Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Állami Elme
  2007-12-16 23:41:36, vasárnap
 
  http://www.gondola.hu/cikkek/57011

Mikó Eszter 2007. december 16. 17:05

Állami Elme




"Jövő év február 15-től kötelező lesz minden kórházi ágyhoz széfet biztosítani, megelőzendő a kórházi lopásokat - jelentette be az egészségügyi miniszter pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Horváth Ágnes közölte: a széfek beszerzését az intézményeknek kell megoldaniuk, azonban ehhez 600 millió forintot ad a tárca, amely összeget még december végéig megkapják a kórházak."

Mosogatás közben hallottam először péntek délután az örömhírt a rádióban, s azt gondoltam, a vízcsobogástól rosszul hallok. De nem. Este a tévében már láthattam is, amint az ifjú hölgy a sajtótájékoztató csúcspontjaként bemutatja a széfet, mondván, íme, ilyen egyszerű kezelni. Könnyedén nyomogatott rajta néhány gombot, ezzel bezárta, aztán - hipp-hopp - nem tudta kinyitni. Vagy fordítva? Tökmindegy. Lényeg, hogy a kütyü nem működött. De nem jött zavarba, elővett egy kulcsot - Most elrontottam valamit, de semmi gond, ilyenkor jön a nővér és segít - közölte könnyed eleganciával.

Elképzeltem, amint a betegek, különös tekintettel az idősekre, a műtöttekre, az érelmeszesedésben szenvedőkre, a már nemhogy felkelni, de megmozdulni sem tudókra és főleg a haldoklókra, miután természetesen jól megjegyezték a kódot, rendszeresen nyitogatják és csukogatják a széfeket, valahányszor meg akarják tudni, hogy hány óra, vagy ha megszólal a széfben a mobiltelefon, netán ők akarnak hívni valakit, vagy csak ki akarnak venni egy ötvenest, mert megkívántak egy üdítőt vagy egy túró rudit. Miért ne menne nekik ez könnyedén? Csak azért, mert Horváth Ágnesnek nem megy? Ez nem jelent semmit.

De ha, ne adj'Isten, mégsem sikerül, csak egy csöngetés, és máris ott terem a nővérke, óriási kulcskarikával, rajta többszáz beteg kulcsa, és valami különleges módszerrel, amit ezután fognak kidolgozni, azonnal kiválasztja az adott kulcsot, és máris kitárul a széf ajtaja. A beteg örül, a nővér is örül, mert a csöngetésig halálra unta magát, a pihenőben pasziánszozott, de legjobban az a gyártó és beszállító örül, aki február közepéig óriásit kaszál. Mert láthattuk, a széf készen van. És kötelező lesz. És december végéig a tárca át is utalja a 600 milkót. Nem oszt, nem szoroz, eb ura fakó!

Na most, ha a kicsi és könnyű széf a falhoz lesz rögzítve, akkor ad.1: nem hozzáférhető a fekvő betegek számára, ad.2: sürgősen szét kell verni a még megmaradt kórházak falait, ad. 3: a tiplizés meg vakolás után egy festés is kell. Télvíz idején. Merthogy február 15-től ez kötelező. Nem javasolt, nem ajánlott, nem a kórházakra bízott, hogy az átutalt pénzt azok esetleg inkább kötszerre, gyógyszerre, miegyébre költenék. Nem. Kötelező és passz. Ahogyan ez a demokráciákban szokásos.

Elgondoltam, mit csinál majd a sok beteg a beszerelés, a festés meg a takarítás macerás időszakában? De aztán eszembe jutott, mit mondtak a mostani bejelentés előtt "az álmok álmodói, világraszóló magyarok" csapat más prominens tagjai: azt, hogy kétféle menűből lehet majd válogatni, meg természetesen internetezni is lehet. Így aztán majd csak eltelik az a kis idő, ami még hátra van. Mármint az életből.


Viszont ha az öntörvényű széfecskék nem lesznek rögzítve, akkor ad.1: helyet foglalnak az amúgy is kicsi éjjeliszekrénykéken, ad. 2: borzalmasan megkönnyítik a tolvajok dolgát, mert nem kell összelopkodni a cuccot, egyszerűen meg kell fogni a széfet, és egy nejlonzacskóba csúsztatva elvinni.

Az ötvenes évek elején, amikor az egész ország körülbelül ugyanolyan idegállapotban vegetált, mint most, csak a módszerek voltak mások - hja: "finomul a kín", - ha felhívták a Lipótot (mert akkor még volt), a vicces kedvű portás mindig azt mondta: - Itt Állami Elme! - Tette ezt mindaddig, amíg egyszer egy fontos elvtárs telefonált, akiben túltengett az éberség, és aki haladéktalanul intézkedett, mert azt gondolta, hogy ezzel nemcsak a regnáló kommunista hatalmat, de magát Rákosi pajtást gúnyolják ki.

