|
1/18 oldal
|
Bejegyzések száma: 177
|
|
|
|
2007-10-31 13:08:58, szerda
|
|
|
Kéksajttal töltött csirke fokhagyma mártással
Hozzávalók:
# 1 nagy csirke, amelynek ép a bőre,
# 1 közepes fej hagyma
# 25 dkg kéksajt, pl. márványsajt
# a csirke mája
# 1 tojás
# zsemlemorzsa
# petrezselyem
# bazsalikom
# kakukkfű
# frissen őrölt bors
# só
# vaj
# A mártáshoz:
# 10-12 gerezd fokhagyma
# liszt
# tejföl
# olívaolaj
Elkészítés: A csirke bőrét a mellén és a comboknál óvatosan fellazítjuk.
A sajtot összekeverjük a tojással, a nagyon finomra vágott hagymával, a megvagdalt petrezselyemmel. Őrölt borssal fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy krém állagú legyen. Ekkor alaposan elkeverjük a csirke pépesre eldörzsölt májával, és 20 percig állni hagyjuk. Ha besűrűrödne, kevés tejjel lazítsuk. Végül töltsük a csirke bőre alá, és varrjuk be. A bazsalikomot és kakukkfüvet vagdaljuk meg, és szórjuk a madár hasüregébe, gyengén sózzuk is meg. Ezután vastagon kenjük meg vajjal, és helyezzük jénaiba vagy tepsibe. Alufóliával fedjük be, és süssük közepes lángon 1 órán át. Vegyük le róla a fóliát, és levével - ha kevés, akkor olvasztott vajjal - locsolgatva süssük ropogósra.
Amíg sül, készülhet a fokhagyma mártás. Ehhez a zúzott fokhagymát kevés olívaolajon pirítsuk meg, borsozzuk, gyengén sózzuk, vegül hintsük meg liszttel, és kevergessük, amíg besűrűsödik. Keverjünk hozzá tetemes mennyiségű tejfölt, és forraljuk ki.
Megjegyzés:
Kiadós, mediterrán jellegű étel. Tálalhatjuk párolt zöldségekkel és rizzsel, de a legjobb friss ciabatta kenyérrel, vagy más rusztikus jellegű friss kenyérrel. Tessék hozzá valamilyen könnyű, száraz fehérbort inni. Esetleg rozét.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-10-31 12:35:11, szerda
|
|
|
- Mi lesz, ha a Mikulás karambolozik?
- Szánja bánja. |
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
2007-10-30 17:41:54, kedd
|
|
|
Sajtos-túrós zöldbab
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöldbab, 10 dkg sajt, 15 dkg túró, 2 dl tejföl, 4 dkg vaj, 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem, 1-2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, 1 tojás sárgája, só ízlés szerint.
Elkészítés:
Az előkészített babot enyhén sós vízben, a megtisztított fokhagymával, főzzük puhára, s szűrőben csöpögtessük le. (A fokhagymát dobjuk ki.) Míg meleg, óvatosan - hogy a bab össze ne törjön - adjunk hozzá a durvára reszelt sajtot, az elmorzsolt túrót és a finomra vágott petrezselymet. Egy kivajazott tűzálló
tálba szórjunk kevés zsemlemorzsát, terítsük bele a zöldbabos keveréket. A tetejét locsoljuk meg a tojás sárgájával elkevert, kissé sózott tejföllel. Morzsoljunk rá egy kis vajat és előmelegített forró sütőben süssük, míg a teteje meg nem pirul.
Én 15 percig 200 fokon, majd kb. 15 percig légkeveréssel sütöttem. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-10-30 17:14:01, kedd
|
|
|
Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja.
(Oscar Wilde) |
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2007-10-29 19:22:42, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
A salátához:
kb. 45 deka brokkoli (megtisztítva 30 deka)
½ szikkadt zsemle
2 fej retek (10 deka)
Az öntethez:
4 deka friss parmezán
¾ deci olívaolaj
2 evőkanál friss citromlé
1 kávéskanál szardellapaszta
2 kávéskanál mustár
1 duci fokhagymagerezd
frissen őrölt bors,só
Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és felforralom. Amíg melegszik, előkészítem a brokkolit.
A megmosott zöldséget rózsáira szedem, majd a rózsákat kb. 3 centi átmérőjű falatokra darabolom. A falatokról levágom a vastag szárrészeket, de a zsengéket meghagyom. Ha már forr a víz, beleszórom a brokkolit, és néhány perc alatt roppanósan puhára főzöm. Ezután leszűröm, majd hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom.
Miközben a puha brokkoliról lecsöpög a víz, felkockázom a szikkadt zsemlefelet, és száraz teflonserpenyőben - amelyben nyugodtan lehet olaj nélkül ügyködni -, kevergetve aranybarnára pirítom. A megpirított zsemlekockákat félreteszem, amíg kihűlnek.
Ezután elkészítem a kifejezetten sűrű, dús öntetet. A turmixgépbe reszelem a parmezánt, ráöntöm az olívaolajat meg a friss, leszűrt citromlevet, és belekanalazom a szardellapasztát meg a mustárt. Utána hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdet, és tekerek a gépbe frissen őrölt borsot is. Secperc alatt pépesítem az egészet, és az öntet ezzel készen is van.
Már csak annyi maradt, hogy a megmosott retket felkockázzam, és egy jól záródó műanyagdobozban összekeverjem a brokkolival meg 1 evőkanálnyi sűrű öntettel. (A maradék öntetet lefolpackozva a hűtőben szoktam tartani. 1 hétig kutyabaja sem lesz, és bármilyen más zöldséghez is nagyon finom.)
A kész brokkolisalátát berakom a hűtőbe, a kihűlt, pirított zsemlekockákat pedig kint hagyom a konyhapulton. Másnap a zsemlekockákat alufóliába csomagolom, és a salátával együtt magammal viszem. Ebédkor a parmezános brokkolira rászórom a ropogós kockákat, és az egészet nagy élvezettel megeszem.
1 adag lesz belőle
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/18 oldal
|
Bejegyzések száma: 177
|
|
|
|
2007. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
177 db bejegyzés |
e év: |
767 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 95
- e Hét: 190
- e Hónap: 1402
- e Év: 29625
|
|
|