|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2007-11-29 19:56:58, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
10 dkg vaj
3 dl víz
15 dkg rétes liszt
csipet só
5 egész tojás
3 dl vízben felolvasztjuk a vajat, közben beleszitáljuk a lisztet. fehéredésig keverjük, mintha rántást készítenénk, de kicsit jobban át kell sütni. Majdnem hidegre hűtjük, majd egyenként beleütjük a tojásokat. Lehet falkanállal keverni, így kicsit nehezebb, vagy elektromos habverővel alacsony fokozaton. Sütőpapírraql bélelet tepsibe fél evőkenálnyi halmokat teszünk. ( kb 14 db lesz). Vizes kézzel megspricceljük, majd magas fokozaton égetjük. Sütő ajtaját tilos kinyitni legalább 5 percig! Miután kisütöttük, kihűtjük, tetejüket levágjuk, belsejüket kivájjuk, és az alábbi finom vanilia krémmel megtöltjük. Habporból habfixálóval tuningolt tejszínt teszünk rá, majd jöhet a kalapja.
Vanilia krém:
15 dkg kristálycukor
7,5 dl tej
15 dkg sima liszt
2 cs. vaniliáscukor
5 tojás sárgája
Sűrű krémmé főzzük közepes lángon, majd belekeverjük még forrón a kemény habbá vert tojásfehérjéket is. ha a krém meghűlt, megtölthetjük vele a fánkjainkat.
(A vanilia krém önmagában is finom valamilyen gyümölccsel rétegezve poharas krémnek.)
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-11-29 08:54:27, csütörtök
|
|
|
Karácsonyi puncs
Hozzávalók:
1,2 liter almabor vagy almalé
1 db fahéjrúd
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
0,5 dl méz
3 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál reszelt citromhéj
4,5 dl ananászlé
fahéjrudak.
Elkészítés:
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot.
Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük.
Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük.
Puncsos tálban kínáljuk.
Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-11-29 08:42:04, csütörtök
|
|
|
Magos ropogós
Hozzávalók:
12,5 dkg finomliszt,
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt,
12,5 dkg vaj
1 csipet só,
1 tojás sárgája,
3-4 evőkanál hideg víz,
5 dkg reszelt sajt (trappista vagy parmezán),
a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje,
a formák díszítéséhez kb. 10 dkg natúr napraforgó mag.
Előmelegítjük a sütőt.
Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet a sóval, majd beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, melléöntjük a reszelt sajtot is, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal és a sajttal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba. Ha nincs késes betétű robotgépünk, nem probléma. Ebben az esetben beletesszük egy keverőtálba a sós lisztkeveréket és a reszelt sajtot, majd az egészen hideg, szinte fagyos vajat a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük. Ezután ujjainkkal addig morzsolgatjuk a vajat a liszttel, amíg homokszerű nem lesz. Minél gyorsabban végzünk vele, annál jobb, a vajnak ugyanis nem szabad megpuhulnia, mert akkor nem lesz omlós a tészta. Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van.
A tészta cipót egy kilisztezett gyúródeszkára tesszük, majd a nyújtófa segítségével kb. fél centis vékonyságú négyzetté gyúrjuk. Elővesszük a különböző szúróformákat, és addig gyártjuk a tésztafigurákat, míg el nem fogy a tésztánk.
A kiszúrt formákat sütőpapírral borított tepsire tesszük, és a végén kidíszítjük mindegyiket a natúr napraforgómaggal.
A sütőbe téve 10-15 perc alatt szép barnára sülnek a magos figurák.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-11-29 08:37:58, csütörtök
|
|
|
Kölömezi tészta
Hozzávalók:
50 dkg tészta (csavart cső, orsó, stb.)
25 dkg túró
25 dkg sajt (trappista vagy edami)
20 dkg gomba
50 dkg tofu (elhagyható)
só, kakukkfű, petrezselyem
a sütéshez vaj
A mártáshoz:
2 dl tejföl
2-3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
só
kevés olaj
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, majd egyik felét egy kivajazott jénaiba tesszük. Rámorzsoljuk a túrót és a kis kockára vágott tofut, majd sózzuk. Ezek után beborítjuk a másik adag tésztával, majd megszórjuk reszelt sajttal és a megtisztított, feldarabolt gombával. A tetejét fűszerezzük alaposan kaukkfűvel és petrezselyemmel, és sózzuk meg ismét. Az így elkészített tésztát forró sütőben, 200 fokon addig sütjük, amíg a teteje jól megpirul (kb. 20 perc).
Sütés közben elkészítjük a mártást: a tejfölt az olajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és kevés sót, ezután újra megkeverjük, hűtőben pihentetjük, amíg a tészta megsül. Ha kész a tészta, forrón tálaljuk, megízesítjük az öntettel, friss petrezselyemlevéllel díszíthetjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-11-29 08:28:01, csütörtök
|
|
|
Egy pap a keritését javította, és észrevette, hogy a szomszédék kisfia erősen figyeli ténykedését.
-Ellesed a trükköt, hogyan lehet helyrekalapálni egy rozzant keritést, Harold? - Kérdezte tőle.
-Nem - mondta a fiú - , csak azt szeretném hallani, mit mond egy pap, amikor az újjára csap.
|
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2007. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
100 db bejegyzés |
e év: |
767 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 179
- e Hét: 344
- e Hónap: 4748
- e Év: 36477
|
|
|