2007-11-11 18:18:29, vasárnap
|
|
|
Márton napi liba
A Márton naphoz sok-sok népi hagyomány, babona kapcsolódik. Ezen a napon a libaevés erősen ajánlott; ha ezt elmulasztja az ember, egész évben éhezni fog! Az elfogyasztott liba mellcsontjából pedig meg lehet jósolni a várható karácsonyi időjárást.
Azon kívül, hogy Nils Holgersson legjobb barátjának neve Márton Lúd volt, más köze is van a libáknak Mártonhoz. Így hívtak egy római katonát, aki, miután megkeresztelkedett, először misszionáriusnak állt, majd püspökké választották. Ő azonban annyira szerény volt, hogy a hír hozói elől a libák közé bújt, akik elárulták őt a gágogásukkal. A Márton napi libaevésről a XII. század óta vannak feljegyzések, és nem csak a hagyomány miatt esznek ilyenkor libát az emberek, hanem praktikus okokból is: ilyenkor éri el ugyanis az állat az ideális testsúlyát. Több európai országban szinte csak november 11. és Karácsony között esznek libát.
Én nem nagyon tartom a Márton napi hagyományokat, de a napokban volt szerencsém egy kedves ismerősnél vacsorázni, aki ludaskásával kínált. A ludaskása igazi ,,mindent bele" kaja: akár libaaprólékból is elkészíthető, de a madár bármely része felhasználható hozzá. Azt mondják, úgy a legjobb, ha a libának minél több része belekerül: a mája, a szárnya, a nyaka, combja... Két személyre körülbelül fél kilónyi libahusira van szükség, némi leveszöldségre (egy-két sárgarépára, zellerre, fehérrépára, két kis fej vöröshagymára, sőt, ha akad, gombát is tehetünk bele), sóra, borsra (van, aki Vegetát is használ hozzá - én ki nem állhatom), egy kevés zsírra vagy olajra, és harminc deka rizsre. A libahusit másfél-két liter vízben addig főzzük a zöldségekkel együtt, amíg meg nem puhul (a hagymákat a megpucolás után egészben kell beletenni a vízbe, a többi zöldséget karikára vágjuk). Közben egy lábasban megpirítjuk a zsíron a rizst, és egy-két decit hozzáöntünk a fővő levesünkből, a fontos az, hogy a folyadék ellepje a rizst. Addig pároljuk, amíg meg nem puhul, majd hozzáadjuk a husit és a zöldségeket. Pár percig együtt főzzük az egészet, és már készen is van.
Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik"
Hagyomány szerint a Márton-napi libavacsora mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: ha a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható, ha azonban a mellcsont piros, akkor enyhe lesz a karácsony. A szokáshoz az a kellemes hiedelem is hozzátartozik, hogy ha minél többet eszünk Márton napján, annál erősebbek leszünk.
Martinus, Szent Márton és a libák
A Római Birodalomban élő Martinus nevű fiatal katona egy alkalommal Amiens felé tartott, amikor észrevett az úton egy félmeztelen koldust. Lekapta saját köpenyét, kettétépte és a koldusnak adta a felét. A legenda szerint a kéregető maga Krisztus volt. Martinus keresztény hitre tért, kolostort alapított, később Tours püspökévé avatták. Itt kapcsolódnak a történetbe a libák: a történet szerint Márton nem akart püspök lenni, ezért elrejtőzött egy libaólban. Bár a rejtekhely jónak bizonyult, a szárnyasok felháborodtak az idegen betolakodásán, és hangos gágogásukkal elárulták ottlétét. Márton ezért később az összes libát levágatta. 397. november 8-án hunyt el, és 3 nappal később temették el. Ezt a napot nyilvánították Szent Márton nappá.
Egy finom étel
Gyömbéres libaleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg libaaprólék, 1 csokor vegyes zöldség, 1 kisebb zeller, 1 fej vöröshagyma, gyömbérpor, sáfrány, őrölt bors, só. A galuskához: 15 dkg libahús, 5 dkg dióbél, 1 db tojás, petrezselyem.
Elkészítése: a liba mellehúsát filézzük, majd ledaráljuk, ebből lesz a leves húsgaluskája. A húst a fűszerekkel és a hagymával hideg vízben feltesszük főni, hogy gazdag ízű levest kapjunk. Kis lángon, lassan felforraljuk, és gyöngyözve főzzük. Zöldségezzük és azzal együtt főzzük készre. Ha elkészült a leves, 20 percig pihentessük, majd szűrőruhán óvatosan szűrjük le. A darált mellehúsát keverjük össze egy tojással, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel és durvára darált dióval, majd készítsünk gombócokat belőle. A levesből vegyünk ki 2 decit, és ebben főzzük meg a diós húsgombócokat.
Jó étvágyat !
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|