Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Megszületett a Megváltó
  2007-12-24 12:52:09, hétfő
 
  Megszületett a Megváltó




Máté evanégéliuma szerint:

Jézus Krisztus születése pedig így történt. Anyja, Mária jegyese volt Józsefnek, de mielőtt egybekeltek volna, kitűnt, hogy áldott állapotban van a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, és nem akarta őt megszégyeníteni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el. Amikor azonban ezt végiggondolta magában, íme, az Úr angyala megjelent neki álmában, és ezt mondta: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből." Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által: "Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuelnek neveznek" - ami azt jelenti: Velünk az Isten. József pedig, amikor felébredt álmából, úgy cselekedett, ahogyan az Úr angyala parancsolta neki: magához vette feleségét, de nem érintette addig, amíg meg nem szülte fiát, akit Jézusnak nevezett el. Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: "Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt." Amikor ezt Heródes király meghallotta, nyugtalanság fogta el, és vele együtt az egész Jeruzsálemet. Összehívatta a nép valamennyi főpapját és írástudóját, és megkérdezte tőlük, hol kell megszületnie a Krisztusnak. Azok ezt mondták neki: "A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: Te pedig Betlehem, Júda földje, semmiképpen sem vagy a legjelentéktelenebb Júda fejedelmi városai között, mert fejedelem származik belőled, aki legeltetni fogja népemet, Izráelt." Ekkor Heródes titokban hívatta a bölcseket, pontosan megkérdezte tőlük a csillag feltűnésének idejét, majd elküldte őket Betlehembe, és ezt mondta: "Menjetek el, szerezzetek pontos értesüléseket a gyermekről; mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek, és imádjam őt! Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták ot. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.

Lukács evangéliuma szerint:

Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó. Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják. Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségébol való volt, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt. És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: "Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban." És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: "Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat."Miután elmentek tőlük az angyalok a mennybe, a pásztorok így szóltak egymáshoz: "Menjünk el egészen Betlehemig, és nézzük meg: hogyan is történt mindaz, amiről üzent nekünk az Úr." Elmentek tehát sietve, és megtalálták Máriát, Józsefet, és a jászolban fekvő kisgyermeket. Amikor meglátták, elmondták azt az üzenetet, amelyet erről a kisgyermekről kaptak, és mindenki, aki hallotta, elcsodálkozott azon, amit a pásztorok mondtak nekik. Mária pedig mindezeket a dolgokat megőrizte, és forgatta a szívében. A pásztorok pedig visszatértek, dicsőítve és magasztalva az Istent mindazért, amit pontosan úgy hallottak és láttak, ahogyan ő megüzente nekik.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A tenger fenekén találták meg
  2007-12-24 11:58:05, hétfő
 
  A tenger fenekén találták meg a malária elleni fegyvert


A tengeri uborka jelentheti a potenciális új fegyvert a malária legyőzésére. Olyan proteint termel ugyanis, amely megakadályozza a kórt terjesztő parazita kifejlődését - derítették ki a kutatók.



A nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a lektin nevű fehérje megakadályozza a maláriát okozó paraziták kifejlődését a moszkitók szervezetében. A kór a moszkitók csípésével terjed, évente 500 millió ember fertőződik meg, és egymilliónál többen bele is halnak a betegségbe.

Becslések szerint a Föld lakóinak 40 százalékát fenyegeti a malária.

A kutatás során megpróbálták stimulálni a moszkitókat, hogy több lektint termeljenek: ennek érdekében egyesítették a tengeri uborka lektin-termelést szabályozó génjének egy részét a moszkitóból vett hasonló génnel.

A lektin akkor pusztítja el a parazitát, amikor az még fejlődésének korai szakaszában van. Ilyenkor a legfertőzőbb.

A kutatás eredményét nagyon biztatónak nevezte Bob Sinden londoni szakértő, de figyelmeztetett, hogy még rengeteg munka szükséges, mire a genetikailag módosított moszkitók elterjednek, és dominánssá válnak a veszélyeztetett területeken.

Azt is hangsúlyozta, hogy bár a tengeri uborkából nyert protein jelentősen csökkenti a paraziták számát a moszkitók szervezetében, teljesen nem irtja ki őket. "A fejlesztésnek ebben a szakaszában a genetikailag módosított moszkitók is veszélyesek az ember számára" - magyarázta.
Az egyik cél ezért az lehet, hogy oly módon módosítsák a moszkitók genetikai felépítését, hogy azok szervezetében ne is fejlődhessenek ki a paraziták.

InfoRádió / BBC


 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
A betlehemi csillag ma is itt
  2007-12-24 11:56:09, hétfő
 
 

A betlehemi csillag ma is itt ragyog felettünk
2007-12-24. 02:44

Három szakadt, didergő figura menetel, fejét leszegve, szakadozott köpenyét összehúzva a homokdűnék közt. Metszően hideg a sivatagi éjszaka, de ők mégsem állnak meg tüzet gyújtani, sátrat verni. Nem tehetik, sietős a dolguk. Oda kell érniük mihamarabb a világvégi, koszos kisvárosba, hogy hódoljanak a világ új királya előtt.

Mikor útra keltek, otthon sokan bolondnak nézték őket. Királyi trónokat, kényelmes palotákat, csábító háremeket hagytak oda, hogy elinduljanak az ismeretlenbe vezető, hosszú, viszontagságos úton. Egyes egyedül az égen ragyogó fényes csillag jelezte, merre van a messzi Betlehem városa. Egyedül a csillag mutatta: van értelme a szüntelen menetelésnek, a nélkülözésnek, a fázásnak. Sokan legyintettek rájuk útközben is. Ezek biztos nem normálisak. Úttalan utakon át követnek valami csillagot, hogy egy messzi kis porfészekbe, hogy ajándékot vigyenek egy ismeretlen csecsemőnek. Szegény, hibbant koldusok! - gondolták. Rablók fenték fogukat a Megváltónak szánt kincsekre.

