalíció a túlélése érdekében az ország érdekeit áldozta fel.

A lehetőség most a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének kezében van. Minden jóérzésű embert örömmel tölt el, hogy alkotmányos keretekben gondolkodik. Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök úrnak kell megtennie az első lépést. Márcsak a demokrácia védelmében is. Legalább a fegyverszünetet meg kell kötni.

Magyarországon morális és gazdasági és- reformválság van. Magyarországnak most időből van a legkevesebb. Fontos stratégiai döntéseket kell meghozni, amelyek kormányokon, kormányzati ciklusokon átívelnek. Ha nem kezdődik párbeszéd, végképp leszakadunk. Ha megkezdődik, akkor a feleknek a jelennel és még inkább a jövővel kell foglalkozniuk.

Magyarország most elpazarolhat 1,7 milliárdot propagandára. De heteket meg hónapokat már nem. A 24. órában vagyunk.

Lőrincz Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
2007.08 2007. Szeptember 2007.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 923 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 849
  • e Hét: 2336
  • e Hónap: 13447
  • e Év: 166943
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.