Nem tehetek róla, de nekem mostanában egyre gyakrabban jut eszembe ez a
régi, Lipótról szóló történet: Itt Állami Elme!

Nem kéne haladéktalanul intézkedni?




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Három királyok
  2007-12-16 23:37:59, vasárnap
 
  Három királyok



Amikor Betlehem felett megjelent először az a kis fénypötty, már nagyon sanyarú volt a helyzet. Senki sem dolgozott már, csak a világot szidta. Ha két férfiember találkozott egymással, azok a szomszéd asszony gyönyörű bokája helyett, a politikáról lafatyoltak. Ettől pedig nem lesz semmi sem jobb. Bizony, már csak a csoda segíthetett.



Mikor a három napkeleti bölcs meglátta a lángoscsillagot, azonnal lóra szállt, és elindultak a fény felé. Mire az üstökös kiteljesedett, a kisded megszületett. Õk is megérkeztek, hogy tisztelegjenek, és átadják ajándékukat a Megváltónak.



- Aranyat, tömjént és mirhát hoztunk ajándékba. Aranyat, mert legtöbben pénzt fognak majd kérni tőled. Ha te kérsz valamit bárkitől, a válasz az lesz, hogy; majd, holnap, vagy a jövő héten. Ekkor lesz szükséged a tömjénre, hogy a restség démonát elűzhessed. Aztán, ha majd ez a kettő már mind elfogy, hirtelen nagyon egyedül maradsz. Ekkor veszed majd hasznát a mirhának, melynek balzsamos illata erőt ad, hogy beteljesítsd feladatodat, melyet kimért rád teremtő Atyád.




[Forrás: az "Apokrifok" ciklusból]

http://nemenyi.net/reszletes.asp?MainID=20&HirID=28168&FID=5
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rettegjenek. Na és?
  2007-12-16 23:32:57, vasárnap
 
  FÜGGETLEN KOSZOVÓ
2007-12-14. 13:19:18

Csaknem két éves diplomáciai erőfeszítés után már szinte biztosnak mondható, hogy Koszovó független lesz.

A még egykori Jugoszláviának teljes széteséséhez vezető, agresszív háborúkat kezdeményező Szerbia pedig ismét tovább zsugorodik. Vélhetően egyetlen magyar sem fog egyetlen könnyet hullatni érte. Koszovó a korábbi Jugoszlávia nevű ,,mozaikjátékának" (,,puzzle") utolsó darabja. A többi széthullott. Koszovó 2 millió lakosának 90 százaléka albán nemzetiségű.

De ellentétben azzal a hat országgal, amely már függetlenné vált a régi Jugoszlávia romjain, Koszovó nem volt tagköztársaság, hanem tartomány, mégpedig olyan tartomány, amelynek különleges jelentősége van a szerbek szemében - és szívében.

A szerb vezetők teljes autonómiát ajánlottak fel a koszovóiaknak, de az ott élő albánokat a félmegoldás nem érdekelte. Teljes függetlenséget akartak. Igazuk van és volt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal Koszovóról. Igazán öröm látni, hogy a nyugati országok ezúttal a jó ügy mellé állnak. Beleértve az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján összejött kormány- és államfőket.

A világszervezetben az ortodox szerbeket támogató Oroszország azt fogja követelni, hogy a tárgyalások folytatódjanak. Az Egyesült Államok és az uniós országok viszont azt az álláspontot képviselik majd, hogy nincs miről tárgyalni. Ismerve az SZDSZ-es érzelmeket, a magyar diplomácia az Európai Unió vonalát követi majd, de nem boldogságtól repesve.

Legyünk őszinték már végre, és mondjuk ki: az SZDSZ gondolatvilágának alapja a II. világháború és így lelke mélyén szerbpárti. Emlékezzünk az egykori ellenzékre, hogy mekkora támadást indított az Antall-kormány ellen, amiért az fegyverekkel merte támogatni a függetlenségéért harcoló Horvátországot. Horvátországot, amely SZDSZ-es olvasatban ,,Hitler szövetségese".

Hogy azóta eltelt néhány évtized, az őket nem érdekli. A szerbek kétfordulós elnökválasztást tartanak előreláthatólag januárban és februárban. Az ottani albánokat pedig arra kérik, hogy addig ne kiáltsák ki függetlenségüket, mert akkor a nyugatbarát Borisz Tadic szerb elnök esélyeit rontják. A diplomaták most valamilyen törvényes fügefalevelet keresnek, hogy a koszovói ENSZ-erőket uniós rendfenntartókkal váltsák fel.