De a három király nem törődött sem a nélkülözéssel, sem a gúnyolódó emberekkel. Konokul mentek tovább árkon-bokron át, forróságban és fagyban, csodálkozó, értetlen, és megvető tekintetektől övezve, bátran védelmezve kincseiket. Nem tudhatták, hogy Betlehemben valóban találnak-e egy kisdedet, és az valóban a Megváltó lesz-e? Nem tudták, de hitték, hogy így lesz. És ez a minden szikár ténynél erősebb bizonyosság adott erőt nekik, hogy végigmenjenek az úton.

Szó, ami szó: nem azt találták, amit vártak. A világ királya nem fényes palotában fogadta őket, csak egy rozzant istállóban. Nem aranybölcsőben, csak egy kis jászolban feküdt. Kívánságát nem lesték szolgák, csak a barmok, és szamarak melegítették leheletükkel, hogy ne fagyjon meg éjjel. Talán el is szontyolodtak egy percre, mikor ezt látták. Zavartan tanakodtak, vajon hol tévedhettek el. Még tán össze is kaptak azon, ki tévesztette el az irányt. De, amikor a kisded rájuk mosolygott, rögtön tudták: jó helyen járnak. Volt értelme a hosszú útnak, a sok nélkülözésnek, megérte tűrni a hideget, az éhséget, és az emberek gúnyolódását. Elsőként üdvözölhették a Megváltót, s a világon először rájuk ragyogott a világ világossága. Tudták, hogy soha többé nem kell már sötétben járniuk, s a pislákoló betlehemi csillag helyett most már a kis Jézuska szemében felragyogó krisztusi szeretet fénye vezeti őket.

Vigasztalanul sötét, hideg magyar éjszakában botorkálunk mi is. Szakadt a köpenyünk, fogytán a kenyerünk. Amerre járunk, kevés biztatást kapunk - annál több gyűlöletet, gáncsot, és gúnyt. Régóta menetelünk, s mi sem tudhatjuk bizonyosan, célhoz érünk-e valaha is. Zajló folyókon át, rablók támadásai közepette, lelketlen kufárok intrikáinak kereszttüzében, féltve őrzött kincsünket - hitünket és magyarságunkat - óvva. De a betlehemi csillag ma is ott ragyog az égen, még, ha napjaink Szodomájának harsány fényeitől nehezebb is észrevenni. Karácsony szent estéjén töltsön el bennünket a megnyugtató bizonyosság: mi látjuk az égi jelet, és amíg így van, jó úton járunk. Fogjuk meg egymás kezét, hogy senki se érezhesse magányosnak és elhagyottnak magát. És karoljunk bele a tévúton járókba is, mutassuk meg nekik a betlehemi csillagot! Hadd találjunk el együtt Kis Jézushoz, a világ világosságához!

Bekes


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsonyi szokások és hiede
  2007-12-24 11:43:37, hétfő
 
  Danubius magazin 2007. december 24. 10:18

Karácsonyi szokások és hiedelmek



Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára hagyományorző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak.


A decemberi népszokások sorát a Luca napja nyitja. A hiedelm szerint december 13-án a téli hosszú éjszakákkal, vagyis a sötétséggel Szent Luca átalakult boszorkánnyá. A boszorkányok elriasztására a kulcslyukba fokhagymát dugtak, az ajtófélfába kést állítottak, az ajtóra fokhagymával keresztet rajzoltak vagy a seprűt keresztbe rakták. E napon semmit se volt szabad kölcsönkérni vagy adni, nehogy az a boszorkányok kezére jusson. A lányok Luca napján jósolták meg jövendőbelijüket. A hagyomány szerint a nők nem dolgozhattak, mert ha Luca napján fonnának vagy varrnának, nem tojnának a tyúkok. Luca napján a fiúk elindultak meglátogatni az ismerős házakat és jókívánságaikért cserébe adományokat vártak. Ha ez elmaradt, akkor viszont átkokat szórtak a házra.
Az ünnep előtti negyedik vasárnap kezdődik és december 24-ig tart az advent, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Négy hete a karácsonyra való előkészület idoszaka. Újkeletű népszokás az adventi koszorú készítése: karácsony közeledtével minden vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani. Az estéket egykor a gyertya mellett, adventi dalok éneklésével töltötte a család. Karácsony napján az esthajnalcsillag feljövetele után került sor az ünnepi vacsorára, amely elott azonban a gazda nem mulasztott el az udvaron a levegobe loni, és ezzel elkergetni a gonosz lelkeket. Eközben a gazdasszony mindent előre kikészített az asztalra, mert a vacsorát végig felállás nélkül kellett elfogyasztani. Imádkoztak, majd első fogásként mézbe mártott fokhagymát, dióbelet ettek, ugyancsak gonoszűző céllal. Karácsonykor a ház körüli állatokat gondosan ellátták, mivel különös hiedelmek kapcsolódtak hozzájuk. Voltak, akik azt tartották, hogy az állatok karácsonykor beszélni tudnak. Egyes országokban szokás volt az állatoknak kis karácsonyfát állítani, bár ezt a pogány eredetű szokást az egyház tiltotta.

A ma is továbbélő szokások szerint a karácsonyi asztal elképzelhetetlen hal, beigli, valamint dió és a család összetartását szimbolizáló kerek alma nélkül. Sok helyen vacsora után ma is annyi szeletre vágnak egy almát, ahányan ülnek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következő esztendőben.

