Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Jó éjt...
  2007-11-11 19:15:35, vasárnap
 
 


Szép éjszakát,
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Harmónia....
  2007-11-11 19:02:03, vasárnap
 
  Legyen Szép Napod, Kedves agica2004!

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai (2007-11-11) napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét

A mai napodat Fa-elem hatja át




Sötétkék - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. Intelligens, felelősségteljes, jó szervező, bölcs ember színe a sötétkék. Magas szellemiségű, földöntúli energiákkal, és hatalmas életerővel rendelkező lélekre utal. Figyelmeztet arra, hogy ne légy passzív és határozatlan, inkább kiegyensúlyozott, aki elégedett a kínálkozó lehetőségekkel. Ez a szín segít elviselni a kudarcokat. Hallgass a megérzéseidre! Látogass el a Harmónia Színjósdába!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Márton napi hagyományok....
  2007-11-11 18:18:29, vasárnap
 
  Márton napi liba
A Márton naphoz sok-sok népi hagyomány, babona kapcsolódik. Ezen a napon a libaevés erősen ajánlott; ha ezt elmulasztja az ember, egész évben éhezni fog! Az elfogyasztott liba mellcsontjából pedig meg lehet jósolni a várható karácsonyi időjárást.

Azon kívül, hogy Nils Holgersson legjobb barátjának neve Márton Lúd volt, más köze is van a libáknak Mártonhoz. Így hívtak egy római katonát, aki, miután megkeresztelkedett, először misszionáriusnak állt, majd püspökké választották. Ő azonban annyira szerény volt, hogy a hír hozói elől a libák közé bújt, akik elárulták őt a gágogásukkal. A Márton napi libaevésről a XII. század óta vannak feljegyzések, és nem csak a hagyomány miatt esznek ilyenkor libát az emberek, hanem praktikus okokból is: ilyenkor éri el ugyanis az állat az ideális testsúlyát. Több európai országban szinte csak november 11. és Karácsony között esznek libát.

Én nem nagyon tartom a Márton napi hagyományokat, de a napokban volt szerencsém egy kedves ismerősnél vacsorázni, aki ludaskásával kínált. A ludaskása igazi ,,mindent bele" kaja: akár libaaprólékból is elkészíthető, de a madár bármely része felhasználható hozzá. Azt mondják, úgy a legjobb, ha a libának minél több része belekerül: a mája, a szárnya, a nyaka, combja... Két személyre körülbelül fél kilónyi libahusira van szükség, némi leveszöldségre (egy-két sárgarépára, zellerre, fehérrépára, két kis fej vöröshagymára, sőt, ha akad, gombát is tehetünk bele), sóra, borsra (van, aki Vegetát is használ hozzá - én ki nem állhatom), egy kevés zsírra vagy olajra, és harminc deka rizsre. A libahusit másfél-két liter vízben addig főzzük a zöldségekkel együtt, amíg meg nem puhul (a hagymákat a megpucolás után egészben kell beletenni a vízbe, a többi zöldséget karikára vágjuk). Közben egy lábasban megpirítjuk a zsíron a rizst, és egy-két decit hozzáöntünk a fővő levesünkből, a fontos az, hogy a folyadék ellepje a rizst. Addig pároljuk, amíg meg nem puhul, majd hozzáadjuk a husit és a zöldségeket. Pár percig együtt főzzük az egészet, és már készen is van.



Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik"

Hagyomány szerint a Márton-napi libavacsora mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: ha a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható, ha azonban a mellcsont piros, akkor enyhe lesz a karácsony. A szokáshoz az a kellemes hiedelem is hozzátartozik, hogy ha minél többet eszünk Márton napján, annál erősebbek leszünk.



Martinus, Szent Márton és a libák

A Római Birodalomban élő Martinus nevű fiatal katona egy alkalommal Amiens felé tartott, amikor észrevett az úton egy félmeztelen koldust. Lekapta saját köpenyét, kettétépte és a koldusnak adta a felét. A legenda szerint a kéregető maga Krisztus volt. Martinus keresztény hitre tért, kolostort alapított, később Tours püspökévé avatták. Itt kapcsolódnak a történetbe a libák: a történet szerint Márton nem akart püspök lenni, ezért elrejtőzött egy libaólban. Bár a rejtekhely jónak bizonyult, a szárnyasok felháborodtak az idegen betolakodásán, és hangos gágogásukkal elárulták ottlétét. Márton ezért később az összes libát levágatta. 397. november 8-án hunyt el, és 3 nappal később temették el. Ezt a napot nyilvánították Szent Márton nappá.
Egy finom étel



Gyömbéres libaleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg libaaprólék, 1 csokor vegyes zöldség, 1 kisebb zeller, 1 fej vöröshagyma, gyömbérpor, sáfrány, őrölt bors, só. A galuskához: 15 dkg libahús, 5 dkg dióbél, 1 db tojás, petrezselyem.
Elkészítése: a liba mellehúsát filézzük, majd ledaráljuk, ebből lesz a leves húsgaluskája. A húst a fűszerekkel és a hagymával hideg vízben feltesszük főni, hogy gazdag ízű levest kapjunk. Kis lángon, lassan felforraljuk, és gyöngyözve főzzük. Zöldségezzük és azzal együtt főzzük készre. Ha elkészült a leves, 20 percig pihentessük, majd szűrőruhán óvatosan szűrjük le. A darált mellehúsát keverjük össze egy tojással, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel és durvára darált dióval, majd készítsünk gombócokat belőle. A levesből vegyünk ki 2 decit, és ebben főzzük meg a diós húsgombócokat.

Jó étvágyat !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mai névnapok
  2007-11-11 18:13:35, vasárnap
 
  November 11.


Márton :
A latin Martinus név rövidült, magyar formája. Jelentése: Mars hadistenhez hasonló, harcias, bátor.


Andor :
Görög eredetű név, az András régi magyar alakváltozatának, az Andorjás névnek a rövidülése. Jelentése férfiak legyőzője.


Atád :
Török, magyar eredetű név, az Ata név -d kicsinyítőképzős származéka. Jelentése apa, apácska.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2007.10 2007. November 2007.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 337 db bejegyzés
e év: 2883 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 278
  • e Hét: 9702
  • e Hónap: 23788
  • e Év: 76346
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.