Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A sztrájk a Kossuth tér folyta
  2007-11-20 23:43:39, kedd
 
  Beszólások: ,,Nincs itt semmiféle válság!"
(Tamás Pál MSZP közeli szociológus, MTA Szociológiai Intézet, Kolosi Tamás Fidesz közeli szociológus, Tárki Közvélemény Kutató Intézet.)

,,Néha meg kell védeni magunkat önmagunktól!" (Gyurcsány Ferenc ideiglenes miniszterelnök.)

A sztrájk a Kossuth tér folytatása.



Néhány adat:
-A gazdasági összeomlást jól jelzi, hogy 2006 októberéhez képest 11.6 százalékos az élelmiszer árnövekedés. Egy év alatt legtöbbet, 55 százaléknyit a liszt ára növekedett, a kenyér ára így legtöbb helyen elérte a 300 forintot. Októberben a legtöbb boltból eltűnt az olcsó étolaj, aminek ára 7,7 százalékkal emelkedett. Szintén eltűnt az olcsó tojás és tej, aminek fogyasztói ára 4,6 százalékkal növekedett. Az alapélelmiszerek mellett, a húsfélék is sok ember számára megfizethetetlenné váltak. Jellemző példa, hogy a sertés oldalas nyolcszázról ezer forintra nőt. Van olyan üzlet, ahol a füstölt párizsi kilója közel kétezer forint. Az élelmiszerárak növekedése mellett jelentősen megdrágult a szeszesital (5,3%), és a dohányáru (6,9%), valamint a benzin (300 Ft/liter) ára. A kormányzati propaganda ellenére, van olyan munkanélküliség által sújtott terület, ahol az ötvenes évek teljesen reménytelen nyomorúsága ereszkedik a széthulló Magyarországra. Az egész gazdasági összeomlás egyébként kísértetiesen hasonlít a Kádár-rendszer végnapjaira.

Jellemző életkép:
A vidéki emberek sok helyen feladják a hagyományos földműves, állattartó foglalkozásokat. Megszűnik a konyhakert és a háztáji, a takarmányhiány miatt a vidéki gazdák a legtöbb helyen teljesen felszámolják az állatállományt. A falvak többségében hatalmas a munkanélküliség, visszalopakodik a nyomor, végleg megszűnik az önfenntartó falusi életmód, megvalósul a modernkori röghöz kötöttség. Az emberek kényszerűségből egyre nagyobb számban adják fejüket bűnözésre, növekszik a vagyon elleni bűncselekmények /betörések, fémlopások/ és -a tél beállta előtt-, az illegális fakitermelések száma. A megélhetési gondok miatt egyre többen folytatnak gyűjtögető életmódot. A nagyvárosokban eközben zajlik az elgettósodás megállíthatatlan folyamata. A főváros körüli övezetekben gombamód szaporodnak a földbevájt hajléktalan telepek. Egyre nagyobb számban vonulnak ,,önként" börtönökbe az utcákon tengődők. Éhező, beteg és megfagyott emberek ezrei jelzik a szociális összeomlást.

Az ország eddigi legnagyobb munkabeszüntetése.

Bármit is mondanak a kormányzásra képtelen szocialisták, nincs politikamentes munkabeszüntetés! Ez az országos sztrájk a tavalyi Kossuth téri megmozdulások folytatása, csak más eszközökkel. Akkor a gazdasági követeléseket takarta el a politikai felindultság, most a politikait fedi el a gazdasági felháborodás. Kár tagadni, ez a küzdelem nemcsak Gyurcsány és a neoliberális koalíció ellen irányul, hanem az egész elhibázott ,,rendszerváltás" átértékeléséről és meghaladásáról is szól. Arról, hogy gyökeresen át kell írnunk az elrontott társadalmi szerződést!

Közös népítélet lesz ez! Közel félszáz ágazati szakszervezet és legalább ugyanannyi civil mozgalom áll a háttérben, akiknek elegük van a magyarországi korrupt és önző pártokráciából. Elegük van a pártállami arroganciából, ebből a félfeudális kasztrendszerből, ahol mindig a kisember húzza a legrövidebbet. Ami szembetűnő: az állampolgárok szintjén, teljesen eltűnt a Szolidaritás Napi megmozdulásokból a bal- és jobboldali ideológiai megosztottság jelensége. Nagyon helyesen, kívülről támogatja ugyan majdnem az összes ellenzéki párt ezt az országos demonstrációt (Még a Fidesz is, amely az Orbán kormány alatt teljesen lenullázta a szakszervezeteket és az Országos Egyeztető Tanácsot!), de ez a sztrájk, most mégsem a polgárháborút kiélező, megosztottságot képviselő ,,vezérek" személyes belharcáról árulkodik, hanem a várva-várt egységről!

A rabságban tartott civil Magyarország, most veszi vissza eddig eltagadott jogait! A lesajnált és lenézett civil Magyarország, most szerzi vissza önállóságát, méltóságát és erejét, ezekben az országos megmozdulásokban. Visszaveszi és megtölti azokat a kiüresedett jelszavakat, melyek az önbecsülésre, az egymás iránti tiszteletre és szolidaritásra utalnak. Szerdán először, és valószínűleg nem utoljára, megjelenik az utcákon a jelenlegi parlamenti pártokkal elégedetlen, politikai alternatíva lehetősége is. Reméljük, hogy most megmozdul végre a szervezett, cselekvő és öntudatos állampolgár. Az, aki visszaveszi magának ezt az elhazudott és beteg magyar demokráciát!

A harc folytatódik tovább!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2007.10 2007. November 2007.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 250 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 822
  • e Hét: 1659
  • e Hónap: 10263
  • e Év: 46204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.