Karácsony napján a népszokások célja a gonosz ártó szellemek elűzése zajkeltéssel, állatborök, jelmezek, álarcok viselésével. Ekkor kerül sor a betlehemezésre is: ezt a játékot eredetileg templomokban, majd később házakhoz járva adták elo a gyerekek. Gyakran állatok is szerepeltek benne, a gyermek Jézust pedig élo kisbabával jelenítették meg. A szereplők - pásztorok, angyalok, Mária, József - ma is eljátszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat, jókívánságaikat. Ezután a háziak megvendégelik őket.

Karácsony napjával egy újabb ünnepi szakasz veszi kezdetét, a karácsonyi tizenketted, amely január 6-ig, vízkereszt napjáig tart. Ez egyben a vizek megszentelésének és Jézus megkeresztelésének ünnepe is. December 28. az aprószentek ünnepe, amelyen egykor különös módon “gondoskodtak" arról, hogy a gyerekek egészségesek maradjanak: megvesszőzték oket. A legenda szerint minden fiúcsecsemo “aprószent", akit Heródes király a gyermek Krisztus keresésekor megöletett.

A karácsonyt követő időszakhoz kapcsolódik a regölés hagyománya: az István napjától, december 26-tól újévig járó regösök különféle énekeket adtak elo és jókívánságokat mondtak a ház lakóinak. A regölés lényegében természetvarázsló énekmondás, köszöntés - bőségvarázsló, párokat összeboronáló, adománygyűjtő szokás volt. A borszentelésre Szent János napján, december 27-én került sor régen. Ezen a napon minden család bort vitt a templomba, amelyet a pap megáldott, mivel a szentelt bornak mágikus erőt tulajdonítottak. Beteg embert, állatot gyógyítottak vele, illetve öntöttek belőle a boroshordókba, hogy ne romoljon el a bor.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Székely Karácsony
  2007-12-24 11:39:51, hétfő
 
  Székely Karácsony


Hóba temetkezett csíki havasokon
Áron egymagában, fönn a Madarason
Uram, fohászkodik, Fiad megszületett.
Karácsony este van, hogyha megteheted
Te, aki rendezed ezt a nagy világot,
Juttass nekünk is egy kicsi boldogságot.
Hallottalak Áron, de nem mondottad kinek.
A népemnek, Uram, szegény székelyeknek.
Az Úr kicsit hallgat, majd így szól:
Áron jókedvemben kaptál,
legyen úgy, nem bánom,
de még mielőtt a kérést teljesíteném
valamit meg kéne magyarázni nékem.

Én a székelyekről hallottam eleget,
mondtak már rólatok hideget, meleget.
Tudom, hívők vagytok, sokat imádkoztok,
de szidásomban is világelsők vagytok.
Hallom, magatokat székelyeknek valljátok,
s kiválasztott népem neveit hordjátok
Áron, Ábel, Mózes, Dániel és Dávid,
az egész Biblia egész Ábrahámig,
Ha jól meggondolom, szinte már
úgy vélem, hogy Csicsó Názáret s Ditró Jeruzsálem.
Aztán, ha jól értem magyar a beszéded,
s mégis a székelyek boldogságát kéred.
Miféle náció, mert a nyelve magyar?

Ó, Uram, szólt Áron, hisz a székely is magyar
Csak egy kicsivel több,
Úgy legalább három vagy négy fertályfokkal.
Ott álltak a fenyők keményen vigyázva,
gyertyák pislákoltak ezer csíki házban,
megkondult Csíksomlyó Máriás harangja.
Szelíd korholással szólott az úr hangja:

Jól van Áron fiam, és most tartsunk rendet,
Ez a kicsivel több megmagyaráz mindent.
Én megértettelek, és most érts meg Te is,
Kicsit ezért több a szenvedéstek is.

Szélyes Sándor

(Erdély Ma)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki és mikor ünnepelte először
  2007-12-24 09:40:34, hétfő
 
  Ki és mikor ünnepelte először a Karácsonyt?
Baon.hu 2007. december. 24., 08:20


KARÁCSONY
|
Az első gyertyafényes karácsonyfa története állítólag Luther Márton nevéhez fűződik. Amikor karácsony este kint járt az erdőben és gyönyörködött a hódíszekkel teleaggatott fenyőfákban, miután az élményt képtelen volt szavakba önteni, egyszerűen bevitte a szobába az egyik fenyőfát, gyertyákkal világította ki, és így ünnepelték, talán először fenyőfával, Krisztus születését.



Advent

A latin eredetű szó - adventus - megérkezést, eljövetelt jelent. A Jézus születésére való várakozás a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Valamikor éjféli harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt tartottak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket "angyali misének", "aranyos misének" is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat.





Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg. Fűzfavesszőből koszorút fontak és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott. A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Egy hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg. A gyertyákat vörös és aranyszalagokkal, az élet és fény jelképével díszítették.

Karácsonyfa

Karácsony estéje elképzelhetetlen volna karácsonyfa nélkül. Szép és látványos ünnepi szokás ez, jóllehet a karácsonyfa állítása nem nyúlik vissza régi időkre. A különböző ünnepek során a fák, örökzöld növények minden népnél nagy szerepet játszottak. A magyar népi hagyományokban a karácsonyi életfa vagy termőág tekinthető a karácsonyfa elődjének. A karácsonyfa bibliai eredetű magyarázat szerint ez a fa Jézus családfáját is jelentette. Kapcsolatba hozzák még a bibliai tudás fájával is, hiszen karácsony napja az első emberpár: Ádám és Éva napjára esik. A karácsonyfa-állítás szokása17. században terjedt el. A németek abban a hitben éltek, hogy a téli napforduló idején a gonosz szellemek, a halottak szellemei kiszabadulnak és szabadon csatangolnak a világban. A kísértetektől az emberek csak úgy menekülhetnek meg, ha az élet örökzöldje, a fa alá húzódnak. Az első, történelmileg is megalapozott adat 1605-ből származik. Egy strasbourg-i polgár jegyzetei arról árulkodnak, hogy városában akkoriban terjedt el a fenyőfa-állítás.