Mindebben az az igazán szép, hogy a máskor szinte minden esetben az autonómia és függetlenség, a ,,szakadárság" ellen fellépő nemzetközi erők most akár a nemzetközi jogon is túlteszik magukat Koszovó függetlenségnek támogatásában. A világszervezetnek ugyanis a 1244-es számot viselő határozata kimondja, hogy Koszovó Szerbia része.

Végre valahára a nemzetközi diplomácia erőfeszítése az önállósodás terén egybevág az ott élők többségének vágyával is. Már most sokan rettegnek attól, hogy ennek a példának milyen hatása lesz Erdélytől kezdve a Baszkföldig. Rettegnek? Rettegjenek.

Na és?

Lovas István



[Forrás: Magyar Nemzet]

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sztrájk - Nem született megáll
  2007-12-16 23:28:43, vasárnap
 
  Sztrájk - Nem született megállapodás a vasúti elégséges szolgáltatásról
2007-12-16. 20:23:11

Nem született megállapodás a vasárnap esti tárgyaláson a hétfői sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásokról a szakszervezet és a vasúttársaság között, ezért hétfőn 6 órától késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani - közölte a MÁV sajtóosztálya az MTI-vel.

A munkabeszüntetés ideje alatt a szakszervezet által közlekedtetni kívánt vonatok mennyiségét az érintett vasúttársaságok (a MÁV Zrt., MÁV-Start Zrt és a MÁV-Cargo Zrt.) képviselői továbbra sem tartották elegendőnek, ezért nem született megállapodás - írta közleményében a MÁV.

Hozzátették: a tárgyaláson a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőtől szerdáig napi két pár vonat - egy reggeli és egy délutáni - közlekedéséhez járult volna hozzá, és a sztrájk első napján, a reggel 6.00 óra utáni sztrájk-kezdéstől számítva már csak egy pár esti vonat indítását javasolták.

Kedden és szerdán napi két pár vonat közlekedését, majd csütörtöktől a MÁV-által javasolt vonatmennyiség közlekedését vállalták volna és azt, hogy ha erről megállapodás születik, hozzájárulnak ahhoz, hogy pénteken, szombaton és vasárnap az összes személyszállító vonat közlekedjék.

A MÁV ezt nem fogadta el, tekintettel arra, hogy az érdekvédők javaslata nem teremt kiszámítható és megfelelő mennyiségű vonatközlekedést az utasok, illetve a fuvaroztató partnerek részére a sztrájk teljes időtartama alatt - olvasható a közleményben.

A vasúttársaság hozzátette: "a MÁV döbbenettel vette tudomásul, hogy a mai tárgyaláson a VDSzSz azzal fenyegetőzött, hogy az általa meghirdetett sztrájk időpontját vasárnap 22.00 órára előrehozza".

Mivel a még elégséges szolgáltatásokról nem született megegyezés, ezért hétfőn reggel 6 órától késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. Az utasok a vonatok indulásáról és érkezéséről a vasútállomások információs szolgálatainál tájékozódhatnak.

Sztrájk - A Körös Volán dolgozói is csatlakoznak

A Körös Volán dolgozóinak zöme csatlakozik a hétfői sztrájkhoz, így üzemkezdéskor nem indulnak el a buszok Békés megyében, reggel fél hétkor azonban felveszik a munkát a buszközlekedésben dolgozók - tájékoztatta az MTI-t Hoffmann Antal, a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet vezetője.

A szakszervezeti vezető közlése szerint közel 200 Volán-dolgozó csatlakozik a sztrájkhoz, az utasok közül pedig mintegy 30 ezer embert érint a járatkimaradás.

Az Országgyűlés döntéseinek függvényében a Körös Volán munkatársai hétfőn délután is készülnek a sztrájk folytatására, így 16 és 19 óra között újabb járatkimaradások várhatók a Békés megyei buszközlekedésben - tudata Hoffmann Antal.

A többi Volán cégnél nem lesz munkabeszüntetés.



[Forrás: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=244083
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyszer sem csenget a postás
  2007-12-16 23:23:34, vasárnap
 
  Egyszer sem csenget a postás

2007. december 16. 19:02
HunHír.Hu-információ


Határozatlan idejű sztrájkot hirdettek keddtől a postások, miután nem született megállapodás a bértárgyalásokon.

A Kézbesítők Szakszervezete csak akkor fújja le a munkabeszüntetést, ha hétfő délig újabb, számukra elfogadható bérfejlesztési javaslatot kapnak a Magyar Posta menedzsmentjétől - jelezte az érdekvédelmi tömörülés.

Ha ez nem történik meg, keddtől nem kézbesítik és nem dolgozzák fel a levélpostai küldeményeket - ezalól csak az életvédelmi, egészségügyi szempontból fontos csomagok, illetve a vakok írását tartalmazó levelek lesznek kivételek.

HunHír.Hu kommentár: egyszerűen ennyi demonstrációt egyetlen kormány sem képes elviselni. Csak a diktatúra adhat választ a felmerűlő problémákre, de kérdés, hogy a "Diktátor" mennyire meri felvállalni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eddig az országot adták el, mo
  2007-12-16 23:20:25, vasárnap
 
  Hajnalhasadás

Nyiri János 2007. december 17. 00:00

Eddig az országot adták el, mostantól az embereket árulják - káté az egészségbiztosításról


http://www.gondola.hu/cikkek/57010

A fővádlott ugyan kétségkívül Gyurcsány Ferenc, de a történelem ítélőszéke előtt már most le kell szögeznünk, hogy az összes országgyűlési képviselő, aki december 17-én igennel szavaz, egyetemleges felelősségű tettestárs. Bűntársként felsorakozott melléjük a teljes kormánypárti sajtó, beleértve az úgynevezett közszolgálati médiát is. Utóbbi vezetői halmazati büntetést érdemelnek, amiért közpénzből csapják be a közönséget.
Indoklásul a következőket kell örökre megjegyeznünk:

Igaz-e, hogy az új rendszer lényegében változatlanul hagyja az egységes nemzeti kockázatközösséget?

Nem. Gyurcsány Ferenc, az MSZP és az SZDSZ hazudik, amikor ezt állítja. A hazudozásuk alapja, hogy az ,,egységes nemzeti kockázatközösség" kifejezés némileg fellengzős, konkrét tartalmát az emberek elsöprő többsége nem tudná megfogalmazni.

A lényeget illetően viszont igaz, hogy az ,,egységes nemzeti kockázatközösség" fennáll akkor is, ha egyáltalán nincsen társadalombiztosítás, ugyanis az ország, a nemzet sorsa egységes, oszthatatlan. Csak vannak, akik felélnek, és vannak, akik alkotnak. Akik ezt a törvényt elfogadják, a felélők közé állnak.

Miben rejlik az egységes nemzeti kockázatközösség megszűnése?

Az egészségbiztosításban azt kellene jelentenie az egységes nemzeti kockázatközösségnek, hogy az összes befizető finanszírozza az összes beteg gyógyítását. Ezt a regionális biztosítási rendszer megszünteti. A többi részletkérdés bonyolultabb.

Mi a december 17-ei törvényjavaslat pontos szövege?

Ezt most, 24 órával a végszavazás előtt az egyszeri magyar állampolgár nem tudhatja. Ha a kormányzat nem hazudna a lényeget illetően, akkor a teljes kormánypárti sajtó zengené a paragrafusokat. Viszont a december 10-én elfogadott módosításokkal egybeszerkesztett szöveget óvakodnak közzétenni.

Mit tudhatunk a törvény lényegéről?

A lényeget 3 pontban foglalhatjuk össze:

1. Tényleges gyógyító-megelőző ellátásra arányosan kevesebb fog jutni, mint eddig.
2. A pénzintézetek rövid időn belül a hasznossági elvnek megfelelően fogják átalakítani az egészségügy teljes rendszerét, ami az orvosi-ápolói munkát végzők számára több-kevesebb jövedelemromlást fog jelenteni. Továbbá ugyanezért:
3. A betegek rövid időn belül elveszítik egy sor lehetőségüket arra, hogy a biztosításuk terhére (azaz ,,ingyen", illetve hálapénzért) megtalálják a kívánságaiknak leginkább megfelelő gyógyító ellátást.

Tehát e rendszer meg fogja rövidíteni az egészségügyben dolgozókat és a betegeket is, miközben a biztosításra fordított pénz hasznosulása nem javul, kizárólag a pénzintézetek haszna garantált.

Miből tudhatjuk, hogy a tényleges gyógyító-megelőző ellátásra arányosan kevesebb fog jutni, mint eddig?

A mostani egységes OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) a befizetések egészen csekély hányadát költi (költheti) magára, míg az új pénztárak ennél nagyságrenddel többet fognak költeni a saját működésükre. Ez a ,,működési veszteség" garantált, mert az új pénztárak először is önmaguk ellátásában érdekeltek, sőt valószínűleg a beszálló magánpénzintézetek át fogják ezekbe csoportosítani mostani működési költségeik egy részét is (például a már futó magánbiztosításaik adminisztrációját, merthogy választható magán-egészségbiztosítás már több, mint tíz éve van Magyarországon).

Ha a kormányzatnak a hatékony működés volna fontos, akkor az OEP normális működési feltételeit teremtené meg.