A fákat gyümölcsökkel, papírkivágásokkal, aranyláncokkal és édességekkel díszítették. Magyarországon csak a múlt század második felében kezdett elterjedni ez a szokás a bécsi udvar ösztönzésére. Először csak a nemesi családoknál - Brunswick Teréz, martonvásári grófnő állított karácsonyfát 1824-ben -, később a módosabb polgároknál is elterjedt. A parasztok körében csak ebben a században, sokaknál csak 1945 után honosodott meg a fenyőfa-állítás. Angliában ma sem szokás fenyőfát állítani, helyette fagyöngyből készült koszorút függesztenek a mennyezetre. A karácsonyfadísz korábban alma, dió, házilag készített sütemények, mézeskalács volt. Az 1880-as években jelent meg az üvegdísz.

Gyertya

a Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma, a keresztény szimbolikában pedig egyértelműen Krisztus jelképe. A gyertya is megsemmisül, miközben fényt ad, miként Krisztusnak is meg kellett halnia, hogy az embereket megváltsa. A gyertya a láng, a kanóc és a viasz egysége a szentháromságot testesíti meg. A magyar néphit úgy tartja, hogy a mennyországban mindenkinek van egy égő gyertyája, ameddig az lángol, addig él az ember. A gyertya végigkíséri az embert az életen, a keresztelő alkalmával éppoly fontos szimbolikus szerepet játszik, akárcsak a születésnapi tortán, a haldokló mellett vagy a ravatalnál.

Jászol


A jászol tisztelete keleten kezdődött, de a Krisztus-esemény megünneplése Rómából kiindulva terjedt el a világon. Liberius pápa bazilikát (BAsilica Liberiana) építtetett a karácsonyi misztérium megünneplésére. Ebben a bazilikában, a jobboldali mellékhajóban szentjászol-kápolnát állíttatott és itt celebrálta szentestén a misét. A római szentjászol és a pápa karácsonyi szentmiséje lehetett kiindulási pontja a karácsonyi jászolállításnak. Ennek a kultusznak a továbbfejlődésének eredménye a misztériumjáték, népszínjáték, melynek kezdetei feltehetőleg a IX. századba nyúlnak vissza.


Angyalok

Az angyalok jelentős szerepet játszanak a reneszánsz ábrázolásokban. Az angyal valójában lélek: Isten az embert és az angyalt a maga képmására teremtette. Az angyal nemcsak hírvivő és mediator Isten és ember között, hanem önmagában tekintve tisztán zenei lény, hiszen szinte természete a muzsika. Létállapota a zene. A XV-XVI. században valóságos divattá vált az angyalok ábrázolása. Kis puttók, nőies alakok, transzcendentális erőt sugárzó lényszerű figurák mind megtalálhatók ezeken az ábrázolásokon. Ahogy az Írás mondja: " külsőleg Istennek tükörképei". Az angyalok a Bibliában az Úr küldötteiként keresik fel az embereket, vagy dicsőítve állják körül az Úr trónját. Az angyalok kilenc hierarchiája a késő antik teológiában az embertől az Istenhez való felemelkedés fokozatait szimbolizálja. A keresztény művészet az angyalokat kezdettől fogva ember (férfi) alakban jeleníti meg, antik római viseletben. Eleinte szárnyak nélkül, a 4. századtól jelennek meg a szárnyas angyalok, majd a késő reneszánsztól a szárny ismét eltűnik a vállukról. Az angyalok fejedelmei a hét arkangyal, a három legnépszerűbb: Mihály, Gábor, Rafael. Mikhhaél az ítélkező, a gonosz legyőzője, a mennyei seregek vezére, a középkor harcias szentje. Gábriel a hírhozó. Attribútuma a liliom vagy a jogar. Ráfáel a gyógyító.

Pásztorok

A reneszánsz képeken jelentős szerep jut a pásztoroknak is. Már a későközépkor művésze felfedezte figuráját. A paraszt vagy pásztor alakja Brueghelnél válik önálló témává. Addig valójában dekoráció, az emberi érzelmek kifejezője. Nem személyiség, hús-vér ember, pusztán jelkép, szimbólum.

Háromkirályok

A háromkirályok legrégebbi ábrázolása a Santa Priscilla katakomba Capella Greco-jában található, a II. században készítették. A téma feldolgozása általában a következő jelenetekre szorítkozik:
• Megálmodják a gyermek születését
• Vonulásuk Keletről Betlehem felé
• Heródeshez érnek és keresik a zsidók királyát
• Hódolat a gyermek Jézus előtt
• Visszautazás és álom
A téma álommal kezdődik, álommal végződik. A 9. századtól Gáspárnak, Menyhértnek és Boldizsárnak nevezték, s a három életkor, ill. a három, akkor ismert földrész - Európa, Ázsia, Afrika- szimbólumává lettek. Az athosz hegyi festő leírása szerint az egyik aggastyán, a másik férfi bajusszal, a harmadik ifjú. (Boldizsárt sokszor mórnak vagy szerecsennek ábrázolták.) A napkeleti bölcseket, akiket a messiás csillaga vezetett a gyermek Jézushoz, Máté evangéliuma említi. Ajándékaiknak jelképes értelme van: az aranyat mint földi királynak, a tömjént mint istennek és a halott bebalzsamozására szolgáló mirhát mint a keresztfán szenvedő embernek adták át Jézusnak. Ezekből az ajándékokból és a csillag követéséből hamar kialakult az a vélemény, hogy a látogatók mágusok voltak. Máté evangélista sem nevezi őket királyoknak. A róluk való határozott vélemény az irodalomban csak 1200 körül rögződik. A Bölcsek keletről érkeznek, ahonnan a világosság jön. Az ész, a tudás hódol Isten Fia előtt. Nyilvánvaló a szimbolikus magyarázat értelmezése.
A születés körülményeit Lukács evangéliuma beszéli el. A legáltalánosabb ábrázolásmód szerint a helyszín egy istállóként használt omladozó barlang Betlehem városának falain kívül. A Kisded jászolban vagy a földön fekszik. Ökör és szamár hódol neki, felette Mária imádkozik térdepelve, s látjuk elébe jönni a köszöntésére érkező pásztorokat. József rendszerint félrehúzódva, mogorván ül magában. A jelenetet a betlehemi csillag világítja meg. Az ökör és a szamár, akárcsak a barlang, jelképek. Forrásuk egy mózesi törvény, mely szerint tilos ökörrel és szamárral együtt szántani; a szamár tisztátalan állatként megfertőzné a tiszta ökröt. Az istállóban egymás mellé kötött két állat jelzi, hogy a keresztény vallás az ilyen jellegű tilalmakat eltörölte, valamint a Messiást nem csak a zsidók, hanem az egész emberiség szabadítójaként jelenik meg. A karácsonyi betlehemi jászol állításának szokása állítólag Assisi Szent Ferenc leleménye. Az Assisivel szomszédos Greccióban Ferenc felépítette karácsonykor a betlehemi istállót: eleven ökröt és szamarat állított bele, pásztorokat és zenészeket hozatott.

Mária

A korai reneszánsz képeken Mária már nem a szülés fáradalmaitól gyengélkedő szenvedő nő, hanem idővel, a késő-reneszánsz műveken a szépség ideájává alakul. Míg az ókeresztény ábrázolásokon passzív szemlélője az eseményeknek, aztán gyermekágyas asszony, később anyai melegség árad belőle, mint van Honthorst képén is. Legtöbbször úgy ábrázolják, amilyennek Lukács láttatja: fehér liliomnak. Időnként boldogság és öröm sugárzik még ruhája szegélyéből is, néha melankolikus arccal néz kisdedére, mintha már a kereszt árnyékában látná állni fiát. A reneszánsz képeken Szent József sem az a búsuló öreg ember, aki állát kezébe támasztva nézi szinte értetlenül a körülötte zajló eseményeket. A reneszánsz ábrázolásokon immár a zsánerfigura szerepét tölti be.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nyugdíjasok jövedelmét is fi
  2007-12-24 09:14:46, hétfő
 
  MTI 2007. december 24. 08:51

A nyugdíjasok jövedelmét is figyeli az adóhatóság

http://www.gondola.hu/hirek/57987


Az adóhatóság kötelessége 2008. januártól, hogy a nyugdíjasok éves, minimálbért meghaladó jövedelméről értesítést küldjön a nyugdíjfolyósítónak - ezt egy 2006-ban hozott törvény szabályozza. Az Országgyűlés még 2006-ban egy csomagban módosított több pénzügyi tárgyú törvényt, és az új szabályok többségét 2007 első napjától kellett alkalmazni. Az adózás rendjéről szóló törvényt módosító két szabály viszont csak 2008. január 1-én lép hatályba. Az első szabály szerint az adóhatóság a nyugdíjas státusszal rendelkező magánszemélyre vonatkozó tárgyévi nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelmi adatokat összesíti. Amennyiben az éves járulékalapot képező összesített jövedelem meghaladja az év első napján érvényes minimálbér összegének tizenkétszeresét (ez az éves keretösszeg), úgy arról a nyugdíjfolyósító szervet értesíti (a törvény szóhasználatával: adatszolgáltatást teljesít).

A másik szabály szerint az adóhatóság - elektronikus úton - hivatalból átadja a nyugdíjas magánszemélyre vonatkozó tárgyévi nyugdíjjárulék-alapot képező összesített jövedelmi adatokat a nyugdíjfolyósító szerv részére abban az időpontban, amikor a magánszemély tárgyévi nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme meghaladja az éves keretösszeget.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Állami WiW
  2007-12-24 01:23:23, hétfő
 
  Állami WiW


2007.12.14. 08:16 ::
A magyarok nem ismerik kormányuk összetételét és szerkezetét, továbbá a legtöbb közjogi méltóság nevével sincsenek tisztában. Gyurcsány Ferenc ugyan gyakrabban cserél minisztert, mint zoknit, de azért mi most megpróbáljuk röviden összefoglalni a lényeget, hogy mindenki tudhassa kik is vezetik az országot.



Kromofág László - A legfőbb közjogi méltóság

Kromofág tölti be Magyarországon a legfőbb közjogi méltóság szerepét. Ez egy olyan beosztás, ami semmilyen felelősséggel vagy hatalommal nem jár. A mindennapi teendők közé tartozik kifinomult stílusban emelt munkahely még hangulatosabbá tétele, a hivatali rezidencia kiválasztása, továbbá a kínzó szélgörcsök kordában tartása. Kromofág emellett vicces és szórakoztató közszereplésekkel és a legfőbb közjogi rövidnadrág pozíciójának bevezetésével örvendeztette meg a lakosságot. (A rövidnadrág feladata, hogy megvédje a természetet.)