Miből tudhatjuk, hogy a pénzintézetek rövid időn belül a hasznossági elvnek megfelelően fogják átalakítani az egészségügy teljes rendszerét, ami az orvosi-ápolói munkát végzők számára több-kevesebb jövedelemromlást fog jelenteni?

Több okból is biztosak lehetünk ebben.

- Az eddigi szórványos magánosítások minden esetben ezt eredményezték, lett légyen szó akár kórházról, akár járóbeteg-rendelésről.
- A kórházak működését ismerők (és az új tulajdonosok éppoly jól ismerik a rendszert, mint a mostani OEP) pontosan tudják, hogyan lehet ,,takarékosságra" kényszeríteni a kórházakat. Meg fogják tiltani egy sor eszköz beszerzését, rákényszerítik a kórházakat olcsóbb (egyszersmind rosszabb) eszközök használatára, elsorvasztanak bizonyos részlegeket.
- Magyarországon ma nagy a munkanélküliség, ez lenyomja a béreket. Az új tulajdonosok a rosszabb képzettségű, kisebb tapasztalatú, tehát olcsóbb munkaerőt fogják előnyben részesíteni a képzettebb, tapasztaltabb (azaz jobb) munkaerővel szemben. Az első veszteség a szakszemélyzet eddigi munkaviszonyának el nem ismerésében fog jelentkezni, azaz a szerzett jogokat fogják először elvenni az egészségügyiektől. A többi majd utána következik.

Miből tudhatjuk, hogy a betegek rövid időn belül elveszítik egy sor lehetőségüket arra, hogy a biztosításuk terhére (azaz ,,ingyen", illetve hálapénzért) megtalálják a kívánságaiknak leginkább megfelelő gyógyító ellátást?

Több okból is biztosak lehetünk ebben:

- Az egészségügy átstrukturálása azt fogja jelenteni, hogy minden biztosító a rendelkezésére álló struktúrában fogja gyógyítani a biztosított betegeket. Mivel egy sor megyében nem áll rendelkezésre számtalan olyan eszköz, gép stb., ami a gyógyuláshoz kell, az új rendszer ezeket a lehetőségeket automatikusan elzárja. Akinek gyógyulásához más biztosító tulajdonába kerülő intézmény vagy gép kellene, az vagy csöndben belehal a bajába, vagy fizet.
- Akinek vitás a biztosítotti jogviszonya, az vagy fizetni fog, vagy nem kap ellátást. Legfeljebb utólag pereskedik a biztosítóval.

Miért veszélyesen hazug az MSZP és az SZDSZ szövege a reform szükségességéről?

Azért, mert félig igazat mondanak. Az egészségügy vitán felül bajban van, de amit a mostani ,,reform" hoz, annak a legkevésbé sem az egészségügy megjavítása a célja. A cél a rendszeren átfolyó hallatlan pénzösszeg fölötti rendelkezési jog megszerzése. Mindenestül az évi ezermilliárdot messze meghaladó összeg, ráadásul a bevétel évente jelentősen növelhető, részint a biztosítási díj ilyen-olyan jogcímen történő növelésével, részint a fizetős gyógyításra kényszerítéssel.

Mire számíthat az állampolgár az új rendszerben?

Az egészségbiztosítás új rendje leginkább a gázszolgáltatók eladásához hasonlítható. 1995-ben úgy adták el a gázhálózatokat, hogy azok jelentős hányadát pár évvel korábban a lakosság a maga pénzéből (az Antall-kormány pályázatainak segítségével) építette, azután az MSZP-SZDSZ-koalíció eladta, ki tudja, mekkora privát hasznot bezsebelve, és a kisembert azóta is kiszolgáltatva a monopolhelyzetű új magántulajdonosoknak.

A gáz díja többszörösére emelkedett, a szolgáltatás nem javult, viszont az új magántulajdonosok hatalmas hasznot vesznek ki belőle évtizede. Ugyanez lesz az egészségbiztosításban is.

Mi az egészségprivatizáció igazi tétje?

Az igazi tét (amiért a gázszolgáltatási hasonlatunk sántít) most nem az ,,elég meleg lesz a lakásban vagy nem lesz elég meleg" kérdése. Az igazi tét:


TÚLÉLED vagy BELEHALSZ?
Eddig az ország vagyonát árusították a szocialisták és a szabad demokraták, mostantól az emberi egészséget. Márpedig az egészség az élet. Aki megbetegszik, az vagy fizet vagy meghal. És előbb-utóbb mindenki megbetegszik...