Gyurcsány Ferenc - Miniszterelnök

Ferenc korábban marxizmusban látta az ország fényes jövőjét. Elkötelezett kommunistaként, minden hétvégén más településen járta az utcákat, hogy összeszedje a városképet elcsúfító, elhajított cigarettacsikkeket. Egyszer jártában-keltében talált Mosonmagyaróváron egy kádkőgyárat, és azóta már nem kommunista, hanem valami más. Most például ő irányítja az országot, ő mondja meg mennyit kereshetsz, mennyibe kerül a gáz meg az áram, meg hogy mikor romlik meg a zacskós tej. Ferenc biszexuális, kedvenc színe a piros, szereti az állatokat, nem szereti viszont az olyan országokat, ahol nem ő a miniszterelnök.



Pityu - Gazdasági és közlekedési miniszter

Pityu, a kék színű törpepapagáj korábban Gyurcsány Ferenc cégénél dolgozott tanácsadóként, rossznyelvek szerint csak egyszerű háziállat volt. Folyamatosan tanulja az újabb szavakat, mondatokat: jelenleg azt tudja mondani, hogy "dübörög a gazdaság," és hogy "Pityuka szép." Sokak szerint Pityu jófajta kekszért bármire képes, de a miniszterelnök kiállt munkatársa feddhetetlenségéért. Pár hete nagy riadalmat keltett, amikor Pityu kirepült a parlamentből egy nyitva felejtett ablakon, de szerencsére néhány óra múlva ugyanott vissza is jött. Sajnos reptében leszart néhány tűntetőt, akik beperelték az államot 650 millió forintra, amit Pityunak további adóbevételekből kell majd finanszíroznia.


Robotzsaru - Igazságügyi és rendészeti miniszter

Murphyt az Egyesült Államokban már elavultnak számító robotrendőrt még 2006 őszén vásárolta meg a magyar kormány. Miniszterként kettős feladatot lát el, egyrészt felügyeli az Országos Ítéletgyár működését, ő koordinálja a megrendeléseket. Híresen szofisztikált programozását lemásolták és telepítették a többi rendőrségi kékrobotra is:
IF ($vannyakkendő == true) { GET_kenőpénz($suspect);}

IF( $vannyakkendő == false) { FOR ($suspect == mozog) { üt($suspect);}}




Demszky Gábor - Főpolgármester

Demszky Gábor a lakitelki köztársaság fővárosának örökös főpolgármestere. Feladatai közé tartozik, hogy pénzt gyűjtsön az SZDSZ-nek, továbbá az, hogy ingyenes ingatlanbefektetési tanácsokkat adjon az állampolgároknak. Demszky 17 éves pályafutása alatt többszor is megnyerte a Nemzetközi Árokásó Világbajnokságot, de neki köszönhetjük az Európában egyedülálló, kerszteződéssel rendelkező és a leállósáv nélküli autópályát is. Budapest 2006-ban előzte meg Beijinget az egy tüdőlebenyre jutó koromrészecske tekintetében, de számos egyéb toplistán is előkelő helyre juttatta a várost. 2007-ben majdnem elveszítettük, amikor megtámadta egy pszichopata kerékpár, szerencsére a testőrök idejében lelőtték az agresszív kétkerekűt.

Ennyit az élvonalról, legközelebb majd a jelentéktelenebb figurákról fogunk beszélni.



http://terrormedia.blog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Buzinak lenni nem csak neked j
  2007-12-24 01:15:37, hétfő
 
  Buzinak lenni nem csak neked jó

Forrón átöleled Lajost, és leültök együtt a kanapéra tévézni a fárasztó nap után. A konyhából nem üvölt senki, hogy a gyerek leckéjét nézd át, és senki nem baszogat, hogy sört iszol, igaz kétszer annyit kell venned, mint eddig, de ez a teher semmiség ahhoz képest, hogy röfögve kortyolhatod a konyhában. Beszélek hülyeséget, hiszen nincs is konyhátok. Minek? Egyikőtök sem főz, az üres pizzásdobozok tárolására pedig a tévé és a fal közti rés remekül megfelel. A sörre specializált hűtő a nappaliban található, a konyha helyén felszabadult területen csocsóasztal kapott helyet. Évek óta nem cseszeget senki, ha nem hajtod le a slozideszkát. Már régen magadévá tetted a meleg együttélés szabályait levetkőzve magadról a hetero hímek családban való szocializáltságának valamennyi nyomorúságos beidegződését. És ez így van rendjén.




A karácsonyi bevásárlás maga a csoda! Konyha hiányában a megspórolt mosogatógép árán vesztek két kibaszott jó hangfalat, és nem hogy harcolnod nem kell a családi büdzsével ezért, hanem életed párjával együtt böngészitek a HIFI Magazint vadászva az erősítőhöz legjobban passzoló darabra. Régi álmod válik valóra, amikor megveheted azt a Harley-t, amire gyerekkorod óta vágytál, és hab a tortán, hogy az árának csak a felét kell összegyűjtened, mert szerelmed fizeti a másik felét, hiszen ketten vagytok egy egész, és egy a vágyatok.

Az érzelmi zsarolás, lelki nyomásgyakorlás fogalma ismeretlen számodra. Ha kedvesedet bosszúsak látod, és megkérdezed, mi a baj, sosem kapod sértődött hangon azt a választ, hogy: "Szerinted mi a bajom? Ha nem tudod kitalálni, akkor nem is fontos." Sosem kell fülelned párod hangszínének változásait, hogy felderítsd, vajon valami rossz fát tettél-e mostanában a tűzre. Ha valami baja van veled, azt azonnal nyíltan a képedbe vágja. Néha talán túl nyersen is, de mivel neked is pont ez a stílusod, tökéletesen meg tudod őt érteni.