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Gazprom emeli az árat
  2007-12-16 23:14:58, vasárnap
 
  A Gazprom emeli az árat


Az utóbbi években Moszkva fokozatosan felszámolta a FÁK államoknak szállított gáz ártámogatását, így jelentősen emelkedtek az árak, de sikerült megkötniük a szerződéseket.
Utoljára frissítve: 2007. december 16., 22:29


Mintegy húsz százalékkal magasabb árat fizet jövőre Fehéroroszország a Gazpromnak gázszállításaiért, és az orosz gázipari óriás közlése szerint immár valamennyi FÁK állammal sikerült tető alá hozni a gázszállítási megállapodásokat. A Gazprom szóvivője örvendetes ténynek minősítette ezt, de megjegyezte, hogy Ukrajnával még lehetnek problémák, mert az ott felálló új kormány esetleg megkísérli módosítani a szállítási szerződést. A Gazrprom illetékese azonban ésszerűnek tartja az ukránokkal megállapodott árat.

Fehéroroszországgal az idén egyszer már sikerült elfogadtatni erre az évre az ár megkétszerezését, amely így ezer köbméterenként 100 dollár lett és amely ár 2008-ra 119 dollárra módosul. A jelentések szerint a fehérorosz kormányzat eredetileg rosszabbra, magasabb árra számított. Az országnak, hogy állni tudja az orosz gázszámlát, és ne kellejen az orosz gázszállítások szüneteltetése miatt aggódnia, el kellett adnia gázellátó monopóliuma felét a Gazpromnak.

Az utóbbi években Moszkva fokozatosan felszámolta a FÁK államoknak szállított gáz ártámogatását, így jelentősen emelkedtek az árak.

(MTI, Index)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vizsgadrukk és behűtött pezsgő
  2007-12-16 22:22:00, vasárnap
 
  Vizsgadrukk és behűtött pezsgő

[2007.12.16]

Az egészségügyi miniszter nyugodt, békés karácsonyra készül. Horváth Ágnes a napokban már főként az ünnepi készülődésre koncentrál, de azért némi vizsgadrukkal várja az egészségbiztosításról szóló törvény hétfői zárószavazását.

- Hétfőn lesz a zárószavazás. Hogy fog aludni előtte?

- Remélem, nagyon jól.

- Kilátásba helyezett sztrájk, tiltakozás az utcán, nem garantálható szocialista frakciófegyelem a szavazásnál. Érthető lenne, ha izgulna.

- Bevallom, van bennem egy kis vizsgadrukkhoz hasonló érzés, amelyet általában takarítással vezetek le, most is valószínű, hogy az egész lakást kiglancolom. Ám csak addig voltam valóban ideges, amíg meg nem született az egészségbiztosítási törvény végleges javaslata és a koalíciós megállapodás. Ami pedig a szavazást illeti, csak a szocialista párt nyilatkozatából tudok kiindulni, amiből egyértelmű, hogy megszavazzák a törvényt.

- Azt mondta a héten, hogy nincs vészforgatókönyv arra az esetre, ha mégsem. Ez eléggé hihetetlenül hangzik.

- Pedig így van. Feleslegesnek tartom a vészforgatókönyvek gyártását. Egyébként is olyan kemény munka folyt a minisztériumban az elmúlt hónapokban, hogy időnk sem lett volna erre. Tényleg biztos vagyok benne, hogy megszavazzák a törvényt, sőt gondolatban már előrébb járok.

- Akkor azzal is számolhat, hogy a köztársasági elnök alkotmányossági vizsgálatot kér, vagy akár újratárgyaltatja a törvényjavaslatot a parlamenttel.

- Akkor kell a problémával foglalkozni, amikor megjelenik.

- Annyira optimista, hogy már a pezsgő is a hűtőben van?

- Igen, már be van hűtve. Megérdemlik a kollégáim, hogy hétfőn azt mondjam nekik: ,,Köszönöm szépen, megcsináltuk!"

- A közhangulatot nem ez az érzés hatja át. Ez pedig súlyos kommunikációs hibákat sejtet a törvénytervezet tálalásában.

- Hiába mondtuk el februárban a vizitdíj előnyös hatásait - csökkenő várakozási idő, kevesebb hálapénz, jobb ellátás -, a bevezetés napján ez senkit sem érdekelt. Az emberek nem szeretnek fizetni, a tiltakozás normális reakció. Az, hogy a vizitdíjnak köszönhetően tudtuk javítani a kórházi étkezés minőségét, bármilyen kommunikációnál többet ér. A pénztári rendszerrel kapcsolatban ugyanez történik. Ellenséges környezetben gyorsan terjednek a rémhírek. Sok munkánk lesz, amíg eloszlatjuk az alaptalan félelmeket. A szakszervezetek tiltakozását ezért őszintén sajnálom. Olyasmi megtartásáért tiltakoznak, ami garanciákkal körbebástyázva szerepel a törvényben.

- Biztos, hogy alaptalanok ezek a félelmek? Amennyiben egy pénztár ügyfelei alkotnak majd egy kockázatközösséget, és nem a teljes magyar lakosság, megbomolhat a szolidaritás a rendszerben.

- Ez akkor lenne igaz, ha közvetlenül a pénztárak gyűjtenék be járulékainkat. Az egyes megyékben élők egészségi állapota és így az egészségügyi kiadások is nagyon eltérőek. Pontosan a kockázatközösség megőrzéséért osztjuk újra a közös alapba befolyt pénzt, csak másképp, mint eddig. Úgy, hogy megszűnjenek az igazságtalanságok.

- Mindenki azt gondolná, az ország keleti felén betegebbek az emberek, tehát itt képződik nagyobb költség. Ám szakértők rámutattak, hogy a Baranya, Zala és Somogy megyében élők összesen húszmilliárd forintos veszteséget termelnének az itt letelepedő pénztárnak.

- Éppen erről az igazságtalanságról beszélek, amellyel évtizedek óta élünk együtt, de nem zavart senkit. A feladat az, hogy ezek a különbségek megszűnjenek. Az új rendszer képes arra, amire az eddigi képtelen volt.

- Neves szakértők is kritizálják az ,,öszvérmegoldást". Egyik fő érvük, hogy mivel a járulék mértékét továbbra is a parlament állapítja meg, a profitérdekelt befektetők ,,játéktere" a kiadások csökkentése. Érdekük a pénz, nem pedig az egészségnyereségben kifejezett haszon.

- A pénztár érdeke, hogy a mostaninál hatékonyabban működtesse a rendszert, ezt pedig úgy érheti el, ha megszünteti a pazarlást. Miért kellene egy betegnek három napig nyomnia a kórházi ágyat, ha egynapos sebészeten is ugyanolyan jól elláthatják - sokkal olcsóbban? A pénztár érdeke az is, hogy javuljon az ellátás minősége - amit egyébként az Egészségbiztosítási Felügyelet is folyamatosan figyelni fog -, máskülönben tagjai átlépnek a konkurenciához. Ha ötszázezer alá csökken az ügyfelei száma, a pénztár elbúcsúzhat a működési engedélyétől. Szerintem ennél nagyobb kényszerítő erő nincs arra, hogy a pénztár az embereket megtartsa.

- Egy beteget azért többféle szinten lehet ,,jól" ellátni. Szemléletes példa: érszűkületes beteget olcsó amputációval is lehet ,,kezelni", vagy csúcsintézményben drága műtéttel úgy, hogy két lábon hagyja el
a kórházat.

- Arról, hogy milyen kezelést kell adni, mindig az orvos dönt, és sosem a pénztár...

- De az orvos a pénztártól kapja a fizetését.

- A megfelelő terápiát nem a pénztár dönti el, hanem az orvosszakma. A pénztárnak egyébként érdeke, hogy a beteg el se jusson az érszűkületig, ezért a sokat emlegetett megelőzést fogja ösztönözni. De ha már kialakult a betegség, biztosan nem gyakorol nyomást az orvosra, milyen ellátást válasszon. Ha kiderülne, hogy az ellátás azért végződött rosszul, mert a pénztár befolyásolta az orvost, az a pénztár minden hitelét és ezáltal rengeteg ügyfelét elveszti. De az indokolatlan túlfogyasztást a pénztár valóban számon fogja kérni: miért is kellett egy hónapon belül négy drága vizsgálatot elvégezni, mikor már az első is alkalmas volt a diagnózisra?

- A pénztárak monopolszerű helyzetükben miért fordítanának pénzt a kórházak, rendelők fejlesztésre? A beteg úgyis csak abba a kórházba tud menni, amelyik közel van hozzá, illetve ahová irányítják.

- Tévedés. A pénztárak ugyan kötelesek finanszírozási szerződést kötni a területi kórházakkal, de ezt megtehetik más gyógyintézményekkel is. Ha több kórháza van, a betegeket oda irányítja, ahol jobban gyógyítanak. Ez kemény ösztönző a kórháznak: ha beteget akar, ami után a finanszírozást kapja, fejlesztenie kell.

- Számítása szerint modern kórházak nőnek majd ki a földből?

- Azért ez nem megy egyik percről a másikra, de nem tartom kizártnak, hogy hamarosan egynapos sebészeti centrumok épülnek.

- Meddig a pontig lehet népszerűtlen intézkedéseket hozni?

- A német egészségügyi miniszter - aki egyébként a legutáltabb a kormányban - két éve folyamatosan reformot csinál, ami népszerűségvesztéssel jár. Ez így normális. De mi most elértünk a reformnak arra a pontjára, amely már senkitől nem vesz el, csak ad: választási lehetőséget és folyamatosan javuló minőséget.