A pelenkán megspórolt pénzen Balira mentek nyaralni, és a bícsen egyszer sem kell sorban állnod a gyerekcsúszdánál. Este nem kell a gejl-romantikus holdfényes tengerparton sétálnod, hiszen Lajos unszol, hogy menjetek már a kocsmába... Istenem, micsoda érzés! Az önkiteljesedés netovábbja. Soha nem tudod meg, hogy milyen az a havi öt nap, amikor kussolnod kell otthon, mert életed szerelme hormonális okok miatt egyetlen szóra letépi a fejed. Arról nem is beszélve, hogy a szexet sem kell nélkülöznöd a nehéz napokon, hisz ez ismeretlen fogalom.

Tavaly, mikor megvettétek a Corvette-et, a szalonban egy percre sem kellett megállnod az egyterűek előtt, és az, hogy a Chevibe nem fér be a gyerekülés a faszodat, akarom mondani a faszotokat se érdekli. Délután, mikor a munkahelyeden már pattanásig feszülnek az idegeid, kapsz egy kedves SMS-t, hogy ,,siess haza drágám, mert kilenckor kezdődik a Barcelona-Arsenal, és Veled akarom nézni!" Hát nem gyönyörű?




A fűnyírás és az olajcsere is öröm lett, hiszen csak minden második jut rád. Porszívóznod egyáltalán nem kell, hiszen párod sem szokott, és nem is követeli meg tőled. A szülői értekezlet nyomorát meg hagyd a köcsög heterokra, hisz az élet neked csak móka és kacagás! Mikor néztél kirakatokat utoljára? Még talán anyáddal, de már arra sem emlékszel tisztán. A shoppingolás nálatok kimerül abban, hogy rohanva végigtoljátok a bevásárlókocsit a hipermarketen, és minden XXL-es ingből beledobtok kettőt. Dupla fizetés, no gyes, no iskolai befizetés, no dauer számla. Hidd el, buzinak lenni nem csak neked jó, a GDP is hálával gondol rátok!

Az otthoni gyertyafényes vacsora előtti koccintás meghitt pillanatában ha valaki csenget, az csakis a pizzafutár lehet. A mosogatás fantasy-mese csupán számotokra, a pizzásdoboz rosszul bírja a vizet. Hátradőlsz, büfögsz egy alaposat, és bájosan csevegtek az új Mazda 6 aktív felfüggesztéséről. Majd amikor a sörtől bepunnyadva, zokniban elmászol az ágyig, biztos lehetsz benne, hogy álmod zavartalan lesz, hiszen nem kelt fel senki hajnal kettőkor, hogy fordulj az oldaladra, mert horkolsz. Szerelmed álmát ez nem zavarja meg, hisz a saját horkolásától nem is hallja. Ha pedig még elszenderedés előtt azon morfondíroznál, hogy mit kellene venned életednek karácsonyra, akkor sem kell sokat agyalnod, elég, ha arra gondolsz, hogy te minek örülnél. Ő is pont arra vágyik.

Jó éjt, Drágám!

(pilu)
http://szelsokozep.hu/archives/2007/12/14/Buzinak_lenni_nem_csak_neked_jo/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rosszabb karácsony, mint egy é
  2007-12-24 00:58:33, hétfő
 
  Rosszabb karácsony, mint egy éve ...


Mottó :
"A gonosz diadalához nem kell sok csak az, hogy a jók ne tegyenek
semmit ..."
( Edmund Burke )

Már csak néhány óra, és a hétköznapok politikai hangzavarát mindenütt felváltja a szenteste ünnepi hangulata. Így van ez rendjén, a szeretet ünnepén ugyanis nincs jobb vagy baloldali családtag csak szeretett hozzátartozó, és a közös együttlét katartikus öröme. Karácsony elmúltával nyilván mindenki egyfajta leltárt készít majd arról, milyen ajándékokat kapott - és ami még ennél is fontosabb, mivel kedveskedett közeli ( vagy távolabbi ) rokonainak.
De ahogy minden családnak, úgy az országnak is létezik egy bazinagy, közös karácsonyfája - mégha képzeletben is, az ünnep közeledtével talán érdemes körülnézni a tűlevelű ágak alatt.

Mindjárt szembetűnik a legnagyobb csomag, a miniszterelnök szívből jött ajándéka "kurvaország" bánatos népének. Még a tavalyinál is nagyobb, és bizony egyre jobban fáj. Hívjuk nyugodtan csak "sokadik" Gyurcsány-csomagnak, és fogadjuk tőle szeretettel : ha hinni lehet a 2008-as trendeknek, jövő ilyenkor már 500 milliárddal lesz súlyosabb az aktuális kormányzati ajándék. No persze, most jobban élünk mint valaha, a nagy kormányos szerint legalább 30,00 %-al lendületesebben dübörgünk mint az "örökátkos Orbán-korszakban" - de biztosan sokkal jobban élünk annál, mint amennyire jövő ilyenkor fogunk. Ezért javaslom, amikor szürcsöljük a bankhitellel megterhelt ünnepi halászlét, zabáljuk az akciós Tesco-beiglit és bambán bámuljuk a részletre villódzó médiamárktos ( "mert hülye akinek nincs" - technikailag már rég elavult ) gagyi plazmatévét - teli hassal és üres lélekkel, ne feledkezzünk meg az örök igazságról, hogy már nem csak az únión kívűl, de a beteg bányabéka segge alatt is van élet.
Alkalomadtán tűnődjünk el azon is, vajon a brutálisan emelkedő jövő évi számlák puszta kifizetése jelenti-e számunkra az álmok beteljesedését, vagy ( büszke úniós polgárhoz méltóan ) ennél azért többre vágyunk a gyurcsányi-jólét mennyei paradicsomában ?