- Sokan arra fogadtak, hogy csak néhány hónapig vezeti majd az egészségügyi tárcát, ahol egyébként is gyakoriak a minisztercserék. Időbeli rekordra pályázik?

- Egészen addig maradok miniszter, amíg az egészségügy reformját be nem fejezzük. Amit meg kell tennünk, máskülönben néhány év múlva a mostaninál sokkal drasztikusabb intézkedéseket kellene hozni.

- Milyen esetben mondana le?

- Ha gyermeket várnék, és azt nem tudnám összeegyeztetni az elvárt munkatempóval.

- Friss házas. Terveznek gyermeket a férjével?

- Igen, kettőt.

- Azért meglepő ez a felszabadult jókedv - különösen ilyen zaklatott időszakban. Nem érik személyes támadások?

- De, ám ezek említésre sem méltók. A minisztériumba néha befut egy-két levél.

- Ezek nem rontják el az ünnepi hangulatot?

- Egyáltalán nem. Lélekben már a karácsonyra készülök, én vagyok otthon a süteményfelelős. Nagyon komoly feladatom van: zserbót, bejglit, mézes krémest kell gyártanom. Üzenem a családomnak, hogy igyekszem időben prezentálni a desszertet. Szenteste általában miattam nem tudjuk elkezdeni a karácsonyi vacsorát, mert az utolsó percekben még nyakig csokimázban sürgölődöm a konyhában. Amiatt azért kicsit izgulok, hogy karácsonyig be tudjam szerezni mindenkinek az ajándékát.

Bánky Bea-Takács Zoltán

http://www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=109453
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kulcsár Anna: Végszavazás elő
  2007-12-16 21:24:58, vasárnap
 
  2007. december 15. 12:38


Kulcsár Anna: Végszavazás előtt

MNO

Kulcsár Anna:

Meglepő volna, ha Sólyom László, aki saját közlése szerint hozomra írta alá a Gyurcsány-csomagot, ugyanezt megtenné az egészségbiztosítást privatizáló jogszabállyal is. Ha ugyanis laikus polgárként elvégezzük a szükségesség-arányosság tesztjét, amelyet az Alkotmánybíróság gyakorlatából ismerhetünk, azt mondhatjuk: a privatizálás nem szükséges ahhoz, hogy a biztosítás jól működjön, ha mégis szükséges volna, akkor nem arányos. Több kárt okoz, mint amenynyi hasznot várhatunk tőle. A fő gond azonban a jogbiztonság teljes hiánya. Ahogy Szili Katalin is mondta: nem ismerjük a végrehajtási rendeleteket, a lényeg pedig a részletekben rejtőzik. S mert a számtalan politikai alkuval létrehozott öszvérmódszert a világon még sehol sem próbálták ki, sejtelmünk sincs, mit várhatunk tőle.

Magyar Nemzet, 2007. december 15.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gaskó is úgy fog járni, mint C
  2007-12-16 21:18:08, vasárnap
 
  2007-12-16 19:00
,,Gaskó is úgy fog járni, mint Csintalan Sándor"

Megfenyegették a Liga Szakszervezetek elnökét is. Gaskó István nem érzi veszélyben magát, nincsenek ellenségei - mondta el a LIGA Szakszervezetek vezetője, akit egy névtelen telefonáló fenyegetett meg a Hír Televízión keresztül vasárnap.






A rendőrség vizsgálatot indított a Gaskó Istvánt megfenyegető névtelen telefonhívás kapcsán. A névtelen telefonáló a Hír Televízió szerkesztőségét hívta fel és azt mondta, ,,Gaskó István is úgy fog járni, mint Csintalan Sándor". A szerkesztőség azonnal értesítette a rendőrséget.

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a bejelentés valóságtartalmát vizsgálják. Vizsgálják azt, is, hogy ki állhat a névtelen telefonhívás mögött.

Gaskó István azt mondta, nem érzi veszélyben magát és nincsenek ellenségei. A rendőrség felvette vele a kapcsolatot és értesítették a fenyegetésről, de nem kért rendőri védelmet - mondta a LIGA elnöke.

Csintalan Sándort kedden házának teremgarázsában verte meg négy ember. Csintalan politikai szándékot sejt a támadás mögött, a rendőrség rablás miatt indított nyomozást. Most azonban, hogy egy szervezet magára vállalta a támadást, a Nemzetbiztonsági Hivatal is beszállt a vizsgálatba.

(hírTV, FH)
http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=189867
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1029 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 530
  • e Hét: 2790
  • e Hónap: 19583
  • e Év: 152500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.