Ajándék lónak ne nézd a fogát ...
De negatív hangulatkeltés helyett örüljünk inkább a sok "non-plus-ultra" meglepetésnek, és igyekezzünk vigyori ( némelyek vicsori ) képet vágni az ünnepi alkalomhoz. Mert a kormányzati-jézuska idén sem tétlenkedett, így becsüljük meg a kitüntető figyelmességet.

Hiszen kaptunk buzifesztivált ( incl. egy buzi államtitkárt ), új kormányszóvivőket
( komolyan mondom, egyik undorítóbb mint a másik ... ), új rendőrkapitányt és vadonatúj kordonokat az elavult régiek helyett. Ajándékba kaptunk még több rebiszes droidot, hozzá nagelneu schengeni vízágyukat ( Made in Israel ), még erősebb paprikaspray-t és hamisítatlan poszt-kádári tömegoszlatást - rabrábival bezsuppolt ( valódi ) újságírókkal. De szeretett vezérünk megajándékozott bennünket egy hermetikusan körbezárt operával, kiürített és ellenőrzött utcákkal, magányos állami ünnepségekkel, hozzá egy népnélküli demokráciával és a legfrisebb hazugságokkal. De az idei év hozott célirányos vagyonosodási vizsgálatokat, páncélozott ( és méregdrága ) Audikat, fekete szolgálati-esernyőket és negyvenforintos tojást - sok füttyel, "fasiszta" ökölrázással és számtalan "Gyurcsány-takarodj !"-feliratú táblával. ( Az időközben átfestett 2006-os "Igen-Igen" táblakollekció racionális felhasználásával )

A csomagban kaptunk még háromszáz forintos üzemanyagárakat, duplájára emelt gáz és távhőszámlát, kifizethetetlen közüzemi díjakat - ezzel párhuzamosan akkora szociális nyomort, amelybe még a szteroidokkal felpumpált nyári-mikulás méretes bicepszei is alaposan belefeszültek. Mindehhez társult egy roppant barátságos
( mindössze "csak" 7,50 %-os ) reálbércsökkenés, társítva egy alig egyszázalékos gazdasági "növekedés"-sel, amelytől helyből jobban éreztük magunkat : hiszen ( mi idősebbek, legalábbis ... ) nosztalgiával gondolhattunk vissza a hetvenes évek végének megfelelő sivár életszinvonalra. ( Pedig naívan már azt hittük, hogy azt a korszakot egyszer 's mindenkorra magunk mögött hagytuk. Erre tessék ... )

Persze kaptunk új kormányzati negyedet, egyre dráguló metrót és becsődölt önkormányzatokat - tömegesen bezárt kórházakkal, iskolákkal, postahivatalokkal és vasúti szárnyvonalakkal. De ajándékba kaptunk ( többek között ) egy örökké mosolygó vadiúj ( full-generálozott, ám gyárilag hibás ) Sipánkát, egy műbalhézó Karsai elvtársat, egy Gyurcsánytól abszolute független ( "tróger" ) Zuschlagot, egy semmiben soha nem sáros ( vélhetően ) adócsaló pénzügyért, egy irgalmatlanul ostoba Horváth Ágnest ( általa vizit, recept és kórházi napidíjat ), és egy vasúterminátor - gyár és villaépítő - Kóka ( döglött puma ) Jánost, hogy a többi ingyenélő kormánypárti seggfejről már ne is beszéljek. Pedig ők sem tétlenkedtek, közreműködésük nélkül ebben az országban aligha lenne ingatlanadó, ( Bokros óta ismét ) felsőoktatási tandíj, vadonatúj gyűlölettörvény ( amely alapján nagyjából már csak ők gyűlölhetnek bennünket ), az ország végső kiárusítását felgyorsító ( vagy inkább befejező ) szégyenletes vagyon és új egészségbiztosítási törvény, amely bianco-menlevél a társadalombiztosítási közvagyon szervezett széthordásához.

Sajnos a sor még hosszan folytatható, mégsem teszem. Ugyanis az átmeneti kormányfő arról beszélt, hogy 2009-re egy "önbizalmában megerősödött, növekvő gazdaságú, növekvő jövedelmet termelő" országot lát maga előtt, amely már nem a múlt konfliktusaival, hanem a jövő lehetőségeivel van elfoglalva. Szerinte az országnak megjött a önbizalma és azt gondolja, hogy "2009-10-ben ez újra egy bizakodó ország lesz ..." Gyurcsány Ferenc ( "legőszintébb baloldaliként" ) készen áll a "múltat végképp eltörölni", és ennek jegyében alapjáig lebontani a "Kádár-rendszer" utolsó maradványait.
Rossz hír, hogy mindezt részben sikerrel teszi, mert a gyurcsányista Új-Magyarország egyre inkább a Rákosi-korszak utolsó szegmensét idézi. Sajnos az elrabolt éveket, az értelmetlenűl elvesztegetett lehetőségeket ( benne gyermekeink végletekig elzálogosított jövőjét ) a kormány már akkor sem tudná visszaadni, ha azt őszintén akarná. Helyette nagyokat hallgat, rosszabb esetben szociális lózungokkal és primitív hazugságpropagandával nyomja el a becsapott nemzet panaszát és kétségbeesett tiltakozását.

Persze a történelmi identítások farizeus tagadása mindig kétélű fegyver - a közvéleménykutatási adatokra pillantva jól látható, hogy a szocialisták számára sokkal kevesebbet hoz, mint visz.

Karácsonyi ajándéknak persze ez sem utolsó ...




http://api01.extra.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1029 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 522
  • e Hét: 861
  • e Hónap: 4606
  • e Év: 158102
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.